abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 808 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku

    13. 10. 2008 | Václav Stodůlka | Recenze | 11633×

    Co nového přináší OpenOffice.org 3? Žádný redesign aplikace od základu se neděje, nicméně zásadních změn ospravedlňujících vyšší číslovku je dost - najdeme mezi nimi obligátní vylepšení vzhledu, podporu nových formátů, několik killer features a pak kopec drobností. Pojďme si nejdůležitější změny projít.

    Pamatujete si ještě na uvedení OpenOfiice.org 2.0? Od oficiálního uvolnění to budou za pár dní právě tři roky, balík samotný je ale ještě o nějaký ten pátek starší - u OpenOffice.org je totiž zvykem, že vývojové verze „zraje“ několik měsíců bez větších úprav a téměř každý build se dá normálně používat, a tak je aktuální řada balíku v provozu bez větších obměn opravdu dlouho. Za tuto dlouhou dobu stihla nabrat několik nových funkcí, nicméně vždy se jednalo v podstatě jenom o drobnosti, a tak už určitě uznáte, že dozrál čas na vydání další verze.

    ooo3 about

    ooo3 splash
    Nový splashcreen

    Vzhled

    Nové OpenOffice.org přináší několik grafických změn - nový splashscreen, který je teď o 30 % víc sexy, uvítací obrazovku, která dokáže rychle navigovat k jednotlivým komponentám balíku, novou sadu ikon, nové grafické téma v Calcu, nové zobrazení grafů a několik dalších vylepšení. Bohužel se mi nepodařilo rozjet ve Fedoře 9 GTK+ kabátek, takže jsou screenshoty trochu degradovány základním šedým vzhledem celého balíku, za což bych se chtěl omluvit.

    ooo3 uvitani
    Uvítací obrazovka

    ODF 1.2

    Je nová verze standardu ODF pro běžného uživatele v něčem výhodnější, nebo je to spíše nežádoucí vnášení nekompatibility s jinými aplikacemi a staršími verzemi OpenOffice.org? Těžko soudit, nicméně stalo se a OpenOffice.org 3 podporuje ODF verzí 1.0/1.1 a 1.2 jak pro čtení, tak pro zápis; pokud chcete zapisovat ve starší verzi formátu, je třeba nastavit si ji v konfiguraci, implicitně je zapnuto ODF 1.2. Změny mezi formáty by neměly být zásadní, a tak se dokumenty v ODF 1.2 - dle vývojářů - mohou a nemusí dát otevřít i ve starších verzích OpenOffice.org – což je vyjádření jako ze seriálu „Jistě, pane ministře“.

    Importní filtry pro Microsoft Office 2007

    Ačkoli nové OpenXML formáty Microsoftu, které jsou použity v Office 2007, jsou tématem stále velmi kontroverzním, je třeba dívat se na ně pragmaticky a zejména je potřeba umět je otevírat. Filtry pro tyto formáty byly zařazeny už do velmi raných buildů OpenOffice.org 3 a tvrdě se na nich pracovalo. Výsledkem je, že na jednu stranu prakticky všechny tyto dokumenty, které jsem dostal pod ruku, šly v OpenOffice.org 3 otevřít, na druhou stranu je formátování stále ještě celkem volné a občas mají - například v Impressu - některé texty problémy udržet se v rámci stránky. Nicméně první velký krok je hotový a už i tato raná implementace OpenXML je pro velkou skupinu lidí důvodem k upgradu.

    ooo3 impress
    Takto si Impress poradí s pptx, které mi poslala kolegyně

    Sdílení tabulek více uživateli

    Pomalu se přesouváme od "must have" záležitostí k novým killer features. Ač se to může někomu jevit jako nepodstatná blbost, považuji následující vlastnost za velmi významnou pro specifické oblasti. V OpenOffice.org 3 je možno mít otevřenu jednu tabulku více uživateli naráz, takže všichni mohou najednou zapisovat. Vsadím svůj klobouk, že v každém "enterprise" podniku o více než 100 lidech se najde větší či menší skupina, která denně musí řešit problém známý jako "Soubor je zamknut jiným uživatelem, chcete jej otevřít v režimu pro čtení?". Po přechodu na OpenOffice.org 3 bude úsměv těchto zaměstnanců nejméně o 7 % širší, což se jistě zapíše do dalších firemních statistik (které již může zapisovat více zaměstnanců současně :-)).

    ooo3 calc
    Editaci souboru více lidmi jsem nezkoušel, můžete se ale pokochat novým grafickým tématem

    Import PDF a hybridní PDF

    To, že OpenOffice.org umí exportovat PDF, je asi zbytečné psát. Pro novou verzi ovšem vytvořil Sun zcela unikátní doplněk (plugin), který podstatně rozšiřuje možnosti práce s PDF - dokonce bych se nebál nazvat tuto funkci další killer feature. Plugin má dvě zásadní funkce - zaprvé umí otevřít obecné PDF v OpenOffice.org Draw. Jednoduše dáte otevřít - vyberete PDF a obrázky, křivky a texty jsou na svých místech, tedy plus mínus skoro. Lidé, kteří říkali, že PDF je jenom pro zobrazování a tisk už zkrátka nemají pravdu, PDF už jde normálně otevřít a upravovat i v obyčejném kancelářském balíku.

    ooo3 pdf import
    Importované PDF – texty rozdělí na jednotlivé řádky a ne vše úplně sedí na svém místě, ale pro takové to naše domácí PDFkování...

    Druhá vlastnost doplňku je ještě o fous zajímavější - umožňuje vytvářet tzv. "hybridní PDF". Takové PDF pak v sobě obsahuje tradiční obsah, který se zobrazí v libovolném PDF prohlížeči, a také původní ODF dokument, ze kterého bylo PDF vytvořeno a který prohlížeč nezobrazuje. Když jej otevřete PDF prohlížečem, zobrazí se dle očekávání, ale když jej otevřete pomocí OpenOffice.org, otevře se ODF dokument zabalený v PDF. Ukazoval jsem známému v Adobe Readeru tabulku v PDF, kterou jsem pak "normálně" otevřel v Calcu, upravil nějaký vzorec a zase vyexportoval do (hybridního) PDF, že je PDF hybridní jsem mu neříkal. Celkově jsem mu na nějakou dobu přerovnal jeho chápání PDF, nicméně tato funkce neslouží jen k šokování náhodných kolemjdoucích, ale po krátké době používání ji hodnotím jako velmi praktickou - ke všem dokumentům mám jen jeden soubor a nemusím tak dohledávat, ze které že verze jsem exportoval PDF.

    ooo3 hybridpdf
    Nenápadná volba s velkým potenciálem

    Linuxová verze rozšíření je k dispozici bohužel pouze pro 32bitový OpenOffice.org, kterým momentálně neoplývám, takže, prosím, omluvte použitou platformu u těchto screenshotů.

    Rychlost

    Rychlost (resp. spíše pomalost) balíku OpenOffice.org je proslulá, zejména ve světě Windows je onen „druhý nejbližší konkurenční produkt“ opravdu znatelně rychlejší. Z používání trojkové řady mám subjektivní pocit, že se to o kousek zlepšilo, když se ale člověk podívá na Internet na nějaké objektivní benchmarky, zjistí, že rozdíly oproti předchozí řadě jsou zanedbatelné – někdy je rychlejší dvojka a jindy trojka. Tento problém tak zřejmě nakonec vyřeší Mooreův zákon, který říká, že rychlost počítačů se každých 18 měsíců zdvojnásobí – takže prakticky stačí nezpomalovat a za tři roky se nám čekací doby zkrátí o 75 %.

    Telegraficky

    Dále už jen z rychlíku - nativní podpora MacOS X (již nejsou potřeba X), integrovaný solver pro řešení úloh lineárního programování, 1024 sloupců v Calcu (s tímto číslem se mi vždy vybaví profláknutá věta z Pelíšků - "A bude to stačit, myslíš?"), Writer umí zobrazovat více stránek najednou, v Impressu jdou vkládat vlastní tabulky a tak dále.

    ooo3 graf calc
    Nové grafy v Calcu

    Závěrem

    Nová verze OpenOffice.org nepřináší žádný bombastický převrat, který by ji okamžitě katapultoval do role leadera trhu, jde spíše o reakci na vyvíjející se svět (podpora nových formátů) a drobná omlazení, jako bonbónek přidává několik zajímavých funkcí. Své věrné uživatele určitě nezklame a pomocí nových killer-features si zase o kousek rozšíří své působiště.

           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.10.2008 00:14 kverulant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    4ku radim preskocit
    13.10.2008 09:38 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Já bych to klidně i přeskočil, ale netuším, co to je "4 ká ú" :-(
    Václav 13.10.2008 16:51 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    :) Docela oblíbená zrůdnost. Pokud jde o číslo samotné, v japonštině a čínštině má prakticky stejnou výslovnost jako slovo smrt, takže je považováno za nešťastné číslo a podobně jako v naší kultuře číslo 13 často vynecháváno při číslování pater hotelů, linek dopravy apod.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    13.10.2008 18:10 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    V Outlaw Star například se v epizodě 4 stane, že... nebudu prozrazovat :)
    Václav 13.10.2008 18:17 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Sakra, kvůli tobě jsem teď musel googlit abych se ujistil že je to ta epizoda… Ano, opravdu čtyřka :(
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Václav 13.10.2008 18:22 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Ovšem víc se mi využití „Magické“ čtyřky líbí v momentálně vycházející sérii Soul Eater, kde je volací číslo Grim Reapera, Shinigami sama, 42-42-564 (shini-shini-goroshi −> Death-death-murder)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.10.2008 15:37 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Tak to je fakt síla! Heh.
    13.10.2008 19:16 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Taaak, konecne som pochopil cely ten poprask okolo KDE4. :-)

    Btw, nie je to nahoda, ze $ je na rovnakej klavese ako 4? :-D
    13.10.2008 20:33 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    no na české se typuje přes AltGr+ů ;-)
    default avatar 13.10.2008 21:39 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Nevím, co znamená "typuje", tak jsem to zkusil a píše to středník. Tak teď fakt teda nevim. :'(
    14.10.2008 09:27 sutrak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Mas to rozbite, me to funguje :-)
    dayvee avatar 13.10.2008 23:29 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    zvlastni, ja osobne povazuju ctyrku za stastne cislo
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    14.10.2008 00:12 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Hmm, čtyřka byla odmalička moje nejoblíbenější číslo, co to tak může o mně vypovídat? ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    default avatar 14.10.2008 11:03 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Já jsem si ve škole musel oblíbit pětku :-)
    13.10.2008 00:15 GEDIK | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Dekuji za pekny a vystizny clanek. Hybridni PDF je mazec ;-)
    the.max avatar 13.10.2008 01:51 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    jop, to kazdopadne. jenze nemam kde to poustet:-( vsude mam jen 64bit a instalovat si zavadec na hry do virtualboxu se mi kvuli tomu nechce.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    the.max avatar 13.10.2008 01:55 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    nebo nainstalim 32bit verzi a bude po ptakach:-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    13.10.2008 06:01 SigTERM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Žel bohu 99% profi softu je programováno výhradně pro ten zavaděč na hry, čímž se váš OS stává zavaděčem X.orgu .. :P
    13.10.2008 07:37 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 99 %
    To máte pravdu, ale nic Vám nebrání programovat i pro jiné systémy a ten poměr změnit. Nástroje k dispozici jsou. Jenom se to musí umět.
    13.10.2008 09:34 lada1234
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 99 %
    Tak proc to nikdo neumi?
    19.10.2008 16:51 heh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 99 %
    fanatičtí přisluhovači ďábla by tenhle server vůbec neměli číst :-D
    default avatar 19.10.2008 17:45 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Možná "profi", ale né "PROFI" :-D
    Petr Tomášek avatar 13.10.2008 08:49 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Hybridní PDF je hlavně jedna velká prasárna. Proč mít dvě verze jednoho dokumentu v jednom souboru? Lepší by bylo navrhnout nový formát, který přesně předepisuje, jak se má zobrazit, ale zároveň si podrží i „logické“ informace a je plně editovatelný...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    13.10.2008 10:04 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Takový formát již existuje a jmenuje se LaTeX. Leč na sekretářky je prý příliš složitý.
    13.10.2008 10:13 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    A je to chyba toho formátu, nebo toho, že neexistuje žádné dostatečně přítulné uživatelské rozhraní?
    13.10.2008 10:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku

    Čistě teoreticky je to chyba rozhraní (i když LyX býval použitelný). Prakticky je problém ve formátu, protože se jedná o plnohodnotný programovací jazyk a na to se nějaká klikátka dělají velmi obtížně.

    Stačí se podívat na současné OOo. Jestlipak můžete u nového stylu vysvětlit „přítulnému uživatelskému rozhraní“, že tenhle styl značí odstavec? Nemůžete, přestože ODF to umožňuje. Jestlipak dokážete vyrobit hypertextový odkaz, třeba na jabberovou adresu? Nemůžete, protože na to chybí ve formuláři kolonka.

    Prostě řečeno jakékoliv přítulné rozhraní se z principu bude dopouštět trestuhodných zjednodušení.

    13.10.2008 12:04 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Dostatecne pritulne prostredi neexistuje, protoze format sam o sobe je dost nepritulny. Zadna sekretarka nechce psat prikazy, chce proste jen psat text a pak si naklikat jeho vzhled. Latex ma sice super vystup pro tisk, ale v dobe Internetu je dost mimo.
    13.10.2008 13:10 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    chce proste jen psat text a pak si naklikat jeho vzhled

    A to je problém. Protože výsledkem je mišmaš, který je čitelný jen po vytištění. Žádné další strojové zpracování (vyhledávání, tvorba obsahu, rejstříku, převod do XHTML, porovnávání verzí) se nemůže konat.

    Občas mám svrbění hodit jim XML editor řídící se schématem z připravených šablon.

    13.10.2008 13:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Občas mám svrbění hodit jim XML editor řídící se schématem z připravených šablon.
    Znáte takový, použitelný, multiplatformní, nejlépe open-source? Kdysi jsem něco takového marně sháněl…
    13.10.2008 15:22 obrys | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Občas mám svrbění hodit jim XML editor řídící se schématem z připravených šablon.
    Znáte takový, použitelný, multiplatformní, nejlépe open-source? Kdysi jsem něco takového marně sháněl…
    Eclipse?
    13.10.2008 16:25 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Bavíme se o kancelářském využití, takže uživatel by neměl editovat XML, ale dokument ve stylu WYSIWYG. Navíc zrovna editor schémat Eclipse byl, alespoň před pár měsíci, kdy jsem ho naposledy měl spuštěný, takřka nepoužitelný, takže se mi nechce věřit, že pro jiné XML řízené schématem by to bylo nějak zázračně lepší.
    xvasek avatar 13.10.2008 16:43 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Znám jeden, který je sice použitelný, ale ne multiplatformní a ne už vůbec ne open source. Rodinu takovýchto produktů má software602. Hodně se mi to líbilo a svého času jsme zvažovali nasazení, ale je to hodně drahé. Kdyby to někdo "přepsal" pod GPL, tak by to nemělo chybu.
    13.10.2008 16:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku

    Ne. Ale doufám, že něco takového existuje. Kdysi si někdo pochvaloval jEdit, či co to bylo za javovou obludu, které se hodilo XML schéma a uživatel pak klikal elementy, vybíral z výčtově definovaných atributů a při řízeném textu (např. ISO datum) mu editor vynadal, když porušil syntaxi. Výsledek údajně byl vždy validní strom.

    Osobně takový přístup nemám rád (raději Vim a validující parser), ale mám dojem, že na některé lidi nic jiného neplatí.

    hankey avatar 16.10.2008 21:56 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Ovládání textového editoru
    Jsem pevně přesvědčený, že přesně tohle by svět potřeboval. Dostala mě tuhle kolegyně administrativy, která mě žádala o radu při práci s normálním textovým editorem. Byla úplně marná a tak jí povídám, že ten program nemůže používat jako psací stroj a ať někdy přijde na mé přednášky. Ona na to, že to ale CHCE používat jako psací stroj. Tak jsem jí dal Kate a byla spokojená...
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích
    17.10.2008 09:27 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládání textového editoru
    Kate toho ještě pořád umí zbytečně moc, mohl jste jí dát PyRoom, ten už se liší od psacího stroje opravdu jen velmi málo. ;-) BTW ten PyRoom není až tak úplně špatný nápad, psát v tom např. delší osobní dopis je skutečně docela příjemné.
    13.10.2008 10:04 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Nebylo by to lepší, nikdo by to nepodporoval. PDF existuje roky, může ho otevřít téměř kdokoliv, i kdo openoffice nemá. Jediné, co se mi na tom nelíbí, je že na první pohled (z názvu) nepoznám, jestli je PDF hybridní nebo nehybridní, tj. jestli ho můžu otevřít openofficem.
    Ondroid avatar 13.10.2008 07:30 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    ....Mooreův zákon, který říká, že rychlost počítačů se každých 18 měsíců zdvojnásobí – takže prakticky stačí nezpomalovat a za tři roky se nám čekací doby zkrátí o 75 %....

    Mooreův zákon nic takového neříká. Mluví o množství součástek na plochu.
    13.10.2008 07:48 vepro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Kazdy vi jak to autor myslel.
    13.10.2008 10:32 Zadejte prosím své jméno.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Právě. A proto je dobré, že to i někdo řekl nahlas. ;-)
    xvasek avatar 13.10.2008 10:47 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Ono to má dokonce vážnější trhliny - Mooreův (správněji by dokonce mělo být Moorův) zákon vlastně není ani zákonem. :-)
    14.10.2008 15:40 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    No, problém je v tom, že na dobou spouštění probramů se moc nevztahuje. Tam vás brzdí hlavně latence I/O sstému, které, co čert nechtěl, zůastávají plus minus stejné.
    Petr Tomášek avatar 13.10.2008 08:44 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše a tak se dokumenty v ODF 1.2 mohou a nemusí dát otevřít i ve starší...
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    vulgární

    Zobrazit komentář
    13.10.2008 08:56 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše šotek
    žádný bombastické převrat
    13.10.2008 09:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šotek
    Díky, opraveno.
    13.10.2008 09:23 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    slaby clanok, mohlo tam byt trochu viac; aspon strucne popisat ake su zmeny v jednotlivych aplikaciach; toto je ako pohlad z vrtulnika cez za*rate okno
    13.10.2008 09:24 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Jistě, pane ministře - to jsem se pobavil, díky :-)

    "Enterprise" podnik, to je nějaký nový výraz? ;-)

    Ta vlastnost hybridního PDF je velmi zajímavá. Díky za článek...
    13.10.2008 10:03 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše 1024 soupců
    s/soupců/sloupců/
    13.10.2008 10:06 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Že OO nově umí sdílení sešitu, je určitě dobrá zpráva, ale Excel tuhle věc umí už minimálně od verze 2000, tudíž bych to rozhodně nepovažoval za "killer feature".

    Hybridní pdf by naopak "killer feature" mohlo být, ale bude to chtít, aby se o tom lidi dozvěděli. Jestli Microsoft v nějaké oblasti válcuje OSS na celé čáře, tak je to marketing. A právě díky dobrému a silnému marketingu je MS schopen jako "killer feature" prodat pomalu i nový vzhled ikonek na nástrojové liště, zatímco "killer feature" v podobě hybridního pdf může zůstat pohříchu nepovšimnuta (samozřejmě jen do doby, dokud ji neimplementuje MS a neprodá ji v nové verzi MSO coby úžasnou novinku).

    Jinak - díky za článek, určitě jsem v něm našel pár důvodů, proč novou verzi časem vyzkoušet :-)
    13.10.2008 10:57 Zadejte prosím své jméno.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Zrovna v případě Office sady Microsoft válcuje kohokoli prostou kvalitou produktu. ;-) Stačí se jen podívat na obrázky v článku. Třeba ten vtipný komentář, že prý snad nová verze umí načítat PDF a následující obrázek, který ukazuje, jak to "umí". To nic, tohle stejně nikdo nepotřebuje (pokud zrovna nechce vykrádat cizí práci), jen raději bych uvítal, kdyby OpenOffice.org umělo také některé "banální" věci, jako možnost "normálního" ukotvení plovoucích objektů, normální chování filtrovaných tabulek v Calcu (třeba aby se při výberů vybralo opravdu jen to vyfiltrované) a tak. Až mám skoro strach, že ty "banální" základní nedostatky byly opět obětovány pro nějaké pitomé nápady chorých myslí. :-/

    Třeba ani export do PDF (zabijácká vlastnost verze 2) nefunguje zrovna spolehlivě. Nejem mně se z takových dokumentů zrácejí česká písmenka (jsem smolař, píšu česky), což je o to zvláštnější, že exportované PDF je bestiálních rozměrů a člověk by čekal, že tam tedy budou i všechny potřebné fonty. Tisk do souboru (.ps či .pdf) je vždy jistější varianta než ten "úžasný" export. Výsledek je pak o řád menší a zobrazuje vše správně.

    Říká se, že MSO umí věci, které drtivá většina lidí v životě nevyužije a asi to je pravda. No ale OpenOffice.org na druhou stranu neumí věci, které by drtivá většina lidí ráda využila.

    OpenOffice.org mne díky svým naprosto unikátním vlastnostem (ať už se jedno o schopnosti funkční či zobrazovací) na krátkou dobu donutil používat (La)TeX. Jíný způsob pro napsání bakalářské/diplomové nebo jakékoli jiné práce neznám. ;-)

    xvasek avatar 13.10.2008 11:32 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Zrovna u toho importu PDF je, myslím, dost jasné, proč to tak dělá. Na jednu stranu chce mít texty jako textové objekty a na druhou stranu se musí poprat s tím, že aplikace, která PDF produkovala, má jiný kerning a hinting. Možností řešení je několik - buď převést celý text na křivky (čímž se ztratí jeho editovatelnost "jako text"), nebo zachovat kerning a hinting (a font) z původního dokumentu, což by zrovna v případě OOo představovalo přepsat poměrně velkou část celé aplikace (OOo by musely například umět používat fonty, které nejsou na počítači nainstalované) a navíc by se takto získané texty nedaly "integrovat" do textů v OOo, protože by (při zachování kerningu a hintingu) prostě vypadaly jinak, než texty přímo napsané v OOo; dále by pak byl potřeba nový formát pro ukládání takových dat, protože (tipuju) takové věci ODF neřeší. Další možností, kterou volí OOo, je zahození detailních informací o textovém objektu a import jako standardní text - což sice vypadá tak, jak to vypadá, ale druhou stranu to umožňuje další úpravy textů s co nejmenším množství problémů - což je asi to, co typický uživatel OOo asi nejvíc ocení.

    Shrnuto a podtrženo - import PDF moc líp udělat nejde, ani kdyby to programoval sám Bill Gates do MS Office.

    PS: Při filtru se kopírují jenom vyfiltrované řádky a diplomku jsem psal taky v LaTexu, protože lepší nástroj na to opravdu není.
    13.10.2008 12:20 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Zrovna v případě Office sady Microsoft válcuje kohokoli prostou kvalitou produktu.
    Ako pre koho. Pre mňa MS Office nie je dosť dobrý. Čokoľvek, čo potrebujem, dokážem urobiť rýchlejšie v starom SmartSuite z roku 1997, pretože je to intuitívnejšie, premyslenejšie a šikovnejšie než MSO. Problém je len v tom, že IBM prehralo súboj s marketingom Microsoftu a SS sa už nevyvíja.
    13.10.2008 14:25 aubi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Tohle me taky rozesmalo. Az bude umet M$O obrazky, ktere se nebudou trhat od svych popisku, az obsah vydrzi nekolik ulozeni/nacteni bez potreby ho zrusit a znova vygenerovat, az se mi prestanou ztracet obrazky, kdyz clanek obehne tri spoluautory a hromady dalsich problemu, pak se muzeme zacit bavit o aspon nejaky pouzitelnosti.

    Jinak je samozrejme otresny, ze o ty kvalite si to mysli i vydavatelstvi, ktera z Wordu zjevne primo tisknou. Takze mame knizky, kde pismenka nejsou spravne slozena do slov, o srovnani slov do radek ani nemluve (zcela bezne jsou mezislovni mezery na nasledujici radce trojnasobne siroke nez na predchozi ap.).
    13.10.2008 15:17 Zadejte prosím své jméno.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Jo i ten nejlepší produkt svého druhu je šmejd na n-tou. To nijak nekoliduje s tvrzením, že konkurenci válcuje svými kvalitami. ;-)

    A to rozhodně není k smíchu...

    13.10.2008 20:01 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    No a exel jeste neumi pocitat ;-)) Obrazky se pri zmenseni nezachovavaji a zmeni se taktez, pak kdyz je chci zse roztahnout, dostanu pixely ;-)))

    M$ Office oprvdu neni dobry nastroj, hlavne kdyz se na jeho vypocty nemuzu spolehnout a taktez se nemuzu spolehnout, ze anglicky balik otevre cesky dokument ;-))
    xvasek avatar 13.10.2008 11:00 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Že OO nově umí sdílení sešitu, je určitě dobrá zpráva, ale Excel tuhle věc umí už minimálně od verze 2000, tudíž bych to rozhodně nepovažoval za "killer feature".
    Hmm, to jsem netušil; to jsme tady všichni lamy, protože to řešíme už pěkně dlouho. Jak se to dělá, jestli se můžu zeptat, ať taky udělám něco produktivního?
    13.10.2008 11:07 Zadejte prosím své jméno.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Co takhle se zeptat Google? Ten ví všecko. ;-)

    http://magazin.slunecnice.cz/clanky/tipy-a-triky-pro-excel-3-cast/

    xvasek avatar 13.10.2008 11:35 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Právěže jsem se ptal a "otevřít xls více uživateli" apod. nic rozumného nedávalo. Každopádně díky.
    13.10.2008 12:02 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Dík, že jste odpověděl za mě, já sám už nějaký pátek na Excelu nejedu, ale vím, že někde v menu na to byla položka. Moc jsem tuhle funkci sám nepotřeboval, takže za její bezchybnost rozhodně neručím.
    pushkin avatar 13.10.2008 11:58 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    PDFImport už je dostupný i pro x86_64, juhůů (pdfimport.oxt (0.3.2))
    Karry avatar 19.10.2008 16:58 Karry | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Díky za upozornění :) Tuhle vychytávku určitě použiji.

    Jen dodám takovou fintu pro ty co by mohli mít stejný problém jako já. Nejdřív mi to nainstalovat nešlo, ldd hlásilo že nemůže najít knihovnu libstlport_gcc.so pro pdfimport.uno.so... tak jsem ho trochu překecal:
    sudo ln -s /usr/lib/libstlport_gcc.so.4.6 /usr/lib/libstlport_gcc.so
    sudo ldconfig -v  
    (OOo jsem instaloval z Debian testing)

    A teď už můžu pdf importovat...
    unzip; strip; touch; grep; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
    David Watzke avatar 13.10.2008 16:35 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Pokud vám po instalaci přijde, že se OOo 3.0 spouští rychleji, tak bych rád připomněl, že to je kvůli tomu, jak je to nakešovaný. To přejde, žádnej strach ;-) Studenej start Writeru z openoffice-bin (64b) mi tu trval 13 sekund, ale hned po instalaci / při dalším spuštění naskočil rychle - asi za 3 sekundy. Zítra budu mít vlastní build (ne že by to tak dlouho trvalo, jenom to teď nechci kompilovat), tak uvidíme...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    13.10.2008 19:48 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Vyprazdnenie cache sa da vynutit:
    echo 1 >/proc/sys/vm/drop_caches
    a potom spustanie zazije stredovek.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    hankey avatar 16.10.2008 22:06 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše proč je víc programů?
    Jestliže chci pracovat v takovém kancelářském balíku, potřebuju PRACOVAT a 13 sekund mě nezabije. Jestliže potřebuju jen číst, stačí Aboword nebo Gnumeric a to se spoučtí hned. Řešení nikoli elegantní, ale pragmatické.
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích
    tajny_007 avatar 13.10.2008 17:36 tajny_007 | skóre: 8 | /dev/null
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    jůůůůů :-) ms office killerrr

    sorry za blbou poznámku, ale nemohl jsem odolat :-)
    HP Elitebook 8440p
    default avatar 13.10.2008 18:34 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Podle mě je jeden za osmnáct a druhej za dvacet bez dvou. Taky jsem nemohl odolat :-)
    Václav 13.10.2008 19:08 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Podle mě je jeden za osmnáct a druhej za dvacet bez dvou. Taky jsem nemohl odolat :-)
    Ha! Kryptofašismus :D (také jsem nemohl odolat)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    13.10.2008 22:13 lolo6 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    ???

    Vylepšená podpora VBA

    Znovu byla vylepšena podpora maker v dokumentech MS Office. OpenOffice.org 3 tak nyní nabízí lepší podporu VBA skriptů než MS Office 2008 pro Mac přímo od Microsoftu.

    Na Linuxoch to moze ist tiez?
    14.10.2008 21:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Spíše se ptejme: Tu volovinu ještě někdo seriózně používá?
    15.10.2008 11:21 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Znáte nějaký vhodnější (dostupnější, jednodušší, levnější...) nástroj na customizaci Excelu?
    14.10.2008 01:38 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Ať umáznou polovinu funkcí a zaměří se na rychlost - to ODF mi zas tak úžasné není, když se s tím na slabších strojích těžko dá pracovat... Na mém notesu 1G2 jde dokonce i Office 2003 ve wine rychleji, než OO.org...
    Josef Kufner avatar 14.10.2008 08:31 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Rychlost a počet funkcí spolu nijak nesouvisí.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    14.10.2008 09:11 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    To ani zdaleka nemusí být nutně pravda.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.10.2008 14:12 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Přímo ne, ale chtěl jsem říct, že by se vývojáři místo na nové funkce mohli soustředit na zvýšení rychlosti...
    14.10.2008 14:27 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Ide o to, ze to je Tvoj nazor. Kazdy vyvojar sa sustredi na to, co uzna za vhodne. A to moze zavisiet od mnohych veci. Moze to byt nieco, co potrebuje, co je pre neho zaujimave, alebo comu jednoducho rozumie. Ak si myslis, ze rychlost je to, co brani pouzitiu OOo, mozes s tym nieco urobit. Mozes to urobit sam, alebo zaplatit niekoho, kto to urobi. Ale nemozes hovorit niekomu, co ma robit vo svojom volnom case.
    14.10.2008 14:30 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Ehm, kdo proboha na OOo dělá ve volném čase? Možná tací jsou, ale naprostou většinu vývoje dělají lidé, kteří jsou za to placeni. To by je myslím v Sunu a v Novellu hnali, kdyby se soustředili na to, co uznají za vhodné.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.10.2008 14:38 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Z faq na openoffice.cz:
    Vývoj balíku OpenOffice.org probíhá pod záštitou zejména firem Sun Microsystems a Novell. Přispěvateli jsou také další subjekty včetně dobrovolných programátorů. Vývoj je veden na ryze profesionální bázi, jen se nejedná o uzavřený projekt jedné firmy, ale o projekt otevřený.
    Uff, tak toto som fakt netusil.
    hankey avatar 16.10.2008 22:07 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Jo jo, já to dnes spustil na 600MHz pc a nešlo pracovat s křivkami. Teda jo, ale byl to dlouhý porod :-(
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích
    15.10.2008 09:45 Mark156
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - stahujte i z BitTorrentu
    Příloha:
    vazeni dokazme taky ze bittorrent je taky na neco jineho nez sireni warezu :-). Vzdyt to pretizeni ftp serveru se pouzitim bittorrentu dalo tak pekne preklenout, nechapu proc je tato skvela p2p technologie i mezi opensource profesionaly tak nedocenena .... zde je torrent na asi nejvetsim ceskem torrent trackeru, pomozte seedovat, a stahujte plnou rychlosti bez vypadku a pretzeni

    torrent v priloze nebo zde: tracker.cztorrent.net: openoffice-org-verze-3-0-0-balik-kancelarskych-aplikaci
    Jardík avatar 18.10.2008 13:36 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Linuxová verze rozšíření je k dispozici bohužel pouze pro 32bitový OpenOffice.org.

    Zapomněl jste sdělit jednu zásadní informaci - a tou je proč? Že by zase nějaké prasácké přetypovávačky z pointerů na int/long? Takovou prasárnu bych neudělal ani já a že teda jsem programátor prase, hlavně díky mému oblíbenému operátoru ?:, který jsem schopen vnořit i 10x do sebe :-).

    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 18.10.2008 13:40 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Aha, píšete asi kraviny, protože v mém OOo 3 na Mandrivě (x86_64) ten importní filtr je, měl jsem se asi podívat dřív.
    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 18.10.2008 17:32 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Nemám, čuměl jsem jinam, řeč byla o hybridovi ...
    Věřím v jednoho Boha.
    default avatar 18.10.2008 18:07 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Koukám, ty si vystačíš úplně sám :-D
    Jardík avatar 18.10.2008 23:25 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    njn :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    default avatar 19.10.2008 08:36 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Ale ber to pozitivně. Do života je to velice důležitá vlastnost. Nebudeš okolí na obtíž stejně jako já :-)
    xvasek avatar 22.10.2008 21:39 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
    Tak už to prý dodělali i pro 64bit, viz diskuse.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.