Portál AbcLinuxu, 1. května 2025 01:34
http://www.beerresearch.cz/vupsMLK.htm - zde kupte mladinový koncentrát, postupujte podle návodu dole na stránce, jen dejte místo cukru pastovaný med. Existuje pár homebrewing stránek, ale většinou mají jeden zásadní problém, chtějí na tom vydělat Místo sacharosových pilulek při lahvování stačí lžička medu atd. Citát z jednoho webu: "Vyrobit si domácí pivo nebo víno je až překvapivě jednoduché. A ten, kdo si myslí, že doma lze například pivo vyrobit pouze nekvalitní, POZOR dámy a pánové, SE MÝLÍ! Zkuste a budete překvapeni!" Já nemám co dodat, vždyť nejsnadnější verze piva (rozpustit v 30tilitrové plastové bečce mladinový koncentrát s medem a dolít vodou a kvasinkami a dva týdny počkat) vyžaduje hodinku přípravy a to jen proto, že čekáte než voda zavaří a vychladne. Návody pro náročné: kámoš Google a "homebrewing"
Pivo je o kvasinkách. Kvasinky z cukru vyrobí alkohol, více cukru, delší kvašení = více alkoholu. Med obsahuje složené cukry (jako ten běžný) a navíc i jednoduché cukry, které jsou pro lidský organizmus mnohem lépe stravitelné. Kvasinkám je to jedno, takže my jsme vsadili na to, že včelaříme a medu je relativně dost, navíc med obsahuje i stopová množství některých pylů, takže každé pivo s jiným medem má pak naprosto originální a jedinečnou chuť. První pivo jsme ani nenechali pořádně odležet v PET lahvích, bylo sladké a hodně silné, ale vypili jsme ho nejrychleji, protože bylo neuvěřitelně dobré. I ti, co pivo nepijou uznali, že kdyby tohle teklo z pípy v hospodě, tak začnou pivo pít
Ředění je nešvar, když probíhá kvašení, ta voda prostě chytne tu příchuť. Když to pak někdo naředí až po kvašení, nesníží jen voltáž, ale i chuťovou kvalitu, prostě tam přijde cizí tekutina, která nebyla přítomna procesu zrání a je to pokažené. Tchán právě podezřívá Ostravar, že ty bambuly takhle dělají desítku, protože ta fakt není nic moc, z těch lokálních je asi zatím nejlepší dvanáctka Ostravar, pak takové ty běžné pivka z čech. Napadá mě, že na Ostravaru je stejně nápis "Vyrábí Pražské pivovary", tak jen doufám, že se nevaří v těch Kruškách...
Jo, a Starocha pijem jen z plastových lahví, Bernard z těch zavíracích, protože do těch pak dáváme domácí pivo, ale líp se osvědčily dvoulitrové kokakolové PETky. Jsou to 4 piva a to pro naše používání tak akorát. Mimochodem, kdo chce něco zažít, zkuste Zwettler. Nic hnusnějšího nez Zwettler nejde vyrobit, pardon, až na Opavského mnicha, ale toho raději nezkoušejte
Jednu nevýhodu domácí pivo má - je ho strašně málo
Jestli ti chutná Starobrno, tak bych ti doporučil ještě Janáčka, to je taky pěkný hnus.nebudu se prit o to, jestli je Janacek hnus nebo neni, to necht kazdy posoudi dle vlastni chuti, nicmene ponekud me udivuje, jak jej muzes srovnavat se Starobahnem, vzdyt to chutna uplne jinak ...?
Zlatého Bažanta. Premium Slovak Beeropravdu jsi presvedcen o tom, ze Zlaty Bazant, ktereho u nas prodavaji, se vari na Slovensku?
Společnost STAROBRNO dodává na český trh široké portfolio pivních značek. Tvoří jej produktová řada značky Starobrno, produktová řada značky Hostan, vlastní speciální piva Baron Trenck, Červený Drak a Black Drak, licenčně vyráběné premiové pivo Zlatý Bažant a importované koncernové značky Heineken, Amstel, Murphy´s a Edelweiss.a treba Polaci si misto importu taky vari vlastni ...
Když chci šetřit, tak i Primus a řekl bych, že i ten odpad z Plzně (Primus) je mnohonásobně lepší, než Starobrno (obyčejně se zdráhám prudkých soudů, ale tohle je fakt hnus).Primus je odpad z Nošovic
Většina značek piva u nás, se dělá z koncentrátu. Vyrobí se, pochopitelně bez všech fines, mnohastupňový koncentrát. Ten se ředí na patřičné stupně a podle poptávky se na výsledek lepí některá ze značek, která patří pod majitele. Do normy se dodají případně bublinky a alkohol. Také dolitím.
Jestli se tady ještě brání, tak se stejně neubrání.
Řemeslná kvalita a vláda monopolů, to nejde dohromady.
Pivo nejvíc ztrácí na chuti pasterováním. Třeba ten čerství koncentrát prý není špatný. Já ho měl, ale pivo nepiju, tedy "prý". Ale byli hned jak dogy.
Ja bych to tak hrozně neviděl. Většina pivovarů si dělá mladinu sama. Sice místo chmelu používá chmelovej extrakt, ale to je vpodstatě to stejné ale trochu slisované.
Mnohme horší mi přijde, jak se dosahuje stálé chuti. Prostě si necháte část poslední várky, a aby se nezměnila chuť té další, tak to do ní prostě přilijiete.
Tomu co píše Dag tomu se mi radši nechce ani věřit. Hlavně tomu dolévání alkoholu.
Já už si všechny podrobnosti výkladu nepamatuju. Určitě se pivo na patřičné stupně dneska ředí vodou. Ale úplně ve všech pivovarech ještě ne. Myslím že zrovna Plzeň se dělá tradičně. Ještě jde o to, že se dřív dělalo na tři ... kdybych věděl, jak tomu říkají, jedná se o kvašení, fakt nevím (štoky???) a dneska jen na jeden.
Já to jen poslouchám od člověka (a dalších), který o tom ví naopak hodně (po VŠ se specializací na pivo a čtyřiceti letech praxe se to dá i čekat).
Pivomilcům se nelíbí také čepování, kdy tlak je dosažený tím že se z toho udělá "sodovka".
Kdysi (za bolševiků) bývalo, podle zdroje, lepší pivo lahvový. Na to chodila kontrola. Tohle už asi (?) neplatí. Také záleželo (ale jak to zjistit, že) na době výroby. V noci to nikdo nekotroloval, všichni opivněný a s tím alkoholickým nadhledem. Ale tenhle bolševický šlendrián už většinou neplatí. Platí ty nesmlouvavé zákony levné výroby. A normy. A tak když tam kysličník není přirozeně, tak se tam nažene pod tlakem umělý, i když chu't by byla lepší u toho přírodní, byť by tam pár bublinek scházelo. Ta norma se nazajímá o pečlivou výrobu, ale o výsledný parametr alkoholu, kysličníku... (a ty všchny slova co neznám :)) Pokud jsou tyhle měřený veličiny OK je pivo uznaný OK. Když bude pečlivě a dlouze vyráběný a budou mu scházet tři bublinky, tak je zle. Na něco podobnýho si ztěžovali i vinaři. Ta skutečná kvalita vína je neměřitelná technicky a tak se bazíruje na množství alkoholu, cukru...
Jak jsem slyšel tak dávám dál. Ale na bájnou lhavost to bohužel nevypadá.
Právě Radek mi chutnal asi nejvíc, protože byl akorát hořký. Chuťově jen o něco málo méně hořký byl právě Ostravar. Když jsem pak ochutnal Plzeň nebo Starocha, bylo to dobré pivo, ale po těch hořkých to bylo spíše takové sladké pití pro holky. Teoreticky to může být dáno blízkostí německých hranic, kdy je známo, že Němci si do piva přidávají malinový sirup. No, jiný kraj... No pak jsem potkal pana Jaroška (http://www.kasa.cz/knihy-cd-dvd/koupit/154719/literarni-cestopisy/martin-jarosek-pivarsky-labyrint-sveta-a-/) a došel jsem osvícení. Pasterované pivo od té doby pijem jen z nouze a s velkým sebezapřením.
Jde mi právě o to, že Radegast přestal být hořký jako kdysi býval, bylo to nejhořčejší pivo na trhu. Když zruší Gambrinus, Plzeň nebo Starobrno, nic velkého se nestane, protože takových nasládlých piv je dost. Když se pokazí Radegast, kde seženu hořké pivo, když mi sladké nejdou přes pysky? Takže mi opět vyvstává otázka, nezdá se vám Radegast chuťově horší (jakoby řidší a s méně výraznou chutí) než kdysi?
Když se pokazí Radegast, kde seženu hořké pivo, když mi sladké nejdou přes pysky?napriklad v Trutnove (Krakonos) btw, "kdyz se pokazi"? - uz se davno stalo
Mrzí mě to, že se minimálně v Brně vytratila pestrost.no, je to sice obecny trend, bohuzel, ale nevidel bych to zas tak cerne ...
Budějky,pokud myslis Budweiser, ma ho napriklad Orlovna v Obranech, v centru je misty taky videt pokud myslis Samson, hm, tak o tom fakt nevim, leda si koupit becku u fy. Jaso (maj pobocku nekde po ceste jednickou do Reckovic, a maj dost dobrej vyber - mj. Strakonice a Regent)
Bernard,neni u konecne na Komarove? a nekde pobliz Musilky?
Černou Horu,nekolik hospod na trase mezi Mendlakem a hlavakem, tesne u Mendlaku ma firemni prodejnu (druha je v Reckovicich - Baracek)
Gambáč, Krušky, Plzeňprece sam pises, ze to vidis furt ...
Holbu,o te fakt nevim
Kozla,je nejaky duvod touzit po jinak naredenem Gambrhnusu? ... jinak treba Herspoda mezi Masnou a Vlhkou (tam je ovsem lepsi dat si Hubertus Brau)
Litovel,ta mi rozhodne nechybi
Pramenpar hospod na Krenove, na Kolisti ja myslim, ze v centru neni problem zajit na dobre pivo ... na Masne toci Novou Paku a vedle Nektar, na to se da narazit i pri probloudeni ulicek mezi Svobodakem a Kolistem, Pegas je jasny, jsou tam dve hospody s Dalesicema, ta Cerna Hora se vidi docela dost ...
Nevite, kde v Brne cepuji nejake to nefiltrovane pivo od Cerne Hory?AFAIK nikde
Tiskni
Sdílej:
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.