Portál AbcLinuxu, 5. května 2024 22:18

HW novinky: první certifikovaný čipset s USB 3.0 má AMD

22. 4. 2011 | David Ježek
Články - HW novinky: první certifikovaný čipset s USB 3.0 má AMD  

Nejvýznamnější novinkou minulého týdne je jistě oznámení USB Fóra o prvním čipsetu certifikovaném s USB 3.0. Jsou vlastně hned dva, oba od AMD a éra USB 3.0 v čipsetech tak pomalu začíná. Vedle toho se podíváme na nové Intel Atomy pro tablety, Pentia rodiny "Sandy Bridge", zvěsti o 28nm APU a GPU AMD, slibovanou GeForce GT 520 a také jednu opravdu hodně rychlou SDHC kartičku.

Obsah

První čipset obsahující USB 3.0 bude od AMD

link

Tolik alespoň plyne z nedávné zprávy USB Implementers Forum (USB-IF). Jsou to totiž právě chystané čipsety AMD A75 a AMD A70M FCH, kterým tato organizace, spravující rozhraní USB, udělila certifikaci pro verzi 3.0. Čistě teoreticky asi těžko předpokládat, že Intel by stihl v tomto AMD předběhnout, když z nedávné doby víme, že ani chystaný hi-end čipset X79 pro „Sandy Bridge“ ještě USB 3.0 nebude obsahovat.

Co je na této zprávě dále pikantní, je skutečnost, že s ní došlo k vyzrazení označení čipsetů chystaných pro desktopové a notebookové procesory rodiny Fusion APU „Llano“. Rozhodně je ale na čase, aby se USB 3.0 pomalu přestěhovalo přímo do čipsetů a nemuselo býti řešeno přídavnými řadiči. Trh již pomalu ale jistě začíná být zaplaven USB 3.0 flashkami, externími SSD, externími HDD a dalšími zařízeními, pro něž je již řadu let ~35MB/s limit USB 2.0 hodně nepříjemným.

AMD má údajně již vzorky 28nm procesorů

link

Dá-li se známé drbně Charliemu Demerjianovi ze SemiAccurate věřit, tak v TSMC s vývojem 28nm procesu opět o něco pokročili. Firma má mít podle uvedených informací již nyní k dispozici první vzorky 28nm procesorů rodiny Fusion „Wichita“ (die-shrink „Ontraio“/"Zacate"), které byly vyrobeny u TSMC. Vedle toho pak vypadá logicky i zpráva o tom, že dokonce již na květen je chystán rozjezd výroby 28nm GPU řady Radeon HD 7000, které budou víceméně die-shrinkem stávající 40nm architektury.

Obě zprávy pochopitelně v tuto chvíli stojí na vodě, je klidně možné, že od obého (APU i GPU) má v tuto chvíli AMD k dispozici takzvané „risk wafery“ a že věci nejdou špatně, totéž by se ale mělo dát předpokládat i u Nvidie. Bavíme se ale pochopitelně zcela jistě o low-endových GPU, na 3mld+ čipy je hodně předčasné byť jen pomýšlet. Také nelze automaticky vyvozovat, že 28nm výroba přinese hned v začátku kupříkladu lepší provozní vlastnosti co do tepla a spotřeby, 40nm proces, ač jeho porod trval TSMC opravdu neskutečně dlouho, je v tuto chvíli víceméně vyladěn a první generace 28nm nemusí být co do uvedených vlastností zas tak výrazně lepší (vzpomeňme pro srovnání někdejší 90nm procesory AMD Athlon X2, kde model 3800+ EE SFF měl TDP pouhých 35 W, což se žádnému dalšímu 65nm procesoru téže architektury zopakovat nepodařilo).

Co se týče 28nm APU, CPU či GPU, počítejme s nimi raději až začátkem příštího roku, tehdy by se mohla tato generace pomalu začít objevovat, pokud opět nedojde na komplikace.

Intel uvedl „Oak Trail“ – Atomy pro tablety

link

Do tabletů se od úspěchu prvního iPadu hrnou doslova všichni, Intel nevyjímaje. Ten pro tyto produkty představil novou platformu „Oak Trail“, která je upravenou verzí architektury Atom. Součástí je pochopitelně tradiční duo CPU + čipset, kde se celá dvojice vejde do TDP 3,75 W (3,0W CPU + 0,75W čipset).

Z procesorů jsou nabízeny dva modely, které jsou na trhu již řadu měsíců (byly uvedeny loni pro smartphony), pomalejší 1,2GHz Atom Z650 a rychlejší 1,5GHz Atom Z670, oba pak doprovází čipset Intel SM35 Express. Vlastní procesor obsahuje i integrovanou grafiku, která si poradí s hardwarovou akcelerací H.264 v 1080p.

Atomy jsou vyráběny 45nm procesem (je tedy jasné, že Intel zde má do budoucna co do poměru výkon/spotřeba rezervu), jde o jednojádrové procesory s podporou HyperThreadingu. Jednokanálový řadič pamětí podporuje DDR2-800, grafika staví na jádře PowerVR SGX 535, kteréžto má Intel již poměrně dlouho licencované, to umí DirectX 9 a OpenGL 2.1, vedle H.264 pak také MPEG-2, WMV9/VC-1, tedy vše, co je součástí specifikace Blu-ray formátu.

Čipset přidává jeden 3,0Gbps SATA port, rozhraní pro zvukový kodek, 4× USB 2.0, HDMI 1.3a výstup a věci obvyklé v ultramobilním segmentu (GPIO či SDIO). Z hlediska softwarové podpory počítá „Oak Trail“ s Windows 7 včetně Embedded varianty a samozřejmě také Android a MeeGo 1.2 (na tomto serveru asi netřeba zdůrazňovat, že jde v podstatě o linuxové distribuce).

Ještě krátce k oné rezervě: „Oak Trail“ je jen prvním krokem, jakmile Intel dokonale vyladí 32nm proces i pro tyto maličké čipy, přijde platforma „Cedar Trail“ vyráběna tímto procesem. Již v tuto chvíli posílá Intel svým partnerům vzorky 32nm čipů řady „Cedar Trail“, jejího uvedení bychom se měli dočkat ve druhé polovině roku. No a po 32nm výrobě přijde 22nm a tak dále, ale to bychom již příliš předbíhali.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Levné procesory Pentium „Sandy Bridge“ v květnu

link

Čekáte-li na cenově přijatelnější nabídku v platformě Intel „Sandy Bridge“, pak zbystřete svoji pozornost. Intel uvede podle všeho již příští měsíc odlehčené (někteří tomu říkají „ošizené“) procesory Pentium spadající do této generace, od nichž se pochopitelně očekávají sympatičtější ceny.

Pro socket LGA115 tak počítejme s modely Pentium G850 G840 a G620, které se jistě budou lišit frekvencemi a možná také vlastnostmi/výkonem integrované grafiky. Bohužel až ve třetím čtvrtletí k nim Intel přidá i Celerony, a sice modely G540, G530 a G440, ty by neměly nést integrovanou grafiku generace „Sandy Bridge“, ale klasickou starší „Intel HD Graphics“.

Hardwarové novinky

Low-endová GeForce GT 520 jde do retailu

link

Po profi grafice Quadro 400 se 48 CUDA jádry pouští Nvidia mezi své běžné zákazníky i její desktopovou variantu GeForce GT 520. 48 CUDA jader žádný zázrak nepřinese, dle druhu testů není ani rychlejší než GT 430 (bodejť, ta má 96 jader), ale je spíše shodně výkonnou náhradou za GT 220 či dokonce 9500 GT.

Kde chybí 3D výkon, dohání GT 520 vše podporou videa včetně hardwarové akcelerace, podpory Blu-ray 3D, resp. 3D Vision obecně (pro fotky, videa; hry nikoli), maximální spotřeba 29 W pak dala možnost výrobcům uvést i pasivně chlazené, resp. nízkoprofilové verze. Standardní konektorová výbava zahrnuje DVI, HDMI a VGA (to volitelně). Paměti je zde 1 GB 64bit DDR3. Legračně působí doporučený 300W zdroj.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

SDHC karta s rychlostí až 95 MB/s je zde

link

V únoru jsme si psali o prvních rychlostně zajímavých SDHC kartách od Kingstonu a SanDisku, ty se ale limitům specifikace UHS-I (104 MB/s) zdaleka neblížily. Jako perličku na závěr si tedy představme první kartu, která všem velmi odskakuje.

Společnost Delkin Devices představila 32GB SDHC kartu standardu UHS-I, která si při čtení troufá na báječných 95 MB/s, zápis pak zvládá rychlostí 80 MB/s. Vše je samozřejmě vykoupeno několika „ale“, kde to první je cena v přepočtu 7 500 Kč, což opravdu není málo. Dále budete pochopitelně potřebovat zařízení s řadičem UHS-I (typicky asi nějakou tu digitální zrcadlovku, případně čtečku do PC s podporou takových rychlostí). Z techto důvodů jsou paměťové karty UHS-I nad dalšími články řetězce spíše v předstihu. Vedle 32GB varianty nabízí Delkin i 16 GB a 8 GB, a to za v přepočtu 4 250, resp. 2 400 Kč.

Hardwarové novinky

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
Následující díl: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

22.4.2011 07:24 frr | skóre: 34
Rozbalit Rozbalit vše oak trail - ach jo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ohledně Atomů Z600 a E600 v souvislosti s Linuxem je zajímavá konkrétně informace, že grafické jádro je opět PoweVR (GMA600). Tedy stejný problém, jako u Atomů Z500: žádný ovladač pro Linux. Lze se sice dočíst jeden drb na Phoronixu, že by se to koncem roku mohlo zlepšit, ale osobně jsem pesimista - jedna paní povídala, a panská láska po zajících skáče...
Další aspekt: co mám informace, tak třeba E600 je sice už rok po oficiálním uvedení, ale první série byla teď někdy stažena z výroby kvůli blíže neurčeným problémům (hotové motherboardy se neobjevily na trhu) a čeká se na druhou, jestli bude lepší. Možná s tím souvisí, že Intel teprve někdy v posledních týdnech volně zveřejnil datasheet a další dokumentaci na této úrovni podrobností. Soudě podle (ne)dostupnosti datasheetu je na tom Z600 series možná ještě hůř. Jistě, oni s ním nakonec asi vyjedou. Ale je to zase jenom 45nm procesor = v dnešní době spíš ostuda. Osobně se delší dobu těším na 32nm Atomy. Ode dneška s obavou, jaké grafické jádro budou mít...
[:wq]
Solitary avatar 22.4.2011 17:40 Solitary
Rozbalit Rozbalit vše Re: oak trail - ach jo
Imho Atomum odzvonilo s prichodem APU od AMD... Atom nema zkratka co nabidnout. Mozna ze sice diky ruznorodosti modelu dokaze zaujmout nektera odvetvi kam se AMD nehodi, ale jako celek je to proste uz k nicemu.
22.4.2011 19:11 Mandarinka
Rozbalit Rozbalit vše Re: oak trail - ach jo
To by ho E-350/C-50 musely cenově deklasovat ve všech jeho trzích, což myslím nehrozí (Intel nejspíš může jít s cenou níž), taky si myslím, že AMD by nedokázalo pokrýt celou poptávku, kdyby mělo zasytit celý trh střepboků/střeptopů/mITX desek, nepočítaje ještě NAS boxy a jiné okrajovější uplatnění Atomů...
GeoRW avatar 27.4.2011 14:22 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: oak trail - ach jo
no APU od AMD teda nic moc, ale aspon AMD donuti Intel prijst s 32nm procesormi cim skor
"This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
pushkin avatar 22.4.2011 23:51 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první certifikovaný čipset s USB 3.0 má AMD
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jenom dotaz - na tomto obrázku je jednička jeden palec nebo jeden centimetr?
🇺🇦 Pomoc pro obranu Ukrajiny | SOS Ukrajina | Web4Ukrajina | Web4Ukraine 🇺🇦
23.4.2011 00:15 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první certifikovaný čipset s USB 3.0 má AMD
Téměř určitě palce - kdyby to byly metrické míry, nebylo by tam to 10THS a 100THS, nýbrž milimetry. Imperiální jednotky totiž nemají skoro žádné jednotky pro malé velikosti, snad až na jednotku thou, což je tisícina palce a která je u nás asi známější pod starším jméněm mil (která se s postupující metrizací raději nepoužívá, aby se nepletla s milimetrem) a můžete se s ní setkat např. v programech na navrhování plošných spojů. Proto jsou na měřítku ty desetiny a setiny palce.
Ravensun avatar 27.4.2011 11:28 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první certifikovaný čipset s USB 3.0 má AMD
Nevidím důvod, proč by se "mil" měly plést s "mm"...
Gentoo je můj poslední velký linux test...
27.4.2011 17:31 Neel | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první certifikovaný čipset s USB 3.0 má AMD
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
... i její dektopovou varinatu ...
Pravděpodobě jsem objevil překlep.
Luboš Doležel (Doli) avatar 27.4.2011 17:51 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první certifikovaný čipset s USB 3.0 má AMD
Opraveno, díky.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.