Portál AbcLinuxu, 1. května 2025 01:34

Nástroje: Začni sledovat (4) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
7.6.2006 22:11 otakar | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A nejake HOWTO na domaci pivo by nebylo?
Kam se hrabe Weierstrass, to se vůbec nedá srovnávat!
7.6.2006 22:14 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Tak tak, nějaký návod by se hodil. :-) Ale medové pivo zní jako dosti podivuhodná kombinace. :-)
8.6.2006 14:44 maleprase | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
z polotovaru na www.pivodoma.cz
12.6.2006 20:36 Libor Tvrdík | skóre: 2 | blog: Linuxová kapsička
Rozbalit Rozbalit vše Odkazy - Homebrewing a OSS pivo
Ale áno: http://www.homebrewing.cz/. A pokud chcete něco ze světa OSS: Vores ØL :-) .
Pavel Stárek avatar 7.6.2006 23:03 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak předně o královském Kru!@# (ani to nejde vyslovit) si myslím svoje. Ale ze zde dodaných informací, je čas ochutnat Radegast, neboť před nějakými 2 lety jsem cosi dělal v Olomouci a tam jsme na něj chodili a já zmlsán Plzní a Gambáčem jsem si na něm moc pochutnával, takže jestli ho nějakej afrikánec kazí, je dobré tam třeba vyslat ČOIku nebo já nevím, někoho z cechu pivovarnického, aby provedl kontrolu. Protože jestli je to pravda, tak to pivo půjde do kytek. A takto poškozenému pivu se dobré jméno (po odejití afrikánců) vrací těžko. O Ostravaru jsem zase slyšel že už se dá zase pít, ale nemám odzkoušeno.
Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
7.6.2006 23:15 Bloodywan | blog: Bloodwan
Rozbalit Rozbalit vše Domácí medové pivo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

http://www.beerresearch.cz/vupsMLK.htm - zde kupte mladinový koncentrát, postupujte podle návodu dole na stránce, jen dejte místo cukru pastovaný med. Existuje pár homebrewing stránek, ale většinou mají jeden zásadní problém, chtějí na tom vydělat :-) Místo sacharosových pilulek při lahvování stačí lžička medu atd. Citát z jednoho webu: "Vyrobit si domácí pivo nebo víno je až překvapivě jednoduché. A ten, kdo si myslí, že doma lze například pivo vyrobit pouze nekvalitní, POZOR dámy a pánové, SE MÝLÍ! Zkuste a budete překvapeni!" Já nemám co dodat, vždyť nejsnadnější verze piva (rozpustit v 30tilitrové plastové bečce mladinový koncentrát s medem a dolít vodou a kvasinkami a dva týdny počkat) vyžaduje hodinku přípravy a to jen proto, že čekáte než voda zavaří a vychladne. Návody pro náročné: kámoš Google a "homebrewing" :-)

xxx avatar 8.6.2006 01:15 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí medové pivo
Jojo doporucuju, minuly leto jsem si zkousle "varit" svoje pivo a dopadlo to velmi dobre. Jen to neni otazka hodinky. Dulezite je urcit, kdy pivo slit do tanku (no dobre do petek) a jak dlouho ho nechat ulezet. Pokud neco z toho pretahnete/podcenite, tak necekejte dobry vysledek. Na ten pastovany med se zeptam mati, mimochodem ma email adresu @beerresearch.cz :)
Please rise for the Futurama theme song.
8.6.2006 09:37 Bloodywan | blog: Bloodwan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí medové pivo

Pivo je o kvasinkách. Kvasinky z cukru vyrobí alkohol, více cukru, delší kvašení = více alkoholu. Med obsahuje složené cukry (jako ten běžný) a navíc i jednoduché cukry, které jsou pro lidský organizmus mnohem lépe stravitelné. Kvasinkám je to jedno, takže my jsme vsadili na to, že včelaříme a medu je relativně dost, navíc med obsahuje i stopová množství některých pylů, takže každé pivo s jiným medem má pak naprosto originální a jedinečnou chuť. První pivo jsme ani nenechali pořádně odležet v PET lahvích, bylo sladké a hodně silné, ale vypili jsme ho nejrychleji, protože bylo neuvěřitelně dobré. I ti, co pivo nepijou uznali, že kdyby tohle teklo z pípy v hospodě, tak začnou pivo pít :-)

Ředění je nešvar, když probíhá kvašení, ta voda prostě chytne tu příchuť. Když to pak někdo naředí až po kvašení, nesníží jen voltáž, ale i chuťovou kvalitu, prostě tam přijde cizí tekutina, která nebyla přítomna procesu zrání a je to pokažené. Tchán právě podezřívá Ostravar, že ty bambuly takhle dělají desítku, protože ta fakt není nic moc, z těch lokálních je asi zatím nejlepší dvanáctka Ostravar, pak takové ty běžné pivka z čech. Napadá mě, že na Ostravaru je stejně nápis "Vyrábí Pražské pivovary", tak jen doufám, že se nevaří v těch Kruškách...

Jo, a Starocha pijem jen z plastových lahví, Bernard z těch zavíracích, protože do těch pak dáváme domácí pivo, ale líp se osvědčily dvoulitrové kokakolové PETky. Jsou to 4 piva a to pro naše používání tak akorát. Mimochodem, kdo chce něco zažít, zkuste Zwettler. Nic hnusnějšího nez Zwettler nejde vyrobit, pardon, až na Opavského mnicha, ale toho raději nezkoušejte :-)

Jednu nevýhodu domácí pivo má - je ho strašně málo :-)

21.11.2006 20:27 ka-spel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí medové pivo
Právě, že se tak ředí už hodně dlouho zrovna ten Radegast (vím to od kamarádky co tam dělala). Ostatní velkovýrobci dělají to samé. Prostě pro snížení nákladů se udělá vše.
xvasek avatar 8.6.2006 10:27 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí medové pivo
Umíte ten koncentrát někdo koupit někde okolo Zlína? Celkem bych to i vyzkoušel.
Mikos avatar 7.6.2006 23:48 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co máš proti Krušovicim? Krušovice jsou moje uplně nejoblíbenější desítka, a to myslim smrtelně vážně! Mňam, mam je opravdu rád...

Heuréka, bude flejm! Ne VIM vs. Emacs či KDE vs. GNOME, ale hezky Krušovice vs. Gambrinus ;-)
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
Mikos avatar 7.6.2006 23:50 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
A btw. nejoblíbenější myslím skutečně chuťově, bez ohledu na nějakou blbou reklamu. Mám rád tu jejich takovou sladší a plnější chuť.
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
8.6.2006 01:08 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Já mám radši Starobrno. ;-)
Mikos avatar 8.6.2006 03:23 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Starobrno je nejhnusnější pivo co jsem kdy pil :-) Jediný pivo který když jsem si v hospodě objednal, tak jsem ani ten jeden půllitr nedopil jak bylo hnusný. U žádnýho jinýho piva se mi tohle nikdy nestalo ;-)

A i co mam kamarády z Brna tak na Starobrno snad všichni nadávaj :-)

Bude fleeejm! :-D
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
brk avatar 8.6.2006 06:57 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Hnusné bych neřekl. Každému chutná něco jiného a je dobře, že tu nemáme jedno „europivo“ a občas tam ještě nějaký malý rozdíl je. Desítku Starobrno sice taky moc nemusím, ale jedenáctku či dvanáctku si rád dám, i když je teda moc pravidelně nekupuji. Naopak mi nechutná přilehlý Ostravar. Zdá se mi takový kyselý, ale to neznamená, že někomu jinému nemůže chutnat.
USE="-qt -kde"
Mikos avatar 8.6.2006 12:54 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Ostravar jsem nikdy neměl, jedenáctku nebo dvanáctku Starobrno taky ne (tak nedokážu posoudit). Ale desítka Starobrno je opravdu to nejhnusnější pivo, jaké jsem kdy pil.
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
8.6.2006 10:04 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Nedoporučuju pít pivo na přehradě, ať je jaký chce. Tam jsem jiný než hnusný pivo ani nepil bez ohledu na značku.
8.6.2006 13:45 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Já tam teď na jaře pil Krušovice (až tak jako docela vzadu, nevim, jak se to jmenovalo) a pochutnal jsem si ;-)
~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
xvasek avatar 8.6.2006 08:38 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Cože? A Jarošovské ti taky chutnalo?
8.6.2006 10:04 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Na to jsem ještě nenarazil.
xvasek avatar 8.6.2006 10:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Ani nenarazíš, už zkrachovali. Jestli ti chutná Starobrno, tak bych ti doporučil ještě Janáčka, to je taky pěkný hnus.
8.6.2006 10:10 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Nevím, co je na Starobrnu špatného. Zrovna včera jsem jedno měl a nic na něm nebylo, bylo dobré... (Ale lahvové nepiju.)
xvasek avatar 8.6.2006 10:25 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
No Starobrno je zejména nevalné chuti. Taky je to jediné "pivo", které u mě a spolubydlícího spolehlivě způsobovalo průjem po konzumaci větší než malé (tzn. víc než 3 škopky a ráno to lítá).
8.6.2006 10:43 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Každý má jiné zažívání... ;-)
Rezza avatar 8.6.2006 15:10 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Je, to jsem chtel napsat ;) Po trech bahnickach vecer, rano srajda jako... Holt jedina chyba Brna - je tam vsude :( I kdyz nad desitku vys uz se i da pit, ale desitka je des...
8.6.2006 15:23 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Proto piju hlavně 11. Ale zase mám průjem po belgických pivech, takže čert ví ;-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
8.6.2006 22:07 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Jestli ti chutná Starobrno, tak bych ti doporučil ještě Janáčka, to je taky pěkný hnus.
nebudu se prit o to, jestli je Janacek hnus nebo neni, to necht kazdy posoudi dle vlastni chuti, nicmene ponekud me udivuje, jak jej muzes srovnavat se Starobahnem, vzdyt to chutna uplne jinak ...?
xvasek avatar 9.6.2006 10:17 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Uznávám že máš pravdu, Starobrno a Janáček chutnají obě hnusně a každé jinak. Ale původně uváděný Jarošov měl ke Starobrnu hodně blízko.
brk avatar 8.6.2006 06:51 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zajímavé a nejhorší je, že s tou reklamou mají asi pravdu. Dlouhodobě piji hlavně Radegast, jelikož bydlím ve spádové oblasti tohoto pivovaru, ale od doby, co se objevily u některých značek nové lahve, tak jsem začal kupovat Staropramen, ale proč?

První lahev byla ze zvědavosti, že je nová, ale co dál? Je lepší? Nedomnívám, se že by v kategorii desítek byly nějaké výraznější rozdíly. Lehčí lahve? to sice ano, ale ani na těch deseti pivech se to zas až tak neprojeví. V podstatě jediné co mne napadá je právě ta jejich současná masivní reklamní kampaň. Možná se mi jejich reklamní slogan „Chlapi pijí Staropramen“ podvědomě zalíbil natolik, že převážil i můj odpor k převážení „vody“ přes půl republiky.

Až dopiji krabičku Staropramenů, tak zas koupím pár Radegastů a porovnám. Poslední dobou jsem měl jen pár bezalkoholových Birellů a ty mi připadaly normální, ovšem to je trochu jiná kategorie a bezalkoholové piva jsou samy o sobě poněkud jiné a těžko porovnávat.
USE="-qt -kde"
8.6.2006 07:29 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Plzeň je to, co si dopřávám, když si chci dopřát. Gambrinus na obyčejné pití. Když chci šetřit, tak i Primus a řekl bych, že i ten odpad z Plzně (Primus) je mnohonásobně lepší, než Starobrno (obyčejně se zdráhám prudkých soudů, ale tohle je fakt hnus).

Jakožto brněnský student, měl jsem ovšem příležitost "okoštovat" pivo zcela jiné: Strakonický sklepák nebo jeho kamarád, Strakonický dudák. Jedná se o pivo kvasnicové. Zatímco plzně si dám tak 2 sklenice a do druhé se musím skoro nutit (nejsem žádný pivař), stranického sklepáka jsem do sebe nejednou zalomil 4 škopky a cítil jsem se být teprve správně rozpit. Kdo jste v Brně a okolí, zastávka Jugoslávská, hospoda U hluchý zmije, určitě nesmíte minout.
xvasek avatar 8.6.2006 09:14 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Brno s tím svým radobypivem "Starobrno" mě ke konci mého pobytu tam opravdu štvalo. Světlou výjimku tvoří "draci" (černý a červený) a výborný je i Baron Trenck (alias "trenky"), ale desítka, jedenáctka a dvanáctka jsou mleté ohryzky a starý čínský papír.

Jinak k tématu: Od Radegastu jsem měl fakt rád dvanáctku, ale pokazila se. Už je to dávno, aspoň 3-4 roky, co jsem to vzdal. Ostravar neznám, pil jsem naposledy na akademickém mistrovství, což už může být nějaké 4 roky. Tehdy mi to přišlo jako průměrné pivo.

Gambrinus a Plzeň jsou pro mě typičtí představitelé "univerzálního europiva", což má plus v tom, že se to vždycky dá pít a mínus v tom, že to čím dál tím víc začíná být takové "neurazí, nenadchne". Stejně tak Budvar, který preferuju kvůli tomu, že ho považuju za "univerzální sladší europivo".

No a pak jsou tady experimnety. Holba umí dělat fakt dobré pivo, ale občas je to taky pěkný kentus; stejně mi to ale vždycky stojí za pokus. Pak mě kámoš láme na Zubra, zatím dobré. Hnusného Zubra jsem ještě neměl. No a naposledy jsem se pěkně opil ze Zlatého Bažanta. Premium Slovak Beer, jenom co je pravda, dvanáctka je fakt super.

Jinak obecně vidím nepřímou úměru mezi kvalitou piva a množstvím reklamy. Trochu z toho vybočuje Plzeň, která je reklamě hodně protěžovaná, ale pít se rozhodně dá.
8.6.2006 22:10 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Zlatého Bažanta. Premium Slovak Beer
opravdu jsi presvedcen o tom, ze Zlaty Bazant, ktereho u nas prodavaji, se vari na Slovensku?
xvasek avatar 9.6.2006 10:14 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Tak jsem se speciálně na tvoje popíchnutí ptal a vozí fakt bečky ze Slovenska. Teda dodavatel, ne hospodský. Ono je to odtud co by raketou krátkého doletu dostřelil, takže je to i celkem logické. :-)
9.6.2006 10:32 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
ok, ja jen ... cituju:
Společnost STAROBRNO dodává na český trh široké portfolio pivních značek. Tvoří jej produktová řada značky Starobrno, produktová řada značky Hostan, vlastní speciální piva Baron Trenck, Červený Drak a Black Drak, licenčně vyráběné premiové pivo Zlatý Bažant a importované koncernové značky Heineken, Amstel, Murphy´s a Edelweiss.
a treba Polaci si misto importu taky vari vlastni ...
xvasek avatar 9.6.2006 11:21 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
No tady toto "vaření pod licencí" taky nemám moc rád. Ono to celé jde ještě dál a třeba birel Radegastu dělají AFAIK jenom v Plzni. Otázkou je, jestli je to v tomto případě lepší, nebo horší.
8.6.2006 22:03 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Když chci šetřit, tak i Primus a řekl bych, že i ten odpad z Plzně (Primus) je mnohonásobně lepší, než Starobrno (obyčejně se zdráhám prudkých soudů, ale tohle je fakt hnus).
Primus je odpad z Nošovic ;-) a s flaškovým Bahnem si nemá co vyčítat. :-)

Ad kvasnicové pivo: když mě na to chytne chuť, tak je mnohem blíž jeden z trojlístku Pegasů (u Jakuba, na Jaselské a na Jiráskově). Nebudu kvůli tomu přece jezdit až někam do blekfildu. :-D
8.6.2006 22:14 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
no, ja bych to s tou lenosti neprehanel, cas od casu stoji za to zajet k Richardovi, ten je v Brne bezkonkurencne nejlepsi - teda byl a uvidime, jestli i bude, prave stavi novou varnu, coz je dosti riskantni podnik ...
8.6.2006 08:52 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Většina značek piva u nás, se dělá z koncentrátu. Vyrobí se, pochopitelně bez všech fines, mnohastupňový koncentrát. Ten se ředí na patřičné stupně a podle poptávky se na výsledek lepí některá ze značek, která patří pod majitele. Do normy se dodají případně bublinky a alkohol. Také dolitím.

Jestli se tady ještě brání, tak se stejně neubrání.

Řemeslná kvalita a vláda monopolů, to nejde dohromady. :-(

Pivo nejvíc ztrácí na chuti pasterováním. Třeba ten čerství koncentrát prý není špatný. Já ho měl, ale pivo nepiju, tedy "prý". Ale byli hned jak dogy. :-)

xxx avatar 8.6.2006 10:11 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?

Ja bych to tak hrozně neviděl. Většina pivovarů si dělá mladinu sama. Sice místo chmelu používá chmelovej extrakt, ale to je vpodstatě to stejné ale trochu slisované.

Mnohme horší mi přijde, jak se dosahuje stálé chuti. Prostě si necháte část poslední várky, a aby se nezměnila chuť té další, tak to do ní prostě přilijiete.

Tomu co píše Dag tomu se mi radši nechce ani věřit. Hlavně tomu dolévání alkoholu.

Please rise for the Futurama theme song.
8.6.2006 10:58 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?

Já už si všechny podrobnosti výkladu nepamatuju. Určitě se pivo na patřičné stupně dneska ředí vodou. Ale úplně ve všech pivovarech ještě ne. Myslím že zrovna Plzeň se dělá tradičně. Ještě jde o to, že se dřív dělalo na tři ... kdybych věděl, jak tomu říkají, jedná se o kvašení, fakt nevím (štoky???) a dneska jen na jeden.

Já to jen poslouchám od člověka (a dalších), který o tom ví naopak hodně (po VŠ se specializací na pivo a čtyřiceti letech praxe se to dá i čekat).

Pivomilcům se nelíbí také čepování, kdy tlak je dosažený tím že se z toho udělá "sodovka".

Kdysi (za bolševiků) bývalo, podle zdroje, lepší pivo lahvový. Na to chodila kontrola. Tohle už asi (?) neplatí. Také záleželo (ale jak to zjistit, že) na době výroby. V noci to nikdo nekotroloval, všichni opivněný a s tím alkoholickým nadhledem. :-) Ale tenhle bolševický šlendrián už většinou neplatí. Platí ty nesmlouvavé zákony levné výroby. A normy. A tak když tam kysličník není přirozeně, tak se tam nažene pod tlakem umělý, i když chu't by byla lepší u toho přírodní, byť by tam pár bublinek scházelo. Ta norma se nazajímá o pečlivou výrobu, ale o výsledný parametr alkoholu, kysličníku... (a ty všchny slova co neznám :)) Pokud jsou tyhle měřený veličiny OK je pivo uznaný OK. Když bude pečlivě a dlouze vyráběný a budou mu scházet tři bublinky, tak je zle. Na něco podobnýho si ztěžovali i vinaři. Ta skutečná kvalita vína je neměřitelná technicky a tak se bazíruje na množství alkoholu, cukru...

Jak jsem slyšel tak dávám dál. Ale na bájnou lhavost to bohužel nevypadá. :-(

8.6.2006 11:04 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Ehm... chtěl jsem napsat stěžovat, ale ta slepota na písmena mi to psani ztěžuje natolik... :-)
8.6.2006 10:13 mirekf | skóre: 5 | blog: last_goodbye | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Radegast piju již delší dobu pouze láhvovou desítku a u ní jsem rozdíl nezaznamenal, pořád skvělé pivo ;-)

Čepovaný Radegast jsem už dlouho nepil, takže nevím.

Ostravar nepiju, protože pracuji v Ostravě kousek od pivovaru a ten "smrad" co se odtamtud line mě vždy odradí ;-)) Ale hodně lidí co znám si Ostravar od té doby co patří pod Staropramen vychvaluje. Změnila se kompletně technologie vaření, celý podnik se modernizoval, no možná se hecnu a okoštuju ;-))))
Mikos avatar 8.6.2006 13:09 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co si tu každej udělat žebříček jeho nejoblíbenějších piv? ;-) Začnu tedy u sebe:

Desítky:
  1. Krušovice
  2. Gambrinus
  3. Budvar
  4. Svijany (pro mě celkem novinka, znam ho asi tak rok, poté co ho začli čepovat tady v Praze v jedné hospůdce... hodně mile mě překvapilo, je to vynikající pivo, možná bych ho zařadil i před Budvar)
Něco mezi:
  1. Krušovice Mušketýr
  2. Staropramen Granát
Dvanáctky:
  1. Plzeň
  2. Budvar
  3. Svijany
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
Cubic avatar 8.6.2006 14:59 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Na svijany jsem chodil v praze s kamosema a oni to maj jako svatek..jdou na "lepsi pivo". Kdyz jsem presel na skolu do Liberce tak tady jsou svijany vsude a uprimne se spolubydlicimi shodneme ze nic moc a i po trech kouscich boliva rano hlava. Rec je o 11˚ (Máz). Pokud nekdo chce jeden pulitr neceho odlisnyho na chut tak bych mu 13˚(Kníže) a 15˚(Baron) nevymlouval - nejsou spatne. Obecne jsou svijany dost sladky.
Mikos avatar 8.6.2006 15:04 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
No já právě sladší piva rád ;-) Proto taky z desítek mam nejraději Krušovice (i když není to jediný důvod pro ně) :-)
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
8.6.2006 14:48 maleprase | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
lezak (dvanactka) od kozlu
8.6.2006 16:35 Thaweg | skóre: 16 | blog: Herbatka | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ostravar i Radegast mám hodně rád. Pokud nejsem zrovna na cestách a nezkouším místní, tak vždycky jedno z nich. Ještě tak před půl rokem jsem měl radši Ostravar, líbilo se mi, jak je krásně hořký. Teď je to tak napůl, Radegast je zas celkově lahodnější, takový, že se toho dá vypít víc. Takže momentálně Ostravar k jídlu, Radegast k připíjení při povídání.

Ještě jednu věc musím podotknout - nezdá se vám, že česká piva (myslím z Čech) jsou oproti Radegastu, ale hlavně Ostravaru strašně mdlá? V hořkosti je teda rozdíl zcela určitě. Třeba takový Budvar, ten není hořký skoro vůbec.
Neoficiální informace k Ostravské univerzitě
8.6.2006 18:26 Bloodywan | blog: Bloodwan
Rozbalit Rozbalit vše Jiné hořké pivo?

Právě Radek mi chutnal asi nejvíc, protože byl akorát hořký. Chuťově jen o něco málo méně hořký byl právě Ostravar. Když jsem pak ochutnal Plzeň nebo Starocha, bylo to dobré pivo, ale po těch hořkých to bylo spíše takové sladké pití pro holky. Teoreticky to může být dáno blízkostí německých hranic, kdy je známo, že Němci si do piva přidávají malinový sirup. No, jiný kraj... No pak jsem potkal pana Jaroška (http://www.kasa.cz/knihy-cd-dvd/koupit/154719/literarni-cestopisy/martin-jarosek-pivarsky-labyrint-sveta-a-/) a došel jsem osvícení. Pasterované pivo od té doby pijem jen z nouze a s velkým sebezapřením.

Jde mi právě o to, že Radegast přestal být hořký jako kdysi býval, bylo to nejhořčejší pivo na trhu. Když zruší Gambrinus, Plzeň nebo Starobrno, nic velkého se nestane, protože takových nasládlých piv je dost. Když se pokazí Radegast, kde seženu hořké pivo, když mi sladké nejdou přes pysky? Takže mi opět vyvstává otázka, nezdá se vám Radegast chuťově horší (jakoby řidší a s méně výraznou chutí) než kdysi?

8.6.2006 19:05 Thaweg | skóre: 16 | blog: Herbatka | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jiné hořké pivo?
Mám 18 a něco, takže nejsem pamětník. Pravidelně piju pivo asi jen tak 2-3 roky, asi neposloužím :-) Docela hořký je Ostravar (chutnal mi i jeho speciál Strong, ale moc se nečepuje). Mně teď Radegast chutná, není sice nijak extra hořký, ale zdá se mi docela chuťově vyvážený. Dobrý je i Birrel, je takový lehčí.

Pro holky a ty, co nemají rádi hořké doporučuju černého Kozla, ten by jim snad mohl chutnat.
8.6.2006 19:11 Thaweg | skóre: 16 | blog: Herbatka | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jiné hořké pivo?
Jak si to po sobě čtu, opakuju se. Ale opravdu nic moc k tomu říct nemůžu :-( Za tip na knihu dík.
8.6.2006 22:34 Anatheman | skóre: 9 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jiné hořké pivo?
jo jo Strong je dobry, ale po vypiti tak peti, sesti kusu je ranni vstavani celkem zazitek :-D
8.6.2006 22:21 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jiné hořké pivo?
Když se pokazí Radegast, kde seženu hořké pivo, když mi sladké nejdou přes pysky?
napriklad v Trutnove (Krakonos)

btw, "kdyz se pokazi"? - uz se davno stalo :-(
8.6.2006 22:53 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
k otazce preferovanych piv ... zkusim sem hodit svuj seznam, snad poslouzi nekomu pro inspiraci ... ale nebude to zadny zebricek, jenom tak kde bych co pil:

Ohre a zapadni Cechy - Mexicky zaliv (Velichov), Chodovar (Chodova Plana)

Plzen - Lochota (Plzen-Lochotin)

jizni Cechy - Dudak/Nektar (Strakonice), Regent (Trebon), Samson (Ceske Budejovice), mozna Eggenberg (Cesky Krumlov ... kvalita promenliva :-/)

pojizeri - Podkovan (Dolni Cetno), Svijany, Klaster (Mnichovo Hradiste)

coby kamenem dohodil z Prahy - Dacicky (Kutna Hora), Postrizinske (Nymburk ... kvalita tez promenliva :-/)

Orlicke hory a sever - Opat (Broumov), Kanec (Zamberk)

Krkonose - Nova Paka, Krakonos (Trutnov)

vysocina - Dalesice, Poutnik (Pelhrimov), Jezek (Jihlava), mozna Bernard (Humpolec)

Morava - Zubr (Prerov), Janacek (Uhersky Brod)

Brno - Richard (Brno-Zebetin), Pegas (Brno-centrum)

... naslo by se toho vic ;-)
8.6.2006 22:57 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mrzí mě to, že se minimálně v Brně vytratila pestrost. Před nějakou dobou člověk vídával kromě Bahna i Budějky, Bernard, Černou Horu, Gambáč, Holbu, Kozla, Krušky, Litovel, Plzeň, Pramen atd. Dneska je většina hospod buď Starobrno nebo Gambáč/Plzeň nebo Krušovice. Když mě popadne chuť na Maestro, tak můžu akorát do Jošta na Veselé, protože to je poslední místo v centru, kde ho točí. :-(
oVirt | SPICE
9.6.2006 09:08 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Mrzí mě to, že se minimálně v Brně vytratila pestrost.
no, je to sice obecny trend, bohuzel, ale nevidel bych to zas tak cerne ...
Budějky,
pokud myslis Budweiser, ma ho napriklad Orlovna v Obranech, v centru je misty taky videt

pokud myslis Samson, hm, tak o tom fakt nevim, leda si koupit becku u fy. Jaso (maj pobocku nekde po ceste jednickou do Reckovic, a maj dost dobrej vyber - mj. Strakonice a Regent)
Bernard,
neni u konecne na Komarove? a nekde pobliz Musilky?
Černou Horu,
nekolik hospod na trase mezi Mendlakem a hlavakem, tesne u Mendlaku ma firemni prodejnu (druha je v Reckovicich - Baracek)
Gambáč, Krušky, Plzeň
prece sam pises, ze to vidis furt ...
Holbu,
o te fakt nevim :-(

(ale stejne, kdy to neni Serak na Seraku, tak to neni ono ;-))
Kozla,
je nejaky duvod touzit po jinak naredenem Gambrhnusu?

... jinak treba Herspoda mezi Masnou a Vlhkou (tam je ovsem lepsi dat si Hubertus Brau)
Litovel,
ta mi rozhodne nechybi :-)
Pramen
par hospod na Krenove, na Kolisti

ja myslim, ze v centru neni problem zajit na dobre pivo ... na Masne toci Novou Paku a vedle Nektar, na to se da narazit i pri probloudeni ulicek mezi Svobodakem a Kolistem, Pegas je jasny, jsou tam dve hospody s Dalesicema, ta Cerna Hora se vidi docela dost ...
17.12.2006 01:20 Wop | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
tak ted jsem narazil na tuto dobrou diskusi. Pil jste nekdo v Brne tocenaho Kvasara? Toco ho na novych sadech v Bernardynu. Nikdy jsem tam nebyl, ale chystam se. Je to 15ka medove, tak jsem dost zvedavej. Medove je fakt supr. Chodili jsme na nej na skole v Jihlave se spolubydlicim, byla to znacka Patriot. Fakt dobre, ale bohuzel uz to krachlo a nevari. Jedno s poslednich piv, ktere jsem tam mel bylo eukaliptove. To byl teda docela dost velkej experiment :-) Jinak v Brne mam moc rad Pegaska, to je moje :-) Tak se muzete podelit o zkusenosti s kvasarem
17.12.2006 08:41 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Kvasar od Černé Hory je čtrnáctka ... nevím, jak to bylo dřív, shodou náhod jsem předevčírem zahlídnul ceduli, kde bylo uvedeno jako patnáctka, a vypadala dost prehistoricky, teď to vidím podruhé, tak žeby kdysi?

jinak na Hybešce je těch podniků, kde se Kvasar točí, víc ...
17.12.2006 09:48 Wop | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Aha, tak to jsem nevedel, ze je spojeny s Cernou horou. Ja jsem koukal na tyto stranky Kvasaru. A tam se nic takoveho o spojeni s Cernou horou nepise. Tak nevim, jestli i Jelinek dela doma ten svuj kvasar. Protoze nabidku piv ma na strankach trosku vetsi. Nevite, kde v Brne cepuji nejake to nefiltrovane pivo od Cerne Hory?
17.12.2006 10:59 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
aha, já zas nevěděl, že to dělá nějakej Jelínek :-) => na tý Hybešce mám na mysli ČH ... a ta cedule, co říkám, že jsem zahlídl, asi byla na těch včelařskejch potřebách na Kolišti (viz prodejní místa), nevím jistě, za volantem člověk nemá zas tolik času koukat po pivu ... nicméně ani tam, ani v Břitu, jsem si prodeje piva nevšim, když jsem tam plusmínus před rokem a půl (na Kolišti pro medovinu, t.č. nejlevnější Dolská v Brně) a dvěma (na Štolcově s nožema) byl ...
17.12.2006 11:06 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Nevite, kde v Brne cepuji nejake to nefiltrovane pivo od Cerne Hory?
AFAIK nikde :-( ... ani slečna v podnikovce mi nedovedla poradit
17.12.2006 11:13 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
... nicméně na vandru za Brnem jsme potkali hospodu, kde paní říkala, že je škoda, že jsme nepřišli o den později, že budou mít černohorské speciály (a že bude nějaká akce na hradě, který jsme zastihli uzavřený, grrr :-( )

nemám po ruce turistickou mapu, ale by woko by to mohlo být asi tady
18.8.2007 21:48 jato
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ostravar nebo Radegast?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Takže jeden kolega co si moc nevymýšlí byl na exkurzi v radegastu.A proto,že je zvědavý, ztratil se v lahvárně a při hledání východu narazil na velké zásoby "kozla" a "plzně". Samozřejmě mu to nedalo a zeptal se jestli se jim to vyplatí to pivo převážet přes celou republiku. A dověděl se, že se to pivo nepřeváží ale vyrábí. Z toho mi vyplývá, že když si dám v čechách radegasta, bude třeba z plzně. Proto i ta chuť je taková, aby to mohl uvařit každý sládek. Sem přesvědčen, že toto provádějí všechny sfúzované pivovary ve svých pivovarech a proto sou ta piva taková fádní.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.