Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 02:15

Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada

26.12.2018 18:51 | Přečteno: 4985× | (bez kategorie) | poslední úprava: 27.12.2018 18:52

Až po Novém roce přijdu do práce, jedna věc bude jinak. Povedu nový tým linux adminů, jehož členem jsem se stal spolu s dalšími čtyřmi lidmi. Této nové výzvě předcházela dlouhá cesta. Říkal jsem si, že ji trochu popíšu.

Narodil jsem se v roce 1991. Ve školkovém věku mě počítače nebraly, asi i proto, že jsem žádný neměl. Hrál jsem hry na konzolích (klon nintenda, později PS1) a už i předtím u nás doma často hrála hudba s anglickými texty, čímž jsem se pomalu ale jistě začal učit anglicky.

Když mi bylo deset, tak táta koupil počítač. Tenkrát na něm běžely Windows 98. Mám co dělat, abych se nerozepsal na několik stránek, ale omezím to na pár zábavných historek.

Pán z lokálního počítačového krámku nám říkal, že pevný disk s kapacitou 20 GB nemůžeme nikdy zaplnit. No, nepřekvapivě se ukázalo, že se buď plete anebo nám kecal (i když, proč by se nesnažil prodat větší disk?), tak jsem se to jal řešit.

Nevěděl jsem, že počítač má nějaké systémové soubory a tehdy by se mi hodila funkce, se kterou přišly až Windows XP, za které jsme “devadesátosmičky” časem vyměnili. Smazal jsem tedy stupidní soubory někde z C:\windows s příponou “.dll”, o které jsem přece nikdy nikoho neprosil. Dodnes mi nějak uvízlo v paměti, že příští boot postrádal “himem.sys”. Systém se tenkrát myslím podařilo obnovit z instalačního CD, takže dobrý.

Jenže já jsem přišel na další způsob, jak ušetřit místo na disku. A tentokrát rovnou gigabajty. Všiml jsem si, že když vytvořím zástupce souboru, tak má pouze jeden kilobajt. Tak jsem vytvořil zástupce všech svých souborů a původní data smazal. Ještě teď sebou cuknu, když si vzpomenu na tu proradnou animaci hledající žárovky, když člověk kliknul na zástupce neexistujícího souboru.

Dávno poučen těmito omyly jsem v časopisu Computer - mého někdejšího zdroje aktuálních verzí software - četl článek o přetaktování procesoru. To mě zaujalo tak, že jsem to nedočetl ani ke zmínce o potřebě lepšího chlazení a o tom, že není špatný nápad začít pozvolna. Všechno co šlo jsem v BIOSu vytočil na max, což i kdyby fungovalo, tak by to vyžadovalo chlazení kapalným dusíkem. Počítač se samozřejmě nespustil, tenkrát nebyly blbuvzdorný BIOSy, co to za člověka resetujou. Opět mě poučil tátův kamarád a tentokrát jsem se dozvěděl, že se dá resetovat paměť BIOSu pomocí jumperu na základní desce. Uff, nerozbil jsem ho.

Samozřejmě těch příhod bylo mnohem víc, ale tohle byly asi nejkardinálnější zhovadilosti, kterých jsem se (jakožto zvědavé děcko) dopustil. Vždycky mě bavilo se ve věcech šťourat a dbal jsem na to, abych měl hustě vypadající skin ve Winampu (chtěl jsem napsat “budiž mu země lehká”, ale mrknul jsem mu na stránky a zdá se, že možná obživne) a moje XPčka vypadala jako Mac OS X.

Potom, v roce 2004 se konečně prolomily ledy a do našich končin zavítalo UPC (tehdy Karneval) se svou kabelovkou a především s připojením k Internetu, které nevyžadovalo mít pevnou linku. Ono to možná bylo k dispozici o trochu dřív, ale každopádně tehdy se o tom táta dozvěděl a šli jsme do toho.

Z prvního dne online si pamatuju, že jsem usnul kolem šesté ráno s hlavou opřenou o monitor - tehdy byly monitory naštěstí těžké CRT monstra. Jeden z mála dnů, kdy jsem vynechal školní docházku. To jen pro nastínění, že to byla naprosto zlomová událost v mém IT životě. Od té chvíle jsem počítačové zkušenosti sbíral mnohonásobně rychleji.

Například jsem začal dělat lokalizace programů, tenkrát tomu všichni říkali “češtiny do programů”. Ty byly zkraje nevalné kvality - můj největší hlod byl, že jsem přeložil “physical memory” jako “psychická paměť”. Za to se dodnes poměrně stydím.

Psal jsem si s podobně zaměřenými lidmi na Lide.cz (tenkrát ten web měl úplně jiný formát, než dnes) ve skupině “Výpočetní technika”. Poznal jsem tam někoho, kdo tou dobou už nějakou dobu experimentoval s Linuxem a zkoušel různé distribuce. Něco jsem si o Linuxu zjistil a hrozně se mi to líbilo, jednak protože se dá ve všem hrabat a navíc ta filozofie kolem free open-source software byla samozřejmě mnohem sympatičtější, než co nabízel Microsoft.

Bylo mi skoro 14, když jsme v létě 2005 na můj nový počítač instalovali Gentoo. Netrvalo to dlouho a i na Linuxu jsem začal šťourat do věcí, kterým nerozumím a v honu za co nejnovějšími verzemi jsem si nainstaloval nestabilní verzi systémové knihovny glibc a tím si odepsal systém. Druhá instalace Gentoo mi vydržela pět let a podobná katastrofa se už neopakovala, respektive se vším jsem si nakonec poradil.

Tehdy se zase moje nabírání IT znalostí zrychlilo, protože mě moje zvědavost nutila učit se nové věci a Linux tu zvědavost podporoval. V roce 2007 jsem začal psát články (zezačátku o Gentoo) pro AbcLinuxu.cz a tím si vydělal své první IT peníze. Konečně jsem se naučil i trochu programovat (C++/Qt a skriptovat v bashi), napsal jsem řadu jednoduchých her a pár utilit. A pak i článků o programování.

Potom jsem po vzoru svého kámoše, později na nějakou dobu i majitele AbcLinuxu, začal studovat Softwarové technologie a management (obor Softwarové inženýrství) na FEL ČVUT. Po prvních dvou semestrech byl nejvyšší čas najít si práci a v tom mi ironicky pomohl kamarád, kterého jsem předtím na střední přetáhnul na Linux a naučil ho s ním trochu dělat - jenže on už touhle dobou, po vyhazovu z matfyzu, měl práci jako Linux programátor v C++. Tak se za mě přimluvil, já jsem dle domluvy napsal do Superhostingu a o týden později (v roce 2011) už jsem tam pracoval. Tohle byl samozřejmě další milník, protože do týhle doby jsem se staral jen o pár osobních systémů, ale nově jsem měl na starost desítky systémů na serverech platících zákazníků. Naučil jsem se řadu nových věcí ze serverového prostředí a vůbec to, jak to v takové firmě funguje. Tři roky jsem se učil od zkušenějších kolegů, což bylo skvělý, ale pak se tým výrazně obměnil a já začínal mít pocit, že je čas na novou výzvu.

Když se mi v březnu 2014 ozvali z Avastu, jestli bych měl zájem o práci linux admina u nich, zrovna se výborně trefili do tohoto období, tak jsem si řekl, že za pohovor nic nedám a šel se tam podívat. Pobavil jsem se s potenciálním novým kolegou a šéfem, líbila se mi náplň práce, prošel jsem přijímacím řízením a vzali mě. Dodnes mě samotnýho docela překvapuje, že jsem se odvážil udělat takovou změnu tak krátce potom, co jsem podepsal nájemní smlouvu - v době, kdy jsem si ztratit práci nemohl dovolit. Tenkrát jsem z podobných velkých změn měl docela strach, ale vyplatilo se to.

Začala nová éra poznávání Linuxu na serverech. Ze stovek požadavků za sekundu se staly desítky tisíc. Hned zkraje jsem začal stavět nový Hadoop cluster, takže jsem se naučil (a stále učím) něco o “big data”. Dostal jsem časem na starosti řadu velkých systémů běžících na serverech v datacentrech po celém světě. Naučil jsem se používat spoustu technologií s tím spojených. Pracuji s opravdovými profíky, kde každý má neuvěřitelně široký rozhled plus nějakou specializaci, ve které vyniká nad ostatními. A potěšilo mě, že to netrvalo dlouho a lidi si uvědomili, že dost dobře rozumím bashi a i za mnou můžou přijít pro radu ohledně některých témat.

Tahle práce mě vždycky bavila a podle toho to vypadá. Rád vymýšlím a implementuju různý zlepšováky a neustále si rozšiřuju znalosti. Přibývající zodpovědnosti mě donutily být organizovanější, prioritizovat, psát si TODO listy místo okamžité snahy odbavit všechno naráz, i když něco může být až za dva týdny.

Teď jsem dostal novou příležitost vést malý tým systémáků. U nás teamleader není člověk, který jen sedí v tabulkách, chodí po meetingách a říká lidem, co a jak mají dělat. Stále budu dělat spoustu technické práce jako doposud. Mám už představu o tom, co bych rád zlepšil na systémech, za které jsem nově zodpovědný. A těším se na nové výzvy a zkušenosti, co přijdou.

Uvidíme, kam mě IT a Linux zavede dál. Doposud to bylo skvělý a jestli si to čte někdo mladej, tak rozhodně doporučuju vydat se tímhle směrem. Vyžaduje to zapálení pro věc, ochotu se učit, občas je to hodně náročný, ale stojí to za to. Ve výsledku mám dobře placenou práci, kterou opravdu dělám rád. Navíc mi něco říká, že tohle je teprv začátek. (Snad jsem nakrmil některé z trollů pod mým přechozím zápiskem.)        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

26.12.2018 22:23 Cabrón
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tady asi není co dodat - gratuluji, ať se (dál) daří :-)
Petr Fiedler avatar 27.12.2018 01:20 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Příjemné čtení, ať se daří.

27.12.2018 08:43 dadosekačka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
A co takhle se rozdělit trochu i s námi, zapšklými důchodci? Jen počkej, tebe si necham zjistit, ty neoliberalisto.
27.12.2018 09:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dospěl jsi. A protože jsi se za tu dobu i něco naučil, dostal ses mezi ty co musí Odina neskutečně srát, takže si zvykni na to, že po tobě bude nenávistně plivat, kdeto jen půjde.

Počítám-li dobře, je ti 27. V tomhle věku jsem opustil dobře našlápnutou kariéru, abych mohl studovat co mě bavilo. A díky tomu jsem se dostal úplně jinam.
28.12.2018 07:07 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
To drzkovani na watzkeho psal falesny odin. Ja mam naopak watzkeho celkem rad.

Ve 27 si sel studovat? Fakt? Urcite se to, s ohledem na pocet tvych titulu, vyplatilo. A jako naslapnutou karieru oznacujes svuj ostravsky experiment? Delas si legraci? Vzdyt si byl pomocny sroubovak nekde na mestskem uradu za par korun ty kariero :-D
28.12.2018 12:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Vyplatilo nevyplatilo. Tohle hodnocení tobě rozhodně nepřísluší. Jestli jsi psal ten příspěvek ty nebo někdo jiný je mi šumák - kokot jako kokot. Kdyby si tvůj drůbeží mozek dal tu práci aby začal myslet, tak by mu bylo jasné, že na UMOB Ostrava-Jih jsem nastupoval do už rozjetého vlaku a pět let poté. A tam se Unix používal už v době, kdy tys kalkuloval ještě na abakusu.
29.12.2018 18:13 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Vim, ze se ti to nelibi, ale ja si budu hodnotit, co uznam za vhodne. Uz mi doslo, proc stale pracujes ve statem financovane instituci. Patrne cekas, ze si tam toho vysneneho bakalare vysedis, ale tak to nefunguje kapico. Treba ti ho daji darem pred odchodem do duchodu. :-P
29.12.2018 23:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
K čemu by mi byl? Já si - na rozdíl od tebe - ego honit nepotřebuju.
Max avatar 27.12.2018 09:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zajímalo by mně, jak to v takto velké společnosti funguje z papírového hlediska?
Jde o to, že my jsme třeba relativně malá firma, ale musíme mít na všechno směrnice a tunu dalších věcí. I při 4 lidech (každý z nich jednou měsíčně musí držet pohotovost) se auditor strašně diví, že jsme nijak neřešili SoD (Separation of Duties). A podobně je to peskování i v jiných věcech. Co není popsáno a udržováno v nějaké směrnici, jako by nebylo.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
27.12.2018 09:56 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak s taovými sračkami jsem se setkal jen v korporátech o 10000+ zaměstnancích. Naštěstí. Teď pracuji ve very high-tech (děláme špičkový software pro jednu z top biomedicínských korporací) firmě, a za poslední dva roky jsem viděl jen dva "papíry", pracovní smlouvu a bezpečnost práce.
27.12.2018 09:57 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
ta firma má cca 100 zaměstnanců
Max avatar 27.12.2018 10:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Naše firma má asi 1000 zaměstnanců, nejvíce v Česku a Slovensku, pak jen menší pobočky v Polsku, Německu, Rakousku, Slovinsku, Maďarsku apod.
Audity na nás posílá matka, Němci, což je big korporát a tak na nás aplikují jejich politiku :-/. Jinak s nimi nejsme provázaní (žádné IT napojení neexistuje atd., prostě jsme firma, kterou koupili a vydělává jí peníze)
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
27.12.2018 13:50 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak jim řekněte, že to rádi zavedete, ale potřebujete na to přidělit peníze na další IT lidi. Bude klid :-)
Quando omni flunkus moritati
Max avatar 27.12.2018 14:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ani ne, přijmula se jedna holka do našeho IT, která se stará o sepisování všech směrnic a IT procesů a musíme jí být k dispozici (=zodpovídat dotazy, doplňovat tabulky, kde sama neví atd.).
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
27.12.2018 14:39 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Já myslel na to oddělení rolí - při 4 lidech a pohotovostech jednou za tejden je to přijmout nejmíň další 4. To by vyšlo dráž.
Quando omni flunkus moritati
28.12.2018 07:13 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak si zvyknete. Jste jejich majetek a je naprosto logicke, ze vas audituji.
Rezza avatar 3.1.2019 11:02 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
U nás už není papír ani na tu bezpečnost práce - je to už jen klikačka na webu. Jednou za rok musím ještě udělat nějaký compliance training. Občas dojde na podpis dodatku ke smlouvě, ale ten jsem naposledy odmítl podepsat, protože tam byla chyba a od té doby už se nikdo neozval. Takhle se žije v korporaci nad 10k zaměstnanců :).
3.1.2019 13:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada

Taky to u vás funguje tak, že test se automaticky otevře v novém okně, zatímco v původním zůstane kurs a jde jím dál procházet? :-)

Poprvé (hned po nástupu) jsem se to nejdřív snažil dělat poctivě, ale když mi to do testu z požární ochrany hodilo otázku, jaká je maximální výše pokuty pro organizaci za zanedbání povinností, pochopil jsem, že to fakt nemá smysl.

Rezza avatar 3.1.2019 20:38 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Takhle - International Bribery and Corruption test už udělám kdykoliv s prstem v nose, klidně ve tři ráno vzbuzený po těžké kalbě s dvojkou v krvi :D. Teda už je to roky, co jsem mohl být tak intoxikovaný :D. Největší challenge většinou byl, když testy byly Flash only... Ale i to už díky Apple není (občas udělají věci dobře).
3.1.2019 22:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Protiúplatkový je v pohodě, tam stačí vždycky zvolit nejopatrnější možnost (tvárnice nebrat) a pamatovat si, že když mám nějaké podezření, mám volat firemnímu úplatkovému důstojníkovi a ne rovnou policajtům. :-)
Jendа avatar 4.1.2019 01:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
To mě překvapuje, to je kvůli tomu, že by se vývojáře někdo snažil uplatit? Jak?
4.1.2019 01:35 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ne to je kvůli tomu, že v rozumné společnosti se na téma anti-bribery policy školí všichni zaměstnanci.
4.1.2019 07:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Většina zaměstnanců nejsou vývojáři a tyhle kursy/testy holt musejí absolvovat všichni (navíc to byla aktivita MFI, ne přímo SUSE). Ty ostatní jako BOZP, požární ochrana nebo první pomoc, to je AFAIK nařízené nějakým zákonem.
4.1.2019 07:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada

Jenom bych dodal, že je to samozřejmě celé trochu složitější než "tvárnice nebrat". Jednak se tam řeší i takové věci jako kdy je ještě nějaká pozornost, kterou člověk dostane v rámci služební cesty nebo obchodní schůzky, ještě drobná pozornost a kdy už je to úplatek, jednak se řeší i opačný směr ("nedávej úplatky, nedávej úplatky, nebo se z toho zblázníš"), tj. např. jaká forma motivace obchodních partnerů je přípustná a co už se bere jako úplatek (podle těch kursů jsou třeba v některých zemích explicitně povolené věci, které by podle našich nebo US/UK zákonů byly jednoznačně za hranou).

Ale jak už bylo řečeno, primárně je to samozřejmě zaměřené na obchodníky.

vencour avatar 4.1.2019 09:36 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Něco takového je i v Etickém kodexu nebo jak se tomu kde říká.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
xxx avatar 4.1.2019 12:42 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak prvne celej anti-bribery test je nejspis povetsinou sracka. Prvni moznost je, ze se drzis pri zemi a obchodni schuzu vedes v McDonaldu, druha moznost je neco normalniho a treti, ze schuzku vedes na luxusni jachte nekde na Bali.

Za druhy cela anti-bribery policy je jeste vetsi sracka, ktera se da shrnout do "Uplacet primerene".

Ale chapu, ze pro ruzne konzultanty, auditory a vymyslece norem a pravidel je to zlatej dul.
Please rise for the Futurama theme song.
Rezza avatar 4.1.2019 14:07 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
"Uplacet primerene" je snad to jediné, co jsem si z toho testu odnesl :))).
msk avatar 10.1.2019 12:23 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Vo svojom predoslom zamestnani som musel absolvovat sadu cca 4 skoleni - klasicke kokotiny - bozp, auto, neviem co tam bolo dalej, pretoze som hned prvy rok na to napisal brute-force tool ktory to vyklikaval za mna. Stacilo skopirovat url z remainderu v maili a podhodit to tomu toolu, o zvysok sa postaral. No a potom este stiahnut pdf-ko s certifikatom. Po 6 rokoch som presiel na ico s pocitom, ze sa s podobnymi idiotinami uz nebudem musiet zaoberat. No a hned u druheho klienta som dostal dvojnasobne vacsiu sadu kokotin, presne ako tu pisete, pribudli nejake protiuplatkove nezmysly a par dalsich blbosti co si uz nepamatam. Tu tool nemalo zmysel pisat, ktovie ako dlho sa zdrzim, tak som ten bruteforce spravil rucne sam. Testy som vsetky preskocil na koniec a potom len pocitovo volil odpovede. Najlahsi bol ten uplatkovy, tam to bolo ako u zbrojaku, volit tu najabsurdnejsiu volbu ktoru by som v realnom zivote urcite nespravil. Zvysok som dal na 4-7 pokusov s urcitou mierou vyuzitia kratkodobej pamate (do 10 min bolo vymazane). No a ked ma niekto pozve na obchodnu schodzku na Maledivy, tak si mozu vsetci nejake skolenie strcit do prdele a ja sa pojdem kupat :D.
10.1.2019 12:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Najlahsi bol ten uplatkovy, tam to bolo ako u zbrojaku, volit tu najabsurdnejsiu volbu ktoru by som v realnom zivote urcite nespravil.
Heh. To mi připomíná školení požární ochrany ve firmách, tam obvykle byla komplexita odpovědi úměrná pravděpodobnosti správnosti. Nemyslim si, že bych v případě požáru měl šanci si na cokoli z toho vzpomenout.

Navíc v případě té požární ochrany mi to testování přijde špatné už z toho důvodu, že tam vůbec nějaké špatné odpovědi jsou. V reálné situaci by se mi pak mohlo klidně stát (jak se znám), že si vybavim nějakou odopověď z testu, ale už si nevybavim, jestli to byla ta správná nebo špatná volba.
10.1.2019 12:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Na tom něco bude, dodnes se mi při spatření dopravní značky B13 vybaví "zákaz vjezdu šesti traktorů". :-)
Bedňa avatar 10.1.2019 20:35 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
že si vybavim nějakou odopověď z testu, ale už si nevybavim, jestli to byla ta správná nebo špatná volba.
Ono to je jak z Cimrmana "Kde se hrabe Bitner to se nadá srovnat". Ja viem narodenia rodinných príslušníkov cez tri generácie, mno a niekto mi povedal (pičovinu), že si zle pamätám narodenie dcéry a to je jediný problém kde sa vždy zastavím či je to 28, alebo 29 a už to odtiaľ nemôžem dostať :)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
10.1.2019 23:31 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
No, ja ta skoleni taky beru s rezervou, jako kazdy, stejne jako ty evakuacni cviceni. Ale jednou u nas v budove opravdu horelo (od nejake obskurni zasuvky v recepci), pritom normalni moderni kancelarska budova. Bylo to vecer, a v kancelari uz skoro nikdo nebyl. A malem jsme meli s kolegy maler, protoze jsme nereagovali zavcas na poplach (samozrejme kdyz se to pak realne stane, tak si myslis, ze je to jenom nejaka porucha :-) ).

Takze, nahoda je blbec. Sice v te nasi situaci se nikomu nic nestalo (ani v podstate nemohlo, kdyz jsem vychazel ven, hasici uz tam davno byli), ale uz to beru o dost vazneji.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
11.1.2019 06:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada

Kdyby někdo chtěl bombardovat Prahu, ideální termín je první středa v měsíci v poledne. :-) (Jistě, technicky se při zkoušce sirén používá signál "konec leteckého poplachu", ale kolik lidí by si ten rozdíl uvědomilo?)

Podobně když v amerických filmech slyším oblíbenou větu "this is not a drill", říkám si, jestli to lidi nenaučí, že když tam ta věta není, znamená to, že je to jen cvičení, takže o nic nejde.

11.1.2019 11:15 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Kdyby někdo chtěl bombardovat Prahu, ideální termín je první středa v měsíci v poledne. :-) (Jistě, technicky se při zkoušce sirén používá signál "konec leteckého poplachu", ale kolik lidí by si ten rozdíl uvědomilo?)
Neco podobneho uz resili na aeronetu, jinak vyzivne cteni.
Podobně když v amerických filmech slyším oblíbenou větu "this is not a drill", říkám si, jestli to lidi nenaučí, že když tam ta věta není, znamená to, že je to jen cvičení, takže o nic nejde.
Zazil jsem nekolik takovych poplachu (at uz oficialnich ci cvicnych), vcetne jednoho na bazenu, kdyz venku bylo minus deset. Lidi se vzdycky sporadane sebrali a sli ven, i kdyz byli treba v bazenu a venku minus deset. Podobne to bylo treba v Belgii. Jenom u nas, kdyz se cas od casu spusti chemicky poplach (mame v budove i chemiky), tak se pet az deset minut ceka, jako by se nechumelilo, a kdyz to ani potom neprestane, zacne se resit, co se vlastne deje.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Jendа avatar 11.1.2019 16:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jistě, technicky se při zkoušce sirén používá signál "konec leteckého poplachu", ale kolik lidí by si ten rozdíl uvědomilo?
On je hlavně problém, že nejsou moc známé ty ostatní signály, takže si člověk nemůže natrénovat klasifikátor. Já třeba nevěděl, když si přečtu „kolísavý tón“, jaká je perioda té změny -- a tedy jak dlouho musím čekat než je od sebe odliším. Takže pro ostatní: takhle.
11.1.2019 11:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Takze, nahoda je blbec. Sice v te nasi situaci se nikomu nic nestalo (ani v podstate nemohlo, kdyz jsem vychazel ven, hasici uz tam davno byli), ale uz to beru o dost vazneji.
Já tomu rozumim, nechci brát to nebezpečí na lehkou váhu. Problém ale je, že tak, jak ty testy fungují, IMHO vůbec nepomáhají lidem správně na tu situaci reagovat, víceméně z psychologických důvodů. Mimo jiné z toho důvodu, že přitom člověk povinně čte špatné/nesmyslné instrukce. Dokonce to je tak, že absolvovat ten test znamená přečíst násobně více špatných/nesmyslných instrukcí než těch správných.

IMHO rozumný zpsůob, jak lidi naučit na tohle regovat, by byla zážitková forma. Je ale otázka, o kolik by to bylo nákladnější (asi o dost).
msk avatar 11.1.2019 13:24 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ja tie testy povazujem za uplnu picovinu. Tisic krat lepsie je mat moznost si nieco take vyskusat nazivo v bezpecnom prostredi. Pred nejakymi 2 rokmi som sa bicykloval niekde okolo hostivarskej nadrze v lese a parta (pravdepodobne) hasicov tam mala skupinu ~15 deti, pravdepodobne z rodiny a okolia. Mali tam so sebou hasicaky a benzin a nechali ten dorast hasit zalozene poziare a davali k tomu vyklad, preco na toto praskovy a preco na toto penovy. Pristavil som sa na asi 15 minut a pasivne z opodial sledoval dianie. A za tych 15 minut som sa naucil trilion krat viac ako zo vsetkych tych imbecilnych proforma testov co som kedy v zivote (ne)vyplnal.
11.1.2019 13:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ano, bohužel to je ale zřejmě dané tím, že úkolem těch testů není něco zaměstnance naučit, ale aby firma byla zadobře se zákonem a byla de jure krytá ("My za to nemůžem, zaměstnanec byl přece vyškolen.").

IMHO ne všechno je na těch firemních školeních špatně. Např. v jedné předchozí firmě nám každoročně od toho subdodavatele těch školení chodily PDFka s přehledně zpracovanými změnami v silničních zákonech. To bylo fajn. Ale to je spíše světlá výjimka.
11.1.2019 16:49 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Souhlasím. Než dávat takovéto multiple choice testy, tak už by bylo lepší rovnou tam napsat správné odpovědi (vč. zdůvodnění) a ke každé dát malou otázku („X je Y.“ → „Je X Y? [Ano/Ne.]“) na kontrolu pozornosti.
Rezza avatar 4.1.2019 13:58 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Je to víceméně spíš krytí a firma si tím (částečně) myje ruce. Když se něco stane, tak může ukázat, že zaměstnanci prošli školením. Nic víc, nic míň. Teď jsem třeba dělal ještě Insider Trading (obchodování s našima akciema) a tam už se dá udělat průser i jako normální člověk, nejen jako sales, marketing atd.
4.1.2019 17:24 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jestliže šéf Intelu může prodat akcie čtvrt roku před zveřejněním meltdown, tak už musí insider trading projít každému...
Quando omni flunkus moritati
Max avatar 4.1.2019 17:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Na druhou stranu, Musk postnul jeden tweet a víme, jak to skončilo a jak to skončit mohlo.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
4.1.2019 19:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jestliže šéf Intelu může prodat akcie čtvrt roku před zveřejněním meltdown, tak už musí insider trading projít každému...
To asi nejsi dobře obeznámen se zvrácenou logiku korporací. Právěže to projde jenom těm nahoře. Zaměstnanci se houfně školí na etické kodexy, musí dodržovat všelijaká pravidla a chce se po nich svatost téměř dalajlámovská, zatímco vedení mezitím vesele jede insider trading, kreativní účetníctví a mnohé další zábavné aktivity.
4.1.2019 20:45 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
To mi připomíná, jak jsem jednou z nepozornosti zaplatil doplatek daně silniční ve výši 250 Kč o měsíc později a byla mi za to vyměřena pokuta 300 Kč. Kvízová otázka: jakou pokutu zaplatí firmy, které roky dluží desítky až stovky milionů na zdravotním a sociálním pojištění? (Hint: údajný citát jednoho takového velkopodnikatele: "No tak mi vyměřte penále, já to pošlu do konkursu a vy budete mít na krku deset tisíc nezaměstnaných.")
4.1.2019 21:30 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Myslím, že se to trochu měnilo s novým občanským zákoníkem, ale nějaká asymetrie tam bude už jen proto, že běžný občan má v lepším případě právní pojištění, v horším je na vše sám, a také má menší manévrovací prostor pro výmluvy (případy jsou jednodušší a ultimátně je za vše jednoznačně zodpovědný on osobně).

Trochu jiný, ale v principu podobný případ, je s ČEZem: nedoplatky je potřeba uhradit, ale přeplatky si ČEZ ponechá (v podstatě půjčí) na úhrady budoucích záloh. Jako by nestačilo, že rozvrh plateb je už tak nepravidelný a je obtížné nastavit splatnost trvalého příkazu tak, aby peníze odešly v každém měsíci včas, tak tímhle dojde (nebo alespoň v mém případě došlo) k tomu, že:
  • několik měsíců se neplatí zálohy žádné (hradí se z přeplatků)
  • poté se platí menší částka než plná záloha (pokud přeplatek není bezezbytku dělitelný novou výší zálohy)
  • poté se teprve platí zálohy v nové výši
Když jsem si chtěl peníze nechat vrátit, tuším, že to bylo možné jen poštovní poukázkou, nikoliv převodem na účet (nevzpomínám si přesně, mám pocit, že tam bylo ještě něco). Zkrátka to bylo pěkně vymyšlené tak, aby ČEZu „na dluh“ zůstaly peníze, které mu zatím nepatří, zatímco u nedoplatků dává šibeniční termíny splatnosti, které je při krátké nepřítomnosti problém stíhat.

No, naštěstí mi nedávno psali, že by se to mělo měnit a budou to vracet normálně převodem na účet. Loni jsem se kvůli tomu navztekal dost, když jsem naklikával ty trvalé příkazy a plánované platby.
5.1.2019 11:19 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Trvale prikazy nejsou pro placeni ten spravny nastroj.
5.1.2019 12:15 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nevěděl jsem, že u inkasa lze limitovat výši plateb, což byl hlavní důvod, proč jsem jej zamítl. Díky za ten odkaz.
Rezza avatar 4.1.2019 21:39 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak ono stačí to, že ti nahoře můžou prodávat akcie kdy chtějí, jen to musí dopředu oznámit. Ti dole mají okna, ve kterých můžou prodávat.
4.1.2019 21:56 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
To je ale nějaká vaše interní politika a týká se jen zvestovaných RSU, já měl zvestované RSU dvou různých společností kótovaných na Americké burze a žádné takové omezení jsme neměli.
Rezza avatar 5.1.2019 17:18 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jj, je to interni. Zase takove to "pro sichr".
28.12.2018 07:11 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ceske firmy zacinaji chapat, ze procesni management, kodifikace, sledovani a vyhodnocovani procesu jsou velmi dulezite. Samozrejme je treba do tohoto zatahnout i zamestnance tak, aby byli motivovani nad procesy a normami premyslet a pripadne upozornit na jejich nedostatky. Na druhou stranu je nutne na dodrzovani procesu trvat, jelikoz opak vede ke snizene produktivite a velkym ztratam.
Max avatar 28.12.2018 12:53 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Reálně v mnoha případech nelze uplatnit žádný proces ani časy, teda v případě, pokud by se třeba nenabralo 2x více lidí (+ půl roku příprav a školení). Už teď máme vlastně jednoho člověka, který se stará jen o směrnice, přitom reálná práce zůstává stejná, resp. nám přibyde papírování.
Zatím mi to tedy vychází tak, že je to úplně stejné jako předtím, jen budeme mít ještě o trochu více práce + musel být zaměstnán člověk navíc, co vytváří směrnice, který jsou třeba pro mně naprosto nepochopitelný. Resp. po třetím přečtení jsem došel k závěru, že to jsou jen žblebtbláboly vytvořené IT analfabetem pro dalšího IT analfabeta.

Navíc se ve směrnicích snaží všechno standardizovat, což je podle mně naprosto špatně. Proč bychom v dnešní době měli např. lpět na přesných PC konfiguracích rozdělených podle zařazení? To je podle mně šílená zkostnatělost. Z hlediska IT správy je jedno, zda si uživatel vyberete tento ntb, nebo jiný, jen ať si každý vybere, jaký sám chce do určité cenové, kterou mu povolí jeho šéf. A to ještě nemluvím o tom, že životnost některých modelů v určité cenové relaci je třeba rok, někdy i jen půl roku.
A podobně je to i v jiných případech.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
28.12.2018 13:04 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Proč bychom v dnešní době měli např. lpět na přesných PC konfiguracích rozdělených podle zařazení?
Úspora nákladů při hromadných nákupech a tipl bych si, že správa stovky stejných PC bude jednodušší, než obhospodařovávání stovky různých zařízení.

Ale jinak jo, taky bych si tipnul, že tady vám levná papírovací síla přidělává práci, aby nějaká dobře placená síla v Německu mohla vykazovat činnost.
Quando omni flunkus moritati
Max avatar 28.12.2018 21:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Když je málo uživatelů, tak nehrozí hromadné nákupy. Tzn., že desktopy jsou jednotné, tam není co řešit. Ale notebooky ne a tam je to cca 20ks / rok dle potřeby. Nedá se tedy hovořit o hromadných nákupech.
Pokud jde o správu, je to fakt jedno. Všude jsou Win10 a je jedno, co je za hw pod nimi.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
29.12.2018 16:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tzn., že desktopy jsou jednotné, tam není co řešit. Ale notebooky ne a tam je to cca 20ks / rok dle potřeby. Nedá se tedy hovořit o hromadných nákupech.
Samozřejmě že lze, prostě desktopy i notebooky nakoupíš od stejného výrobce.
Max avatar 29.12.2018 16:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Proč bych to dělal? Finančně si u tak malého počtu nepomohu a navíc CEO stejně nedávno rozhodl, že notebooky máme kupovat od jiného výrobce.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
29.12.2018 16:49 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Proč bych to dělal?
Protože si tím zjednodušíš procesy.
Finančně si u tak malého počtu nepomohu
Na to si přišel jak? Zpětné rabaty se můžou klidně počítat z celkového objemu nákupů od stejného výrobce za celou skupinu. Pokud to tak nemáte, tak máte holt asi špatné procurement procesy, nebo nákupčí ;-).
28.12.2018 20:46 beko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Z hlediska IT správy je jedno, zda si uživatel vyberete tento ntb, nebo jiný, jen ať si každý vybere, jaký sám chce...
To sa celkom divím, že sa ti zdá jedno, koľko rôznych modelov NTB budeš mať v správe. Ja v tom vidím zásadný rozdiel a to hneď na viacerých úrovniach. Ad1 rôzne SW problémy, ovládače, atp. čím menej model, tým menej rôznych problémov. Ad2 Prípadné príslušenstvo (baterky, nabíjačky,..) z ktorého môžeš pri menšom počte modelov držať servisnú zásobu. A Ad3 nehovoriac o tom, že užívatelia si buď ani nevedia/nechcú vybrať, alebo si vyberú hlúposť, napr. budú chcieť veľký HH, ktorý reálne nevyužijú, ale budú sklamaní, že PC nie je rýchle ako by mohlo byť s nejakým SSD. A keď ten výber preženiem, tak skončíš so správou Win, MacOS a Linux.. A to už bude fakt VEĽKÝ rozdiel. ;-)
Max avatar 28.12.2018 21:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Mám reálnou zkušenost, že je to fakt úplně jedno. Všude jsou Win10 a naše sw sada, není v tom rozdíl. Z hlediska sw správy je to tedy fakt šumák. Nejedeme ve stovkách, ale v desítkách ntb. PC jedeme ve stovkách, tam držíme jednotný hw, ale s lifecyclem 5 let se stejně člověk dostane na 5 modelů.
Pokud jde o výkon, náš standard je Intel i5 + 8GiB ram + 256GB SSD + 24" Dell U2412M. Pokud chce uživatel něco silnějšího, musí to jeho šéf obhájit.
Jde o to, že někdo chce 12" display u ntb, někdo 15", někdo 14", někdo chce dotyk, někdo chce v dnešní době hybrida (tablet s klávesnicí) atd. a nevidím důvod, proč lidem nedopřát výběr dle toho, co je pro mně nejvhodnější.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
29.12.2018 16:30 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Reálně v mnoha případech nelze uplatnit žádný proces ani časy
Hahaha...
musel být zaměstnán člověk navíc, co vytváří směrnice, který jsou třeba pro mně naprosto nepochopitelný
Tak je asi někdo píše špatně.
Navíc se ve směrnicích snaží všechno standardizovat, což je podle mně naprosto špatně.
To je samozřejmě správně, váš problém je ten, že to nemáte standardizované na úrovni celé skupiny, což si můžete dovolit jen proto, protože jste malá firma.
Proč bychom v dnešní době měli např. lpět na přesných PC konfiguracích rozdělených podle zařazení?
Jako že koupit každému notebook, který si zvolí je cenově více efektivní, než mít 3 různé konfigurace od jednoho výrobce a k tomu master purchasing agreement na úrovni celé skupiny?
Z hlediska IT správy je jedno, zda si uživatel vyberete tento ntb, nebo jiný, jen ať si každý vybere, jaký sám chce do určité cenové, kterou mu povolí jeho šéf.
Skutečně? Už jen monitoring aktuálnosti ovladačů s množstvím konfigurací narůstá na složitosti.
Max avatar 29.12.2018 17:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Reálně v mnoha případech nelze uplatnit žádný proces ani časy
Hahaha...
Asi jsem měl dodat, že při současném počtu zaměstnanců. Zkus si u 4 lidí, co dělají first level support, drží pohotovosti a nasazují nové věci držet nějaké termíny. Jak můžeš držet termín nasazení něčeho, když děláš first level support, to prostě nejde. Pokud chceš na malou firmu aplikovat tvé korporátní návyky, tak musíš přijmout dvojnásobek lidí, protože u menší firmy v menším počtu to nedáš. A reálný výsledek pak bude, že dostupnost služeb bude stejná, uživatelé budou víc nasraní (než se požadavek dostane k cíli a k řešení a problublá všema procesama) a jediný, kdo bude šťastný, bude management.

musel být zaměstnán člověk navíc, co vytváří směrnice, který jsou třeba pro mně naprosto nepochopitelný
Tak je asi někdo píše špatně.
Já se díval na to, jak mají směrnice vypadat a jak vypadá audit. Audit je vesměs to, s čím jsem pomáhal bratránkovi, tj. MBA titul (Master of Business Administration). A v podobném duchu se nesou směrnice, které mají vyhovovat auditorovi.

Navíc se ve směrnicích snaží všechno standardizovat, což je podle mně naprosto špatně.
To je samozřejmě správně, váš problém je ten, že to nemáte standardizované na úrovni celé skupiny, což si můžete dovolit jen proto, protože jste malá firma.
Proč je to špatně, jsem uvedl třeba s těma notebookama, nebo podobně třeba s mobilama. Prostě kvůli standardizaci ubereš uživateli svobodu. Dnes je módní BYOD, ale snažit se všechno standardizovat je zase proti BYOD.

Proč bychom v dnešní době měli např. lpět na přesných PC konfiguracích rozdělených podle zařazení?
Jako že koupit každému notebook, který si zvolí je cenově více efektivní, než mít 3 různé konfigurace od jednoho výrobce a k tomu master purchasing agreement na úrovni celé skupiny?
A to je ono, zase na to nabaluješ své zkušenosti z big korporátů a snažíš se je aplikovat na malou firmu. Máme matku (majoritního vlastníka akcií), ale tím veškerá provázanost s námi končí. Když je pro určité zařazení definován nějaký budget na nákup mobilního zařízení, tak proč by si ho uživatel nemohl sám vybrat podle toho, co mu více vyhovuje? To není o ceně, ale o tom, vyjít uživateli maximálně vstříc. Jak už jsem řekl, někomu vyhovuje více 12" ntb, někomu 17", někomu 14", někomu s dotykem, někomu s odnímatelnou klávesnicí. Někdo by potřeboval 512 disk, někomu stačí 256, někdo ještě stále touží po mechanice atd. Pokud máš těch uživatelů relativně pár, tak toto nijak rozumně nestandardizuješ. Jedeš v tisících, tak ok, jedeš v desítkách, tak to těžko.

Z hlediska IT správy je jedno, zda si uživatel vyberete tento ntb, nebo jiný, jen ať si každý vybere, jaký sám chce do určité cenové, kterou mu povolí jeho šéf.
Skutečně? Už jen monitoring aktuálnosti ovladačů s množstvím konfigurací narůstá na složitosti.
A to je jedna z mála věcí, která se moc neřeší. Řeší se OS, SW vybavení, audity hw, audity sw, ale aktuálnost driverů ne. Risk management je v tuto chvíli pro nás s touto věcí prioritně u nuly.

Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
29.12.2018 17:30 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Já se díval na to, jak mají směrnice vypadat a jak vypadá audit. Audit je vesměs to, s čím jsem pomáhal bratránkovi, tj. MBA titul (Master of Business Administration). A v podobném duchu se nesou směrnice, které mají vyhovovat auditorovi.
Jaký audit? Finanční audit? Bezpečnostní audit? Audit dodržování kvality manmagementu? Audit servisní zralosti? Interní audit? Externí audit? Slovo audit tak jak ho používáš je naprosto nic neříkající.,
Dnes je módní BYOD, ale snažit se všechno standardizovat je zase proti BYOD.
To není pravda, například to, že se na BYOD zařízeních firemní aplikace instalují do MobileIron prostředí JE STANDARDIZACE. To že zařízení na kterých je nastavený firemní Active Sync musí odevzdat management bezpečnosti politiky Exchange serveru JE STANDARDIZACE. To že ve vaší organizaci standardizujete hlouposti a ty důležité věci ne, je problém vaší organizace, ne standardizace a procesní zralosti obecně.
Máme matku (majoritního vlastníka akcií), ale tím veškerá provázanost s námi končí.
To očividně není pravda, kromě toho že váš vlastní a má z vás finanční prospěch také navíc tu kontrolu očividně uplatňuje v tom, že na vás klade nějaké požadavky a pak dodržování těch požadavků kontroluje prostřednictvím auditu. Například pokud by vůči vám matka neuplatňovala povinnost dodržovat bezpečnostní politiky, tak ji to nezbaví zodpovědnosti za škody které například způsobíte v oblasti nakládání s osobními údaji dle GDPR.
Max avatar 29.12.2018 18:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Já se díval na to, jak mají směrnice vypadat a jak vypadá audit. Audit je vesměs to, s čím jsem pomáhal bratránkovi, tj. MBA titul (Master of Business Administration). A v podobném duchu se nesou směrnice, které mají vyhovovat auditorovi.
Jaký audit? Finanční audit? Bezpečnostní audit? Audit dodržování kvality manmagementu? Audit servisní zralosti? Interní audit? Externí audit? Slovo audit tak jak ho používáš je naprosto nic neříkající.,
Kompletní audit IT od matky (Risk Management, procesy, dohledy, fce, směrnice, SLA, zálohy, failovery, fce helpdesku, nasazování změn atd. atd.)
Dnes je módní BYOD, ale snažit se všechno standardizovat je zase proti BYOD.
To není pravda, například to, že se na BYOD zařízeních firemní aplikace instalují do MobileIron prostředí JE STANDARDIZACE. To že zařízení na kterých je nastavený firemní Active Sync musí odevzdat management bezpečnosti politiky Exchange serveru JE STANDARDIZACE. To že ve vaší organizaci standardizujete hlouposti a ty důležité věci ne, je problém vaší organizace, ne standardizace a procesní zralosti obecně.
Ano, a to je to, na co narážím u standardizace HW. Máme standardizovaný OS, updaty, sw nasazení, politiky atd. a nevidím důvod omezovat uživatele a standardizovat i hw.
Máme matku (majoritního vlastníka akcií), ale tím veškerá provázanost s námi končí.
To očividně není pravda, kromě toho že váš vlastní a má z vás finanční prospěch také navíc tu kontrolu očividně uplatňuje v tom, že na vás klade nějaké požadavky a pak dodržování těch požadavků kontroluje prostřednictvím auditu. Například pokud by vůči vám matka neuplatňovala povinnost dodržovat bezpečnostní politiky, tak ji to nezbaví zodpovědnosti za škody které například způsobíte v oblasti nakládání s osobními údaji dle GDPR.
Myslel jsem provázanost z hlediska firemních procesů, tzn. že oni nám neposkytují žádné služby, nic našeho u nich neběží, není tam provázanost domény aj. věcí, nijak nekomunikujeme s jejich IT atd. Čas od času na nás jen pošlou audit, zda splňujeme nějaké jejich představy.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
31.12.2018 13:43 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Čas od času na nás jen pošlou audit, zda splňujeme nějaké jejich představy.
To jste ovšem provázaní docela dost. Přinejmenším dost na to, aby se dalo s prodejci hardware dohodnout, že se slevy pro matku vztahují i na vás.
Quando omni flunkus moritati
vencour avatar 31.12.2018 14:01 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jestli to neni v takovejchhle organizacích tak, že když chtěj něco z koncernu, tak musí i přijmout něco dalšího a jiného. A pak maj radši něco mimo koncern.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Max avatar 31.12.2018 14:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Zkoušeli jsme od nich něco přejmout, hlavně licence a další věci. Občas něco poptáme i přes ně, ale nikdy to nevyjde levněji. Maximálně se dá dostat na stejnou cenu, nebo jsou levnější v řádu opravdu pár korun (třeba místo 500 000 to dokážou za 498 000), což je zanedbatelná částka, za kterou bychom museli zaplatit složitostí.
Nevím proč, možná proto, že je to Německá firma a je to tam dražší, fakt nevím. Každopádně je pravda, že našim dodavatelům moc prostoru nedáváme. Např. jeden okruh zařízení kupujeme levněji, než hlavní distributor pro ČR, který sám nechápe, kdo nám takové ceny dává. Řekl bych, že šéf je v tomto opravdu dobrý. Možná to tedy nakonec není Německem, ale tím, že opravdu víme, kde nakoupit.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
28.12.2018 13:01 karel m.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
V korporacích se nad normami a procesy nepřemýšlí, protože jejich změny je v podstatě nemožné prosadit a naopak se procesy a normy stále rozšiřují, protože šéfové vychovaní touhle mentalitou nic jiného neumí a mají potřebu vyvíjet činnost (to samé jako státní správa). Lidi, kteří nad nedostatky přemýšlí v korporacích dlouho nevydrží.
29.12.2018 16:33 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
V korporacích se nad normami a procesy nepřemýšlí
Asi jenom v těch, kterým chybí continuous improvement proces. :-)
1.1.2019 21:51 M.train | blog: m_train
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
*Proces* .......... nerozumím jazyku tvého kmene
1.1.2019 23:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tvůj problém.
28.12.2018 16:31 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nechápu tu pohoitovost jednou měsíčně? Jak to vzniká, při jaké příležitosti? Co to obnáší?
Max avatar 28.12.2018 16:46 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Když jsme čtyři, tak každý má jeden týden z měsíce službu, což znamená, že musí být 24/7 (od pátka do pátka) na telefonu a případně řešit neodkladné problémy.
Další věcí je, že musí být v dojezdu 1h do práce, takže kdo má službu, nesmí o víkendu nikam vyrazit.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
28.12.2018 18:28 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak to je docela hustý, za to jsou nějaký extra prachy?

V dojezdu 1h od práce? To bych nesměl být doma - a to bydlím i pracuiju v Praze, cesta do práce mi ale trvá cca 80 minut.
Max avatar 28.12.2018 21:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Je to přímo v zákoně, viz :
Pravidla pracovní pohotovosti: co vám může firma nařídit a jak vás musí odměnit?
Poradna: Mám být na mobilu, v pohotovosti. Kdy můžu říct šéfovi dost? Zdroj: https://finance.idnes.cz/pravni-poradna-pohotovost-vypoved-prisluzba-foa-/podnikani.aspx?c=A171010_122332_podnikani_kho

Vesměs jde o velký dar firmě, protože člověk přijde o víkend a o večery + hrozí, že bude muset kdykoli v té době pracovat. Odměna je nějakých 3000,- k platu.

+ firma může nařídit zaměstnanci až 150h přesčasů ročně, ale vtip je v tom, že to v poslední době firmy dávají do smlouvy (i ta naše). Tzn., že je tam něco jako, že měsíční odměna je včetně možných 150h přesčasů.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
29.12.2018 17:35 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
No a jak se řeší ta hodina dojezdu když člověk prostě dojíždí dele? Firemní helikoptéra?
29.12.2018 18:32 V.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Taxík, hotel nebo firemní byt?
Max avatar 29.12.2018 18:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nijak, všichni zatím bydlí v nějaké rozumné vzdálenosti a všichni mají svoje privátní auto.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
1.1.2019 15:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Zákon je jedna věc, situace na trhu práce druhá. Takže reálné podmínky mohou být dost odlišné.
Dreit avatar 29.12.2018 19:44 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada

Ve fabrice to máme taky, když se vyrábí na tři směny a údržbáři jsou jen na dvě, tak jeden z odpolední automaticky drží pohotovost přes noc. Nějakej příplatek za to je. Nějak by se na to měly vztahovat i příspěvky na dopravu (tabulkově podle kilometrů) a teoreticky si člověk může půjčit i firemní auto, ale protože bydlím kilometr od fabriky, tak na příspěvky nemám nárok a auto bych neměl kam dát.

Ohledně doby příjezdu nám bylo řečeno, že hodina nevadí ("takže si klidně jeďte nakoupit, klidně firemním autem"), hlavní je prý aby výroba nestála třeba půl směny.

Nope
GeoRW avatar 27.12.2018 13:58 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak s tym vymazanim systemovych suborov sa mi stalo na mojom prvom pocitaci to iste :-) Vtedy to bola este 386-ka s DOS 6.22. Hned v prvy den som sa rozhodol, ze precistim disk od zbytocnosti a druhy den uz pocitac nenabehol :-) Kamos zo skoly mi potom pomohol so systemovou disketou.
"This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
27.12.2018 14:09 pavele
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Můžeme si potřást rukou - u mne to bylo jako přes kopírák - vlevo C:, vpravo C:, tak jsem to vpravo C: smazal. :-)
27.12.2018 16:32 GeorgeWH | skóre: 42
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak ja som preflashoval BIOS msdos.sys-om (vobec netusim, preco som to spravil, asi mi tie skratky vtedy pripadali dost podobne). Bolo to Pentium 120. Po reboote to (vtedy) neocakavane nenabehlo. Nastastie sa mi od znameho podarilo zohnat podobnu (chipset) dosku, takze som si to mohol opravit, keby som, samozrejme, toho chrobaka (vtedy bol BIOS este "vyberatelny") nedal naopak. Uz neviem ako to vtedy dopadlo (ci odisla doska alebo obvod), ale PC uz bol tusim nefunkcny (chrobak sa prehrial).

Ale este nejaku dobu pred tym sa mi tiez nejako podarilo znefunkcnit windows 95 a mal som len zakladny MS-DOS bez grafiky (tusim recovery disketa). V tom obdoby som sa dostal aj k linuxu a z som netu mal stiahnutu v HTML formate psa, ktoru som si potom v prikazovom riadku prezeral cez more :), kym sa ku mne nedostali instalacne CD RedHat (4.2, 5.2, 6.2). To bolo nakoniec velmi dobre, pretoze uz som mal aspon minimalne nevyhnutne znalosti na rozbehanie linuxu.
29.12.2018 11:58 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
keby som, samozrejme, toho chrobaka (vtedy bol BIOS este "vyberatelny") nedal naopak
To se mi stalo taky a není to zas tak dlouho zpátky. Flashka se pak napájela s obrácenou polaritou a všechen proud šel do ochranné diody (nejspíš). Čip se sice rozpálil tak až se roztekla plastová nálepka, ale přežil :-D.
29.12.2018 12:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Já jsem si zničil data i hw několikrát. Kromě klasického zavirování, že nic nefungovalo, taky tak, že jsem defragmentoval disk s drvspace.sys systémem, flashoval z windows (když jsme pak zkoušeli hotflash u kámoše, tak se mu začlo kouřit z ramek :-D), odpálil si LPT na notebooku, když jsem měřil nějaké časové intervaly, odpálil si integrovanou zvukovku, když jsem jí používal jako osciloskop apod.
Bystroushaak avatar 27.12.2018 14:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já jsem kdysi v dobách kdy jsme doma měli Win3.11, na kterých máma dělala učetnictví hrál hru „v nastavení monitoru ho ztmavíme do černa a pak zkoušíme myší ‚potmě‘ hledat posuvník a zase ho nastavit aby něco zobrazoval“. Když jsem hrál třetí kolo, tak jsem asi zmáčkl „Ok“ a počítač skončil s černým monitorem i po rebootu.

Když takhle nějaký technik přijel podruhé reinstalovat windows, tak tam radši nainstaloval rovnou i nějaké skutečné hry :)

Jako dítě mě taky bavilo hledat „byty“ v malování, kde bylo napsáno, že tam někde je 32 bitů. Zkoušel jsem to hledat různě v menu a snažil jsem se najít vchod do bytů, s představou že tam najdu něco jako the Sims, tedy byty kde žijou lidi. Dodnes si říkám, kolik dalších dětí tím asi zabilo čas.
blog.rfox.eu
27.12.2018 14:37 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
mám tomu rozumět tak, že jsi nevěděl to je bit a bajt? kolik ti proboha bylo?
Bystroushaak avatar 27.12.2018 15:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Šest. Sotva jsem se naučil číst a úvod do počítačů mi nikdo nedal.
27.12.2018 15:17 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jsi asi strašně starý. O tomhle jsme si s klukama povídali už v mateřské školce.
Agent avatar 27.12.2018 17:49 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
"Strašně starý"? A co jsem já, když jsem v jeho věku nahrával z kazety do gumáka Maziacs?
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
27.12.2018 18:04 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Já nevím kolik mu je, ale ta historka zní, jako by to byl totální geront.
27.12.2018 19:55 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Zhruba 27 až 28 geronte. Už vidim jak si v 6 mrskal derivace.
28.12.2018 11:07 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
28 už je dost gerontní věk. Lidi téhle generace neumí až na vzácné výjimky počítače vůbec používat.
28.12.2018 12:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ve 28 jsem se poprvé setkal s linuxem.
28.12.2018 13:18 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Chtel bych videt Tebe treba u MEDA 50.
28.12.2018 16:04 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Twl, to je jako argumentovat parní lokomotivou, telegrafem nebo spalovacím motorem v autě.
28.12.2018 18:53 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ne, to neni lokomotiva, telegraf ani motor z auta. To je pocitac. Mas vubec poneti, kde vsude se pouzivaji ty "experte"?
28.12.2018 18:59 _ 
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Máš na něm zapojený kardiostimulátor?
28.12.2018 19:17 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
To je pro deti jako ty. Velci kluci si hrajou s vetsima hrackama!
28.12.2018 21:28 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Já s počítači vyrostl. Takže narozdíl od tebe jim skutečně rozumím. Stáří není výhoda.
vencour avatar 28.12.2018 21:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Herdek vy jste si nějak sebejistej :-)
Tolik, že radši nepíšete detaily, aby se vám taky nesmáli. Což?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
31.12.2018 10:46 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ano, ve světle tohoto příspěvku jsem si sebejistej.
vencour avatar 31.12.2018 10:55 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak teda ...

aspoň přeju vše nej v novém roce.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
31.12.2018 11:01 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
To Te jako maleho zavreli do serverovny?
Stari neni vyhoda, zkusenosti jsou.
Hadam, ze bys ani nezapnul AT zdroj ty komiku.
31.12.2018 14:30 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Trick question, zdroj zapíná přímo počítač ;-) Když budeš chtít poradit při stavbě PC, tak se ozvi, všichni z okolí ke mě chodí.
1.1.2019 13:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Trick question, zdroj zapíná přímo počítač ;-)
Teď nevim, jestli tohle je bait nebo jestli tenhle trolík fakt takhle natvrdlej...
Jendа avatar 1.1.2019 13:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Mě by zajímalo, jestli je _ kyknos.
1.1.2019 13:55 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Neodpovida to jeho typickymu stylu projevu, on vetsinou hodi hlasku bez tecky na konci vety, vetsinou bez snahy vubec to jako nejakou koherentni vetu podat. _ IMHO neni kyknos.
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
1.1.2019 17:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Spíš ne, kyknos nesnáší diakritiku...
27.12.2018 19:51 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Sorry ale ve školce se opravdu bity a bajty neprobíraj ani dneska. Maximálně se řeší neschopnost dětí zavázat si boty, samostatně se oblíct a venku se nezabít. O ubohý zručnosti ani nemluvím. Jediný co to umí dobře je matlat po tabletu a hrát Ntou mutaci angry birds.
Max avatar 27.12.2018 20:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ve školce určitě ne :D. Za nás se probíraly až základce.
Pamatuji si, že jsme probírali minimálně toto (na základce):
  • skladba PC
  • bity vs. bajty vs. kB, MB atd.
  • základní příkazy v cmd (vytvoření adresáře, smazání, kopírování, procházení)
  • práce s disketou 1,44 (v cmd, formátování atd.)
  • práce v msdos
  • práce ve win 3.11 (včetně spuštění z msdos a ukončení/vrácení se zpět do msdos)
  • textový editor
  • spouštění a ovládání her, tenkrát jsme pařili po síti gta1 a F22 raptor
Poté jsme na základce chodili do PC kroužku, což bylo většinou hraní her (hlavně Aladin a Princ)
Na střední jsme se pak učili hlavně Word a Excel + spousta věcí, co už jsem znal a nudilo mně to, takže si nepamatuji, co to všechno bylo.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
H0ax avatar 28.12.2018 11:39 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Dodnes si pamatuji nadiktované zápisky učitelky, která netušila, která bije, z hodiny pracovní výchovy, kdy jsme pár hodin strávili v předpotopní učebně PC s PMDčkama.
Hardware - tvrdé zboží, software - měkké zboží
Na to nelze zapomenout.
uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
28.12.2018 20:17 Vendelín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Podobně, až na to, že jsme hráli Doom ale bez sítě ale celkově to byla jedna hodina týdně, takže to se moc věcí naučit nedalo. A když člověk neměl PC doma...
GeoRW avatar 31.12.2018 09:23 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Na zakladnej sme mali PMD85. Kupil som si knihu o programovani v Basicu s prikladovymi programami a skoro celu vyucovaciu hodinu potom drtil do klavesnice, aby som poslednych 5 minut mohol ten program spustat. Pri vypnuti pocitaca sa potom vsetko vymazalo.

Na strednej sme preberali T602 :-) V neskorsich rocnikoch aj Word a Excel. Ale aj veci ako dBase (DB system) a prvakrat som sa dostal k programovaniu v Turbopascale, kde som uz vedel realne vytvorit spustaci .exe subor.
"This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
Rezza avatar 5.1.2019 17:28 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Na zakladnej sme mali PMD85. Kupil som si knihu o programovani v Basicu s prikladovymi programami a skoro celu vyucovaciu hodinu potom drtil do klavesnice, aby som poslednych 5 minut mohol ten program spustat. Pri vypnuti pocitaca sa potom vsetko vymazalo.

No a to když jednou pro mě taťka přišel o chvilku dřív. Fakt jsem nemohl jít. Fakt jsem to tam musel dobušit :D. Bylo tam cca tak 10-15 PMD, ale jediné jsem obsadil já, zbytek pařil na tom jednom Spectru s kazeťákem :D.
Max avatar 27.12.2018 20:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jinak synovce jsem naučil pařit na PC a jako, dával si spoustu věcí líp, než já. Prostě je měl tak najetý, že no problemo. Navíc, nevím, jak to dělal, i když to bylo anglicky, tak prostě věděl, na co šmátnout a hru sputit a pařit. A to mu bylo 5-6 let.
Teď je ve druhé třídě základní školy a jede Lego technic.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
Bystroushaak avatar 27.12.2018 22:29 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada

Jsi asi strašně starý. O tomhle jsme si s klukama povídali už v mateřské školce.

Vskutku, když tohle po tobě čtu, tak si připadám strašně starý a unavený. Vždycky slyším někde na pozadí takový ten potlačený hlas rozumu, co tence vyčítá; „co tady vůbec děláš, vole? Mohl bys programovat, nebo se věnovat dítěti, či si stavět na ostrově pevnost a chodící roboty, jako Jamie a ty tu místo toho pálíš život na hovna v diskuzi.“

Děti si dneska povídají ve školce o bitech a bajtech, jak kdyby to něco znamenalo. Stejně hovno vědí co to znamená, dokud si z hradel neudělají sčítačky a vlastní paměťové buňky. Dnešní děti budou mít tablet a mobil už ve školce, ale je to pro ně magie jak pro primitivní divochy. Lidi říkají, že se to podepisuje na jejich neschopnosti udržet pozornost. Předchozí generace zase čuměla do televize a neudržela pozornost u knih.

Lidi to píšou jak něco negativního, ale osobně si myslím, že je to dobře. Jednooký je mezi slepci králem a ve světě plném dementů má každý inteligentní člověk navrch, asi jako vlk ve stádu ovcí. Jenže to nechce takovou tu autistickou inteligenci, ve stylu „udělal jsem IQ test do menzy, tak vám teď budu kralovat“, ale tu skutečnou psychopatickou inteligenci člověka, který plánuje na pět kroků dopředu před všemi ostatními a místo aby si stěžoval, jak ho společnost neuznává si zaplatí kurzy vystupování, oblíkání a řeči těla, čímž se naučí zcela záměrně ovlivňovat ostatní na úplně podvědomé, subliminární úrovni. Ve třiceti už má firmu prodávající hry a sračky lidem zcela záměrně na základě studia kongitivních slabostí generace bezpohlavních buzerantů (tím neurážím gaye), co neudrží pozornost dýl jak pět minut a odmalička jim něco šťaví reward systém.

Vždycky mě o tom bavilo diskutovat s přítelkyní. Lidi si to moc neuvědomují, ale ženské tvoří víc jak polovinu trhu her. Ona si kupuje různé sračky za stovky korun měsíčně, hry kde se třeba ani nekliká a jen se drží prst na obrazovce. Jako skóre naskakují biliardy a čísla, která neumím ani vyslovit, celé to bliká a útočí na všechny ženská hardwired centra. A ona přesně ví proč to funguje, dokáže dlouze popisovat mechanismus engagementu, co jí u toho drží. A stejně na to kliká a kupuje si kredity, protože s tím prostě neumí přestat. Přitom není blbá, dělala programátorku a drtila lidi v heartstone počítáním karet na X kol dopředu.

Když už jsem u té inteligence; nedávno se na IRC připojil kamarád, který tam snad půl roku nebyl. Ptal jsem se ho co dělal, ale prý nic. Možná to jen nechce napsat, ale věřím mu, že celou tu dobu prostě jen vegetoval, četl knížky, čuměl na anime a jinak dělal hovno. Je to jeden z nejinteligentnějších lidí co znám. Když se nechal měřit v menze, tak mu vyšlo snad 144, nebo 146, už nevím. A přišla na něj depka, psal že snad půjde dělat truhláře, nebo něco podobného, potom co roky pracoval jako programátor. Je z něj vidět hrozná deziluze nad celým oborem IT, který ho sere svojí repetivní blbostí, kde lidi neschopní se poučit z historie pořád vymýšlí to samé dokola. Myslím, že na tom mám tak trochu vinu, protože někdy v roce 2012, když jsem byl zapálený do lispu jsem mu o něm nadšeně mluvil a chtěl jsem ho ovlivnit tak, aby se do toho vydal se mnou. A on se do toho pustil a než jsem se nadál, tak sjel SICP a o pár let později mi posílal k vánocům Art of the Metaobject protokol, že si prý omylem objednal dva. Přijde mi, že lisp je taková pandořina skříňka, ze které na lidi leze deprese. Hezky je to vidět třeba kolem loperosu. Ale ve smalltakovských komunitách se to dá vidět taky.

Dneska jsem dopsal šestý díl seriálu v češtině o Selfu. Tak nějak jsem si hodil do todo kanbanu v notionu i otázku do konference, jak moc byl Self inspirovaný Engelbartovým MOAD. Měl bych to poslat, pak si zapálit doutníka a jít ještě chvíli psát. Poslední dobou jsem si zvykl na Santa Damiana Vintage Maduro Corona. Není to nic moc, chce to sát opatrně, nebo se přepaluje. Ale dává docela boost co se týče nikotinu a na dvě až tři hoďky je to super na soustředění. Když to člověk nedává každý den, tak se dá managovat závislost. Nedávno jsem o tom rozepsal veřejnou nodu Monkey occupiers. Ale stejně nějčastěji kupuju doutníka, když jsem ve stresu. Což nebylo poslední dobou málo. Ale dneska je to na chuť, ne na stres.

Odpoledne jsem rozdělal úpravu interaktivního režimu tinySelfu, aby líp vypisoval chybové hlášky a kompiloval rovnou celé soubory v neinteraktivním režimu. Doteďka to bylo v takovém polo-debugovacím stavu, kdy to kompilovalo expressionu za expressionou on the fly, což je samozřejmě nesmysl z hlediska výkonu. Potřeboval bych dopsat ten rozepsaný kus stdlibu a pak zkusit udělat benchmark, abych se mohl pomalu připravit na implementaci rpythonního jitování. Jsem hrozně zvědavý, jestli z toho rpython dokáže vyrazit nějaký smysluplnný výkon, nebo to budu muset celé přepsat do Forthu, jak doporučoval Pavel v diskuzi na rootu. Přemýšlel jsem nad tím docela dost, ale nevím jestli se do toho chci pouštět. Ale koupil jsem si Thinking Forth a uvidíme, třeba mě to inspiruje.

Jenže kdy se k tomu dostanu? Někdy příští rok? Možná ten rok potom? Mám tu celé todolisty todolistů. Začal jsem využívat hojně kanban boardy v notionu a od té doby se mi daří většinou postupovat, protože nejhorší na střídání projektů je stejně prohodit kontext a vědět co jsem to naposledy dělal a co chci dělat dál.

Poslední dobou jsem začal víc používat vizualizace. Ty kanban boardy, ale i myšlenkové mapy a generátory UML. Je to přímý důsledek intenzivního studia videí Alana Kaye. A to jsem jich zatím sjel jen pár, jedu to hezky historicky od nejstarších a mám pocit, že bych řval frustrací. Tolik moudrosti a poznání o lidské psychologii a technologii a kdo na to systematicky kouká a studuje? Skoro nikdo. Celý můj život změnila věděcká metoda a odkud jsem se o ní dozvěděl? Ze školy? Z HPMORu? Ani hovno. Náhodné video Alana Kaye, kde studentům někde na vysoké škole omlacuje o hlavu Nové Organon. Tenkrát jsem šel a hned si ho objednal z antikvariátu. Pár tezí Francise Bacona změnilo svět k lepšímu asi víc, než kterákoliv jiná kniha na světě. Doslova celá vědeckotechnická revoluce proběhla na těch myšlenkách. V dvaceti tezích tam ukáže celý způsob jak přemýšlet, který je objektivně lepší než cokoliv co do té doby existovalo. A kdo z lidí kolem IT to systematicky používá? Když mě lákali na druhém kole pohovoru do Barclays, tak se mě ptali jak debuguji. Popsal jsem jim systematickou vědeckou metodu a čuměli jak puk. Nikdo z nich o tom neslyšel. Člověk by si posteskl na české školství, ale půlka z nich byli angličani snad jihoafričani a stejně vůbec neměli tušení.

No nic, zpět k tomu Kayovi. Začal jsem ho studovat, protože jsem si řekl - hele, sám nejsi tak moc inteligentní. Co se s tím dá dělat? A jako jedna z věcí, která asi fakt pomáhá mi vyšlo sledovat skutečně inteligentní lidi. Ne se je snažit napodobovat, ale prostě poslouchat co chtějí říct.

Poslední dobou zkouším tyhle iterativní experimenty na různá meta-témata. Jak zlepšit svojí inteligenci a potenciál? Inteligentní lidé. Vybuduj databázi inteligentních lidí, jejich děl, proslovů a knih. Pak je systematicky studuj piš si poznámky klidně na pět A4 z jednoho videa, i se screenshotama a obrázkama.

Vitamíny pomáhají lidem fungovat optimálně. Vybuduj osobní databázi všech látek ovlivňujících nějak příznivě psychiku, projdi jednu za druhou, napiš si na ně recenze, pro a proti, možné vedlejší efekty. Experimentálně je vyzkoušej předepsanou dobu. Žeru už přes rok cca 4000 IU vitaminu D, piracetamu a Neurostimu. A fakt to někam posouvá.

Vizualizace. Člověk může přestat využívat symbolickou paměť a začít používat 2D/3D paměť. Iterativně projdi všechny vizualizace, nastuduj je, nauč se je intuitivně kreslit a jednoduše generovat pomocí různých nástrojů. Pokud neexistují, vytvoř je. Při debugování framů u tail-call optimizace tinySelfu se to ukázalo jako neocenitelná pomůcka. Člověk udrží v hlavě kolik? Deset symbolů? Padesát? Co když jich mám několik set? Jak pochopím vztahy mezi nimi? Přitom stačí generovat jeden obrázek a hned to vidíš a chápeš na úplně intuitivní úrovni. Už jen načíst celý ten trace by dalo zabrat desítky minut. A kromě vizuálních hardwired center jich má v sobě člověk víc a všechny se dají použít podobně.

Těhle iterativních experimentů se dá dělat nespočet. Každý je může dělat. Mohl jsem je dělat celé roky a jen jsem neměl framework jak nad něčím takovým přemýšlet. Vědecká metoda a racionalita. Taková blbost, pochopitelná za chvíli. A nikdo tě to nenaučí, nikdo o tom ani nijak extra moc nemluví, jak kdyby to bylo něco nepodstatného.

Mám tu rozepsané blogy a povídky a programy a scripty a moduly a API. Místo toho tu sedím a píšu na abclinuxu píčoviny a nevím proč. Asi jsem starý. Proč lidi vlastně píšou? Za poslední půl rok jsem si vyslechl takových keců o narcismu, že by jeden nevěřil.

U mě to poslední dobou zkolabovalo do toho, že píšu jakési majáky. Snažím se lákat kvalitní lidi, kteří se chytnou do pavučin informací a prostě chtějí sdílet svoje názory. Člověk může kvalitním textem nalákat lidi, kteří mají co říct.

Nedávno mi takhle na IRC kanál přišel náhodný člověk co někde četl můj komentář v diskuzi o Selfu. Skvěle jsme si pokecali o Korzu. Kolik lidí na světě je, co vůbec tuší co to je? 100? A jeden z nich si přijde pokecat. Bylo fajn vidět, že se pořád na internetu dá spojovat úplně náhodně s podobně smýšlejícími lidmi. Škoda že po pár dnech přestal idlit. Možná mu vadila ta čeština na kanále.

Celkově si tak říkám, jaký má vlastně smysl psát česky. Celé je to o šancích. V čechách je něco přes 10M lidí, z toho spousta dětí a důchodců a ženských, které mají vektory zájmů úplně jinde, než já. S kolika z nich si mám co říct? S promile promile promile? A to na sebe ještě musíme nějak narazit. Racionální by bylo se na to vysrat a jet pouze anglicky. Tak jsem začal psát i osobní poznámky víc a víc anglicky. Uvidíme co z toho bude, zatím se ale držím češtiny, hlavně když si chci ulevit.

Meh.

A pak si počti, jak se někdo bavil s klukama ve školce o bitech a ještě si myslí, že to něco znamená. Ani mu nejde vsvětlit, jak strašně vůbec mě to nezajímá. Jak si s ním vůbec můžeš něco napsat? Najít nějaké styčné plochy společných zájmů, body kde na sebe můžou navázat prostory mentálních modelů? Nařčení ze stáří? Jednou to asi přijít muselo, ale tyvole, to je jako sledovat nějakého mimozemšťana. Jak mu vůbec vysvětlit, že mládí v tomhle případě nebude nevýhoda, ale hendikep? I kdybych o tom sepsal celý blog, tak mu to stejně nedojde.

Meh. Čím jsem starší, tím míň mě to baví.

Agent avatar 27.12.2018 23:01 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Skvěle jsme si pokecali o Korzu. Kolik lidí na světě je, co vůbec tuší co to je?

Taky netuším, zkusil jsem poguglit, je to ono, nebo trefa vedle?

https://dl.acm.org/citation.cfm?id=2661147
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Bystroushaak avatar 27.12.2018 23:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jo. Časem o tom napíšu trochu víc v rámci té série o Selfu.
David Watzke avatar 27.12.2018 23:11 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Fakt zajímavej komentář, díky za něj. Několik zajímavých nápadů v něm, ke kterým se ještě možná vrátím.

Ale nemůžu si odpustit tuhle poznámku: co bylo cílem? Překrmit trolla? :-D
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
Bystroushaak avatar 27.12.2018 23:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ulevit si. A možná nalákat lidi na IRC :P
28.12.2018 10:19 sad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Možná bys měl přijmout to, že se docela vymykáš běžnému průměru, zkrátka seš jiný. A měl by ses na to dívat jako na výhodu, protože když víš věci, o který druzí nemají ani páru (a to včetně mě), můžeš dělat to, na co se ostatní nikdy nezmůžou. Takže by tě neměl rozhodit nějaký trapný komentář o tvém věku. Možná ti chybí uznání, protože se angažuješ v docela neznámých projektech, zkus třeba nasměrovat svou energii někam, kde by tě lidé více ocenili. Ale tohle všechno asi víš, ne?

A možná že ten papír s počtem dnů, které ti statisticky zbývají do konce života, zase není tak dobrý nápad. Možná se stáváš jeho obětí a způsobuje ti deprese, což asi není dobrá cesta. Mělo by tě bavit to, co děláš.

Ber to jako názor obyčejného člověka, který má rád průměrnost.
28.12.2018 13:11 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ale tohle všechno asi víš, ne?
Pochybuju. V tom jeho papíru smrti má několik čtverečků promarněných jen vysvětlováním trollům, jací jsou pro něj ztrátou času a jaký je on největší myslitel. Jiný je v tom smyslu, že mu tohle nikdy nedojde a bude se považovat za středobod vesmíru všech lidí na planetě. Chápe, že pro něj spousta informací nemá smysl (jako bity/byty), ale stejně napíše esej obhajující jeho původní příspěvek, který rovněž neměl pro nikoho valný smysl a byl to jen náhodný výblitek geronta. Na palici tohle :-D
xsubway avatar 28.12.2018 21:33 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tvoje příspěvky mají obrovskou energii. Vždy, když si čtu příspěvek nějakého chudáka jako jsi ty, tak si řeknu, že na tom nejsem zas tak zle :-)
28.12.2018 21:35 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak to je tedy vysoká laťka, potřeba egoboostu z internetových diskuzí :-)
xsubway avatar 28.12.2018 21:50 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Jen aby ses _neposral_, 'podtržítko' ,-)
29.12.2018 22:50 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak presne kvuli takovym lidem jsem v Brne a presne kvuli nim jsem skoro kazdy den s nima zavrenej ve sklepe, kasleme na okolni svet a kutime next-gen shit, jak nas bavi a jak umime. Takovejch enklav mimo/riadne nadanych deti potrebujeme vic. I v Praze (zdravim ty z Brmlabaku, kteri to vidi podobne o/).
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
31.12.2018 06:37 -
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
next-gen shit
Máš nějaké ukázky, co se tím myslí? Když něco takového napíšeš, tak mě to zaujme, ne že bych si chtěl rýpnout. A ano, ten odkaz vidím. :)
31.12.2018 12:44 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
V Bejse napriklad vzniknul vpsAdminOS, nebejt klicovejch lidi v Bejse, nevypada to takhle *krute* (zatim to neumime vubec odprezentovat, ale Nix dava obrovsky moznosti, jak tim deployovat mass-scale, reproducible, funkcni prostredi).

https://github.com/hackerspace/ - tu je jen par veci a vetsinou starsich, z toho, co ted stoji za zminku, je Lubkovo hackovani OLPC.

Tady na nasi instanci se daji najit veci okolo open-source firmware pro serva, psany v Ivory Tower, nejake rozsireni pro Ivory/Tower.

To je z tech veci, co maji immediately nejzarnejsi budoucnost a muzu linkovat, dalsi veci, co jsou underway, trpi na nedostatek casu autoru, nemaji nic moc odpublikovano, ale jsou v bejse rozdelane minimalne tyhle dalsi veci:
  • 3D printer na kov pomoci elektronoveho paprsku
  • IoT STM32L4 based platforma s Ivory Tower frameworkem
  • nad ni uz 1 konkretni projekt (neinvazivni prutokomery pomoci ultrazvukovyho snimani, tj. cosi pro vodarny, aby nemuseli borci rezat trubky a mohli zacit merit na distribucni siti prutoky)
  • embedded spin vpsAdminOS pro ARM, ktery miri na industrialni automatizaci
  • Hardware QA as a service (skladame dohromady stack na to, abychom takovyhle veci mohli vyvijet i na dalku po tom, co si clovek posklada test-rigy, cil je mit vysledky testu na kazdou zmenu v kodu)
  • pak je tu rozdelanych dost audio veci - modularni analogovy syntak, digitalni touch-sensitive programovatelny syntak, nastenne reproduktory do obyvaku
  • minimalne 1 rozdelany robot, jako projekt do skoly, 1 jako hobby na doma
Naprosta vetsina z tech nejzajimavejsich veci neni linkovatelna, potrebovali bychom nekoho, kdo by tyhle veci nejak priblizoval vic verejnosti, aby to taky k nam nekoho nalakalo - ale tim, ze se mackame v sotva 75m2, ani tu propagandu delat az tak nemuzem. Zkouseli jsme kde co, aby byly vetsi prostory, na spolupraci s mestem Brnem jsme zabili rok casu...

Ja jsem se cca pred pul rokem nastval a rozhodl jsem se ty prostory proste rozlomit tak, ze si je zaslouzime. Aktualni plan work-in-progress je nechat si zaplatit postupne za vsechen ten vyvoj, co potrebujeme udelat, abychom mohli skladat open-source vyrobni linky. Prokousavame se SW stackem dolu.
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
31.12.2018 12:47 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
* na nasi instanci Pagure, kterymu jsem chtel udelat kousek propagaci. Jeden z tech lepsich komunitnich vystupu z Red Hatu :-D
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
Bystroushaak avatar 31.12.2018 14:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
3D printer na kov pomoci elektronoveho paprsku
Link?
31.12.2018 15:01 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Princip fungovani - cca overpowered CRT monitor palici do kovovyho prasku.

Starsi foto autora a rozdelanyho prototypu, kde chybi jeste uplne vnitrek v ty vakuovy komore.

Aktualne je to ve stavu, kdy vyletely prvni elektrony a odpochodoval zdroj, dostat kilovolty na kilowattech je docela sranda... Docela doufam, ze to Hynu nezavede na nejakej zero-voltage-switching rezonantni navrh zdroje. Ale tak, aspon se to naucime na necem praktickym (o to vic jsou tam videt paraziticky vlastnosti, kdyz trafo kazdej zakmit posle o par radu nahoru, takze par milivoltovej blip na spinacich FETech je pak fajne videt na vystupnim signalu). Ale na nejakou presnejsi analyzu potrebujeme high-voltage proby, coz neni zrovna levna sranda, takze bude chvili trvat, nez se v Bejse spawnou...

Dalsi level srandy bude ten paprsek presne vychylovat :-D (a nejdriv to teda poradne odstinit, az to Hyna dostane na takovy energeticky levely, ze to zacne svitit RTG, zatim je tam prilis nizky napeti).
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
1.1.2019 01:30 -
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Díky, počtu si.
Agent avatar 27.12.2018 23:28 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
+1

Fakt zajímavej koment.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
28.12.2018 00:22 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
tl;dr
Jendа avatar 28.12.2018 05:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
* nadává jak plýtvá časem v diskuzích

* napíše 11.5kB wall of text

:-D
ale osobně si myslím, že je to dobře. Jednooký je mezi slepci králem a ve světě plném dementů má každý inteligentní člověk navrch, asi jako vlk ve stádu ovcí
To je v pohodě přesně to chvíle, než ti ti dementi začnou pomocí jiných zvolených dementů diktovat. A to lze pomocí „psychopat mode“ o kterém píšeš dále řešit jen v některých případech.

Zkus chvíli idlit na ##hplusroadmap jestli tě to nezaujme.
Blaazen avatar 28.12.2018 14:57 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
* nadává jak plýtvá časem v diskuzích

* napíše 11.5kB wall of text

:-D
Tak snad to píše v pracovní době, ne? :-)
28.12.2018 11:38 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
A to je přesně ono, vaše generace (jsi starší než můj fotr) umí o počítačích jenom žvanit.
28.12.2018 16:47 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Bejt starej prostě není výhoda.
vencour avatar 28.12.2018 14:25 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nejsem si jistý, jak moc platí, že člověk musí k něčemu dorůst, aby to docenil. I to, co mu ostatní vnucují. A stejně tak každý má, může mít, aspoň částečně jiný pohled na to, co se děje, co probíhá okolo.
Aneb žes toho napsal tolik je fajn, kdyby to bylo víc diferencované, možná by vo vyniklo víc.
Psaní mateřštinou mívá tu výhodu, že člověk má kontakt na místní reálie a fakta, není v tak odlišném světě. A zase pohled z větší dálky může odhalit překvapení.
Ať jsou lidi jakkoliv jiní, chytří méně či více, lidské problémy je stejně neminou. A co pozoruju, tak občas to inteligentní řešení není nejrychlejší nebo nejvýhodnější.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Gilhad avatar 28.12.2018 23:01 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ma ten Alan Kay nějaké centrální místo, odkud se dá čerpat, nebo je potřeba lovit, co o něm publikují jiní?
Bystroushaak avatar 28.12.2018 23:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Gilhad avatar 28.12.2018 23:54 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Diky moc :)
29.12.2018 10:54 JS1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nejak Petersonovatis.. :-) (Ale to nevadi, kazdy genius muze zblbnout.)
Lidi to píšou jak něco negativního, ale osobně si myslím, že je to dobře. Jednooký je mezi slepci králem
Neni to dobre. I ten jednooky kral se bude mit lepe mezi jednookymi nez mezi slepymi. Mozna jeho ego se bude mit hur..

Trochu mi to pripomnelo to rceni, ze "prvotridni lide si vybiraji za sve spolupracovniky zase prvotridni lidi, kdezto beckovi lide si vybiraji za sve spolupracovniky ty ceckove".
A ona přesně ví proč to funguje, dokáže dlouze popisovat mechanismus engagementu, co jí u toho drží.
Je to pekna metafora tveho vlastniho prispevku. ;-)
Možná to jen nechce napsat, ale věřím mu, že celou tu dobu prostě jen vegetoval, četl knížky, čuměl na anime a jinak dělal hovno. Je to jeden z nejinteligentnějších lidí co znám.
To mi pripomnelo - The Argument From My Roommate.
Přijde mi, že lisp je taková pandořina skříňka, ze které na lidi leze deprese.
To jsem mel taky, nez jsem poznal Haskell.. Nakonec zjistis, ze se to vzdycky da udelat lip, protoze optimum neni. Jednoduchost, efektivita a robustnost tvori fundamentalni inzenyrsky trade-off.
Poslední dobou zkouším tyhle iterativní experimenty na různá meta-témata. Jak zlepšit svojí inteligenci a potenciál? Inteligentní lidé.
Doufam, ze te to brzy prejde. Trochu mi to prijde jako cely zivot sporit, aby sis mohl ke stari konecne uzivat, a pak se toho ani nedozit.

K cemu je ti nahromadeny inteligencni potencial, kdyz jsi jeste nezacal delat to, co jsi vlastne chtel puvodne udelat? Perfekcionismus je nepritelem pokroku. Ale nejsi sam, kdo s tim bojuje.

Moje nejvetsi uspechy v zivote byly v podstate primocare pokusy a vylepseni uz stavajiciho. Nebyly za tim velke vize. Presto stale podleham stejne iluzi.

V podstate, kdyz si jen s necim hraju, prijde uspech. Zacnu to brat moc vazne a muza odejde.
Za poslední půl rok jsem si vyslechl takových keců o narcismu, že by jeden nevěřil.
Protoze to jista forma narcismu je. Jak tu nekdo napsal, zda se, ze hledas uznani. Ale z toho si nic nedelej, ja to mam taky.
Fluttershy, yay! avatar 29.12.2018 11:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nejak Petersonovatis..

Jakože pointa té zdi textu byla, že si máš umýt penis?

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bystroushaak avatar 29.12.2018 14:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tohle už je prostě jen hejt.
29.12.2018 11:43 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nejak Petersonovatis..
Spis mi prijde, ze Petrtomasovati ;-) Jak by rekl American, "full of himself"
Doufam, ze te to brzy prejde. Trochu mi to prijde jako cely zivot sporit, aby sis mohl ke stari konecne uzivat, a pak se toho ani nedozit.
Ale tady se ho zastavam, je to jeste mlady kluk a investice do mysleni se mu vice nez vrati, pokud bude mit to stesti a bude zit treba dalsich sedesat let. Ja naopak nechapu lidi, co svuj intelekt nerozviji. Vzdyt je to nejvice synergicky nastroj!
Bystroushaak avatar 29.12.2018 14:55 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Spis mi prijde, ze Petrtomasovati ;-) Jak by rekl American, "full of himself"
Vidíš, to by mě zrovna zajímalo proč. Možná v tom příspěvku působím moc arogantně?
Ale tady se ho zastavam, je to jeste mlady kluk a investice do mysleni se mu vice nez vrati, pokud bude mit to stesti a bude zit treba dalsich sedesat let. Ja naopak nechapu lidi, co svuj intelekt nerozviji. Vzdyt je to nejvice synergicky nastroj!
Imho máš návratnost úplně okamžitě, pokud dokážeš aplikovat principy toho co ses právě naučil na svůj život. Nevím k čemu ti je ta podmínka 60 let. Nikoho by nenapadlo vznést tenhle argument třeba s matematikou a počítáním. Všem je naprosto jasné, že ti to dává naprosto kritický set schopností a dovedností. Netuším ale, proč tedy potom nezkusit hledat všechny ostatní věci, které ti dávají kritický set schopností a dovedností a očekávat, že se ti to vrátí až za 60 let.
29.12.2018 15:11 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
a očekávat, že se ti to vrátí až za 60 let
To jsem ale nepsal, je to doba po kterou se ta investice vrací (+- nějaký přirozený úbytek mentálních schopností, který s tím může zamávat všelijak). JS1 to popsal jako nějakou přípravu na stáří, podobně jako jsi mi to nepochopitelně předhodil teď ty. Nesouhlasím, naopak souhlasím s okamžitou návratností. Jestli tě má formulace naštvala natolik, že jsi po mě musel vystartovat, tak se Ti omlouvám.
29.12.2018 15:48 JS1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Taky mi slo spis o to nedelat to zbytecne do zasoby, pokud se to vraci hned je to celkem v poradku. Je to v pohode pokud se z toho nestane cil sam o sobe.

Ja osobne se treba rad ucim na konkretnim problemu, nemam moc rad "skolni" priklady. Obcas to snesu, ale lepsi je IMHO ziskat nejakou dovednost na konkretnim projektu.
Bystroushaak avatar 29.12.2018 15:48 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ok, to jsem tě jen špatně pochopil.

Formulace mě nenaštvala, beru to prostě jako diskuzi.
Bystroushaak avatar 29.12.2018 14:51 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nejak Petersonovatis.. :-) (Ale to nevadi, kazdy genius muze zblbnout.)
Meh, jsem si chtěl prostě trochu ulevit a zajazzovat free-form tokem myšlenek. Tohle se zdálo jako dobrá příležitost ¯\_(ツ)_/¯
Je to pekna metafora tveho vlastniho prispevku. ;-)
Yep. Přemýšlel jsem, že by to na tohle téma možná chtělo blog. Zamyslet se nad tím kde je ta hranice, co je ještě užitečné a co ne. Je diskutování o +- blbostech lepší, než klikání někde na mobilu? A pokud jo / ne, tak proč?
Neni to dobre. I ten jednooky kral se bude mit lepe mezi jednookymi nez mezi slepymi. Mozna jeho ego se bude mit hur..

Trochu mi to pripomnelo to rceni, ze "prvotridni lide si vybiraji za sve spolupracovniky zase prvotridni lidi, kdezto beckovi lide si vybiraji za sve spolupracovniky ty ceckove".
Možná jsem neměl psát, že je to dobře. Spíš že je to akceptovatelné. Člověk se musí spokojit a adaptovat na stav kolem.
To mi pripomnelo - The Argument From My Roommate.
Teď nemám čas to číst, ale dal jsem do todo.
Protoze to jista forma narcismu je. Jak tu nekdo napsal, zda se, ze hledas uznani. Ale z toho si nic nedelej, ja to mam taky.
Problém argumentu narcismem je v podstatě že se proti němu nejde bránit. Je to presumpce viny. „Ty píšeš blog? Jak narcistické!“ „Ty diskutuješ a chceš upozorňuješ druhého na diskuzní klamy? To určitě děláš kvůli svému egu.“ „Ty si rád doma v tichu čteš knížky? Pořád to tvoje ego! Děláš všechno jen pro sebe!“ „Cože, ty děláš opensource projekty? Takhle krmit svoje ego uznáním ostatních!“* Dotaženo do krajnosti nemůžeš udělat nic aby to nebylo vnímáno jako narcismus.

Uznání je mi z větší části úplně ukradené. Samozřejmě potěší, když inteligentní lidé uznají validitu tvého argumentu, ale to je asi tak všechno. Co skutečně hledám jsou lidi se kterými jde vést sofistikované diskuze. A ne kvůli uznání, ale protože mě to obohacuje a mám na tom tak nějak závislost.

*Nejhorší je, že tohle jsou reálné příklady.
29.12.2018 15:42 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Dotaženo do krajnosti nemůžeš udělat nic aby to nebylo vnímáno jako narcismus.
Protože to, co jsi jmenoval, není narcismus, ty nejsi narcista a ty osoby, které tě tím masírují, by samy potřebovaly pomoc odborníka (bylo mi řečeno, o koho jde, pozn. pro publikum). Je úplně normální dbát na své zájmy. Narcismus, nakolik jako laik chápu jeho význam, je problematický svou protispolečenskou povahou, kdy dotyčný nechápe, proč by zrovna on ve své neskonalé důležitosti měl čekat ve frontě, dodržovat dopravní předpisy a podobně. Příklad dvou členů zdejšího osazenstva, které podle mě jisté znaky narcismu vykazují, jsem ti už psal, ale ani u nich si tím tak úplně jistý nejsem, když je hodnotím jen podle projevů zde (veřejně je upřesňovat nebudu, nesluší se to).
29.12.2018 16:07 JS1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Je diskutování o +- blbostech lepší, než klikání někde na mobilu? A pokud jo / ne, tak proč?
Dopaminovou smycku mame vsichni od panaboha a to ostatni je vicemene svobodna volba. Takze asi, neni to lepsi.
Spíš že je to akceptovatelné. Člověk se musí spokojit a adaptovat na stav kolem.
Pokud s tim nebude spojena prehnana domyslivost (na kterou bohuzel dojizdi mnoho inteligentnich lidi), tak bych to asi bral.
Teď nemám čas to číst, ale dal jsem do todo.
Nevim, jestli ti to az tolik da.. ale Cieglowski ma fajn styl psani i uvazovani, i ostatni jeho prezentace jsou pekne.
Problém argumentu narcismem je v podstatě že se proti němu nejde bránit.
O to mi neslo. Existuje psychologicka teorie, podle ktere je neustale zduraznovani toho, ze ti o uznani druhych nejde (a prehnana skromnost s tim spojena) jistou atypickou formou narcismu. Nevim, jestli to sam trochu nemam - a u tebe mi to prislo podobne.

Ostatne, kdyby te nazor druhych opravdu nezajimal, proc by ses proti tomu argumentu musel branit?
29.12.2018 18:17 no_mouse
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Wow, ty si jina klasa. Našel sem na netu jen jednoho dalšího člověka jako ty. Rozuměj, přečteš si jeho text a čumíš na datovej vodopád letící ti na čumák.

Vědecká metoda, máš nějaký link na ni? To video s Kayem? Necheš na ni napsat blog post?

Byls v Barclays? Jak to probíhalo? Cos jim říkal? Kolik ti nabízeli a na čem bys dělal?

Už dlouhou dobu přemýšlím že ti napíšu loveletter, tak snad teď o volnu. Mám osobní zkušenosti jak z rozežírání života sociálníma sítěma tak dušením se obecně shit daty. Je jich víc a víc, asi jak víc idiotů začíná "tvořit" či co.

Co tvoje ženuška, na jakejch hrách ulítá? A proč? Ptám se protože já sem takovej problém už dlouho neměl, jsem strašně snadno znuditelnej, takže hry maj dost těžkou práci.
30.12.2018 12:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Žeru už přes rok cca 4000 IU vitaminu D, piracetamu a Neurostimu. A fakt to někam posouvá.
By mě zajímalo kam. Tenhle obrovský komentář má zajímavé body, ale jako celek na mě nepůsobí úplně dvakrát příčetně - myšleno bez jakékoli snahy o urážku nebo kritiku, prostě dojem. Trochu mi to připomíná některé snajpovy komenty z poslední doby - opět bez urážky. Přijde mi, že někteří inteligentní a výkonní lidé mají tendenci se upnout k nějakému hodně vysokému cíli a následně se tím hodně vystresovat.

(Občas jsem to pozoroval i na sobě, nicméně já jednak asi nemam takový ambice a jednak u mě to pak přejde spíše do apatie, zatímco u jiných lidí to přechází do workoholismu / stupňujících se obrátek.)
Fluttershy, yay! avatar 30.12.2018 13:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nedostatek vitaminu D patří mezi velmi časté příčiny klinické deprese.

Jinak mi přijde, že spíš Bystroušák, jak je to v jistých kruzích běžné, pije Kool-Aid výrobců a prodejců těch různých přípravků. Příští krok bude snídaně Tima Ferrisse.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
30.12.2018 13:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Proti vitaminu D nic nemám, taky ho beru, ačkoli ne v létě / když jsem na sluníčku a ne v tak velký dávce.
30.12.2018 23:57 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
To jsi blbe pochopil a zdaaaaleka nejsi sam. Mne ty vysoky cile davaji chut zit. Low ball game neni nic pro mne, to bych se tu na to mohl vybodnout ;-)
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
31.12.2018 00:05 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ono teda, ne ze bych sel skocit z mostu, ale velmi pravdepodobne bych byl na nejakych utlumovakach, jak by mi z celeho sveta bylo smutno. Pretaveno v nasranost s tim treba aj nejak pohnu... Rozhodne nebudu klecet v koute s depkou, jak je vsechno na hovno, jak se tu na ty planete plus minus rozumove a emocionalne akorat trpi, kvuli ignoranci lidi vuci sobe navzajem.

Tohle mne tlaci resit IT/tech na trochu strategictejsi urovni, nez jen "tu si posudlam par serveriku & odchod na parek".
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
31.12.2018 00:33 kryton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
31.12.2018 14:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
ale velmi pravdepodobne bych byl na nejakych utlumovakach, jak by mi z celeho sveta bylo smutno
No to je právě ono. Fandim vám s těma iniciativama, na druhou stranu ale občas mam pocit, jestli to není trochu hazardování s vlastní psychikou. Protože co se stane, když by ten ambiciózní plán neměl tak úplně vyjít? Aby pak nezbyl jen ten smutek...
31.12.2018 14:44 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Tak cca na tri dny dovolena na psychiatrii, oklepu se a jedu dal :-D

Po posledni (a zaroven prvni) dovoleny po tom, co jsem koncil v Bratislave, jsem prave nadelal par rozhodnuti, ktery by mne tam uz nemely dostat. Zaklad bylo si uvedomit, ze se nechci nechat tlacit nekde, kde nechci bejt. Nebrat investici od nekoho, kdo mi nerozumi na lidsky urovni, napriklad.

Nebo - kdyz se bavime o IT - to prestat brat tak, ze kdyz zkrachuje nejaky muj projekt, vyrabim tem lidem problem. Neni to tak, lidi, co pro mne delali v Bratislave, jsou ted uznavani a do ted, v BA mit na CV Relbit, s.r.o. znamena pro ty, co vedi, automatickou zelenou. My jsme byli znami tim, ze makame, hustime, akorat teda taky tim, ze jsme totalne nezvladli obchod ;-)

A pak jsem si toho ke konci tyhle kapitoly na sebe proste bral moc. Takovy to, ze vis a vidis, kudy by tomu slo pomoct jeste, ale uz v sobe nenachazis silu to potahnout.

Taky proto kaslu na substandardni technologie. Nasrat, ze PHP ma vetsinu webovyho trhu, to byla na tom vsem ta nejhorsi volba - a inverze priorit, nejvetsi moji chybou bylo si myslet, ze nejdriv pujde vydelat prachy a pak budu moct nejak menit svet.

Kdyz u toho psychicky padnu, nezmenim nic. Takze na to jdu ted obracene, misto zatnuti zubu a potahnuti, kam az sam dokazu, jsem zacal hucet na vsechny, co vidi stejny problemy, jako ja a nic s nima nedelaji. A snazim se spis ostatni dokopat k tomu, aby sli taky prikladem, jeden osamoceny all-in magor je malo, aby se to dalo brat univerzalne jako zivotni styl, ktery se da kopirovat.

Kazdopadne, muzu rict, ze jsem maximalne stastny. Chodim spat unaveny tak, ze hodim sipku drzkou do polstare a do par sekund jsem tuhy. Naplnuje mne to, kdyz vidim, ze to ma vysledky a neco se hybe. Kdyby veci staly na miste, tak zas zmenim strategii ;-)
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
Agent avatar 1.1.2019 16:50 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Vitamíny pomáhají lidem fungovat optimálně.

Když už jsi nakousl to zdraví, jak jde posilování? Já před Vánoci udělal 11 přítahů na hrazdě, po Vánocích s bídou 9. Asi jsem vážně přibral, akorát ne na svalech..

Jinak si kupuju Reflex Nex Gen Pro, Optiomega, nějaký ten hořčík. Snažím se žrát víc zeleniny i ovoce, méně sladkostí (kromě svátků), více bílkovin. Trochu si připadám čipernější. Občas. Ale zas nějakej superman ze mě nejni.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Max avatar 1.1.2019 17:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Myslím si, že bez cvičení nemůže být nikdo se sedavějším povoláním zdravý. Svaly se oslabí a tuk to neudrží. Odejdou klouby (kyčle, kolena) a bude přibývat více problémů s páteří (zablokovaný krk apod.) až to dojde do fáze problémů s plotýnkama, což už je asi nevratná věc. Prášky ani masáže nejsou řešením, protože jsou na důsledek, nikoli na příčinu.

Apropo, slyšel jsem, že i když člověk nebere čistě jen rybí tuk, ale bere Optiomega, tak stejně smrdí. Myslím tím třeba ejakulát, což pak zase vadí ženám atd.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
Bystroushaak avatar 2.1.2019 10:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Když už jsi nakousl to zdraví, jak jde posilování? Já před Vánoci udělal 11 přítahů na hrazdě, po Vánocích s bídou 9. Asi jsem vážně přibral, akorát ne na svalech..
Nic moc. Poslední půlrok jsem tam nebyl, protože prostě život a stěhování a kde co. Ale teď mám posilovnu vedle práce, tak to chci zase obnovit.
27.12.2018 15:19    /
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Dodnes si říkám, kolik dalších dětí tím asi zabilo čas.
0
28.12.2018 15:05 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
+0
otasomil avatar 27.12.2018 22:29 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravim
Pekny zapisek. I me to pripomelo casy davno minule kterak jsem ve win neco smazal a ono to pak nefungovalo. Jenze jsem si musel poradit sam nebo pouzit jiz tehdy Googla bez nehoz bych byl ztracen. Tehdy mi pomohl Ghost v MS DOS verzi pomoci nehoz jsem udelal zalohu celych win XP a kdyz neco zmrvil tak jsem ji lehce obnovil. Jo to byly casy takova zaloha i obnova win XP byla na pockani... tedy nekolik minut.

Vzpominam jak me vytacel skryty adresar System Volume Information ktery mel i nekolik GB a ja porad ne a ne prijit proc vse funguje kdyz jsem jej tehdy z Live CD Puppylinuxu smazal a pritom vse normalne fungovalo bez problemu dal.
Doba vsak sla dal a ja win doma opustil zcela a nadobro. Dnes uz jen spravuju PC znamym coz mi na setkani s windows staci az az.
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
kotyz avatar 28.12.2018 14:10 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jo, taky sem zacinal na widlich 98, ale nezrusil sem si je ani jednou. a to sem mel disk jen desetigigovej. pak sem upgradoval na widle 2000 a na druhej disk prihodil mandrake 10.0. ubuntu tehda jeste neexistovalo. a potom uz to jelo celkem rychle, kazdej tejden novy distro. potom dlouhy leta arch, pak manjaro a obloukem zpatky k ubuntu. a widle desitky jako hlavni system (kdyz uz mam na gogu a steamu nakejch 100 her a 3/4 na linuxu nefunguje). ale k ty praci v IT to nejak nevedlo...
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
28.12.2018 16:01 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pekne pocteni a pekny odborny a karierni vzestup. Podobne zapisky si rad prectu.

Ano, jste na zacatku. Nemylite se.

Neco podobnyho jsem mel okolo 30-tky udelat taky a byl bych za vodou o hodne let drive.

Mozna by stalo za to neco napsat o systemech, co pouzivate, v ramci toho co NDA povoli.

gf
28.12.2018 23:52 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Ohlednuti za rokem 2018: vsichni jsou zli, autori nepisou a dalsi rok se znovu ohledneme.
vencour avatar 29.12.2018 08:11 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nebo taky: všichni jsou jiní a píšou tam, kde to nevidim a nepřečtu ;-)
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
29.12.2018 11:41 Petr36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Konečně padla kosa na kámen. Ten jeho nesvobodný portál skončil.

Že za to může cenzura se tam raději nepíše. No hlavně že se tam pan majitel pochlubil, co si zase koupil. On by pan Kysilka nebyl tak špatnej kdyby se místo toho machrování raději naučil pokoře.
29.12.2018 18:29 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
+1

Skoda, ze to neprodal vcas nekomu schopnemu, kdo by to nezabil. Sveho casu to tam docela zilo. Tak hlavne, ze se pochlubil, ze plati dphcko :-D
31.12.2018 12:44 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Furt jsem přemýšlel, co znanemá číslo v tvém nicku, a on je to rok, kdy se Adolf Hitler obdržel Železný Kříž.
Bedňa avatar 30.12.2018 01:34 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Úprimne som rád, že sa ti darí. Si šikovný, tak to inak ani dopadnúť nemohlo.

Ja som bol od detstva zvedavý, preto mi žiadna hračka nevydržala a všetko som musel rozobrať. Rodičia boli zúfalí a ja som bol šťastný, že som prišiel na to ako to funguje :) Robím to vlastne podnes, akurát to už nikoho neštve, len mňa :)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
1.1.2019 21:54 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
nechci to nějak zvlášť rozvádět, ale přiznám se, že jsem docela smutný z toho, že se nenašel nikdo, kdo by se odvážil sdělit mladému muži tu celou pravdu. Zas to leží na nás, důchodcích.

Mladý muž nás zahltil informacemi o tom, jak se dnes a denně stará o nemocné rodiče a nemá ani chvilku času pro sebe. Aby se mohl sám dále vzdělávat. O své dobrovolné práci v neziskových organizacích, v kroužku mladých techniků. O tom, jak o prázdninách spoluorganizoval tábor nevidomých autistů. A při tom všem ještě odpovědnost za zabezpečení rodiny s těhotnou maželkou a 2 malými detmi. A do toho ještě další povýšení v práci, odpovědnost za kolegy.

Otázkou je, proč nikdo nechce sdělit kolegovi, spoluobčanovi tu pravdu. Možná proto, že by tu pravdu nemohl unést. Tak jako v tom filmu 'A Few Good Men', ve kterém se plukovník Jessep domívá, že poručík Kaffe by nemohl tu pravdu unést - když mu říká: You can't handle the truth!

A v tom samém filmu se na samém konci dovídáme i tu skutečnou pravdu o tom, jak se to má s tim povýšením, o kterém jsme se v blogu dověděli. Když poručík Kaffe sděluje vojákovi, který byl právě vyloučen z armády:

You don't need to wear a patch on your arm to have honor.

Zrovna tak, jako my všichni, co nejsou v nějaké vedoucí pozici a přesto máme čest.
David Watzke avatar 1.1.2019 22:08 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Musím říct, že jsem trochu ztracenej. Neotočil tu někdo dvě stránky najednou? Nepleteš si mě s někým jiným?
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
Fluttershy, yay! avatar 1.1.2019 22:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Pokud chce debatovat „yuppies“ a neoliberalismus, řekl bych, že je na správném místě.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
xxxs avatar 1.1.2019 22:58 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
tento stav si dosiahol meditaciou, alebo medikaciou?
2.1.2019 23:11 Marten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Řekl bych, že jedna z těch věcí mu právě chybí...
1.1.2019 23:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Zrovna tak, jako my všichni, co nejsou v nějaké vedoucí pozici a přesto máme čest.
Nechápu, co je tak čestného na tom si neustále stěžovat, že se lidi nevěnují dostatečně seniorům, autistům nebo kroužkům, ale přitom pro to sám dělat úplný h**** a akorát se na ábíčku navážet do lidí. To je teda čest jak kráva.
8.1.2019 12:20 m.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
+1 napadlo me presne to same.
5.1.2019 16:40 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
gratuluji
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
22.1.2019 16:11 ptak.horo@gmail.com
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Přeji vše nejlepší, ať se ti daří. Jen si člověk musí uvědomit něco o pokoře - ne ve smyslu náboženství, ale lidském. Tuhle práci dělám cca 30 let a stále častěji se setkávám s arogancí a agresivitou třicátníků a to ve smyslu jen já mám pravdu a dělám vše nejlépe. No bohužel to není zpravidla pravda. Ještě doplnění - uvědomuji si, že jsem v tomto oboru DINOSAURUS... ale neznamená to, že je člověk trouba.
David Watzke avatar 23.1.2019 13:26 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Povyšovat se nad někoho nikdy nebyl můj styl. Nicméně dlužno dodat, že trouba může bejt mladej i starej :)
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
24.1.2019 11:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Mladým je třeba dát prostor, aby si mohli natřískat hubu. Jinak se nikdy nepoučí. Bohužel současný trend je opačný.

Místo toho, aby stát umožnil mladistvým čuchnout k práci a vydělat vlastní peníze, podbízí se jim nejrůznějšími úlevami a slevami. A rodiče makají jak barevní. Není pak divu, že když nejpozději ve 26 vypadnou z rodného hnízda a musí na sebe sami vydělávat, že jsou mnozí takoví, jací jsou.
31.1.2019 16:45 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Prime example of generation bias in 3, 2, 1... Go!
1.2.2019 19:47 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Kapica si trosku zazavidel. Zavidi watzkemu slusnou praci a vis co, ja se sni nedivim. Hnit ve smradlavem kutlochu na statem financovane instituci asi neni moc naplnujici. Roky plynou a kapica vecnym uziranim se v kutlochu pekne zahorkl. Nepreji mu to, ale muze si za to sam.
1.2.2019 19:52 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Koho by takovy zivot bavil: byt v panelaku, hypoteka na krku, deti a naklady na ne rostou, zena starne, ... nic moc
1.2.2019 20:04 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Nedorostlo už to dítě do věku kdy mu může poděkovat za to jméno? :D
1.2.2019 20:40 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Mozna uz mu potomstvo prichazi do puberty. Kazdopadne jmeno mu jiste po zasluze omlati o hubu. Chudak alesek, dalsi kalich horkosti.
vencour avatar 1.2.2019 20:52 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje IT kariéra: od BFU po linuxops teamleada
Odine, co vlastně chceš?
Kdyby byl Kapica takovej, jako dnešní mladý říkáš že jsou, už dřív, tak ve své současné práci by asi tak sdílný nebyl, aby nám dával rády nebo zkušenosti. A jen by krafal jako Ty o tom, co je všechno špatně.
Nejsou všichni stejný. Bohudík?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.