Společnost Murena ve spolupráci se společností Qwant představila vyhledávač Murena Find. Ve výchozím nastavení bude používán v mobilním operačním systému /e/OS a v Murena Workspace.
V mobilní aplikaci Facebooku se lze nově přihlašovat pomocí Passkeys.
Společnost Midjourney představila vlastní generátor videí pomocí umělé inteligence (AI) V1 Video Model.
Editor kódu Zed (Wikipedie) má nově v sobě integrovaný debugger. Podporuje Rust, C/C++, JavaScript, Go, Python a pomocí rozšíření i další programovací jazyky.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie). Servo mimo jiné nově zvládne animované GIFy.
Nejnovější X.Org X server 21.1.18 a Xwayland 24.1.8 řeší další bezpečnostní chybu.
Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 210. sraz, který proběhne 20. června od 18:00 v Red Hat Labu na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity na adrese Botanická 68A nebo také online.
Byla vydána nová verze 17 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Open source 3D herní a simulační engine Open 3D Engine (O3DE) byl vydán v nové verzi 25.05.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Nově je implementováno standardizované simulační rozhraní ROS (Robot Operating System) 2.
Nejnovější X.Org X server 21.1.17 a Xwayland 24.1.7 řeší 6 bezpečnostních chyb: CVE-2025-49175, CVE-2025-49176, CVE-2025-49177, CVE-2025-49178, CVE-2025-49179 a CVE-2025-49180. Nils Emmerich je nalezl koncem března a dnes publikoval detaily.
Poměr příspěvků o Linuxu proti příspěvkům o nesouvisejících blbostech se už stejně přiblížil docela šílené hodnotě, takže víc to dalších pár řádek už nezkazí.
Byly doby, kdy se na chleba mazalo máslo. A bylo to máslo. Poctivý živočišný produkt z mléka. Nebyla by to ovšem ta dnešní doba, kdyby tomu tak bylo nadále.
Co si mažou lidé na chleba dnes? Toto! A říkají tomu máslo!
Přitom to máslo není, jde o rostlinný tuk, který má s máslem společnou maximálně tak barvu. Je to břečka vhodná tak maximálně do pomazánek, kde netvoří hlavní součást jídla.
A co je alarmující? Že jsem dosud nepostřehl, že by naše slavná Evropská Unie, která už (mohu-li posoudit, tak poměrně oprávněně) zatočila kupříkladu s oním „tuzemským rumem“. Proč nic nedělá, když si milióny lidí mažou na svůj chleba nějaký odpad ze slunečnic nebo z čeho se vlastně ten hnůj dělá a to mnohdy ve víře, že jde o máslo!
Situace je alarmující, výrobci navíc přicházejí se stále rafinovanějšími způsoby matení obyvatelstva. A prochází jim to! Proto vás vyzývám, při nákupu másla pečlivě zkontrolujte, zda jde o skutečné máslo a ne o lacinou náhražku prodávanou jako rostlinný tuk. Nekažte si chuť a zdraví!
A ještě si maličko přisadím To nejlepší máslo je samozřejmě máslo z Jižních Čech!
Tiskni
Sdílej:
Evropská Unie, která už (mohu-li posoudit, tak poměrně oprávněně) zatočila kupříkladu s oním „tuzemským rumem“soudíš špatně "rum" není ochranná známka, takže není důvod vynucovat užití dle potřeb nějaké firmy v našich krajích je již delší dobu (rozhodně více než jedno století) zažito, že objednáš-li si rum, dostaneš směs lihu (pravděpodobně bramborového), vody, karamelu a nějakých dochucovadel; chceš-li si být jist, toto označíš za rum "tuzemský" a jiný rum označíš jako "jamajský", "kubánský" nebo prostě "třtinový" - není důvod kvůli tomu zasahovat do jazyka a říkat, že rum není rum podle stejné logiky by totiž museli na západ od nás, třeba v Anglii, zakazovat slovo "goulash", protože vůbec není jisté, že se za touto položkou v restauraci skrývá guláš, jak se vaří v Maďarsku (odkud údajně pochází) - to však nezakazují, anžto to považují za naprosto přirozené, že podobné slovo může mít v různých jazycích různé významy, a nechtějí si svůj jazyk prznit to jenom my jsme tací vlezdoprdelkové, že na takovéhle výmysly přistoupíme, a nemáme úctu k vlastnímu jazyku a kulturnímu prostředí