Portál AbcLinuxu, 3. května 2025 10:36
Toto je další z kategorie zápisků, které píšu kvůli sobě, a ne kvůli čtenářům. Ale nemůžu si pomoct.
Včera večer jsme šli nakupovat dárky do Makra. Ve dvou a všechny, peníze se tedy kutálely. Při placení nám oznámili, že za velký nákup dostaneme jako prémii láhev šampusu a dva kapry. Netušíce, co to obnáší, šli jsme si dárek vyzvednout...
Vyfasovali jsme dva kapry v igelitové tašce. Ubohá, mrskající se tělíčka. Otlučená, bolavá, bez kyslíku. Cesta domů trvala hodinu a půl.
Přežili. Jsou krásní, plavou ve vaně a těžko říct, co s nimi. Zabít? A kdo? A jak? Ale lepší osud pro ně stejně nemáme...
Aby bylo jasno, nejsem fanatický bojovník za práva zvířat. Něco jíst musíme. Byla jsem vegetariánka, ale z jiných důvodů - v principu je jedno jestli zabíjíme kapra nebo hrášek. Ale proč u toho působit tolik zbytečného trápení? (Ono to asi s ničím není lepší, jen u preprocesovaného jídla si to člověk neuvědomí.)
Mimochodem, jeden z kaprů měl na skřeli přisátého zajímavého cizopasníka. Červ, kroužkovec, s tlamičkou jako pijavice. Google nám sdělil, že jde o chobotnatku rybí (Piscicola geometra). Zajímavé zvířátko - a zajímavé pozorovat něco živého. U počítačů už zapomínám, že existuje nějaká příroda.
Tiskni
Sdílej:
Tak se to má prý tak, že výlov je zpravidla 1-2 měsíce před vánočním prodejem. Tyto dva měsíce kapři nedostávají žádnou potravu (tato představa je pro mne hrozná). Kapr velmi moc zeslábne. Další důvod je šokový. Teplota vody ve vaně je prý příliš vysoká, 10-15 °C. Ovšem pak ho vypouštíme do řeky, kde je okolo 1 °C . Další šok. Některé vody pro domácnosti jsou prý navíc dost chlorizovány, další šok pro kapra. V zimní řece nebo rybníku pak již není hojnost potravy a kapr umírá vyhladověním.
Ještě získaný poznatek, kapr vydrží bez následků 3 hodiny bez vody. To je informace pro ty, kteří si kupují živého kapra a pospíchají s ním domů, aby mu napustili vanu.
Hezky napsané.
Jó, taky... Vadí mi to. Ty poleleklý rybí chudinky.
deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.