Portál AbcLinuxu, 31. října 2025 14:39
I přes veškerý technologický pokrok zůstává mnoho "klasických" věcí nepřekonaných (a možná nepřekonatelných). Jednou z takových věcí je máslo - žádný produkt potravinářské chemie mu, přes sebevětší snahy, absolutně nemůže konkurovat. Kdo nevěří, ať ochutná a porovná - a musí mi dát za pravdu...
Před rokem 1990 toho moc na výběr nebylo. Za 10 Kčs se dala koupit (někdy také ne...) dvousetpadesátigramová kostka tzv. čerstvého másla. Obsahovalo větší či menší množství polychlorovaných bifenylů, DDT, polycyklických aromatických uhlovodíků a dalších lahůdek. Za cenu o 2 Kčs nižší byla k mání nižší třída másla, tzv. máslo stolní, které se kromě výše uvedených lahůdkových přísad vyznačovalo ještě žlutou barvou, slabým zatuchlým zápachem a nevalnou chutí. Poslední volbou byl některý z produktů chemie (většinou pod názvem "pomazánkové máslo"), což byla emulze různých rostlinných tuků ve vodě - chuťově nepříliš se odlišující od tuku na jízdní kola.
V roce 1990 sem vtrhly nové značky nejrůznějších margarinů, halvarinů atd., a lidé jim velice rychle podléhali. Provalené aféry s PCB a varovně vztyčený prst lékařů (pozor, cholesterol!) tomu vydatně napomáhaly. Od té doby uplynulo už 15 let, chemie opět výrazně pokročila, každá další verze margarinu je "ještě máslovější" než ta předchozí. I když se chuť těchto náhražek stále zlepšuje, máslo stále jednoznačně vítězí. Bez ohledu na svůj cholesterol.
Ta neskutečně nádherná chuť, která vynikne zvlášť s čerstvým, křupavým pečivem, se prostě nedá s ničím srovnat. Takže i kdyby máslo bylo ještě nezdravější, než i ty hodně pesimistické výsledky tvrdí, stále by mělo oproti náhražkovým tukům náskok. Nehledě na to, že se v poslední době objevuje čím dál víc výzkumů, které tvrzení o nezdravosti másla hodně otupují.
Ať je to jakkoliv, máslo je prostě nejlepší!
        Tiskni
            
                Sdílej:
                 
                 
                 
                 
                 
                 
            
    
 
             
             17.10.2005 18:58
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 18:58
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         
             17.10.2005 20:12
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        17.10.2005 20:12
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
         
             17.10.2005 20:46
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 20:46
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         
             17.10.2005 21:01
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        17.10.2005 21:01
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
         
             17.10.2005 21:28
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 21:28
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         17.10.2005 20:58
David Ježek             | skóre: 83
             | blog: Mostly_IMDB
        17.10.2005 20:58
David Ježek             | skóre: 83
             | blog: Mostly_IMDB
            
         
             17.10.2005 21:27
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 21:27
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         
             17.10.2005 18:59
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
        17.10.2005 18:59
David Watzke             | skóre: 74
             | blog: Blog...
             | Praha
         17.10.2005 20:13
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        17.10.2005 20:13
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
         
             17.10.2005 22:34
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        17.10.2005 22:34
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        s mlekem je to horsi.Proč? Stačí si pořídit krávu. Anebo znát někoho, kdo ji má (samozřejmě takovou, která dojí
 ). Ale je pravda, že to, co se prodává v TetraPak® krabicích (a co prošlo odstředěním, zahřátím na 140 °C a prudkým ochlazením), už s mlékem moc společného nemá.
). Ale je pravda, že to, co se prodává v TetraPak® krabicích (a co prošlo odstředěním, zahřátím na 140 °C a prudkým ochlazením), už s mlékem moc společného nemá.
             18.10.2005 09:10
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        18.10.2005 09:10
Luk             | skóre: 47
             | blog: Kacířské myšlenky
             | Kutná Hora
        ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.