Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 20:22

Distribuční novinky - 47/2007

27. 11. 2007 | Luboš Doležel
Články - Distribuční novinky - 47/2007  

Podpora otevřených formátů protlačována americkým senátorem. Dostane se Linux až k berlínské policii? BusyBox předmětem dalších žalob. KDE 4 se blíží: KDE 4.0 RC1 a KOffice 2.0 alpha 5. Na světě je GNU Affero GPLv3. BlueWhite64 Linux 12.0 miniLive. Pardus Linux 2007.3. RoFreeSBIE 1.3. Distribuční rada: rychlé výpočty v KDE.

Obsah

Letem světem

link

Vyšel FreeNAS 0.686 Beta 2 opravující celou řadu chyb. Pie Box Enterprise Linux 4 AS U6 je klon Red Hat Enterprise Linuxu 4.6. sidux 2007-04 (živé CD Debianu sid) přináší poslední novinky jako X.org 7.3, XRandR 1.2, mac80211 atd. Devil-Linux 1.2.14 je distribuce zaměřená na firewally a servery - tato verze aktualizuje software a přidává jádro 2.4.35.2. Pioneer Linux 3.0.2 RC je distribuce založená na Kubuntu, zahrnuje klienta Linspire Click 'N Run. ParallelKnoppix 2.8 je distribuce pro clusterové farmy - tato verze je pouze pro 64bitové systémy. Na světě jsou dvě španělské distribuce podporované tamními regionálními vládami: Guadalinex 4.1 z Andalusie a MoLinux 3.2 Beta z Kastilie-La Mancha. Myah OS 3.0 Alpha 2 zahrnuje ovladač radeonhd, nabízí grafické přihlašování přes Slim, ale stále nemá všechny funkce konečné verze. m0n0wall 1.3 Beta 5 přidává siproxd a opravuje různé drobnosti.

Podpora otevřených formátů protlačována americkým senátorem

link

Americký senátor Barack Obama, který usiluje o místo prezidenta, se vyslovil pro podporu otevřených formátů v USA. „Musíme používat technologie, abychom otevřeli svou demokracii. Není to žádná náhoda, že jedna z nejvíce tajnůstkářských vlád v historii dávala přednost speciálním zájmům a usilovala o politiku, za kterou se vám nemůžou podívat do očí. Jako prezident bych to změnil. Dal bych vládní data online ve všeobecně přístupných formátech.“ To řekl během svého projevu v prostorách Google v Mountain View. Dále představil svůj detailní plán (PDF) na podobu IT oblasti ve vládě. Marino Marcich, vrchní ředitel ODF Alliance, tomuto rozhodnutí tleská - řekl, že veřejné informace, které může kdokoliv stahovat a číst, jsou hlavním cílem ODF Alliance. „Jsme nadšeni, že se vůdčí američtí činitelé připojují k rostoucímu zástupu lidí, kteří už poznali důležitost skutečně otevřených standardů.“ Návrhy na podporu ODF se v USA objevily už několikrát, ale zákony byly obvykle pozměněny pod tlakem lobbistů jedné společnosti.

Dostane se Linux až k berlínské policii?

link

Berlínská policie vydala tiskové prohlášení, kde vyjadřuje velkou nespokojenost se svým současným počítačovým systémem (Police National System for the Information, Communication and Processing), jehož nestabilita je příčinou velkých průtahů při podávání stížností na policii. Občan musí počítat se zdržením 30 až 90 minut. Viceprezident německých policejních odborů říká, že situace je neudržitelná. Navrhuje přechod na otevřený operační systém, což by vedlo k úsporám v řádu milionů eur a umožnilo by efektivnější správu prostředků. Německé policii, která je referenčním zákazníkem Microsoftu, sděluje, že mnoho takových operačních systémů je dokonce certifikováno Evropskou unií. Připomeňme, že Linux našel své místo např. už na německých daňových úřadech, kde běží 12 000 desktopů se SUSE Linuxem.

BusyBox předmětem dalších žalob

link

BusyBox (sada standardních unixových nástrojů, která je populární v embedded zařízeních) se stal předmětem dalších dvou amerických žalob o porušování licence GNU GPLv2. Stejně jako v předchozím případě, který se podařilo vyřešit mimosoudně, jde o nelegální šíření programu bez zdrojových kódů. Podle GNU GPL má být přístup ke zdrojovým kódům zaručen každému uživateli programu. I tentokrát se snažili s firmami Xterasys Corporation a High-Gain Antennas, LLC věc vyřešit po dobrém - neuspěli, a tak Software Freedom Law Center začalo jednat. Připomeňme, že cílem není jen to, aby byl produkt distribuován v souladu s licencí, ale aby byla nahrazena vzniklá škoda. Jinak by si každý dovolil licenci porušovat, neboť nejhorší situací by pro něj bylo, že by licenci musel eventuálně začít dodržovat.

KDE 4 se blíží: KDE 4.0 RC1 a KOffice 2.0 alpha 5

link

Na světě je nová várka vývojových verzí z dílny KDE. KDE 4 se dostává do stavu release candidate a zároveň vychází konečná verze KDE Development Platform - platforma poskytující potřebné aplikace a knihovny pro vývoj vlastních KDE aplikací. KDE Development Platform je zmrazené a dostatečně kvalitní pro vydání. Protože KDE 4 by mělo vyjít už v prosinci, je nejvyšší čas začít testovat a hlásit nalezené chyby. Vývojáři tuto verzi označují za vhodnou pro každodenní používání, s čímž však osobně nemohu souhlasit. Pokud si chcete prostředí nezávazně vyzkoušet, stáhněte si živé CD KDE Four Live 0.7. Zajímavé je, že i autor tohoto CD vyjadřuje silné pochyby o kvalitě konečné verze. Mezitím už probíhají přípravy na oslavy vydání - ty hlavní se budou konat v Mountain View v Kalifornii v lednu 2008.

Čerstvě vydané KOffice 2.0 alpha 5 lépe sdílí infrastrukturu: vnitřní nástroje (např. barevné přechody) jsou nyní sdíleným kódem a funkce pro práci s OpenDocument Format se nacházejí v oddělené knihovně - ta se stane součástí kdelibs 4.1. V této ukázkové verzi KOffice se nachází i návrh na přizpůsobitelnou pokročilost uživatelského rozhraní - programy tedy můžete přepnout do režimu vhodného pro děti a nenáročné uživatele. Vývojáři za rastrovým editorem obrázků Krita intenzivně pracují na nových funkcích - v poslední verzi najdete mimo jiné nástroj pro kreslení čínským štětcem a nový Path Tool. Také jsou přítomny všechny filtry, které se nacházely v Krita 1.6.

kde kde kde kde

Na světě je GNU Affero GPLv3

link

Poslední z licencí GNU řady 3 byla dokončena a uvolněna k používání veřejností: GNU Affero General Public License v3. Tato licence odpovídá na požadavky vývojářů softwaru používaného především v podobě Software as a Service (software jako služba). Pokud je například open source diskuzní fórum licencované pod obyčejnou GPL, kdokoliv může na svém webu používat toto fórum s vlastními úpravami, které není povinen uvolnit. Tuto situaci řeší právě zmiňovaná AGPL, která k GPLv3 přidává jednu klauzuli navíc (čtěte klauzuli číslo 13). Free Software Foundation tuto licenci doporučuje používat u softwaru, který je často používán síťově, aby byla zaručena spolupráce mezi vývojáři. FSF v oznámení zároveň chválí za pomoc, kterou komunita poskytla při přípravě licence.

BlueWhite64 Linux 12.0 miniLive

link

Vyšel BlueWhite64 Linux 12.0 miniLive - živá verze neoficiálního 64bit portu Slackwaru, která může běžet z CD i USB disku. Obsahuje i poslední aktualizace z adresáře patches a několik dalších navíc. Systém byl vytvořen pomocí skriptů Linux Live 6.1.5, používá AuFS (nástupce unionfs) a Squashfs s kompresí LZMA. Běží na SMP jádře 2.6.23.8 s X.org 7.2 a KDE 3.5.8. Zde nabízí Mozilla Firefox a Thunderbird, KTorrent, Pidgin, GIMP, vypalovací software K3b, Mplayer, KOffice a správce balíčků Swaret. Obraz systému má velikost 257 MB.

bluewhite64- bluewhite64-

Pardus Linux 2007.3

link

Pardus Linux je turecká uživatelsky přívětivá distribuce, která je vyvíjena už od roku 2003 tureckým Výborem pro vědecký a technologický výzkum. Nezaměřuje se ovšem pouze na turecké uživatele - oficiální web je k dispozici i v angličtině a existují také komunitní stránky ve francouzštině. Nabízí vlastní systém správy balíčků PiSi, framework Murdur pro urychlení startu systému a jiné zajímavé vlastnosti. Samotný vývoj distribuce je rozdělen do celé řady podprojektů. Poslední verze 2007.3 s kódovým označením Lynx vylepšuje Network manager, který umí detekovat profily bezdrátových sítí a přepínat je automaticky, dále byl vytříben správce balíčků, kde byly opraveny různé chyby, instalátor distribuce nazvaný Yali se nyní nejprve ptá na upřesňující informace a pak až instaluje, a také byl aktualizován software distribuce, včetně KDE 3.5.8, K3b 1.0.4 a OpenOffice.org 2.3.

pardus pardus pardus

RoFreeSBIE 1.3

link

RoFreeSBIE je živé DVD/CD instalovatelné na pevný disk, jehož účelem je propagovat FreeBSD a udělat z něj mobilní desktop a výukový nástroj. Po instalaci této distribuce na pevný disk získáváte čisté FreeBSD. Poslední verze RoFreeSBIE 1.3 je založená na FreeBSD-6.3-PRERELEASE. Má vylepšené systémové skripty, které umožňují, aby nastavení systému bylo uloženo na disk, odkud jej lze později obnovit. Uložitelná nastavení zahrnují konfiguraci sítě (včetně firewallu), obsah menu, nastavení způsobu přihlašování atd. RoFreeSBIE používá nový grafický instalátor, X.org 7.3, poslední ovladače NVIDIA, aktualizovaný software a nové skripty pro připojování médií.

rofreesbie

Distribuční rada: rychlé výpočty v KDE

link

Prostředí KDE obsahuje jednoduchou kalkulačku, která je vždy rychle přístupná. Je to dialog Spustit příkaz obvykle zobrazitelný zkratkou Alt+F2. Stačí do dialogu místo příkazu zadat výpočet:

rada

a potvrdit jej stisknutím enteru. V políčku pro příkaz se objeví výsledek:

rada

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 46/2007
Následující díl: Distribuční novinky - 48/2007

Související články

Distribuční novinky - 46/2007
Distribuční novinky - 45/2007
Distribuční novinky - 44/2007
Distribuční novinky - 43/2007

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.