Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 12:26

Distribuční novinky - 14/2008

7. 4. 2008 | Luboš Doležel
Články - Distribuční novinky - 14/2008  

Reakce na schválení OOXML (Mark Shuttleworth, FFII, Brian Jones). KDE a Wikimedia spolupracují. Pokroky open source grafických ovladačů (AMD, NVIDIA). Gentoo Linux 2008.0 Beta 1. PUD GNU/Linux 0.4.8.6 LXDE Edition. Slackware Linux 12.1 RC1. Distribuční rada: základy používání Xnest.

Obsah

Letem světem

link

GoboLinux 014.01 stabilizuje systém a nabízí KDE 3.5.8, OpenOffice.org 2.3.1 a spoustu programů. GoblinX 2.7 Beta 1 "Mini" má aktualizované jádro (2.6.24.3), Aufs, Squashfs i programy a knihovny z GNOME, představuje vylepšené Magic Center and Media Manager a umožňuje ukládat změny v systému na oddílu s FAT32.

Reakce na schválení OOXML

link

OOXML se už prakticky stalo standardem ISO (zbývají možnosti odvolání) a to pochopitelně vyvolalo reakce z různých stran komunity. Evropská komise mezitím na základě stížnosti od ECIS prošetřuje celou věc a za tímto účelem si vyžádala informace od národních standardizačních orgánů. Komise v lednu také řekla, že prověřuje, zda je OOXML dostatečně interoperabilní s produkty konkurence.

Mark Shuttleworth

link

Ostrá kritika byla slyšet z úst Marka Shuttlewortha. Říká, že ISO nedostálo své zodpovědnosti: „Je smutné, že ISO nechtělo uznat to, že proces schvalování závažně selhával. Když máte proces postavený na důvěře a tato důvěra je zneužita, ISO by mělo proces zastavit. ISO je parta starých inženýrů a všechny tyhle věci jsou nudné, takže je třeba mnoho nadšení... pak najednou přijde velká investice a spousta lobování, a tak získáte umělé výsledky.“ Mark trvá na tom, že OOXML nepatří mezi ISO standardy jako HTML, PDF a ODF. Podle jeho názoru je jednoznačnost, shoda názorů a skutečná víra v to, že více organizací může standard implementovat, tím, co utváří dobrý standard. Dále se Marka zeptali, jaký je jeho postoj k implementaci OOXML: „Nebudeme investovat do snah přiblížit se implementaci mizerně definovaného standardu. Pokud se dostaneme blízko k implementaci, Microsoft jen posune cílovou čáru o kus dál. Microsoft se necítí být vázán standardem.“ Mark nicméně nevěří, že toto vítězství zpomalí rozšiřování Linuxu na desktopu, a říká, že aplikace s podporou ODF se budou dále rozšiřovat.

FFII

link

FFII, které se v minulosti proslavilo bojem proti softwarovým patentům, vydalo tiskovou zprávu jako reakci na schválení OOXML. Následuje překlad některých částí této zprávy:

Členům ISO se nepodařilo neschválit formát Open XML. Microsoft zkompromitoval ISO během svého spěchu za účelem získání oficiálního razítka pro svůj Office OpenXML, během čehož používal neférových praktik jako zaplňování komisí v několika zemích nebo politických zásahů ze stran ministrů. [...] Honička za Open XML začala přijetím OpenDocument formatu jako ISO standardu pro kancelářské dokumenty (ISO 26300:2006). Otevřený standard ODF je považován za nebezpečí pro trh monopolistického Microsoftu spolu s jeho vlajkovou lodí v podobě produktu Microsoft Office. Vlády po celém světě přecházejí na ISO standard ODF jako výchozí formát pro kancelářské formáty. [...]

Laurent Richard z belgické Association Electronique Libre říká: „Válka o kancelářské formáty souborů teprve začíná. Skutečnou válkou bude nasazování OOXML vládami a jejich občany, kteří si budou muset znovu koupit Microsoft Office, aby zjistili, co státní správa dělá. Budeme žádat Evropskou komisi o důkladné prověření formátu a záruku, že konkurenti mohou dosáhnout 100% interoperability s Microsoft Office, což není možné se současným pseudostandardem OOXML.“

Pieter Hintjens z Evropské asociace softwarového trhu říká: „Nikdo nechce standardy, které si můžete koupit. Microsoft si koupil standard u ECMA, nyní si koupili ISO. Komu se to líbí?“

Tisková zpráva dále obsahuje prohlášení zástupce OpenForum Europe (jejich vlastní zpráva), zakladatele kampaně <NO>OOXML (jejich vlastní zpráva) a architekta softwarových řešení z Red Hatu.

Brian Jones

link

Brian Jones z Microsoftu ve svém blogu zhodnotil výsledky schvalovacího procesu. Považuje je za ukázku všeobecně dobrých pocitů, které mají národní organizace z pokroků za posledních šest měsíců. Říká, že je nyní čas zaměřit se na vývoj nástrojů, které budou vývojáři potřebovat pro práci s OOXML. Také oznamuje, že po instalaci rozšíření bude v MS Office možné nastavit ODF jako výchozí formát (stejně tak bude možné nastavit staré binární formáty), ale věří, že většina lidí použije OOXML. Na závěr si myslí, že válka formátů právě skončila. Za pozornost stojí také Brianova reakce na norské „ANO“ (čtěte v souvislosti s pohledem druhé strany, který Brian označil za FUD).

KDE a Wikimedia spolupracují

link

Organizace KDE e.V. a Wikimedia Deutschland otevřely společné prostory v německém Frankfurtu. Organizace sice pracují každá na odděleném místě trhu, nicméně sdílejí cíl: svobodnou kulturu. Kancelářské prostory nejsou jen organizačním vylepšením pro KDE e.V., ale zároveň došlo k zaměstnání prvního pracovníka: administrativního asistenta, který například pomůže při organizaci vývojářských setkání, kterých je jen na tento rok plánováno osm. Sebastian Kügler tyto události okomentoval slovy: „Věříme, že kombinace Svobodného softwaru a Svobodného obsahu je nejen prospěšná, ale je dalším logickým krokem směrem k dospělé a organizované komunitě Svobodné kultury.“ Wikimedia zase oceňuje náklady ušetřené díky této spolupráci - budou se moci snáze sdílet prostředky i zkušenosti.

Pokroky open source grafických ovladačů

link

AMD

link

U AMD jsou tentokrát dvě novinky. Na Apríla byla vydána zrevidovaná verze dokumentace k procesorům R500. Verze 1.3 obsahuje dodatečné informace o příkazovém procesoru (Command Processor). Druhou věcí, ke které má nyní komunita více dokumentace, je fungování PowerPlay (správa výkonu). Předtím byly dostupné jen informace o registrech, což není postačující. Alex Deucher z AMD zařadil patch přidávající funkci "Dynamic Clocks", která umožňuje jak dynamickou změnu frekvence, tak statické nastavování. U některých karet byla tato funkce přístupná už přes video BIOS a Dynamic Clocks nejsou tak vymakané jako PowerPlay, každopádně je pěkné to v xf86-video-ati mít.

NVIDIA

link

Mnoho úsilí v Nouveau je nyní věnováno kartám řady NV5x (GeForce 8 a 9). Pracovalo se na vyjasnění funkčnosti kódu převzatého z nv, nastavování režimů obrazovky a také se provádělo nějaké zpětné inženýrství, aby se rozchodilo OpenGL. Jeden z vývojářů napsal testovací program, který může s kartou přímo komunikovat a zajistit tak vykreslování trojúhelníků navzdory tomu, že zatím schází podpora Direct Rendering Managementu pro tuto řadu karet. Podstatně lépe to ale vypadá s kartami na bázi NV4x - tam zbývají dva velké problémy. První je to, že se ke správě paměti nepoužívá správa paměti přes TTM, což má dříve či později za následek pád programu. Druhou věcí je pak skutečnost, že se při vykreslování vždy musí hned cpát data do GPU. Nejvýhodnější je přitom, aby se data posílala po várkách, takže je nyní znatelný úbytek výkonu. Dobrou zprávou na závěr je to, že se podařilo získat studenty, kteří budou Nouveau vylepšovat v rámci Google Summer of Code. Těšit se tak můžeme na suspend/resume u NV4x, Gallium3D backend pro čipsety NV2x a snad i podporu XvMC.

Gentoo Linux 2008.0 Beta 1

link

Vyšel Gentoo Linux 2008.0 Beta 1 - s drobným zpožděním kvůli osobním problémům vývojářů, ale přece. I tentokrát prý vývojáři zvažovali splnění podmínek Linux Standard Base, které vyžadují přechod na RPM a zařazení X11 do základních částí Gentoo Linuxu (starý aprílový žert), ale řekli si, že ne. Dostupné jsou minimalistické instalační CD, univerzální instalační CD a živé CD a DVD. Nyní je důležité pomoci hlášením chyb, aby bylo co nejdříve možné vydat druhou betu.

gentoo gentoo

PUD GNU/Linux 0.4.8.6 LXDE Edition

link

PUD GNU/Linux je tchaj-wanské malé živé a instalační CD, které je postavené na bázi Ubuntu s nápady převzatými z LAMPPIXu a Damn Small Linuxu. Edice LXDE předvádí prostředí Lightweight X11 Desktop Environment ve verzi 0.3 a používá instalátor a balíčky z Ubuntu 8.04. Účelem prostředí LXDE je nabídnout co nejvíce při nízkých nárocích na systémové prostředky. Systém je k dispozici v angličtině, zjednodušené čínštině a tradiční čínštině.

pud

Slackware Linux 12.1 RC1

link

Vývojový strom Slackwaru dosáhl do stavu RC1 - stále zbývá nějaká práce. Slackware "current" nyní používá jádro 2.6.24.4, glibc 2.7 a GCC 4.2.3. Výchozím prostředím je KDE 3.5.9 a používá se vývojové sestavení xorg-serveru 1.5. Jako obvykle není release candidate k dispozici v podobě instalačních CD/DVD, ale existují neoficiální obrazy. Zároveň vyšel Bluewhite64 Linux 12.1 RC1 (neoficiální port na x86-64).

Distribuční rada: základy používání Xnest

link

Xnest je nástroj, se kterým můžeme otevřít novou relaci X11 v okně uvnitř jiné relace. Může se nám to hodit k testování nových grafických prostředí, když se nám nechce spouštět skutečnou novou relaci. Základní příkaz:

Xnest -ac -geometry 800x600 :1 &

Pomocí -ac si zajistíme možnost benevolentního přístupu k serveru a s -geometry nastavujeme rozlišení virtuální obrazovky. :1 pak určuje číslo displeje (:0 už je typicky zabrané současným displejem). Nyní můžeme nechat například spustit nové KDE s odděleným profilem (v /tmp):

HOME=/tmp DISPLAY=:1 startkde

A výsledek může vypadat takto - všimněte si, že nefunguje hardwarová akcelerace OpenGL (čímž nevylučuji, že to s jinými ovladači nebo nastavením možné je):

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 13/2008
Následující díl: Distribuční novinky - 15/2008

Související články

Distribuční novinky - 13/2008
Distribuční novinky - 12/2008
Distribuční novinky - 11/2008
Distribuční novinky - 10/2008

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.