Portál AbcLinuxu, 2. května 2025 07:25
Cela causa softwarove patenty me jen utvrdila v tom, ze cim drive budou celoevropske demokraticke instituce obdareny patricnymi pravomocemi, ano NA UKOR zajmu a pravomoci narodnich vlad, tim lip.Jenomže pokud EP je v současné podobě víceméně bezzubý (a jak jste právě sám napsal, k posílení jeho pravomocí nedojde), dostane se více pravomocí ne voleným zástupcům v EP, nýbrž - jak jste napsal na začátku tohoto threadu - vládním úředníkům, jejichž rozhodnutí tady všichni včetně vás kritizujeme. Ve vašich názorech tudíž nevidím konzistenci.
dostane se více pravomocí ne voleným zástupcům v EP, nýbrž - jak jste napsal na začátku tohoto threadu - vládním úředníkům,Vy tohle nekde z textu ustavy vyctete? Odkud? Stejne jako se nekona "predani moci" EP, tak se taky nekona zadne predani moci vladnim urednikum. Tudiz nevidim, v cem by moje nazory nebyly konsistentni. Jsou konsistentni v tom, ze neni treba delat kolem te ustavy takovy humbuk, a ze misto aby se kricelo proti "mocne Evrope", je treba udelat opravdu neco, aby skutecne mocna byla. Ze to tahle ustava resi, jsem nikdo netvrdil, pokud vim.
Já tedy nevím, proč tedy všichni tvrdí, že se ústavou přenáší víc pravomocí z národních vlád na orgány EU?ja taky ne :)
V tom případě tuplem nechápu, proč přijímat další dokument, který je k ničemu. A proč se všichni tváří, jako by se zbořil svět, když se nepřijme.Pokud vim, tak tento dokument shrnuje na jedno misto ty mraky existujicich mezistatnich smluv, a jak jsem jiz psal, jde o prvni krok jistym smerem. Jako krok symbolicky jiste neni k nicemu, uz proto, ze vytvari pojem, o kterem je mozne mluvit, a tudiz celkove menit, tj. ustavu EU. Analogicky si to muzete predstavit napr. tak, ze nekdo napise knihu, kde shrne ruzna HOWTO rozhazena puvodne po internetu, da tomu nejakou formu atd. Jiste taky neudelal mnoho noveho, protoze prece "kazdy muze operovat s tim, co bylo dosud". Kupodivu se s takovym shrnutim da daleko lepe a srozumitelneji pracovat, odhalovat chyby i doplnovat to, co pripadne chybi a co jen diky te rozstristenosti skoro nikdo jako nedostatek nevnimal. Proto se svet nezbori, ani kdyz se neprijme ustava, ani kdyz se neda dohromady takova knizka. Jen se proste zabrzdi vyvoj. A dokud neco nefunguje tak jak ma, tak ma vyvoj cenu, nemluve o tom, ze se podminky ci naroky stale meni.
Problem s patenty v software vznikl jedine proto, protoze existuje jen jediny zpusob, jak software vyrabet (dnes tvorit) - a to , ze relativne maly pocet subjektu tvori velke softwarove celky. Opravdovou delbou prace by se nebezpeci zalob dalo zamezit.Tohle me pobavilo
Tiskni
Sdílej:
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.