Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 01:28

Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc

22.5.2008 08:59 | Přečteno: 4820× | Politika | poslední úprava: 6.6.2008 21:23

Ahoj,

píšu politologickou práci o levici a pravici, jádrem je porovnání různých definic těchto pojmů v odborné literatuře. Pro doplnění bych chtěl přidat i laickou definici. Předpokládám, že na tenhle server chodí počítačoví odborníci a politologické vzdělání nikdo z vás nemá*, takže budete celkem vhodným vzorkem :-).

Doplnění:Článek jsem zveřejnil na svém serveru: Pojetí pojmů levice a pravice. Kromě srovnání definic několika politologů tam najdete stručný výsledek zdejšího průzkumu. P.S. ještě jednou díky za spolupráci. (6. 6. 2008)

Pokud mi tedy chcete pomoci (stačí na to tak 2 minutky), tak vás prosím: nepoužívejte encyklopedie, zajímá mě definice, kterou normální člověk napíše z hlavy. Nečtěte příspěvky ostatních - nejdřív napište vlastní definici a až pak se můžete zapojit do flamewaru**. Stručnost: v pár větách definujte levici, pravici a rozdíl mezi nimi.

Díky,
Franta

*) pokud ano, tak to k odpovědi napište

**) např. vykřikovat ODS je hnůj! nebo Paroubek smrdí! :-)

P.S. tyhle dvě 1, 2 diskuse znám.

       

Hodnocení: 75 %

        špatnédobré        

Anketa

Co ti nejvíce odpovídá?
 (25 %)
 (56 %)
 (19 %)
Celkem 158 hlasů

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

22.5.2008 09:18 frantisek | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

levice - silné sociální cítění, důraz na celou společnost než cítění jedince (aneb když se kácí les létají třísky), vidění společnosti uspořádané ve společenských třídách, presumpce bohatství je "vykořisťování" chudých - to je vlastně hlavní zdroj chudoby.

pravice - silná sebedůvěra v vlastní schopnosti, každý je strůjcem svého osudu, lidem pomáhat v těch nejnutnějších případech než plošně, individualismus, každý má šanci maximalizovat zisk = ti chudí toho očividně nevyužili.

Franta
juraj-bit avatar 22.5.2008 12:08 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Rozdelenie na ľavicu a pravicu je prežitok. Strany zara)dované do ľavicového spektra môžu mať mieru ekonomickej slobody vyššiu ako tie, ktoré sa teoreticky radia k pravici. Libertínsky anarchizmus a anarchoindividualizmus považované za ľavé majú túto mieru neporovnateľne vyššiu ako fašizmus, nacionálny socializmus alebo niektoré tzv. konzervatívne strany. Podobne britská Labour Party zaraďovaná do ľavého politického spektra je dnes takmer typickou pravicovou stranou. Rozdiely medzi ľavicou a pravicou sa už dávno zotreli. Dosť dobre na nezmyselnosť takéhoto rozdeľovania poukázal v 30. rokoch 20. st. Jose Ortega y Gasset vo svojej knižke Vzbura davov. Opona už dávno spadla, keď sa zodvihne, my štatisti môžeme zbadať, že všetky tie mačky, skryté za ňou sú čierne.
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 09:20 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pojmy "levice" a "pravice" pocházejí z historie a nemají již dnes ten význam, jaký měly dříve. Ale obecně by se dala charakterizovat pravice jako zvýšení důrazu na individualitu člověka. Umožnění vyniknout schopnému jedinci, malá státní byrokracie a malé přerozdělování financí. Je kladen důraz na podnikatelské aktivity a stát má mít pouze nejnutnější aparát pro jeho chod (malá úloha státu). Vše se řeší přes finance, maximální míra soukromého majetku a malé zásahy státu do chodu ekonomiky. Nižší sociální zabezpečení - slabší sociální síť.
Levice naopak zdůrazňuje "kolektivní" spoluzodpovědnost, velké přerozdělování financí, větší státní aparát, důmyslnější systém sociálních dávek a větší sociální jistoty. Naopak menší možnost vyniknout schopných jedinců, vše se řeší společně. Stát se spolupodílí na chodu ekonomiky, větší zásahy státu a regulace ekonomiky nejen přes finance, ale i administrativními zásahy.
Důsledky: pravice znamená rychlejší rozvoj ekonomiky, větší iniciativu podnikatelských vrstev, ale větší ohrožení spodních příjmových vrstev obyvatelstva (nemusí být ale podmínkou). Levice znamená větší sociální jistoty, ale menší aktivity subjektů a pomalejší rozvoj společnosti.
Obojí má své výhody a nevýhody, proto ten věčný spor ve všech demokratických zemích. Je na každé, jakou cestu si raději zvolí podle místních podmínek. Já osobně se přikláním spíše k pravici, ale to neznamená, že ve všech směrech chválím fungování ODS.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
23.5.2008 09:00 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ale obecně by se dala charakterizovat pravice jako zvýšení důrazu na individualitu člověka.
Odkdy? Leda tak v propagandě... "Pravice" jak historicky, tak v moderní době klade důraz na zachování "starých dobrých" pořádků, hlavně těch majetkových a mocenských. Odtud také tíhnutí pravice ke konzervativismu.

Na individualitu zvyšuje důraz především tehdy, když se jedná o mocné individuum (čti zaštítěné dostatečným majetkem), které sleduje ochranu svých vlastních (soukromých) zájmů před zájmy veřejnými. Z principu je tak směr politické pravice v demokracii zástupcem menšiny (majetkové elity), což je třeba kompenzovat ideologickou pohádkou o "zvýšení důrazu na individualitu *člověka* (sic!)", která leckdy způsobí, že i lidi, kteří přežívají jen díky každodenní práci pro jiné (však žijí z ruky do huby - jako správně inviduální lidé) jsou pak ochotni pravici volit. Jakmile jsou zájmy majetkových elit ohroženy, jde "individualita člověka" stranou.

Dlužno dodat, že západoevropská pravice, která je skutečně zastáncem konzervativních hodnot, se právě proto snaží (lépe řečeno snažila) udržovat rovnováhu i ve společnosti sociálními opatřeními (systémy sociálního zabezpečení nezaváděl v Německu žádný socialista, ale "železný kancléř" Bismarck).

"Česká pravice" ovšem konzervuje leda tak bolševismus, lhostejno pod jakou barvou, pod záminkou "návratu" ke správným pořádkům, které si ovšem stejně jako bolševici definuje sama podle ideologických schémat. Zatím se je nepokouší prosadit ozbrojenou silou, protože k tomu ještě nedozrál čas.
Umožnění vyniknout schopnému jedinci, malá státní byrokracie a malé přerozdělování financí. Je kladen důraz na podnikatelské aktivity a stát má mít pouze nejnutnější aparát pro jeho chod (malá úloha státu).
Pokud pod tím nemyslíte umožnění urvat všehoschopnému jedinci z veřejných prostředků co nejvíc, neboť kontrolní úloha státu jako správce veřejných financí má být omezena na minimum a tím odstraněna non-profit konkurence výnosným obchodům služeb, tak podle této definice v Česku žádná pravicová strana není.
Vše se řeší přes finance, maximální míra soukromého majetku a malé zásahy státu do chodu ekonomiky. Nižší sociální zabezpečení - slabší sociální síť.
To s tou sociální sítí není pravda, to je moderní ideologie. Sociální síť a jiné veřejné sítě (např. vzdělávací nebo zdravotnické) totiž zajišťuje primárně rovnováhu ve společnosti, což chrání především onen soukromý majetek. Rovnováha neznamená rovnost, ale balanc.

S těmi financemi to ovšem souhlasí, viz výše základní princip "pravice": když je máš, jsi "individuální člověk". Když je nemáš, nezajímáš.
Levice naopak zdůrazňuje "kolektivní" spoluzodpovědnost, velké přerozdělování financí, větší státní aparát, důmyslnější systém sociálních dávek a větší sociální jistoty.
Opět ideologie. Protože levicové politické hnutí je z principu hnutí protivážné k politice elity, znamená ono "kolektivní spoluzodpovědnost" především demokratické principy, tentokrát s důrazem na to, že "individualita" v politickém smyslu je skutečně každý člověk bez ohledu na stav konta. Princip přerozdělování financí znamená společnou správu těch prostředků, které by bylo pro nemajetné nevýhodné spravovat individuálně.

Velikost státního aparátu není měřítkem pravicovosti nebo levicovosti (taky není pravda, že by pravice nějak zásadně státní aparát zmenšovala), spíše jde o regulační mechanismy: pravici (elitám) zákonitě zásadně překážejí, pro levici (lidi bez reálné ekonomické moci) jsou otázkou přežití.
Naopak menší možnost vyniknout schopných jedinců, vše se řeší společně. Stát se spolupodílí na chodu ekonomiky, větší zásahy státu a regulace ekonomiky nejen přes finance, ale i administrativními zásahy.
Vyniknout schopným jedincům *na úkor* společnosti jako celku. Společně se neřeší nic - ale vše by se mělo řešit s ohledem na společnost. Ano, stát se spolupodílí na chodu ekonomiky, protože stát není něco "tam nahoře", ale stát (res publica) je zřízení těch občanů, kteří se rovněž spolupodílejí na chodu ekonomiky.
Důsledky: pravice znamená rychlejší rozvoj ekonomiky, větší iniciativu podnikatelských vrstev, ale větší ohrožení spodních příjmových vrstev obyvatelstva (nemusí být ale podmínkou). Levice znamená větší sociální jistoty, ale menší aktivity subjektů a pomalejší rozvoj společnosti.
Lze to vidět i takto: Pravice znamená rychlejší rozvoj a iniciativu koncernů, holdingů (dnes globálních), které prosazují vlastní zájmy bez ohledu na zájmy většiny, byť za to dočasně poskytují jakousi úplatu, a tím pádem dlouhodobé ohrožení spodních příjmových vrstev obyvatelstva, do čehož spadají i drobní podnikatelé, soukromníci a živnostníci, jejichž zájmy pravice z principu nezastupuje (na což se ve zjednodušeném schématu pravice=soukromé vlastnictví, levice=znárodnění velice často zapomíná). Co se týče pomalejšího rozvoje společnosti v programu levice, tak ano, pomalejší "rozvoj" právě k všeobecné nadvládě ekonomických elit a menší aktivity nadnárodních holdingů - jestli je tohle ovšem onen rozvoj společnosti jako celku, o tom by bylo třeba diskutovat.

Abych to shrnul, pravicové politické směry jsou jistě legitimní, ale historicky i ze samotného principu ochránci zájmů "horních deseti tisíc", zatímco levicová politika je reakcí těch dolních miliónů.
Dalibor Smolík avatar 23.5.2008 10:57 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Díky za velmi zajímavý rozbor a vůbec netvrdím, že není pravdivý - právě naopak. Můj pokus o definici byl spíš v obecné rovině a je fakt, že zejména u nás je všechno trochu jinak. Naše pravice nezmenšuje státní aparát, i když by tomu z principu mělo být, ale není. Pozůstatky bolševismu u nás jsou stále patrné a právě v 90. letech si rozdělili zemi mocensky i finančně lidé, kteří "u toho byli" před rokem 1989 a to se táhne dodnes. Otázkou je, zda to mohlo být jinak - skoro si myslím, že asi ne.
Vše se měří úhlem pohledu. Stále se nadává na oněch "horních deset tisíc", ale právě oni určují směr rozvoje země, oni mají peníze na investice, oni platí (by měli platit) největší daně, oni spolurozhodují s politiky. Na druhou stranu kolem poloviny HDP tvoří střední třída - menší a střední firmy. Stručně řečeno - 90 % hodnot tvoří nějakých 15 % práceschopného obyvatelstva. Ale i ten zbytek by se měl nějak o sebe postarat - ale i oni by měli v maximální míře být motivováni k lepším výsledkům.
Podotýkám, že mluvím o práceschopném obyvatelstvu. Lidé staří, nemocní, studenti atd - je úplně jiná kategorie. Musí existovat systém, který jim zajistí důstojný život (ale i výše té "důstojnosti" závisí výlučně na celkovém stavu hospodářství.
Tolik k pravicovému úhlu pohledu. Nevím, jestli tento přístup je sobecký a elitářský - nicméně je třeba rozlišit, kdo vytváří hodnoty a kdo je užívá. Jde o to, aby i to užívání bylo prováděno racionálně a v souladu s reálnou situací země (regionu, kontinentu, zeměkoule - jak chcete :-))
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 09:35 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Pojmy pravice a Levice pocházejí snad z dob Antiky, kdy tyto politické tábory prostě seděly buď napravo nebo nalevo. Odtud to označení. Použití pojmů pravice a levice je dnes naprosto poplatné době, protože neodpovídá realitě. Když si vypůjčím tento perfektní obrázek:

     100% ^
          | Anarchisté |   Liberálové    |  Libertariáni
  Míra    |---------------------------------------------
  osobní  | Socialisté |    Centristé    | Konzervativci
  svobody |---------------------------------------------
          | Komunisté  | Teokraté (atp.) |       Fašisté
       0% --------------------------------------------->
          0%                                        100%
                     Míra ekonomické svobody

Je tam krásně vidět, jak to asi reálně vypadá. Tzv. dělení na pravici a levici reflektuje jen x-ovou osu, a to nemluvím o tom, že ani na x-ové ose to není černobílé. Já jako liberál mám v tvé anketě zatrhnout co? Rozhodnu se jen těžko, takže hlasovat nebudu.

Z těch dvou zmiňovaných zápisků ten první je naprosto perfektní. Ten druhý je jen pubescentní výblitek člověka, který blábolí o něčem, čemu ani nerozumí. Řeči o tom, že nacisti nejsou krajní pravice jsou jen ukázkou intelektulní nemohoucnosti a nepochopení problematiky.
22.5.2008 10:08 chaotik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Vzniklo na konci 18. století v období Velké francouzské revoluce, kdy ve francouzském parlamentu zasedali umírnění zastánci konstituční monarchie (Feuillanti) na pravé straně sněmovny a radikální příznivci nového řádu (Montagnardi) na levé.

Tak nějak mi odpověděl učitel dějepisu na základní škole na dotaz, jak vzniklo dělení na pravici a levici.btw ještě za bolševika.
22.5.2008 10:11 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ano. Asi máš pravdu. Teď jsem na to koukal. Skutečně to není Antika, ale Francouzká revoluce.
22.5.2008 21:22 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ten druhý je jen pubescentní výblitek člověka, který blábolí o něčem, čemu ani nerozumí. Řeči o tom, že nacisti nejsou krajní pravice jsou jen ukázkou intelektulní nemohoucnosti a nepochopení problematiky.
V té otázce se moc neorientuju, ale když jsem šel na Wikipedii, proč tam píšou, že nacismus je spojen hlavně s pravicí? Ale i tak myslím, že Wikipedie bude důvěryhodnější a směrodatnější zdroj než Freshmouse.
freshmouse avatar 22.5.2008 21:44 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Příloha:
Ale i tak myslím, že Wikipedie bude důvěryhodnější a směrodatnější zdroj než Freshmouse.
Myslíš, ty moulo?
22.5.2008 23:07 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Myslím si, že několik let zavedený článek o Nacismu, který editovaly tisíce lidí, by mohl být směrodatnější.
Nazism is generally considered by scholars to be a form of fascism, and while it incorporated some elements from the political left, it formed its most solid alliances on the political right.
Ale pokud si myslíš, že jsi bůh a spolkl jsi všechnu moudrost světa, tak jdi a edituj tu encyklopedii, aby nelhala. To jsem zvědav.
23.5.2008 00:35 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
A jinak se jen ukazuje, že neumíš reagovat, kopeš, útočíš v osobní rovině. A co kakat, to už tě doma naučili? Napíšeš o sobě do Wiki?
unknown_ avatar 23.5.2008 16:47 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Trapný.
xkucf03 avatar 7.6.2008 11:10 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
nacismus je spojen hlavně s pravicí
To je mýtus, bohužel u veřejnosti dosti rozšířený. Nacismus je levicová záležitost. Např. Hitler se ostře vymezoval proti komunistům - ne proto, že by byli jiní, ale právě proto, že byli v ekonomické rovině hodně podobní a ucházeli se o stejné voliče.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
7.6.2008 11:29 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Není to vůbec mýtus. Fašismus je ultrapravicová ideologie. To z jaké třídy jsou voliči nehraje roli.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
xkucf03 avatar 7.6.2008 11:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Můžeš napsat, z jaké definice levice-pravice vycházíš? Resp. kritérium, podle kterého umístíš subjekt na tuto osu. Já jsem svoje kritérium napsal ve své práci.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
17.6.2008 13:41 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
I tvoje práce ukazuje, jak složité a nešťastné tohle dělení je. Můj pohled hodně zjednodušeně: Pravičáky jsou lidi co se chtějí povyšovat nad druhé (ať už ekonomicky, vojensky, rasově) a chtějí neomezeně bohatnout z práce těch pod nimi a nechtějí pomáhat nikomu než sobě. Levičáky na druhou stranu vnímám jako lidi co chtějí (leckdy naivně) dosáhnout sociální spravedlnosti a rovnosti mezi lidmi, jsou proti válkám, útlaku, genocidám (pravičáci bývají neutrální nebo i pro, viz Irák, Východní Timor, Vietnam, Kampuchea). Takže asi tak.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
xkucf03 avatar 7.6.2008 11:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
K tomu schématu: libertariáni a anarchisti k sobě mají velmi blízko, takže je přinejmenším podivné, že jsou na opačných stranách. Navíc anarchismus je prakticky nezařaditelný do politického spektra - anarchie nepředstavuje vysokou míru svobody, ale spíš nedefinovanou míru svobody: člověk teoreticky může cokoli, z tohoto hlediska je absolutně svobodný a zároveň nemá zaručena vůbec žádná práva, tudíž je nesvobodný (pozitivní vs. negativní pojetí), v anarchii tak vlastně platí jediné právo - právo silnějšího.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
22.5.2008 09:45 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No nevím jestli jsem to napsal dost jasně, ale rozdíl mezi pravicí a levicí je právě v míře ekonomické svobody. Přístup levice je takový, že občan je nesamostatný a vše za něj musí zařídít a ohlídat stát. Přístup Pravice je opačný. Občan se stará hlavně sám, sám si vybere a sám si taky vyžere, pokud se rozhodl špatně. Kdybych chtěl zakládat flamě, tak ryzí levice je pro neschopné (protože maji jistotu, že nikdy nepadnou na hubu) a ryzí pravice je pro elity (vždycky si poradí samy). Je ovšem fakt, že vlády spíše doprava mají blahodárný vlvi na ekonomiku země, vlády spíše doleva pak naprosto devastující. V Evropských zemích je patrný jistý kolorit. Volby vyhrávají spíše levicovější strany, protože evropané mají rádi svůj sociální polštář, jistoty a naslibované milodary. Po pár letech je ale země těžce v prdeli, protože na pastelkovné jsme si půjčili po všech čertech a musímesplácet. Mimo to, pastelkovné nijak nezvýšilo naše vydělávání, nebo to nejsou peníze do rozvoje ekonomiky, ale prostě prožrané peníze. A tak vyhraje pravice. Dá zemi jakš takš do pořádku, ale to už spousta lidí dopadne na hubu, protože nejsou zvyklí makat, nebo jsou zvyklí na něco zadarmo a tak zase vyhraje levice a uvede ekonomiku zpět do prdele. Tak to chodí v Evrope.
22.5.2008 10:10 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Chapu. Takze ODS je levice.
22.5.2008 10:12 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
ODS je pro mě středopravá strana.
22.5.2008 10:15 blabla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
ODS určitě není pravice.Jejich ekonomické recepty vždy tuto zemi přivedly do potíží.
22.5.2008 10:30 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Tahle země jde od desíti k pěti už nějakou dobu, přičemž se tu vystřídali strany z celého spektra. Tudíž myslím, že s pravicí či levicí to nemá vůbec nic společného.
22.5.2008 11:08 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Přesně tak. Měli bychom si ujsnit, zda se bavíme o straně (programu) nebo o lidech. Do potíží tuhle zemi dostali zakuklení komoušové, kteří po revoluci převlékli kabát. Z toho plyne, že to nebyli komunisti z přesvědčení, ale jenom prospěcháři. Pokud tady narážíte na kuponovou privatizaci a podobné příšernosti z doby Klausových vlád, tak to je dáno starými strukturami, které měly kontakty a rozkradly co se dalo (privatizovalo se rychleji než se tvořila legislativa). To nemá s programem ODS jako takovým nic společného. Mimo to. Tyhle hovadka jsou uplně všude, ČSSD počínaje, ODS konče.
Heron avatar 22.5.2008 11:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Já bych to řekl opačně. Bez ohledu na složení vlády (a také její existenci) tato země prostě funguje.

Pro mě osobně je to dobrá zpráva, protože to ukazuje na malý vliv vlády na běžný život.

Po změně silničního zákona sice na krátkou chvíli došlo k výměně řidičů, ale teď už tam jsou zase ti původní a vesele se vzájemně vraždí stejně jako předtím. Zdravotnictví funguje jak to deRathizaci, tak se ani nezhroutilo pod astronomickou sumou 30kč.

Jsem v tomto optimista.
22.5.2008 11:31 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
což je ovšem spíše ukázka toho, jak se máme dobře. Ve spokojené společnosti lidi ani neví kdo zrovna vládne :-D
22.5.2008 17:26 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Já bych to řekl opačně. Bez ohledu na složení vlády (a také její existenci) tato země prostě funguje.
To je vtip, že jo? (A teď nemluvím o té části "bez ohledu..." ale o té části "funguje")
Quando omni flunkus moritati
22.5.2008 18:36 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ja s ním souhlasím. Pokud myslím "prostě" jako ve slově prostoduchý. Jinak stagnaci nepovažuji za znak fungování. Je teda pravda, že nesleduju politické dění, ale z toho, co vidím mi přijde, že takový mrdník jako tady máme my mají ve střední a západní evropě jen slováci.
Rezza avatar 22.5.2008 09:47 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Levice - co nejvic omezit svobodu cloveka, ale za to mu nabidnout prumerny zivot, kdy ho ve vsem drzi za rucicku a rika, co ma a co nema. Pravice - necha cloveka pouzit vlastni rozum.
problem je, ze u nas zadna pravice neexistuje :(
22.5.2008 09:49 Out-sider | blog: outsiderblog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ano. K tomu bych se připojil. U nás skutečná pravice neexistuje. Máme jenom Komouše a Skorokomouše a pak středové strany.
AltOS avatar 22.5.2008 10:01 AltOS | Jizak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Levice - staci se do ulity do leva.

Pravice - staci se do ulity do prava.

A nelzi - experimentujes s nami stejne, jako PT, JS, (RH jinde), Baron von Krypton, atd (thus you are an enemy :-) ). Ze tyhle hratky jeste nekdo basti... Kdy mas termin na tu socpraci?
22.5.2008 10:25 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kdesi jsem četl, že i ty dvě dimenze jsou málo, že by měly být vlastně čtyři. To čemu říkáme "svoboda" má totiž vždy dvě složky: "svobodu" ve smyslu absence omezení pro moje konání, tedy "možnost uplatňovat svou moc", a "rovnost" - jako rovnost práv a příležitostí (protože nerovnost - např. otrokářství je určitě jednou z formou nesvobody).

Je jasné že některé formy moci jsou v konfliktu s rovností, a naopak. To ale ještě neznamená že jde jen o dvě polohy na nějaké přímce, protože jednak je možné mít společnost kde je vysoká míra nesvobody i nerovnosti současně, a je možné mít i společnost kde je vysoká míra osobní svobody (s několika nevyhnutelnými výjimkami), a přitom je tam zachována rovnost práv.

Takže když osu levice-pravice rozdělíme na dvě osy "osobní" a "ekonomickou", a osu svodoba-nesvoboda rozdělíme na "moc" a "rovnost", máme ty dimenze 4.
Táto, ty de byl? V práci, já debil.
22.5.2008 10:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dělení na levici a pravici je jedna z největších politologických obezliček, protože nic takového v reálu neexistuje. Krajně levicové strany totiž mohou zcela plynule přejít do krajní pravice, aniž by si toho kdo všiml. Konkrétní příklad? Mussolini. Ve skutečnosti se strany dělí na vládnoucí a opoziční, které mixují nejrůznější prvky (které se jinak považují za identifikační znaky levicové či pravicové orientace) a to za jediným účelem - udržet se u moci co nejdéle.

Socialistické prvky jsou aplikovány všemi stranami, včetně krajně pravicových a to ze zcela pragmatických důvodů - spokojené obyvatelstvo se nebouří. Komunismus je utopistický blud, který je z principu neuskutečnitelný díky lidské přirozenosti a pouhý tento fakt usvědčuje strany, které se na tuto myšlenku snačí nalákat voliče z pokryteckého prospěchářství.
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 10:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Krajně levicové strany totiž mohou zcela plynule přejít do krajní pravice
Tohle nás učili již ve škole v 70. letech za bolševika. Označili to jako "kruh", kdy se krajní levice spojuje s krajní pravicí. Na tom je samozřejmě hodně pravdy.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 10:46 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nesmyslné pojmy,poskytující pocit sounáležitosti, které slouží ke stmelení určitého tábora. Alespoň v CZ podmínkách, je zřejmé, že parlamentní strany hlásící se k pravici i levici mají téměř stejný politický program a při volbách se snaží zaujmout podobnými sliby (důchody 20K do dvou let a pod.)

Takže IMHO: Pravičák = blbec, co považuje všechny sociálně slabší za neschopné a sám sebe za pupek světa. Levičák = blbec, co každého s penězi považuje za zloděje a grázla.

V souvislosti s tím mne pobavili výsledky ankety :-)
Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
Bluebear avatar 22.5.2008 23:41 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Pravičák = blbec, co považuje všechny sociálně slabší za neschopné a sám sebe za pupek světa. Levičák = blbec, co každého s penězi považuje za zloděje a grázla.

Geniální a výstižné shrnutí :-D
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
David Ježek avatar 22.5.2008 10:46 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
levice - nemá ráda pravici

pravice - nemá ráda levici

- při rozdělování korýtek ale umějí skvěle spolupracovat
22.5.2008 10:56 Robo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ako som uz pisal niekde v minulych diskusiach, tak je to podla mna hlavne ekonomicke hladisko, ktore prevlada v CR/SR.

Lavica dava viac do momentalnej spotreby, pravica viac na investicie do buducnosti. V inych krajinach (zapadnych) sa to rozlisuje skor tak, ze lavica je viac liberalna (napr. marihuana, prostitucia v Holandsku -> momentalne som tu na pol roka assignovany na projekte ;) a pravica viac konzervativna.

Aspon takto si to teda myslim. Aj ked poznam jeden graf, kde sa politicke spektrum nedeli na pravicu a lavicu, ale na jednej osi je individualna sloboda (liberal vs. konzervativec) a na druhej osi ekonomicka sloboda (liberalna ekonomika vs. statom riadena alebo tak nejak).
22.5.2008 17:05 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Seredne se mylis.
Pravicak se stara, aby mel on sam a jeho rodina co jist, a je mu uprimne jedno, jestli Ty jsi palice vyhulena nebo s kym sukas a za kolik. To proste neni jeho vec. On nema potrebu ti do zivota kecat.
Levicak sedne na zadek a ceka, co mu stat naserviruje za penize snazivych danovych poplatniku. A stat ma podle nej pravo kecat vsem do cehokoli.
22.5.2008 11:01 ell2 | vesnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pravice - důraz na osobní zodpovědnost, vyzdvihuje individualitu, "občan je dost schopný, aby se o vše postaral sám"
Levice - důraz na "kolektivní" zodpovědnost, podporuje rovnostářství, "občané jsou v principu neschopní, o vše se musí postarat stát" Jsem pravičák/liberál, ale myslím si, že na nějaký pravicovější/liberálnější systém máme v ČR ještě hóódně času:)
22.5.2008 11:49 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
Rozbalit Rozbalit vše haha
> Pravice - "občan je dost schopný, aby se o vše postaral sám"

Kupodivu neplatí, když chce občan připravit "pravicovou" vládu o moc.

> Levice - "občané jsou v principu neschopní, o vše se musí postarat stát"

Kupodivu neplatí, pokud jde o placení daní.
Táto, ty de byl? V práci, já debil.
22.5.2008 17:36 ell2 | vesnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: haha
Nechápu. Můžeš to prosím trochu rozvést?
Bluebear avatar 23.5.2008 00:28 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: haha
Levice - "občané jsou v principu neschopní, o vše se musí postarat stát"

Kupodivu neplatí, pokud jde o placení daní.

Proč by neplatilo? Stát se postará, abys ty daně zaplatil :-)

Ale buďme spravedliví - o to se stát vždy spolehlivě postará, ať už je u moci levice nebo pravice.
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
22.5.2008 12:17 Peto
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pravica - snaha o vytvorenie ilúzie , že ste slobodný a môžete všetko čo neobmedzuje druhých. Demokratická masáž srčiaca z každého média , ktorá neustále po troche upravuje naše myslenie. Zatajovanie pravdy , nekalé praktiky , podliezanie , úbohosť a vyklieštenosť (to ma napadne pri pomyslení na našu bývalú vládu pod vedením Dzurindu). Obmedzovanie slobody spôsobené nie zákazom , ale rapídnym zdražením (chápem že nie vždy). Na prírodu sa sere. Politici klamú do očí a robia z nás blbcov. Príklad : Zrezanie ginka v Trenčíne , schválené v piatok večer , v skoré ráno v sobotu ho drevorubači spílili. Ďaľší týždeň sa malo rozhodovať kam ho premiestnia. Jednalo sa o raritu. Podobné je to i z podplácaním (MS sme zaplatili za soft. 600mil , vládne dokumenty v doc ,...). Peniaze majú až neúmerne vysokú cenu.

Lavica - je skostnatelá. Jéj vývoj je pomalší.
22.5.2008 12:19 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Rofl.
22.5.2008 14:35 Robo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
lol
22.5.2008 12:20 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
levice - pokrok

pravice - konzervatismus
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 12:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
LOL :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 14:38 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
proc LOL, to nechapu? To co jsem napsal (aniz bych se predtim nekam dival) odpovida presne definici politicke levice versus pravice. Je mozne, ze jsem Vam slapl na kuri oko?
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
unknown_ avatar 22.5.2008 15:03 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
+1, když je někdo omezenec (nemyslím tebe) a stále dělí pol. spektrum na levici a pravici, tak se pak nemá co divit.
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 16:26 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Šlo mi o tu definici levice = pokrok. V čem je levice pokroková? Snad v tom, že se v historii zasadila o určitá práva zaměstnanců, to je fakt. Ale jak jsem psal výše, koncepce levice i pravice mají svá pro a proti, ale rozhodně bych nenazval levici pokrokem.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 16:35 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Měl-li bych to charakterizovat 4 slovy v podobném duchu, tak asi takto:
pravice - konzervatismus
levice - experimentování
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 16:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Tak treba podporovala republiku (vs. pravice podporujici monarchii) ve francouzske revoluci.
freshmouse avatar 22.5.2008 17:43 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Levice JE pokroková! Např. na komunist. Kubě ještě včera měli hovno, ale už dnes mají povoleny mobilní telefony (a volání z nich)! Jasný pokrok! :-)
22.5.2008 13:03 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Psát sem svůj názor v celistvosti nemám čas, ale když to řeknu hodně primitivně, tak to vidím asi takto: Levičák: normální spoločenský (sociální) člověk s rozumem v hlavě. Pravičák: antisociální (protispolečenská) sobecká svině.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 13:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Jak koukám, někdy je lepší názory v celistvosti raději nepsat :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 13:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
No, v celistvosti by to neznělo tak zjednodušeně, konfliktně až vulgárně.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
22.5.2008 21:25 Filipec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
To bys pak v celistvosti ale nenapsal vůbec nic?
22.5.2008 23:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Možná nějakou bakalářku. Ale co z toho?
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
22.5.2008 13:32 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
ROFL.
22.5.2008 17:02 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Levičák: normální spoločenský (sociální) člověk s rozumem v hlavě. Pravičák: antisociální (protispolečenská) sobecká svině.
Toto pojetí má jednu velkou výhodu: dá se napsat zcela opačně, aniž by se jakkoliv změnila pravdivost!
22.5.2008 17:10 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Hmm, když to obrátím, tak je z toho kravina.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
22.5.2008 17:55 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
V tom ti odporovat nebudu. :-)
freshmouse avatar 22.5.2008 17:08 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Máš pravdu: řekl jsi to opravdu jako primitiv. :-) A teď by mě jen zajímalo, v čem jsem protispolečenská svině... :-)
22.5.2008 17:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Nenapsal jsem to jako primitiv, ale napsal jsem to primitivně. Na tom není nic špatného. Já nevím v čem jsi protispolečenská svině. Já tě neznám.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
freshmouse avatar 22.5.2008 17:13 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Já nevím v čem jsi protispolečenská svině. Já tě neznám.
Jsem pravičák. Ty jsi řekl, že pravičák je protispolečenská svině. Tudíž já jsem protispolečenská svině. Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžeš dokázat, že jsem protispolečenská svině, je tvoje tvrzení prostě neplatné. ;-)
22.5.2008 17:17 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Však jsem upozornil, že moje tvrzení není celé moje tvrzení. Tvrdíš o sobě, že jsi pravičák. Jak mám vědět zda jsi pravičák i podle mých kritérií? Třeba nejsi. Třeba jsi jenom politicky zmatený jedinec, co považuje Tupolánka za machra a o politice ví prd. Já nevím, takže tě nesoudím a k tomu co jsi se nevyjadřuju.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
freshmouse avatar 22.5.2008 17:20 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Jestli tamto nebylo tvrzení primitiva, tak toto bohužel ano. :-D
22.5.2008 18:00 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Jo? A v čem?
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
freshmouse avatar 22.5.2008 18:04 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
V páté větě (snad jsem to dobře spočítal). Dost zajímavé vedení diskuzr.
22.5.2008 18:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Aha, vím co myslíš. Ale ta věta je v pohodě. Neříkám že to jsi. Neříkám o tobě nic.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
freshmouse avatar 22.5.2008 18:16 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ale mně by bylo jedno, kdybys o mně něco říkal. Nelíbí se mi přístup: "Komu se to nelíbí, ví o pol. prd."
22.5.2008 19:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Znám hodně lidí co se hlásí k pravici, ale když s nima promluvím, tak zjistím, že mají spíš levicové cítění. Jenom se k tomu nechtějí hlásit, protože české levicové strany působí jako banda kreténů. Důvod? Ví toho málo (prd, cheme-li). Levicová politika často selhává, protože strany z nějakého důvodu nedělají co slíbily, nebo rovnou dělají kraviny či vedou pravicovou politiku.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
23.5.2008 09:39 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
No jo, ale pokud je indikatorem levicovosti to, ze "strany z nějakého důvodu nedělají co slíbily", pak jsou vsechny nase strany levicove.
A to vcetne Jedine Autenticke Pravice (TM), ktera se neustale vymlouva na koalicni partnery ...
22.5.2008 19:15 Melkor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Rozumim tomu spravne, ze se snazite tvrdit, ze pro koho je Topolanek machr, ten je politicky na vysi? :-)
22.5.2008 22:45 Roman
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ne.
22.5.2008 13:12 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pravice - usporadani spolecnosti konzervuje nebo v krajnich pripadech posouva k historickym formam jejiho usporadani.

Levice - usporadani spolecnosti meni na zaklade rozumu (*), casto bez ohledu na existujici usporadani a v krajnich pripadech i bez ohledu na realitu.

(*) ten 'rozum' se me tam nelibi, chtelo by to nejaky vhodnejsi termin. Termin, ktery by byl spinuprosty a nenaznacoval by, ze jednani na zaklade neho bude racionalni.
juraj-bit avatar 22.5.2008 13:22 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ten rozum - na základe racionálnych úvah? Výsledok takýchto úvah nemusí byť zaručene správny, ak nie sú v tom čase jasné všetky vstupy a elementy, na základe ktorých sa vyvodzujú určité závery, môže sa stať že niektorá premenná chýba a výsledok úvah je nesprávny, čo sa však zistí až časom... Do tohoto vstupuje ešte faktor silného jedinca - vodcu, ktorý môže už aj tak milné závery ďalej deformovať.
22.5.2008 13:27 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ten rozum - na základe racionálnych úvah?
Nerekl bych, ten typ rozumovych uvah, ktery mam na mysli, ma ke racionalnim uvaham casto dost daleko.
xxxs avatar 22.5.2008 13:48 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
lavica: volici z nizsich prijmovych skupin, prebujneny statny aparat, korupcia.

pravica: volici z vyssich prijmovych skupin, uzsi statny aparat, korupcia.

zlaty vek: pravica pri moci, menej ako rok do volieb, mizerne volebne preferencie pre pravicu. ekonomika funguje a vlada, div sa svete, zacina robit socialnu politiku.
22.5.2008 13:57 alpha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pravice -- individualismus, duraz na schopnosti jednotlivce
Levice -- spolecnost, duraz na rozvoj lidstva jako celku
22.5.2008 14:01 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vzhledem k naší politické reprezentaci pro mě znamenají pojmy levice a pravice už jen následující:
levice - vidlička
pravice - lžíce a nůž
Jsem pravák, kdybych byl levák bylo by to naopak.
22.5.2008 14:03 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Moje pojetí levice a pravice je asi toto:

Pravice: Každý by se měl v prvé řadě postarat sám o sebe. Nemyslím tím být sobecký, ale soběstačný. To znamená, že si musím najít takovou činnost, jejíž výnos pokryje mé náklady (potřeby). Než natáhnu ruku pro almužnu, musím se (obrazně řečeno) třikrát pokusit vydělat si na své živobytí. Pokud jsem dostatečně zabezpečený, můžu pomáhat ostatním méně úspešným (ale dávám do toho _svoje_ peníze). Zajímavé je, že tento systém nemá na začátku žádné vstupní předpoklady.

Levice: Základní ideou je to, že by všichni měli mít garantovaný nějaký standard, pokud na něj nevydělají sami, "stát" jim to dorovná. Základním předpokladem je, že je odkud brát. Typickým rysem tohoto systému je, že se stát odosobňuje, je to něco jako nadpřirozená bytost. Ti chytřejší (s dobrým žaludkem) to vycítí a staví se do čela tohoto státu. Potom se snaží vyvolat dojem, že vládnou ve prospěch těch nejchudších, kterým je nějak ubližováno. Snaží se chudým všelijak pomáhat, ovšem za cizí peníze. Nepřítelem tohoto systému jsou lidé, kteří i přes všechny překážky jsou soběstační a na sliby politiků z vysoka...
23.5.2008 09:33 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Pravice: Každý by se měl v prvé řadě postarat sám o sebe. Nemyslím tím být sobecký, ale soběstačný. To znamená, že si musím najít takovou činnost, jejíž výnos pokryje mé náklady (potřeby). Než natáhnu ruku pro almužnu, musím se (obrazně řečeno) třikrát pokusit vydělat si na své živobytí. Pokud jsem dostatečně zabezpečený, můžu pomáhat ostatním méně úspešným (ale dávám do toho _svoje_ peníze). Zajímavé je, že tento systém nemá na začátku žádné vstupní předpoklady.
Ano, a to si protiřečí s tou ideologií o "soběstačnosti". Kdyby to pravice s tím inviduálním zhodnocením schopností jednotlivce myslela opravdu vážně, pak jedním z prvních pravicových opatření bude 100% dědická daň. Co je to za individuální úsilí, zdědit majetek po předcích, a co je to schopnost narodit se ve správné rodině? Ve skutečnosti zjistíte, že schopnosti narodit se bohatým rodičům nebo být dosazen do lukrativní funkce se ani mnohonásobně nevyrovná schopnost celý život poctivě pracovat (ať už hlavou nebo rukama). Pravice je tu ale holt pro ty "schopnější".

Levice: Základní ideou je to, že by všichni měli mít garantovaný nějaký standard, pokud na něj nevydělají sami, "stát" jim to dorovná. Základním předpokladem je, že je odkud brát. Typickým rysem tohoto systému je, že se stát odosobňuje, je to něco jako nadpřirozená bytost. Ti chytřejší (s dobrým žaludkem) to vycítí a staví se do čela tohoto státu. Potom se snaží vyvolat dojem, že vládnou ve prospěch těch nejchudších, kterým je nějak ubližováno. Snaží se chudým všelijak pomáhat, ovšem za cizí peníze. Nepřítelem tohoto systému jsou lidé, kteří i přes všechny překážky jsou soběstační a na sliby politiků z vysoka...
Právě že stát není nadpřirozená bytost - stát je v tomto pojetí zřízení právě těch občanů, kteří se v něm žijí. To je ovšem moderní pojetí státu, proto je tohle levicové pojetí státu pokrokové, o krok dále než pravicové pojetí, které vidí stát stále jako "vrchnost" založenou nadpřirozeným způsobem (z Boží vůle, stejně jako bývala z Boží vůle vláda monarchy nebo jeho vlastnictví půdy), která k ničemu jinému než represím není dobrá.

To samozřejmě nevylučuje korupci a vychytralé příživníky ve státním aparátu, jenomže tohle platí i o pravicovém státu. S tím rozdílem, že tzv. pravice tvrdí, že bolavá noha se nejlépe vyléčí useknutím (však si místo ní můžete koupit vozík, ne?), zatímco levicový pohled by si tu nohu raději ponechal, protože má za to, žít se dvěma nohama není ekvivalent řešení problému, jak se dostat se momentálně z bodu A do bodu B, přičemž počet noh a invalidních vozíků se váží tím, co je při řešení problému finančně výhodnější.

Lidi, kteří jsou soběstační, jsou nepřátelé každého systému (státu), v tom si ty levicové s pravicovými nezadají.
elviin avatar 22.5.2008 14:03 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To by Vas mohla zajimat stranka http://www.politicalcompass.org/

Jinak byste se mohl pozastavit nad tim, jestli politicky aktivni jsou jen levicaci a pravicaci. Ja jsem treba na politickym stredu:)
peYko avatar 22.5.2008 15:14 peYko | skóre: 8 | blog: /dev/null | Žilina
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
na toto je velmi dobra stranka http://sevela.com/leviceversuspravice/
...a je zo mna Liferay koder. | She sells Bourne shells by the sea shore... | Eufory - heavymetal este neumrel :)
freshmouse avatar 22.5.2008 17:01 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jednoduché. Levice -- víc nesmyslného přerozdělování, pravice -- míň nesmyslného přerozdělování. V jiném než tomto kontextu jsou tyto pojmy zcela mimo mísu (zejména jsou pak nesmyslně spojovány s nacionalismem, liberálností vůči společnosti, vztahem k živ. prostředí atp.).

Poznámka: kdo říká, že není ani jedno, je v 95 % levice.
freshmouse avatar 22.5.2008 17:06 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Abych to ještě upřesnil... Jsou to relativní pojmy, tudíž nelze říct, že je něco pravicového nebo levicového, ale levicovějšího nebo pravicovějšího. Např. některé pol. strany jsou ve své zemích považovány za levicové, ale vztáhneme-li je k Česku, považujeme je za pravicové atd.
Poznámka: kdo říká, že není ani jedno, je v 95 % levice.
Tím myslím ty, kteří si hrají na supernezávislé na čemkoli, ne tzv. střed, u kterého lze většinou jednoznačně určit, ke kt. táboru patří.
22.5.2008 17:57 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Mas spor v techto vetach:
Jsou to relativní pojmy, tudíž nelze říct, že je něco pravicového nebo levicového, ale levicovějšího nebo pravicovějšího
vs.
Poznámka: kdo říká, že není ani jedno, je v 95 % levice.
freshmouse avatar 22.5.2008 18:02 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Máš pravdu, je tam spor. V té druhé větě jsem měl na mysli "... je v 95 % víc levicovější než pravicovější".
22.5.2008 21:04 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Porad ti tam neco chybi, treba k cemu to relativni oznaceni vztahujes. Nema tam byt tedy "... je v 95 % víc levicovější než pravicovější nez freshmouse" ?
freshmouse avatar 22.5.2008 21:11 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Myšleno je to tak, že celek (všechny zahrnuté lidi) lze na stupnici radikální pravice-méně radikální pravice-méně radikální levice-radikální levice rozdělit na právě dvě části. Od toho se to odvíjí.

Ale samozřejmě lze levicovost nebo pravicovost vztáhnout k jiné osobě, skupině atp.
22.5.2008 17:35 ell2 | vesnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Poznámka: kdo říká, že není ani jedno, je v 95 % levice.
Zajímavé pozorování. Toho jsem si doteď nevšimla, ale jak se tak koukám kolem sebe, tak ti musím dát za pravdu.
22.5.2008 17:42 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Levice je ČSSD a KSČM. A pravice je ODS. Zbytek je střed. Aspoň tak to říkaj v televizi. Žádnou jinou definici jsem nikdy neslyšel a sám si to nijak definovat nepotřebuju. K čemu by mi to taky bylo, že jo.
THIS IS SPARTA!
22.5.2008 17:49 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Mám dojem, že ani na Základech společenských věd na gymlu jsme to nebrali, ale jistě to nevim. Určitě se tam mluvilo o nějakejch liberálních a konzervativních, ale na levici a pravici si nevzpomínám.
THIS IS SPARTA!
22.5.2008 17:52 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ale ještě mám asi z toho sešit, ale to bych musel jít na půdu.
THIS IS SPARTA!
juraj-bit avatar 22.5.2008 17:55 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
U nás v televízií sa tvrdí, že ľavicou je SMER, teda mr. Fico a spol. (rozumej iná grupa tých schopnejších všetkého a majetnejších).
22.5.2008 20:31 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ještě tam řikaj, že skinheadi jsou pravice.
22.5.2008 20:35 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
To je možný, já to neslyšel. Tak to teda opravíme, pravice je ODS a skinheadi.
THIS IS SPARTA!
22.5.2008 18:09 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pravičáci jsou ti co chtějí bez omezení hrabat prachy, užívat luxusu a tvářit se při tom důležitě, k čemuž vykořisťují druhé, obcházejí zákony, vedou dobyvačné války (například v Iráku a Iránu), ničí životní prostředí a o to co nahrabou se nechtějí dělit. Levičáci jsou ti co se jim v tom pokoušejí bránit.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
22.5.2008 18:34 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
ROFL
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 18:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Tak tohle nám vtloukali do hlavy ve škole na přednáškách marxismu - leninismu. Jak jsem rád, že se s tím setkám již jen občas v nějaké diskuzi .. názor nikomu neberu, jen jsem šťastný, že ho nemusím už mít povinně já :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 19:07 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Tak tenhle předmět jsem už nezažil. K tomu co jsem napsal jse došel tak nějak sám. Rozhodně tím ale neříkám, že každý kdo se hlásí k pravici je zlý nebo naopak. To ani náhodou.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
22.5.2008 19:36 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
proboha chlape co ustupujete, nekdo zabreci, ze musel navstevovat hodiny marxismu-leninismu a vy hned meknete .. S pravicakama zadne slitovani ...
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
22.5.2008 19:43 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
To je tajná taktika jak je nelítostně zmasakrovat.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
22.5.2008 20:26 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
S blbýma levicovýma intelektuálama ale taky ne...
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 21:01 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
S pravicakama zadne slitovani
Myslím, že toto je pravá tvář skutečné levice - bez masky. Jak říkal Gottwald v parlamentu: "Zatočíme s vámi tak, jak zatočil Lenin s menševiky a Kerenským.".
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
23.5.2008 09:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
S pravicakama zadne slitovani Myslím, že toto je pravá tvář skutečné levice - bez masky. Jak říkal Gottwald v parlamentu: "Zatočíme s vámi tak, jak zatočil Lenin s menševiky a Kerenským.".
Jenomže "Lenin" a speciálně ruský bolševismus se vyvinul úplně jiným směrem než evropská levice. Zrovna v tomhle případě nastalo dokonalé orwellovské pojmenování směru státního kapitalismu řízeného diktaturou "socialismem", z čehož byla paf hlavně západní socialistická politika.

"Zatočíme s vámi" není levicový princip, to je princip bolševický - totiž těch, kteří se od levicové politiky sociálně demokratické strany odloučili s tím, že vypořádat se s dosavadním stavem ruského státu je třeba se vypořádat terorem, vládou "tvrdé ruky". A to nejen s nepřáteli "kulaky", ale i s těmi skutečně levicovými, kteří by ohrožovali diktátorské a elitářské principy nového režimu.

Po "úspěchu" v Rusku a později v nacistickém Německu (jako údajný protipól) se tenhle styl ovšem ujal. Já nazývám bolševismem snahu o vládu tvrdé ruky podle ideologických schémat bez ohledu na společnost, s vyloučením demokratických principů a s aktivním potíráním možných politických protivníků. Ať si tvrdí, že je "pravicově liberálně konzervativní" nebo "socialistická".
22.5.2008 19:26 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když tak na tu diskusi koukám, napadá mne jedno: základním znakem pravice je bezzubé ROFL jako jediná reakce na názor, který se neslučuje s jejím.

Silence! I kill you!
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
22.5.2008 19:34 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
+1 a abychom posunuli nasi diskuzi do takove metafyzicke roviny take jedno ROFL ode mne jako levicove smyslejiciho obcana ...
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
22.5.2008 19:56 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Náhodou, dvakrát je tu LOL. Pravda - stejně bezzubé.

Ale ani tak to není fér - pár lidí na levicové bláboly reagovalo pravicovými bláboly.
22.5.2008 19:58 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Hmm, opravuji: nejen na levicové bláboly, i na neutrální příspěvky. Přesto žádné LOL ani ROFL.

Znamená to, že levice nemá smysl pro humor?
22.5.2008 20:07 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Většina zde uvedených definic má tu nevýhodu, že neodpovídá uznávanému dělení na reálné politické scéně. Podle některých padne ODS do levice podle jiných komunisté do pravice.

To myslím že by měl tazatel zdůraznit.

Mimochodem, z tohoto hlediska je zajímavé jedno dělení co jsem našel našel na Wikipedii: podle postoji k USA (platí jen pro politiku vně této země, to dá rozum). Levice je antiamerická, pravice proamerická. Když jsem to uviděl tak jsem zakroutil hlavou - ale při podrobnějším sledování to docela odpovídá. Snad až na některé party skinheadů, ale má vůbec cenu cpát do pravice stranu co si říká "Dělnická strana"?
22.5.2008 20:18 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Většina zde uvedených definic má tu nevýhodu, že neodpovídá uznávanému dělení na reálné politické scéně. Podle některých padne ODS do levice podle jiných komunisté do pravice.
Tady stojí za to zmínit moji definici, která tímto problémem netrpí :-D
THIS IS SPARTA!
22.5.2008 20:31 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ano, v ČR a v naší generaci funguje, ale lze ji obtížně rozšiřovat prostorově i časově.
22.5.2008 21:15 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pro zajímavost.

http://panther.is2.okcimg.com/graphics/politics/chart_basic.jpg

http://panther.is2.okcimg.com/graphics/politics/chart_famous.jpg

http://panther.is2.okcimg.com/graphics/politics/chart_political.gif

http://liblog.alesuv.net/kompas.php
Petr Tomeš - Blog
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 23:10 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Jo, ten kompas je docela zajímavý :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 21:55 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pravicak - preferovan blondynkami a vycuranymi zenami jdoucich po penezich

levicak - preferovan zenami do nepohody majici uroven
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
22.5.2008 22:04 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Takže pravičká si užije více srandy? :-)
22.5.2008 22:22 ell2 | vesnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
levicak - preferovan zenami do nepohody majici uroven
Takže jsou levičáci preferováni námi - pravičačkami? :)
22.5.2008 23:21 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
++, ( :-))

Pouze podotykam, ze pouze my, levicove smyslejici muzi, dokazeme ustat vztah se sebevedomou, vtipnou zenou.
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 23:27 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
A tato sebevědomá a vtipná žena obdivuje na levicově smýšlejících mužích jejich sexy mozek :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 23:39 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
ta pani na te fotografii ma do sebevedome vtipne zeny ale hodne daleko ...
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 23:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Nelze definovat člověka a jeho charakter podle toho, jestli je pravičák nebo levičák. Pokud je lump nebo kariérista, zvládne to v každém režimu a za každých podmínek. Vycházejme jen z historického kontextu: Které země, ve kterých vládly levicové režimy, jsou dnes bohaté? A naopak: které země, ve kterých dlouhodobě funguje demokracie a konzervativní, případně liberální režim, jsou chudé? Stačí se podívat na mapu a zamyslet se. Přes všechny problémy, které v demokraciích jsou (tunelování, korupce, zákulisní intriky a boj o ropu ..) jsou tyto systémy prosperující. W. Churchill řekl: "demokracie je velmi nedokonalá, ale nic lepšího zatím nikdo nevymyslel."
Myslím si, že to trefil zcela přesně.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
22.5.2008 23:27 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
To sedí. Škoda že ta moje je pravičák. Ale to asi nehraje roli.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
22.5.2008 23:38 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
zen pravicoveho smysleni je minimum a kdyz, tak vypadaji jako ta kanclerka Merkelova nebo Margaret Thatcher. Naproti tomu napr. Rosa Luxemburg byla super kocka. Nebo ta marxistka v Nemecku .- Sarah Wagenknecht. Zeny nekdy tvrdi, ze jsou pravicacky, ale opak je pravdou.
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
Dalibor Smolík avatar 22.5.2008 23:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Souhlasím. Taková agentka Stasi taky byla a ještě dodnes je super kočka.
Kde ty baby ale byly, když nám vládly Naděžda Krupská a Marie Kabrhelová :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
23.5.2008 08:57 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Souhlas. Však ta moje jednou bude vzívat Chaveze. No, pochybuju. Ale Thatcherová to fakt není.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Bluebear avatar 23.5.2008 00:25 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
pravicak - preferovan blondynkami a vycuranymi zenami jdoucich po penezich

levicak - preferovan zenami do nepohody majici uroven

Tak to už mám jasno ve své orientaci - patřím k politickému středu, protože o mě žádná ženská ani pohledem nezavadí. :-)
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
23.5.2008 00:30 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
A kluk? :-)
Bluebear avatar 23.5.2008 00:32 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Ani kluk.

"Dokonce i ty kočky mě mají spíš za nějakou zábavu." :-)
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
23.5.2008 00:35 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
"Dokonce i ty kočky mě mají spíš za nějakou zábavu." :-)
Z toho si nic nedělej, pohlédnu li na Aniččina Damiána, tak jsme na tom přibližně stejně. :-)
Ani kluk.
Aha, jaké máš doma architektury? ;-)
22.5.2008 22:47 HS | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Rozdily bych definoval asi takhle : Pravice - nechat byt, minimalni zasahy, podpora podnikani, minimalizace vydaju, primarni zlepseni zivota spolecnosti pres hospodarsky rust Levice - kontrolovat a organizovat, maximalizovat prijmy vyberu, ktere se prerozdeli , velka podpora socialni site ( zde myslim i napriklad nemocnic ci skol nikoliv pouze socialnich davek ), primarni zlepseni zivota spolecnosti pres zkvalitneni zivotnich podminek

V soucastne dobe se rozdily mezi levici a pravici smazavaji - mnozi politici velkych stran se snazi jit tzv. treti cestou a sestavit svuj program tak, aby mel to dobre jak z pravice tak i z levice, cemuz hlavni rival muze velmi tezce odolat a vetsinou konci porazen. Nadruhou stranu se nektere strany se pevne drzi sve politicke orientace a nasly uspesny smer budoucnosti, jako napriklad angazovani se v zelene problematice.
parazit
xkucf03 avatar 23.5.2008 00:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Díky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Děkuji za všechny dosavadní definice a názory a doufám, že se ještě další objeví. Do diskuse se záměrně nezapojuji, abych ji neovlivňoval, ale všechny příspěvky pozorně čtu. Někdy to stojí velké přemáhání, nic nenapsat :-) (okomentuji to později)
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Dalibor Smolík avatar 23.5.2008 00:22 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Díky
především bych si ohlídal, kdo bude tu politologickou práci hodnotit a jaké má názory. Tohle téma je flame jako hrom a je tu riziko nestrefit se do gusta zkoušejícího :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
xkucf03 avatar 23.5.2008 00:53 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Díky
No on hlavně výsledek tohoto průzkumu tam bude jen tak pro doplnění, smyslem práce je totiž porovnat pohledy různých politologů na toto téma (i mezi nimi jsou ty definice dost různorodé) a já jsem k tomu chtěl přidat i pohled veřejnosti.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Bluebear avatar 23.5.2008 01:02 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Díky
To ale musíš vzít v úvahu, že abíčko reprezentuje dost netypický vzorek společnosti. :-)
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
Dalibor Smolík avatar 23.5.2008 08:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Díky
Většinou jde sice tady o lidi s vyšším vzděláním než je běžný průměr, jinak co se týká politické orientace je to podobné jako v celé společnosti. Jsou tu levičáci i pravičáci, ateisté i věřící, spíše mladší lidé ale i pamětníci, zkrátka všechno možné. :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
23.5.2008 08:18 wo | skóre: 2 | blog: wo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Levice - chce nám přinést ten nejlepší svět, kdy nic bude všech.
Pravice - chce nám přinést ten nejlepší svět, kdy všichni nebudou mít na nic.
Levičák - tvor schopný obětovat všechny pro to, aby zvítězila jeho pravda.
Pravičák - tvor schopný obětovat všechny, aby zvítězila jeho svoboda.
2.6.2008 15:31 Martin Veselý
Rozbalit Rozbalit vše Re: Průzkum: levice-pravice, žádost o pomoc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pravice - okrádání většiny ve prospěch bohaté menšiny Levice - okrádání relativně bohaté menšiny ve prospěch většiny

Výsledek - střední třídě je jedno kdo vládne, neboť je okrádána vždy.
xkucf03 avatar 5.6.2008 22:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Odkaz na článek
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Článek jsem zveřejnil na svém serveru: Pojetí pojmů levice a pravice. Kromě srovnání definic několika politologů tam najdete stručný výsledek zdejšího průzkumu.

P.S. ještě jednou díky za spolupráci.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.