abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 133 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů

    13. 11. 2015 | David Ježek | Hardware | 2767×

    Minimálně jako experimentální koncept fungují už dnes. Před nějakou dobou Intel ukázal potenciál 3D XPoint SSD ve srovnání s klasickými NAND flash, přičemž vedle všech obvyklých SSD form factorů předvedl i DDR4 DIMM variantu, která je hodně sympatická. Podíváme se samozřejmě i na další témata.

    3D XPoint SSD jakožto univerzální nástupce SSD?

    Oracle OpenWorld 2015 neznamenal jen nové procesory SPARC M7, ale také prezentaci Intelu, kde se tato křemíková světová jednička pochlubila 3D XPoint úložišti v provedeních M.2, U.2, PCI Express a DDR4 DIMM. Intel se svou prezentací snažil ukázat, že i u - ve srovnání s 6,0Gbit/s SATA - ultrarychlých rozhraních nabízí už první zkušební produkty na bázi 3D XPoint několikanásobně vyšší výkon. V tomto kontextu rovnou připomínám, že 3D XPoint jsou nejen rychlejší v přístupové době i přenosových rychlostech, ale hlavně mají řádově vyšší životnost ve srovnání s NAND flash.

    HWN HWN HWN HWN

    Produkty ukázané na oraclí akci byly vzorky z řady Optane a samozřejmě využívaly komunikační protokol NVM Express (NVMe). Dle vlastních měření Intelu jsou jednotlivé varianty násobně rychlejší oproti NAND flash, plný potenciál ale mají šanci v budoucnu ukázat spíše varianty sedící na nejrychlejších rozhraních, tedy na těch nejrychlejších linkách vyvedených přímo z CPU, ať již jde o první PCI Express 3.0 ×16 slot desek, typicky živený přímo z CPU, nebo již zmíněné DIMM sloty živené paměťovým řadičem CPU. Intel ukázal obojí a speciálně DIMM varianta dává šanci na zcela novou třídu serverů, kde jak operační paměť, tak úložiště bude „v RAM“ a současně také neskutečně rychlé. S Oracle to souvisí třeba skrze „in-memory“ databáze.

    Mnozí namítají, že 3D XPoint není nic tak úžasně nového, že s podobnými koncepty se koketovalo již dříve a Intel tak nepřináší vlastní revoluci. Menší skupinka v tomto kontextu obvykle vytáhne i memristory, se kterými třeba Hewlett-Packard koketuje již řadu let. Ale bez ohledu na to vše je Intelu potřeba přičíst k dobru, že dokázal rychle po oznámení ukázat reálné produkty a lze opravdu předpokládat, že když ne příští, tak přespříští rok se začnou dít velké věci. Vždyť kdo by nechtěl násobně rychlejší SSD a – ve srovnání s NAND flash – prakticky neomezenou životností paměťových buněk. Rozhodnou ale pochopitelně ceny a to, na které segmenty bude Intel v prvních měsících či letech cílit. Spousta technologicky nadřazených věcí v letech minulých neuspěla proto, že nebyla obecně k dispozici za nízké ceny, zatímco papírově horší věci se prodávaly „jako housky na krámě“. Za všechny připomenu třeba USB vs. FireWire/Thunderbolt či letitější VHS vs. Betacam.

    Aktivní USB 3.1 Type C adaptéry od Club 3D

    No a když už jsem zmínil to USB, tak si také povězme o nových adaptérech od Club3D, které jsou krásnou ukázkou toho, že z USB 3.1, mj. v provedení typu C, se stává budoucí univerzální rozhraní. Firma totiž představila čtyři různé adaptéry, které z USB 3.1 konektoru typu C umí vyrobit VGA výstup, HDMI výstup či gigabitový Ethernet. Mají různá označení, kupříkladu ethernetový adaptér se jmenuje USB 3.1 Type-C to Gigabit Ethernet Adapter CAC-1500 a poskytuje gigabitovou síť. Model CAC-1501 nabízí HDMI 1.4a výstup, tedy maximálně 4k / 30 Hz, jeho lepší bratr CAC-1504 už nabízí HDMI 2.0 a konečně VGA adaptér s označením CAC-1502 poskytuje rozlišení až 1920×1200. V případě všech tří obrazových adaptérů je použito vnitřně DisplayPort Alternate Mode.

    HWN HWN HWN

    Radeon R9 380X, aneb Radeon R9 285 na steroidech

    28nm pre-HBM produktovou řadu již velmi brzy obohatí (staro)nový Radeon R9 380X, který nese GPU, jež jsme poprvé viděli u Radeonu R9 285. Tedy technologicky/architektonicky to nejlepší z pre-Fury éry, jenže tentokrát podle dostupných informací plně aktivní s 2048 stream procesory a taktem někde kolem 1 GHz (nemá smysl řešit konkrétní takt, lze předpokládat, že většina výrobců uvede i OC modely). Přitom TDP se nemá zásadně lišit, což znamená, že tahle verze GPU je sice už známá mnoho měsíců, ale jeho výroba se daří lépe a lépe. V kontextu nových Radeonů se nyní sluší připomínat, že AMD připravuje novou generaci ovladačů Radeon Software, kdy za své vezmou klasické Catalysty. Na Linuxu je součástí firemní strategie vývoj nového ovladače AMDGPU, nicméně nečekejme zázraky, podpora R9 285 se rodila a rodí dlouho a v bolestech a tento proces se tak přenese i na nový model s víceméně stejným GPU.

    Google je nespokojený s Qualcommem, chce vyvíjet vlastní ARM SoC

    Velmi pikantní zpráva vyplývá z otevřených pracovních pozic u Googlu. Firma hledá inženýry, kteří budou vyvíjet procesory, resp. kompletní čipy pro použití v produktech, na kterých běží software Googlu. To znamená mimo jiné chromebooky a vývoj ARM SoC, ať již CPU jader, GPU jader, nebo prostě čipu jako celku. Google nabírá lidi, kteří toto umějí a chce tak postavit tým co nejrychleji. Jde tedy po stejné cestě jako třeba Huawei, Samsung, Nvidia a ostatně i ten Qualcomm, který také generická ARM jádra využívá jen v určité části svého portfolia. Za vším má stát nespokojenost s Qualcommem, který má poslední měsíce jisté problémy (sluší se připomenout přehřívající se SnapDragon 810, zpožděný a též ne-až-tak-úžasný-jak-jsme-u-Qualcommu-zvyklí SnapDragon 820).

    Prodeje digitální fotoaparátů klesají ve všech segmentech

    Z dat organizace CIPA [pdf] vyplývá, že boom i vrchol prodejů digitálních fotoaparátů je za námi a všechny segmenty jsou pod průběžným poklesem či přímo pádem prodejů. Stavu let 2007 až 2011, kdy se prodávaly spousty foťáků všech tříd se už nedosáhne, všechny segmenty drtí nástup smartphonů, kdy zejména posledních pár generací má mnohdy fotoaparáty už natolik kvalitní, že lidé nejen nevidí důvod proč kupovat nový kompakt, oni často opouštějí i lepší přístroje. A nejde jen o zrcadlovky, klesají i prodeje bezzrcadlovek.

    Zájem o digitální fotoaparáty tak rapidně klesá, nicméně je to způsobeno i nasycením trhu, kdy přes všechny snahy výrobců o co největší megapixely a co největší zoomy často už není důvod k upgradu na nový model, který vlastně není lepší. Zejména když kvalitu srovnatelnou se současným starším kompaktem už často nabídne právě smartphone. No, moc dlouho ta éra digitálních fotoaparátů netrvala. Za loňský rok jsou čísla prodaných kusů na úrovni roku 2003, jenže tehdy se průměrná cena pohybovala výrazně výše než dnes. Kam asi klesnou prodeje do roku 2020?

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.11.2015 18:12 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Tak jesti se to 3D Point SSD bude do reálného HW dostávat tak pomalu jako USB typ C a za nesmyslnou cenu lenosti dají nažrat neschopným manažerům, tak takové zprávy jsou jen pro HW technologické nadšence, ale pro uživatele nikoli. Ekonomika USA jde díky rozhazovačnosti, nekompetentnosti a korupci do háje.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Agent avatar 13.11.2015 19:26 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Zejména když kvalitu srovnatelnou se současným starším kompaktem už často nabídne právě smartphone. Tak to je ftip večera.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    kyknos avatar 13.11.2015 20:44 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    to uz se tu resilo, nekteri holt nechapou zaklady fyziky
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    14.11.2015 00:36 mhepp | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Možná chápou, ale rozdíl mezi fotkami nevidí.
    kyknos avatar 14.11.2015 09:21 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Příloha:
    i to je mozne, ostatne lidsti samci maji caste poruchy barvocitu

    priloha, vcera jsem fotil praseci kraslice :) (kamerkou z mikroskopu, takze na urovni toho mobilu)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Václav 14.11.2015 09:39 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    No, měl jsem v ruce pár opravdu levných kompaktů a je fakt že některé mobily fotily mnohem líp. Jenže to byly šmejdy za 1500,-
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    kyknos avatar 14.11.2015 09:45 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    tak jiste, dolni mez kvality je u vsech zarizeni stejna, totiz nula, pokud je to nekdo ochoten koupit :) jenze zajima nas ta horni
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Václav 14.11.2015 10:16 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Tam bych spíš řekl že starší kompakt kolikrát fotí líp než novější kompakt. Prťavý čip 5 MP sice neoslní rozlišením, ale pořád lepší než ty stejně malé 24 MP šílenosti.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    kyknos avatar 14.11.2015 10:22 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    to je taky takovy lidovy blud - pixely navic nicemu nevadi - vzdycky je muzes sw zrusit, opacne to nejde

    navic skutecnych pixelu je ctvrtina, nez tvrdi marketing a cedulka na fotaku - a 6 Mpx je tak akorat pro bezne pouziti, tisknout z 1.25 Mpx je dost naprd
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Agent avatar 14.11.2015 14:35 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Možnás ho špatně pochopil. Tou šíleností asi myslel ty zašuměný a následně vyhlazený/rozmazaný šílenosti co z toho lezou. Jelikož, jestli to dobře chápu, tak víe MPx na stejné ploše znamená menší buňky, které pojmou méně světla k tomu samozřejmě v případě mobilu pidičočka, takže výsledkem je zašumněný humus a aby to zamaskovali, tak to v opdstatě rozmažou, čímž se ztratí detaily kvůli kterým si právě to vysoký rozlišení lidi pořizujou. Když porovnám moje nedávno koupený Lenovo P70 s asi 13 MPx a svůj postarší Canon s 6 MPx a vyfotím kocoura z 1 metru, tak z toho Lenova nejsou ani pořádně poznat jednotlivý chlupy, jak je to slitý. Škoda, že ten Canon neumí full HD video, jen obyč PAL, to by pak neměl téměř chybu.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    kyknos avatar 14.11.2015 15:26 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Pokud fotis do jpg, nema smysl kvalitu resit, to je zprasene i ze zrcadlovky. AA pri foceni dorawyy plochu samozrejme neztracis, muzes pixely zase sloucit.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    andree avatar 14.11.2015 17:24 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Pokud fotis do jpg, nema smysl kvalitu resit, to je zprasene i ze zrcadlovky
    Odporucam pozriet na aktualnejsie modely napr.fuji - x-e1, x100s... kupodivu aj jpeg sa da obcas spravit dobre.

    AA pri foceni dorawyy plochu samozrejme neztracis, muzes pixely zase sloucit.
    ...mozno tak v idealnom svete. V realite pixely nepokryvaju 100% plochy.
    kyknos avatar 14.11.2015 18:37 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    V realite pokryvaji dost plochy, aby to byl informacni zisk. Ostatne nejvice informaci bys ziskal chytanim jednotlivych fotonu, coz by znamenalo maximalni sum. Prumerovat data uz na chipu nema zadny smysl, neb je to destruktivni operace, kterou lze odlozit na postprocessing.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    andree avatar 14.11.2015 19:48 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    ...tvojej teorii ovsem trochu neodpovedaju prakticke vysledky, takze asi treba zadefinovat pojmy "informacni zisk" a "nejvice informaci" (pre zaciatok, najlepsi SNR bude mat snimac s jednym pixelom cez celu plochu, ked by ti to prislo ako dobra metrika). Chytanim jednotlivych fotonov by si samozrejme mal minimalny sum - v idealnom svete.

    Uznavam ze vdaka mikrolens nad pixelmi je asi rozdiel vo fill faktore uz dnes zanedbatelny (tzn. 1 velky a 4 male pixely budu zbierat svetlo z priblizne rovnakej plochy).

    Ale... Mensie kybliky na fotony + dovolim si tvrdit ze dynamicky rozsah tam nebude klesat linearne s plochou diody (+podobne sum elektroniky) => rychlejsie pojde do haja i presnost ADC. Po spriemerovani ti to potom nemoze vyjst lepsie, ako keby si to urobil hardwareovo.

    Samozrejme, to by bolo keby sme sa bavili o laboratornom vybaveni. Ludske vnimanie bude do nejakej miery preferovat rozlisenie pred mensim sumom...
    kyknos avatar 14.11.2015 19:50 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    prakticke vysledky mi naopak davaji za pravdu :) oni fotografove nejsou uplne blbi a vedi, proc si kupovat fotak misto mobilu a proc chteji urcite rozliseni
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    14.11.2015 22:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů

    V absurdním rozlišení ten problém IMHO až tak moc nevězí, kromě toho, že fotku můžu pořád dodatečně přeškálovat, je potřeba zohlednit i fakt, že nové generace senzorů jsou prostě technicky lepší než staré. Důvod, proč starší kompakty často fotí lépe než ty nové, bych spíš viděl v tom, že když jsem si před lety (začátek 2002) koupil svůj první digitální kompakt, zaplatil jsem za něj víc než o čtyři roky později za svou první zrcadlovku. Takový kompakt si mohl výrobce dovolit udělat pořádně, ať už po mechanické nebo po optické stránce. Když má dneska kompakt stát čtyřikrát méně (a to se nebavím o té úplně nejnižší kategorii), musí se to na konstrukci někde projevit.

    Ten můj kompakt měl třeba (na kompakt) slušný průhledový hledáček, rozumný rozsah zoomu 1:3 a poměrně velké čočky. Podívám-li se na dnešní kompakty (a vynechám ty, které stojí víc než low-end zrcadlovky), hledáček bude jen pro okrasu, rozsah zoomu nepůjde pod 1:10 a čočky budou mít poloviční průměr. Senzor bude sice lepší, LCD rozhodně taky, ale ten zbytek bude jeden velký problém. A senzor prostě není všechno, nejdřív se ten obraz musí na něj nějak dostat.

    andree avatar 14.11.2015 17:30 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    ako v com... v tme sa samozrejme ukaze nevyhoda maleho snimaca. Ale trufam si tiez tvrdit ze pre bezne mestske fotky pocas dna uz to maju kompakty spocitane (zvlast ked vidim ze ludia fotia i tabletmi :-/).

    Skor ma cenu asi mat mobil s dobrym fotakom na bezne pouzitie (skenovanie dokumentov, bezne foto) + nejaku bezzrkadlovku s crop chipom na spravne prilezitosti (dovolenka, oslava). Power useri samozrejme asi este nejaky ten rok budu na zrkadlovkach (zvlast s FF snimacom), nezavisle na kvalite mobilu...
    kyknos avatar 14.11.2015 21:32 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    ano, pro bezne, tedy spatne, fotky staci cokoliv, treba i vylepsena toaletni stetka

    ale i kdybys mel z mikrooptiky a mikrochipu v mobilu technicky kvalitni vysledky, stejne jsi jako fotograf v riti - treba kvuli nemoznosti pracovat s hloubkou ostrosti (a ano, chapu, ze fotograficka bfu chteji mit vsechno ostre - ovsem ta neostrost je casto pricinou, proc na poradnou fotku cumi s otevrenou pusou, je to je pekny :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    20.11.2015 20:25 jarda666
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Ja jsem teda co se tyce foceni uplny laik, ale proste fotka by mela vyvolat emoce nebo proste nejaky pocit a k tomu technicka dokonalost nepomuze. Navic nejde jen o technickou dokonalost , ale treba i kompozici atd... Takze radsi vyfotit fotku na kterou budem s rodinou vzpominat dlouha leta mobilem nez-li vubec kdyz nemam k dispozici poradny kompakt/zrcadlovku.

    Ono zasumene orezane beatles se porad lip poslouchaji nez vondrackova na cd :D
    20.11.2015 20:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    fotka by mela vyvolat emoce nebo proste nejaky pocit a k tomu technicka dokonalost nepomuze

    Kdybyste místo "nepomůže" napsal "nestačí", tak budu naprosto souhlasit. Takhle zcela zásadně nesouhlasím. Jistě, jsou i lidé, kteří se vyžívají (např.) v černobílých fotkách plných šumu, který je ještě zdůrazněný extrémně vytaženým kontrastem. Proti gustu žádný dišputát - problém ale nastane, když někdo chce diktovat, že má-li fotka za něco stát, tak takhle nějak vypadat musí. Pro ostatní je technická kvalita jedním z faktorů k dosažení dobrého výsledku; ne jediným, ale taky ne zcela nepodstatným.

    Ono zasumene orezane beatles se porad lip poslouchaji nez vondrackova na cd

    Jak komu, osobní preference jsou osobní právě proto, že je každý má jiné. Ale především: tohle je uměle vykonstruovaná falešná dichotomie - proč by si člověk nemohl poslechnout kvalitní nahrávku Beatles? Přímo s Beatles tedy ještě zkušenost nemám, ale třeba starší alba Dire Straits zase o tolik mladší než pozdní Beatles nejsou a svou technickou kvalitou strčí do kapsy leckterá dnešní (rozhodně dynamickým rozsahem, ale třeba i separací nástrojů). Když půjdu do extrému, tak mám i kolekci klavírních koncertů S. Richtera, kde jsou i nahrávky z 50. let; tam už v tišších pasážích trochu šumu slyšet je, ale taky to není žádná hrůza.

    Co chci říct: obsahová a technická kvalita se vůbec nevylučují a chci-li kvalitu obsahovou, není nutné okázale provozovat sebemrskačství a obětovat kvůli tomu kvalitu technickou jen proto, abych si připadal jako správný estét.

    kyknos avatar 20.11.2015 20:50 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    tak napriklad prace s hloubkou ostrosti je pro vyjadreni emoci ve fotografii casto naprosto esencialni - a pritom vyzaduje velkou svetelnou a tudiz drahou optiku na zrcadlovce nebo high end kompaktu (nebo nejaky kvalitni stary stroj)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    14.11.2015 22:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů

    Víte, kde vídám lidi fotit mobilem nejčastěji? V místnosti při umělém osvětlení. A kdyby jen fotili, oni točí i videa. V 1080p a dnes už dokonce i 4K. Šílenství prostě nemá hranic…

    Venku za jasného dne na focení památek a dalších "turistických fotek" si paradoxně mnohem spíš vezmou foťák, přestože tam by ten rozdíl až takový nebyl (proti kompaktu, zrcadlovka pořád bude úplně jinde).

    15.11.2015 16:15 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Ono to bude tím, že když jdu na výlet na prohlídku hradu, tak si klidně ten pořádný foťák (mám-li ho) klidně vezmu. Ale nebudu jej s sebou tahat 24/7/365 co kdybych náhodou chtěl udělat momentku, nebo si vyfotit nějaký dokument. Mobil je "good enough" pro většinu mých fotek (protože je pro mě klíčová informační, nikoliv umělecká hodnota). A v těch pár náhodných situacích, kdy bych kvalitnější zařízení ocenil, bych stejně ten foťák neměl s sebou - tedy není to mobil vs zrcadlovka, ale mobil vs nic.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    kyknos avatar 15.11.2015 16:17 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    a presne k tomu slouzi slusne kompakty, ktere s sebou clovek tahat muze

    ale taky mam vetsinu fotek z mobilu - nelzu ale jinym ani sobe, ze je to jako z fotaku (byt treba jen slusneho kompaktu)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    15.11.2015 17:31 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    Ne, kompakty právě smysl prakticky nemají. Nechcu s sebou tahat trvale kvádr 10x5x4 cm - kam ho dám? Do kapsy? A pokud vezmu ultratenké kompakty o rozměrech mobilu, tak vážně se mi ta kvalita zvedne tolik, abych s sebou tahal kromě toho mobilu ještě foťák (a řešil nabíjení)?

    Znám lidi, co s sebou skoro všude tahají nějakou menší DSLR, nebo aspoň SLS, protože je to jejích vášní. To jsou lidi, kteří pak doma stráví hodiny nad fotkami a budou je dál upravovat a vybírat. Pak ty nejlepší fotky budou ukazovat na výstavách, či dávat do fotobank. Kompakt těmto lidem pochopitelně obvykle moc nevyhovuje, nedostanou z něj to, co z té menší/levnější DSLR.

    A pak znám lidí, kteří fotí občas, náhodně, a fotky maximálně proženou instagramem pro sépiový filtr. Výsledek ukážou na Facebooku nebo při nejbližší návštěvě babičce, pokud ty fotky vůbec fotí s nějakým uměleckým úmyslem. Náklady na kompakt (pořízení, nošení ho s sebou, starost o něj) u této skupiny jednoznačně převažují nad mírně zvýšenou kvalitou fotek oproti mobilu.

    Jediné využití kompaktu, které mě napadá, je: jdu někam, kde nechci tahat velký drahý foťák (třeba do hospody, a čekám, že domů půjdu pod vlivem), ale zároveň čekám, že budu chtít udělat nějaké fotky ve slabém světle. Jenže jak často se tohle děje? Já se zatím do takové situace ještě nedostal, a mít kompakt jen pro strýčka příhodu považuji za vyhozené peníze. Hlavně od té doby, co jsem měl doma dva stejné modely od Nikonu a rok po záruce, skoro na den stejně, začaly zkratovávat baterku i ve vypnutém stavu...

    Disclaimer: Sám se řadím do druhé kategorie. A pokud výjimečně jdu někam s úmyslem fotit umělecké hodnoty, tak si vezmu SLS s pořádným objektivem.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    kyknos avatar 15.11.2015 17:54 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    kompakt o velikosti a tedy i s omezenimi mobilu skutecne smysl nema, ale spousta kompaktu ma relativne velke chipy a velkou optiku, nekdy dokonce i vymenne objektivy

    a takovy kompakt se porad casto vejde do kapsy nebo na dno baglu, aniz bys o nem vedel

    ja napriklad nosim kompakt do zoo, zrcadlovka s poradnym teletem je neskutecne drahy a tezky kram, a pokud clovek nema ambice vytvaret kvalitni fotky do publikaci na kridovem papire, ale potrebuje jen dokument, bohate staci slusny kompakt s ultrazoomem (mam nejaky panasonic) - je to o nekolik kilo lehci, o nekolik desitek tisic levnejsi, muze se to valet vedle svaciny v malem baglu nebo i ve vetsi kapse ci bez vazne unavy na krku a ma to nesrovnatelne vetsi moznosti a lepsi vysledky nez jakykoliv mobil

    nehlede na to, ze je spousta mist, kam te se zrcadlovkou nepusti, protoze na "profesionalni fotaky" vyzaduji akreditaci, ktera bud stoji penize nebo diplomacii, kdezto kompaktu ani mobilu si nevsimaji
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    andree avatar 16.11.2015 09:58 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    ...a to bude mozno prave pointa autora clanku? Pochybujem ze by tvrdil ze nejaky Cannon G1x (alebo iny fotak v cene lepsieho mobilu) je horsi ako mobily.

    Ale kupit si kompakt za 2-4k Kc su asi vyhodene peniaze. Objektiv bude mat mizernu svetelnost a kvalitu (aberace atd.), snimac sumu minimalne tolko ako ten mobil, tragicky display a moznosti zdielania fotiek, ziadne gps, musis riesit bateriu. Jediny mozny dovod je opticky zoom.

    kyknos avatar 16.11.2015 10:48 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    mel jsem kompakt od canonu, pak mi ho bohuzel slohli, ktery byl oproti mobilum uplne jinde a stal 7000, tedy mene nez bezny mobil, proste za 7000 fotil, kdezto mobil za 12000 dela deset dalsich veci, vsechny blbe

    jeste vtipnejsi ale je, kdyz nekdo tvrdi, ze mobil je dobra navigace
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    andree avatar 16.11.2015 14:32 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    jeste vtipnejsi ale je, kdyz nekdo tvrdi, ze mobil je dobra navigace
    ...nie je to ani dobry webbrowser, zaznamik, video/mp3 player, ctecka knih, poznamkovy blok, herna konzola, dialkovy ovladac na fotak, ssh klient. So what? Vyzera ze vacsina ludi sa zhodla (podla predajov) ze mobil za 6-12k s tym vsetkym je lepsi kompromis, nez 5kg batoh zariadeni za 30-40k Kc.
    kyknos avatar 16.11.2015 14:44 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    stejne tak se vetsina lidi shodla, ze je super cumet na novu a zrat u toho junkfood

    so what?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 15.11.2015 17:58 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: (r)evoluční 3D XPoint SSD míří do DDR4 slotů
    nebo fotky z prednasek ve skole, slajdy ofocene mobilem jsou casto uplne necitelne, a pokud clovek nesedi v prvni rade tak vetsinu obrazku zabira mistnost okolo - slusnejsi kompakt udela naprosto vyhovujici fotku
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.