Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 02:02

Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy

23. 11. 2009 | Tomáš Heger
Články - Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy  

Nová verze tohoto francouzského počinu nesoucí kódové označení „Adelie“ je s námi již více než dva týdny, a tak nastává čas se podívat, co přináší: Jak si vybrat „tu správnou“ Mandrivu? Máme staženo. Co dál? První dojmy, druhé dojmy. Gnome 2.28.1, KDE 4.3.2 a Moblin. Software a nástroje pro správu systému.

Obsah

Jak si vybrat „tu správnou“ Mandrivu?

link

Mandriva Linux 2010.0 je jako obvykle k dispozici v několika edicích. První z nich je Mandriva Free, která obsahuje pouze svobodný software. Stáhnout ji můžeme jako ISO obraz DVD, dvou CD nebo takzvanou Mini verzi. Další je Mandriva One neboli instalovatelné živé CD, které obsahuje i proprietární ovladače grafických karet a wifi adaptérů. Můžeme si vybrat mezi prostředími Gnome 2.28 a KDE4 (KDE3 již v nové Mandrivě nenajdete). Pokud máme zájem o oficiální podporu, můžeme si také zakoupit krabicovou edici Powerpack. Ta navíc obsahuje kodeky a volitelně i komerční software. Nejnovější verze Mandrivy se chlubí lepší podporou netbooků, což se projevuje mimo jiné také možností stáhnout si GUI, které vám z ISO obrazu udělá bootovatelnou USB klíčenku. Poslední možností je zakoupit publikaci Mandriva Linux 2010 CZ. Jedná se o pokračování úspěšné české edice. Na pultech ji sice ještě nenajdete, ale je možné si ji předobjednat – k dispozici by měla být koncem listopadu.

Máme staženo. Co dál?

link

Instalace (konkrétně z Free DVD edice) probíhá poměrně standardním způsobem, takže by to nemělo být nic nezvládnutelného. Klasicky se proklikáte nastaveními jako volba jazyka, odsouhlasení licence, rozdělení disku, výběr pracovního prostředí (volitelně i skupin balíčků či dokonce jednotlivých balíčků), instalace zavaděče a základní nastavení systému (například časová zóna, uživatelé, rozložení klávesnice,...) a podobně. Pokud by se přece jen objevily pochybnosti, můžete využít služeb nápovědy. Musíte ovšem alespoň trošku vládnout angličtinou.

mandriva 2010 dvdmenu mandriva 2010 pracovni prostredi mandriva 2010 skupiny balicku mandriva 2010 balicky mandriva 2010 instalace

Mezi novinky, které se projeví přímo při instalaci, patří ext4 jako výchozí souborový systém, názornější nástroj pro dělení disku nebo ikonka reflektující sílu hesla (ta je přítomna i v GUI pro správu uživatelů v nainstalovaném systému).

mandriva 2010 instalace oddily

mandriva 2010 heslo nebojsa mandriva 2010 heslo franta mandriva 2010 heslo paranoik

První dojmy

link

O spuštění systému se stará SpeedBoot, což je funkce, která spustí X server co nejdříve a další služby jsou spouštěny na pozadí, takže je start poměrně svižný. Splashy je nově nahrazen bootovacím procesem Plymouth, který je lépe nastavitelný. Na přihlašovací obrazovce si můžeme všimnout, že nyní je ve výchozím stavu povolen účet hosta. Vzhled se mezi jednotlivými edicemi liší. Free se chlubí skákajícími tučňáky v tmavších barvách – toto téma se podle mého názoru velmi povedlo. Edice One nabízí světlejší vzhled s motivem květu a Powerpack přináší jeho mírnou obměnu. Pokud používáte Gnome nebo KDE, můžete si všimnout, že se pozadí plochy nepatrně mění v závislosti na denní době.

mandriva 2010 boot mandriva 2010 login mandriva 2010 tema free mandriva 2010 one desktop mandriva 2010 tema one

Druhé dojmy

link

Gnome 2.28.1, Kde 4.3.2 a Moblin

link

S novými verzemi grafických prostředí se do Mandrivy dostávají i změny pro ně typické. KDE by mělo být stabilnější než dříve a přináší nové verze aplikací – namátkou zmíním Amarok 2.2 nebo KOffice 2.0.82. Mezi zajímavé novinky bezpochyby také patří možnost mít na jednotlivých virtuálních plochách různé widgety nebo integrace serveru Nepomuk, který umožňuje opatřovat soubory štítky nebo komentáři a pak například vyhledávat dle vztahu k ostatním souborům. Aplikace KMoney byla z Mandrivy odstraněna pro nestabilitu. Uživatele Gnome čeká změna v podobě Empathy, aplikace, která nahrazuje doposud výchozího IM klienta Pidgin. Dále se mohou těšit na vylepšenou správu bluetooth, nový Gnome Power Management, který nyní podporuje laptopy s více bateriemi, nebo odstranění ikonek z menu a dialogů. Novinkou, která stojí za zmínku, je grafické prostředí postavené na distribuci Moblin určené převázně pro netbooky a jiná mobilní zařízení. Zkoušel jsem jej používat jen chvíli, protože mi připadalo neskutečně pomalé. Jak jsem posléze zjistil, tak nejsem sám, ale není to ani pravidlem. Je tedy možné, že vám bude fungovat dobře a my ostatní se snad brzy dočkáme zlepšení. Když pominu problém s rychlostí, tak myslím, že si Moblin své fanoušky najde.

mandriva 2010 moblin aplikace mandriva 2010 moblin desktop mandriva 2010 moblin internet

Další software

link

Ve vydání 2010 samozřejmě najdeme také nové verze programů – například uvedu Linux 2.6.31, X.Org 7.4, X Server 1.6.5, Mozilla Firefox 3.5, OpenOffice.org 3.1.1. Paranoici si nově mohou nainstalovat tomoyo-gui. Tomoyo je bezpečnostní modul, který má na starosti hlídání procesů. Vyžádá si informace o tom, co se proces chystá dělat, a pak mu nedovolí dělat nic jiného. Od verze 2010 je tedy tento nástroj přístupný i "klikačům". Pokud jste byli zvyklí používat Elisa Media Center, tak vězte, že tohoto správce multimédií najdete v novém grafickém kabátě pod názvem Moovida. Nové GUI u mě bylo opět velmi líné a celkově mě aplikace příliš nezaujala. Například v souboji s XBMC, které jsem nedávno zkoušel, by rozhodně neuspěla.

mandriva 2010 moovida hudba mandriva 2010 moovida menu

Nástroje pro správu systému

link

Mandriva 2010 přináší nový nástroj určený pro monitorování sítě. Nahrazuje net_monitor z balíčku drakx-net a přístupný je pomocí net_applet. Dalším změněným síťovým nástrojem je Netprofile, který byl úplně přepsán. Zjednodušuje vytváření a správu síťových profilů, čímž napomáhá snadnému přecházení mezi sítěmi. Ještě zmíním tři konfigurační změny – v Ovládacím centru Mandriva Linuxu si můžete všimnout nových možností snadného nastavení restartu X serveru pomocí klávesové zkratky Ctrl + Alt + Backspace nebo frekvence, s jakou je zjišťováno, zda jsou k dispozici aktualizace, a grafický správce balíčků rpmdrake již ve výchozím stavu nevyhledává pomocí regexpů.

mandriva 2010 net applet mandriva 2010 netprofile mandriva 2010 oc hardware mandriva 2010 oc system mandriva 2010 sprava sw

Závěrečný verdikt

link

Podle mého názoru Mandriva Linux 2010 potěší hlavně majitele netbooků. Slibuje jim lepší podporu hardwaru (explicitně jsou zmiňovány všechny Eee nebo Acer Aspire One či MSI Wind), usnadňuje bezdrátové připojování k internetu, zpřístupňuje Moblin a podobně. To ale určitě není vše, co může Mandriva nabídnout. Poměrně dlouho je jednou z několika nejoblíbenějších desktopových distribucí a troufám si tvrdit, že aktuální vydání její pozici neohrozí. Otázka je, jestli přináší něco natolik převratného, aby mohla nečekaně zaútočit na nejvyšší příčky; myslím, že zatím ne.

Související články

Krátký pohled na Mandriva Linux 2010 Beta
Krátký pohled na Mandriva Linux 2009.1 Spring
Seriál: Mandriva Linux 2009 CZ
Mandriva Linux 2008.0
Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
Mandriva Linux 2006 CZ
Mandrakelinux 10.1 CZ Pack

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

23.11.2009 07:10 Standa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mandriva 2010.0 ONE Gnome - ani se zapnutym compizem mi nefunguje automaticke pamatovani si velikosti a umisteni oken. Otevru Nautila, zmenim pozici a velikost jeho okna, zavru ho, opet otevru a nastaveni si to nepamatuje. V Ubuntu bez problemu. Takoveto problemy by se nemely stavat, a me jako uzivatele i takovahle "drobnost" odradi od pouzivani distribuce.
23.11.2009 08:41 Král
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mám monitor široký 1280 bodů, což není moc, ale postačuje. Problém je, že je vysoký pouze 1024 bodů. Aby mi dolní lišta neužírala zbytečně prostor a současně ji jsem stále viděl, tak ji mám svisle vlevo. Což je ideální.
No problém je, že při restartu počítače se všechny ikonky na ploše posunou o jednu pozici doleva. Druhým restartem je to o dvě pozice, třetím o tři, až se všechny nahrnou pod lištu vlevo.
Tato chyba se dělá, pokud je lišta svisle a to buď vlevo, nebo vpravo. Pokud je dole (výchozí nastavení), tak se neprojevuje.
Zkoušel jsem i Mandrivu přeinstalovat, zkusil jsem i jiný počítač, ale dělá to stále. Nejde to odstranit. Stará Mandriva 2009.1 to nedělala.

Dále mám dvě síťové karty. Pokud zprovozním jen jednu. Pak internet jde ihned po zapnutí počítače. Pokud zprovozním obě, pak internet začne pracovat asi minutu po zapnutí počítače. Pak normálně funguje. Tato chyba nejde odstranit zakázáním druhé síťové karty, ale pouze přeinstalováním celého systému.
Jardík avatar 23.11.2009 10:31 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
První dojmy:

obrovský písmo (a ještě k tomu hnusně rozmazaný) jak při instalaci, tak po instalaci - jako by to bylo distro pro slepý.

Totálně poblitá výchozí témata, když v KDE změníte téma na nějaké rozumné (Redmond) a změníte barevné schéma na nějaké rozumné (např. Oxygen), tak tam stále zůstane barva pro neaktivní selekci z původního mandriváckýho tématu.

Menu v KDE je rozbité. Mám rád klasické menu, ale oni mi tam navíc nutí nějaký reklamní banner či co, který má pak ještě v jiném tématu, než v tom jejich, kolem sebe kýblovský okraje. Nikde jsem nenašel, jak to vypnout.

Ikony v systray obrovské, nikde mi nejdou nastavit 16x16 a i když panel zmenšuju a zmenšuju, pořád se né a né nastavit.

Dolphin - totálně ubohý a pomalý filemanager, co nic neumí. Obsahy adresářů načítá strašně pomalu. Na co mi je, že mi pokaždý otevírá soubory a kontroluje obsah, obzvláště na CD/DVD je to neustálé hnusné seekování. Zlatý explorer, který určí typ podle přípony, alespoň to nezdržuje.

Nepoužitelné programy včetně těch nastavovacích - buď jsou přeplácané, GUI prvky nalepené na sebe, nebo zase moc roztahané a nic neumí nastavit (kde že se dá pořádně nastavit touchpad?).

HDMI video výstup = špatná detekce rozlišení, navíc se to musí ručně konfigurovat a nedokáže ho automaticky zapnout (nebo se alespoň zeptat).

HDMI audio výstup - musí se ručně přepnout, nefunguje se zapojeným napájecím adaptérem.

Pomalý správce balíčků, balíčky to načítá hodinu, další hodinu to naplňuje treeview, to všechno synchroně, takže aplikace se často tváří zasekaně, pak je to tak tak dobré, ale když instalujete, tak na vás neustále čumí rozšiřující/zmenšující se okno, i když ho manuálně zvětšíte, tak se zase zmenší. Proč tam nemůžou na text hodit "ellipsize", když to GTK umí ... Stahování balíčků je zase synchronní, takže aplikace se neustále podle nálady zasekává/odsekává, podle toho, jak se jí stahuje. Co taky čekat od pomalého funkčně chudého perlu (který zbytečně zabírá na CD místo kvůli MCC). K tomu ještě většinou totálně debilní nesmyslné závislosti.

Atd, už mě to neba, musím šprtat Španělštinu.
Věřím v jednoho Boha.
tomboytom-deviant avatar 23.11.2009 11:33 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Dobře Ty +1 !!!
23.11.2009 11:55 lama
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Písmo se mi také nelíbí, je opravdu rozmazané. Po vypnutí vyhlazování je zas kostrbaté. Přitom ve win jsou stejné fonty bez vyhlazování Ok (např. Tahoma, Arial)
24.11.2009 01:56 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Nevypínejte vyhlazování ale pohrajte si s hintingem. Doporučuji none nebo slight. Výchozí (full?) je opravdu slabší. Většina free fontů je bez vyhlazování nepoužitelná. Lehce lepší výsledky dávala freetype s povolenýmim BCI, než s nativním, patenty nezatíženým autohintingem. Kdysi bývala BCI enabled verze freetype v PLF, teď ji tam nějak nevidím.

> Přitom ve win jsou stejné fonty bez vyhlazování Ok (např. Tahoma, Arial)

Asi nejde o stejné fonty. Mandriva defaultně neobsahuje MS fonty. Pokud zadáte Arial, použije se ve skutečnosti systémový Serif (asi ze sady TTF Libration nebo TTF Dejavu) je to jen tak namapované ve fontconfigue. Můžete si ale MS fonty dostáhnout.

MS fonty obsahují bitmapy (možná i některé free fonty). Ve fontconfigu je na to volba embedded bitmap, nebo tak nějak. Musíte nastavit v konfiguráku, GUI na to není. Nikdy jsem si s tím moc nehrál, mě se vyhlazované fonty líbí.
23.11.2009 12:14 Mark
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Dolphin - totálně ubohý a pomalý filemanager, co nic neumí.
Nic neumí? Už ti neverím ani slovo. Však ty to vôbec nevieš používať.
23.11.2009 12:40 Joelp | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Ty jsi ale Jaryn
Boys don't cry
23.11.2009 23:03 paralen
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
opat mas pravdu :(
24.11.2009 09:43 Aminux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Nojo. Jardík nezklamal. Já se ti divim Jardíku, že se tim vůbec zabýváš. Když je Linux takový šmejd, tak se na to vykašli a nepruď tady. Běž radši studovat.
hajma avatar 24.11.2009 22:54 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
ad kritika rpmdrake:

1. http://qa.mandriva.com/

2. http://qa.mandriva.com/

3. http://qa.mandriva.com/

pokud ti problem nestoji za obetovani 1 minuty pro jeho nahlaseni, asi neni tak dulezity, aby vyvojar stravil 0.5-2 hodiny jeho fixovanim ...

Jinak nektere ty veci jiz v bugzille jsou, ale proste si stezuje malo lidi ...
21 promarněných znaků
Jardík avatar 25.11.2009 11:04 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Já už bugy nehlásím, půl roku zbytečně promarněného života mi za to nestojí a radši to nebudu používat. Když promarníte minutu svého života u vyhledávání na abclinuxu, zjistíte proč.
Věřím v jednoho Boha.
25.11.2009 23:35 Aminux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Tak to prostě nepoužívej a neprď, totiž nepruď.
Jardík avatar 26.11.2009 16:21 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Však já to už nepoužívám, ale prudit mě baví :-)
Věřím v jednoho Boha.
Valerius avatar 23.11.2009 12:40 Valerius | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hmmm tak jsem ji zkusil nainstalovat a... Nejdříve jsem musel svést boj o to, abych nastavil zdoje pro instalaci balíčků... nakonec nezbylo než je tam narvat natvrdo pomocí konzole. To je takové prvné velké mínus. Dalším mínusem je, že mi po nějakých změnách nastavení vzhledu v KDE4 zmizela plocha (ne, nenastavil jsem aby tam plocha nebyl =D) a zůstalu jen panely... docela funny, ale když vám na "ploše" zůstane pak vykreslené každé zavřené okno, není to úplně to pravé ořechové. Inu nakonec nezbylo než promazat domovský adresář a "hurá", Mandriva byla zase v default nastavení - ale s plochou. Tahle vada bude spíše na triku KDE4 než Mandrivy 2010... Zkusím si ji vzhledově přizpůsobit ještě jednou a pokud se zase po*ere, zkusím ji s Gnome... zlaté KDE 3.5 =)
[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /
23.11.2009 12:43 Joelp | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Problém bude s ovladači. Podobně se mi to chovalo když jsem měl open ovladače ke grafárně. Bohužel poslední dobou zlobí zrcadla se zdroji, tak proto se vám nepodařilo vložit přímo ze systému.

Doporučil bych přidat PLF zdroje a znovu nastavit grafický ovladač (použít proprietární ovladače)
Boys don't cry
Valerius avatar 23.11.2009 20:44 Valerius | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Zkusím =D čeká mě nová instalace... dnes jsem si krásně rozdrbal disk... Instaloval jsem Arch Linux a o 1 se spletl u diskových oddílů... Z win D: kde mám filmy hudbu atd byl najednou swap (hmmm jaký systém by tak využil swap o velikosti 390 GB? =D), z oddílu /home, který mám pro všechna distra společný byl náhle / pro Arch (taaakže všechna nastavení v háji =)) a z / pro Mandrivu bylo najednou /home (které jsem omylem i naformátoval) prostě sranda... naštěstí win svoje D: videly jako ntfs takže honem zazálohovat a pak formát D: a nová instalace Mandrivy a Arch linuxu =D Super den =D
[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /
Valerius avatar 23.11.2009 20:45 Valerius | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Ale jinak, proprietární ovladač jsem tam měl =) No uvidím při pokusu č. 2 =)
[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /
24.11.2009 01:39 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
To nebude ovladači. Viz můj příspěvek níže.

Proprietární ovladače NVidia jsou v hlavním mandriva repozitáři main/non-free, který tuším defaultně povolený, nejsou pouze přímo na instalačním médiu (to snad nejsou u žádné distribuce)

Repozitáře PLF obsahují mediální - obsahují neořezaný ffmpeg, xine a vůbec obsahují mplayer a nějaké ty extra artworky. Určitě si PLF nainstalujte, a dejte přednost balíčkům z PLF při instalaci.
24.11.2009 01:33 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
> Nejdříve jsem musel svést boj o to, abych nastavil zdoje pro instalaci balíčků.

?? z http://easyurpmi.zarb.org/ si stáhnete patřičný *.urpmi soubor a poklikem otevřete. A to je všechno, stačí potvrdit, že chcete.

Navíc to ani dělat nemusíte
http://wiki.mandriva.com/en/2010.0_Notes#Upgrade
mdkapplet-upgrade-helper --new_distro_version=2010.0
Tedy bez CLI se tak úplně neobejdete. Paradoxně GUI upgrade distribuce nespustíte jinak než z příkazové řádky. Hehe.

Jinak lze i klasicky, přidáte repozitáře z 2010, klidně si nechte i ty staré, a pak jen opakovaně provádíte upgrade balíčků, než se "povýší" všechny. tak úplně bez problémů to nebylo, ale dá se.

> KDE4 zmizela plocha

To jste asi narazil na tohle
http://wiki.mandriva.com/en/2010.0_Errata - "Upon upgrading KDE4 you might find most of the desktop is black" Chyba na oblíbené téma "neumím zpracovat kondifurační sobory své předchozí verze" aneb promažte si kompletně .kde po každém update, radí 4 z 5 znalců KDE ;-)

> vzhled

Nainstalovat QtCurve (ClearLook like téma, extra konfigurovatelné), Plasma téma Aya, nastavit Plastic dekorace oken, a máte slušivě vypadající desktop. S ikonama je to obecně v KDE4 slabší. Témat vcelku dost, ale téměř žádné není úplné, nebo má vysloveně bugy. Doporučuji Tangoish KDE.
23.11.2009 16:29 Jiří
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevíte prosím někdo, proč v KDE4 pořád mizí některé položky submenu vložených do /etc/xdg/menus/applications-merged? Soubor s vloženým menu je platný a obsahuje platné soubory *.desktop. Změnilo se snad něco ve standardu menu freedesktop.org? Navíc i na to málo, co ve vloženém menu zbylo můžu sice klikat jak chci, ale požadované věci se nespustí. V KDE 3.5 vše funguje. Dík za nápady. J.
23.11.2009 17:12 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
long live for Debian ....

.... je mi líto, ale Debian unstable/experimental mi nikdy nedělal tolik trablů jako ostatní distra vydaná jako hotová

nejvíc se tomu blíží některá vydání *buntu
24.11.2009 01:06 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Možná to bude tím, že Debian na desktopu používá relativně malá, technicky zdatná skupina, zatímco Mandrivu, Ubuntu a spol hromadně testuje, používá, kritizuje rozmanitější skupina lidí. Nechte nainstalovat Debian unstable/experimental svoji přítelkyni, rodiče, prarodiče, prostě nějakého ne-guru a sleduj jejich trable jejich očima.
23.11.2009 17:58 Michal J.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
S netbookami moc dobře nechodí hlavně u MSI Wind U123 klasická chyba v Gnome 2.28 bliká displej po zesílení tlačítkami.

Ubuntu Remix 9.10 se mě nepodařilo přidat tlačítko do panelu pro ovládání podsvětlení, které tuto chybu nemá. Pro pro netbooky MSI nepoužitelný systém. Podle fóra to dělá i na U100.

Open SuSe 11.2 to nějak opravili tam to chodí dobře, ale nejde tam zase kamera. Ale u této distribuce sem nemusel složitě ladit Skype. První linux, který krom kamery fungoval na poprvé mikrofón. U Mandrivy mě mikrofon vůbec nejde ve Skype.

Teď čekám na Linux Mint 8 kde dokonce už jde aji čtečka pam. karet a dá se lehce přidat tlačítko do panelu. A Skype tam rozchodím už sem se to po dlouhém bádání naučil.

Co se mě nejvíc líbilo u Madrivy byla její rychlost hlavně u Dual verze ta byla svižná s KDE strašně pomalý. Jinak jsem ji zkoušl v práci a musel jsem se hned vrátit k Winům XP nepoužitelný a nemám čas na hraní (ladění).

Celkově mě Mandriva moc nepotěšila. Po každé nové verzi se pro mě horší :(
23.11.2009 23:06 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Zkuste vypnout Pulseaudio (další předčasně šířený SW a troublemaker) a vrátit se zpět k čisté Alse. Na rozdíl od jiných distribucí Mandriva umožňuje pohodlně přepnou zpět na Alsu. Nastavovací GUI -> HW -> zvuk -> volby dole. U kmixu si zkontrolujte, zda máte zapnutý mikrofon a capture vstupy a nastavený správný tip mikrofonu (digitální x analogový, front mic, internal mic). Vynikající na testování mikrofonu je Audacity. Vřele doporučuji. Zkontrolujte si to nejdříve tam, než se vrhnete na Skype. Ve Skype si zkotrolujte vstup. Zajímavé, měl by fungovat "default", ale na jednom počítači jsem musel dát přesně hw(0:1) nebo tak, souvisí to s tím, že v bedně jsou dvě zvuková zařízení (Realtek a HDA Intel a karta je to stejně jen jedna, huh).

> Po každé nové verzi se pro mě horší :(

Ono jde spíš o náhodu, jak se zrovna sejdou verze. Někdy to klape lépe někdy hůře. Mandriva 2009.0 i 1 zabodovala, kernely 2.6.29 a 2.6.30 patřili k těm úspěšným releasům a KDE 4.2.x k těm o něco povedenějším. V KDE 4.3.x se těch bugů sešlo nějak víc a u mě i výrazně zpomalila. Distribuce s tím nemá moc co dělat. Stejně tam strkají to samé a dokonce i skoro ty samé verze, Ubuntu, Mandriva a SUSE vycházejí těsně po sobě, obsahují ty samé polododělávky.
6.3.2010 17:43 Miloslav Havrda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux - vestavěný mikrofón
Používám verzi Mandriva Linux 32-bit 2009.1 na notebooku Dell D830. Používám Gnome 2.26.

Vestavěný mikrofón se mě na této verzi po spoustě pokusů nepodařilo rozběhat. Ani pomocí různých nastavení v alsamixer nebo vypnutím PulseAudio.

Proto jsem si stáhl LiveCD Mandriva 2010 32-bit Gnome 2.28. Po jeho spuštění jsem zjistit, že v této verzi tohoto LiveCD to není problém. Jedná se pouze o přepnutí na Microphone2 v nastavení PulseAudio a mikrofón hned funguje.

Takže mě osobně čeká upgrade na tuto verzi.
24.11.2009 11:10 xerox
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
A Skype tam rozchodím už sem se to po dlouhém bádání naučil.
Já zase po dlouhém bádání dokážu sám oloupat banán.
24.11.2009 20:14 szilva
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
A odkud začínáš? Já jsem začátečník.
23.11.2009 18:41 vykuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nainstalováno, pěkný, docela se mi líbí.
Zasunu flashku, systém automaticky zjistí, že tam je a nabídne akce.
Zvolím otevřít v prohlížeči, otevře se složka Dokumenty (proč?) a flashka stále není připojená.
Tak teď hledám na internetu jak se připojuje pomocí příkazovýho řádku. A docela mě to ser* neboť stará Mandriva to uměla bez problémů.
23.11.2009 22:49 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Jéé další se stejným bugem! Už je to nahlášené, ale takhle to vypadá, že se to stalo jen mě a chlapci se tím zabívají jen zlehka. Nenechávejte si to pro sebe a podpořte můj bugreport :) automount does not work in KDE4 after upgrade to 2010

P.S. Dobrá zpráva. Pokud si přidáte testing repozitáře, tak už to mají opravené. S největší pravděpodobností chyba KDE4. Oni distribuce zase tolik specifických zásahů do SW nedělají.
23.11.2009 22:54 tester
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Může mně někdo vysvětlit, proč by měl někdo tuto hrůzu používat? Problém kam se podíváte... Kde je ta přidaná hodnota, kterou v poslední době u distribucí Linuxu vidí čím dál méně lidí?
Vždyť je to s každou verzí horší a ve srovnání s konkurencí spíš k smíchu :-( Pouze některé náročnější distribuce - Debian, CentOS, Slackware si udržují kvalitu...jinak je to katastrofa, pro běžné lidi k ničemu, pouze zloděj času...Nechápu jaký to má smysl.
24.11.2009 20:26 Soko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Upgradoval som z 2009.1 na 2010 stal sa fatal error musel som nainštalovať na novo. Ináč ok používam Mandrivu už 4 roky vyskúšal som rôzne distrá ale toto mi vyhovuje.
25.11.2009 10:07 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Hehe :-)

Přestože k plné spokojenosti Mandrivu používám již 4 roky (od verze 2005LE) a předtím jsem jel Mandrake, tak mi upgrade jako takový vyšel cca v polovině případů, jinak byla nutná čistá instalace. Prostě se to klukům francouzským nedaří.

Na druhou stranu některý z pokusů o upgrade skončily katastrofou zcela jistě jen kvůli tomu, že jsem si systém sám rozbordelil :-)
Free your mind and the ass will follow...
26.11.2009 23:16 Pavel 'TIGER' Růžička
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Já na Mandrivě používám Gnome a s upgrady na novější verze nemám problémy, ty většinou co pročítám diskuze jsou u verze s KDE .... i teď z 2009.1 na 2010.0 bez problému, leč reinstaloval jsem, protože jsem se vrátil k i586 platformě, jelikož jsem potřeboval něco vyzkoušet. Jinak naprostá spokojenost.
17.12.2009 09:25 Michal J.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2010.0 – první i druhé dojmy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak jsem si nainstaloval verzi 2010 Free 64bit Gnome a vypadá to dobře zatím mě vše funguje. Akorát mě dala zabrat instalace Opery 10.10, ale ještě to není ono nechce ukládat bookmark asi záložky. Snad se to časem zlepší v nové verzy. Jinak jsem moc rád, že se u mě chytla aspoň tato verze Mandrivy.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.