Portál AbcLinuxu, 12. května 2024 16:28

Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku

13. 10. 2008 | Václav Stodůlka
Články - Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku  

Co nového přináší OpenOffice.org 3? Žádný redesign aplikace od základu se neděje, nicméně zásadních změn ospravedlňujících vyšší číslovku je dost - najdeme mezi nimi obligátní vylepšení vzhledu, podporu nových formátů, několik killer features a pak kopec drobností. Pojďme si nejdůležitější změny projít.

Pamatujete si ještě na uvedení OpenOfiice.org 2.0? Od oficiálního uvolnění to budou za pár dní právě tři roky, balík samotný je ale ještě o nějaký ten pátek starší - u OpenOffice.org je totiž zvykem, že vývojové verze „zraje“ několik měsíců bez větších úprav a téměř každý build se dá normálně používat, a tak je aktuální řada balíku v provozu bez větších obměn opravdu dlouho. Za tuto dlouhou dobu stihla nabrat několik nových funkcí, nicméně vždy se jednalo v podstatě jenom o drobnosti, a tak už určitě uznáte, že dozrál čas na vydání další verze.

ooo3 about

ooo3 splash
Nový splashcreen

Vzhled

Nové OpenOffice.org přináší několik grafických změn - nový splashscreen, který je teď o 30 % víc sexy, uvítací obrazovku, která dokáže rychle navigovat k jednotlivým komponentám balíku, novou sadu ikon, nové grafické téma v Calcu, nové zobrazení grafů a několik dalších vylepšení. Bohužel se mi nepodařilo rozjet ve Fedoře 9 GTK+ kabátek, takže jsou screenshoty trochu degradovány základním šedým vzhledem celého balíku, za což bych se chtěl omluvit.

ooo3 uvitani
Uvítací obrazovka

ODF 1.2

Je nová verze standardu ODF pro běžného uživatele v něčem výhodnější, nebo je to spíše nežádoucí vnášení nekompatibility s jinými aplikacemi a staršími verzemi OpenOffice.org? Těžko soudit, nicméně stalo se a OpenOffice.org 3 podporuje ODF verzí 1.0/1.1 a 1.2 jak pro čtení, tak pro zápis; pokud chcete zapisovat ve starší verzi formátu, je třeba nastavit si ji v konfiguraci, implicitně je zapnuto ODF 1.2. Změny mezi formáty by neměly být zásadní, a tak se dokumenty v ODF 1.2 - dle vývojářů - mohou a nemusí dát otevřít i ve starších verzích OpenOffice.org – což je vyjádření jako ze seriálu „Jistě, pane ministře“.

Importní filtry pro Microsoft Office 2007

Ačkoli nové OpenXML formáty Microsoftu, které jsou použity v Office 2007, jsou tématem stále velmi kontroverzním, je třeba dívat se na ně pragmaticky a zejména je potřeba umět je otevírat. Filtry pro tyto formáty byly zařazeny už do velmi raných buildů OpenOffice.org 3 a tvrdě se na nich pracovalo. Výsledkem je, že na jednu stranu prakticky všechny tyto dokumenty, které jsem dostal pod ruku, šly v OpenOffice.org 3 otevřít, na druhou stranu je formátování stále ještě celkem volné a občas mají - například v Impressu - některé texty problémy udržet se v rámci stránky. Nicméně první velký krok je hotový a už i tato raná implementace OpenXML je pro velkou skupinu lidí důvodem k upgradu.

ooo3 impress
Takto si Impress poradí s pptx, které mi poslala kolegyně

Sdílení tabulek více uživateli

Pomalu se přesouváme od "must have" záležitostí k novým killer features. Ač se to může někomu jevit jako nepodstatná blbost, považuji následující vlastnost za velmi významnou pro specifické oblasti. V OpenOffice.org 3 je možno mít otevřenu jednu tabulku více uživateli naráz, takže všichni mohou najednou zapisovat. Vsadím svůj klobouk, že v každém "enterprise" podniku o více než 100 lidech se najde větší či menší skupina, která denně musí řešit problém známý jako "Soubor je zamknut jiným uživatelem, chcete jej otevřít v režimu pro čtení?". Po přechodu na OpenOffice.org 3 bude úsměv těchto zaměstnanců nejméně o 7 % širší, což se jistě zapíše do dalších firemních statistik (které již může zapisovat více zaměstnanců současně :-)).

ooo3 calc
Editaci souboru více lidmi jsem nezkoušel, můžete se ale pokochat novým grafickým tématem

Import PDF a hybridní PDF

To, že OpenOffice.org umí exportovat PDF, je asi zbytečné psát. Pro novou verzi ovšem vytvořil Sun zcela unikátní doplněk (plugin), který podstatně rozšiřuje možnosti práce s PDF - dokonce bych se nebál nazvat tuto funkci další killer feature. Plugin má dvě zásadní funkce - zaprvé umí otevřít obecné PDF v OpenOffice.org Draw. Jednoduše dáte otevřít - vyberete PDF a obrázky, křivky a texty jsou na svých místech, tedy plus mínus skoro. Lidé, kteří říkali, že PDF je jenom pro zobrazování a tisk už zkrátka nemají pravdu, PDF už jde normálně otevřít a upravovat i v obyčejném kancelářském balíku.

ooo3 pdf import
Importované PDF – texty rozdělí na jednotlivé řádky a ne vše úplně sedí na svém místě, ale pro takové to naše domácí PDFkování...

Druhá vlastnost doplňku je ještě o fous zajímavější - umožňuje vytvářet tzv. "hybridní PDF". Takové PDF pak v sobě obsahuje tradiční obsah, který se zobrazí v libovolném PDF prohlížeči, a také původní ODF dokument, ze kterého bylo PDF vytvořeno a který prohlížeč nezobrazuje. Když jej otevřete PDF prohlížečem, zobrazí se dle očekávání, ale když jej otevřete pomocí OpenOffice.org, otevře se ODF dokument zabalený v PDF. Ukazoval jsem známému v Adobe Readeru tabulku v PDF, kterou jsem pak "normálně" otevřel v Calcu, upravil nějaký vzorec a zase vyexportoval do (hybridního) PDF, že je PDF hybridní jsem mu neříkal. Celkově jsem mu na nějakou dobu přerovnal jeho chápání PDF, nicméně tato funkce neslouží jen k šokování náhodných kolemjdoucích, ale po krátké době používání ji hodnotím jako velmi praktickou - ke všem dokumentům mám jen jeden soubor a nemusím tak dohledávat, ze které že verze jsem exportoval PDF.

ooo3 hybridpdf
Nenápadná volba s velkým potenciálem

Linuxová verze rozšíření je k dispozici bohužel pouze pro 32bitový OpenOffice.org, kterým momentálně neoplývám, takže, prosím, omluvte použitou platformu u těchto screenshotů.

Rychlost

Rychlost (resp. spíše pomalost) balíku OpenOffice.org je proslulá, zejména ve světě Windows je onen „druhý nejbližší konkurenční produkt“ opravdu znatelně rychlejší. Z používání trojkové řady mám subjektivní pocit, že se to o kousek zlepšilo, když se ale člověk podívá na Internet na nějaké objektivní benchmarky, zjistí, že rozdíly oproti předchozí řadě jsou zanedbatelné – někdy je rychlejší dvojka a jindy trojka. Tento problém tak zřejmě nakonec vyřeší Mooreův zákon, který říká, že rychlost počítačů se každých 18 měsíců zdvojnásobí – takže prakticky stačí nezpomalovat a za tři roky se nám čekací doby zkrátí o 75 %.

Telegraficky

Dále už jen z rychlíku - nativní podpora MacOS X (již nejsou potřeba X), integrovaný solver pro řešení úloh lineárního programování, 1024 sloupců v Calcu (s tímto číslem se mi vždy vybaví profláknutá věta z Pelíšků - "A bude to stačit, myslíš?"), Writer umí zobrazovat více stránek najednou, v Impressu jdou vkládat vlastní tabulky a tak dále.

ooo3 graf calc
Nové grafy v Calcu

Závěrem

Nová verze OpenOffice.org nepřináší žádný bombastický převrat, který by ji okamžitě katapultoval do role leadera trhu, jde spíše o reakci na vyvíjející se svět (podpora nových formátů) a drobná omlazení, jako bonbónek přidává několik zajímavých funkcí. Své věrné uživatele určitě nezklame a pomocí nových killer-features si zase o kousek rozšíří své působiště.

Související články

Novinky v OpenOffice.org 2.0
Novinky v OpenOffice.org 1.1
Rozšiřujeme OpenOffice.org
Propojení OpenOffice.org s databází
Tvorba databázových formulářů v OpenOffice.org
TextMaker versus OpenOffice.org Writer
Seriál: Příručka OpenOffice 1.1
Knihy: OpenOffice.org WRITER a CALC

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.