Portál AbcLinuxu, 30. dubna 2025 14:08
Kvalitní jídlo stojí většinou víc. Bohužel se člověk z větší části živí pěkným svinstvem a potom se diví, co má za všechny problémy...
P.S. taky bych si dal chlebíček )
Achjo, já tu mám na oběd jen konzervy a můžu vám řict, že už se mi navaluje, když pomyslím že si jednu zase dám. Včera sem měl trenčianské párky s fazolí a měl sem po nich v žaludku takové křeče, že sem nemohl usnout. Hrnec sem zapoměl umít a jelikož spím v kuchyni, tak sem se zvedl a ten hrnec odnesl do koupelny, protože to byl takovej smrad, že se mi navalovalo. Je to jen první měsíc, co sem si řekl, že začnu žrát konzervy a tím šetřit, ale nemám na to. Mé tělo to nezvládá. Všechny ty konzervy mají tu hnusnou konzervací pachuť. Když to teď píšu tak mi je z toho úplně blbě. Jestli si někdy někdo myslel, že kdyby spadl meteorit a musel jít do sklepa být zavřenej a schovanej a přežít tam rok a žrát jen konzervy tak se plete. Na konzervách by rozhodně nepřežil! Všechno by to vyzvracel a kdyby ne, tak by chcípl na křeče! FUCKOFF chemický srajdy! Už na ty konzervanty kašlu! Nebudu to žrát radši si připlatím! Fakt už na to nemám nervy a ve svém věku (26 let), už fakt pociťuji, že moje tělo potřebuje přírodní žrádlo. Bohužel nevím, kde v Jihlavě koupit takovej chleba, rajčátka ze zahrady, né ty z tesca co chutnaj jak voda. Myslím si, že kdyby člověk udělal pokus jako onehdá dokument, jak tam maník žral ty hamburgry, tak udělat to s těmahle srajdama z Tesca, tak by testy co obsahuje tělo vyšly nastejno jako u toho co žral ty mcdonald věci!
Já už docela dlouho praktikuju Emco musli s mlíkem, mlíko trvanlivý a dva pytle Emca ve skříni a dá se to. Vydatný sakra dost. Případně na svačinu plátkovej sejra, ten kupuju u řezníka, dát na chleba a rozpustit v mikrovlnce, pak pokapat kečupem. Tak si představuju zásoby pro kancelářský krysy. Chleba se nechá schovat na mrazáku, kupuju krájenej Vital nebo Fit, v Delvitě už ho přestali prodávat, že neměli prý odběr.
Dělal jsem cca před 13 lety na brigádě v pekárně a byly to skvělý časy. Co koukam, Diapol se pořád prodává. Přesto asi nebudu mít roupy, abych si dělal vlastní rohlíky ... byly ze 7 věcí, mouky, droždí, margarinu, cukru, soli, vody ... na sedmou si možná časem vzpomenu. Když byly horký a potřený máslem, posolený, mňam ... stejně jako párek opečenej v peci vedle chleba ... nasál vůni. Prostě boží Pak cca v roce 2000 prý "moje" malá pekárna nestačila velkým provozům konkurovat.
Já už docela dlouho praktikuju Emco musli s mlíkem, mlíko trvanlivý a dva pytle Emca ve skříni a dá se to. Vydatný sakra dost. Případně na svačinu plátkovej sejra, ten kupuju u řezníka, dát na chleba a rozpustit v mikrovlnce, pak pokapat kečupem.
Až na ten kečup mi hovoříš z duše. A ještě dobrá anglická slanina... Dodávám, že mléko od Olmy (to v PETkách, ani nemusí být "bio") je o třídu lepší než obyčejná krabicová mléka.
trencanskej s fazulou je super, toho bych se uzral, di do nemocnice, kdyz mas takle nemocnej pajsl.
Jo McDonald je taky nářez. Mrkněte na pár let starý hamburger z McDonalds. http://bit.ly/qvdg0
>, protože u mnohých je prokázán jejich dlouhodobý vliv na organismus.
[Citation needed]
(presneji receno me zajima dlouhodoby *negativni* vliv pri konzumaci obvykleho mnozstvi)
Předpokládám, že trpí játra, ledviny a klouby?
Ejhle a u někoho trpí jazykový cit.
A tebe to udivuje? :-o
chleba jsem teď objevil v u nás v Kauflandu - říkají mu kovářský, stojí asi 40.-Kč a fakt mi chutná a celkem vydrží,
ale co poslední možná 2 roky nezvládám jsou buřty - klasický, obyčejný buřty na ohýnek - ať koupím kilo za 40,-Kč, nebo za 140,- je to jedno - vždycky je to humus - růžová hmota s různým poměrem tuku :(
pořádnýho šťavnatýho propečenýho buřta plnýho masa jsem neměl ani nepamatuju :(
To je fakt, pořádný uzeniny, to je běs. Zatim zůstáváme u Kosteleckých jako kvality, ale Poličan, co kupujem šišku, tak je nějak měkkej, nezdá se mi to, přijde mi nedouzenej či co s nim dělaj. Možná je to cíl, šetřit důchodcům zuby
Joj, to zní blbě ... pravda, u zabijačky jsem nikdy nebyl, abych porovnával. Z mého pohledu přesto vidím rozdíl v kvalitě cca před rokem a teď u poličanu. A splet jsem se, neni od Kosteleckejch, ale od ZŘUDu.
Obcas se takhle po vesnicich objevi reznik - zivnostnik, ktery dela a sam prodava burty z pravyho masa. Stejne tak pastiky apod. To vidim jako jedine reseni takoveho cloveka navstivit a par burtu si koupit primo od nej.
Vobcas mivam chut na uzeny a kdyz to vidim v obchodech tak me prejde chut.
Urco by se dala postavit jednoducha udirna z kartonove krabice, nekolika stresnich tasek jako zakryt zlabu v hline a maso si sam vyudit, krabici na zaver spalit, tasky uklidit a rygol zahrnout i s popelem vykopanou hlinou.
Uzeniny z obchodnaku jsou pase. Akorat pry Globus miva dobre zabijackove a uzenarske vyrobky - je to imho tim ze si je sami vyrabi primo v obchodnaku. A vsak stejne udijou na plynu tj humus.
Souhlas. Dobrá u Frýdku Místku řezník Carbol. Zajedu tam jednou za měsíc, dám na mražák. Od těch parodií na řezníky co prodávají místo masa sóju už nekupuji. Vyjde to sice dráž ale stojí to za to.
Dopřic, to jsou jména koček ?
A co si takhle pořídit domácí pekárnu - horký a kvalitní chleba každý den... no nekup to ;)
To se asi finančně nevyplatí.
trochu investice do začátku, návratnost podle hustoty používání a vymýšlení speciálních chlebů pár měsíců. Chlebová mouka stojí pár korun, ostatní nutné přísady jsou na tu dávku pakatel. A pokud nemáš nikde možnost koupit slušný chleba z pekárny, jen samé gumáky z chemičky tak je to k nezaplacení.
Omyl... vyjde to vcelku rovnako.
Mam pekaren par mesiacov a je to super. Nie je to taky klasicky chleba, ma inu konzistenciu a korka je trochu ina ale chuti uzasne ked ho vyberies von horuci, nakrajas a das zo syrom a rajcinou... mmmmmm
Mozem len doporucit.
V pekárně se té kůrky dosahovalo postříkáním horkého chleba po vyndání z pece. Teda, vim, že se to dělalo, snad nekecam
presne tak, clovek si tam nasype hromadu seminek (dynove, slunecnice, ...), nejsou v tom konzervanty a ta chut, lahoda
a kdyz se pece jen z mouky (idealne kupovane ve velkem v mlyne), a ne z polotovaru, tak to cenove vyjde mnohem vyhodneji nez kupovany chleba... jedine co mne mrzi ze nemam pekarnu co umi i bagety, to bude pristi upgrade :)
Pokiaľ ako alternatívu berieš chleba z Tesca za 1.2€ tak sa to samozrejme neoplatí.
vztah katoliku k chlebu je tradicne zvlastni. Jako maly si pamatuji, ze se rikalo, chleba neukusujeme, chleba lameme - praktikujete to stale tak? Kdo sveti chleba pred prvnim nakrojenim - matka, otec nebo to muze udelat i dite?
Dnešní chleba se neláme, ale díky své konzistenci se táhne jak žvejka.
nějaká vysoká cena, my máme za dva tisíce pekárnu tuzemské značky co se jmenuje stejně jako jedna teroristická organizace. Cena produktu závisí na surovinách, pokud se použije nějaká hotová směs tak to levné není a taky tam můžou být ty éčka. Když se to dělá z jednotlivých komponentů tak je to pakatel. A elektriky to moc nebere jak někteří tvrdí.
Když se to dělá z jednotlivých komponentů tak je to pakatel.Za pakatel to není. To je "pár korun" (třeba 8-20) za mouku, "pár korun" (třeba 1-2) za droždí atd., a ono to naskáče.
A elektriky to moc nebere jak někteří tvrdí.I kdyby to vzalo na pečení jen pouhou 1 kWh, tak jsou to (podle konkrétního tarifu) obvykle více než 4 Kč. Posčítáno i se surovinami, vychází to dráže, než si chleba koupit. Čili pokud si někdo pořizuje pekárnu jen proto, aby ušetřil, ať na to radši rovnou zapomene. Pekárna se kupuje z jiných důvodů...
Čili pokud si někdo pořizuje pekárnu jen proto, aby ušetřil, ať na to radši rovnou zapomene.Přesně tak. Obzvláště, když lze koupit dost často 1200gramový chléb za cenu 10 – 12 korun (i když tohle štěstí asi nemá každý, aby měl kilometr od baráku 100 metrů od sebe Tesco a Kaufland, které se předhánějí v lákání zákazníků)
Nedáte odkaz na recept, který používáte a chutná?
můj osvědčený recept je prostý.
300ml vody, nejlépe o pokojové teplotě, lépe to kyne. Možno nahradit podmáslím nebo mlékem, je to fajnovější.
300g světlé chlebové mouky
300g tmavé chlebové mouky
100g celozrnné mouky
2 lžičky soli
půl kostky droždí
asi 2-3 lžičky cukru nebo trochu medu, možno trochu rozmatlat s droždím, nastartuje to kynutí
1 lžíce oleje
trochu kmínu případně nějakých semínek, slunečnice, sezam, co má kdo rád
Naházíme to do chlebárny a nastartujeme program pro normální chleba, u stroje Eta je to program klasik.
Pokud se použije časovač na provoz se zpožděním třeba do rána tak se musí použít droždí v prášku. To obyčejné živé by si kynulo samo a ne podle programu.
vyzera to tak, ze pouzivas nekvalitny med.
jo a ještě dodatek, mouku mají běžně obchoďáky, já kupuju v tom s tím germánským jménem Nákupzemě
Dokonce mají i jakousi směs mouky na chleba bez dalších přísad za pár korun. Ale tu jsem ještě nezkusil.
V návodech u pekáren je spousta receptů ale většinou to jsou blbosti které každý zkusí jednou a pak přejde na nějakou jednoduchou klasiku.
Dík za tipy. Jednou na něj (domácí chleba) asi taky dojde. Stáh jsem si manuál k Etě 2149 a nevidim tam, na jakou peče teplotu. Takže časem se k tomu vrátim, fakt už teď něco flákam.
Mno v pečivu vídám rozdíly často, my většinou kupujeme pečivo z pekárny v Hořovicích a třeba ty rohlíky se nedaj s jinýma srovnávat, křupavoučkej na povrchu měkoučkej uvnitř Ne ta guma co se vyrábí jinde
S chlebem je to trochu horší, vyrábí hromadu druhů a nějaký jsou opravdu dobrý, jiný by snad ani hladovej nesněd
Ty vole, to bylo dojemný!
Náš Honza, zvyklý na chleba velký jako víko od popelnice, ale o hmotnosti pouťového balónku a navíc plný áček, béček, céček, déček, éček a kdoví jakých ještě dalších písmen, si poprvé v životě koupil pořádný pecen chleba. Dva metráky těžký a navíc s dvojitou porcí cibule. Mohl by tím devadesát let živit sirotu a přece by neubývalo, tak byl ten bochník velký! Příště již jen tento chleba, a to ještě s dvakrát dvojitou porcí cibule. A jako příkrm půl kartáče cigár. Anóóó!
V dalším díle se dočtete, jak si Honza došlápl na prodavače nekvalitních slipů a jak už si nikdy nekoupil ty vyrobené z igelitových tašek (v těch se děsně paří prdel), ale vždy jen bavlněné a navíc s přední dírou na pinďoura.
Chleb ze WśiTřeba je skutečně ze vší
zkusil jsem oba chleby pěkně s máslem (vlastně s margarínem)Tak zkus někdy skutečné máslo. Budeš překvapen. Já měl zase tu čest ochutnat vejce z normálního dvorku, od slepic krmených skutečným zrním. Boží :-þ ←smajlík olíznutí
krmit slepice na dvorku zrnim je jev, ktery nachazime v dobach nerozvinuteho kapitalistickeho systemu. V dnesni dobe se zivi slepice rozemletou rybi mouckou s prisady kadmia a dyoxinu. Takto prumyslove vyrobena vejce prispivaji k tomu, ze ma 30 % obyvatel alergie, coz samozrejme vede k tomu, ze prosperuji farmaceuticke firmy. Akcie techto firem pak maji zarucenou dlouhodobou hodnotu a jsou vitanym prostredkem k ulozeni kapitalu pro manazery nadnarodnich podniku s nadstandardnimi platy.
At zije kapitalismus. At zije globalizace. S ODS na vecne casy a nikdy jinak.
To za komacu se jim davali mleti burzousti, politicti a uprchlici zastreleni na hranicich. To byla panecku doba. Jen zpet. Kupredu ni krok.
To za komacu se jim davali mleti burzousti, politicti a uprchlici zastreleni na hranicich.A také polychlorované bifenyly, organofosfáty, DDT, HCH, organické sloučeniny olova a rtuti, karbamáty, antibiotika a jiné lahůdky.
Tak zkus někdy skutečné máslo. Budeš překvapen....u mně jde o čistě praktický hledisko, máslo z ledničky se nedá normálně lidsky namazat...
máslo není třeba dávat do ledničky, stačí teplota mírně pod pokojovou. Nezkazí se to. Je fakt že v sluncem vyhřátém paneláku se chladná spíž nebo předsíň asi nenajde takže když do ledničky tak úplně dolů a nemít ji nastavenou na zbytečně velký výkon. A když ráno vstaneš tak cestou do koupelny máslo vyndej z ledničky a rozbal. Ale když se mezi margarínama trochu udělá výběr tak se taky nějaký (jeden) jedlý najde. Pro mě je přijatelná jen Flora. Celkem to chutná a je v tom asi nejmíń umělin, narozdíl třeba od Ramy s másla příchutí co do běhu tě přinutí.
Ó aká irónia života - fajčíte (s priateľkou) a zároveň sa staráte o to že je dobré jesť chleba bez konzervačných látok a podobného svinstva a decht a nikotín Vám nevadí... Radšej budem jesť "bežný" éčkový chlieb ako by som mal fajčiť. A tip na záver: Keď už tak si pečte doma chleba samy - nech viete čo jete.
Proto se všem všem chytrolínům, co tvrdí jak je cool a in žít ve městě - ideálně v Praze samozřejmě, směju - pekárnu mám pár metrů od domu, včetně dvou obchodů s potravinami ( jeden patří právě pod tu pekárnu). Rohlíky a chleba jsou perfektní, salámy a maso - to už je složitější. Socky samozřejmě dávaly přednost skorosalámům z marketů v blízkém městě, takže soukromý řezník to u nás už zavřel - nicméně pokud člověk chce, je tu pár lidí, co dělají v nedaleké výrobně uzenin, a ti rádi ochotně a za dobrou cenu prodají "echt" maso a salámy. Cenový rozdíl nepatrný, chuťově značný.
Tiskni
Sdílej:
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.