Portál AbcLinuxu, 4. května 2025 15:37
Dnes jsem byl na své první služební cestě. Navíc zcela neplánovaně. A jak se to přihodilo? Zcela jednoduše...
V souvislosti s pobytem US Army na území Prahy došlo k obležení McDonaldu na Evropské (u konečné tramvaje na Divoké Šárce) nejen vojáky, a tamní posádka (crew) nebyla schopna dostatečně rychle všechny uspokojit. A tak jsem byl já, zelenáč (zelená jmenovka, neboli úvodní tréning) po pauze poslán z Mekáče v Metropoli Zličín, abych jel hrdinně zachránit situaci. Ani jsem si nesundaval uniformu, jen se přezul, hodil do batohu boty a kalhoty, vzal si mikinu a hurá na cestu.
Cesta pak proběhla bez větších zádrhelů, až na asi desetiminutové čekání v dešti na Zličíně na autobus linky 100, ujetí přípoje linky 119 před nosem (naštěstí při intervalu 4 minuty to není až tak zásadní problém), a značně pomalé popojíždění v koloně na Divoké Šárce.
Po úvodním ohlášení vedoucímu směny jsem přešel tam, kde mi to jde asi nejlépe - na hranolky. Na grilu to sice umím, ale jsem tam stále pomalý, na BOPu (tam se dělá kuřecí) jsem zatím nebyl vůbec. Ovšem i tak, v jednom člověku stíhat obsluhovat 2 + 1 fritézy (dvě na hranolky, jedna na bramborové spirálky - ten kdo je vymyslel by měl být zastřelen), pytlíkovat hranolky do sáčků třech velikostí (malé, střední, velké) a navíc ještě spirálky, udržovat na stanovišti v rámci možností pořádek (to dnes opravdu nešlo - olej byl nacákaný úplně všude a nebylo kdy ho utírat), to opravdu moc nejde.
Na hranolkách jsem strávil asi dvě hodiny. Člověk by nevěřil, jaké je tam vedro, a jak ta lopata dokáže pálit, když se špatně odloží. Naštěstí mi tam ze servisu přinesli kelímek s pitím, ovšem nebyla nějak příležitost se jít napít, protože stroje a přístroje v mém okolí stále houkaly a pípaly, čímž se dožadovaly mé další pozornosti.
Druhým mým působištěm byly separačka (tam se třídí odpad) a Lobby (to je ta část restaurace, kde sedí hosté). Svážení vyžraných táců ze stojanů, utírání stolů vlhkým modrým hadrem (naloženým před tím v Dé eRku), mytí zrcadel na záchodech, mopování... Celkem to ušlo, je to zkušenost, kterou ve svém domovském McD nezískám, protože tam se o odpad stará úklidová služba nákupního střediska.
Ale jedna chybička se stejně vloudila, na Evropské jsem na separačce zapomněl... služební kšiltovku.
Tiskni
Sdílej:
jsem na separačce zapomněl... služební kšiltovku
Hlavně že ne okurku. :-)
jj, to Al Bunda také říkal o obchodě s botami
mytí zrcadel na záchodech, mopování..já jsem na vojne musel drhnout zachody kartackem na zuby. TO je zkusenost ...
Platí 65 Kč/hod mzdu + 10 Kč/hod příplatek na prací prášek (praní uniformy), který se nedaní.No ty brďo, to bych asi ani ráno nechtěl vstát. Co vlastně umíš? Proč neděláš něco jiného?
Za tyhle peníze, když to tak počítám, pracuje docela dost lidí.Já mam takový pocit, že dokonce většina, protože ono je to rozdělené do platových tříd a méně než 65Kč/hod dosáhneš při standardní týdenní 40 hodinovce pouze výjimečně u některých povolání (a nebo když pracuješ pod Němcama – aspoň tady). Nevím jestli na platové třídy má nějaký vliv lokalita.
Jednak se tím připravuje o blahobytZas když víš jak se uživit a jak si všelico udělat tak ani ne. Čím víc jdeš na východ tím je to horší. Pro všechny nemusí být měřítkem blahobytu hodinová mzda.
Tuhle sociálně obohacující zkušenost asi dříve dávala vojenská sluzba...Ano, přesně tohle slýchávám od svých kolegů, kteří byli v armádě.
Naprosto idealni kvalifikace pro supportaka, pokud jsi komunikativni. A odtamtud se da vypracovat na sysadmina.Třeba ve Web4U vyhazujou lidi tradičně na konci zkušebky, pokud se sebou nenechají úplně vláčet, takže místo tam vždycky najdeš a za ty 3 měsíce nabereš trochu zkušenosti. Když se mezitím budeš učit s administrací Linuxu (klasika LAMP), tak za nějakou chvíli můžeš jít dělat admina.
Nauč se něco perspektivnějšího – nainstaluj si OpenLDAP1, vytvoř si v něm účty, skupiny, něco si o tom přečti… přečti si i něco o databázích, nainstaluj si MariaDB/MySQL a PostgreSQL. Nauč se regulární výrazy, skriptování v Bashi a Perlu. Základní GNU nástroje (find, xargs, grep…). Smažení hranolek ani znalost MS Office se do životopisu nedávají.
[1] používají ho mj. i mobilní operátoři; ti velcí v tom mají desítky milionů účastníků
Hodne lidi by se na tvem miste radsi flakala na davkach nebo delala telemarketing, prodavala duchodcum hrnce a podobne sracky.Vážně by někdo radši prodával telemarketing, než pracoval v něčem jednoduchém? To mi přijde jako úplné dno.
Řepkový olejKdyž už se diskuse stočila tímto směrem, můžu se zeptat, jak má řepkový olej chutnat? Běžně používám slunečnicový ojel, do salátů řecký olivový. V rámci nějaké paniky za zdravější jídlo jsem si koupil dražší řepkový, zkusil jej dát do salátu a vyhodil, zkusil na smažení a vyhodil. V obou případech to nešlo sníst jak to bylo hnusné. Samotný olej je asi v pořádku, chutná, vlastně nechutná nijak. (Asi bych poznal rozdíl mezi slunečnicovým a řepkovým, ale prostě chuť samotná je minimální). Co jsem našel po netu, tak se všude píše neutrální chuť. Tohle neutrální nebylo. Pouze několik málo lidí má stejnou zkušenost jak já. Jako může být starý nebo něco, ale to bych asi poznal na chuti přímo a asi by nebyl průzračný a zlatý. Takže otázka zní: používáte někdo řepkový olej a jak chutná?
Jinak v jídle nejsem vybíravý, sním i domácí klobásu.Vybíravý bys nebyl, kdybys snědl i párky z lidlu
mytí zrcadel na záchodech
Připomněl jsi mi scénu (28:18) z filmu Zlaté časy na Ridgemont high.
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.