abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 22/2008

    2. 6. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3672×

    Tři země se odvolaly proti OOXML; Reakce Shuttleworth Foundation, Dění na straně Microsoftu. Nová PC s Linuxem od VIA a ASUSu. Nasazení Linuxu kolem celého světa: Kuba, Jihoafrická republika, Rusko. Myah OS 3.0. DeLi Linux 0.8.0. Linux Mint 5.0 RC2. Distribuční rada: vypalování s Burn-CD.

    Obsah

    Letem světem

    Bluewhite64 Linux 12.1 vyšel v podobě živého DVD. SystemRescueCd 1.0.3 přešlo na Linux 2.6.25.4 s Reiser4 a z UnionFS na Aufs; dále byl aktualizován ostatní software jako xorg-server (1.4) nebo brtfs (0.14). Elive 1.7.5 opravuje různé chyby, MadWiFi nyní podporuje nové karty Atheros (ty samé jako v EeePC) a byl přidán bootovací parametr nobluetooth. Red Hat Enterprise Linux 4.7 Beta nabízí vylepšení v mnohých oblastech: virtualizace, použití na desktopu/laptopu, šifrování a zabezpečení, ladění, podpora IPv6, podpora úložišť a ještě více. Foresight Linux 2.0.2 poskytuje GNOME 2.22.2, Mono 2.0 beta a Banshee 1.0 beta. openSUSE 11.0 RC1 opravuje celkem 578 chyb. ClarkConnect 4.3 Alpha 1 nabízí OpenVPN a SSL Certificate Manager (alfa), Groupware přes Webmail a vzdálené zálohování. Epidemic GNU/Linux 2.1 je nová verze brazilské desktopové distribuce na bázi Debianu.

    Tři země se odvolaly proti OOXML

    link

    Do 29. května byla příležitost odvolat se proti schválení OOXML jako standard ISO. Nakonec tak učinily celkem tři země: Jihoafrická republika, Brazílie a Indie. Okolo odvolání byl trochu zmatek - nejprve se objevily zprávy, že Brazílie podává pouze neformální protest, později mluvčí IEC řekl, že indické odvolání bylo špatně adresováno, ale nakonec se ukázalo, že to byla Brazílie, kdo neposlal odvolání výkonným ředitelům jak IEC, tak ISO. Tento technický nedostatek se však nebude brát v úvahu. Nyní by měl sekretariát JTC1 upozornit všechny země s oprávněním "P" na odvolání a to by se mělo ihned začít řešit. Rozhodne se, zda je odvolání důvodné, a dá se očekávat vytvoření rady, která odvolání vyslyší a pokusí se rozpor co nejdříve vyřešit. Do tří měsíců by pak taková rada měla oznámit výsledky jednání a v případě, že nebudou jednání úspěšná, doporučit další postup.

    Reakce Shuttleworth Foundation

    link

    Shuttleworth Foundation mezitím vydalo tiskovou zprávu, ve které vyjadřuje podporu rozhodnutí JAR odvolat se. Na Groklaw vyšlo plné znění této zprávy - Andrew Rens, poradce této organizace v oblasti intelektuálního vlastnictví, v něm zdůvodňuje, proč si myslí, že odvolání JAR je podložené.

    Pravidla ISO říkají, že rozpory musejí být vyřešeny během procesu, než může být jakýkoliv standard schválen. ECMA, organizace, které Microsoft předal standard pro účely schvalovacího procesu, měla příležitost odpovědět na námitky různých zemí. Nicméně žádné odpovědi neposkytla a pouze se objevilo prohlášení, že tyto záležitosti už dále diskutovány nebudou. Toto je proti procedurám ISO.

    Důvodem, proč došlo k blokovému hlasování a jiným vyhýbání se procedurám ISO, je to, že OOXML procházelo rychlým schvalovacím procesem. Jenže OOXML nebylo vhodným kandidátem pro rychlé schvalování vzhledem k nevyspělosti standardu. Samotný Microsoft sdělil, že nebude schopen plně integrovat OOXML v podobě definované v ISO standardu do roku 2011. V tomto stavu je to jednoduše rozbitý standard. Rychlé schvalování je v ISO vyhrazeno pro vyspělé standardy, kde nejsou žádné námitky a kde je možné uspíšit proces orazítkování standardu. V případě OOXML ovšem nebyl standard plně vyvinut a na mezinárodním poli bylo vzneseno mnoho námitek. Toto by předem vyloučilo certifikaci standardu přes zrychlený proces.

    Skutečnost, že OOXML bylo schvalováno zrychleným procesem a bylo certifikováno vyvolává silné pochyby o integritě ISO jako mezinárodní standardizační autoritě.

    Dění na straně Microsoftu

    link

    Gray Knowlton ve svém blogu podává informace o tom, že Office 2007 SP2 bude nativně podporovat OpenDocument Format (a dále PDF a XPS). Ačkoliv je oficiální ISO variantou ODF pouze verze 1.0, padlo rozhodnutí použít verzi 1.1, neboť má nějaká vylepšení v oblasti přístupnosti. Microsoft dále plánuje připojit se ke standardizačním procesům ODF, ať už budou probíhat v OASIS nebo ISO. V zápisku je pak zdůvodňováno, proč se Microsoft rozhodl k tomuto kroku. Prvním důvodem je tlak ze strany regulačních úřadů. Druhým důvodem je pak podpora vlastního byznysu - rozšířením seznamu podporovaných formátů bude zákazníkům nabízena větší flexibilita. V blogu je dále slibováno, že záměrem je vyvinout implementaci ODF, která bude vysoce kvalitní.

    Nová PC s Linuxem od VIA a ASUSu

    link

    Různé levné a typicky malé počítače (nejen) s Linuxem dále nabývají na popularitě. Symbolem této oblasti trhu se pravděpodobně stalo ASUS Eee PC, ale samotnou éru spíš zahájily zelené laptopy OLPC. VIA ucítilo příležitost už před rokem, kdy představilo produkt VIA NanoBook, který se ale prakticky ani nedostal na trh. Tentokrát to zkouší znovu a výsledkem je platforma VIA OpenBook. Referenční výrobek má procesor VIA na frekvenci 1,6 GHz, 8,9" displej o rozlišení 1024x600, paměť až 2 GB, disk od 80 GB a různé moduly pro síťovou konektivitu (Bluetooth, LAN, WiFi, WiMAX atd.). Mezi nabízenými systémy jsou i Ubuntu Linux, SUSE a gOS. Konkurenční ASUS ovšem nespí na vavřínech - během následujících dnů by měla být uvedená desktopová varianta Eee PC nazvaná Ebox, dále se objeví Eee PC 901 a snad i Eee PC 1000 s 10" displejem bude brzy k dostání.

    Nasazení Linuxu kolem celého světa

    link

    Kuba

    link

    Během uplynulého týdne přišly zprávy o nasazení nebo přechodu na Linux hned z několika míst světa. Prvním místem je Kuba, která sice už před třemi lety oznámila svůj záměr přejít na open source software, nicméně zatím jediným místem, kde tak stát učinil, je celní správa. Důvodem je to, že se jedná pouze o doporučení, přičemž není legislativa, která by přechod vynucovala. Drtivá většina počítačů v zemi tak nadále používá nelicencovaná Windows. Velký krok nyní učinila Havanská univerzita, která se odhodlala k přechodu na OSS na celé síti. Dlouhodobý plán počítá nejprve s přechodem na Mozilla Firefox a OpenOffice.org. Spolu s tím souvisí vyškolování profesorů a personálu - ti si pak od roku 2009 budou muset zvykat na Linux, protože přechodem na něj bude proces završen.

    Jihoafrická republika

    link

    Jihoafrická Národní vědecká a technologicko výzkumná organizace (CSIR) se připravuje na přechod na Ubuntu Linux, který se stane výchozím desktopem pro více než 2300 zaměstnanců. Spolu s tím byla vydána „žádost o informace“ - tedy hledání firmy, která pomůže se zpřístupněním několika zbývajících Windows aplikací na Ubuntu. CSIR už nyní používá OpenOffice.org, ale některý software jako MS Office, Photoshop nebo MS Project může být zapotřebí kvůli funkčnosti nebo externím dohodám. Nedávné studie Jihoafrické vlády říkají, že investice do open source softwaru by byly přínosem pro zemi. Současným problémem je, že 98 % investic do ICT v JAR se týká importovaných technologií, což znamená jen minimální inovace v místním ICT.

    Rusko

    link

    Rusko je jednou z mnoha zemí, kde je ve velkém měřítku používán nelicencovaný software. Jedním ze způsobů řešení je přechod na Linux, který může nakonec znamenat velké úspory oproti legalizaci či inovaci stávajícího řešení. Moskevská regionální správa otestuje užitečnost open source desktopu tím, že přemigruje několik set desktopových PC na Mandriva Linux a na tisíce dalších nainstaluje OpenOffice.org. Záměrem je snížit náklady a posílit zabezpečení v IT. Nyní dojde k zaučování lidí z IT oddělení a ostatních zaměstnanců, aby později mohlo dojít k přechodu na Linux na všech stanicích. Používány budou bezplatné i komerční verze Mandriva Linuxu.

    Myah OS 3.0

    link

    Myah OS je nezávisle vyvíjené instalovatelné živé CD určené pro desktopové použití. Verze 3.0 byla ve vývoji už od roku 2006, kdy vyšla verze 2.3, a je nyní dostupná ve variantě nazvané Mouse Pro. Toto jméno vzniklo na základě toho, že jako prostředí zde slouží Xfce 4.4. Jako záložní prostředí se pak může použít LXDE. Myah OS se nezaměřuje na žádné konkrétní použití - najdete v něm tak například software nejen pro přehrávání videa, ale také pro editaci. Používat můžete kompletní sadu administračních nástrojů, které vám mj. umožní snadnou instalaci dodatečného softwaru a aktualizací. Později vyjdou ještě ostatní varianty Myah OS: Box a Lite (LXDE), Troll (GNOME) a Dragon a Dragon4 (KDE).

    myah os myah os

    DeLi Linux 0.8.0

    link

    DeLi Linux je distribuce určená pro staré počítače - fungovat by měla i na 486 nebo Pentium MMX 166 s alespoň 32 MB RAM. Je určena pro desktopové použití a nabízí e-mailového klienta, webový prohlížeč, kancelářský software atd. - plná instalace s veškerým softwarem si vyžádá 750 MB místa na disku. Podpora MMX je doporučována pro multimediální aplikace. Ve verzi 0.8.0 došlo hned k několika změnám: výchozím kódováním se stalo UTF-8, bylo vyřazeno GTK+ 1 a přešlo se na správce balíčků packman. Jako webové prohlížeče fungují NetSurf a Skipstone. Kancelářský software zastupují AbiWord 2.4.6 s ODF pluginem a Gnumeric 1.6.3 a jádrem systému je Linux 2.4.36.4.

    deli linux deli linux

    Linux Mint 5.0 RC2

    link

    Linux Mint je jedna z populárních distribucí založených na Ubuntu. Usiluje o to, aby hned po instalaci byl systém připraven k použití a zahrnoval pluginy pro prohlížeče, kodeky, Javu a další komponenty. Linux Mint 5.0 RC2 je poslední release candidate před vydáním konečné verze s názvem "Elyssa". Od předchozího release candidate se přešlo na Mozilla Firefox 3.0 RC1 a Flash 10, byl přidán nástroj mintBackup a GTK+ engine Aurora, byla zvýšena kompatibilita s Ubuntu Hardy, zlepšena podpora tisku (nové ovladače) a přidány balíčky seahorse a bogofilter. Na stránkách distribuce se nachází stránka s přehledem všech novinek v této verzi distribuce.

    linux mint linux mint linux mint

    Distribuční rada: vypalování s Burn-CD

    link

    Burn-CD je konzolový frontend k nástrojům jako cdrkit nebo dvd+rw-tools. Je psaný v Pythonu a cílem je vypalování v konzoli usnadnit a zkrášlit. Konfigurace programu se ukládá do souboru ~/.burn-cd.conf nebo /etc/burn-cd.conf - zde můžeme nastavit trvalé hodnoty, abychom je nemuseli pokaždé programu předávat. Podobným řádkem nastavíme, kde se nachází naše vypalovačka:

    device = /dev/sr0

    Vypálení souborů na disk už je pak hračka - stačí skriptu předat soubory a adresáře:

    burn-cd soubor1.jpg /tmp/adresar

    burn-cd

    Stejně tak můžeme snadno vypálit obraz:

    burn-cd -m obraz.iso

    Pokud si myslíme, že je nutné médium před vypalováním vymazat, přidáme argument -z. Pro zobrazení informací o médiu se pak nabízí:

    burn-cd -i

    burn-cd

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.6.2008 00:22 crusoe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2008
    Taka perlicka : Deli linux nepouziva glibc ale uclibc :) a obsahuje aj kdrive Xserver.
    2.6.2008 01:43 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2008
    A jádro je tam schválně dost staré.
    2.6.2008 02:06 Sedeki | skóre: 17 | blog: sedeki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2008
    Staré? 2.4.36-4 je jádro ze začátku roku. I když pravda, dnes vyšlo 2.4.36-5:) A na všechny zajímavé věci obsažené jen v řadě 2.6 jsou tam patche.
    Mnozí spadnou dolů a jen málokteří spatří znovu slunce.
    ashen avatar 2.6.2008 06:37 ashen | blog: wheeeeeee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2008
    Tak uz se odvolalo i - Dansko
    Nvidia says no to free drivers, I say no to Nvidia
    2.6.2008 13:54 newman | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2008
    Ja pochopil, ze je to jenom protest na danskem pisecku, ale treba se pletu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.