Portál AbcLinuxu, 11. května 2024 05:00

Distribuční novinky - 20 a 21/2008

27. 5. 2008 | Luboš Doležel
Články - Distribuční novinky - 20 a 21/2008  

Stížnosti na OOXML a jedno odvolání. OLPC a další vývoj. Exherbo: experimentální distribuce na obzoru. Nouveau putuje kupředu. Red Hat Enterprise Linux 5.2. SUSE Linux Enterprise 10 Service Pack 2. Fedora 9. Distribuční rada: konverze znakových sad.

Obsah

Letem světem

Vyšlo openSUSE 11.0 Beta 3 - další verzí bude Release Candidate 1, který byl měl vyjít 29. května. Linux Mint 5.0 Beta 1 obsahuje aktualizace nástrojů distribuce, méně spotřebovává paměť, lépe vypadá a mění nabídku softwaru. Kniha Beyond Linux From Scratch je k dispozici ve verzi 6.3 RC1 - pokrývá nový software jako Qt 4.x, Wireshark, KDE 3.5.9 nebo software Mozilly. Frugalware Linux 0.9 Pre 1 přechází na GCC 4.3.0 a GNOME 2.22 a mění spoustu drobností. Endian Firewall 2.2 RC1 má rozšířenou správu WAN/RED připojení a vylepšené i další oblasti. Litrix Linux 8.5 RC1 (živé DVD s GNOME a KDE) poskytuje poslední balíčky z Gentoo, ale odstraňuje ovladače NVIDIA. Ark Linux 2008.1 nadále zůstává u KDE 3, vše má zkompilované pomocí GCC 4.3 a přidává Flash přehrávač Gnash. Sabayon Linux 3.5 Beta 3 bootuje rychleji díky OpenRC a Baselayout-2, přináší poslední ovladače NVIDIA 173.08 a AMD 8.476 spolu s Compiz 0.7.4. MEPIS antiX 7.2, odlehčená distribuce pro staré počítače, obsahuje novinky vytvořené ve spolupráci s komunitou. rPath Linux 2.0 poslouží jako základ systému pro různá zařízení - je menší než jeho předchůdce. Muslimové se dočkali nové verze své edice Ubuntu: Ubuntu Muslim Edition 8.04. Parsix GNU/Linux 1.5r0 Test 2 aktualizuje balíčky a opravuje chyby.

Damn Small Linux 4.4 RC1 dodává novou knihovnu Fltk, mění systémový font plus spoustu drobností. eAR OS 1.08 je multimediální distribuce na bází Ubuntu. PelicanHPC 1.5.1 (dříve ParallelKnoppix) opravuje závažný bezpečnostní problém související s SSH klíči a zařazuje fail2ban. Absolute Linux 12.1 aktualizuje správce souborů (PCMan File Manager 4.1.1) a zlepšuje vyhledávač souborů ff.py. Ultimate Edition 1.8 - tak se nazývá derivát Ubuntu s rozšířeními ve směru snadnosti použití. Zenwalk Linux 5.2 Beta přichází s přepsaným správcem balíčků (netpkg v4). Musix GNU+Linux 1.0R4 aktualizuje software, měl by odpovídat aktuálnímu Debian Etch. FreeNAS 0.686.4 mění některá nastavení plus poskytuje pár vylepšení. VMKnoppix 20080519 je specializovaný systém postavený na Knoppixu (a Debianu); jak název napovídá, nabízí sadu virtualizačních produktů. TinyMe 2008.0 najde využití na starších počítačích; váží 200 MB a za rodiče má PCLinuxOS.

Stížnosti na OOXML a jedno odvolání

link

Britská organizace Becta (Organizace pro technologie a telekomunikace ve vzdělávání) sdělila, že chce Evropské unii pomoci s vyšetřováním kolem formátu OOXML. Vyšetřování začalo v lednu a kromě okolností schvalovacího procesu ISO se ověřuje, zda je na jeho základě pro konkurenční firmy možné vytvořit software kompatibilní s MS Office. Becta má obavy, že bariéry v interoperabilitě způsobí studentům a vyučujícím škody, a to i omezením možnosti výběru softwaru a ve výsledku vyššími pořizovacími náklady.

Nesouhlas se objevil také v Dánsku: Jens Kjellerup, IT manažer v městském výboru pro děti a mládež na městském úřadu v Aarhusu, zaslal organizaci Dansk Standard stížnost kvůli schválení OOXML. Poukazuje na to, že Dansk Standard schválil standard, jehož konečná verze ani není známá a může tedy být plná chyb a nedostatků. Nezdá se mu ani zvrat, ke kterému došlo - zatímco v září Dánsko hlasovalo proti (s komentáři), v březnu se hlas změnil na ano, a to navzdory neshodám, které panovaly. Jedinými zástupci, kteří v příslušném výboru hlasovali pro schválení, byli zástupci komerčních firem.

Nejdále se věci dostaly v Jihoafrické republice. Standardizační orgán JAR (SABS) podal oficiální odvolání u ISO i IEC proti přijetí OOXML (DIS 29500). Výkonný ředitel SABS vyjádřil své hluboké obavy kvůli tomu, že je pro mezinárodní korporace snadné ovlivňovat rozhodnutí národních standardizačních orgánů, čímž dochází ke smetení regulérních námitek vznesených jinými zeměmi. Stěžuje si na bídně provedené Ballot Resolution Meeting, kde stejně jako po dobu celého procesu nebyl dostatek času k prověření navrhovaného standardu. Na závěr upozorňuje, že jeden z důvodů pro rychlé schválení - rychlé rozšíření OOXML mezi uživateli - padl poté, co se ukázalo, že Microsoft bude v Office 2007 podporovat ODF, ale ne DIS 29500. Dá se očekávat, že DIS 29500 nabude na popularitě nejdříve v roce 2010, takže schvalovací proces byla prohra pro všechny strany. Jako hlavní důvody pro odvolání je pak uvedeno to, že proces neprobíhal v souladu s direktivami a že ISO/IEC nezveřejnilo konečnou verzi navrhovaného standardu do 30 dnů po konci BRM (a dokonce se tak nestalo ani doposud).

OLPC a další vývoj

link

Okolo OLPC stále dochází ke změnám. Byla založena organizace Sugar Labs, které převezme rozvoj rozhraní Sugar - Sugar představuje základ prostředí pro takzvané stodolarové notebooky. Záměrem je i to, aby byl tento software zpřístupněn i pro další zařízení, například pro Asus Eee PC. Zakladatelem Sugar Labs není nikdo jiný než Walter Bender, který v dubnu opustil OLPC kvůli rozporům. „Neopustil jsem OLPC kvůli spolupráci s Microsoftem - to byl spíše symptom než příčina. Opustil jsem OLPC, protože si myslím, že nejdůležitější věcí projektu má být definování vzdělávacího ekosystému.“ Časem se začaly jeho představy odlišovat od představ Nicholase Negroponteho. „Jeden záměr je prostě maximalizovat množství laptopů, které se dostanou k dětem. To je nepochybně Nicholasův záměr.“ Organizace se ohýbala podle postojů Nicholase a pro Waltera tak bylo čím dál tím těžší prosazovat své záměry.

Notebooky OLPC mezitím začaly být nabízeny s Windows XP. Jeden laptop nyní stojí 188 dolarů, s Windows 198 - 3 dolary za dodatečný software a 7 dolarů za paměťovou kartu, ale to nezohledňuje fakt, že všechny přístroje jsou kvůli možné podpoře Windows znatelně dražší o slot, kam lze tyto paměťové karty dát. Některé země ovšem o Windows projevily zájem, a testování tak od června začne ve čtyřech až pěti zemích (jmenujme například Egypt). Nicholas Negroponte tento krok přirovnává k nabízení dual bootu na výrobcích Apple. Věc byla radostně přijata také v Kolumbii se slovy, že děti tak naberou zkušenosti potřebné pro pracovní trh. Ivan Krstić, jedna z významných osobností, které opustily OLPC, s něčím takovým nesouhlasí: „[OLPC] by nemělo věřit tomu nesmyslu o nutnosti Windows pro byznys, jakmile děti vyrostou. Windows je nutností, protože s ním dostatek lidí vyrostl, ne naopak. Pokud by se OLPC podařilo zajistit, aby miliarda lidí vyrostla s Linuxem, Linux by byl pro byznys prostě úžasný.“ A dodal: „[OLPC] by se neměl stát něčím, co by vytvářelo ekonomické stimuly pro určitého výrobce.“

Exherbo: experimentální distribuce na obzoru

link

Byla oznámena distribuce Exherbo, která může na první pohled připomínat fork Gentoo, nicméně se jedná spíše o přepracování. Drtivá většina věcí se píše od nuly se záměrem udělat tentokrát věci lepší a nemuset řešit ani zpětnou kompatibilitu. Výsledkem je doposud jakýsi experimentální produkt, kde vznikají zajímavé nápady. Webové stránky distribuce uvádějí řadu důvodů, proč byl projekt založen:

Pokud chcete Exherbo ozkoušet už nyní, vývojáři vás odrazují. Zatím je skutečně vše ve fázi počátečního vývoje a návrhů.

Nouveau putuje kupředu

link

Vývojáři jako by nikdy nespali, a proto má i poslední Nouveau Companion docela dost aktualit z vývoje open source ovladače Nouveau. Poměrně často se chodí lidé ptát na IRC kanál, zda bude nějaký port Nouveau na BSD. Odpověď je jednoduchá - může být, pokud někdo přeportuje aktuální DRM a TTM, pak už jde jen o nějaké drobnosti. Teď aby se našel někdo, kdo by byl ochotný to udělat. Pokud se podíváme dál, zjistíme, že v rámci Google Summer of Code se podařilo rekrutovat člověka, který se postará o dekódování videa přes shaderové instrukce. Věc, která se neustále řeší, je nastavování režimů obrazovky - přepracoval se kód pro NV5x a opravily se problémy s DVI u některých karet řad NV2x/NV3x. Navíc se výchozí verzí RandR stalo 1.2, což může znamenat regrese, takže testování se hodí. Hráče Neverballu potěší to, že byl vyřešen problém s odrazy (grafickými) - navzdory obavám vývojářů to byl jen jednoduchý problém. MMio se nestihlo dostat do začleňovacího okna pro Linux 2.6.26 - důvodem bylo velké množství změn v ftrace, které tak bylo odloženo na 2.6.27. Poslední věcí je práce na XvMC - dekódovací knihovna by měla fungovat na NV4x, ačkoliv jsou třeba ještě nějaké hacky; více na projektové stránce.

Red Hat Enterprise Linux 5.2

link

Vyšel Red Hat Enterprise Linux 5.2, který se stal certifikovaným systém pro výkonné blade servery od IBM (na bázi Cell Broadband Engine). Virtualizace zůstává oblastí s velkým významem pro mnoho distribucí a u RHEL tomu není jinak. Byla backportována podpora pro škálování frekvence CPU na virtualizovaných jádrech, což znamená energetickou úsporu a lepší výkon a stabilitu. Krátce před RHEL 5.2 navíc byly vydány nové paravirtualizované ovladače, které mohou být použity v hostovaných systémech (RHEL 5.1 a novější) pro získání vyššího výkonu. Dále byly rozšířeny limity: nyní můžete mít v systému až 64 procesorů a 512 GB RAM. Počet síťových rozhraní na hostovaný systém už není omezený na tři. Na desktopu nalezneme nové verze aplikací (Evolution 2.12.3, Mozilla Firefox 3, Mozilla Thunderbird 2, OpenOffice.org 2.3.0) a lepší schopnost hibernace. Zařazení nového asynchronního šifrovacího API do jádra umožní vývoj ovladačů pro použití hardwarových šifrovacích zařízení. Vylepšená podpora iSCSI pak umožní sestavení bezdiskových systémů s kořenovým svazkem na iSCSI serveru. Pokračuje rozšiřování podpory IPv6 a SNMP IPv6, NFS klient podporuje servery s 64bitovými čísly inodes a je plně podporováno trasování SystemTap.

SUSE Linux Enterprise 10 Service Pack 2

link

Také Novell vydal velkou aktualizaci své enterprise distribuce: SUSE Linux Enterprise 10 SP2. Součástí je Subscription Management Tool (SMT), který umožňuje zákazníkům snadno spravovat politiku korporátního firewallu spolu s updaty softwaru. SMT funguje jako proxy pro balíčky, které je integrované do Novell Customer Center, se schopností snadné distribuce aktualizací na všechna zařízení se SUSE Linux Enterprise. V systému je k dispozici Xen 3.2 s podporou pro plně virtualizovaná Windows Server 2008 a 2003, a to včetně podpory migrace těchto OS mezi fyzickými servery. Dále najdete vylepšení v Heartbeat 2, OCFS2, správě sítě v souvislosti s IPv6 a podpoře hardwaru (mj. je podporován šifrovací hardware IBM). Na závěr se najdou novinky i pro uživatele SUSE Linux Enterprise Real Time nebo SUSE Linux Enterprise Software Development Kit.

Fedora 9

link

Hlavním prostředím Fedory 9 je GNOME 2.22, které je rozšířené o program Cheese (práce s webkamerou), aplet světových hodin, nový prohlížeč vzdálené plochy a PolicyKit. Ostatní prostředí pak zastupují KDE 4.0.3 a Xfce 4.4.2. Instalátor Anaconda umí měnit velikosti oddílů ext2/3 a NTFS, je možné vytvářet šifrované souborové systémy a k dispozici je lepší záchranný režim. Démon /sbin/init byl nahrazen pomocí Upstart, standardně je instalováno Java prostředí OpenJDK 6 a používat můžete souborový systém ext4. Obrazy pro USB disky umožňují ukládání dat, takže po restartu se veškeré nastavení obnoví. NetworkManager najdete ve verzi 0.7 a Pirut byl nahrazen balíkem nástrojů PackageKit (správa softwaru).

fedora fedora

Distribuční rada: konverze znakových sad

link

Občas se nám dostane do ruky text, který je ve znakové sadě, jež nám nevyhovuje. V takové situaci se může hodit program recode, se kterým je konverze hračka. Klasickým převodem by mohla být konverze z windows-1250 do lokální znakové sady (včetně převodu odlišných konců řádků):

recode windows-1250.. soubor.txt

Takový příkaz můžeme dále rozvinout - pokud používáme UTF-8 jako místní znakovou sadu, bude tento příkaz následující:

recode windows-1250/CRLF..utf-8 soubor.txt

recode umí také zakódovat soubor pomocí base64. Specialitkou je pak konverze na HTML.

recode ../b64 soubor.txt
recode ..HTML soubor.txt

Občas se může stát, že máme soubor v neznámé znakové sadě. Naštěstí existuje program enca, který nám ušetří práci s hledáním té správné - pokusí se o automatickou detekci.

$ enca pokus.txt
MS-Windows code page 1250
  LF line terminators

enconv může hned konverzi usnadnit. Takto dojde k převodu z neznámé znakové sady na sadu určenou v locale (vlastní sadu můžeme dodat pomocí argumentu -x):

enconv pokus.txt

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 19/2008
Následující díl: Distribuční novinky - 22/2008

Související články

Rozhovor: Jiří Kosek o OOXML, ODF a formátech obecně

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.