Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 11:21

Je nás jen 0,7%?

12. 6. 2003 | Leoš Literák
Články - Je nás jen 0,7%?  

Malá úvaha na téma, kolik je vlastně uživatelů Linuxu.

Nedávno se na internetu objevila zpráva, že Windows XP se staly nejpoužívanějším operačním systémem. Ve zprávě byla i tabulka s podílem ostatních operačních systémů. Pozice Linuxu vůbec nebyla lichotivá - méně než jedno procento. Nechtěl jsem tomu věřit a proto jsem udělal svůj vlastní průzkum v lokálních podmínkách. Ani v Česku situace Linuxu na desktopu není lepší.

Obrátil jsem se tedy na provozovatele služby iDot, která monitoruje návštěvnost internetových serverů. V jejím portfoliu najdete všechny hlavní portály a servery, které se živí inzercí. Monitoruje i Root a AbcLinuxu a zprostředkovaně přes agenturu MIA i LinuxZone. Dá se tedy říci, že i z hlediska Linuxu jde o reprezentativní vzorek serverů a tudíž i návštěvníků.

Pan Tomáš Urbánek z firmy iAudit byl tak laskav a předal mi souhrnné statistiky návštěvnosti českých serverů za leden až duben. Tyto informace potvrzují, že pozice Linuxu na desktopech je slabá. Jeho podíl se totiž pohybuje kolem 0,7%. Viz následující tabulka za duben:

Windows 9840,83%
Windows 200021,03%
Windows XP19,21%
Windows 956,64%
Windows ME5,58%
Windows NT4,71%
Linux0,69%
Macintosh0,64%
jiný0,51%

V absolutních číslech se jedná zhruba o 23 tisíc unikátních návštěvníků. To je mimochodem o pár tisíc více, než je uživatelů Maců.

Pro srovnání jsem zjistil i počet linuxových návštěvníků dvou největších linuxových magazínů v Česku. Opět se jedná o souhrná data za duben:

Server Návštěvníků Stránek
Root.cz 6 149 14,5% 94 209 27,1%
AbcLinuxu.cz 3 391 21,2% 61 760 33,9%

Celkové počty i relativní podíly uživatelů Linuxu jsou velmi nízké. Pojďme se na ně trochu lépe podívat. Za prvé v iDotu je kolonka Jiné operační systémy. Seznam detekovaných operačních systémů je ale prakticky kompletní, z čehož se dá usuzovat, že jsou zde zařazeni uživatelé, jejichž operační systém nebyl rozpoznán. Jejich podíl se pohybuje kolem 0,5%. Je možné, že další uživatelé Linuxu jsou skryti právě v této skupině.

Stejně bychom neměli opomenout, že mnozí uživatelé Linuxu klamou tělem - nastavili si své prohlížeče tak, aby se tvařil jako Internet Explorer na platformě Windows. Vede je k tomu stupidita některých webmasterů, kteří detekují návštěvníkům prohlížeče a těm, kteří napoužívají Internet Explorer zobrazí místo stránek jen doporučení k přechodu právě na Explorer.

Další možností je, že uživatelé Linuxu jsou i uživateli jiných operačních systémů, přes které se připojují na Internet. Například v práci či ve škole používají Windows, doma, kde nemají Internet, pak preferují Linux. Pro iDot jsou pak jako uživatelé Linuxu neviditelní.

V neposlední řadě určitá část uživatelů Linuxu používá textové prohlížeče (links, lynx) nebo zakázali zobrazování obrázků. Tito uživatelé nebudou nikdy započteni iDotem a podobnými službami, protože jejich prohlížeče se nepokusí stáhnout neviditelnou tečku, přes kterou se realizuje vlastní měření.

Proti těmto spekulacím však hovoří čísla z druhého největšího českého portálu www.centrum.cz. Slečna Klára Havlíková z NetCentra našemu portálu sdělila, že "Podíl Linuxu (na desktopech) na centru podle unikátních návštěvníků i podle page views činí cca 0,6%".

Co tedy řící závěrem? Linux je na desktopu minoritní operační systém. Měli bychom s tím něco udělat.

Související články

Co je to Linux?

Odkazy a zdroje

iAudit (iDot)

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

Diskuse k tomuto článku

SYSMAN avatar 12.6.2003 07:52 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je to pravda a je to celkem zarazejici, ale nei se cemu divit.Spoustu lidi,vcetne me, maji linux jako druhy OS na svem stroji, ale pri prohlizeni obcas narazime na neprekonatelny problem. Zobrazovani stranek optimalizivanych pouze pro Internet explorer. Jsou pak dve moznosti, bud ty stranky ignorovat a nechodit na ne nebo se s miriot s tim, ze proste budeme stale jeste potrebovat pro zivoat na internetu temer monopolni system MS Windows.
Ja pracuji jako IT manager, a dost casto potrebuji koupit novy PC do nasi firmy.Samozrejme nejjednodussi je to ONLINE a pro mne i nejpohodlnejsi.Bohuzel zase narazim na to,ze prevazna cast firem maji eShopy pouze pro IE4+.Mozilla a podobne klony se vubec nechytaji.EShopy jsou delane pomoci ASP s technologii VBscript apod.Nebo jsou v PHP,ale zase maji nejake spojeni s MSSQL serverem a zase to dela potize.
Daslim problemem je podpora SW-myslim podpora SW pro chod firmy a to konkretne ucetnictvi a informacni systemy pro rizeni chodu firmy-coz jsou stezejni SW pouzivane v drtive vetsine casu stravene v praci. Az tyhle budou pro linux (jako ze uz prvni vlastovky vyleteli,napr. ucto HoneyCalc), tak potom nebudou nuceni uzivatele znechucene prebootovavat apod.(Sami posudte jak by bylo pro vas pohodlne nekolikrat denne bootnou z woken do linuxu jen proto ze sem vam linux vic libi a zamlouva)-emulator neni az prilis vhodne reseni!!Proto si myslim ze ty statistiky nejsou az tolik prilis objektivni. Udelejme proto neco aby produktivniho SW bylo co mozna nejvic a linux na desktopech mohl zacit konecne poradne zit.
12.6.2003 08:58 Petr Klima
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Ktere e-shopy? Nevim, kam chodite vy, mozna nejake velkosklady, ale mne bez problemu funguji vsechny, ktere pouzivam (computershop, mironet, proca, czechcomputer..). V linuxu na mozille, aby nevznikla mylka.
SYSMAN avatar 12.6.2003 09:12 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
No vsechny ostatni.Samozrejme ze velkosklady.
eD´system czech a.s. www.edcz.cz a dokonce i
LEVI International a.s. www.levi.cz
12.6.2003 09:32 dd
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Ano, tihle dva skutecne nefunguji, nicmene dobre funguje AT Computers, jsou sice o malo drazsi, ale mnohem solidnejsi a polehlivejsi nez levi a edcko. Skvele fungovala Proca, nez zamestnali novou firmu, ale puvodni rozhranni je stale jeste funkcni a da se pouzit. Krome toho se da Vladykovi napsat, ze to outscoroval u debilu, a cim vic lidi to udela, tim vic budou drhnout platby a ta firma to treba predela.
SYSMAN avatar 12.6.2003 09:39 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Nevidim duvod proc by AT Comp meli byt spolehlivejsi nez Edecko ci Levi.Ja s nema obchuduju jiz 3 roky (s levi pouze rok) a nikdy sem nic o nespolehlivosti neslysel ani nespozoroval.
Pavel Čejka avatar 13.6.2003 23:52 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
EDCZ stoji za prd, v Mozille ani omylem, ani skrz nějakou pofiderní mapu stránky, která umožní vyhnout se nefunkčním rolovacím menu ATCOMP víceméně v pohodě, kromě problémů s formátováním záložek v Mozille 1.3 a vyšší, zřejmě kvůli špatnému zpracování marginů v M$IE LEVI nevím, neměl jsem problém, ale kolega si na ně hodně stěžuje, tj. nefunguje úplně vše co je třeba a používá kvůli tomu PC s Woknama. Další, nebudu jmenovat, ale obecně funguje tak půlka obchodů s výpočetní technikou a nedávno jsem se s jedním z nich dost hádal, btw. EDCZ jsme zcela opustili právě kvůli nemožnosti použít Mozillu.
12.6.2003 09:58 jan molic
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Nevim. V Opere 7 i na Linuxu bez problemu, a to mam identifikaci jako Opera. BTW: Operu pouzivam nyni jako hlavni browser, myslim, ze je to prikladna aplikace napsana v qt - browser, email klient, ... se vesel ani ne do 8MB! Je rychla, lze perfektne prizpusobit, atd.
12.6.2003 16:36 David
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
LEVI mi jde v Konqueroru - standardni z Mandrake 9.1.
15.6.2003 19:35 Bla
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Funguji jak www.levi.cz tak www.edcz.cz - Konqueror na Linuxu.
12.6.2003 09:26 Ondra Holub | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše e-shopy
Třeba Vltava. Všechno tam jede i v Mozille, ale není možné udělat závěrečnou objednávku (zkoušel jsem naposled včera v Mozille 1.3.1/CZ/W2K (bohužel v práci nic jiného nemám)).
12.6.2003 09:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše e-shopy
to je divne, vltavu pouzivam v mozille (linux) bez problemu - vcetne plateb kartou.
12.6.2003 12:02 lzap
Rozbalit Rozbalit vše e-shopy
vltava v opere nejede... mimochodem pokud nainstalujete MOZILLU a OPERU prod Linux, je na 90% jisty, ze alespon v JEDNOM Z NICH to pojede... nekdy se ale prebutovat musi, to yo
Stanislav Brabec avatar 12.6.2003 12:23 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše e-shopy
Mě se taky stalo, že v Mozille 1.3 jsem se nedostal na některé podstránky Alzasoftu. V 1.2.1 to jelo a v 1.4 to opět jede.
16.6.2003 11:47 Petr Baláš
Rozbalit Rozbalit vše e-shopy
No na to jsem narazil i v MSIE - problem byl vypnuty JavaScript.
12.6.2003 14:02 kmarty | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
www.proca.cz ? Ale ? A jak si prohlizite jejich "katalog zbozi"? Presneji pokud se chcete podivat i na jine zbozi nez to prvni vybrane? V linuxu na mozille, aby nevznikla mylka. :-)
12.6.2003 16:11 Miroslav Petříček | skóre: 9 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Me to funguje. Mam Mozillu 1.4rc1 na RHL 9.
12.6.2003 17:37 piterplanet
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
:)) a potom se divte ze linux pouziva pro surfovani jen 1 procento lidi. sam bych ho rad pouzival ve skole (mame X server) - kdyby existoval nejaky kompaktni free Xwindow server pro Windows a kdyby nas spravce ucinne poresil QT3(pouzivaji je temer vsechny programy v KDE), tisk a pristup na skolni sit. Bez techto veci to je jenom hezka hracicka kde na kazde plose muzu mit jine pozadi.
13.6.2003 01:36 Tom
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Hihihihi - nahore byl zadan problem, ze tam a tam nejde browsit, jelikoz web bezi korektne jen s IE... a tady se to hada s cim to jde a kdyz to nejde, aby se slo nakupovat jinam :-) :-) :-)
14.10.2008 19:08 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Za to muzou webmasteri!!!
FF RULEZ
12.6.2003 09:04 Ara Sheet
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Problemom pri zlom zobrazovani stranok v alternativnych prehliadacoch nie je sposob, akym sa stranky generuju (php,asp,jsp a pod.), nakolko vsetky tieto technologie bezia na servroch a vystupom je stale iba HTML. Problemom je vsak dodrziavanie standardov. V oblasti web stranok posobim uz 5 rokov a ked vidim, kam to vsetko speje, tak mi je az zle. "Moderni webeloperi" uz nepotrebuju vediet skoro nic o HTML, staci iba klikat a vytvarat objekty a vsetko ostatne za nich spravi nejake studio. Samozrejme podpora standardov odporucanych w3c je v takychto studiach dost slaba (M$ si dokonca upravuje standardy podla seba), pricom vacsina klientov ma zaujem bezat prave na "M$ woknach". Takze problem nie je na webmastroch (oni za to vlastne ani nemozu), ale na neprofesionalite niektorych webeloperov. Mnohi z nich mozno este v zivote nevideli Mozillu a o Linuxe ani nehovorim. A pritom keby k nemu iba raz privonali, tak wokna uz nikdy nenastartuju ;-)))
12.6.2003 10:27 MarS
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Jenom takova poznamka..to jestli site pouziva php, asp, mysql, mssql, postgree nema s funkcnosti stranek nic spolecneho. Tyto technologie se provadi na serveru a k uzivateli se dostane uz jenom cisty html kod. Nekompatibilitu stranek zpusobuje vetsinou javascript (a jine klientske scriptovani), viz znamu document.all problem.
12.6.2003 10:46 Martin Kučera | skóre: 12 | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Pane Mišurec, mne by spíše zajímalo, jaký vliv má použití M$SQL na serveru na zobrazování stránek v mozille.
SYSMAN avatar 12.6.2003 15:26 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
To me taky, me v Mozille nejedou, ale pouze VB scripty dotazujici se na MSSQL server.
12.6.2003 22:44 Tomas Vagner
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Tak ja Vam to prozradim - MS SQL nema s nekorektnim zobrazovanim stranek zadnou souvislost, stejne tak ASP nebo PHP. Jak uz Vam tady nekdo odpovidal, tohle vsechno bezi na serveru a na vysledne zobrazeni to nema vliv. Problemem jsou bud rozdilne implementace JavaScriptu, castecne problemove jsou CSS a hlavne je to fakt, ze spousta lidi ladi aplikace na MSIE, ktery spolkne i neskutecne chyby; pouzivani MSIE-only featur uz neni tak caste.
Pavel Čejka avatar 14.6.2003 00:04 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Naprostý souhlas. Osobně můžu doporučit následující postup. 1/ Zdvořile upozornit na nefunkční či problematické stránky. 2/ Ozve-li se webmaster a nesouhlasí s tím, že bezchybný kód dle norem je lepší než to co zplodil, pak je vhodný okamžik na důkladné vysvětlení problému včetně přidání několika odkazů na stránky, kde už byl problém popsán. Někde snad byl i zveřejněn vzor dopisu. Neozve-li se, pokračujeme bodem 3. 3/ Pokud nezjedná včas nápravu, je vhodné zveřejnit jakým způsobem ten konkrétní webmaster kašle na svoji práci, třeba na root.cz, kde se občas podobné odkazy objevují v novinkách. Je vhodné o tom zpravit jeho nadřízeného včetně podrobného vysvětlení problému, který jeho podřízený způsobuje. A to vše důrazně, zdvořile a nekompromisně. Je to sice práce na hodně dlouho, ale občas přináší výsledky a o to jde, pak nebude problém brouzdad v čemkoliv pod jakýmkoliv systémem.
16.6.2003 11:50 Daniel Mladek
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Ja myslim, ze znova se ohanet s odbornymy vyklady ohledne toho, ze puziti dane technologie nemuze ovlivnit citelnost/pouzitelnost html stranek, je noseni drivi do lesa a obracet se jimy na cloveka ktery tu popsal prosty uziv.problem. Obzvlaste,kdyz to tu uz nekdo popisoval. Zkratka vysledny efekt -> a to nemoznost si dane stranky zobrazit v mem prefer. browseru, me jako uzivatele me asi tezko presvedci abych zacal pouzivat linux. Ikdyz ho pouzivam a kde narazim na takove strany tak jim posilam maily, aby to laskave zprovoznili. Samozrejme s prevaznou ignorantskou odezvou. Musim ale vyzvidhnout webmastera Tv-nova stranke, ze prislibil s tim neco udelat. Aspon se ozval;-) A otazka je zda neskutecne chyby oproti standartu w3, jestli neni nahodou takovy nekali trik, jak M$ za pomoci M$IE a vyrobcu tech klikacich studii (generujici tyto chyby) neni zamerny tach proti jinym browserum a potazmo platformam. Kdyz to M$IE funguje jen na M$IE ci Applu
16.6.2003 20:33 Mr. Jumper
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
:-)))))))))))))))) Takovouhle lamu uz jsem dlouho nevidel :-))))))))))))))))
16.6.2003 20:41 Mr. Jumper
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Tou Lamou jsem myslel samozrejme toho typka, co si mysli, ze se mu stranky nezobrazuji korektne kvuli MySQL :-))
16.6.2003 11:39 Roman ŠANDOR | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
presne tak, minule som robil online objednavku pripojenia na net a v LX som to nemoho spravit, lebo stranky boli zle spravene, ked som si navolil, ze som pravnicka osoba, tak sa mi mala automaticky rozsirit ponuka o ICO a ostatne vjeci, ale nerozsirila sa, preo som to musel zrealizovat vo WIN. Ale chyba je rozhodne vo webmastroch, lebo vsetko robia na jediny standart WIN+IE, co je velka skoda!!! :((
22.6.2003 19:29 Izak
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
No spis za to muze DCOM od M$, v kterem je delano kde co (hlavne menu, listicky atd.) a samzorejme lide, kteri DCOM od M$ pouzivaji. Podle mne jsou to hovada a basta. Jinak ja jsem napr. upozornil nasi fi. ze nase stranky nefungoujou jende nez v IE. Designer sice trvdi ze mu to v netscepe funguje, ale keca. Takze to bude muset predelat ... jenze to bude chvili trvat, takze si tim nadale budeme delat ostudu. Ja nevim jak ostatn, ale ja kdyz najdu nefunkcni starnku v mozille, opere ... tak zaprve se ji dale nepokousim cist, za druhe tuto firmu hodnotim jako bandu amateru a radsi od nich nic nekupuji (nastesti nas sef uznal moje argumenty a souhlasi ze tim stracime zakazniky ... jako mnoho jinych firem)
4.9.2003 17:12 Desi
Rozbalit Rozbalit vše Za to muzou webmasteri!!!
Problem nie su webmasteri ale zakaznici ktori si daju robit weby u lamerov ktori webe nic netusia, len preto ze su o 5 korun lacnejsi... To uz ani nehovorim o bezpecnosti aplikacii napr. v PHP. Myslim si ze min. 50% webov nie je hacknutych len preto ze sa to nikomu nechce...
25.8.2004 10:15 p0g1k
Rozbalit Rozbalit vše Re: Za to muzou webmasteri!!!
a kde jste prosim vas vzal, ze interni zalezitosti PHP (to propojeni s MSSQL) ma jakykoliv vliv na vysledne HTML ktere se pomoci PHP vygeneruje?
12.6.2003 08:00 OMACEK
Rozbalit Rozbalit vše ach ten linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
a to co najskor !!!
12.6.2003 08:04 Frank
Rozbalit Rozbalit vše muj nazor
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ze statistik vyplyva, ze linux na desktopech pripojenych do internetu je minoritni system. Vubec netusim, jak se zapocitava dual/boot stroj (valna vetsina mych znamych ma dual/boot masiny). No ale priznejme si, ze o nejakem masivnim rozsireni linuxu na desktopy nemuze byt ani reci - je nas jak do mariase :-) Nicmene nevadi mi to a ani s tim nechci "neco" delat. At si kazdy pouziva co chce, pokud to jde.
12.6.2003 08:19 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Z osobního hlediska to nevidím tak černě.Já osobně jsem Wokna zrušil doma i v práci.A můj šef je používá pouze na hry :-). Jelikož se motám okolo PC-sestavování a odladění počítačů,tak vim že běžný klient moc Wokna nechce protože za 3.000 si muže koupit lepší hardware.A radši si tam hodí Linux,já osobně doporučuju Mandrake,je blbovzdornej takže pokud někdo nevymaže něco ze systému tak vydrží hodně.Osobně jsem doporučil např. Danix (Knoppix -www.ceskylinux.org),mládencům co stavějí PC a nebo je opravují.Po tom co se objevil účetní program HoneyCalc,tak moje první bylo si ho objednat abych si ho mohl testovat a pokud se ujistim že je stejně blbovzdornej jako Linux celkově tak ho budu doporučovat případným klientům na stavbu PC.Vždyť už jen je např.zaujme to že v Linuxu ihned po instalaci a nastavení mohou kreslit a to kvalitně "GIMP" a nemusejí si kupovat "Office od Gatese za 12litrů" v linuxu jsou hned "OpenOffice" a ty jdou pořád dál viz nová verze. Jde pouze o to že běžný užvatel PC nemá představu o tom že Linux existuje,"krámským podavačům" PC je přijatelnější prodat wokna než Linux,u Woken udělaj akorat part. "C" hoděj tam system a starej se zákazníků, "Jo Linux to je jiná,to by jim nevonělo tam je potřeba něco znát." (pozn.můj tata říkal že je vždy rozdíl mezi "PRODAVAČEM" a "PODAVAČEM",jeden má zájem o zákazníka a druhý "NE",platí to i u PC.) Největší sranda je že normálnímu zákazníku ani nikdo neřekne že ty Wokna co koupil už nemůže legál prodat ,jako třeba procesor nebo board. Jak říkám :"Klídek,pomalu a jistě jde Linux dál a pořád se zlepšuje a je jedno ktérá distra to jsou." P.S. - Jde o to dostat Linux do podvědomí budoucích a i nynějších zákazníků PC sestav.
12.6.2003 10:01 Richard Gavenda | skóre: 19 | Třinec
Rozbalit Rozbalit vše RE: Klídek,pomalu ale jistě.
Přesně tak. Hodně v tom mohou udělat obchodníci, ale muselo by se jim chtít. Stačila by jenom otázka při výběru sestavy "Jaký operační systém chcete předinstalovat? Windows? Linux?". Takhle zákazníci aspoň zjistí, že neexistuje pouze Windows a když zjistí, že je Linux nic nestojí, určitě se o tuto možnost budou aspoň zajímat. Otázka je, co prodejcům dovoluje smlouva s MS.
12.6.2003 10:32 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše RE: Klídek,pomalu ale jistě.
No nějací obchodníci již nabízejí linux ,ale je to bohužel pouze okleštěné SUSE spouštěné z CD,takže nic moc. Tak akorát kouknout ,vyzkoušet.Jiné a to i např.GPL distra ani omylem.
20.10.2003 17:28 Petr
Rozbalit Rozbalit vše RE: Klídek,pomalu ale jistě.
Co to proboha melete za kraviny o pomoci obchodniku se sirenim linuxu na desktopy? Ty 3500 a vic co zakaznik utrati za windows patrne zadny obchodnik nenecha jen tak plava. Uz treba proto, ze k nim si zakaznik dokoupi antivirak a nejakej balik pro kancl a nejakou tu hru mozna jako tresnicku na dort. Pri dnesnich cenach PC sestav a veskereho HW si zakaznik ma co vybrat a ty vase usetrene 3500 ho tutove do kolen neposlou :O)
9.3.2004 15:03 David Toman
Rozbalit Rozbalit vše RE: Klídek,pomalu ale jistě.
No ja pocitace stavim a prodavam. Zakaznika se VZDY ptam, jaky chce OS. Kdyz se dostanu k Linuxu a ukazu mu ho, pta se mne co ze to ja za windowsy. kdyz mu vysvetlim ze to NEJSOU windowsy ale neco uplne jinyho, tak mi rekne ze on je zvykly na windowsy, a ze synator na tom bude chtit hrat hry. Samozrejme ze se s nim potom nemuzu dohadovat, protoze kolik her jde spustit v Linuxu tak, ze do pocitace strcim CD a hru nainstaluju?? Kdyz vlezu na internet s Linuxem, hodne stranek se mi nezobrazi (viz prispevek vyse) a ten zbytek je vetsinou taky uplne jiny nez v M$ Explorerovi, poroze webmaster to stejne dela ve frontnagi... Smysl by melo, kdubu uz na skoach se alespon v mezich moznosti meli deti s Linuxem seznamit.. Podivejte se na USA. Apple dal skolam pocitace. deti se uci na nich. kdyz zkonci skolu, pujde si koupit PC, nebo jablicko?
12.6.2003 11:34 mexičan
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Myslím, že si nemusíme dělat hlavu a to vůbec. Trend je jasný. Sice i u nás je možné koupit nové PC s Linuxem (Mironet), ale to většina lidí neví. Až se objeví akční nabídka např. v Tescu: počítač o 3.000,- levnější než jinde a půjde na odbyt, udělají stejnou nabídku i v dalších hypermarketech a pak se určitě vzpamatují i naši domácí prodejci. Pak Linux půjde nahoru. A myslím, že toho se dočkáme už brzy.
12.6.2003 11:59 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Nic proti Mironetu jako takovému,ale v určitých ohledech je to bída, např. nabízejí tiché zdroje:1.planek k připojení žádný ,2.prodavač neví kam který konektor dát,3.neví jestli pujde zdroj nastavit v linuxu (informace pro všechny, "Nejde").Takže jestli stejným způsobem budou nabízet na svých strojích Linux tak ať to prodavají lidé znalí anebo alespoň seznámení s operačním systémem. To že se poškodí image firmy v obráceném případě je jejich věc.Že poškodí určitou distribuci hloupostí svých prodejců je věc druhá. Pozn.Mironet Ústí nad Labem 6.p
12.6.2003 18:50 michal
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
mironet mi je zrovna sympaticka znacka :o) ... bych rekl ze se staci postezovat a oni to tam vycisti :-)
15.6.2003 12:49 Myšák
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Jen malá poznámka: docela mě překvapilo, že i český prodejce elektrospotřebičů firma Okay nabízí svá PC s Linuxem.
12.6.2003 13:16 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
běžný klient moc Wokna nechce protože za 3.000 si muže koupit lepší hardware

Já mám zase zkušenosti, že běžnej uživatel LINUX moc(vůbec) nechce, protože těch 3000,- co "obětuje" za windows mu přinese mnohem větší výkon než o 3000,- lepší hardware s LINUXem. O možnostech a množství software pro Windows ani nemluvě. Vždycky když někomu "vnutim" LINUX,tak mi to do tejdne hodí na hlavu s tim, že je to za..ně pomalí, ne že se to složitějc ovládá. A dokuď bude mozilla, OO či prakticky libovolnej program pod LINUXem 3x pomalejší než pod Windows, tak můžu jenom krčit ramenama.

Taky tady spousta lidí zapomíná, že free software neni jenom software pro LINUX. I pro Windows je ho spousta s licencí GPL. Já osobně třeba sice používám Windows (spolu s Slackware 9), ale všechen ostatní software ve Windows mám volně širitelnej. Koneckonců velká většina tady zmiňovanejch programů pro LINUX, je dostupná i pro Windows. Mozilla, OO a dokonce i ten Gimp, že?!

Je mi líto, ale 0,7% zastoupení podle mě přesně odpovídá současnýmu poměru cena/výkon LINUXu na desktopu. Koneckonců i většina mejch "uvědomělejch" spolužáků na ČVUT většinou používá LINUX, tak jako já, pro jeho servrový kvality jako OS pro servery a ne jako plnohodnotnej a použitelnej desktop. Ale to se už ve statistikách webovejch servrů, který běžej většinou právě na LINUXu, neprojeví...
Každý má právo na můj názor!
xpj avatar 12.6.2003 16:49 xpj | skóre: 22 | blog: Malé linuxové radosti... a strasti | Řevnice
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
>Já mám zase zkušenosti, že běžnej uživatel LINUX >moc(vůbec) nechce, protože těch 3000,- co "obětuje" >za windows mu přinese mnohem větší výkon než o >3000,- lepší hardware s LINUXem. O možnostech a >množství software pro Windows ani nemluvě. Vždycky >když někomu "vnutim" LINUX,tak mi to do tejdne hodí >na hlavu s tim, že je to za..ně pomalí, ne že se to >složitějc ovládá. A dokuď bude mozilla, OO či >prakticky libovolnej program pod LINUXem 3x >pomalejší než pod Windows, tak můžu jenom krčit >ramenama. Problem je, ze to neni 3000 za win, protoze kdyz si koupite za 3000 Win, co muzete delat? Mate malovani, nejakej ten zapisnik a ... nic. Takze dalsich 15000 za Office a nejakej par tisic za Photoshop, pak uz se s tim da neco delat... Ja si nainstaloval GPL set RedHat linuxu 9, mam Gimpa, mam OpenOffice a nemusim se o nic starat...
12.6.2003 19:49 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Problem je, ze to neni 3000 za win, protoze kdyz si koupite za 3000 Win, co muzete delat? Mate malovani, nejakej ten zapisnik a ... nic. Takze dalsich 15000 za Office a nejakej par tisic za Photoshop, pak uz se s tim da neco delat...

Nebo taky dalsich 0,- za OpenOffice, 0,- za Gimp...
Je sice pravda, ze tyhle programy nemam primo v distribuci OS jako je tomu u vetsiny distribuci LINUXu, ale zase se o mnoho jednodusejc shanej, nez programy pro LINUX. Vychazej totiz se zeleznou pravidelnosti na CD pocitacovejch magazinu (coz se o software pro LINUX rict neda, ze?!), takze nepotrebuju pevnou linku do netu, jako na sehnani programu pro LINUX.
Každý má právo na můj názor!
9.3.2004 23:17 crowly
Rozbalit Rozbalit vše Otazka
A ktory domaci uzivatel si ten MSOffice kupuje za 15000 ? Kazdy to ma nacierno a o dalsom software ani nehovorim...
16.6.2003 12:01 Daniel Mladek
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Ale vzdyt presne tyhle veci jsou i pod M$Win zdarma: OOffice, Mozilla, gimp, atd., atd...
12.6.2003 20:06 martink
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
S rychlosti je to u me prave naopak. Kdyz clovek nepouziva KDE nebo Gnome, na rychlost si nemuze stezovat. Chapu, ze BFU nebude pouzivat WindowMaker nebo BlackBox. At si teda pocka na kernel 2.6.x Tam budou standardne vychytavky jako low latency. Potom to teprve pofici.
13.6.2003 15:19 Zdenek Opava
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Jestli chceme srovnavat Linux a Windows, musime srovnavat podobne aplikace - to znamena MS Office a OpenOffice/StarOffice, Windows a Linux s KDE a tak (protoze KDE se snazi vypadat a chovat co nejvic jako Windows). T602 taky byla rychlejsi nez MS Word...
13.6.2003 19:43 martink
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
KDE a Gnome jsou dnes vice user frendly nez to co je ve Windows. Je ale pravda, ze maji docela velke naroky na pamet (hlavne KDE). Muze se to proto zdat o neco pomalejsi, hlavne na slabsich pocitacich, kdyz clovek zaroven pouziva programy typu OO nebo mozilla. Ale jinak desktop na linuxu samozrejme pomalejsi neni. Muze se to ale subjektivne zdat, protoze Windows jsou primo pro desktop optimalizovane. Maji standardne vyresene veci jako zvysenou responsivitu oken v popredi atd. Soucasne linuxove jadro (vanilla) je optimalizovane spise pro servery, a proto neobsahuje veci jako preemptive, low latency, upraveny scheduler, vm atd. Ruzni vyrobci distribuci orientovanych na desktop ale takto upraveny kernel maji. Jadro 2.6.x bude v tomto smeru uz mnohem lepsi. V soucasne dobe take pomaha zvysit prioritu X serveru.
12.6.2003 21:31 Pantera
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Je to fakt, jako server jsem sefovi vnutil Linux - jednoduchy argument - uspora cca 36.000,- kc oproti M$ win2000 server, ale jako klienty jsem si to netroufl - 98% uzivatelu firmy neumi pomalu ani zkopirovat soubor a z cehokoliv jineho maji hruzu. Trvalo je naucit alespon neco a jakmile je ikonka jina nebo nedej boze trochu jinde, je z toho skandal :))))
13.6.2003 10:29 Peter Bodnar
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
tak to ja som mal stastie, prehodil som pol firmy na linuxove terminaly, na win ostalo (zatial) iba uctovnictvo, ale aj na tom sa pracuje. - sef vyhlasil, ze stym po** Microsoftom uz nexce mat nic spolocne ;-) co sa tyka ludi, tak tym stacilo kratke zaskolenie na tych par rozdielov (hlavne pristuk diskom a disketam...) a vsetko bezi (uz pol roka bez najmensic problemov)
16.6.2003 08:05 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
to je zajimavy priklad. myslim, ze Linuxu velmi chybeji lokalni success stories. mohl by jsi pro nas napsat clanek na toto tema? jak byl vychozi stav, co jsi nainstaloval, jake to ma vyhody atd? radi jej zverejnime a muzeme poslat i honorar ;-)
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
16.6.2003 12:07 Daniel Mladek
Rozbalit Rozbalit vše Klídek,pomalu ale jistě.
Jo, souhlasim, hned po precteni prispevku vyse si rikam si ze tohle by stalo za zverejneni!!! (ja se ted prokousavam timhle threadem, a je to fakt vyzivny:o)
12.6.2003 08:24 pet
Rozbalit Rozbalit vše Jak se zjistuje
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
unikatni stroj? Je-li to podle IP adresy, pak cela nase firma, cca 20 Linuxovych desktopu, je prezentovana jako jeden kus. Ony totiz firmy, ktere pouzivaji Linux, jej opravdu pouzivaji a vyuzivaji.
12.6.2003 10:01 jan molic
Rozbalit Rozbalit vše Jak se zjistuje
To mate btw to same se studenty na kolejich. U nas se pouziva linux dost, ale na venek jsme jen jeden. Na druhou stranu jsou na venek jen jeden i uzivatele M$ Win.
12.6.2003 10:14 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Jak se zjistuje
tak jednoduche to neni. leda byste vsichni meli stejnou verzi prohlizece i jadra a OS. aspon vsechny tyto udaje byvaji v hlavicce User-Agent. Takze stejna IP adresa neznamena jeden clovek. Dale ten jejich algoritmus bere v uvahu cookies. Takze i kdyz je vice lidi na jednom pocitaci, dokud pouzivaji ruzne ucty, je mozne je rozlisit. nicmene tady je dalsi faktor nepresnosti statistiky: pokud vim, tak iDot nepocita uzivatele, kteri maji vypnute cookies. coz dokaze nastavit procentualne vice uzivatelu linuxu nez windows :-) no, pokud chcete s touto statistikou pohnout a vypinate cookies, treba jsem vas presvedcil, abyste zmenili nazor :-) pomuzete tak nejen tim, ze se konecne nechate zapocitat jako uzivatele linuxu, ale treba i tim, ze linuxovym serverum zvetsite v ocich iDotu navstevnost.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
12.6.2003 10:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Jak se zjistuje
u mnoha prohlizecu lze ta hlavicka user-agent nastavit, takze mne se napriklad nikdy nezobrazuje verze jadra. rekl bych, ze kdo o tom vi, ten ty informace spis neposila...
12.6.2003 10:58 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Jak se zjistuje
Tak koukam dalsi statistika, kterou jsem neovlivnil ;-)... 1. obrazky 1x1 pixel mi vyhazuje proxy 2. cookie z cizich serveru ignoruju Ale statistiky jsou jinak uzasna vec ;-)
corwin78 avatar 12.6.2003 08:25 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše linux na desktopu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No já jsem nejvíc na netu v práci a tu mám WinXP :-/ , ale doma mám win2k a RH9 takže brouzdám zrovna z toho systému, ve kterém jsem.
Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
12.6.2003 08:29 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
Rozbalit Rozbalit vše A co vic uzivatelu?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co kdyz mam masinu, za prve pripojenou pres proxy a k tomu jeste na te masine maka nekolik az nekolik desitek lidi na Xtermech? Rekl bych, ze to tezko nekdo zapocita, protoze z microsoftiho sveta jsou vsichni zvykli, ze 1 uzivatel = 1 pocitac. A ani tak to neni pravda, protoze treba ve vicesmennych provozech k jednomu pocitaci prichazeji behem dne ruzni lide. A uz vubec nemluvim o firmach, kde maji na pristup k netu vyhrazene jedno dve pocitadla (treba i nepripojena do zbytku site). Proto tyto statistiky neberu nejak moc vazne. Ale abych pravdu rekl, nikdy jsem se nepokousel zjistovat, jaka vlastne maji ti, kdo je pocitaji pravidla a algoritmy:o) A k tem ostatnim systemum - to muzou byt ruzna BSDcka a jine unixy treba. Ja take obcas lezu na net z DECa:o)
... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
12.6.2003 08:29 Samael
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jsem na koleji a lidi s Linuxem je tady opravdu malo...Vsichni maji strach z instalace a z pouzivani...Za to muzou ale nekteri "uzivatele" Linuxu. Protoze kdyz si prectou diskuze o Linuxu tak je to sama kompilace jadra, nastaveni configu, nefunkcni to a zase neco jineho, hledani zavislosti, Linux rulez atd... Proste nekdo tady udelal nazor ze Linux je tezkej na pouzivani a na spravu...Mluvim z vlastni zkusenosti...Dlouho jsem se rozmeslel nez prejdu na Linux...A to poze kvuli tem kecum...Ale kdyz jsem ukazal nekterym lidem jak je to jednoduche tak si to nainstalovali a bez problemu...Je to pouze muj nazor tak me za nej nekamenujte...
12.6.2003 08:46 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Dost se divim že na koleji, tzn vysokoškoláci a nechtějí Linux,můj švagr Ing,švagrová Bc. a kámoška Mgr. dělají všichni v Linuxu.Vždyť v základní instalaci se všechno instaluje samo domo. Spíš nemaj zájem ti mladší dalo by se říct školou povinní ,Ti rodiče ukecaj pro Wokna na Hry.
12.6.2003 08:59 Frank
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Na kolejích používají win z nedostatku aplikací pro linux (gamesy, excel, OCR, autocad, photoshop atd.).
12.6.2003 09:29 Neci | skóre: 24 | blog: den_linuxaka
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
citujem: "z nedostatku aplikací pro linux" ? coo? gamesy - q3, ut2003, the castle of wolf...(a kto to vie tak cez emulator potom ostatne), excel? - open office schopnostami sa excel nechyta, autocad? - existuje stoji podobne ako autocad (proingenier asi) ale mas aj free napr. qcad, photoshop? - a co tak gimp, corel photo paint 9 a vela inych softwaru je dostatok je nutne len sa trosku poobhliadnut
12.6.2003 09:55 r080
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
openoffice vs excel je pro me jasny vitez excel, oo je zatim hodne pozadu, napr tvorba grafu je proste tragicka, jednu dobu (2-3 mesice zpet) jsem to pouzival denne a i kdyz jsem se snazil sebevic udrzet se v oo, tak jsem si nakonec vedle nabootoval stroj do widli a tam delal v excelu
12.6.2003 10:24 Frank
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Kolego, nebudeme si přece lhát do kapsy. Excelu (nemyslím operace sečti sloupec atd.) se tabulkový kalkulátor OO nevyrovná. Her je pro win tisícinásobně víc a nemusí se nic honit přes emulátory. Photoshop pro linux neexistuje a Gimp se mu ve složitějších věcech nevyrovná. Corel Photopaint pro linux je hodně nepovedenej padající moloch. Solidní ekvivalent mohutného vektorového editoru typu Corel Draw pro linux není. AutoCAD taktéž ne - pro linux jsou bud nižší nebo vyšší CAD systémy. OCR - použitelný pro češtinu - zase nic. Multimediální encyklopedie (MS Encarta, Britannica, výukové programy) - kde nic tu nic. Slovníky? Kromě Lingea Lexiconu nic. Právní informační systémy - pouze terminálová aplikace ASPI, což se ASPI pro win (příp. Legsysu) vůbec nevyrovná. Matematika? No zde je to poměrně dobré - existuje Matlab, Mathematica. Dále nativní skvělé nástroje typu Octave. Mohla by být portována ještě Statistica a Derive, to by byla teprve spokojenost. Účetnictví? No první vlaštovky jsou - SuSE - kompletní systém, příp. serverová část od ABRY. Audio - evivalent SoundForge, Cubase? Neznám. Tak k čemu se ten linux lidem hodí (nemyslím servery)? Lidem, co se vrtají v sítích. Hackerům v pravém slova smyslu. Programátorům. Na tvorbu internetových a intranetových aplikací. Databázovým specialistům. Solidní práce s internetem. Kancelářím pro tvorbu dokumentů odpovídajících možnostem OO. Pro zábavu (mplayer, mp3, dvd, audiocd, tv atd.). No a jiní mně jistě rádi doplní. Btw. unixové systémy používám 7 let (digital unix, sco unixware, linux, freeBSD), ale do optimismu, že se linux masově prosadí na desktopu, mám daleko.
12.6.2003 10:44 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Ty všechny programy o kterých mluvite,které jsoutak výtečné ve Woknech jste si jistě legálně koupil.HA HA HA - AH jo.Jdu do PC obchodu a chci PC komplet = hardware + software.Ve Woknech soubor vami vypsaných programů odhadem 250.000.-kč Nezlobte se na mne ale u Linuxu je to jedno GPL +Internet. - "A je to legál." - Po warezech abych měl do woken co dát umí každý. Zkuste začít z nuly podnikat a chtít mít funkční a především legální možnosti pro praci ,navrhy smluv,faktury atd.. je možné pouze v Linuxu. O.K.
12.6.2003 11:31 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
To, jestli je to kradený nebo GPL nebo kupovaný nehraje roli. Pro většinu lidí - skoukromých osob - je to jedno. Rozhoduje přítomnost/nepřítomnost a složitost obsluhy a instalace. Tím, že je to zadarmo NIKOHO nepřesvědčíte (zatím). Už několikrát mi řekli: "Moje Windows byly taky zadarmo." a ... co na to říct? Správně - nelžeme si do kapsy - ty správný programy (CAD, účetnictví) pořád chybí.... Ale řekl bych, že se blýská na lepší časy.... Jen vydržet.. Jáchym
12.6.2003 12:20 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Pouze podotýkám že se začínajícímu podnikateli se vyplatí běžný hardware + Linux.Protože takový PC ho výjde bratru no na 11.500.-kč .Dá to do daní a nemusí se bát softwarové policie. Ty pitomci ke mně přišli a ani nevěděli že Mandrake je GPL a museli volat nadřízeným do Prahy.Jak se to říká Jo : Šli svinským krokem"(omlouvám se za ten vyraz). Já nikoho nepřesvědčuji,ale pokud mi někdo řekne ať mu tam dám nějaky wokna - Odpověď: Běž si je koupit. (pozn.taky jsem vyhodil 3 litry,kdysi.) Můj švagr měl win98,dvakrát do roka záloha a přeinstalace.pokaždé strach o co příjde,smlouvy,faktury,atd. Kdyby mu nevypinali Linux děti že chtěj si ve woknech si hrát tak má už uptime 400-450dni. A pokud vím tak na vejškách se softwarem handluje nejvíc(wokenním softem). Volný Lajny,hodně času. To že chybý určitý soft je sice pravda,ale je ho tu víc fréé než pod win.Tam dám tzv.fréé soft a hned spouštím AD-Aware 6.0 aby vymazal špiony a zblblí registry. Pořád Je pro důležité přiznat si priority,wokna to nejsou.
12.6.2003 18:38 Doktor
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Ale no tak! Prave jsem rozchodil (.. no, do rozchozeni to ma daleko) win2k (nebylo to doma) a o snadnosti se hovorit neda, instalator pracoval vetsinu doby dokonce v TEXTOVEM rezimu a veci jako modem ci tiskarna porad nefunguji. Doslo dokonce i na pad systemu. Problem byl pro Linux banalni: obnova zavadece systemu. Na onom pocitaci to skoncilo preinstalaci. Coz znamenalo praci na 20 minut delat 4 hodiny. To nemluvim o cene a o tom, ze uzivateli v mezifazi opravy systemu vubec nepostrehli, ze je tam linux (byl to Danix, konkretne), ktery internetil a tisknul bez valnejsich obtizi. Jo, a tentokrat oni rekli "Moje Win neco staly" ;) CAD poradchybi, to ostatni nevim.
16.6.2003 11:30 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
AutoCAD lze bez problémů nahradit VariCADem. Je stejně dobrý (né li lepší), ovšem musí se za něj taky náležitě zaplatit (cca 50 000). Ten výše zmiňovaný QCAD je užitečný asi tak jako malování ve Windows.
12.6.2003 16:02 Frank
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Kdo rika, ze jsem si je musel koupit? Staci trochu sledovat IT scenu a obejit kvalifikovana pracoviste, a podivat se, co kdo pouziva. Fura lidi pouzije warez, ale nejsou to vsichni. Studenti (z celeho sveta) otazku warez-newarez neresi (resi otazku budu umet v tom a tom a pomuze mi to po skole s uplatnenim na trhu prace). Jde o to, ze urcite programy pro win pro linux odpovidajici alternativu nemaji - podniky, skoly i lide by je kupovali, ale ty programy proste nejsou. U linuxu to neni jen GPL + Internet - jsou programy pro linux za penize, jestli jste si nevsim (ProEngineer, Mathcad, Mathematica, atd. atp.). Vase veta, ze start podnikani od nuly je mozny pouze v linuxu je kapitalni kravovina.
12.6.2003 14:44 BartyCok
Rozbalit Rozbalit vše kdo hleda najde !!!!
Zdravim!!!
Nic neni dokonale, ale pro ty kdoz jeste nerezignovali tak urcite kouknete sem!!!! Mozna najdete novou nadeji pro vas linux ;o)

The table of equivalents / replacements / analogs of Windows software in Linux.
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/

Je zde uvedeno spoustu ekvivaklentu pro nejznamejsi Widozi programy zarazeneho do techto jedenacti sekci:
1) Networking
2) Work with files
3) Desktop / System software.
4) Multimedia:
4.1) Audio / CD
4.2) Graphics
4.3) Video and other
5) Office/business
6) Games
7) Programming and development
8) Server software
9) Scientific and special programs
10) Emulators
11) Other / Humour :)

12.6.2003 15:34 bk
Rozbalit Rozbalit vše kdo hleda najde !!!!
Docela dobry odkaz. Da se to pouzit i obracene :-). Najdete si svuj oblibeny software pro Linux a v prostrednim sloupci jsou jeho ekvivalenty pro Windows :-).
13.6.2003 01:50 jura
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
> Tak k čemu se ten linux lidem hodí (nemyslím servery)? Ja dost warezim filmy a muzu rict, ze uz NIKDY nevezmu na navstevu nejake CD s filmem. Lidi okolo me maji vetsinou wokna a tam mi to nikdy nefungovalo a ja pak zbytecne vypadal jako lama a misto abysme si pekne popovidali, tak jsem vzdycky aspon hodinu stravil pokusama presvedcit nejaky "prehravac", aby prehraval. Problem je v tom, ze na wokna je moc prehravacu ale zadny opravdu fukcni. Zaver: Zatimco na *xu si vystacite bud s Mpalyerm, nebo avifile, na woknech musite mit nainstalovane soucasne vedle MicroDVDplayeru jeste aspon dalsi 2 prehravace DiVXu a k tomu jeden "cracknuty" DVD player a stejne vam minimalne aspon nefunguji titulky. Muj vzkaz M$: Na poli zabavy jste zaspali a uz to asi nedozenete!!! Svoje penize investujte radeji do kabelovych televizi v Cine a ostatnim lidem dejte pokoj. Vsichni si oddychnou!!!
13.6.2003 09:17 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Pouzivej Movix a jses vysmatej.
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
13.6.2003 11:23 Glottis
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Tak to jsi s tema widlema trosku mimo co? :) widle pouzivaj jeden kodek a ten taha kazdej! (prakticky kazdej) prehravac co naisnatylis na widle takze si moc jinym nepomuzes :) na Linu ma pak treba kazdej svuj dekoder nebo kodek pro sebe. ze to nejelo na widlich byla bud chyba stareho kodeku za coz widl enemuzou a nebo na strane tvurce :)
20.7.2004 10:48 Martin Strnad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda
Jen doplním k právním informačním systémům - pod Linuxem jsem bez potíží a viditelné ztráty rychlosti rozchodil pod Wine LegSys (LexGalaxy, vcetne plnohodnotneho exportu do rtf-kdo nezazil, neuveri;), EPIS, Smluvni vzory od BECKa i Linde a cokoli pod Zoner Media Contextem (typicky sbirky od CPressu), S vetsimi problemy uz ASPIwin, ale i to slo... Taaaak nevim;o)

MS
20.10.2003 17:40 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
To chete o tech vykopavkach vazne tvrdit ze jsou to "gamesy"? Boze muj, pak se nedivte ze na linux kazdy kasle :)))
12.6.2003 11:07 Lukas
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
A maji ten autocad koupenej nebo kradenej?
12.6.2003 09:02 hisaak
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Taky jsem se kdysi divil. Studenti jsou ale nejlinejsi tvorove ve vesmiru (ti informaticti tedy urcite) a Linux se clovek musi naucit. To neni jako s windows, ktere se nikdo ucit nemusi, protoze schopnost ovladat je byla asi zdedena od rodicu. ;-) Navic kde chcete brat cas na uceni se Linuxu, kdyz musite experimentovat s drogami a sexem? ;-))
12.6.2003 09:11 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
A já myslel že se tam na tý koleji učej. :-) Asi učej ale něco jiného.;-)
12.6.2003 09:26 Dan
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Ja sam sem vysokoskolak a s tou lenosti je to pravda, a taky je dost casto videt, jak hodne lidi "machruje" ze umi s pocitacem, ale ono umeni spociva v nainstalovani a hrani Counter Strika po siti :-( Jinak znam z 500 lidi na koleji 2 co maj dualboot, jinak ostatni WinXP :-( I ja ted jedu z XP, pac mam disk linuxovej na reklamaci :-( A k tem drogam a sexu, drogam neholduju, sexu jo :-)
14.6.2003 09:47 Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Hmm, taky nazor, zejmena tedy o tech informaticich. Mozna by nebylo od veci psat o tom, o cem skutecne vim. Vzhledem k tomu, ze do cilove skupiny zapadam, tak muzu rict, ze z meho okoli (a ted nemyslim jen kamarady, ale sirsi okoli), s linuxem pracuje odhadem tak 50% lidi. Btw. o lenosti ucit se pracovat s linuxem jsem zatim slysel pouze od lidi, kteri potrebuji vedet jak pustit nejakou hru a to je vse co od sveho "milacka" vyzaduji.
25.5.2005 12:35 Davule | skóre: 11 | blog: BANANOVI_TUCNACI
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda
Myslím, že větší problém asi budou hry! Asi by to chtělo někde vydat anketu (ale na stránkách nezaujatých Win ani Lin - prostě na neutrální půdě) s otázkou : "Kolik uživatelů, kteří nehrají hry, používají Lin a kolik Win ??" Myslím, že by jsme byli všichni překvapeni výsledky!!!!! Win přirovnávám ke skvělému GameBoji. Pracovní stanice do kanclu je lepší Lin, chybí ale (jak už někdo předeslal) účetnictví s podporou aktualizací zákonů a češtiny.
Dokumentace je pro blbce!! Já jsem BLBEC!!
12.6.2003 09:15 rastos
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
> Protoze kdyz si prectou diskuze o Linuxu Viete mam problem vo Win 2000 server (napr. stale sa dotazuje DNS servera na svoju domenu). Neviete o nejakom fore, kde by som mohol polozit otazku a dostat odpoved? Viete chcel by som, aby to forum bolo zadarmo, citalo ho vela ludi, ktori maju Win 2000 server doma, v praci, v skole proste vela ludi co maju cas sa s tym zaoberat a su ochotni vam poradit nieco ako ... abcmswindows.cz Takze: ak o takom fore viete, dajte sem linku budem vam vdacny. Ak neviete tak ste prave nasli dovod, preco sa v diskusiach o MS produktoch ludia na nic nestazuju: lebo tie diskusie neexistuju.
12.6.2003 11:33 henryok
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Na serveru www.pctuning.cz je nové diskusní forum i s těmato místnostma :-)
13.6.2003 08:55 rastos
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
Cenim si vasu snahu, ale ak sa bavime o fore Operační systémy Microsoft tak:
  • forum nie je celosvetove
  • zda sa ze existuje asi tak 2 tyzdne a tym padom
    • o nom nikto nevie
    • nemam moznost pozriet sa do archivov ci moj problem uz niekto zodpovedal
Naopak pre Linux existuje takychto site-ov nepreberne mnozstvo. Vcera som videl booklet od mandrake - spomina radovo 50 (slovom patdesiat) serverov s informaciami o HW, dokumentacii, bezpecnosti atd atd - slovenskych, ceskych aj anglickych.

Vsetko, ale, co pre MS najdete je MSDN. MS hotline su len ludia co maju skusenost vo vyhladavani v MSDN. MSDN je rozsiahle a kadeco sa tam clovek moze dozvediet, ale malokedy je tam problem skutocne vysvetleny do detailov, odvovodneny a rozobraty z viacerych stran.

Keby MS mal podobne zazemie ako Linux, tak sa o tom da uvazovat.

14.6.2003 14:22 XP Master
Rozbalit Rozbalit vše Pravda
To jsem nevěděl, že naše fórum je tak známý :-D
Co se týče tématu, já jsem Linux úspěšně nasadil ve škole, kde většina žáků nemá s Windowsem žádné zkušenosti. Výsledky jsou perfektní.
4.8.2003 16:56 sprite
Rozbalit Rozbalit vše Linux a drivejsi zkusenosti z windows
Ono je totiz podle me daleko jednodussi zacit primo s Linuxem nez na nej prechazet z oken. Tohle uz jsem zazil, kdyz jsem prechazel z Amigy na wokna a reknu Vam, ze rozdilne pojeti systemu a navyku dela hodne potizi.
12.6.2003 08:38 SnakeFox
Rozbalit Rozbalit vše Linux na desktopech
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Osobně mám v práci Win 2000 a MDK 8.1,ale ten používám jen na testy.Na net mám prohlížeče IE 6,Phoenix,Mozzila,Opera.Když narazím na stránku která nejde zobrazit v ničem jiném než IE tak pošlu webmasterovy stížnost a pak jsou dvě cesty.Když je to stránka co jsem si prohlížel soukromě tak už na ni nevlezu a když je to něco ohledně práce tak už s ní pak nedělám a předám tu práci s tím někomu jinému.viz. třeba www.apcservis.cz,takováhle firma a taková ostuda :-)Jinak doma mám MDK 9.0,ale asi to změním na jinou distribuci ale určitě doma nechci nic jiného než Linux,vždy se dá v programech najít nějáká alternativa.Má to mnohem více možností,když si vezmete kolik toho je v nějákém GPL setu za nějáké 4 stovky a srovnáte to s tím co je za programy dohromady s Win za nějáké 4-6 tis. tak je asi jasné co je lepší :-)
3.9.2003 22:50 czeXit.tk
Rozbalit Rozbalit vše Linux na desktopech
to www.apcservis.cz je fakt narez :-O Musel jsem nazhavit IE 5.2.3 (OSX 10.2.6) a dostal jsem se tam a kdyz jsem kliknul na HELP co se dozvim chytreho, tak se otevrelo prazdne okno bez textu. No je videt, ze je to firma na baterky... :-)
12.6.2003 08:57 Autogen | skóre: 3 | blog: autogen
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ja sam som uzivatel ktory sa snazi prejst na Linux. V kancelarii mam Suse ale na net sa pripajam cez XP z jedineho dovodu.Neviem nastavit ISDN modem na Linuxoch.Sambu clovek ako ja /teda lama/ rozbeha asi tak za tyzden hladania a bludenia na nete.Som odchovany na win a za tie roky musim priznat ze XP su naozaj privetive a nastavia si naozaj vsetko sami.a oproti linuxom :-)) no uznajte sami . ved to poznate.Keby nejaky Linux bol taky mili k lamam ako ja tak by bolo Linuxakov na svete/u nas/ urcite viac.Xcem preajst na Linux ale uznajte sami ze je to tazke a cloveku sa natiska otazka preco to vlastne robim???
12.6.2003 09:07 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
Pošli mi na email jakej máš Isdn modem a mužem to zkusit,rozběhnout.Mam ISDN Microcom Porte plus přes com1.V Suse mi to šlo nastavit . borg@iol.cz P.S. -teď běhám přes ADSL-ko "No problem".
12.6.2003 09:27 Autogen | skóre: 3 | blog: autogen
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
iba jedna otazka a si naozaj BORG :-)) henrix
12.6.2003 10:21 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
Tady se zase jeden díval na "Sedmou z jedenácti" :-),ty americký serialy.:-)pozn.(ale vypadá dobře,pokud víš o čem mluvim). Já myslel že chceš rozchodit ISDN.?.-)
12.6.2003 10:43 Autogen | skóre: 3 | blog: autogen
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
samozrejme ze hovorim o Siedmej.je to kus.sice americky , ale kus:-)). xcel som od teba cislo na nu. je to 3com U.S.robotics ISDN Pro TA a na win ho mam cez com port.ale mal by ist aj na USB Ja som hladal kade tade po nete ale bez uspexu. hodil som ti to aj na mail diki
12.6.2003 11:11 Autogen | skóre: 3 | blog: autogen
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
a myslim ze to bola Siedma z Deviatich nie? Nie som trekis ale asi tak :-))))
12.6.2003 11:23 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
Taky víš všechno. Máš pravdu.To byl jen takový básnický úlet.
12.6.2003 09:18 Frantisek Hucek
Rozbalit Rozbalit vše Linux v kancelari
V kancelari mame na 5 strojich Mandrake 9.1. Bamboo s updaty a funguje v pohode. Navic nemusime resit komplikovane licencni podminky napr. licence pro OEM software od MS se snad ani dodrzet neda. Neresime viry nic. Slysim ted stale dokola nefunguji nam maily, mame zavirovany pocitac. Zavirovane Windows.. Vir se odstrani, popripade se reinstaluje pocitac a zas tam jde ten samy operacni system. Stale dokola. Je to jaky by byli uzivatele nepoucitelni. Podle mne to chce cas..
Petr Krčmář avatar 12.6.2003 09:25 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
No, co se týká té přivětivosti: Zrovna včera jsme z kolegou rozcházeli mikrosíť mezi dvěmi PC na kterých běhali Windows. Strávili jsme hodinu klikáním, odebíráním a přidáváním části síťě. Pak jsem na to přišel. Stačilo včechno odebrat a zase zpátky přidat (!). Pak se to rozběhlo. V unixu stačí na řádce jeden příkaz .... Tolik moje zkušenosti s přívětivostí Windows. BTW tohle byli Milenia a Win98. S WinXP (ktere jsem viděl jednou) mám jinou zkušenost. Tam mi to trvalo čisté tři hodiny, než jsem to rozchodil aspoň tak, že fungoval ping. Já nechci flame, jenom bořím mýty o "intuitivnosti" Windows, které jsou zároveň silným argumentem pro jejich majitele. Jak je vidět, bez učení to nejde ani tam (nadruhou stranu .... někdy to nestačí a ony se brání zuby nechty .... a můžete být zkušení jak chcete.) Ifconfig rulez! Peter
Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
12.6.2003 09:37 Autogen | skóre: 3 | blog: autogen
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
ono to bude asi tym ze som odchovany na win. za tie roky su nejake navyky pre unix su nepouzitelne. ono tie 98 su pri sieti o hubu.Raz som nemohol tyzden nastavit len 2 98 po krizenom kably.ale podla mna su XP podarene.Na kancelariu super a na hry tiez.a bezpecnost ? tak v tom sa nevyznam. No ale maju jednu velku nevyhodu su kua drahe. :-) Henrix
12.6.2003 10:28 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
Im Sorry, ale siť ve Woknech XP mají nejlepší podporu,jaká se dá u Woken najít. Stačí nastavit pak ještě asi 15 kliknout,restart a jedeš. A najdeš všechny v síti hned. A pokud použiješ robota na ping v siti pod XPčkama tak vše hned vidíš. P.S. neříkám ale že je to nějaký zázrak.
Petr Krčmář avatar 12.6.2003 10:38 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
Ale není to intuitivní. Člověk který to nikdy nedělal (třaba já - a to si myslím, že toho o síťích vím dost) to nenakliká během 10 sekund. Ač se to snaží někteří uživatele MSWindows tvrdit. Takže argument - linux se musím učit je nesmysl. Windowsy se musíš učit taky. To je všechno, co jsem se snažil říct. Peter
Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
12.6.2003 10:47 Autogen | skóre: 3 | blog: autogen
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
presne tak.ale vela ludi je na win odxovanych a tak im to pride jednoduche. Nic nepride samo vsetko sa musis ucit Henrix
12.6.2003 10:54 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
Wokna i Linux se musí člověk učit.Neučí se je pouze "Uživatel" co si pořád hraje.Jak tam chceš něco dělat a je jedno jaký operační system použiješ musíš se učit. "A Sorry za ty moje kecy". P.S. ale faktem je ten že woknům se nedostaneš tak pod kůži jako linuxu,a fakt že v linuxu se dá každá blbost nastavit no to je "žrádlo". Wokna Brrrrrrr.
Petr Krčmář avatar 12.6.2003 11:04 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
Kurnik, to su rád, že si takhle rozumíme :-D. Ne, je to vážně tak. Počítač je složitý stroj a nikdy nebude pro "selku od rybníka". Ač se někteří snaží tvrdit opak. Přeju hezky, i když trochu moc teplý, den. Petr
Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
12.6.2003 21:44 Pantera
Rozbalit Rozbalit vše Linux je pre lamy tazky
tak to je naprosta klasika - vsadim se, ze to bylo nutne na w98 - to je proste princip widli: vystoupit, nastoupit; vypnout zapnout; vytahnout, zasunout..... jakmile mi neco nefunguje (w98 klient vs Linux srver) delam presne to same... :)
12.6.2003 09:17 rastos
Rozbalit Rozbalit vše Kolko je Linux-u?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ak sa zaregistrujete na http://counter.li.org budeme to vediet presnejsie
12.6.2003 09:34 Pepa
Rozbalit Rozbalit vše Hmm, tolik W95?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mě spíše překvapuje počet W95 (dokonce vyšší než WinNT). Co se týká proxy tak je potřeba si uvědomit, že spousta firem má linuxovou proxy, ale stanice jede wokna!!! Jo a znám jedinou velkou firmu, která jede na linuxu - ICZ.
12.6.2003 11:01 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Hmm, tolik W95?
To je velice jednoduché protože Win95 byl volně v prodeji především pro bežného uživatele.Kdežto WinNT se kupovaly především na uřady a ministerstva jako sitová distribuce,a pak je tam taky problém že v NT-čkách je problem s hrama a teprve Service packy to začaly řešit (teď je myslím momentálně poslední SP6),takže běžný uživatel o ně nestál ale na svou dobu měli vybornou podporu sítí ,což pořád platí.
12.6.2003 13:40 cervajs
Rozbalit Rozbalit vše Hmm, tolik W95?
na linuxu jede take IPEX www.ipex.cz
12.6.2003 09:41 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Kolik lidí *chceme*, aby používalo Linux?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Podle mne je ideální stav, kdy budou Linux používat všichni, kdo dokážou použít rouru v shellu. A to těžko bude 60% všech uživatelů... Jedna věc je, že chceme, aby Linux používalo co nejvíce lidí, což umožní úspěšný rozvoj. Druhá věc je, že BFU jsou v podstatě inhibitory úspěšného vývoje -- pokud pro něj není klíčová finanční stránka, což u Free Software nepředpokládám. Ničím nepřispívají zpět komunitě, naopak mohou způsobovat problémy, šířit desinformace a vyvíjejí tlak na ,windowsizaci` systému. Jak si jinak vysvětlit návrhy na zjednodušení X odstraněním možnosti pouštět vzdálené aplikace, ,,protože to stejně nikdo nepoužívá``, které se objevují v poslední době. Jak si jinak vysvětlit, že řada pokročilých uživatelů Gnome stále používá 1.4, protože 2 bylo zjednodušeno pro úplné blbce -- na úkor konfigurovatelnosti. Podívejte se na Lindows, které se zatím nejvíc přiblížila Linuxu pro BFU -- chceme, aby defaultní instalace Linuxu vypadala tak, že všechno běží pod rootem? Myslím, že je třeba zamyslet se nad tím, co vlastně chceme. [Slovy BFU označuji skutečného věčného BFU, který jen odčerpává lidské zdroje (sorry, že vás označuji za zdroje ;) z oprav chyb, psaní programů a správy systémů. Nemyslím tím začátečníka, který se s Linuxem časem naučí a může začít vracet, co do něj komunita investovala.]
12.6.2003 10:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Kolik lidí *chceme*, aby používalo Linux?
rekl bych, ze tohle je naprosto zbytecny elitarsky pristup. moznosti vyuziti linuxu jsou z uzivatelskeho pohledu temer neomezene, a proto vubec nevadi, ze nekdo linux pouziva a 'nevraci zpatky, co do nej komunita investovala'.

klidne muze existovat stovky ruznych distribuci (coz uz ostatne je skutecnosti) a kazda muze byt zamerena na jineho uzivatele. jedna muze byt klikaci a podobat se windows - a vzhledem k tomu, ze si to stanovila za cil, tak pripadni BFU mohou prospivat dalsimu rozvoji treba i jen tim, ze poukazuji na to, kde by mela byt jeste vice klikaci.

kdyz se podivam na gnome, nezda se mi, ze by se ve verzi 2.x snazil priblizit windows - ostatne, kdyz si prectes (hojne debatovane) duvody gnome vyvojaru, proc se rozhodli cely desktop zjednodusit na ukor konfigurovatelnosti, nenajdes tam snahu o windowsizaci. na druhou stranu treba KDE, ktere spousta 'hardcore' linuxaku odsuzuje pro svou 'preslazenost/nafouknutost/podobu s win', ma s kazdou novou verzi vic a vic moznosti konfigurace (i kdyz klikaci) a opet se najde spousta lidi, kteri kritizuji prave to.

myslim, ze by bylo skoda zamerne zavirat dvere k linuxu tem, kteri neumeji (a ani nechteji) pouzivat rouru v shellu - linux totiz dokaze bez problemu zastat obe funkce -- jak nahrada win pro obycejneho uzivatele, ktereho na pocitaci zajima pouze prakticke vyuziti bez nutnosti se cokoliv ucit, tak pro ty, kteri systemu rozumeji vice a pocitace jsou pro ne nejen pracovni pomuckou, ale i konickem a objektem ke zdokonalovani (v tomto pripade jde samozrejme o zdokonalovani systemu).

nerovnovaha mezi prostymi uzivateli a temi, kdo napomahaji rozvoji vlastniho systemu, existovala vzdy a bylo by lichou snahou se ji snazit umele korigovat -- nevedlo by to ke zdokonaleni linuxu, nybrz k jeho izolaci.

12.6.2003 10:23 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Kolik lidí *chceme*, aby používalo Linux?
To je, řekl bych, velmi důležitá poznámka. Já chci přesně tolik uživatelů Linuxu, aby na mě nekoukali jako na blbce, když řeknu, že nepoužívám MS Windows a když se mě na tomhle OSu někdo zeptá na radu, když přece tolik dělám s těmi počítači, a já musím říct, že v tomhle systému vůbec nevím, jak bych to řešil nebo kde bych hledal řešení (viz zmiňované abcmswindows )... Abych pořád nemusel křičet, ať mi lidi ty texty neposílají jako MS Word, že mi ty 4 řádky stačí jako text ("...né text602, ale čistý obyčejný text, prostě dej ve Wordu uložit jako txt ano?"...). Aby nějaká firma se svym softem, kterej potřebuju nebo budu potřebovat ke svému životu buď ten soft napsala inteligentně, nebo aspoň v Jávě (tam, kde je to na místě) a já se tam nemusel děsit chvíle, až vypadnu z Fakulty a budu se muset vrátit k MS Windows (tou dobou asi už 2003). Chci přesně tolik uživatelů Linuxu, aby uživatelé ostatních OSů respektovali mě stejně, jako já chci respektovat je.
12.6.2003 12:43 petr_p
Rozbalit Rozbalit vše Kolik lidí *chceme*, aby používalo Linux?
Souhlasim. Jsem taky takovy pripad, ktereho se vsichni bezni uzivatele ptaji na rady, ale ja o woknech nevim nic. (Mimochodem wokna jsem byl nucen pouzivat pouze na gymplu, predtim jsem jel v DOSu a potom v linuxu, na svym stroji wokna nemam.) Potom si pripadam jak blbec, kdyz nevim, jak se ve woknech dela tohle nebo tamto. Pral bych, aby nastala doba, kdy me lidi budou konecne povazovat za normalniho. (Taky se desim doby, kdy skoncim VS a wokna budou vsude. Vzdyt ja ani nemumim pouzivat MS-Office.)
12.6.2003 13:07 met | skóre: 9 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Kolik lidí *chceme*, aby používalo Linux?
Taky souhlasim. Me nebude vadit, kdyz slovo linuxar prestane automaticky znamenat cloveka, ktery tomu rozumi. Je to obet, kterou treba ja jsem ochoten podstoupit.
12.6.2003 13:22 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Kolik lidí *chceme*, aby používalo Linux?
:oD

Úplně to vidim:"Tak mi to tady přepište do Wordu, když říkáte, že s počítačema hodně umíte..."
"A ... jakym příkazem se to spouští?"

Případně:

"Prosím Tě, potřeboval bych se na něco kouknout doma, kde tady je SSHčko?"

Ten 'návrat' mezi 'normální' lidi bude bolet ;o)

12.6.2003 19:32 Open Mage | skóre: 24 | Lom
Rozbalit Rozbalit vše Kolik lidí *chceme*, aby používalo Linux?
Tohohle bych se fakt nebál. Je to stejný jako u přechodu z woken na linux. Prostě pokud je člověk alespoň trochu zdatnej na widlích, nebude pro něj určitě větší problém zvládnout instalaci a práci třeba s MDK nebo Suse. Opačně je to teda úplně stejný s tím, že si jen člověk zvykne na drobný rozdíly. Podlě mě by se tak měla vyučovat i na školách informatika - prostě obecně přístup k počítačům, obecná počítačová gramotnost, práce s textovým editorem (ne práce s Wordem), práce s internetem či prohlížečem (ne konkrétně s MSIE)... A vo vo vo tom to je :-)
Stanislav Puffler, DiS. specialista na internet marketing a ecommerce www.openmage.cz tel. 773 565 747
13.6.2003 09:43 rastos
Rozbalit Rozbalit vše Text?
Abych pořád nemusel křičet, ať mi lidi ty texty neposílají jako MS Word, že mi ty 4 řádky stačí jako text ("...né text602, ale čistý obyčejný text, prostě dej ve Wordu uložit jako txt ano?"...) Tak som si otvoril Word a pozeram:
  • text only
  • text only with line breaks
  • msdos text
  • msdos text with line breaks
  • encoded text
  • msdos text with layout
  • text with layout
Ktory si mal na mysli? :-D
Mimochodom right-click pre ten combo-box hovori: No help associated with this item.
F1 - nula bodov. Vskutku user friendly.
13.6.2003 10:33 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Text?
Je to jedno. Ale většina lidí naštěstí rozumí výrazu "text only" a všechno ostatní jsou už nějaký cizí slova (MS-DOS zní ještě povědomě, ale třeba by se mi zasek počítač, tak radši ne...) Jo a není ono to ve většině instalací česky? (ztrácím přehled)
16.6.2003 10:42 rastos
Rozbalit Rozbalit vše Text?
Jo a není ono to ve většině instalací česky? (ztrácím přehled)

To len pouzivam anglicky Word aby som sa v tom aspon trocha vyznal :-)

12.6.2003 11:19 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Kolik lidí *chceme*, aby používalo Linux?
Omlovám se ale všem kterým jsem instaloval Linux Ať už RedHat,nebo Mandrake nezáleželo jaký je tam příkazový řádek a jak mají zadat příkazy . Šlo jim o to jak se tam zorientují pro svou práci. např. Švagr Ing. -Bankovní poradce,švagrová Bc.zdravotní sestra, kamoška Mgr.-učitelka. Pro tyhle lidi je duležítá ůčelnost ,kvalita a rychlost.Je ji jedno co se vypíše po "ls -laF" v příkazovém řádku.V okamžiku po instalaci chtějí mít funkční system pro poštu,WWW,tabulky,texty,diagramy. Tohle,no přesně tohle jim může linux nabídnout A to hned po instalaci a nastavení. Pokud jsou spokojení s funkcemi a prací oper.systemu,pak se o tom dozví další a další ."A jak se říká na každém šprochu ,pravdy trochu." A pokud vim tak "Gatesovi" je šum fuk kdo si wokna koupí.
12.6.2003 09:43 Richard Gavenda | skóre: 19 | Třinec
Rozbalit Rozbalit vše Přesnost statistik
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Myslím, že by se v rámci přesnosti statistik měly odfiltrovat časy mezi 6:00 až 14:00, kdy je většina z nás v práci, kde bohužel nemůžeme ovlivnit výběr OS na pracovním počítači.
12.6.2003 09:52 Zdenek Havelka | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Ma Linux Opera je nastavena
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
... protoze jinak bych, kurva, pulku www serveru moh' vyhodit z bookmarks
12.6.2003 09:53 Zdenek Havelka | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Ma Linux Opera je nastavena
identity as MSIE ... A proc ma tenhle blby formular pro subject delku x znaku, kdyz z nich pak polovinu oriznete ?
12.6.2003 10:00 Pavouk
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ja jedu na desktopu Linux (Mandrake) jiz pres rok a od te doby se muzu venovat jinym vecem, nez resenim straseni ve Windows. Doma to vyuzivam hlavne na Internet, prehravani DVD, terminal apod. V praci terminaly, browser, obcas OpenOffice. S hrama je to slabsi, ale UT2003 jsem rozbehl bez problemu. Brouzdani Mozillou s java a flash pluginy obsahne 95% stranek, takze s tim neni problem. Napr. Internet banking od Sporky mi chodi skvele v Mozille. Nic neni samozrejme idealni, napr. s kvalitnimi ceskymi fonty je stale trochu problem, ale k Windows bych se nevratil za ZADNOU cenu, ani kdyby mi za to platili!!!
SYSMAN avatar 12.6.2003 10:09 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
To ti ale svobodny SW neda pravo se svobodne rozhodnou co si vybrat.Kdyz funguje Ceska Sporitelna a ostatni ne,tak prece kvuli tomu nebudu menit banku,to pak plati i spouste dalsich vecech.
12.6.2003 10:24 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
Ale klidne budu (kdyz si rovnou nevyberu takovou, ktera mi i v tomhle vyhovuje)... Jsem tu ja pro banku, nebo banka pro me? Co me ma nejaka banka co nutit, jaky soft mam pouzivat? (No flame, ciste muj postoj - pouzivam to, co slouzi me, vyuzivam sluzby, ktere mi vyhovuji a nic mi nenuti. Ale je kazdeho vec, co si necha libit:o))
... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
12.6.2003 10:25 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
naopak -- je-li prodavac v krame neochotny, priste tam nepujdu. stejna logika by pro me platila i pri vyberu banky -- banka neni schopna/ochotna se zabyvat i mym pozadavkem (i kdyz jsem pouze mensinovy zakaznik), najdu si proto jinou.

ja sice inet banking nepouzivam vubec, takze z tohoto pohledu mi je to jedno, ale kdyz mi pred casem nevyhovaly sluzby moji predchozi banky v oblasti telebankingu a platebnich karet, proste jsem zrusil ucet a zalozil ho u jine. to je prece normalni. nebudu jako ovce u jedne spatne banky jenom proto, ze jsem liny podstoupit tu zmenu. takhle prece funguje trh - kdyz neni zakaznik spokojen s nabidkou, vytvori svymi penezi poptavku jinde.

12.6.2003 10:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
post se spatne do theadu zaradil - odpovidal jsem take alesi misurcovi...
SYSMAN avatar 12.6.2003 12:04 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
Ale tady nejde o vyber banky ale o zmenu.Ja sice internetbanking zatim nevyuzivam,ale kdyz zacnu a nebude mi fungovat pod linuxem,tak ji kvuli tomu menit nebudu.
12.6.2003 12:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
> "Ale tady nejde o vyber banky ale o zmenu.Ja sice internetbanking zatim nevyuzivam,ale kdyz zacnu a nebude mi fungovat pod linuxem,tak ji kvuli tomu menit nebudu."

tak takovy pristup nechapu. kdyz budes zvykly chodit do jednoho obchodu a jednoho dne dostanes chut na zmrzlinu, kterou tam nemaji (nebo reknou, ze ji lidem s pihou na nose - kdyby's ji mel - neprodaji), tak si radsi nechas zajit chut, nez aby's zacal nakupovat naproti?

SYSMAN avatar 12.6.2003 14:22 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
No to je dost blbe srovnani.
Co treba kdyz budu mit auto,ktere jezdi,tak jak ma ale pozdeji zjistim ze i jine auto,ktere je sice lacinejsi, ale jezdi rychleji.Tak to mam jako to auto prodat a koupit to lacinejsi abych mohl jeszdit rychleji?A nakonec pak zjistim ze pohonne hmoty stoji vic nez u toho stareho.
SYSMAN avatar 12.6.2003 14:26 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
No to je dost blbe srovnani.
Co treba kdyz budu mit auto,ktere jezdi,tak jak ma ale pozdeji zjistim ze i jine auto,ktere je sice lacinejsi, ale jezdi rychleji.Tak to mam jako to auto prodat a koupit to lacinejsi abych mohl jeszdit rychleji?A nakonec pak zjistim ze pohonne hmoty stoji vic nez u toho stareho.
12.6.2003 15:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
no, me prirovnani mozna nebylo dokonale, ale to tvoje je uz uplne mimo.

zmena banky vubec neni tak komplikovana jako prodej stareho a nakup noveho auta. ale budiz, to muze kazdemu pripadat jinak. navic provozni naklady se vubec menit nemusi.

kazdopadne, abych se vratil k puvodni diskuzi: pripada mi zcestne akceptovat pozadavek banky, abych pouzival OS, za ktery musim zaplatit, misto abych si vybral jinou banku, ktera udela vstricny krok, a prizpusobi sve reseni tak, abych mohl pouzivat OS podle sveho vyberu.

kdyby neexistovala prijatelna alternativa, byla by situace jina (napr. chapu, ze treba ebanka je trochu predrazena, a proto si nekdo muze spocitat, ze by se mu to ani nevyplatilo). nicmene moznosti je vice a nejsou nikterak podradne, takze tvuj postoj nechapu.

12.6.2003 10:31 Martin Povolny
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
No ja kvuli tomu banku menit budu. Jestlize do prosince KB nezprovozni internetbanking i pro mozillu, tak s nima koncim. Zatim to jeste vydrzim, protoze mam zdarma telefoniho bankere, ale od prosince mi konci u KB studentske vyhody a kdyz se mam rozhodnout, jestli si koupit Widle, nebo zmenit banku...
12.6.2003 11:43 Jan Taus
Rozbalit Rozbalit vše RE: KB
Tata ma XP a HomeBanking u KB. Musim rict, ze je to super. Vsechno pres SSL, generovani certifikatu, overovani identity atd... Proste krasne INTERNETOVE reseni bez tech vsech trapnych 'kalkulacek'. Bohuzel IE only. Sakra PROC! Kdyz si prectete naroky na prohlizec, zjistite ze to vsechno mozilla ma(hlavne silne sifrovani s delsimi klici). Tak proc to nechodi? Problem bude v nejake Jave. Kdyz jsem si u KB nechal delat Studentske konto, nabizela mi urednice zdarma HomeBanking. Rekl jsem ji, ze pouzivam mozillu jako prohlizec a ze IE pod Linuxem nechodi. Chvilku na me koukala jako kdyz mluvim latinsky. Tak jsem otazku rychle presel s odpovedi NE. Myslim si, ze urednice muj 'request' neposle dal. Vubec nevim, jestli ma banka nejakou knihu prani a stiznosti. Jestli ji vubec chce mit kvuli 0.6% klientu uzivajicich linux. Je to skoda, protoze HomeBanking KB se mi po technologicke strance opravdu libi. Budu si muset nechat zajit chut.
17.6.2003 08:44 Milan
Rozbalit Rozbalit vše RE: KB
Ja jsem take pred 2 roky zmenil banku (nevyhovujici sluzby, poplatky homebanking ...), chtel jsem navic multiplatformni pristup bez omezujicich podminek (kalkulacka atd.) zalozeny na standartnich technologiich (www, java). Zvolil jsem Zivnostenskou bankou a byl jsem spokojen. Bohuzel po roce zmenili internetovou aplikaci, evidentne postavenou na MS Java - a bylo (zduvodneni - vetsina uzivatelu pouzivala IE/Win). Nechodi to ani na IE na Mac, ani na IE + Win se Sun Java, pouze kombinace Win + IE + MS Java a funguje to skvele, ale pouze na teto konfiguraci. Pokud mam na Win Sun Javu, po zatrzeni MS Javy v konfiguraci IE je treba rebootovat PC aby se zmena projevila (a to jsem stale na stejne platforme). Banku bych vinil jen z toho, ze vsadila na spatneho kone pri volbe technologie pristupu, jinak jsem s jejich sluzbami spokojen a menit ji znovu nebudu. A tak nezbyva nez otravovat, otravovat ... az se snad ucho utrhne. Nebyl bych smutny z poctu soucasnych uzivatelu Linux desktopu, chce to cas, hodne casu a jeste i hodne prace, protoze Linux desktop jeste neni zdaleka dokonaly. Ja jsem jako desktop klient clenem jine minority - pouzivam jiz temer 10 let na PC IBM OS/2 Warp. Presto, ze v dobe uvedeni Win9x byl system kompletne hotov a MS byl evidentne velmi "inspirovan" OS/2 a kvalitativne byla OS/2 nesrovnatelne lepsi - nestacilo to na prosazeni, protoze OS/2 nemela dostatecnou podporu vyvojaru a nemluvilo se o ni tak verejne jako o Linuxu dnes. Pokud by dnes alternoval rovnomerny podil useru Win a OS/2 nemel by Linux takovy problem s prosazenim a take prosazeni mnoha novinek (USB napr.) by netrvalo dlouha leta. Pouzivani Linuxu, BSD, Beosu, Hurdu atd. je nutne k tomu aby se PC vubec nekam vyvijely a nemenily se jen cislovky verzi. Rozhodujici podil na tom maji spravci LAN (jako ja), ale chce to hodne usili a cas. Prosazuji tady ted Mozillu kudy chodim, ale neprejte si slyset, co slysim od nekterych BFU.
12.6.2003 11:49 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
Doporučuji Ge Capital Bank -vedení ůčtu srovnatelné KB,Homebanking přes net -No problem.
13.6.2003 09:54 Marián Kyral
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
Pravděpodobně máte na mysli Genius. Normální InternetBanka od GE v Mozille chodí jen napůl (nejdou aktivní operace) a podle odpovědí na moje emaily se žádná změna nechystá :-(((
12.6.2003 21:54 Pantera
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
jenom mala poznamka - vzpominam si letos v lednu na presun ProfiBanky od KB a na novou instalaci - nejenomze je to trapne napsana pomala aplikace v Delphi a po spusteni zezere cca 60MB pameti, ale na Duronu 850Mhz mi to hazelo hlasku, ze pro spusteni musim mit procesor rychlejsi jak 233Mhz a pomohla az rucni uprava registru, ale na jejich hotline se se mnou v sobotu (kdy taky jindy neco takoveho delat nez kdyz firma nebezi ze) nikdo nebavil, s tim, ze nekdo, kdo bude schopny mi poradit bude v praci teprve v pondeli... :(
12.6.2003 23:09 Milos Prudek
Rozbalit Rozbalit vše Linux na Desktopu
Ale to víte, že jsem změnil banku. Jakmile jsem se dozvěděl, že Česká spořitelna běží na Mozille v Linuxu, měl jsem účet převedený za 5 dnů. A šlape to. Linux na desktopu mám už 3 roky. Používá ho i moje přítelkyně. Kdykoliv je v televizi upozornění na nový strašný virus, zíváme, zatímco uživatelům Windows se zvýší krevní tlak :-) Zkrátka když dáváte přednost stabilitě a spolehlivosti před jinými vlastnostmi, a když potřebujete jen takové programy, které už pro Linux jsou, není co řešit. Já v takové situaci jsem. Občas mě trochu štve, že můj systém nikdy nespadne. Nemám pohodlný důvod pro přestávku v práci, nemůžu ho neustále spravovat, restartovat a reinstalovat a dělat chytrého před svou přítelkyní... je to NUDA.
12.6.2003 10:28 kokot
Rozbalit Rozbalit vše myslim, ze to odpovida
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tech 0.7 +- neco zhruba odpovida, mam nekolik pracovist a krome toho, kde jsem ted a prakticky vyhradne se pouziva sun, linux mene a win tu vubec neni je to naopak, dokonce i na univerzitach, kde by clovek cekal vetsi obsazeni to neni vic nez tak 10%, problem je v tom, ze se lidi musi ucit neco noveho a tech schopnejsich kteri toho jsou schopni je skutecne velmi malo...
12.6.2003 10:38 BruXy
Rozbalit Rozbalit vše Studenti a PC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Na svem skolnim www, jsem si delal anketu V jakém programu zpracováváte protokoly?. Vysledky si prohlednete tady. Ukradene Microsoft Opice pouziva skoro 80% lidi. Nevim proc, protoze ja s Linuxem vubec nestradam, patrim sice do skupiny perfekcionistu s LaTeXem a gnuplotem, ale pokud potrebuju tak OpenOffice otevrou DOC bez problemu, aspon si ted z tech desitek souboru vybavuju jen jeden problemovy. Da se z toho usuzovat proc je Linuxu tak malo -- sw kradou vsichni, tak ja taky; neochota se ucit nove veci; nizka pocitacova gramotnost (umet jen klikat na [Dalsi >]).
12.6.2003 11:39 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Studenti a PC
To mě mile překvapilo. 20% je zatraceně vysoké číslo. Čekal bych tak do 5ti (jestli)... Jenže to je ČVUT... tam má Linux tradičně "silný" postavení a lidi aspoň vědí, že vůbec existuje.. Na ČZU je to horší (nemluvě o konkrétních fakultách) Jáchym
SYSMAN avatar 12.6.2003 12:11 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše OpenOffice ve firme
Chtel sem nasadit OpenOffice u nas ve firme, ale bohuzel sem byl Ulamenovan.Veskera dokumentace je v DOC psana ve wordu 97/2000.Pri otevreni v OO 1.0.3 se dokument rozsypal-obrazky jinde nez by meli byt a hlavne vubec nejde pracovat se zahlavim a se zapatim-nepouzitelne.Rad bych kdyby to bylo aspon ve verzi 1.1.1 uz opraveno,protoze pri vydani se chystam na dalsi pokus zavedeni OO u nas ve firme, a pokud zklame i druhy pokus,tak uz nebudu mit v uzivatelich duveru a s OO me vyhodi zavrenymi dvermi.
12.6.2003 12:46 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše OpenOffice ve firme
Dobrá rada 1.Zaplatit si ochranku nebo za 2. otevřít si dveře. To znám moje první diskuze se šefem (je to můj kámoš 15let):"Zabiju tě nemužu otevřít tabulku v excelu,wordu,atd",nebo "Napsal jsem to jak jsi řekl,a oni to nemužou otevřít," To je naprosto normální že než se naučí tam dávat správný přípony a správně to ukladat tak to trvá. Poprvdě řečeno to dělá šéf proto aby se mu žádny ůředni šiml,nevozil po zadech.Jak s oblibou říká nemám MS Office ale "OpenOffice". Nebýt plešatý tak bych byl šedivý ztoho ve firmě naučit zaměstnance dělat v oo.
12.6.2003 20:43 Jiri Chaloupka | Praha
Rozbalit Rozbalit vše OpenOffice ve firme
No, excel moc nepouzivam, nevim.
Co se wordu a OO writeru tyce, writer se necha pouzit snad jen na jednudussi veci ...
- sledovani zmen dokumentu - nic
- poznamky vcetne jejich zobrazeni v podokne nebo po strane dokumentu - bida, bida
to jsou jen veci ktere me napadly ted momentalne a pro jistotu znovu overeny v OO 1.0.3
12.6.2003 12:54 tvi | skóre: 3 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše RE: Studenti a PC
Vážení (a vážené), V pondělí jsme byli jednat s úředníky z ministerstva školství o možnostech podpory Open Source a Free software na základních a středních školách. Jeden z nich nám odpověděl v tom smyslu, že Linux do škol žádnou podporu nepotřebuje, protože pokud za něco stojí, najde si tam cestičku sám pomocí tržních mechanismů. To je naprosto směšné. Ve státě, kde polovinu školních počítačů ovládá tvrdě proM$ Indoš, kde papaláši z ministerstva a krajů vyžadují vypracovat dokumentaci k pilotním projektům (a to i těm, které se týkají Linuxu) ve formátu M$ *.DOC, kde se informatika učí stylem "nyní všichni klikneme na tlačítko START a na internet se chodí přes to modré E" (protože samozřejmě kdo v IT něco umí, nepůjde dělat za 13k hrubého učitele na SŠ či ZŠ) a kde přestože bylo v zadávací dokumentaci na školní síť výslovně řečeno, že dodavatel je povinen nabídnout víceplatformní řešení, nic takového se nestalo a odpovědným činitelům to ani nevadí, je taková odpověď fackou každému, kdo to s počítači ve školách myslí alespoň trochu poctivě. Dětem to samozřejmě nevadí. Nic jiného většinou ani nepoznají, a protože počítačová etika ani základy softwarového práva nejsou dosud povinnou součástí osnov, nepálí je ani legalita SW, který používají. Přestávkové "burzy" různých "vypálenin" (většinou her) jsou na škole běžným obrazem. Pak se nedivte, že počty reálných uživatelů Linuxu (ba vůbec lidí, kteří vědí že Linux existuje) jsou nejen nízké, ale do budoucna se asi nijak radikálně zlepšovat (alespoň u nás) nebudou.
Dobrej Indoš je jen mrtvej Indoš
12.6.2003 13:28 kokot
Rozbalit Rozbalit vše RE: Studenti a PC
ano mam podobnou zkusenost, doma mam 2 kluky kolem 10 let a oba se ve skole uci zhruba to co rikas s tim, ze jsem pochopil, ze ti ucitele ve skole ani nic jineho stejne neumi.... nicmene, doma linux mame a hrajeme jak pod tim tak pod tim, protoze se to zacali ucit, vubec jim to neprislo jako nic mimoradneho a linux umi ovladat pod gnome naprosto stejne jako windows, no problem, prijde jim to naprosto prirozne... ve skole je ovsem uci jine veci a je to tedy jednoznacne problem skolstvi podobne, jako ze se uci treba pasacal, studenti pak prijdou na VS a divi se, ze se pascal uz davno nepouziva a pod... vseobecna znalost pocitacu u studentu jakychkoli rocniku v mem oboru (fyzikalni) je tak mizerna, ze prakticky nemaji sanci se v opboru uplatnit, rekl bych, ze je to tezky problem CR, tady jsou lidi podstatne vic pripravenejsi...
12.6.2003 14:09 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše RE: Studenti a PC
a) kde je to 'tady'?
b) Ja si myslim, že je to jenom výhoda, když Tvoji kluci budou umět oba OSy, to se dost počítá.

Jinak mě ani nevadí, že se na školách (od Základky až po Univeristu) učí jenom ten jeden OS. Mě jenom vadí, že se o alternativách nikdo ani nezmíní.

12.6.2003 16:52 kokot
Rozbalit Rozbalit vše RE: Studenti a PC
me to tedy vadi, protoze pak s takovyma pitomcama musim neco delat = porad me akorat zdrzuji
Pavel Čejka avatar 14.6.2003 00:49 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
Rozbalit Rozbalit vše RE: Studenti a PC
Naprostý souhlas, řada pitomců (z řad ministerstva školství počínaje), co "budou muset ke zdi", jakmile vypukne revoluce se povážlivě prodlužuje :-) Škoda, že defenestrace vyšly z módy. Prosazovat častokrát lepší, nebo alespoň nějak výhodnější, ale méně obvyklé řešení (a netýká se to jen Linuxu) proti mainstreamu je jak mlátit hlavou o zeď a doufat, že povolí.
12.6.2003 11:09 Jiri
Rozbalit Rozbalit vše Evangelizace
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Udělal jsem takovou věc: Když jsem nainstaloval Mandrake 9.1, nadělal jsem hromadu screenshotů z běžných činností: Připojování k inetu s kppp, browsení s Mozillou, Konquerorem a Operou, Kmail, Mozilla-mail, psaní v Open Office, přehrávání mp3 v xmms, rippování CDček s gripem, tagování s EasyTagem, dowload pisniček s xmule, kreslení v gimpu, správa souborů s Krusaderem, atd. Další screenshoty z ovládacích center K i MDK, různá nastavení, .... prostě život s Linuxovým desktopem. Screenshoty jsem nahrál na síťový disk u nás v práci a všem kolegům, u kterých předpokládám možnost zájmu (nikoliv 50letým paním z účtárny) jsem poslal zdvořilý nepříliš dlouhý e-mail, ve kterém jsem je velmi krátce informoval o existenci Linuxu a podmínkách jeho využívání (zdarma - že může být dualboot - lokalizace, atd...). Přidal jsem spoustu odkazů na informační zdroje o Linuxu na internetu a samozřejmě odkaz na ty screenshoty. Drtivá většina o Linuxu nikdy neslyšela a nikdy ho neviděla. Teď už o něm vědí, vědí jak vypadá a co se s ním dá dělat. Někteří by ho rádi vyzkoušeli. Nevím jestli je toto správná cesta, ale můžete to taky zkusit.
12.6.2003 11:27 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Evangelizace
Inteligentní postup . 1:0 Borg
12.6.2003 12:01 Dan B | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Evangelizace
neches nekde .bz2 s tema pics vystavit? ;) ...
12.6.2003 11:13 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
Rozbalit Rozbalit vše Muj desktop
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Windows vubec nepouzivam, nejake dualbooty neznam... Pohybuju se casto v prostredi, kde se na Windows jede, nemam zadne vetsi problemy. WWW stranky, ktere nejsou udelany korektne proste ignoruju Uprimne receno, vubec si nedovedu predstavit, ze bych mel doma, v praci a na notebooku neco jineho nez Linux. Windows nikomu neberu, ale pro me je to nepredstavitelne.
12.6.2003 11:17 Jan Kubik
Rozbalit Rozbalit vše komunita versus distributor
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
vyrazy jako komunita, moznost volby a podobne vyrazy zname z oblasti nabozenstvi bohuzel nezatemnily mozek sefum distribuci , jako je napr. SuSE. Pocitejme: - 80 milionu pocitacu ve svete - predpokladejme, ze sikovnym marketingem se zvysi pocet instalaci suse-desktop o 2 % - uzivatele kupuji desktop 1 x rocne za 50 EUR = prijem suse ca. 90 milionu eur rocne V takove situaci je jednoduche upravit desktop ( projekt rekneme za 10 mil. EUR) tak, aby se hodil distributorovi - vyndaji se (jak pise Yeti) veci "ktere skoro nikdo nepouziva" a do jadra (samozrejme i servroveho) se protlaci nesmysly jako to zname TIOGDEV, ktere diky komunite doposavad sedi v suse-pachtes. Bohuzel si pres desktop kopeme sami hrob.
12.6.2003 11:44 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše komunita versus distributor
V každém okamžiku kdy se chytime nějaké distribuce se držíme určité cesty,přesně jak naznačujete vy(náboženství).Neboť tyto distribuce vytvářejí firmy které chtějí profitovat a vydělat peníze.Já osobně beru desktop jako něco co se firmám tvořícich linux hodí jako tester pro různé programy a nastavení.Vemte si například Mandrake 9.0 a 9.1 při instalaci.V 9.0 se mužete vrátit na začátek z určitého bodu instalace a začít znova např.upravit nastavení sitě. V 9.1 si o tom můžete tak leda nechat zdát.Řekl bych že další Mandrake převezme to lepší 9.0 a to lepší 9.1 + ktomu novinky které se vytvoří. Gates vam předhodí wokna a starej se. Nic není nic bílé a černé. Jak říkám "svět má odstín šedi,buď světlejší nebo tmavší" .I ten Linuxovej. P.S. "Akorát nevim jestli je I Linuxové nebe". :-)))
12.6.2003 11:50 Samael
Rozbalit Rozbalit vše Trosku zavadejici?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kdyz nekdo rika ze je v siti a pouziva Linux a tim padem na venek vypada cela sit jako jeden PC tak je to blbost...A jeste jedna vec je plno siti kde jedou pouze wokna a podle toho teda ta sit se taky tvari jako jeden PC takze je to vyrovnane...Ubohe argumenty... Nekamenovat nejsem zastance woken jedu na SuSE 8.2...
12.6.2003 12:26 Pavel Cimbal | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Trosku zavadejici?
Podle mne jsou to snahy pozici linuxu aspon trosku zlepsit ;). Je jasne, ze Linux je pan system, s mnoha features, a nikdy nebude pro kazdeho blbce, leda by se osekal do obscenni blbovzdornosti. Ale, to procento mne velmi nemile prekvapilo. Ten zkoumany vzorek neni zrejme reprezentativni, uzivatele linuxu maji patrne dulezitejsi veci na praci nez petkrat do hodiny oklikat vsechny zname webove portaly... ;)
12.6.2003 13:46 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Trosku zavadejici?
jenze toto jsou statistiky za mesic. takze pokud mate zapnute cookie, obrazky a vas prohlizec netaji identitu, tak jste zapocitan hned behem prvniho brouzdani
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
12.6.2003 12:06 SaTaN
Rozbalit Rozbalit vše Linux se na desktopech nema sanci prosadit....
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravim, podivejme se do nasi firmy... DTPci jedou na mekintosi (fuj), ucetnictvi beha na woknech (alternativa pro linux nejni a nebude, nikoho te nezajima), router a firewall - jediny linux, posta na exchange severu (groupware na linuxu neznam, mimoto name tez nadstavbu faxchange server - opet pro linux nic)... a tyakl je to se vsim. Ovladace tiskaren ? haha, nic. Kdyz nekde reknu linux, vsici se smeji... vyskoleni personalu ? haha, opet nic. Kdyz neco nefunguje, kam se obratim ? di diskuzi na inet ? haha, to nikoho nezajima. Linux na desktopu ve firemnim prostredi nema v soucasne podobe vubec zadnou sanci !!! Skoda.
12.6.2003 12:24 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Linux se na desktopech nema sanci prosadit....
kam se obratit? treba na AbcLinuxu s.r.o.. Urcite ale nejsme jedina firma, ktera poskytuje pro Linux placeny support. Namatkou QCM, Gebbeth ..
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
12.6.2003 13:01 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
Rozbalit Rozbalit vše Linux se na desktopech nema sanci prosadit....
Asi neni tak docela pravda co pisete. Samozrejme, ze DTP se na Linuxu dnes dela tezko... Ale ono zalezi na tom jake aplikace potrebujete. Znam firemni prostredi, kde Linux nahradi jine platformy velice snadno... A co se tyce te podpory ? Nesmite zit v bludu, ze Linux je jen cosi stazeneho z Internetu zdarma (!!). Pokud si koupite treba od SuSE http://www.suse.com/us/company/press/press_releases/archive03/sld.html, mate samozrejme podporu se vsim co k tomu patri.
12.6.2003 14:36 Roman Vasicek
Rozbalit Rozbalit vše Linux se na desktopech nema sanci prosadit....

Jo, podpora k distribuci je, ale je po omezenou dobu a jen na zakladni instalaci a konfiguraci. U 'slozitejsich' veci si musite priplatit. Pokud vam ale treba chybi nektera z vlastnosti, kterou mela standardne nektera z predchozich verzi, tak vam nejspise nabidnou misto standardne prodavane distribuce at si koupite SLES (SuSE Linux Enterprise Server) ktery s lisi od distra na nemz je zalozen vetsinou pouze drobnymi zmenami a nekolikanasobne vyssi cenou. V jinem pripade obcas ani nepochopi co chcete a doporuci poridit si jinou distribuci (jako napr. gentoo), kdyz uz mate k te jejich vyhrady.

13.6.2003 17:13 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
Rozbalit Rozbalit vše Linux se na desktopech nema sanci prosadit....
Ja tady nehovorim o SuSE Pro za 2500 :-)) A koneckoncu podpora pro ni je ve srovnani s MS Windows dostatecna, uvedomime - li si, ze jde o produkt pro mensi firmy a domaci uzivatele. Zkuste zavolat na hotline MS, ze mate problem s Windows na domacim PC :-)) Jak pravili moji znami, nema to smysl... To mozna jeste zlate SuSE. Ja zminoval Enterprise distribuce, coz je komercni zalezitost s profesionalni podporou. V podnikove sfere na nejake te korune casto nezalezi, takze samozrejme tam nabidnu takovouto distribuci - je konkurenceschopna z jejich pohledu - podpora jako jine komercni systemy. A o to mne jde - hloupe reci o Linuxu jako o necem, co je sice zadarmo, ale nema to podporu jsou samozrejme nepravdive - nemusi to byt zadarmo a muze to mit podporu jako jine komercni systemy. Samozrejme, ze pokud jsou lide trochu schopni a neboji se nest zodpovednost, klidne si servery ve firme rozjedou na distribucich, ktere jsou zdarma.
12.6.2003 13:16 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Linux se na desktopech nema sanci prosadit....
Vice Distribucí ma podporu telefonem nebo emailem,pokud mate jako já GPL tak je to pouze na vás a vašich znalostech. Pokud Zaplatíte 2.000 až 3.000 mate rady ohledně nastavení instalace apod., v ceně.
12.6.2003 12:07 Thomas
Rozbalit Rozbalit vše Ach ten Linux!
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Linux jsem si zacal osahavat asi tak pred 2 lety, pricemz po hlave do nej jdu az ted. Stale se chystam na to, ze uz konecne zrusim dual-boot. Na desktopu pouzivam Mandrake 9.1, na serveru Slackware 8.1. Ale ted k veci, mame pocitacovou prodejnu a tento rok jsme zaradili do nabidky i predinstalaci Linuxu na nami dodavane pocitace (Mandrake nebo Suse). Od zacatku roku teto nabidky vyuzili celi 2 zakaznici. Situace je totiz takova, pri kalkulaci jako posledni vec nabizime instalaci OS. Prestoze Linux nabizim jako prvni, vetsina rekne, ten a ten ma Windows, ja ho chci taky, kdyz reknu cenu, tak mi odpovi, at mu tam radeji nic neinstaluju, ze mu to udela kamarad. Stejna situace je i u firem. Nedavno jsem mluvil s clovekem z Danska, ktery ma podobnou firmu. Rekl mi, ze u nich neni vzacnosti, ze do firmy bez ohlaseni vtrhne kontrola, spocitaji software a licence, pokud to nesouhlasi, pokuty, soudy atd. Za 4 roky prodeje (stovky PC) by mi na spocitani prodanych CD s Win a Office stacily prsty na rukou. Nejhorsi je, ze to lidem ani neprijde. Rikat, ze Microsoft dela skvely system a pritom jim ho ukradnout, mi pripada trochu absurdni. Asi jako kdybych prisel do hospody, pochvalil jidlo a obsluhu a zdrhnul bez placeni. Na druhou stranu jsou i v Linuxu problemy, ktere jsou vsak z velke vetsiny zapricineny vyrobci HW. Kdyby mel delat MS ovladace na vsechen HW, tak by na tom byl asi 100 krat hure nez je dnes Linux. Napr.na deskach s chipsetem NForce2 nefunguje agpgart a tudiz nejde ani Tuxrace. Kde je chyba - jednoznacne u NVidie! Nicmene i zde se situace zlepsuje. Za 2 roky bych pruzkum zopakoval a uvidime.
SYSMAN avatar 12.6.2003 12:15 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše OpenOffice ve firme
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chtel sem nasadit OpenOffice u nas ve firme, ale bohuzel sem byl Ulamenovan.Veskera dokumentace je v DOC psana ve wordu 97/2000.Pri otevreni v OO 1.0.3 se dokument rozsypal-obrazky jinde nez by meli byt a hlavne vubec nejde pracovat se zahlavim a se zapatim-nepouzitelne.Rad bych kdyby to bylo aspon ve verzi 1.1.1 uz opraveno,protoze pri vydani se chystam na dalsi pokus zavedeni OO u nas ve firme, a pokud zklame i druhy pokus,tak uz nebudu mit v uzivatelich duveru a s OO me vyhodi zavrenymi dvermi.
pro SaTaNa:
Na linux existuje super groupwarove reseni viz. www.groupware.org - je zdarma a existuji i komercni reseni na http://www.root.cz/tutorialy/linux_v_kancelari/
12.6.2003 12:25 Thomas
Rozbalit Rozbalit vše OpenOffice ve firme
Neni to nahodou www.phpgroupware.org. Jinak mam s tim osobni zkusenosti a mohu rict, ze celkem ujde.
SYSMAN avatar 12.6.2003 12:36 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše OpenOffice ve firme
Ano jiste PHPGroupware , sorry preklep
12.6.2003 12:49 brn
Rozbalit Rozbalit vše Linux je hezkej ale...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Linux je fajn - nainstaluju system a mam v nem hnedka vsechno co potrebuju (GIMP, OpenOffice, Apache, PHP, vsechno nastaveny...). Je tam ale dost neuveritelnech uzivatelskejch stupidit - napriklad mi osobne vubec nedoslo jak pomoci dialogoveho okna OpenOfficu otevrit dokument ktery je na plose (kde v / najdu plochu? ona je skryta, ze? proc je skryta proboha?). Taky sem slysel neco o tom, ze o tom, jestli je soubor skryty se rozhoduje podle toho, jestli zacina teckou. Je to skutecne opravdu pravda?!?!?!?
12.6.2003 13:11 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Linux je hezkej ale...
Stupidit s "tečkou". Běž si do příkazového řádku a zadej si " ls" a pak třeba "ls -la" nebo"ls - laF".Co se tobě jeví stupidní je ale pro jiné běžně logické. P.S. přečti si něco o linuxu, apak mluv o stupidnosti.
12.6.2003 13:33 Pavel
Rozbalit Rozbalit vše Linux je hezkej ale...
$HOME/desktop :) nieco ako: /home/MENO/desktop ano, subor .cosi je defaultne skryty.
12.6.2003 13:37 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Linux je hezkej ale...
co je s tečkou je většinou konfigurák. konfiguráky nepotřebuješ zase tak často (při každém 'ls') vidět. Proto se neukazují. Nauč se novou mantru: "Tohle je Linux. Nemohu se k tomu chovat jako k Windows. Věci které umím z Windows se zde mohou dělat jinak." A jestli ti to pomůže, tak :
cd
ln -s .plocha plocha
To by mělo zabrat k Tvojí spokojenosti...
24.2.2004 11:35 Martin Vrzal
Rozbalit Rozbalit vše Linux je hezkej ale...
Nevím, proč se někdo rozčiluje, že nevidí automaticky některé soubory. Ve Windows to je úplně samé. I tam se musí explicitně zobrazování povolit. To, že jsou v Linuxu vidět jen v případě, kdy je to opravdu nutné, osobně vidím jako výhodu.
13.6.2003 08:00 George
Rozbalit Rozbalit vše Linux je hezkej ale...
Tohle sem teda moc nepatří, ale - jak Vy píšete - Proboha! proč byste měl chtít něco ukládat na plochu??? Dokumenty jsou snad v adresáři s dokumenty a na ploše je jenom odkaz (link). Proč? Kvůli pořádku na ploše i v souborech a kvůli zálohování, ne? Až budou lidem na Linuxu vadit jen takovéhle voloviny, tak bude svět krásný. Z uživatelského hlediska jsou mnohem větší překážky. Například práce s výměnnými médii. Windowsové přběhlíky práce s disketami a CDčky přivádí k šílenství (a to i se supermountem). Nebo zobrazování internetových prohlížečů. Některé stránky nejdou zobrazit s Mozillou, Operou ani Konquerorem. No jistě - IE nedodržuje standardy, ale koho z uživatelů to zajímá? Jsme Linuxáci, takže bychom měli vědět, jak to zařídit aby naše prohlížeče uměli to co hloupý IE. Absence grafického správce souborů ala TotalCommander. Krusader, gnome-commander, xnc a další jsou nadějné, ale šikovnosti TC zdaleka nedosahují. MC je celkem fajn, ale tady jde o grafický destop. No a pro podniky pak samozřejmě absence účetního programu (snad to bude lepší, když je teď HoneyCalc, ale chtělo by to další).
13.6.2003 09:41 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Linux je hezkej ale...
To snad nemyslíte vážně. Tak zrovna včetra kolega narazil na zajimavou feature IE. Když máte tabulku se třemi poly a přitom to první a poslední má pevnou velikost a prostřední se přizpůsobuje a do každého vložíte obrázek, tak to jak se obrázky zobrazí veliké závisí na tom va jakém grafickém formátu je máte uložené!!! Abych to konkretizoval: .gif, .gif, .png přičemž ten prostřední má normální rozměry větší než je velikost políčka se na nastavenou velikost políčka s .png vykašle a překryje ho. Jenže když ten třetí obrázek překonverutji do .gif s úplně stejnými rozměry, tak to funguje jak člověk čeká. To chcete tuto feature implementovat do Mozilly? Děkuji nechci. "It isn't bug, it's a feature." :-) P.S.: Já vím, že se nedělá formátování stránek pomocí tabulek a taky to do kolegy hrnu horem dolem.
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
13.6.2003 10:38 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Linux je hezkej ale...
Viděl někdo *korektně* (= podle svých představ) zobrazený .png v IE jakékoliv verze?
12.6.2003 15:15 Zaphod | skóre: 37 | blog: zaphod_blog
Rozbalit Rozbalit vše Fonty !
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Linux pouzivam dost dlho a pri pouziti ako desktopu mi pripada pouzitie fontov v Linuxe ako zly sen.
System na ktorom nie som schopny bez podstatnych uprav pisat, citat z obrazovky bez pokazenia zraku a tlacit na tlaciaren sa nemoze rozsirit ako desktop. To je podla mna zaklad, cudne ze to nik nespomina.
Podla mna IE na Win ma jednu obrovsku vyhodu - je tam dobre citatelne pismo. A o to ide pri pozerani inernetu. Preto ho vela ludi pouziva.
Do zavedenia Xfree 4.3 som bol schopny dosiahnut celkom dobre citatelne pismo aspon s MS fontami - v Xfree 4.3 je zase vsetko inak. Zobrazenie fontov je uplne nanic. Hovorim o rozliseni 1024x768 a LCD monitore - s rozsirovanim LCD monitorov to bude asi obvykle rozlisenie.
Prekvapujuce je ze aj na Mandrake 9.1 ktory ma byt na dektop urcena distribucia casto odporucana pre zaciatocnikov v default nastaveni sa zobrazuju totalne rozmazane a skreslene fonty. Ked to niekto vyskusa a uvidi ako vyzera internet na Linuxe ani sa necudujem ze sa rad vrati Windowsom.
Myslim si ze aj vela presvedcenych Linuxakov nakoniec nastaruje Win+IE pri prezerani internetu jednoducho pretoze su web stranky lepsie citatelne.
13.6.2003 11:43 phanatic
Rozbalit Rozbalit vše Fonty !
Tak to bude spíš problém mezi klávesnicí a židlí. Já jsem si do svého Gentoo importnul ttf fonty (pár minut práce) a výsledek je excelentní. Naopak kdykoliv jsem teď nucen přijít do kontaktu s woknows a IE, tak první dojem je, že všechno je kostrbatý, titěrný, rozplizlý a nedá se na to vůbec koukat.
14.6.2003 00:36 jose
Rozbalit Rozbalit vše Fonty !
posli prosim neake linky na screenshoty.. diky. /jos/
12.6.2003 15:28 Nazgul
Rozbalit Rozbalit vše Já mám Linux!
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Například já mám doma pouze Linux, ale nemám tam internet. Ten mám ve škole, kde ovšem zase není Linux. Takže započten nejsem, ač linux používám více než wokna. A myslím, že zdaleka nejsem sám.
12.6.2003 17:03 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Já mám Linux!
Víc lidí s woknama sedí doma bez připojení na net. Takže bych řek, že je nás reálně dokonce ještě míň, než 0.7% :o(
12.6.2003 19:07 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše pracuje se na tom
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
u nas doma ma linux pomer 75% - bohuzel mam jenom jednu pripojku a navic jeden z tech desktopu brzo prijde do kremikoveho nebe :-( takze se mozu snazit jak chcu a furt nic
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
12.6.2003 19:19 Jozef Vondrák | skóre: 19
Rozbalit Rozbalit vše Já to vidím dobře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ahoj lidi, já to vidím takhle:

1)
Mám a používám výhradně linux. Je mi srdečně jedno co je momentálně v módě a co si o mě okolí pomyslí.

2)
0.7% ? Co má být. Jestli těch 0.7% stačí na abclinuxu.cz, root.cz a některé jiné, kde se rady DOVOLÁM - jsem spokojen. Více ke štěstí opravdu nepotřebuji. To je totiž ta nejlepší technická podpora, je zadarmo a je tak rychlá jak si sám určím.
Otázka: jelikož jsem se nepídil tak by mě zajímala kvalita volně dostupné technické podpory pro windows. Existuje snad nějaké xyzwindows.cz, nebo něco podobného? Jestli ano tak mlčim, jestli ne, tak 1:0 pro mně.

3)
Sečteno a podtrženo: já vím, oni jen něco tuší. Je rozdíl znát cestu a jít po ní.

PePa Vondrák
12.6.2003 19:29 Radek Červinka | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jak uz kdosi rekl, neptej se muze Linux udelat pro tebe, ale co ty muzes udelat pro Linux. Zeptejte se sami cim prispivate aby mel Linux vice uzivatelu? Tim, ze se tady rozcilujete nebo tim, ze pise clanky treba i pro dejme tomu zive? Abych zacal u sebe, momentalne mam na cdr.cz v jednani clanek o MPlayeru at ti co pouzivaji Windows puknou zavisti nad tim prehravacem. Mozna se ptate proc to nenapisi treba sem nebo pro root? Protoze normalni potencionalni uzivatel Linuxu tyto servery necte. Ale cte zive, cdr, atd. Nebo muzete napsat nejaky program. Proste nekecat a delat. Jen praci neco dokazeme. Mimochodem napsal jsem klon WinCommanderu pro Linux a troufam si rict, ze je hodne dobry. Hledam pro neho homepage. Nema tady nekdo volnych 5MB na svem serveru a nechtel by ho nekdo hostovat?
12.6.2003 20:18 wilix
Rozbalit Rozbalit vše 0,7 - zrejme realita
Ja osobne doma na desku pouzivam vyhradne linux, ale ze sveho okoli jsem jedinej koho znam jinak asi znam asi min. 30 lidi ktery uzivaj Pc a vsichni jedou na winech, nektery z nich o linuxu nevedi temer nic, cemu se divit, vzdyt win je nejrosirenejsim, pro domaci uziti uziti je pro "NE" dostupny i z hromadou softu "zdarma"....... P.S.: toto pisu u matky v praci taky z windowsu a nejlepsiho prohlizece na svete.....
13.6.2003 07:59 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
ad hosting: doporucuju www.penguin.cz, jsou dost dobri.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
13.6.2003 08:08 George
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
Tak ten klon WinCommanderu bych *velmi* rád viděl. Moc prosím založte si konto na Penguinu nebo Sourceforge a vystavte ho. Zdá se, že k tomu máte správný přístup, takže doufám, že u Vás potom najdu i balíček pro MDK 9.1. Linux skutečně potřebuje schopný dvoupanelový správce souborů jak už jsem psal někde výše.
13.6.2003 08:23 Peto_MiG
Rozbalit Rozbalit vše Konecne poriadny file manager?
Ahoj, Tvoja zmienka o klone WinCommandera ma velmi zaujala, davno sa po niecom takom obzeram. Co sa tyka hostovania, nemam ziadny server, ale co tak skusit to zatial na nejakom free? WWW.SZM.SK pouzivam uz dlhsi cas a zatial nemam problem.
13.6.2003 10:47 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
ad hosting: mám vlastní doménu a bytostně potřebuju nějaký servant salamander pro linux. Napište, domluvíme se. --vo
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
13.6.2003 18:23 Pablos
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
ad. přehrávač - pochybuju že Windowsáci budou nad timhle přehrávačem "pukat závistí", protože pro Windows takových existuje nepřeberné množství a navíc naprosto skvěle fungujících(ZoomPlayer, BSPlayer, MV2Player...). Spíš bych to viděl na ukázku toho, že pro Linux existuje taky něco podobnýho. O klon Windows(Total)Commanderu bych měl taky zájem.
Pavel Čejka avatar 14.6.2003 01:08 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
Trochu tomu nerozumím. Co vám vlastně vadí na mc? To, že je textový? Nebo nemá dost funkcí? Myslíte, že grafický filemanager může mít víc funkcí a snadněji přístupných, než textový, pominu-li zobrazování obrázků? Napadlo vás, že mc má tak velký úspěch i kvůli tomu, že je téměř bezkonkurenční pokud potřebujete manipulovat se soubory vzdáleně, třeba na serveru v jiné části města, republiky ...?
14.6.2003 11:18 Pablos
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
Mě na něm nevadí nic. Vlastně něco jo, nemá kódování českých titulků ve win, jenom v iso a tak nezobrazuje některý český znaky bez toho aby se napřed do tohohle formátu titulky převedly. A jelikož jsem bfu tak jsem se to ještě nenaučil.
14.6.2003 13:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
kazda distribuce by mela obsahovat GNU recode a s tim staci zadat:

recode windows-1250:latin2 soubor.txt

15.6.2003 16:16 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
man iconv :) Je to trosku standardnejsia cesta :))) Vela distier recode nema :)
16.6.2003 10:57 Ondra
Rozbalit Rozbalit vše Jestli se vam to mnozstvi zda male tak neco delejte
treba ftp klient v mc ma jeste hodne co dohanet, ale jinak mc pouzivam a jsem celkem spokojenej
Pavel Beníšek avatar 12.6.2003 20:29 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Uff to je diskuze :)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ja jsem asi dva roky mel doma dualni boot (Mam dodneska, kvuli pritelkyni, ktera se zatim linuxu boji) a kdyz jsem mel modem, tak to samozrejme byl softwarovy, ktery jsem dlouho nebyl schopny pod linuxem rozbehat. Proto jsem brouzdal z Windows. Dneska mam aDSL, takze je to uz pohoda :) ... jen se obavam, ze problem s winmodemy je velice zrazujici pro spoustu uzivatelu, kteri by i treba ten linux chteli zkusit, ale kdyz tam nejde ten internet tak radsi ne ... Je mi jasne, ze za to nemuze linux ani distribuce, ale proste je to velky problem.
Jinak se obavam, ze hlavni pricinou maleho poctu novych useru linuxu jsou kvalitni 3d hry, kterych je na win jako maku a pod linuxem jen poskrovnu. Co si budeme povidat. Vetsina (i ja) zacinali na pocitaci s hrami a to pod linuxem moc nejde ...
Pekny den
PS: Pouzivam sice gentoo, ale prave jsem zkousel Suse 6.2 a reknu Vam oproti redhatu 9 nebo Manrake 9 jsem byl hodne mile prekvapen. Myslim ze Suse je dnes nejblize novemu uzivateli (rozumej prechazejiciho z Windows) a zaroven umozni i zkusenejsim spostu veci rychle klikaci cestou nastavit. Moc pekne :) (no flame please)
checking for chicken... must have egg first
Pavel Beníšek avatar 12.6.2003 20:31 Pavel Beníšek | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Uff to je diskuze :)
PPS: samozrejme jde o Suse 8.2 ...
checking for chicken... must have egg first
12.6.2003 21:21 Jan Kubik
Rozbalit Rozbalit vše co to je ...zdatnej na widlích...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
s unixem pracuji 20 let ale s windows jsem prisel do styku pouze u ruznych zakazniku - presto a prave proto by me zajimalo, co to znamena, kdyz se rekne, ze je nekdo "zdatnej ve vidlich". U unixu bych to dokazal definovat, ale jak je to u windows - kdyz uz to zde v diskuzi bylo snad 10x receno?
12.6.2003 21:24 michal
Rozbalit Rozbalit vše no ... podled normalniho bfu :o)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
sem zacal s linuxem tak pred 2-3 roky, ve tride na stredni sem presvedcil jednoho spoluzaka o kvalitach , a u par dalsich zvedavost (to je to zplaceni komunite ....rozsiruju rady:-) hlavni problemy bych videl v tom, ze pro nabor novych mladych useru, nejsou hry (u nas na prumce (jecna :) se k poci kazdy dostal pres hry... potom zacal neak chapat i os (windows :)). taky jako jeden z hlavnich argumentu, proste je sice hezky ze je to stabilni, ale nejsou tam hry (hnat to pres emulator je postaveny na hlavu => je to pomale(bych degradoval svoji masinu)), programovat se da taky ve windows a moje XP jsou hyper stabilni, "zadarmo" to mam taky, lidi to pouzivaji kolem mne ... poradi mi :) etc... proste neni duvod PROC to zmenit :) jak tu rikal nekdo nahore o tech appz souhlasim s nim plne hlavne s tim OO a excelem (calc je NEPOUZITELNY zvlast mne vytocilo kdyz sem dal zobrazit rce a on par bodu vynechal a par si zobrazil trochu jinak ... tohle mi zrusilo muj krasny uptime a musel sem do win udelat ten graf) ps> lidi tam nejsou blby umeji programovat... maji vytuneni windows:) ...budouci ITaci pak mi prijde problem docela takova arongance vudci novym nezkusenym uzivatelum, od zkusenejsich (si klikac linux neni pro Tebe tahni... jak se na takovehle neco muzes zeptat ... sice tahle doslova ne, ale vyzni to tak), ted uz je to lepsi co pozoruji na news a diskuzich... nejsou tam jen "elitari". jo jeste docela problem jeho sitova zavislost ...
13.6.2003 07:25 Ján
Rozbalit Rozbalit vše Len 0.7%? Ani viac nebude.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kde bolo, tam bolo, bola jedna malá fabrička, a v tej malej fabričke jedna malá triediaca linka riadená počítačom. I stalo sa, že obsluha čosi zle na klávesnici stisla, i pekný obrázok z obrazovky zmizol... Nebudem to naťahovať. Po prepnutí späť na konzolu 5, ale vy to už všetci poznáte... (Po prepnutí stäť na tty1 zaznelo: Ty si mi zhodil počítač!!!!!! Už sa to tam vrátilo. Čo si to urobil?) Tým chcem len povedať, že nie každý má v práci čas učiť sa Linux a mať doma počítač(Keď sestra robila diplomku, MUSELO to byť vo Worde. Nie *.rtf! DOC!, tak to žiada škola.) je pre mnohých podstatnejšie ako legálny soft. A keď správca siete (náš) tvrdí, že jediná (1! cez to nejde vlak.) výhoda Linuxu je v tom, že je zadarmo, čo môžeme očakávať? Asi sa treba zmieriť s tým, že "počítačovníctvo" je už len pre študentov informatiky, hobbystov a.p. a zvyšok sveta má byť obsluha (Nechápem, prečo sa v autoškolách vyučuje princíp fungovania motora, keď do servisu sa chodí už aj z vypálenou žiarovkou). Holt, najdôležitejšia časť OS je medzi klávesnicou a stoličkou. Tou u šéfa :-)
SYSMAN avatar 13.6.2003 07:59 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
Rozbalit Rozbalit vše LINUX pro vsechny
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak sem vcera ukazal LINUX, konkretne RedHAT 9.0, sve pritelkyni, teda vlastne uz manzelce (ta by me dala, kdyby to videla :-) )A byla nadsena.Strasne se ji libil OpenOffice 1.0.3 a vubec cele graficke prostredi,tak ted budu muset kvuli ni upravit GRUBa,aby to defaultne bootoval do linuxu.Jedina skoda je ze me v linuxu nefunguje muj USB modem GVC 56k.Ale ukazoval sem ji i ucetnictvi HoneyCalc a taky se ji libilo.A potom ze linux neni do kancelare.
Jinak firma SOFTWAREMEDIA konecne pokryla trh s casopisy o linuxu.Mam objednane vsecny a je to opravdu zajimave cteni. Viz htttp://www.softwaremedia.cz
13.6.2003 08:34 Frank
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To by mě zajímalo, kolik z těch desítek příspěvků je napsáno v linuxu.
13.6.2003 10:11 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
Bohuzel, moje ne. Ted jedu na nejakem stoletem kompu, protoze prave koncim v praci a svuj byvaly komp s Linuxem uz jsem predal nastupci. Ale aspon pisu v Mozille:o)
... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
13.6.2003 10:47 Stan
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
právě tento komentářík je z linuxu (gentoo).
13.6.2003 12:00 Joe
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
Tak tento je taky z 0,5% mensiny. Solaris 8 x86/Mozilla 1.3 :-)
13.6.2003 12:28 George
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
Můj ne. Píšu z práce a náš správce sítě je Hardcore_Microsoft_Fun. Ale z domácího Linuxu po večerech browsím taky. Hlavně s Operou.
13.6.2003 12:42 Zaphod | skóre: 37 | blog: zaphod_blog
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
Moj je pisany na mdk 9.1(koli notebooku - vidim stav aku). Na Linux som presiel zo Solarsu 8 x86 ked SUN vyhlasil ze x86 platformu nepodporuje ;-)
14.6.2003 00:40 Jakub
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
No, ja jsem prislusnik te 0.5% mensiny, tenhle prispevek pisu z NetBSD. Takze vlastne podle pana Literaka neexistuju (nebo je NetBSD vlastne Linux), protoze, jak rika, v clanku zmineny seznam operacnich systemu je kompletni.
Pavel Čejka avatar 14.6.2003 01:11 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
Já jsem z 0,7%, Wokna na svém PC nemám už několik let.
14.6.2003 19:40 Frank
Rozbalit Rozbalit vše dotaz na všechny
Ja jinak jedu z mdk a linksu.
13.6.2003 10:59 Karlos
Rozbalit Rozbalit vše Ja jsem z 0.5 %
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ja jsem z 0.5%, protoze jedu na IRIX 6.5 :-).
13.6.2003 18:52
Rozbalit Rozbalit vše CENTRUM.CZ nepodporuje Linux a je na hovno
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

Příspěk svou vulgaritou překračuje hranice věcné a slušné diskuse.

Zobrazit komentář
14.6.2003 00:26 Jakub
Rozbalit Rozbalit vše CENTRUM.CZ nepodporuje Linux a je na hovno
Ja mam e-mail u centrum.cz uz leta a nikdy jsem s tim v Linuxu problem nemel. Ani pres telefonni linku, pres kabel ani pres ADSL.
14.6.2003 03:11 Jan Stavel
Rozbalit Rozbalit vše Nocni zmatiny
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Snazil jsem se procist si celou diskuzi, ale v tri hodiny rano je to temer nemozne :) Nicmene, zarazilo me, ze hodne lidi tvrdi, ze hlavni vyhoda linuxu je v jeho cene, resp. k to, ze je zdarma. Coz sice je a neni, prijde na to, ale o tom uz bylo napsano hafo. Podle me a pro me je hlavni vyhoda linuxu v tom, ze funguje. Narozdil od win. Muzu si odpoledne sednout k pocitaci a surfovat az do rana (jako dnes), uptime X hodin a nic! Zadna "unava systemu" a co hodinu restart, jak to duverne znam z win... Stejne tak, ne-li lepe funguje MacOSX na jabkach, a ja osobne bych klidne zahodil svoje AMD a poridil si treba e-mac, nicmene osmdesat tisic volneho kapitalu na peknou hracku a vhodnou dekoraci pokoje nemam... Takze si radsi zbastlim komp sam, on nejak funguje, obzvlaste osazen linuxem. Pokud nepotrebuje nejake ucetnictvi, CAD/CAM system a spousty her a vystacim s OO, KWriterem, pripadne StarOffice ci LYXem, coz je muj pripad, nemusim vubec Win resit. Nicmene jsem si temer jist, ze linux ma vice nez 0,7% naroda, aspon pokud pocitam sve zname, ma ho aspon jako alternative boot min. 5% lidi. Toz tak, jdu spat.
3.9.2003 23:23 czeXit.tk
Rozbalit Rozbalit vše Nocni zmatiny
Kde jste vzal ze eMac stoji 80000? Aktualne zacinaji ceny na 26000 bez DPH! Mozna muze pripadat 26000,- bez DPH moc, ale kdyz si pripoctete ze je v cene operacni system, kancelarsky balik (nic moc, jasne), par her a iLife, tak je to vyborna cena. Na znackovy pocitac samozrejme, s garazovymi a kuchynskymi pocitaci se to neda srovnavat. Nebo si kupte starsi G3/G4 masinu, Jaguar (10.2) beha pekne a chystany Panther (10.3) pry jeste zrychlil :-) P.S. ty ceny jsou doporucene, od 15.9. otevira www.apple.cz vlastni obchod pro koncaky, ale prodejci maji nizsi ceny nebo stejne+lepsi podporu.
15.6.2003 19:00 bero
Rozbalit Rozbalit vše Ono to zase nebude tak zhave
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Viz zde statistika uzivatelu site Mistral UPC http://portal.dkm.cz/counter/
16.6.2003 15:39 Ivan Majer
Rozbalit Rozbalit vše bude nás víc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Provozujeme internetovou kavárnu ve Zdicích,Mandrake 9.1 a po 6 týdnech provozu mohu říct,že většina lidí nereaguje na jiný OS :-)) a jsou stálí návštěvníci kteří uvažují o přechodu na Linux. Jako prohlížeč je nastaven Konqueror ev. Mozzila.
25.10.2003 12:37 Moje Jméno
Rozbalit Rozbalit vše bude nás miliony
Jak nereaguje ? To mají ve Vaší kavárně na výběr z více OS ?
7.11.2003 23:28 WinLin
Rozbalit Rozbalit vše stabilni co vic?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Z Windows jiste mnozi znaji jeho nestability .. ja si nemohu stezovat. Vzdy sem si nejak poradil. Kupuji levny HW a co se Win tyce, povazoval sem W98 za stabilni a XP za skalopevne, jen kvuli TV karte obcas restart. Linux? Co to je restart? Nefunkcni HW? Jaky? Problemy? Ostatni poradi nebo se doctu na webu. Kez by tomu taky bylo vzdy...
6.4.2005 23:15 mmrnda | skóre: 18 | blog: Pokusy | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: stabilni co vic?
[PC(AMD, Intel)]Windows - Spustíte skoro každou hrz (Drahá herní konzole){Athlon atd., Pentium a Celer}

[PC(AMD, Intel)]Linux - Nefungujou Win Aplikace (Hustej OS :-( Bez podpory winapp){Athlon atd., Pentium a Celer}

[Apple iMac, eMac, miniMac atd.(PowerPC)]MacOSX - Neřešit, co je problém?{G5}
Učený člověk na zem nespadl.
21.11.2004 14:39 Greenhorn | skóre: 8 | blog: Linux is good way to freedom. | Proseč pod Ještědem
Rozbalit Rozbalit vše Statistiky jsou správné, ale..
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pokud by tu policie šla tvrdě po nelegálním softu, hlavně v domácnostech, tak by se statistika prudce změnila. Stalo se tak například i v Portugalsku, když vstoupilo do EU. Zájem o linux tam byl pak velký.
4.1.2006 15:46 T
Rozbalit Rozbalit vše Re: Je nás jen 0,7%?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
OMG, v 0.5 procentech muzou byt klidne windows .... a to, ze nekdo ma linux doma a nedostane se na net muze byt taky pravda .... ale stejne tak bude 150x vic lidi co maji doma windows .... no a to, ze je linux minoritni na desktopech, to budme jen radi, protoze kdyby zacal nedejboze nekdy v budoucnu MS konkurovat, tak by sme se setkali s tim, co se setkavaji uzivatele linuxu jiz bezne:) ... s nekompatibilitou ... kdyby byla pulka softu pro linux a druha pro win, to by byla parada:) ... nebo spis jeste kdyby se komercni soft pro linux delil o dalsich deset vzajemne nekompatibilnich distribuci ... jo, toho dne se vsichni tresme!!!!

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.