Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 13:49

Konec starých časů

14.5.2018 12:03 | Přečteno: 4155× | To jsem vážně jediný? | poslední úprava: 14.5.2018 12:03

Je tomu dvacet let, co jsem "objevil" možnosti internetu. Tehdy to byla bezedná studnice informací o všem možném. A protože k ní ještě neměl přístup každý mamlas, šlo většinou o informace relevantní a cenné.

Google byl tenkrát ještě v plenkách. A o hysterii spojené s GDPR ještě nikdo ani nesnil. K vyhledávání bylo možné využít přehršle metacrawlerů, které si navzájem vysávaly svoje databáze a cílem webových stránek bylo svobodné šíření obsahu.

Pak začalo být internetové připojení stále dostupnější. Kdejaký jouda začal dělat webové stránky a pochopitelně chtěl aby pokud možno zrovna ten jeho web při vyhledávání vyskakoval pokud možno na první příčce. Na tomhle boomu se pochopitelně přiživilo plno chytráků. Výsledkem ovšem bylo pouze to, že bylo stále obtížnější nalézt stránku s relevantním obsahem, protože takoví autoři obvykle věnovali mnohem větší úsilí tomu, aby nepsali blbosti, než tomu jak dosáhnout lepšího ratingu stránky z hlediska vyhledávače. To ovšem bylo stále ještě fajn. Vhodnou kombinací slov bylo i tak možné něco najít.

Bylo to však stále těžší. Kdejaký grafoman totiž začal dělat vlastní webovou stránku a tak se záhy začaly stránky se skutečně cenným obsahem mezi těmi hromadami hnoje ztrácet. Vyhledávací portály, začaly nasazovat nejrůznější sofistikované techniky, aby oddělily zrno od plev, ovšem aby mohly zaplatit jejich vývoj, musely začít rýžovat prachy na doplňkových službách a reklamě.

Majitelé Google, však věděli, že tohle nemá smysl, dokud nezískají mezi portály dominantní postavení. Proto tímto způsobem své uživatele neotravovali a zaměřili se spíš na ty, co toužili po lepším umístění své stránky mezi nalezenými výsledky. Těm nabídli sofistikované nástroje ke šmírování návštěvnosti a také nástroje k tomu jak vylepšit obsah stránky aby získala lepší rating.

Podporovali open source, a díky nevtíravému přístupu, velké databázi a sofistikovanému vyhledávání byl tento portál u většiny vyhledávačů výchozí volbou. Jeho hvězda díky tomu stoupala výš a výš.

Klíčovým okamžikem byla investice do mobilní platformy Android. Tím, že byl provoz mobilního telefonu vázaný na Google účet, si uvázali za nohu miliony uživatelů. Čas, dojení se začal blížit. Přes Google začaly proudit miliardy dat, jejichž analýzou bylo možné zválcovat ostatní portály, které začaly postupně umírat na nedostatek financí.

Z informací poskytovaných prostřednictvím webu stal byznys. Zdroje, které byly dřív volně dostupné začaly být poskytované pouze za úplatu. Což se vcelku dá pochopit. Jenže problém je v tom, že se o nich vůbec nemusíte dozvědět, protože zůstávají skryty. A komu by se chtělo platit za zajíce v pytli, že?

Google, přes který proudily uživatelská data, mohl svého postavení využít k tomu aby je analyzoval a místo stovek stran odkazů, začal nabízek pouze nejžádanější vzorky. Většině pologramotných uživatelů internetu toto řešení typu "myslíme za vás" vyhovovalo. A to byl ten okamžik, kdy nastal konec starých časů.

Posledním hřebíkem, za který by si autor myšlenky zasluhoval nakopat do citlivých míst, byl nápad začít predikovat co uživatel vlastně hledá. Evidentně inspirovaný tím, že většina uživatelů mobilních zařízení ani neví co chce vlastně najít.

Takže místo toho, aby mi Google jednoduše napsal: "Polib si prdel, protože žádná stránka se slovem 'Niwauna' neexistuje", se mi vrací zhruba čtvrt milionu výsledků nejrůznějších zkomolenin. Počínaje webem 'iFauna'. Čímž se tedy, alespoň pro mne spolehlivě zařadil mezi nepoužitelné vyhledávače.

Samozřejmě stále ještě existují i jiné možnosti, a tak by mne a možná i jiné potěšilo, kdybyste se v diskuzi podělili s tím jak, kde a s jakým úspěchem na internetu šukáte vy.

       

Hodnocení: 53 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

14.5.2018 12:19 helb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Příloha:
Polib si prdel, protože žádná stránka se slovem 'Niwauna' neexistuje
Dá se zapnout Verbatim režim, pak to hledá celkem rozumně. Obrázek v příloze (s jiným slovem, stránky se slovem 'Niwauna' existují).
Bystroushaak avatar 15.5.2018 10:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
K tomuhle byly odjakživa uvozovky.
15.5.2018 10:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Byly.
15.5.2018 15:05 Ondrej Santiago Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Zkusil jsem zadat "Niwauna" (v uvozovkach) do Googlu a minimalne prvni tri stranky obsahovaly pouze odkazy na stranky obsahujici Niwauna, zadne zkomoleniny. Takze uvozovky IMHO stale funguji.
15.5.2018 16:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
No, vzhledem k tomu, že jsem při hledání tohoto slova včera projel minimálně 70 alespoň trochu relevatních webů, mne to vůbec nepřekvapuje. Ovšem dobral jsem se k nim zcela jinou cestou – nejprve jsem použil metacrawler.com, tím jsem se dostal na první relevantní výsledky a pak, poté co jsem si přečetl první relevantní výsledky v této diskuzi jsem zkoušel něco vyhrabat opět přes google – ovšem tentokrát přes advanced search, neboť už jsem věděl co asi mám hledat.

To co se vám vrací teď je tedy zcela evidentně pozůstatek mého včerejšího přehrabování. A to je přesně to co mě u Google sere. Že místo toho aby hledal přesný výraz, vrací nějakou keš která mu přijde podobná.
15.5.2018 17:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Ale jak se zdá, vaše činnost měla i určitý pozitivní efekt v tom, že se nakešovaly i výsledky toho, jak jste zkoušeli hledat vy, takže na mě vyskočily i některé nové věci. ;-)
17.5.2018 08:43 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
A není to spíš tím, že jsi před časem hledal Niwauna, klikl na výsledek, Google se naučil, co hledáš a tak ti podobné výsledky posouvá výše? Takto totiž ten vyhledávač funguje...
18.5.2018 06:49 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Nevím. Každopádně nedeterministické chování je právě to, co mi u Google vadí.
14.5.2018 12:20 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já jsem online skoro 30 let (od roku 1990). A už před těmi dvaceti lety jsme si říkali přesně to, co píšeš "tehdy to byla bezedná studnice informací o všem možném. A protože k ní ještě neměl přístup každý mamlas, šlo většinou o informace relevantní a cenné." Ano, zažil jsem onine dobu před https://en.wikipedia.org/wiki/Eternal_September

Takže asi tak...
14.5.2018 19:16 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Poprve jsem se pripojil k internetu v roce 1994 a
A už před těmi dvaceti lety jsme si říkali přesně to, co píšeš "tehdy to byla bezedná studnice informací o všem možném. A protože k ní ještě neměl přístup každý mamlas, šlo většinou o informace relevantní a cenné."
neco takoveho jsem si urcite nerikal.

Rozumnych zdroju bylo pomalu a dostat se k nim bylo hodne narocne. X lidi rucne udrzovalo Y seznamu o zajimavych webovych stranach. A nevim, kdo by se chtel vratit do doby, kdy o Internetu byly papirove casopisy, kde se psalo, co se da na ktere strance najit.
K vyhledávání bylo možné využít přehršle metacrawlerů
Protoze vetsina vyhledavacich enginu te doby stala uplne zaprd. Kdyz clovek neco hledal, nejdriv musel zkusit Altavistu, pak Yahoo!, pak Lycos pak treba alltheweb a mozna neco nasel. Pro cestinu tu pak byly bezne problemy se sklonovanim a casovanim a tim, ze pro kazdou stranku existovalo pet verzi, kazda v jinem kodovani cestiny.

To nemluvim o tom, ze tu nebyla Wikipedia (pro ty, co chcou povrchni informace) nebo tuny vedeckych clanku, pro ty, co se zajimaji o podrobnosti.

Opravdu bych se nechtel vracet tech dvacet let zpatky, protoze tehdy trava opravdu nebyla zelenejsi.
Čímž se tedy, alespoň pro mne spolehlivě zařadil mezi nepoužitelné vyhledávače.
Mas dve moznosti:

(1) Pokud jsi pokrocily uzivatel, muzes kliknout na odkaz: "Místo toho hledat niwauna" hned pod informaci: "Zobrazeny výsledky pro dotaz ifauna"

(2) Pokud jsi IT expert a odbornik pres ty internety, muzes zadat do vyhledavani "niwuana" a Google bude hledat presne to, co chces.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Fluttershy, yay! avatar 15.5.2018 09:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
A nevim, kdo by se chtel vratit do doby, kdy o Internetu byly papirove casopisy, kde se psalo, co se da na ktere strance najit.

To je třeba dneska. Místo Bravíčka vycházejí různé bizáry jako tohle. Viděl jsem i knihy v duchu „100 nejlepších videí na TyTrubko.“

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
15.5.2018 20:53 ehm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
LOL.
16.5.2018 11:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
"JůTuber"??? A to jsem si kdysi myslel, že nic horšího než "bajt" se vymyslet nedá…
xkucf03 avatar 19.5.2018 14:07 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů

Bajt je náhodou dost dobře počeštěné slovo, u kterého nehrozí záměna byte vs. bit, které se liší jen tvrdostí y/i.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
16.5.2018 11:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
S většinou souhlasím, ale upozornil bych, že "před dvaceti lety" není 1994 ale 1998. Zrovna v tomhle znamenají ty čtyři roky zatraceně velký rozdíl.
16.5.2018 15:20 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
"před dvaceti lety" není 1994 ale 1998
Vim, tech dvacet let se vztahovalo ke Kapicove bajecnemu casu internetu.

Pokud by nekdo chtel byt nostalgicky nebo se jen podivat, jak vypadal internet pred temi 20+ lety, doporucuji nahlednout do earchivu Jiriho Peterky.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
19.5.2018 23:00 citanus | skóre: 12 | Cork (Ireland)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů

Interval.cz : )

18.5.2018 07:35 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
To je nesmysl. Ano, nebyly vyhledávače. Fungovalo to jinak. Ale dalo se dostat k informacím, které dnes na siti uz tak snadno a dobře dostupne nejsou. Jednim důvodem je komercionalizace. Druhým je tehdejší svoboda. Třetím je Facebook apod., do jehož uzavrenych skupin se dnes přesunulo spousta diskusi. A čtvrtým je prostě koncentrace blbcu, která se rapidně zvýšila.
18.5.2018 08:44 ehm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Můžeš uvést nějaký příklad informací, které jsou dnes dostupné hůře?
18.5.2018 09:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Všechny které jsou podmíněny vytvořením účtu a přihlášením. Např. již zmíněné stránky na FB, nebo obrázky na webu Pinterest, aj.
18.5.2018 16:39 ehm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Mhm. V 90. letech prý byly na Internetu nějaké informace dostupné lépe než dnes, tak se ptám, které to jsou. Vyjmenovat pár kanálů je jak relevantní? A proč jsi nezmínil IRC a soukromé e-mailové konverzace?
xkucf03 avatar 19.5.2018 14:13 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Facebook, Pinterest
nebo obrázky na webu Pinterest, aj.

Pinterest je ta zločinná stránka, která vykrádá obsah jiných webů, a když tam vlezeš, tak tě nutí, aby ses u nich registroval? Fakt se divím, že to vyhledávače tolerují a už dávno je nevyškrtly z výsledků vyhledávání. Když hledám nějaký obrázek a odkaz z vyhledávače vede na Pinterest, považuji ho za bezcenný, protože je to k ničemu.

Facebook je taky zlo, ale tam ten obsah aspoň vkládají sami uživatelé a ve výsledcích vyhledávání mne to neotravuje.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Fluttershy, yay! avatar 18.5.2018 18:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Ty které, z webu prakticky zmizely: toho času osobní stránky lidí z akademické obce nebo na bezplatných službách typu Geocities. Usenet se do jisté míry podařilo zachovat, tak aspoň tak, ale náhrada za něj z hlediska „komunit“ se hledá těžko.

Na jednu stranu se zlepšily technické prostředky, na stranu druhou ale také narostl objem šumu. Otázka je, zda úměrně.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
18.5.2018 19:44 ehm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Dobře. To se ale pořád bavíme spíš o formě než obsahu. Je pravda, že ta forma taky hraje svojí roli. Před 15 lety byly populární osobní weby a blogy, zatímco později podobnou úlohu převzaly sociální sítě, kde je větší důraz kladen na kvantitu namísto kvality. Množství dat narostlo o několik řádů a nepřekvapivě je občas těžké v nich vyhledávat i přesto, že existují lepší algoritmy a nástroje.

Zajímal mě ale nějaký praktický příklad informací, ke kterým bych se v těch 90. letech dostal snadněji než dnes. Určitě to budou spíš vysoce odborné články, protože naprostá většina zmiňovaného nárustu dat překvapuje povrchní balast (různé WikiHow a další). Původně mě napadlo třeba něco z chemie, fyziky – výroba bomby apod. Na druhou stranu si říkám, že člověk, který ví, co hledá, a trochu se zorientuje někde na TORu, by to mohl v nějakém tamějším katalogu nalézt také poměrně rychle.

Já jsem v té době online nebyl, takže mě to zajímá prostě ze zvědavosti. Nepochybuji o tom, že to v některých ohledech platit bude, ale kde tedy?
Fluttershy, yay! avatar 18.5.2018 20:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Jako ochutnávku si zkus projít web Daniela Beardsmorea. Což je mimo jiné člověk, který z velké části dává dohromady Deskthority wiki – včetně prolézání dobových časopisů, katalogů součástek… a webů převážně japonských sběratelů z 90. a raných 0. let.

Takových relativních obskurností si můžeš vymyslet nepočítaně a velmi těžko je budeš dohledávat.

Tehdy typicky byly docela dobře dostupné přes katalogy/rozcestníky (typu Yahoo, raného Seznamu atp.), teď se to dnešním typickým postupem hledá těžko.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
18.5.2018 22:05 ehm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
OK, to beru a díky za zajímavé odkazy.
xkucf03 avatar 19.5.2018 14:03 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Vývoj po spirále a ručně udržované seznamy odkazů | budoucnost vyhledávání
X lidi rucne udrzovalo Y seznamu o zajimavych webovych stranach.

Přijde mi, že se to zase vrací a cyklus se opakuje. Zrovna nedávno jsem narazil na jakousi iniciativu awesome, kde lidi používají GitHub k tomu, aby na něm udržovali ručně tvořené seznamy zajímavých odkazů z různých oblastí. Ještě jsem to nestihl moc prozkoumat, takže zatím to nemůžu hodnotit, ale co jsem náhodně proklikal pár odkazů, tak to celkem zajímavé bylo.

Je otázka, jak moc to může škálovat a jak se v tom dají řešit konflikty1 …asi moc ne. Ale zatím je to možná ještě ve fázi, kdy jsou tyhle seznamy užitečné.

Časem se snad objeví lepší nástroj, který bude decentralizovaný a rozložený mezi mnoho různých autorit2 z různých oborů, které budou odkazovat na zajímavý obsah. Protože zatím oba dosavadní přístupy mi přijdou jako špatné a dlouhodobě nefunkční:

a) velké korporace, které centralizují veškerou moc do svých rukou
b) anonymní masa průměrných a podprůměrných lidí namixovaných s boty a placenými agenty.

S informacemi od těch autorit bys pak pracoval přes nějaký metavyhledávač, ve kterém by sis nastavil, jak moc které autoritě věříš pro který obor. Seznamy a váhy důvěryhodnosti autorit bys mohl zase sdílet s ostatními uživateli nebo je spravovat nějakým vlastním algoritmem.

[1] např. když víc lidí bude chtít spravovat seznam pro stejnou oblast a budou mít různé názory na to, co je zajímavé
[2] autorit ve smyslu: osobností, týmů, menších firem, organizací, škol…

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
16.5.2018 17:52 hacup | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Tak to jste velký hipster
14.5.2018 13:31 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Seamonkey má jako výchozí vyhledávač DuckDuckGo. Zkusil jsem, občas něco najde, ale bohužel je to tak, že Google ze zadných slov lépe uhádne, co hledám, takže fallback ke šmírákům je na denním pořádku.
Quando omni flunkus moritati
Fluttershy, yay! avatar 15.5.2018 09:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
  1. DDG
  2. DDG !sp (StartPage, metavyhledávač nad Google)
  3. DDG !g (nepersonalizovaný Google)
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
14.5.2018 16:39 tom11111
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Občas zkusím DuckDuckGo, ale pak se zase vrátím k google. Ten mám nastaven:
14.5.2018 17:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Díky za tipy.
14.5.2018 18:59 RB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Už tak dva roky jedu na DuckDuckGo a po Googlu se mi nestýská. Google má navrch v těch neindexovaných informacích na stránkách (info o podnicích, jejich hodnocení atd.), samotné vyhledávání na webu mi přijde dost srovnatelné. Málokdy musím fallbacknout na Google. Síla DDG je zase v bang!s, které používám hodně intenzivně. Raději vyhledám přímo v nativním vyhledávači služby a nechám se přenést přímo na její stránky, než to dělat přes výsledky vyhledávače, je to krok navíc. Díky nim je i Google dva znaky (!g) ve vyhledávaném heslu daleko. Je to taky komunitní vyhledávač. Člověk může přispět třeba vlastní InstantAnswer (např. konverze měn, zobrazení grafu vyhledávané akcie apod.). No a v neposlední řadě je to služba, která si zakládá na tom, že uživatele nešmíruje.
otasomil avatar 14.5.2018 19:10 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vitejte!
Vas text a vzpominky mi pripominaji svet na deepwebu v siti TOR - zadny vyhledavac spis jen smetiste odkazu a nejake snahy o indexaci tu vsak jsou ale asi to vzhledem k zivotnosti obsahu nebude prilis aktualni. Sam jsem nejaky cas na siti TOR se pohyboval ale jen ze zvedavosti aniz bych cilene neco hledal.
Nicmene stare hodnotne informace se na klasickem Internetu propadaji do hloubky dejin nebo se ztraceji uplne (zrusena domena, hosting, autor svoje dila smazal...) Zalezi taky o jaky obor se jedna. Pokud budeme brat obor o kterem je tento web kde si diskutujeme tak malokoho bude zajimat jak zprovoznit nejakou linuxovou distribuci z odbdobi 10-15 let zpatky. Je fajn najit sofistikovany navod jak zakompilovat modul do jadra pro podporu konkretniho HW... ale k cemu toto dnes? Hledam-li dnes postup jak nakonfigurovat Sambu tak mne zajima jak to udelat v aktualni verzi a ne co bylo leta zpatky. Zde co se tyce Google i Duckduckgo tak mi poskytnou dobre, aktualni vysledky a snadno najdu jak na vec. Jsou vsak obory kde desitky let nejsou zadna doba - napr historie, prirodni vedy, literatura, jina umeni... kde je opravdu skoda veci ktere propadly do zapomeni jak lidem tak vyhledavacum a mozna stale nekde na webu jsou ale pro vyhledavace zapomenuty na poslednich vysledcich kam se malokdo proklika. Mam jeste ulozeny vyexportovane zalozky z Firefoxu tak nekdy kdyz byl ve verzi 1.5 mozna 2.0 tzn. uz vic jak 10 let a naprosta vetsina odkazu je jiz nefunkcnich, na spouste domen bezi uplne jiny obsah.
Zkratka dnesni Internet neni knihou jako drive ale spis casopisem, dennim tiskem, bulvarem, zabavou... Datovy prostor taky neni nafukovaci donekonecna, ukladani dat stoji nejake prostredky a proto funguje neco jako FiFo a veci stare, o ktere neni zajem mizi nenavratne v /dev/null viz princip fileshare serveru kde uploadovane soubory "ziji" dokud je o ne zajem.
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
Fluttershy, yay! avatar 15.5.2018 09:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Proto je užitečné každou zajímavou stránku hned při návštěvě sypat do Archive.org.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
15.5.2018 11:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
No. Jenže problém je v tom, že i na tomhle serveru nasadili nový moderní ksicht, přes který se dohrabat ke konkrétnímu výsledku je čím dál těžší.
regine avatar 14.5.2018 19:25 regine | skóre: 22 | blog: regine
Rozbalit Rozbalit vše stručně z mé historie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
stručně z mé internetové historie 90. let

- Netscape prohlížeč
- Yahoo Mail
- vyhledávač AltaVista na strojích Digital Equipment Corporation (Google co do možnosti parametrů vyhledávání na něj dosud nemá)
- vyhledávání v tisku (anglickém) byl BlueLight, ale už si nejsem jistý s názvem

Cigareta krátí život o 1 minutu, láhev koňaku o 5 minut a pracovní den krátí život o 8 hodin.
Max avatar 14.5.2018 19:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Predikce u Google je dobrá v tom, že člověk opravdu někdy neví správný výraz, který hledá a google napoví.
Pak existují pokročilé fce, které obyčejný uživatel nezná/nikdy nepoužije.
Jak už tu zaznělo, můžeš eliminovat regionální hledání pomocí "google.com/ncr", můžeš použít hafec fcí, které lze kombinovat, např. :
# hledání na jen na konkrétním webu
site:abclinuxu.cz Konec starých časů

# hledání přesného termínu
"pankáč napadl turistu"

# exclude při vyhledávání
porshe -skoda

# buď / nebo
porshe OR skoda

# parsnout výsledek ještě hledaným textem
hledaný text intext:užší výběr

# podobně jako výše, jen parsneme title
hledaný text intitle:užší výběr

# hledání definice 
define:slunce

# podpora wildcard
šla * do zelí

# hledat v konkrétním typu dokumentu
filetype:doc ipv6

# hledat nějaké nové stránky, kde jsme ještě nebyli
related:ipv6

# hledat v url
allinurl:porshe skoda

# hledat přímo v textu webu
allintext:porshe skoda

# hledání v nadpisech
allintitle:porshe skoda

# vyhledávání čísel v určitém rozsahu
Televize Samsung model 5000..7000

# hledánív  cache
cache:hledaný výraz

# a milion dalších věcí, včetně kombinací zmíněných
Dále google podporuje i další věci, např :
# kalkulačka
2*5/4

# stav konkrétního letu
BA 181

# předpověď počasí
weather prague

# hledání podle obrázku
image.google.com

# převod jednotek
12 miles + 568 feet in m

# převod měn
105EUR to czk
Sám i má help, jak hledat : Všechny tipy a triky.
A myslím, že za tímto účelem vznikly i nějaké knihy, které měly za cíl naučit lidi hledat na google, ale už nevím. Možná mám špatnou paměť.
Otázkou tedy je, do jaké úrovně jsi se naučil na google vyhledávat? :)
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
15.5.2018 13:18 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
A existuje nejaká syntax, ktorá by obmedzila na výsledky na "posledný mesiac"? Naklikať sa to dá, ale na mobilnom zariadení sa musím prepnúť na "request desktop version" a tam kúzliť :-(
Max avatar 15.5.2018 14:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
tbs=qdr:?
Resp. na ten měsíc : tbs=qdr:m
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
16.5.2018 13:31 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Ale URL sa na tablete tiež edituje blbo :-(
Bystroushaak avatar 15.5.2018 14:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
A myslím, že za tímto účelem vznikly i nějaké knihy, které měly za cíl naučit lidi hledat na google, ale už nevím. Možná mám špatnou paměť.
Vznikly. Když jsem přišel na internet já, někdy v roce 2003/4, tak bylo vcelku běžnou součástí naučit se pracovat s vyhledávačem. Pokud si pamatuji, tak nás to učili i ve škole. Uvozovky pro přesný termín, + pro vynucené hledání konkrétního slova z fráze, OR, AND, inurl:, filetype:, site:. Časem toho jen přibylo.

Jinak zajímavější je WolframAlpha, který tyhle strukturované dotazy dotáhl o kus dál. Vůbec celý ten wolfram toolkit ti umožňuje dělat věci, jako položit dotaz na různé statistické záležitosti, jako třeba počet lidí v ČR a různé ekonomické ukazatele. Mám v plánu se s tím naučit dělat víc.

Co mi na těhle věcech vadí je, že většinou je problém do toho nacpat vlastní data, nad kterými by to umělo operovat.
15.5.2018 14:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Ano. Donedávna tyhle věci celkem spolehlivě fungovaly. K sepsání toho blogpostu mne vedlo především namíchnutí, že fungovat přestaly. Resp. že je google spolehlivě ignoroval.
15.5.2018 20:53 ehm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
No, je zajímavé, že sis v tom blogpostu hrozně stěžoval na predikce ze strany Googlu, aniž bys explicitně zmínil hledání přesného významu pomocí uvozovek. Teď se snažíš vymlouvat na nějakou cache, ale realita je prostě taková, že jsi jen Google neuměl použít. Kdyby to bylo tak, jak se teď snažíš naznačit, stěžoval by sis, že Google na dotaz v uvozovkách vrací jiná slova, nebo že nic nenašel přesto, že by to slovo měl někde nalézt, ale to v tom blogu prostě napsané vůbec nebylo.
16.5.2018 09:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Explicitně jsem to nezmínil proto, že mne nezajímalo ani tak jak kdo pracuje s Googlem, ale to jestli někdo používá i nějakou jinou alternativu a když, tak jakou – to byla podstata sdělení blogpostu, kterou kupř. Marek Stopka, či Odin vůbec nepochopili.
14.5.2018 20:12 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ano, Aleš opět nějchytřejší na světě a všichni komu vyhovuje současný stav, jsou pologramotní, jen on je letadlo; proč mě to nepřekvapuje :D
14.5.2018 20:44 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Kdyz jsou ty internety takovy hnuj, mel uz by se na ne pan big boss cvut admin vykaslat a konecne odejit na odpocinek.
14.5.2018 22:08 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Evidentně ani jeden z vás nepochopil co bylo cílem blogpostu.
15.5.2018 00:12 ehm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Možná bys nám to mohl objasnit.
15.5.2018 06:22 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Viz poslední odstavec.
15.5.2018 08:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Jasně, zeptat na tvůj dotaz by nešlo bez hromady balastu a navážení se do lidí, kteří jsou pod tvou "úroveň"... :D
15.5.2018 08:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Z toho co píšeš to vypadá jako bys měl na těch idiotských změnách svůj podíl.
15.5.2018 10:30 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
To že tobě něco nevyhovuje, automaticky neznamená, že je to idiotské. Spíš to, že to tak musíš označovat vypovídá něco o tobě... A tvé neschopnosti se přizpůsobit moderním trendům, holt už nejsi nejmladší no...
15.5.2018 10:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
holt už nejsi nejmladší no...
Moc si to nemaluj, ty taky ne.

Pokud má změna za cíl zpřístupnit funkcionalitu idiotům, pak jde o změnu idiotskou.

Mimochodem, možnosti Google, které jsou na screenshotu hned u prvního přípěvku u mne kupř. Google vůbec nenabízí. A to prosím v ani jednom ze čtyř webových prohlížečů co používám (Chrome, Opera 12.x, Midori, Firefox). Resp. zobrazení volby Verbatim se mi jednou nějakým blíže těžko identifikovatelným postupem se mi u Midori podařilo dosáhnout.

Pokud je tedy nastavení, kterým lze tohle chování vypnout zakopané tak, že se k němu nedá logickou cestou dostat, jde z mého pohledu rovněž o změnu idiotskou.

O pokud ty nejsi schopen pochopit to co pochopili jiní a máš tady potřebu leštit svoje ego, je zcela v pořádku, že sis to vztáhnul i vůči sobě.
15.5.2018 15:57 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Jediný kdo si tady honí ego s plive špínu na jiné jsi ty.
15.5.2018 17:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Napsal ten, pro kterého jsou břídilové všichni, co odsud neodtáhli pryč.
15.5.2018 22:51 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Máš pro své tvrzení nějaký podklad? Nebo jen hloupě kopeš kolem sebe, protože se na víc nezmůžeš? :)
16.5.2018 17:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
To co sledují zdejší diskuze ví svoje. Co však překvapuje mne osobně, to je tvůj přístup vůči mé osobě. Velice silně mi totiž připomíná chování jiného kluka, kterému velkoměsto stouplo do hlavy podobným způsobem jako tobě. Mně osobně to je šumafuk, ale u něj mám pocit, jako by se snažil za každou cenu vygumovat ze svého okolí vše, co mu připomíná odkud přišel.
16.5.2018 18:32 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
No vidíš, mi zase připadá, že tobě leze ka palici ta práce ve veřejném sektoru ;-)
Dalibor Smolík avatar 14.5.2018 20:18 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jo, když vyhledávačem byl Kopernik :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
JiK avatar 17.5.2018 23:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
vim, ze jsi starsi, ale ty fakt pamatujes toho polaka?
14.5.2018 20:32 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Alesi uz mluvis jako stary dedek: Za mlada bylo mleko mlekovatejsi a pullitr piva byl mnohem vetsi nez dnes. :-D

Ja bych to nevidel tak tragicky. Kdyz se clovek nauci google opravdu pouzivat a zadavat mu spravne vyrazy, da se s nim dobrat relevantnich vysledku pomerne snadno. To, ze google chce uzivatelska data a vydelava na reklame mu ja osobne nezazlivam. Lide mu davaji data dobrovolne a kdo nechce, nemusi google pouzivat.
Agent avatar 15.5.2018 16:03 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
A Cola chutnaka jinak, samozřejmě lepší...
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Bystroushaak avatar 15.5.2018 16:50 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
A tráva byla zelenější..

Jinak u Coly za to může glukozo-fruktózový sirup, který se tam cpe místo klasického cukru. Spoustě lidí přijde hnusnější, ale je to levnější. Viz Chceme Coca-Colu vyrobenou v Mexiku, volají Američané. Rozdíl je v cukru. Osobně taky preferuju limonády s cukrem.
15.5.2018 17:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Přesně tak. Mám paměť na chutě. Ne že by to bylo bůh ví co, ale zkrátka se mi občas vybaví některé chutě. A plechovková Coca Cola, kterou jsem koupil v Tuzexu někdy v roce 1983 chutnala opravdu jinak. Stejně tak, jako mívalo jinou chuť i pivo – které se jinak pochopitelně lišilo nejenom výrobce od výrobce, ale také šarže od šarže.
Grunt avatar 15.5.2018 20:15 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Je potřeba nechlastat europiva, která se vaří z bůh ví jakého koncentrátu.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
PepaSFI avatar 17.5.2018 18:28 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
já to teda moc nepiju, ani Colu ani pivo, ale třeba u té Coly pozoruju jinou, lahodnější chuť u té ze skleněné lahve. Jenže ty se běžně neprodávají, mají je jen v restauracích za dost šílenou cenu. Nevím jestli to dělají jinde, jiným postupem, nebo za to může to sklo. Pivo samozřejmě chutná jinak, postupy se dost změnily. Dnes se to pasterizuje, vydrží řadu měsíců, tenkrát se při nákupu lahváče prohlížely jestli v tom neplavou bubáci. Kazilo se už za pár dní. Pivo je hodně zvyková záležitost. Když se před časem začaly objevovat malé pivovary a začaly dělat všelijaké speciály, postupama bez vylepšovadel, zlevňovačů a optimalizátorů, spoustě echt pivařů to pod frňák nešlo. Bylo to silný, mělo to chuť a taky cenu. Oni byli zvyklí na svých dvanáct, šestnáct kousků, sice to chutnalo jak voda z nádobí ale hlavně že je toho hodně a je to laciný. Socialistické dvanáctky měly tolik alkoholu jako dnes mají supermarketové eurobryndy a tehdejší desítku by dnes asi nepil nikdo. leda jako zapíječ oběda pro řidiče, než vypiješ kafe a dočteš noviny, nemáš v krvi nic.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
17.5.2018 18:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Pozor! Zapomínáš, že na hutích vedle sodové vody tekla z potrubí osmička ;-) Ta byla určená k tomu zapíjení žízně. Jinak pokud jde o volume máš nejspíš pravdu, protože si nepamatuji, že bych byl někdy z piva opilý.

To že pivo mělo tenkrát jinou, specifickou chuť, je pouze konstatování. Záleželo na mnoha faktorech byla to taková jedna velká loterie. Ale v tom bylo i to kouzlo.

Dnes je to zase hodně o lidové tvořivosti. Koho by prosimvás napadlo za komančů si vařit pivo svépomocí? To už bylo jednodušší nacpat do sudu ovoce, vykvasit a napálit šnaps.
PepaSFI avatar 17.5.2018 20:20 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
jo, taky pamatuju ve fabrice osmeráka, jen v lahvích. Měly zelené víčko, asi aby se líp poznalo že je legální. Taky byl jeden pivní "znalec" co osmičku zásadně odmítal a nosil si do práce desítku. Vždycky si pochvaloval jaký je to proti tý osmičce príma pití. A tak mu jednou chlapi ty piva opatrně otevřeli, víčka prohodili a zas to zamáčkli zpátky. Podotýkám pro nepamětníky, tenkrát běžné pivo nemělo ani nálepku ani potisk na víčku, jen tam byla vyražená stupňovitost a ty osmičky měly víčka ze zeleného plechu. A samozřejmě znalec vymlasknul osmičku a labužnicky pomlaskával jaká je ta desítka skvělá.

Tu sílu alkoholu mám ověřenou. Před časem jsme na zadní straně jedné skříně našli nálepky od různých piv. jak už jsem napsal, běžné desítky nálepky neměly, bylo to jen na lepších. Tedy 11 a 12 a taky nějaké ty speciály. Opravdu to byla slabota, většina měla tak kolem 3,5 %.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Bedňa avatar 14.5.2018 21:27 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mno pred dvadsiatimi rokmi o Google nikto nevedel, teda aspoň som takého človeka nepoznal a používali sme len Yahoo a keď som to možno počul, tak taký idiotský názov som si určite nezapamätal :-)

Keď Google začínal pred rokmi s umelou inteligenciou vo vyhľadávaní, tak som od neho na čas ušiel a výsledky boli hrozné, dnes to robí dobre, ale snažím sa mu vyhýbať.

Predvolenú mám "kakčičku" a tá asi fakt nesleduje, pretože dáva rovnaké výsledky na rôznych počítačoch, čo sa o Google povedať nedá.

Ževraj už ani Gmail nebude potrebovať užívateľov a umelá inteligencia za vás bude písať emaily.

Podľa mňa vedomosti Google mashine sú už väčšie ako najmúdrejšieho človeka na zemi a musia ho občas obtiahnuť v serverovni palicov aby neovládol svet. To je ale len do času až umelá inteligencia skutočne ovládne svet a ten deň sa blíži. Niečo ako Pree zo seriálu Red Dwarf ktorá prediktuje kto čo povie a rozhovor sa už nemusí viesť :-)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
16.5.2018 09:32 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Mno, vzhledem k tomu, ze Google byl zalozen az v roce 1998, ani dost dobre znat nemohl :-)
15.5.2018 07:17 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chtělo by to někam na začátek napsat, že se jedná o fikci nebo povídku z alternativní reality. Pokud někdo tu historii nezná, mohl by si myslet, že to takhle doopravdy bylo.
15.5.2018 08:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Jo? Tak račte předložit vlastní verzi alternativní historie.
15.5.2018 10:46 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Tak třeba úplný počátek Google. Internetové vyhledávače původně vracely nesetříděné seznamy stránek, kde se dané slovo vyskytuje, následně se pokoušely stránky třídit podle faktorů zjištěných na stránce (pokud je nějaký text na jedné stránce v nadpisu a na jiné v textu, ta první stránka se k danému textu asi vztahuje víc a byla zařazena ve výsledcích vyhledávání výš). Google jako první přinesl do reálného nasazení myšlenku, že obsah stránky není možné hodnotit podle toho, co o stránce říká její autor, ale podle toho, co o ní říkají ostatní. Zjednodušeno až na dřeň, že nejzajímavější nejsou takové stránky, o kterých tvrdí jejich autor, jak moc jsou významné, ale že nejzajímavější jsou takové stránky, na které odkazují ostatní.

Tohle byl ten zlom ve vyhledávání a důvod, proč Google prorazil a porazil všechny ostatní. Protože oproti ostatním vyhledávačům najednou začal vracet relevantní výsledky, uživatel nedostal výsledky, kde by mohlo být, co ho zajímá, ale většinou dostal výsledky, kde bylo, co ho zajímá.
15.5.2018 12:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Tak třeba úplný počátek Google. Internetové vyhledávače původně vracely nesetříděné seznamy stránek, kde se dané slovo vyskytuje, následně se pokoušely stránky třídit podle faktorů zjištěných na stránce (pokud je nějaký text na jedné stránce v nadpisu a na jiné v textu, ta první stránka se k danému textu asi vztahuje víc a byla zařazena ve výsledcích vyhledávání výš).
Vzhledem k tomu, že jsem v roce 2000 pracoval jako helpdesk na Atlas.cz, bych řekl že se přinejmenším mýlíte. Atlas tenkrát vrážel ohromné prachy do zkvalitnění vyhledávání v obsahu indexovaných stránek a rozšíření databáze odkazů. Navíc tehdy zaměstnával celou skupinu lidí co manuálně procházela odkazy, jestli jsou platné a odpovídají tomu co je uvedno v popisu.

S mechanismem o kterém píšete přišel Google (podle wikipedie) až v r. 2001 a k jeho reálnému nasazení došlo až o pár let později. Ale nepopírám, že sehrál klíčovou roli v tom, proč nakonec ty ostatní vyhledávací portály Google převálcoval.
15.5.2018 13:42 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
PageRank vznikl původně jako univerzitní výzkum (koncem devadesátých let), Google vznikl v roce 1998 jako společnost právě proto, aby bylo možné postavit komerční vyhledávač postavený na PageRanku. A ostatní vyhledávače válcoval od začátku, protože právě přišel s kvalitativně úplně novým způsobem vyhledávání. Do té doby měly vyhledávače problémy s nerelevancí výsledků, proto se to právě řešilo ručně vytvářenými katalogy (jako byl např. Seznam).
15.5.2018 13:48 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Tak třeba úplný počátek Google. Internetové vyhledávače původně vracely nesetříděné seznamy stránek, kde se dané slovo vyskytuje, následně se pokoušely stránky třídit podle faktorů zjištěných na stránce (pokud je nějaký text na jedné stránce v nadpisu a na jiné v textu, ta první stránka se k danému textu asi vztahuje víc a byla zařazena ve výsledcích vyhledávání výš).
Vzhledem k tomu, že jsem v roce 2000 pracoval jako helpdesk na Atlas.cz, bych řekl že se přinejmenším mýlíte.
Ma pravdu, predsedo. Vetsina vyhledavacu v devadesatych let (altavista a spol.) fungovala na principu, ze ze stranek vysosavala informace z meta hlavicek, title a v lepsim pripade i h1..h6 elementu. Navic casto si vyhledavace vybirali jen kratke useky textu (stranky se neindexovaly cele), protoze na to nebyla kapacita a dostatecny vykon, aby s temi daty slo pracovat.
S mechanismem o kterém píšete přišel Google (podle wikipedie) až v r. 2001 a k jeho reálnému nasazení došlo až o pár let později.
Tomu nejak nerozumim. Page a Brin publikuji clanky o novem algoritmu a vyhledavaci (cca rok 1998), naimplementuji prototyp, mezitim udelaji uspesny vyhledavac, aby ten algoritmus pouzili az par let po roce 2001...
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
15.5.2018 07:32 jejda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Začínáš na starý kolena lenivět a měknout no :-)

Mi běží na localhostu searx + yacy a je to trochu záživnější než být odkázaný jenom na google. Velký bratr toho ví docela hodně, ale zdaleka ne o všecko se chce podělit. Když na webu narazím na něco extra zajímavýho tak si to můžu naindexovat sám. Plus jěště trochu upravený javascript v prohlížeči, kterým se to maličko automatizuje. K tomu všemu občas skenuju ftp, tam se dají taky najít docela poklady. Honba za informacema rozhodně nemusí být taková nuda jak se ti google snaží namluvit :-). Blokování reklamního bordelu a šmírovacích skriptů už dneska patří k základní hygieně. My češi máme kutilství v krvi tak nás všelijaké ty urobsisám selfhosted nebo p2p řešení zas tak moc nevystraší. Člověk se u toho taky ledaco přiučí. Možná jsem ale jenom příliš náročný exot :-)

Novým časům zdar!
15.5.2018 08:57 Jano z vesnice bez vodovodu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Cely blog je len kopa hovadin podobne ako tvrdenie ze Android je viazany na Google účet...
15.5.2018 09:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Moje T-mobile G1 byla úplně prvním telefonem s Androidem oficiálně prodaným v ČR. Nevím jak je to u telefonů s Androidem teď, protože používám už několik let Blackberry Q10, ale tenkrát sis bez Google účtu na tom telefonu neškrtnul.
Dalibor Smolík avatar 15.5.2018 09:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
No a on není?
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Fluttershy, yay! avatar 15.5.2018 09:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Google Apps jsou při „instalaci“ sestavení systému (např. LineageOS) volitelné. Osobně je tam vůbec nedávám a aplikace beru z F-Droidu nebo přes Yalp.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Max avatar 15.5.2018 10:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Není. Služby Google jsou nainstalovány, ale není je nutné využívat. Aplikace lze instalovat z jiných repositářů, než jen z Google Play.
Komunitní verze systémů pro telefony ani google aplikace neobsahují a kdo je chce, musí si je doinstalovat pomocí Google Apps, resp. OpenGApps s tím, že si může vybrat, co vše bude součástí (balíčky stock, full, mini, micro, nano, pico apod.)
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
15.5.2018 10:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Není. Služby Google jsou nainstalovány, ale není je nutné využívat. Aplikace lze instalovat z jiných repositářů, než jen z Google Play.
Jenže to je záležitost teprve několika posledních let, co se ty alternativní repozitáře objevily. Právě jako reakce na ten Googlí monopol. Stejně jako ty komunitní verze. Jenže ruku na srdce: kolik lidí má na svém telefonu komunitní verzi?
Fluttershy, yay! avatar 15.5.2018 10:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Posledních několika asi sedmi let.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
15.5.2018 10:58 Kate | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
T-Mobile G1 byl venku v roce 2008 - 2009. F-Droid byl spuštěn 2010. To mi nepřijde úplně jako záležitost „několika posledních let“
15.5.2018 11:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Sorry, ale to je váš problém, že horizont kam sahá vaše paměť je tak krátký. NIc to nemění na faktu, že si Android vynucoval zřízení google účtu.
Fluttershy, yay! avatar 15.5.2018 11:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Pro kontext, F-Droid existuje 4/5 historie Androidu, přičemž ta 1/5 jsou dva roky, kdy šla na trh první generace zařízení.

Sluší se dodat, že zhruba ve stejné době si typičtí reprezentanti zdejší verbeže pořizovali Nokii N900.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
15.5.2018 12:34 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Jo. Také jsem chtěl. Jenže ji odpískli dřív, než šla oficiálně do prodeje.

Jinak poslední 2/5 historie Androidu používám F-Droid na Blackberry Q10, které naštěstí začali prodávat ještě před zaříznutím QNX.
Fluttershy, yay! avatar 15.5.2018 13:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Jo. Také jsem chtěl. Jenže ji odpískli dřív, než šla oficiálně do prodeje.

To byla fakticky až N9.

N900 je díky komunitě použitelná v podstatě dodnes, sám pořád mám N800.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.5.2018 09:12 Kate | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Jaký krátký horizont, proboha? Já tu jen uvádím na pravou míru že F-Droid vznikl rok po prvním uvedeném telefonu s Androidem, což je sotva popsatelné jako „je to záležitost posledních pár let“.

Přibližně stejně mohu prohlásit že je záležitostí teprve několika posledních pár let že nenosíte dětské pleny. Co na tom že to tak není po převážnou většinu vašeho života…
Fluttershy, yay! avatar 16.5.2018 09:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Přibližně stejně mohu prohlásit že je záležitostí teprve několika posledních pár let že nenosíte dětské pleny. Co na tom že to tak není po převážnou většinu vašeho života…

Co ty víš…

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.5.2018 09:32 Kate | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Je to docela neobvyklý fetiš, šance že se trefím je celkem malá :)
Agent avatar 15.5.2018 16:05 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když už jsme u toho vzpomínání, přijďte si zavzpomínat do Lipnice - http://retrip.cz/
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
otasomil avatar 15.5.2018 18:44 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vitejte!
Dluzno dodat uz jen Hlodac od Petra Heila. Takova historie na pobaveni...
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
17.5.2018 09:37 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pouzivam DDG uz cca dva roky, mozna vic... Najdu co potrebuju a to mi staci.
mirefek avatar 17.5.2018 11:00 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
O vyhledavacich tu byla anketa.
18.5.2018 14:22 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
takova slohovka a nakonec se dozvis ze je to cele o tom ze Kapica neumi pouzivat uvozovky... :-)
Fluttershy, yay! avatar 18.5.2018 18:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Částečně související rozhovor s Brucem Sterlingem.
Nacházíme se v době konsolidace, v době postinternetu. Změnil se hardware a místo internetu dnes máme sociální média. V roce 1990 by nikoho nenapadlo dávat rovnítko mezi Google, Facebook nebo Amazon a internet. A to ani nemluvím o čínských korporacích, Alibabě, Tencentu nebo Baidu. Původně vznikly jako nástroje čínské vlády, dnes rostou každým dnem. Vždyť Tencent má vyšší hodnotu než Facebook! Mají tak velké množství uživatelů, že už to ani nejsou firmy, ale jakási digitální křídla čínské společnosti. Problém tak nebude v kapitalismu, ale spíš v průmyslové konsolidaci. Podobná věc se stala v bankovnictví. Dřív jste měli stovky a stovky regionálních bank, dnes jste odkázáni na pár velkých konglomerátů.

Mimochodem jsem hrozně rád, že Rozhlas tuhle rubriku má.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
18.5.2018 18:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Už někdy kolem roku 2000 jsem si často povzdechl, že většina uživatelů si pod pojmem Internet představí jen web (a možná si vzpomenou ještě na mail). Dnes se to holt jen posunulo ještě o kousek dál.
JiK avatar 19.5.2018 15:33 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
pocke, on existuje nejaky jiny internet nez fejsbůček? Se mi zda, ze tomu moc nerozumis, asi.
19.5.2018 18:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů

Srandičky, srandičky… V nejmenované IT firmě externí správce infrastruktury vymyslel, že z guest sítě nebudou ven pouštět UDP, protože… vlastně ani nevím proč, ale obávám se, že to bude nějaká hluboká myšlenka, jako že něco tak nestandardního stejně používají jen ti zlí hackeři a těm je potřeba zatnout tipec.

V jiné si zase nastavili firewall tak, aby důsledně zahazoval TCP pakety s RST flagem, a už několik týdnů trvají na tom, že to přece nemůže být problém, protože "si nikdy nikdo nestěžoval".

19.5.2018 21:00 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Konec starých časů
Já z Guest sítě pouštím jen 80/TCP a 443/TCP, co se ti na tom nelíbí? :-)
xkucf03 avatar 19.5.2018 21:37 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Blokování portů, firewally, začarovaný kruh, tunelování
Já z Guest sítě pouštím jen 80/TCP a 443/TCP

Takže IP adresy si uživatelé musí opisovat z notýsku nebo jak si přeloží doménové jméno? :-)

Asi přes nějaký tvůj DNS server, takže pravidla nejsou jen „pouštím jen 80/TCP a 443/TCP“ ale je tam ještě nějaká sada dalších pravidel, např. to povolení DNS na servery v tvojí síti.

co se ti na tom nelíbí?

Běžnému koncovému uživateli to bude většinou asi jedno, ale jde spíš o to, že takové pravidlo nemá moc smysl pro zvýšení bezpečnosti. Ti, kdo chtějí škodit, totiž už dávno tunelují přes HTTP(S), případně i přes DNS protože mají zkušenost, že admini často jiné porty zakazují, tak se prostě přizpůsobili.

A jak je to v rámci té „Guest“ sítě? Vidí na sebe v rámci ní, nebo filtruješ i to? (tzn. všechno musí protéct přes tvůj router/firewall, nestačí tam mít obyčejný switch). Tohle mi přijde daleko důležitější, protože jinak se stroje hostů začnou napadat mezi sebou.

Smysl1 má leda tak zakázat SMTP kvůli spamu. Jinak to chce ale nějaký sofistikovanější způsob ochrany, protože samotné omezení na TCP 80 a 443 už je dneska celkem k ničemu. Bohužel je na tom vidět, jak to jde do háje – dřív býval internet pestřejší, používaly se různé protokoly, podle toho, co se kde hodí, pak začali admini blokovat porty „kvůli bezpečnosti“ a tomu se přizpůsobili autoři aplikací (i malwaru), protože chtěli, aby jejich aplikace fungovala všude a nechtěli riskovat, že někde bude zakázaný zrovna „ten jejich“ port a uživatelé si to budou vykládat tak, že „aplikace je blbá a nefunguje“ (když „ten internet přece funguje“ – na Seznam se totiž dostanou). Výsledkem je, že jsme zase na začátku, akorát si navzájem házíme klacky pod nohy, ale k ničemu to není. Když jsou všechny aplikace na HTTP(S), tak se totiž přes něj dají i z těch „Guest“ sítí napadat, takže nijak chráněné nejsou (a tobě to třeba dělá ostudu, že z tvojí sítě někdo vkládá komentářový spam na webové stránky).

[1] ovšem jen jako dočasné řešení, protože tohle je primárně chyba SMTP protokolu, resp. návrhu e-mailu jako takového, který vznikal v jiné době, kdy na sebe byli všichni hodní a měli radost z toho, že si můžou posílat zprávy na velké vzdálenosti, než aby řešili nějakou bezpečnost

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
19.5.2018 21:49 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování portů, firewally, začarovaný kruh, tunelování
Takže IP adresy si uživatelé musí opisovat z notýsku nebo jak si přeloží doménové jméno? :-)

Asi přes nějaký tvůj DNS server, takže pravidla nejsou jen „pouštím jen 80/TCP a 443/TCP“ ale je tam ještě nějaká sada dalších pravidel, např. to povolení DNS na servery v tvojí síti.
Život musí být složitý, když člověk neumí číst, co? :)
z Guest sítě pouštím jen 80/TCP a 443/TCP
21.5.2018 12:37 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování portů, firewally, začarovaný kruh, tunelování
Život musí být složitý, když vás nenapadne, že z vašeho popisu není jasné, o jakou síť se jedná, jestli má DNS resolver lokálně nebo přes router, prostě že vám ostatní nevidí do hlavy na to, co jste neřekl.

Teda... složitý pro ty ostatní.
Quando omni flunkus moritati
22.5.2018 18:43 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování portů, firewally, začarovaný kruh, tunelování
Zcela jasně jsem specifikoval jaké porty mám, nebo nemám povolené pro forwarding, včetně specifikace protokolu na transportní vrstvě; diskuse se nevedla na téma jaké služby nabízím v lokálním segmentu, ale jaké služby povoluji mimo daný segment.
23.5.2018 09:14 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování portů, firewally, začarovaný kruh, tunelování
Takže v daném segmentu máte DNS resolver, který DNS dotazy ven ze segmentu řeší přes port 80/tcp nebo 443/tcp? Protože DNS služba v lokálním segmentu, která nemůže komunikovat s jinými segmenty nebo s internetem, je dost k ničemu.
24.5.2018 10:17 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování portů, firewally, začarovaný kruh, tunelování
DNS resolver může mít třeba druhé rozhraní, které leží v jiném segmentu ;-)
24.5.2018 16:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokování portů, firewally, začarovaný kruh, tunelování
Pokud skutečně z jednoho segmentu pouštíte ven jen 80/tcp a 443/tcp, tak vám to nijak nepomůže, protože mezi těmi rozhraními bude firewall, který DNS komunikaci nepropustí. A nebo tam takový firewall není, případně povoluje i DNS, ale pak zase neplatí, že je z toho segmentu povolen jenom provoz 80/tcp a 443/tcp, protože je z něj povolen i jiný provoz (byť třeba jen pro jedno rozhraní).

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.