Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 00:37

HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)

19. 6. 2015 | David Ježek
Články - HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)  

Ač je tento týden zejména ve znamení nových Radeonů, kdy AMD představila celou škálu karet až po nejvyšší modely s HBM pamětmi, včetně makety duální karty, dnes se jim vyhneme. Nejasností je zatím příliš, takže se pojďme podívat na jiná klasická témata, na jiné hardwarové novinky, které mohla AMD tak trochu zastínit.

Rozhraní SFF-8639 přejmenováno na „U.2“

Tak předně tu máme serverové rozhraní SFF-8639 určené pro připojování SSD k systému skrze PCI Express linky. Stojí za ním z nemalé části Intel, jehož SSD750, stejně jako OCZ Z-Drive 6000, jej využívají. V budoucnu toto rozhraní ale již nebudeme znát pod označením SFF-8639, nýbrž pod U.2. Intel a další jej chtějí přinést i běžným spotřebitelům, z U.2 přestává být ryze serverová záležitost, podporu připojení takových SSD přinesou někteří výrobci základních desek a s ohledem na výraznou podobnost s M.2 budou k dispozici i adaptéry pro připojení U.2 SSD skrze tento slot. Pro plné rychlosti ale bude samozřejmě nutné, aby M.2 slot byl připojen nejvyšší rychlostí,ů tedy čtyřmi PCI Express 3.0 linkami.

Hwn Hwn Hwn

U.2, stejně jako M.2, samozřejmě podporuje protokol NVM Express. Navíc je u něj zaručena i zpětná kompatibilita, takže U.2 SSD je možné připojit k SAS i SATA rozhraní, byť za cenu adekvátního snížení rychlostí. Celé to ale má smysl pouze pro specifické využití, jelikož normální běžný uživatel si prostě koupí rovnou M.2 SSD, případně PCI Express SSD. Pro draží U.2 je důvod jedině z hlediska případných kvalitnějších NAND flash čipů s vyšší životností (enterprise MLC, SLC apod.) či vyšší garantovaných rychlostí pod zátěží, tedy tam, kde obvykle výbava běžných SSD pro retailový trh končí.

Taiyo Yuden ukončí výrobu CD-R, DVD±R a BD-R médií

Japonský výrobce asi nejkvalitnějších vypalovacích médií na bázi organických vrstev zavře letos krám. Taiyo Yuden oznámila, že s letošním rokem ukončí výrobu a v únoru 2016 i prodej svých optických médií. Končí tak jedna legenda, výrobce špičkových optických disků, které jiní dokonce i falšovali, aby „si smočili“ na jeho pověsti. Taiyo Yuden se nově zaměří na jiné obory činnosti.

Aktuálně se stál DVD-R / DVD+R média od TY dají koupit „v salámech“ kolem 14 Kč/ks. To je zhruba poloviční cena oproti metalickým DVD DataTresorDisc s udávanou životností 160 let či zhruba čtvrtinová oproti metalickým DVD M-DISC s udávanou životností 1000 let. Ve srovnání s nimi je TY levnější, ale na druhou stranu to není zas až takové terno, aby se nevyplatila v případě opravdu jasného požadavku na co nejvyšší kvalitu archivace, koupě nové DVD mechaniky za 500 Kč, u které je garance zápisu na DTD DVD, či draží mechaniky od LG, u které je garance zápisu na M-DISC.

Vedle toho samozřejmě láme optickým médiím obecně vaz i rostoucí kapacita pevných disků, ale i SSD, paměťových karet, USB flashek či cloudových služeb. Ne, že by to byly tak spolehlivé zálohy jako DVD či BD (zejména ta metalická), na druhou stranu od doby co Flickr dává bezplatně 1 TB prostoru, se naučila spousta lidí mu i jiným službám (včetně Googlích fotek či facebooku) slepě důvěřovat. Berte to tak, že pro budoucnost má smysl koupit si řekněme 100ks pindl DVD médií. Yudeny vyjdou tak na 1400 Kč, DTD na 3 tisíce a u M-DISC je to ještě více. Je to prostě velká vstupní investice na příliš dlouhou dobu dopředu, samozřejmě s tím dodatkem, že by byla hloupost takováto média používat na filmy/seriály stažené z ulozto či podobné prchavé věci.

Kandidát na „nejzbytečnější krám roku 2015“: myš Razer Mamba s 16 000 dpi snímačem

Byly doby, kdy optické myši mívaly třeba 400 dpi. Ty lepší, kde už si výrobce nechával slušně zaplatit, mívaly 800 dpi a vysloveně herní myši propagované jako drahá specialita pro profíky měly 1600 dpi. Nová myš Razer Mamba má desetkrát tolik. Je to k něčemu? A je to vůbec reálný údaj, nebo jen marketingový blábol?

To už si zhodnoťte sami. Razer tuhle myš vybavil něčím, čemu říká 16000dpi 5G laser sensor. Myš je bezdrátová s připojitelným kabelem, Akumulátor zvládne kolem 20 hodin hraní, komunikace hje 1000Hz, odezva 1 ms. Přesnost snímače je taková, že Razer udává snímání pohybu o rychlosti až 533 cm/s. To je skoro pět a půl metru za sekundu, takže pokud máte řekněme 30 cm širokou podložku, museli byste ji přejet za méně než 0,056 sekundy, aby to ta myš nedokázala správně vyhodnocovat.

Hwn Hwn Hwn Hwn

Jinak jsou ve výbavě další "pseudozbytečnosti" jako FullRGB nastavitelné osvícení pruhů na těle myši, nutnost registrace a připojení k Razer Synapse cloudu pro prvotní nastavení a potřeba 100MB místa na instalaci obslužného softwaru (pro Linux samozřejmě není). Hrát ale prý jde pak už offline. Jo a všech devět tlačítek je plně programovatelných. Síla stisku hlavních tlačítek je nastavitelná.

Tahle myš v předchozí verzi 2012 s 6400dpi 4G snímačem stojí kolem 3 tisíc Kč. Kolik bude stát 16000dpi 5G verze, to teprve české eshopy ukáží.

Unikátní full-frame kompakt Leica Q

Sony RX1R s 35mm f/2 objektivem od „Karla Zeissů“ už není na trhu sám, ba dokonce má více než důstojnou konkurenci. I Leica Q totiž využívá 24Mpix CMOS snímač velikosti 36×24 mm, ale před něj osadila velmi zajímavý 28mm f/1.7 objektiv. Samozřejmostí je podpora RAWu (DNG), rozsah citlivosti je ISO 100 až 50 000, závěrka má rozsah 1/16000 až 30 sekund, je zde třípalcový dotykový displej s 1040k body a EVF s 3680k body. Rychlost snímání dosahuje 10 fps, a vše napájí Li-ion akumulátor a nechybí WiFi. Přistroj využívá SD karty a podporuje 1080/60p video.

Hwn Hwn Hwn

Již tradičně se můžeme spolehnout na několik věcí. Tou první bude výborná kvalita Leica optiky. Netvrdím že bude lepší než objektiv na RX1R, ale je širší a světelnější a to se počítá. Druhou věcí, která je jistá, je vysoká cena, konkrétně 4250 dolarů.

42,2Mpix full-frame bezzrcadlovka Sony A7R II

Nová bezzrcadlovka od Sony je výrazným evolučním skokem pro přístroje tohoto typu. Sony neosadil a dosavadní 36Mpix CMOS, který nalezneme v Nikonech D800, D800E, D810 či Sony A7r), ale připravila zbrusu nový BSI CMOS s rozlišením 42.4 Mpix, který má díky přesunu podpůrných obvodů na zadní stranu snímače de facto stejnou velikost fotocitlivých buněk jako původní 36Mpix čip, a to při stejných rozměrech. Čekat tak i přes vyšší rozlišení můžeme podobné výkony z hlediska dynamického rozsahu či šumu.

Hwn Hwn Hwn

Navíc je zde elektronika, která zvládá video v 3840×2160 / 30p v kodeku XAVC S (vylepšená Sony verze H.264) s datovým tokem 100 Mbps, nekomprimovaný 4k HDMI výstup, podpora pro externí věci skrze adaptér na XLR a hlavně S-log gamma a S-gamut plus režim záznamu vide Super35, který využívá 1,8× větší plochu snímače než jaká by odpovídala nativně 3840×2160, což eliminuje nežádoucí artefakty a zubatost linií ve videu.

Z hlediska fotografií doplním, že před snímačem není lowpass filtr, zaznamenávané rozlišení je 7952×5304, ISO podporováno v rozsahu 100 až 25600, v rozšířeném dokonce od ISO 50 po ISO 102400. 3palcový displej je výklopný s rozlišením 1228k bodů, EVF má rozlišení 2359k bodů. Na snímači je 399 fázových AF bodů. Data se ukládají na SD, nebo Memory Stick, nechybí WiFi+NFC, akumulátor má výdrž jen 290 snímků. Toto vše je vměstnáno do těla malých rozměrů 127 × 96 × 60 mm a hmotnosti 625 g. Kdybyste mi chtěli dát něco k Vánocům, tak tohle je numero uno na mém seznamu ;-)

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: miliardové čipy a další záležitosti
Následující díl: HW novinky: odemčený Skylake už začátkem srpna

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

20.6.2015 00:10 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co takhle k Vánocům něco na kontrolu překlepů? ;-)
Quando omni flunkus moritati
20.6.2015 11:56 nobody
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)
a ty uz se tesis na tricko s napisem "JSEM PREKLEPOVEJ NACISTA" co ? ;)
20.6.2015 08:11 Zopper | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nemůže to vysoké DPI u myši pomoct třeba při použití na skle? Ta hodnota mi taky přijde dost šíléná...

Jinak u těch vysokých DPI nejde ani tak o přejetí celé podložky myši za nula-nula-nic sekundy, ale abych ani nemusel hýbat rukou, jen trochu prsty či zápěstí, a přitom se moje postava otočila čelem vzad a já měl pořád přesnost pohybu.
"Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
Fluttershy, yay! avatar 20.6.2015 09:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)

Doporučené čtení.

Nemůže to vysoké DPI u myši pomoct třeba při použití na skle?

Přesně proto určitě stejné firmy nabízejí ne-zrovna-levné podložky. /s

ale abych ani nemusel hýbat rukou, jen trochu prsty či zápěstí, a přitom se moje postava otočila čelem vzad a já měl pořád přesnost pohybu

Fyziologická omezení. Micro je pak nemožné. Proč asi ~100 % profi hráčů FPS používá nízkou až velmi nízkou citlivost? V Osu! je pro změnu průměr stále pod 2k cpi.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.6.2015 15:05 r3c1d1v15t
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Radeon sux, NVIDIA rulezzzz. No flame.
David Ježek avatar 20.6.2015 16:33 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)
Dost trapnej pokus.
20.6.2015 17:22 hlasovani | skóre: 1 | blog: zapamatovat
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: mix novinek (a žádné Radeony :-)
Ale úspěšný. Jinak bys nedpověděl.
21.6.2015 08:38 frr | skóre: 34
Rozbalit Rozbalit vše U.2
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
U.2, stejně jako M.2, samozřejmě podporuje protokol NVM Express. Navíc je u něj zaručena i zpětná kompatibilita, takže U.2 SSD je možné připojit k SAS i SATA rozhraní, byť za cenu adekvátního snížení rychlostí.
Mhe... měl jsem pocit, že NVMe bude implementačně mnohem jednodušší, než kompletní legacy SAS stack. (Ale to jsem se možná pletl.) Chtěl jsem říct, že pokud to koncové zařízení má podporovat celou tuhle SCSI historii, asi to se zjednodušením nebude až tak horké...

BTW první co mě napadlo, při pohledu na tu detailní fotku U.2 konektoru : "tvle neni to SAS?" - no, není :-) ale je to o fous. U.2 má všecky piny z líce, SAS má "tlusté" piny rozmístěné cca stejně, ale druhý lane (pro multipath redundanci) má z rubové strany konektoru... k tomu dva obrázky.
[:wq]

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.