abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 797 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 10/2008

    12. 3. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 7079×

    BusyBox: další úspěch v prosazování GPL. IBM nabídne linuxová PC pro rozvojové trhy. Hroutí se nigerijská žaloba proti OLPC? Pokračující spory o OOXML. SystemRescueCd 1.0.0. Linux Mint 4.0 KDE Community Edition. Linux-EduCD 0.9. Distribuční rada: prohlížíme PDF v konzoli.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Pokračující vývoj Ubuntu Linuxu se projevil v podobě Ubuntu 8.04 Alpha 6 - zároveň vyšly i přímo příbuzné distribuce: Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu a Ubuntu Studio. Vyšlo také Mythbuntu 8.04 Alpha 3 - pozor, není kompatibilní s Mythbuntu 7.10, ani s jinými distribucemi na bázi MythTV 0.20.2. Dalším derivátem Ubuntu je Kiwi Linux 8.03 nabízející maďarskou a rumunskou lokalizaci. Na závěr je tu Elive 1.6 (vývojová verze) s Icedove 2.0, jadernými moduly pro Eee PC, vylepšeným bootovacím systémem pro běh v režimu live, upravenými funkcemi pro podporu Windows a dalšími novinkami.

    BusyBox: další úspěch v prosazování GPL

    link

    Válečné tažení lidí okolo BusyBoxu proti všem, kteří neoprávněně distribuují tento produkt, zaznamenalo další vyhranou bitvu. Software Freedom Law Center dosáhlo mimosoudního vyrovnání s firmou High-Gain Antennas. Žalující strana obnoví právo firmy produkt dále distribuovat pod GPL a firma bude mít odborníka, který bude hlídat, aby se podobná situace neopakovala. Dále zveřejní zdrojový kód upraveného BusyBoxu a žalující straně zaplatí blíže neurčenou náhradu škod. Spor začal v druhé polovině listopadu, když High-Gain Antennas odmítlo napravit situaci po dobrém.

    IBM nabídne linuxová PC pro rozvojové trhy

    link

    Zatímco rozšiřování Linuxu na běžné desktopy bylo vždy obtížné, v současnosti můžeme vidět jeho rostoucí úspěch na levných desktopech, noteboocích a různých přenosných zařízeních. IBM, které v roce 2004 opustilo trh s desktopovými počítači, oznámilo plány na dodávání linuxových desktopů na rozvojové trhy. Samotný hardware budou zajišťovat partneři polského LX Polska a rakouského VDEL. O softwarovou stránku se postará Red Hat, přičemž počítače budou vybaveny kancelářským balíkem IBM Lotus Symphony. Očekává se, že počítače budou směřovat především do Ruska. Tamní Ministerstvo obrany, letecká společnost Aeroflot a Alfa Bank předem projevily zájem.

    Hroutí se nigerijská žaloba proti OLPC?

    link

    Minulý rok jste se mohli doslechnout o tom, že nigerijská firma Lagos Analysis Corp. žaluje OLPC kvůli speciální klávese sloužící k přepínání jazykových variant klávesnice. Důvodem byl patent, který se ovšem překvapivě věnuje vzhledu takové klávesnice, a ne samotné funkčnosti. Nigerijský úřad pro registraci ochranných známek a patentů nyní zaslal právníkům OLPC informace, které se týkaly toho, zda patent i nadále platí. V současnosti už by za normálních okolností byl patent neplatný. Ukázalo se, že nejsou doklady o prodloužení patentu, což je zajímavé vzhledem k tomu, že žalující strana dodala k soudu dokumenty ukazující opak. Tyto dokumenty datované 21. listopadu 2007 tvrdí, že 15. srpna téhož roku došlo k rozšíření platnosti. 21. listopad je zajímavý den, protože hned den na to byla podána žaloba na OLPC. Závěr zatím není jistý, ale připomeňme, že by to nebylo poprvé, kdy se člověk z firmy Lagos Analysis Corp. dopustil podvodu.

    Pokračující spory o OOXML

    link

    Rozruch okolo ženevského jednání o OOXML stále neustal a ozývají se hlasy, že jednání proběhlo v rozporu s pravidly. Andrew Updegrove stojí za tím, že podle pravidel není možné, aby se v tomto hlasování zohledňovaly hlasy zemí s (nižším) oprávněním typu "O", díky kterým bylo nakonec hromadně schváleno přibližně 80 % navrhovaných změn. Alex Brown, který v Ženevě rozhodoval, si stojí za svým, že má na tento postup právo. S přihlédnutím k tomu, že ve změnách, které byly schvalovány obvyklým způsobem (tedy jedna po druhé), bylo nutné provádět další úpravy, se zdá obzvláště nevhodné, že k hromadnému přijetí bez projednávání došlo.

    Frank Farance, který vedl americkou delegaci, se nechal slyšet, že ve specifikaci OpenXML budou pravděpodobně stovky defektů, pokud bude přijata v aktuální podobě. Dále řekl, že za 25 let, co se věnuje oblasti standardů, neviděl, aby se použil podobný postup, kdy jsou změny přijaty bez patřičné diskuze. Na závěr z lehce jiného soudku: Patrick Durusau, který je členem amerického výboru V1 (doporučování postupu místnímu standardizačnímu orgánu), vyjádřil svou podporu pro OOXML: „Jakožto jeden z tvůrců [příští verze] OpenDocumentu si myslím, že je ku prospěchu OpenDocumentu, když je veřejně diskutován formát, který používá MS Office.“

    SystemRescueCd 1.0.0

    link

    SystemRescueCd je záchranný systém na bázi Gentoo Linuxu. Umožňuje provádění různých úkonů, jako je úprava diskových oddílů nebo obnova souborů z poškozených souborových systémů. Aktuální verze 1.0.0 nyní funguje i na systémech i486, přidává alternativní 64bitové jádro (a aktualizuje běžné jádro, které je rozšířené o podporu Reiser4) a nasazuje nové verze u svých hlavních programů (TestDisk, GParted a NTFS-3G). Novinkou je podpora souborového systému brtfs (verze 0.12), síťový ovladač Attansic/Atheros nebo nové ovladače a firmware pro WiFi karty.

    sysresccd

    Linux Mint 4.0 KDE Community Edition

    link

    Linux Mint 4.0 KDE sice neobsahuje KDE 4, ale má zajímavě řešené hlavní menu. Nabízí stejné nástroje jako ostatní varianty této distribuce: tedy mintInstall integrovaný se softwarovým portálem, díky kterému lze snadno provádět instalace, mintUpdate, který vizuálně odlišuje původ balíčků podle důvěryhodnosti zdroje, a mintDesktop pro úpravu některých nastavení v systému (např. spouštěcí obrazovky pro Amarok a další programy). Dále integruje Liberation Fonts (náhrada Red Hatu za písma firmy Microsoft) a Compiz Fusion. Aby se systém vešel na CD, byly bohužel odstraněny různé programy - mezi nimi je Inkscape, OpenOffice.org, GIMP, Kaffeine a další.

    linuxmint linuxmint

    Linux-EduCD 0.9

    link

    Linux-EduCD je polské dílo vystavěné na bázi PCLinuxOS (doposud to vždy bylo Ubuntu). Je to systém určený pro školy v Polsku. Obsahově se zaměřuje na vzdělávání, grafiku, kancelářskou práci a multimédia. Tato verze obsahuje nové grafické konfigurační nástroje, možnost vytváření vlastního obrazu živého systému, lepší podporu pro tiskárny HP a WiFi karty. Distribuce je vybavena prostředím KDE 3.5.8 s OpenOffice.org 2.3.1, PVM, GNU Octave 3, Mozilla Firefoxem 2.0.0.12, Operou 9.25 a také VirtualBoxem 1.5.2.

    educd educd educd

    Distribuční rada: prohlížíme PDF v konzoli

    link

    Konzole, ačkoliv na první pohled graficky nudná, se dá použít pro prohlížení obrázků, přehrávání filmů a další věci. My se podíváme na prohlížení PDF dokumentů. fbgs je skript, který přijímá PDF dokumenty, vykreslí je do dočasných rastrových obrázků pomocí GhostScriptu a poté použije fbi pro jejich zobrazení na framebufferu. Nejjednodušší použití by vypadalo následovně:

    fbgs soubor.pdf

    Nemusí nám ovšem vyhovovat rozlišení generovaných obrázků (výchozí hodnota je 75 dpi) - můžeme jej zvednout na 100 (-l), 120 (-xl) nebo 150 (-xxl) dpi. Ukázka se 120 dpi a generováním v barvách (-c - standardně se generuje černobílý obrázek):

    fbgs -xl -c soubor.pdf

    Posledním možným argumentem skriptu je -p pro určení hesla pro soubory, které to vyžadují.

    fbgs -p tajne soubor.pdf
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.3.2008 09:31 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    to jste nemohli ten tip s fbgs zverejnit tak pred rokem? tehdy bych vam za to libal nohy, protoze jsem byl nucen pracovat nekolik mesicu na pc, kde neslo spustit nic jineho nez bash, a pdf soubory jsem musel na jinem pc pracne prevest do html, abych si je mohl na svem stroji v pochybne kvalite precist. nicmene i tak diky, urcite se bude do budoucna hodit ;-)
    juraj-bit avatar 12.3.2008 13:25 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    Po spusteni fbgs skriptu s pdf suborom ako argument mi to vypisuje nasledujucu chybovu hlasku: ioctl VT_GETSTATE: Neprípustný argument (not a linux console?)
    12.3.2008 17:22 Robertek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    To asi neotevíráš v opravdovém terminálu (frambuffer) ale v nějakém "virtuálním terminálu" pod X.

    Toto je program dělaný pro prostředí bez X.
    12.3.2008 20:04 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    Říká se „virtuální konzole“ a „emulátor terminálu“ :)
    13.3.2008 12:50 kilinux | skóre: 15 | blog: KILinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    Fbgs je jenom skript, ja jsem si ho upravil takto:
    # show pages
    if [ -z "$DISPLAY" ]; then
    
    fbi $fbiopts -P $DIR/ps*.tiff
    
    else
    
    kuickshow $DIR
    
    fi
    
    a funguje jak v consoli, tak i v konsoli :-)
    juraj-bit avatar 14.3.2008 07:30 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    funguje to, vdaka ;)
    12.3.2008 19:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    ad Linux-EduCD:
    Proč se všichni hrozně snaží napodobit grafický styl Vist?
    Už to mám celkem dost vokoukané ... jako je to pěkný, ale proč nemůžou projevit trochu kreativity?
    San avatar 12.3.2008 22:06 San | skóre: 4 | blog: kecy starý Blažkový | Blansko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    S tím nelze než souhlasit. Okopírovat něco umí každý (i když microsoft by také mohl vyprávět :-))
    Kýbl ovčích hovínek
    Komunista avatar 16.3.2008 11:13 Komunista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    Možno preto, aby sa používatelia Windows cítili ako doma. Ono, ak majú rovnaký vzhľad okien, ani nezbadajú že fičia na niečom inom :-P
    18.3.2008 18:18 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 10/2008
    Vzhled prece neni to co by pusobilo zacatecnikum problemy... Chce to fantazii na vlastni vzhled, uz mi to prijde docela trapny jak je dnes vsechno pseudoskleneny.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.