abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (9%)
     (15%)
     (12%)
    Celkem 100 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    TextMaker versus OpenOffice.org Writer

    15. 9. 2004 | Vlastimil Ott | Recenze | 7157×

    Recenze zajímavého produktu na poli linuxových textových procesorů formou srovnání se slavným konkurentem.

    První rande

    Textový editor TextMaker (dále TM) je produktem německé firmy SoftMaker, která se rozhodla vytvořit alternativu k balíku firmy Microsoft. Určitě jednala s vědomím, že minimálně OpenOffice.org (StarOffice) je již etablovaným konkurentem, kterému musí ujíst z koláče. V článku se pokusím o srovnání z hlediska uživatele cimrmanovským ústupem stranou: představme si, že jsem německý uživatel ochotný utratit 50 €, protože Čech by tohle zajisté neudělal, když má OpenOffice.org.

    textmaker1

    Hned na začátek uvádím, že TM nemá problém s češtinou a v tomto ohledu splňuje požadavky na "standardní" aplikaci pro koncového uživatele. Zatímco píši, dělí se mi slova na konci řádku a uvozovky začínají dole - tak, jak je to v češtině správné. Překlepz ale zůstávají, neboť zkušební verze programu neobsahuje integraci českého slovníku. Na druhou stranu ale nepozoruji, že by se slova dělila nesprávně.

    Do titulku jsem vetknul výraz "versus", takže budu jako referenční aplikaci používat OOo Writer, ve kterém jsem už pár řádek napsal. První rozdíl je samozřejmě hned patrný - rozhraní editoru je anglicky, nebo německy. Prostředí na mě působí velmi příjemně - snad díky písmu, snad díky rychlosti. To, co mě u OOoW spolehlivě naštve, totiž pomalé vykreslování znaků a pomalá reakce po stisku klávesnice, se zde nekoná. Také jsem se nesetkal (na rozdíl od konkurenta) s tím, že by na obrazovce zůstal zbytek nějakého právě uzavřeného okna.

    V horní části okna je samozřejmě hlavní nabídka, pod ní se zobrazují lišty s tlačítky, které jsou sice graficky jinak vyvedeny, ale funkčně se zcela podobají těm v OOoW nebo jiném textovém procesoru/editoru. Lze je pochopitelně upravit podle vlastní chuti - to je možnost, kterou musí mít každá moderní aplikace. Nepátral jsem po tom, jaké rozhraní aplikace používá, ale tipuji, že se jedná o vlastní model stejně jako v případě aplikací z balíku OOo.

    Jídelníček

    Hlavní nabídka TM se od té v OOoW celkem výrazně liší, ale nelze říci, že by se v ní člověk neorientoval. Práce s textovým procesorem má prostě určitá specifika, a ta by měla být splněna. TM nabízí položku Object, která umožní buď vložit objekt do dokumentu, nebo upravit vlastnosti formátovacích elementů (pravítka, vodítka). Sympaticky rozkošatělé je menu Table, což svědčí o tom, že prubířský kámen - tvorba a editace tabulek - je dostatečně tvrdý.

    Nabídka Extras je všehochuť věnující se zejména hromadnému tisku obálek (merge), indexování, slovníkům a nastavení. Konfigurace programu je sympaticky jednoduchá; píšu sympaticky, protože mnoho věcí fungovalo prostě "samo". Vůbec je přístup programu k uživateli srozumitelný a netechnizující. Např. volba Extras/Insert Index Entry prostě a jednoduše vloží záznam o indexu, a to dokonce pro daný výraz v celém dokumentu. Příkaz Generate Index zcela logicky generuje index. Ano, OOoW umí totéž, ale hledejte takovou primitivní věc pod Vložit/Rejstříky a tabulky/Položka a ještě složitě vybírejte volby pro vytvoření rejstříku! Možná je to efektivnější, ale pomalejší a mnohé uživatele to určitě mate. TM vytvoří sice jednoduchý rejstřík, ale dvěma kliknutími.

    Ani volby pro styl textu nemají dvanáct záložek, a přesto výborně poslouží účelu. Velice mi v TM chybí Stylista, který je v OOo. Zde je sice Format/Paragraph style, ale chybí mu ta centralizovanost a přehlednost Stylisty. Poslouží ale stejně. Vše je jaksi snazší a transparentnější. Charakter textu má samozřejmě stejné volby jako v OOo, některé drobnosti jsou zde navíc - např. možnost nastavit dělení slov vždy, nebo po dvou, nebo po třech řádcích. Podobnou možnost jsem v OOoW nenašel (existuje?).

    Jde se na věc

    Krátce se zaměřím na několik činností, které může potřebovat běžný (německý ;-)) uživatel. Zkusím také vyjádřit, nakolik se realizace liší od OOoW.

    Styly a jejich formátování

    Lze formátovat styl znaků, nebo odstavců. Okno pro nastavení parametrů je naprosto odlišné od toho v OOoW, ale možnosti jsou minimálně stejné. Dialog obsahuje základní nastavení a další tlačítka, která umožňují doladit detaily (kapitálky na začátku odstavce, typ puntíků v seznamech, stínování, okraje, tabulátory atd.).

    dialog odstavec

    dialog odstavec ooo

    Použití stylu je úplně stejné jako v každém editoru - v horní části je klasický panel s formátovacími příkazy, kde stačí vybrat požadovaný styl ze seznamu. Jsem ale v OOoW zvyklý stisknout pravé tlačítko myši a aplikovat styl "Výchozí" - tak dostanu cizí text do "nulového stavu" a mohu s ním teprve něco dělat. V TM není lokální nabídka tak bohatá.

    Příjemně mě při psaní překvapilo, že smažu-li text před nadpisem (který je už napsaný), ten při posunutí o řádek zpět neztrácí svůj styl a nestane se z něj Normal, jak to s oblibou dělá OOoW.

    Vložení tabulky a její pozdější úprava

    Vložení tabulky - a některých dalších objektů - lze provést dvěma způsoby. Buď příkazem New Table, nebo New Table Frame. První vás vyzve k zadání počtu sloupců a řádek a tabulku vytvoří na celou šířku strany a vytvoří ji bez rámu (viz dále). Po zvolení druhé volby se kurzor myši změní na zaměřovač s mřížkou, jímž vyznačíme oblast, kterou má tabulka zabírat. Poté jsme vyzváni k definici struktury tabulky. Tohle je velice pohodlný způsob, jak tabulku "vměstnat" na určité místo. Je pravda, že buňky mají nastavenu minimální výšku, kterou lze změnit až dodatečně.

    Při pokusu o úpravu tabulky narážíme na první rozdíl vůči OOoW. Tím je režim textu ("Text Mode") oproti režimu objektů - "Object Mode". Píšeme-li text, pracujeme pouze s ním, objekty měnit nelze. To také znamená, že text se přizpůsobuje objektům. Naopak pracujeme-li v režimu "Object Mode", zabýváme se objekty a text je odsunut do pozadí. Chceme-li tedy upravit charakter tabulky, musíme se přepnout do objektového režimu (kontextové menu, hned první položka nahoře). Kontextové menu se změní a nabídne položky pro zacházení s objektem. Tak lze objekt i smazat - v textovém režimu nic nenaděláte, můžete jen měnit velikost tabulky v horizontálním směru. Tabulka má vlastnosti typu stíny, ohraničení, obtékání, barvy apod. Bohužel jsem nenašel něco jako "Automatický formát tabulky", tedy přednastavené vzhledy.

    Další objekty

    V podstatě všechny objekty lze vložit dvěma uvedenými způsoby. První je vložení objektu bez rámu, druhý s rámem. Výhoda rámu spočívá v tom, že je neviditelný a tvoří tak tedy okraj mezi objektem a okolním textem. Velikost rámce lze pochopitelně měnit nezávisle na velikosti samotného objektu, takže lze dosáhnout opravdu specifického efektu. Objekty jsou tedy obrázek, textové pole, geometrické objekty a prvky formuláře. Nepřišel jsem však na to, jak mám prvek v rámci jednoduše vycentrovat - klasické tlačítko pochopitelně funguje pouze v textovém režimu. Také jsem nenašel pokročilejší možnosti pro obtékání textu. Standardně se před objektem slova dělí (dělí se téměř správně česky) a pokračují za objektem, což je k nečtení; správně by měla pokračovat ve dvou sloupcích. Ale možná jsem špatně hledal. Nebo chci moc, přece jen nejsme v DTP aplikaci.


    Ze světa a do světa

    Testovaná verze byla samozřejmě zkušební, což autoři okořenili nemožností ukládat práci v něčem jiném, než je proprietární formát .tmd, HTML nebo čistý text. Tvrdí ale, že plná verze dokonale zvládá export a import všech možných formátů MS Office (a RTF).

    Export .doc jsem vyzkoušet nemohl, ale import ano. Jednoduchá odpověď na případnou otázku: ano, funguje dobře. Ne, není lepší než v OOoW.

    Posbíral jsem na webu pomocí Google pár anglicky, německy a česky psaných dokumentů MS Wordu verzí 97 až 2000. Úspěšnost importu závisí pochopitelně jako vždy na schopnostech autora napsat validní dokument. Pokud do něj nevloží obrázky, aplikace tento fakt oznámí a zobrazí pouze šedou plochu s popisem. Na druhou stranu jsem otevíral dokumenty, ve kterých obrázky byly, ale přesto je aplikace nedokázala zobrazit.

    Pokud autor použil nějaké veselé a barevné písmo, které pochopitelně nemám nainstalované, vybralo se nějaké podobné, nebo standardní. Pokud byl veselý autor Čech, obvykle mi při importu vypadly české znaky. To vše lze změnit v definici stylu a nejedná se o nic kritického. Pokud mě paměť neklame, všechna písma byla vyhlazovaná, na rozdíl od OOoW. Nikde jsem ale nenašel definice pro nahrazování písem, což zase OOoW má. Takže výsledek? Ten umí to, ten zas tohle, ve výsledku umí oba zhruba stejně.

    Co se týče exportu, zklamala mě absence formátu PDF, ale třeba je to jen stigma zkušební verze. Ještě jsem nezmínil, že aplikace je určená pro embedded zařízení a různou malou elektroniku, takže můžeme (v plné verzi) ukládat i formát .psw a .pwd kapesních počítačů. Nyní je můžeme pouze načítat. Export do čistého textu je řešen jaksi pofidérně, viditelně je nutný ještě převod.

    $ enca *.txt
    textmaker-dos.txt: Unrecognized encoding
    textmaker.txt: MS-Windows code page 1250
    textmaker-unix.txt: MS-Windows code page 1250
    LF line terminators

    Export do HTML je tak ubohý, že se mi o něm ani nechce psát. "Samozřejmě" chybí definice použité normy a jmenného prostoru, jednoduše řečeno hlavička. Dokument začíná minimálními příkazy bez parametrů, jako první je definice stylu(!). A aby se to opravdu nedalo použít, jsou všechny "naše" znaky zapsány entitami, a to ještě nesprávně. K ničemu. Úprava textu do podoby, kterou přijme redakční systém, mi trvala ještě asi hodinu. Krátký úryvek ze začátku tohoto textu tak, jak vypadá po otevření a jako zdroj HTML.


    OOoW není při exportu do HTML žádný umělec, ale obyčejný text zvládá (proč taky ne, že) a navíc má PDF. Vyhrává na celé dlouhé čáře.

    Co jsem nenašel

    Jen pro shrnutí uvádím to, co už také zaznělo v článku - co v programu postrádám nebo jsem nenašel.

    1. Automatický formát - jak tabulek tak dokumentu.
    2. Export do PDF - bez omluvy.
    3. Definici náhrad písem. Vše sice funguje uspokojivě, ale pod kapotu není vidět. Což je problém celé aplikace.
    4. Kvalitní vizuální správa dokumentu, něco jako Navigátor v OOo.
    5. Vkládání mikrotypografických značek typu nezlomitelná mezera, tři tečky apod. (Pomlčka se vkládá "Ctrl-".)
    6. Objekty nelze přesouvat mezi stranami (?!).
    7. České slovníky a širší podpora češtiny.
    8. Problémy při kopírování (českého) textu do schránky.
    9. Při exportu do HTML a čistého textu jsem nenašel obsah textového rámce.

    Co se mi líbí

    Líbí se mi lehkost a efektivnost programu. Tento článek byl kompletně napsán v TextMakeru a musím říct, že se mi s ním pracovalo příjemně. Bohužel je pro aktivní nasazení v této (zkušební) verzi nevhodný a nejsem si jistý, jestli se to po zaplacení změní... Škoda dobrého programu v nesprávný čas na nesprávném místě s nesprávným přístupem.

           

    Hodnocení: 46 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.9.2004 07:35 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše 50 euro
    Čech by se s OO nespokojil, raději by si to stáhnul z warezu.
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    15.9.2004 09:16 DAvid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 50 euro
    Ale houby, milý pane. Ne každý krade...
    15.9.2004 09:02 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše prazdne misto
    Zdravim

    Osobne si myslim ze existuje poptavka po lehkotonaznich textovych editorech, coz bohate splnuje KWord a jeste to prevysuje. Vpodsatte staci zarovnani, barva pisma a font. Ukladani staci pouze v RTF a export do PDF se hodi, ale neni vyzadovan. To je treba muj pripad. A html pisu v KWrite. Druhej pripad jsou lidi kteri at uz to opravdu potrebuji nebo si to aspon mysli (nebo si to o nich mysli jejich spravci pocitace/site) ze potrebujou i tu nejzapadlejsi a nejblbejsi funkci v MS Office. Tem se pak tezko vnucuje progarm, ktery prece nema tamtu a tamtu strasne dulezitou funkci. Myslim si ze situace kolem "tech programu mezi" neni porad zcela vyjasnena a spousta lidi vlastne nevi co chce.

    Me osobne treba vubec nic nerikaj nejaky mikrotypograficky znaky nebo nejaky styly, k cemu mi to je? Potrebuju doprava, doleva, tucne adresu, cervene nadpis a 20 tecek u myho podpisu. Myslim ze ted je dulezitejsi lidi (mluvim o masach BFU) naucit co vlastne potrebuji a ze jim ke stesti staci to samy co me.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    15.9.2004 10:03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    offtopic reklama na windows

    Zobrazit komentář
    Nejsemtu avatar 15.9.2004 10:32 Nejsemtu | skóre: 14 | blog: Nejde Smazat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    http://www.lamka.cz: Directory Listing Denied

    ?
    15.9.2004 21:59 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    lamka -- nomen omen :-)
    19.9.2004 02:35 Drašar | skóre: 27 | Velký Týnec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Se divis, kdyz tam (ne)jedou Internet Information Services od strejdy Billa? :-) :-) :-)
    Patička
    15.9.2004 11:03 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    LOL!

    Kdo pozná rozdíl mezi třemi tečkami a elipsou, nepoužívá textový procesor (žádný), ale pořádný sázecí (DTP) program. A ti ostatní -- ti ať si wordprocesují, co chtějí, jen ať to prosím nepublikují.
    15.9.2004 12:56 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    TeX a LaTeX
    15.9.2004 15:18 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto

    Když jsem si otvíral tenhle článek tak jsem v duchu zkoušel tipovací soutěž kolik asi komentářů bude obsahovat slovo TeX (a teď se těšil, jak to E napíšu se <sub>, co je na té značce tak závadného ?). Já tipoval tři a i když jsou to jenom dvě hodiny, jsem zklamán :-( Já se snad nikdy do ničeho netrefím.

    Mimchodem se snažím tak nějak zastávat názor, že textový procesor je od toho, abych v něm ten text napsal. Až budu publikovat, budu publikovat v nějakém značkovacím jazyce na webu, nebo si to nechám od někoho vysázet v Quarku nebo TeXu (případně si k tomu přečtu manuál a zkusím to sám, ale jak to dopadne, to nevím :-)). Ale chyba je v tom, že se jim to moc nedaří. Proč se lépe píše v Neditu nebo nějakém klonu vi než v oo.org writeru (který ani nemám) ?

    Copak toho není dost?
    15.9.2004 15:46 ivok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Proč se lépe píše v Neditu nebo nějakém klonu vi než v oo.org writeru (který ani nemáte)?
    15.9.2004 15:58 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto

    Měl jsem (nemám proto, že jsem před půlrokem pořídil nový stroj a už jsem si nedával práci oo.org instalovat), takže soudit snad mohu. Asi jsem tu otázku nenapsal nejlíp. Spíše jsem se měl zeptat, proč se ve writeru nepíše lépe než v neditu ? (což by pak neznamenalo, že by se v něm psalo hůře) Proč bych spouštěl půl minuty writer, který mi na psaní nenabídne víc než ten nedit, kterému to ale trvá sekundu ?

    A možná nejlépe jsem to měl napsat: proč se mi nepíše ve writeru lépe ? Prostě mě nenapadá, co může oproti malému textovému editoru writer nabídnout, krom výrazně delšího času spouštění (a obecné pomalosti).

    Copak toho není dost?
    15.9.2004 16:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Prostě mě nenapadá, co může oproti malému textovému editoru writer nabídnout, krom výrazně delšího času spouštění (a obecné pomalosti).

    To jsou dva těžko srovnatelné programy. Nedit je "editor", kdežto OOo Writer je "procesor". Neboli pomocí Neditu a jemu podobných se text edituje, tzn. upravuje. Writer (a jemu podobní) naopak text _zpracovávají_.

    Z Neditu prostě nelze přímo vytisknout dopis se záhlavím, zápatím, logem firmy, grafem a tabulkou (a ještě to udělat jako mail-merge).

    Naproti tomu Writer se nehodí pro psaní monospace fontem, zvýrazňování syntaxe a průběžné prohánění výsledku (např.) kompilátorem.

    Jsou to prostě programy určené každý pro něco jiného. Nemá cenu je takto srovnávat.
    15.9.2004 16:27 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    15.9.2004 11:03 David Nečas (Yeti)

    Kdo pozná rozdíl mezi třemi tečkami a elipsou, nepoužívá textový procesor (žádný), ale pořádný sázecí (DTP) program. A ti ostatní -- ti ať si wordprocesují, co chtějí, jen ať to prosím nepublikují.

    15.9.2004 16:19 Robert Krátký

    Z Neditu prostě nelze přímo vytisknout dopis se záhlavím, zápatím, logem firmy, grafem a tabulkou (a ještě to udělat jako mail-merge).

    Tak a teď si vyber. Jeden mi řekne, že wordprocesují jen neznalci a prasata, druhý mě k tomu navádí, co já si z toho mám odnést ?

    Copak toho není dost?
    15.9.2004 16:34 ivok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    No já to beru tak, že když si to naTeXuju, tak bude výsledek super dokonalej, ale strávím s tím dokumentem dny, když to "zpracuju" v OO.org, bude to za půl hodiny, ale ne tak super ... :-)
    15.9.2004 16:38 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Já taky, ale, sice ušetřím nemálo hodin dalšího času, ovšem, pokud je tu psáno, že tím Yetiho a další znechutím, jsem na pochybách, přátelé.
    Copak toho není dost?
    16.9.2004 10:16 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Ale prosím, posíláš-li dopis babičce, vytvoř si ho, v čem chceš. Bohužel však klamná snadnost wordprocesování vede v konečném důsledku ke vzniku ,knih`, které nikdy neprošly rukama nikoho, kdo umí základy typografie či pravopisu, o korektuře ani nemluvě, a které nějaký chytrák naformátoval držením mezerníku a enteru ve Wordu (doplňte si jiný wordprocesor, i když v nich jsem zatím ,knihy` neviděl), protože si myslí, že když má mocný wordprocesor se spoustou funkcí, nepotřebuje žádné znalosti... a kdo to pak má číst?
    16.9.2004 17:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Kvůli tomu, že je někdo neumí používat, je přeci nemusíme zatracovat. Textové procesory dobře poslouží určitému účelu, a pokud si o nich někdo myslí, že v nich může nalámat knihu, pak je to trouba -- a ty takovou knihu nemusíš kupovat.

    Není však důvod je na základě toho odsuzovat. Spousta lidí si možná myslí, že když si koupí kuchyňského robota, tak umí vařit. Kvůli tomu jim ale nebudeme říkat, že mají jíst buď jenom buřty s cibulí a nebo se vyučit na kuchaře.
    18.9.2004 15:10 Matej Pivoluska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Parkrat som sa uz snazil pisat nieco dlhsieho v OOo. Takmer vzdy to skoncilo copy & paste do Vi a naslednym otagovanim v LaTeXu alebo DocBooku.

    Ja osobne napr. dokazem rychlejsie pisat v LaTeXu ako v OOo. Nehovorim, ze OOo alebo TM su nekvalitne programy, ale na mna su koncepciou ovladania pomale. Kym opusti moja ruka klavesnicu, dostane sa na mys, nasmeruje ju na spravne miesto, klik, presun, klik, presun, klik, klik, ruka pusta mys, posuva sa na klavesnicu... A vo ViM je to "$e = mc^2$".
    17.9.2004 11:06 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Blbost :-), spise presne naopak. Nez se vydrbkavat s OO.o aby se vysledek dal alespon cist, coz je samo o sobe prace na dlouhe zimni vecery, tak to radeji napisu za par minut v TeXu. Je to o zvyku.
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    30.9.2004 18:53 bk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    No já to beru tak, že když si to naTeXuju, tak bude výsledek super dokonalej, ale strávím s tím dokumentem dny, když to "zpracuju" v OO.org, bude to za půl hodiny, ale ne tak super ...

    Misto textoveho procesoru pouzivam LyX, cimz ziskam kvalitu TeXu, a pritom nemam vubec pocit, ze by prace s LyXem byla slozitejsi nebo zdlouhavejsi nez s OpenOffice nebo s Wordem.
    Stanislav Brabec avatar 15.9.2004 13:10 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Ono to není tak jednoduché. Znalost pravidel se hodí i s textovým procesorem (jedno jakým). A lépe to vypadá.

    Pokud vám někdo napíše podklad pro sázecí program, a přitom před tečkami občas píše mezeru, elipsu napíše jednou jako tečky s mezerami, podruhé bez, místo apostrofu píše čárku nad mezerou, uvozovky píše jako dvě čárky, k tomu přídá pár značek z nějakého ukradeného obskurního fontu, to se to pak sází. Zvlášť když občas „zalomí“ oprostřed řádku a občas něco dostrká na správné místo dvaceti mezerami („experti“ si pomáhají mezerami s menší velikosti písma). :-(
    16.9.2004 10:21 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Proto je zapotřebí jako podklad vyžadovat čistý text -- v něm většinu případných zvěrstev obvykle dokáže opravit několik dobře mířených regulárních výrazů, zatímco opravovat všechny vymyšlenosti formátování v dokumentu wordprocesoru (nebo z něj aspoň dostat rozumný čistý text) je o dost větší problém.
    egg avatar 17.9.2004 21:05 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše OT - Psaní textu vs. sazba
    Možná by bylo ideální naučit učivatele pořizovat texty v XML. V nějaké instanci XML vymyšlené tak, aby se v ní jednoduché věci napsaly jednoduše. A až by měl takto pořízen strukturovaný text, mohl by si třeba v nějakém prostředí naklikat jeho vzhled, který by se uložil jako XSLT skript. Ten z toho může vygenerovat cokoliv, ať už zdroják TeXu pro sazbu, HTML apod. Pak by BFU pochopil, že logicky členěný plain text je něco jiného než jeho vzhled a že ty dvě věci pokud možno nepatří do jednoho souboru.
    15.9.2004 18:02 T
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    ale at to klidne publikuji... nemusis to cist..
    16.9.2004 10:22 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Někdy musím... Ne tedy ve smyslu ,musím jen umřít`, ale v běžném smyslu tohoto slova.
    15.9.2004 15:57 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Ja KDE tedy za lehkotonazni nepovazuju, prave naopak :-).
    15.9.2004 16:07 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Neodpustím si variaci na svůj klasický bonmot, který se sem nicméně opět hodí ;) Totiž že OOo je daleko víc nenažrané než celé KDE + Koffice.
    15.9.2004 16:10 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prazdne misto
    Osobně bych zaměnil KWrite za Abiword, ale proč ne. V zásadě potřebuji to samé a většinou ani to. Co zvládnete v HTML a prostém textu, to mi pravděpodobně úplně stačí. Zdůrazňuji slovo MI stačí, já vám to nenutím. A jak píšu v jiném příspěvku v téže diskuzi, shledávám jako dostačující "obyčejný" textový editor.
    Copak toho není dost?
    15.9.2004 16:44 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Vaše reakce
    Mí milí čtenáři,

    už jsem to chtěl psát minule, ale vydržel jsem. Píšu tak blbě, nebo dobře, že se pod mými články téměř nikdy nebavíte o tématu, ale okamžitě zvolíte nějaký nedůležitý flame? Byl bych rád, kdyby mi to bylo naznačeno. Vždycky čekám, že 17 (aktuálních) reakcí bude na téma 'Neumíš psát', 'Napsals to skvěle', 'Znám ten program a chci dodat, že...', ale vždycky si připadám jako v jiném vláknu. Mě to dost irituje, protože je to pro mě nulová odezva, jenom balast, bohužel pod mým textem (na který reakce očekávám).

    Nemůžete si problematiku textový editor vs textový procesor vysvětlovat po hospodách nebo na talk at linux dot cz? Já si myslím, že rozdíl je jasný, ne?

    Díky za pochopení a reakce k věci...;-)

    Posmutnělý autor
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.9.2004 17:10 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše reakce

    To by se muselo za byť jenom maličko OT příspěvky střílet. Jeden naťukne tohle, druhý se toho chytí a, eh, jaké bylo vlastně původní téma ?

    'Neumíš psát' Já neumím psát a tak nebudu hodnotit jak je ten článek napsaný. Ale stačí si prohlédnout pár diskuzí a je okamžitě jasné, že pokud chcete reakce přímo ke způsobu jakým je článek napsaný, tak stačí pár pravopisných chyb ;-)

    'Napsals to skvěle' Ale ano, napsals to skvěle. Ten článek je dobrý. Jenže když je to pátý v řadě, tak lidé popáté nenapíšou napsals to skvěle, ale zvyknou si na zavedenou úroveň a hodnotí pak už jen v případě, kdy se ona očekáváná kvalita nedostaví.

    'Znám ten program a chci dodat, že ...' Neznám ten program a zdá se, že nejsem ani zdaleka sám. Což na jednu stranu znamená, že byl dobrý tah to napsat, ale na druhou stranu zase nelze čekat reakce daného typu.

    Mám reakci typu 'a ještě bych rád věděl ...'. Ukázka je v ohledu import/export limitována, ale rád bych ještě věděl, jak je na tom placená verze, která by rozhodně měla mít i/e OpenOffice.org. Takže jako bonus tu mám jednu reakci na článek, doufám, že posmutnělého autora potěším :-)

    Copak toho není dost?
    15.9.2004 17:26 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše reakce
    OOo: podle stránek žádná podpora, i když se mi nechce věřit...8-O

    Ukázka je v ohledu import/export limitována,

    Bohužel není. Zmínil jsem tam, byť třeba krátce, vše.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.9.2004 17:22 ivok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše reakce
    Tak já taky otázečku k věci, aby se neřeklo :-) Jak je na tom tenhle editor co se týká hromadných dokumentů, šablon, čtení dat z externí databáze...? Na www stránkách o tom nic nepíšou, zkoušel autor?
    15.9.2004 17:29 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše reakce
    Hromadné dokumenty ano (merge), šablony ano, externí databáze ne, alespoň jsem nenašel. Není to žádný kolos, ale malý šikovný editor. Poslední věta článku to měla shrnout...:-/
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.9.2004 17:31 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše reakce
    Autoři ho stylizují jako 'Word pro Linux'...Ale je fakt, že Word toho umí víc, tento editor staví na 'bezproblémovém' čtení a zápisu .doc.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    17.9.2004 11:26 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše reakce
    To je preci jasne ne? Pises tak dobre, ze ti nikdo nema co vytknout; na druhou stranu te asi nechce nikdo prechvalit :-).

    Jinak k teme: faktem je, ze takovy procesor muze byt dobry jak chce, ale lidi si ho asi nekoupi. Lehkotonazni procesory asi opravdu vyhynuly, abiword take neni zadna slava. Kdyby nekdo portoval atlantis na linux pod nejakou rozumne malou a rychlou knihovnou (gtk, jasne) bylo by to super.
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    18.9.2004 16:17 Matej Pivoluska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše reakce
    Milý Vlastimile,

    (ten Vas cesky vokativ, to je parada...)

    Napisal si to na urovni, ale ked si niekto zvykne na nejaky standard, tak ho zabuda explicitne neustale chvalit. :-)

    Mne chybalo info o moznostiach importu / exportu do XML. Napr. DocBook (simplified). Ale podla toho, ako bola popisana podpora HTML necakam prilis vela pozitivneho.
    19.9.2004 19:52 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vaše reakce
    Milý Matej,

    ďakujem za tvoj názor.

    Možnosti exportu do XML nejestvujú. Žialbohu. Keby volaaké boli, bol by som ich popísal. Vďaka. :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.9.2004 21:19 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše To ye d0st
    Ahoj Vlastiku!

    Přišel jsem Tě trošku podpořit, konečně zas na tom ábíčku vyšla nějaká pořádná recenze! :-)
    15.9.2004 22:07 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Dotaz
    Jak se dělají ty barevné záložky v nastavení stylu v OOo?

    ;-)
    15.9.2004 22:34 jk
    Rozbalit Rozbalit vše opet chybi to hlavni
    nikde neni popsano, jakym zpusobem umoznuje popisovany produkt automatizaci prace na pracovistich. Nikde zde nectu, jak se automaticky vyhotovuji dokumenty z ekonomickych aplikaci - jake interface tedy dany produkt nabizi. Nikde nenachazim popis, jak ekonomicke aplikace mohou na pozadi menit vzhled dokumentu, provadet jejich transformace nebo vazat dokumenty do obsahlejsich celku. Nevidim, jak je mozno dokumenty automaticky z ekonomicke aplikace pripojovat k mailum a faxovat je.

    Co jsem si mohl precist je popis jakychsi interaktivnich cinnosti, ktere musi byt zoufale pomale (system-oko-ruka funguje s rychlosti 300 Baud - teda jako modemy pred 20 lety) a ktere nejsou v zadnem pripade normalizovatelne.

    Jde tedy o popis nejakeho produktu pro hobbisty - ale na zacatku clanku o tom nic nestoji, aby byl ten ctenar varovan, ktery hleda informace, jak na svem pracovisti lepe a racionalneji organizovat tok informaci a jejich zpracovani.

    Nikde take neni zminka o tom, co se bude s temi dokumenty , ktere tak obtizne vzniknou dale dit. Budou odkladany v miliardach kusu na stale vetsi harddisky a budou zalohovany na stale vice DVD. Nikde zde nectu autorovo mineni k teto zavazne problematice.

    Autor se taze, proc nikdo nepise nic k veci. Odpoved je jednoducha - k nejakym nepraktickym nesmyslum nelze zaujmou nejake stanovisko. To ze si vetsina lidi mysli, ze bez word-u nelze dnes zit a zadne pracoviste se bez toho neobejde jeste nic neznamena. Clanky jako tento bohuzel jeste vice cementuji trzni monopol M$ a pomahaji i nadale vytahovat z firem a statnich instituci dalsi miliardy, ktere bychom zcela jiste uplatnili na smysluplne software. Jsem zdrcen, ze i v roce 2004 zde musim najit takovy clanek.
    15.9.2004 22:44 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: opet chybi to hlavni

    Váš příspěvek též vznikl pomalou (pouze pár písmen za sekundu, přinejlepším) a navíc interaktivní (fuj, jak může někdo dopustit aby v dnešní době vznikal text interaktivně ?) metodou ručního (dělá se mi zle) zadávání do formuláře v prohlížeči ?

    Jsem zdrcen, že i v roce 2004 se může dít něco takového.

    Copak toho není dost?
    16.9.2004 08:05 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: opet chybi to hlavni
    Zrovna u vás bych nečekal, že něco tak základního nepochopíte. Autor reakce patrně naráží na skutečnost, že zabývat se produkty, které neumožňují jiný styl práce než oko - ruka, jsou v dnešní době naprosto k ničemu. Tedy zabývat se programem, který nemá otevřené API nebo alespoň souborový formát je anachronismus. Bez otevřeného souborového formátu a podpoře integrace do na míru implementovaných větších celků do počítače nelez.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    16.9.2004 14:23 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: opet chybi to hlavni

    Zrovna u mne se toho dá čekat hodně. Ale teď jsem nechal znít jasné tóny ironie. Pochopil jsem, doufám, že produkt v článku hodnocený je určen pro použití spíše do (německé) domácnosti a dalších prostředí, kde povětšinou nedochází k jejich integraci do rozsáhlých systémů.

    Copak toho není dost?
    16.9.2004 08:06 Martin Zoubek
    Rozbalit Rozbalit vše TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    Všichni se tu asi shodneme, že je potřeba, aby existoval dobrý textový procesor pro Linux, ale žádný z těchto to není:

    - OOo je neskutečně nenažraný a pomalý. Nevím, co mají vývojáři OOo k dispozici, na mém Athlon XP 2600+, 512 MB RAM je k uzoufání pomalý, MS Word XP je na stejném stroji opravdu rychlý. Pokusně jsem několika lidem nasadil OOo (pod Windows) a všechny ta úžasná rychlost sere (promiňte mi to slovo). Ještě jedna poznámka k OOo - UI je hrozně přeplácané! Proč na mě útočí takové množství ikonek!? BFU to děsí a mě taky. Koukněte se na Abiword, tak má UI vypadat.

    - Abiword - zkoušel jsem jak Linuxovou (a to jak balíček, tak vlastní kompilaci) i Windowsí verzi a vždy se chová stejně, padá z tisíce důvodů. Import DOC je mizerný a velice často zamrzá.

    - TextMaker - zkoušel jsem již před vydáním článku, UI dobré, rychlost výborná, ALE: import DOC je problematický, z nějakého důvodu se mi nikdy nepodařilo naimportovat češtinu; UI není v češtině, pro BFU je tedy nepoužitelný; je placený a nijak levný.

    - KWrite apod. - nezkoušel jsem, KDE na můj PC nesmí :-)

    - TEX a spol. je pro BFU nepoužitelný, v tom je nikdy psát nenaučíte, oni potřebují WYSIWYG editor. Já Latex znám, psal jsem v něm diplomku a právě proto vím, jak moc jsem se musel naučit. BFU se učit nechtějí a nechtějte to změnit :-)

    Závěr: potřebujeme vytvořit nový malý, rychlý (čisté C) textový procesor s dobrým importem a exportem DOC. Pokud někdo víte o takovém projektu, trkněte mě, nebo pokud chcete začít nový projekt, kontaktujte mě, nabízím se jako programátor.
    16.9.2004 09:29 Milan Vancura
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    Ten přehled je asi v zásadě správný, ale možná zbytečně neoptimistický. Dovolím si nabídnout optimističtější dodatek ohledně TeXu, v základní formě pro BFU opravdu nepoužitelného. (Aby nedošlo k mýlce: zkratkou BFU označuji lidi neochotné se cokoli učit.)

    1. TeX se se svým otevřeným textovým vstupním formátem výborně hodí pro výstupy z jiných aplikací, hromadné zpracování a podobné požadavky zmíněné v příspěvku výše

    2. ze stejného důvodu (otevřený textový vstupní formát) se dá poměrně snadno napsat i front-end pro interaktivní BFU psaní. Nejen všeobecné jako LyX (ty nejsou snadné napsat), ale hlavně různé specializované front-endy: zadávání faktur apod. Dokonce se to dá snadno udělat jako WWW aplikace s formuláři a máte po starostech s psaním .exe parsujícího vstup uživatele.

    Když se to navíc udělá šikovně (zaplatíte odborníka, který Vám to navrhne, investice se bohatě vrátí), tak to bude ukládat ve formátu TeXu obecně a pak s použitím několika různých sad maker se dá z jednoho souboru udělat několik naprosto rozdílných výstupů (tiskové sestavy, vstup pro tabulkový procesor apod.)
    16.9.2004 10:35 Martin Zoubek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    Třeba se k TEXu ještě vrátím :-) Vypadáte jako někdo, kdo ví, o čem mluví, proto Vás zneužiju na pár otázek ohledně TEXu. Už jsem s ním asi tři roky nedělal, takže se vývoj možná pohnul kupředu.

    1. Je nějaký WYSIWYG GUI frontend? Nejlépe v gtk+2?

    2. Je možné používat Truetype a Type1 fonty? Přece jen ty dva(asi) základní fonty, co TEX nabízí není nic moc.

    3. Funguje UTF-8? Vím, že byl projekt omega, ale tehdy to fungovalo mizerně.

    4. Zlepšil se zápis tabulek? Funguje konečně něco jako ROWSPAN/COLSPAN jako v HTML? Lze tabulky do sebe vnořovat?

    Body 2.-4. považuji za opravdu důležité, bez nich budu TEX nadále považovat za sice dobrý nástroj pro zápis matematiky, ale pro běžné použití nepoužitelný.

    Možnost automatického generování např. z webových formulářů je samozřejmě velký klad :-) Je to rozhodně elegantnější řešení než mít šablonu ve Wordu a pomocí maker nahrazovat zástupné symboly za příslušné položky...
    16.9.2004 10:47 Martin Zoubek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    patch k výše uvedenému příspěvku: :-)

    + 5. Import/export DOC? Vím, že import umí wv, ale tahle knihovna docela slušně padá. Je něco jiného? Umí něco udělat export?

    - Body 2.-4. ...
    + Body 2.-5. ...
    + Bez bodu 5. budu muset i nadále mít v počítačí OOo, abych si přečetl co mi lidé posílají...
    16.9.2004 14:21 Milan Vančura
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    Pokusím se odpovědět, ale upozorňuji předem, že mluvíme každý o něčem maličko jiném. Já mluvím o tom, že když dělám systém navazující na jiné (složité) aplikace a systémy, tak donutit to vyrobit výstup v textu označkovaném tak, že to bude zpracovatelné TeXem, je podstatně snazší než nutit ten systém do exportu do .DOC. Navíc - princip je podobný jako u jiných značkovacích jazyků (já jim říkám zkráceně "patníky" :-) ) - vizuální formát výstupu si snadno udělám/nechám udělat od KOHOKOLIV, kdo umí TeX - nezávisle na tom, jak uzavřený, složitý, nepodporovaný, neznámo kde mimo Evropu zakoupený SW mi ty dokumenty generuje. A mohu mít těch formátů několik, stejně jako to mohu "prohnat" dalšími efektivními nástroji na zpracování textu jako skripty v PERLu, pokud by mi samotná makra v TeXu nestačila.

    Vemte si, jak je častý případ, kdy máte ve firmě několik systémů, které po určitém úsilí donutíte k exportu do .DOC, ale už nemáte žádnou šanci ovlivnit, jak to v tom .DOC bude vypadat - a pak zkuste napsat VB skripty na jakési změny! A jak potom docílíte, aby výstupy z těch několika programů byly vizuálně shodné/sladěné?

    Tak o tom jsem právě psal ve svém příspěvku.

    Vaše otázky částečně míří zpět k "simulaci Wordu pomocí front-endu nad TeXem". Bod 1 je přesně to - na to neumím odpovědět, nikdy jsem to nehledal. Další body jsou obecnější, tam budu i něco vědět:

    ad 2.: Ano, dokonce existuje dost balíků maker a formátů, kde s nimi počítají primárně (např. ConTeXt)

    ad 3.: Existují různá řešení, např. pan Olšák napsal zajímavé řešení v obyčejném plainu, které si v základním nastavení poradí s češtinou a dalšími znaky běžně používanými v českém prostředí. A je samozřejmě rozšiřitelné. Obecně nejde ani tak o kódování, jako o to množství znaků a jazyků s tím souvisejícím: musel byste sehnat nebo vytvořit nejen potřebné fonty, ale i potřebná pravidla sazby. Vemte si, kolik jich je jen pro sazbu latinky v západních jazycích, kolik se jich muselo přepracovat pro sazbu stejné latinky v češtině, a odhadněte, kolik práce by bylo udělat to pro všechny jazyky a jejich abecedy, co v Unicode jsou. Navič opuštěním latinky a zásad sazby obvyklých v "latinkové" Evropě část termínů i ztrácí smysl: jak vypadá hiragana v tučné italice??? Takže je dobré se vždy poradit s někým, kdo sázel v daném jazyce.

    ad 4.: Opět by Vás asi potěšil ConTeXt nebo některé balíčky pro LaTeX. Souhlasím s Vámi, že základní zápis tabulek v TeXu je STRAŠNÝ.

    ad 5.: nevím, nehledal jsem - jak jsem psal, nesnažil jsem se nikdy nahradit M$ Word. Spíše jsem ukazoval oblasti použití, kde to nevadí a TeX může odvést dobrou práci - a BFU o něm nemusí vědět.
    17.9.2004 11:42 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    ad 2: jiste, proc by to nebylo mozne? Dokonce je na vyber hafo volne siritelnych a kvalitnich fontu! Jinak z tech pisem vetsinou v TeXu vymacknes vice nez v nejakych officech, ktere s pismy kloudne pracovat neumi.
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    17.9.2004 13:40 Milan Svoboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    Ad 1) TeXmacs (use google)
    18.9.2004 16:08 Matej Pivoluska
    Rozbalit Rozbalit vše TexMacs
    Ad TeXMacs:

    TeXMacs nie je TeX. TeXMacs je samostatny system, ktory pouziva TeX fonty a pomocou TeXovych algoritmov (ktore su v TeXMacse implementovane samostatne, nepouziva sa implementacia z TeXu) robi zlom stranok.
    16.9.2004 11:17 gm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    A co takhle nemrhat svým nabízeným potenciálem na stejně po půl roce zaniknuvší projekt a podívat se na zoubek (ach jak povedená slovní hříčka ;-) ) Abiwordu. Zajímavé je, že jeden kernel všem stačí, ale zbytek by si chtěl každý napsat sám, nu což třeba do Tvého výčtu za rok přibyde další nepoužitelný produkt, tentokrát z Tvého sklepa.
    16.9.2004 11:51 jk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    ...podívat se na zoubek... tedy opravdu, to je to nejspodnejsi suple...ale jinak opravdu dobry

    souhlas, ale mozna by bylo jeste dulezitejsi se dopatrat toho, proc vznika takove mnozstvi nesmyslnych projektu a proc to nefunguje se vrhnout na ten abiword ?? Bez toho aniz bychom pochopily proc je tomu tak, jsou vyzvy ke koncentraci sil nesmyslne.

    Ja mam takove zle tuseni, ze je to systemova chyba open source. Mam li pravdu, pak mame ovsem problem...
    16.9.2004 12:07 Martin Zoubek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TextMaker vs. OOo vs. Abiword
    jk, máte pravdu, ale odkážu Vás na můj první příspěvek. Abiword obsahuje obrovské množství chyb, víc toho v něm nefunguje než funguje, naposled jsem testoval verzi 2.0.6, což je celkem nedávno. Kdyby byl Abiword psán hezkým, čistým kódem, jako je třeba psáno jádro, hned do něj budu psát patche. Jenže v tomhle se prostě nevyznám, ač chci sebevíc. Navíc mám pocit, že i sami autoři jsou se svým kódem bezradní. V tomhle stavu by bylo nejsnazší ho prostě přepsat. Na tom není nic divného, spoustu později i úspěšných projektů tohle potkalo...
    16.9.2004 14:38 watslaw | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše ... vs. KWord
    doplním:

    Kwrite s tím nelze srovnávat, to jen jen textový editor. Asi jsi měl na mysli KWord.

    Ten bych viděl podobně jako ten Abiword: Uživatelské rozhraní a možnosti celkem dobré, akorát to při každé příležitosti padá. Oproti Abiwordu lepší možnosti importu a exportu (zajímavé je, že Abiword umí perfektně importovat všechny Wordy, WodrPerfekty a já nevím co ještě, ale import otevřených formátů KWordu a Openoffice.org tam mám takový pocit nejsou).
    16.9.2004 14:44 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ... vs. KWord
    Jsou. Ve verzi 2.0.x jsou.
    Copak toho není dost?
    16.9.2004 14:55 watslaw | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ... vs. KWord
    Já mám Abiword 2.0.10, a když dám otevřít, tak v typech souborů jsou:
    • Automatická detekce
    • Abiword documents (.abw, .awt)
    • Microsoft Word (.doc, .dot)
    • Rich Text Format(.rtf)
    • Text(.txt, .text)
    • Encoded Text(.txt, .text)
    • XHTML (.html, .htm, .xhtml)
    • Gzipped Abiword (.zabw)
    Možná jsem někde něco přehlédl.
    16.9.2004 15:05 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ... vs. KWord

    Já mám 2.0.6 a seznam přes pů obrazovky, mezi jinými:

    • OpenOffice Writer (.sxw)
    • KWord 1.x (.kwd)

    Všechno co vyprodukuji v abiwordu si navíc do oo.org ukládám a nemám s tím problém. Jak jsem řekl, oo.org nemám vůbec.

    Třeba to máte jinak zkompilované, já mam balíček za slackware.

    Copak toho není dost?
    16.9.2004 15:07 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ... vs. KWord
    Tak ne, nemám pravdu. Jsou to pluginy. Nenapadlo mě, že tam něco takového je.
    Copak toho není dost?
    16.9.2004 15:46 watslaw | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ... vs. KWord
    Máš pravdu, tak jsem si je nainstalil, a potěšilo mě, že to umí otevřít i T602. Akorát ty položky v tom seznamu začínaly až v polovině listboxu, že se to muselo odskrolovat nahoru :-(
    16.9.2004 08:30 Bill G.
    Rozbalit Rozbalit vše Cha - cha
    Je to prostě další nejapný pokus home made bastlířů vytvořit něco, co se alespoň z dálky přibližuje jak vzhledem tak i možnostmi starému dobrému Wordu. Milí Linuxáci, stejně jednou skončíme na stejné lodi. Příkazová řádka už netáhne a ve snaze dohnat a předehnat Gatese se nám stejně začnete podobat jako vejce vejci. Grafika, vychytávky, pičičandičky na ploše, spousta možností, které nikdo nikdy ani nepotřebuje. A pak dojde na licence, platby, utajování kódů, to se celý ten váš ezoterický Stallmann zblázní...
    16.9.2004 13:32 Chose
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cha - cha
    No vzhledem k tomu že je země kulatá tak ten tvuj Gates bude muset pořádně máknout aby ho ta ostatní parta nepředběhla o celý kolo.
    16.9.2004 15:15 ViCe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cha - cha
    co se alespoň z dálky přibližuje jak vzhledem tak i možnostmi starému dobrému Wordu

    Ach jo ... to může napsat jen pako který má IT historii 6 měsíců a nikdy nevidělo WordPerfect.
    Josef Kufner avatar 16.9.2004 23:07 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cha - cha
    joo joo... starej dobrej WordPerfect... kdysi davno jsem mel jednu sarou okuchanou verzi jeste na Win 3.11 a musim uznat, ze tak uzasnej textovej procesor jsem od ty doby uz nevidel... soucasnej Word tamtomu starikovi nesaha ani pokolena.

    btw, nemate nekdo tip kde by se dal sehnat ?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.10.2004 15:29 Pietro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cha - cha
    Alebo Lotus Word Pro. Verzia 97 je stale lepsia ako najnovsi Word.
    17.9.2004 15:22 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše co TM používá za toolkit?
    Používá TM nějaký ze zavedených toolkitů (Qt/KDE,Gtk,FOX,..), mebo si po vzoru OOo zbastlil něco vlastního, čistě nad Xlibem? Teda jestli to jde poznat, případně jestli o tom není zmínka v manuálu. Díky..
    19.9.2004 19:55 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co TM používá za toolkit?
    Nepoužívá:

    Nepátral jsem po tom, jaké rozhraní aplikace používá, ale tipuji, že se jedná o vlastní model stejně jako v případě aplikací z balíku OOo.

    Alespoň se domnívám, že je to vlastní rozhraní. Asi je to proto, že běží na mnoha systémech. (I když AFAIK Qt je taky portované...)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.