Portál AbcLinuxu, 19. května 2024 22:39

HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů

13. 11. 2015 | David Ježek
Články - HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů  

Minimálně jako experimentální koncept fungují už dnes. Před nějakou dobou Intel ukázal potenciál 3D XPoint SSD ve srovnání s klasickými NAND flash, přičemž vedle všech obvyklých SSD form factorů předvedl i DDR4 DIMM variantu, která je hodně sympatická. Podíváme se samozřejmě i na další témata.

3D XPoint SSD jakožto univerzální nástupce SSD?

Oracle OpenWorld 2015 neznamenal jen nové procesory SPARC M7, ale také prezentaci Intelu, kde se tato křemíková světová jednička pochlubila 3D XPoint úložišti v provedeních M.2, U.2, PCI Express a DDR4 DIMM. Intel se svou prezentací snažil ukázat, že i u - ve srovnání s 6,0Gbit/s SATA - ultrarychlých rozhraních nabízí už první zkušební produkty na bázi 3D XPoint několikanásobně vyšší výkon. V tomto kontextu rovnou připomínám, že 3D XPoint jsou nejen rychlejší v přístupové době i přenosových rychlostech, ale hlavně mají řádově vyšší životnost ve srovnání s NAND flash.

HWN HWN HWN HWN

Produkty ukázané na oraclí akci byly vzorky z řady Optane a samozřejmě využívaly komunikační protokol NVM Express (NVMe). Dle vlastních měření Intelu jsou jednotlivé varianty násobně rychlejší oproti NAND flash, plný potenciál ale mají šanci v budoucnu ukázat spíše varianty sedící na nejrychlejších rozhraních, tedy na těch nejrychlejších linkách vyvedených přímo z CPU, ať již jde o první PCI Express 3.0 ×16 slot desek, typicky živený přímo z CPU, nebo již zmíněné DIMM sloty živené paměťovým řadičem CPU. Intel ukázal obojí a speciálně DIMM varianta dává šanci na zcela novou třídu serverů, kde jak operační paměť, tak úložiště bude „v RAM“ a současně také neskutečně rychlé. S Oracle to souvisí třeba skrze „in-memory“ databáze.

Mnozí namítají, že 3D XPoint není nic tak úžasně nového, že s podobnými koncepty se koketovalo již dříve a Intel tak nepřináší vlastní revoluci. Menší skupinka v tomto kontextu obvykle vytáhne i memristory, se kterými třeba Hewlett-Packard koketuje již řadu let. Ale bez ohledu na to vše je Intelu potřeba přičíst k dobru, že dokázal rychle po oznámení ukázat reálné produkty a lze opravdu předpokládat, že když ne příští, tak přespříští rok se začnou dít velké věci. Vždyť kdo by nechtěl násobně rychlejší SSD a – ve srovnání s NAND flash – prakticky neomezenou životností paměťových buněk. Rozhodnou ale pochopitelně ceny a to, na které segmenty bude Intel v prvních měsících či letech cílit. Spousta technologicky nadřazených věcí v letech minulých neuspěla proto, že nebyla obecně k dispozici za nízké ceny, zatímco papírově horší věci se prodávaly „jako housky na krámě“. Za všechny připomenu třeba USB vs. FireWire/Thunderbolt či letitější VHS vs. Betacam.

Aktivní USB 3.1 Type C adaptéry od Club 3D

No a když už jsem zmínil to USB, tak si také povězme o nových adaptérech od Club3D, které jsou krásnou ukázkou toho, že z USB 3.1, mj. v provedení typu C, se stává budoucí univerzální rozhraní. Firma totiž představila čtyři různé adaptéry, které z USB 3.1 konektoru typu C umí vyrobit VGA výstup, HDMI výstup či gigabitový Ethernet. Mají různá označení, kupříkladu ethernetový adaptér se jmenuje USB 3.1 Type-C to Gigabit Ethernet Adapter CAC-1500 a poskytuje gigabitovou síť. Model CAC-1501 nabízí HDMI 1.4a výstup, tedy maximálně 4k / 30 Hz, jeho lepší bratr CAC-1504 už nabízí HDMI 2.0 a konečně VGA adaptér s označením CAC-1502 poskytuje rozlišení až 1920×1200. V případě všech tří obrazových adaptérů je použito vnitřně DisplayPort Alternate Mode.

HWN HWN HWN

Radeon R9 380X, aneb Radeon R9 285 na steroidech

28nm pre-HBM produktovou řadu již velmi brzy obohatí (staro)nový Radeon R9 380X, který nese GPU, jež jsme poprvé viděli u Radeonu R9 285. Tedy technologicky/architektonicky to nejlepší z pre-Fury éry, jenže tentokrát podle dostupných informací plně aktivní s 2048 stream procesory a taktem někde kolem 1 GHz (nemá smysl řešit konkrétní takt, lze předpokládat, že většina výrobců uvede i OC modely). Přitom TDP se nemá zásadně lišit, což znamená, že tahle verze GPU je sice už známá mnoho měsíců, ale jeho výroba se daří lépe a lépe. V kontextu nových Radeonů se nyní sluší připomínat, že AMD připravuje novou generaci ovladačů Radeon Software, kdy za své vezmou klasické Catalysty. Na Linuxu je součástí firemní strategie vývoj nového ovladače AMDGPU, nicméně nečekejme zázraky, podpora R9 285 se rodila a rodí dlouho a v bolestech a tento proces se tak přenese i na nový model s víceméně stejným GPU.

Google je nespokojený s Qualcommem, chce vyvíjet vlastní ARM SoC

Velmi pikantní zpráva vyplývá z otevřených pracovních pozic u Googlu. Firma hledá inženýry, kteří budou vyvíjet procesory, resp. kompletní čipy pro použití v produktech, na kterých běží software Googlu. To znamená mimo jiné chromebooky a vývoj ARM SoC, ať již CPU jader, GPU jader, nebo prostě čipu jako celku. Google nabírá lidi, kteří toto umějí a chce tak postavit tým co nejrychleji. Jde tedy po stejné cestě jako třeba Huawei, Samsung, Nvidia a ostatně i ten Qualcomm, který také generická ARM jádra využívá jen v určité části svého portfolia. Za vším má stát nespokojenost s Qualcommem, který má poslední měsíce jisté problémy (sluší se připomenout přehřívající se SnapDragon 810, zpožděný a též ne-až-tak-úžasný-jak-jsme-u-Qualcommu-zvyklí SnapDragon 820).

Prodeje digitální fotoaparátů klesají ve všech segmentech

Z dat organizace CIPA [pdf] vyplývá, že boom i vrchol prodejů digitálních fotoaparátů je za námi a všechny segmenty jsou pod průběžným poklesem či přímo pádem prodejů. Stavu let 2007 až 2011, kdy se prodávaly spousty foťáků všech tříd se už nedosáhne, všechny segmenty drtí nástup smartphonů, kdy zejména posledních pár generací má mnohdy fotoaparáty už natolik kvalitní, že lidé nejen nevidí důvod proč kupovat nový kompakt, oni často opouštějí i lepší přístroje. A nejde jen o zrcadlovky, klesají i prodeje bezzrcadlovek.

Zájem o digitální fotoaparáty tak rapidně klesá, nicméně je to způsobeno i nasycením trhu, kdy přes všechny snahy výrobců o co největší megapixely a co největší zoomy často už není důvod k upgradu na nový model, který vlastně není lepší. Zejména když kvalitu srovnatelnou se současným starším kompaktem už často nabídne právě smartphone. No, moc dlouho ta éra digitálních fotoaparátů netrvala. Za loňský rok jsou čísla prodaných kusů na úrovni roku 2003, jenže tehdy se průměrná cena pohybovala výrazně výše než dnes. Kam asi klesnou prodeje do roku 2020?

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Intel Skylake umí hw akceleraci 4k H.265
Následující díl: HW novinky: světlé zítřky Broadwellu-E versus temná mračna nad Bulldozerem

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.