abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 813 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Já a moje mobily

    30.1.2009 14:03 | Přečteno: 4420× | Jen tak na okraj

    Od první chvíle, kdy se na našem trhu objevily první mobily byla pro mne prioritou nezávislost na pevné telefonní lince. Netočil jsem však žádné miliony, abych si mohl dovolit sponzorovat Eurotel a jeho budování monopolu, proto byl pro mě začátek působení Paegasu příležitostí na kterou jsem čekal.

    Od Paegasu k T-mobile
    historie českých mobilních operátorů v datech

    Motorola TX770

    link na katalog T-mobile
    link na retro recenzi na Mobilmanii.

    Svůj první telefon jsem získal při aktivaci tarifu Econom 26. října 1996 v prodejně nedaleko někdejšího hotelu Chemik v Ostravě. Byla to tahle "cihla" tehdy ještě na SIM kartu velikosti kreditky. Přístroj vydržel nabitý cca 24 hodin a jestli z něj šly psát textovky netuším, protože jsem jej měl především k telefonování.

    Mobil byl pro mě velice užitečný, protože jsem pár dní na to změnil práci a jako geodet jsem byl prakticky každý den v terénu. Ale ta výdrž nebyla nic moc. Ovšem jednoho dne jsem potkal spolužáka Pavla, který k mému překvapení byl v Paegasu na nějakém významnějším postu a ten mi umožnil koupit se slevou novou Motorolu d160.

    "Cihla" pak ležela doma v šuplíku, než jsem ji pak na konci roku 1997 věnoval v Brně kamarádovi z práce Viktorovi.

    Motorola D160

    link na katalog T-mobile
    link na recenzi na iDnes.

    Byla telefonem, který se kterým jsem byl snad nejvíce spokojen. Byla optimálně velká, vydržela cca 3 dny, šlo z ní psát textovky. A co pro mne bylo největší plus - v krizi bylo možné do ní narvat místo původní baterky čtyři tužkovky. Pořídil jsem si kvůli ní dokonce solární nabíječku na tužkové baterky.

    Měl jsem ji od jara roku 1997 a provázela mě mým tehdejším ekonomickým i společenským boomem. Měla jen jediné mínus. Nebylo možné přes ni realizovat datové přenosy. V létě jsem si totiž pořídil "Hapíka" (HP 320LX) a to byl způsob jak se s ním dostat na internet.

    Spokojené časy s tímto přístrojem skončily jednoho krásného víkendu. Koupal jsem se ve vaně a čekal jsem že zavolá Žabina - má tehdejší slečna. Měl jsem ho proto položený vedle na pračce. Nevím už jak je to možné, měl jsem zrovna hlavu pod vodou když jsem uslyšel: "ŽBLUŇK!"

    Okamžitě jsem jej začal lovit. Pochopitelně byl vyzkratovaný. Pitomec jsem se jej však ve zmatku pokusil ihned zapnout. Což nikam nevedlo. Nechal jsem jej pak vysušit, jenže reproduktor mlčel.

    Po nějakém čase zase telefon obživnul. Z němého reproduktoru se stalo chrchlátko, ovšem to už jsem Ericssona. Projevil však o něj zájem kamarád z kolejí Rudi, tak jsem mu jej dal s tím, že pokud mu jej někde opraví tak mu ho prodám. Oprava však vyšla skoro na litr, tak jsem mu ho rovnou nechal.

    Pozn.: Následující mobily lze již nalézt a porovnat v on-line katalogu mobilů

    Ericsson GA 628

    link na katalog T-mobile

    Po události s koupačkou pro mne vyvstala akutní potřeba nového telefonu. Zároveň to však byl a příležitost k pořízení telefonu s podporou datových přenosů. Přestože byl design tohoto Ericssonu přímo ohavný, ergonomie nulová a display předpotopní, padla má volba na něj jelikož to byl jednooký mezi slepými králem. Žádný jiný dostupný telefon s podporou datových přenosů tehdy totiž Paegas nenabízel.

    Jako nejzávažnější neduh tohoto telefonu se nakonec ukázalo uchycení baterie. Zpravidla se během hovoru vypnul, protože ztratil kontakt. Za nějaký čas mi došla trpělivost. Křeče v ukazováku, kterým jsem při hovoru tisknul baterii k tělu telefonu, byly fakt nesnesitelné. Ani s těmi datovými přenosy to nebylo tak jak jsem si představoval. Takže jsem jej s ulehčením využil nabídku na prodloužení smlouvy a spolu s ní pořídil i nový telefon. Bohužel jsem se z něj netěšil dlouho, jak se ještě uvidí.

    "Erik" nakonec skončil u kamaráda, co měl o něj zájem a já tak utrženým penízem mohl kompenzovat výdaj za novou Nokii místo té ztracené.

    Nokia 5110

    link na katalog T-mobile

    Jak už bylo uvedeno výše. Při nejbližší příležitosti jsem využil zvýhodněné nabídky při prodloužení smlouvy a koupil svou první Nokiu. Ovšem asi týden na to, když jsem doprovázel Žabinu na vlak jsem ji ztratil. Buď mi vypadla z kapsy u klandru když jsme s Žabinou čekali na tramvaj a nebo v tramvaji. V té prakticky nikdo nejel. Byl to noční spoj a odchytnul jsem ho hned na další zastávce (kdo zná jak jezdí tramvaje kolem Vítkovického nádraží, ví že to je možné) ale řidič ev. nález popřel.

    No každopádně mě to nepotěšilo. Musel jsem zablokovat kartu, což vyšlo asi na litr a nový telefon taky nebyl zadara. Ale když jsem šel vyřizovat novou SIM kartu, opět jsem náhodou potkal kamaráda Pavla a ten mi umožnil koupit nový kus se slevou.

    Ovšem ani Nokia nebyla prostá neduhů. Tento model trpěl po nějakém čase tím, že se mu začal ztrácet display. Zpočátku pomáhalo, když se na něj jemně přitlačilo. Pak již bylo třeba přitlačit více, více,.. Vrcholením všeho pak začalo být uvolněné uchycení baterie, podobně jako u "Erika". To už jsem začínal mít stavy, kdy jsem hodlal s tímto přístrojem kamsi mrštit. Nicméně.. Jak se dále dočtete, přišel jsem k novému telefonu. A tak tento přístroj zůstal destrukce ušetřen, a skončil jako náhradní přístroj u mého otce.

    Nokia 6310i

    link na katalog T-mobile
    link do katalogu na Mobilmanii.

    V roce 2001 jsem udělal jednu aplikaci pro atlas.cz a tuto Nokiu jsem získal jako náhradu platby. Byl jsem na tom sice tratný, protože hotové peníze bych viděl radši než nový mobil, neboť mi měla co nevidět vypršet smlouva, ale pořád lepší něco, než nic. Atlas tehdy totiž, po debaklu s expanzí na Ukrajinu (nikdo nedal na má slova, že to je krok do tmy, že by se měli raději pokusit o expanzi do Polska..), započal svůj ústup ze slávy.

    Tento typ mobilu byl pro mě tak trochu nechtěné dítě. V roce 1998, když se na mě ještě na škole většina spolustudujících dívala skrz prsty k čemu že je mi mobil, když nepodnikám, jsem totiž prohlásil, že můj další telefon bude s foťákem. To u nich pochopitelně pouze zvýšilo frekvenci ťukání si na čelo.

    Drobná vsuvka: O dva roky později všichni z nich měli rovněž svůj mobil. A o další dva roky později se staly mobily s foťákem velkým marketingovým hitem.

    Tento mobil ze všech mých mobilů přesluhoval nejdéle, protože nejprve mobily s foťákem nebyly vůbec a pak jsem zase přestal potřebu mít foťák. Od roku 2002 se mou novou prioritou stal mobil s otevřeným operačním systémem. Možná by mi tak tento přístroj vydržel ještě chvilku, kdyby se k vypadlému tlačítku pro zapnutí nepřidal problém se samovolným vypínáním. Dokud tam totiž to tlačítko bylo, tak mě to až tak nepálilo. Jenže.. když jsem musel (abych ho zapnul) pokaždé rejdit v té dírce minutu nějakým špendlíkem. To už bylo na mě moc.

    Nokia E61

    link na katalog T-mobile
    link do katalogu na Mobilmanii.

    Na podzim r. 2005 však ještě na trhu žádný telefon s otevřeným OS nebyl a tak jsem chtěl alespoň telefon s velkým displejem, abych na něm mohl číst PDF soubory. Qtek 9000 bohužel T-mobile nenabízel, tak jsem šáhnul po E61.

    Tento mobil se ukázal jako velké zklamání. Displej 320x240 byl příliš malý na čtení skenovaných PDF. Kamarády vychvalovaný Symbian mě hluboce otrávil. Wifi se kousala a tak se stejně prakticky nedala používat. A tak jediné k čemu posloužil opravdu uspokojivě byla GPS navigace, psaní sáhodlouhých textovek a pařba travianu v létě 2007.

    Na co však byl jedinečný - tak to bylo přehrávání pohádek Bobšínkovi během cestování. Protože tedy bez SIM karty funguje docela dobře, plánuji že jej bude mít Bobšínek místo ipoda, jen to bude chtít novou baterii. Lionky opravdu stárnou velice rychle..

    T-Mobile G1

    link na reklamní nabídku T-mobile

    Takže dnes ráno jsem se dočkal. Naklusal jsem mezi prvními na Národní, a mám ho. Původně byl za touto větou vykřičník. Ovšem již jsem poněkud vychladnul a přichází střízlivé hodnocení. Je to boj. Přijít na kloub zcela triviálním úkonům a zažít si je.. No to si ještě užiju. Hned zkraje pár takových volovin:

    Asi největší děs běs je, že přiložený letáček je only czech, zatím co telefon zatím českou lokalizaci nemá.. 8-P Tištěný manuál ojebali úplně a za PDF s českým manuálem by někdo zasluhoval klepnout přes prsty. Alespoň že v anglickém manuálu rejstřík funguje jak má. Což o to. Jsem zkušený hledač a bádač, ale když si vzpomenu na ty nadšence ve frontě u toho kšeftu, než s "velkou slávou" otevřeli.. tak je mi jich líto.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    alblaho avatar 30.1.2009 14:43 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    Tak jsem koukl na http://www.t-mobileg1.com/ a vypadá to docela dobře. Člověk by čekal nějaké linuxové distro před rozsypáním :-)

    Jinak moje telefony.

    Alactel OT301 - můj první, když jsem se odstěhoval na kolej. Telefonoval jsem s ním a hodně SMSkoval.

    Siemens A60 - na alkáči se ulomila anténa. Telefonoval jsem s ním a hodně SMSkoval.

    LG, takový malý slajdovací. Dárek od přítelkyně, sám bych si nový nekupoval. Připojení k netu jsem vyzkoušel jednou a zanevřel na to, pač hajzlové z Vodafone mi to naúčtovali jako Wap. Občas volám, SMS minimálně, jsem na ně moc líný.

    Takže asi nejsem příliš atraktivní zákazník :-)

    31.1.2009 10:51 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    Já mám Siemense C55ku, kterou jsem si pořídil v roce 2005 pod záminkou zahraniční stáže s ohledem na kompatibilitu sériového portu s DOSovým palmtopem HP 200 LX v době, kdy ještě nebyla zdarma dostupná implementace IRDA - čas od času z něj zavolám a teď v rámci "internetu zadarmo" se asi vrátím k odloženému projektu "hraní si" s internetem v palmtopu ... 640 kB musí stačit každému ;-). Jen budu muset najít nějakou implementaci ssh, kterou by utáhnul můj procík ...


    xkucf03 avatar 30.1.2009 16:03 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Nostalgie
    Hezké zavzpomínání :-) Ale k té Motorole D160: psát v ní textovky bylo peklo, člověk musel naťukat číslo, nešlo vybrat ze seznamu. Jedinou její výhodou byl ten provoz na tužkovky :-) (dlouho nevydržela, ale jako nouzovka to šlo).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xvasek avatar 30.1.2009 16:15 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    Barbare - vyjadřovat se nelichotivě o legendární GA628 - toho času nejlepší telefon v nabídce, který předběhl dobu o dobré tři roky!

    fabian avatar 30.1.2009 16:19 fabian | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    Ahoj,

    gratuluju k nakupu G1.:)

    Zasadni vec: mezi aplikacema se neukoncuji, takze neni nic moc jako alt-tab. Vyhodou Androidu je to, ze aplikaci proste nechas bezet, zmacknes Home (tlacitko s domeckem) a jdes delat neco jinyho. System sam zabije nevyuzivane aplikace, kdyz mu dochazi misto (a da jim o tom vedet, takze vyvojar aplikace v tu chvili muze nechat ulozit data, nebo tak nec). Mozna neco jako alt-tab je dlouho podrzeni Home, ale zda se mi, ze je to spis seznam posledne spustenych aplikaci.

    Na Internet se Android pripojuje podle potreby. Synchronizaci myslim provadi, kdyz neni mobil vytizen. To ma zas ale jeden hacek: pokud je delsi dobu nepouzivany, tak vypne na energii narocnou wifi a stahne to pres edge/gprs. Trochu nevyhoda, pokud nemas datovy tarif. Resi to ale nejake aplikace (napr. cesky APNDroid).

    Pridanim cisla volajiciho do seznamu myslis, kdyz ti nekdo zavola a ty si cislo chces ulozit? Jdes do Contacts > zalozka Call log > dlouho zmacknes prichozi cislo > Add to contacts.

     

    Jinak doporucuju ceske AndroidForum a jeho wiki.

    30.1.2009 16:51 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Heh, asi tak před týdnem jsem si říkal, že bych mohl taky napsat zápisek ohledně telefonů, co jsem používal. Dle mého soudu jich bylo totiž docela dost. Posuďte sami:

    Bosch 509, Sony CMD-Z1, Nokia 3210, Siemens C35i, Nokia 3310, Sony CMD-J5, Nokia 7110, Nokia 5510, Nokia 3410, Nokia 3510i, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T630, Nokia 7110 (znovu :-)), Nokia 6310i, Palm Treo 650, Palm Treo 680...časem snad Palm Pre.

    Z toho, co mi prošlo rukama bych nejvíce pozitivně hodnotil Treo 650 a Nokii 6310i. Naopak nejhorší se mi zdál Siemens C35i. Ani oba Ericssony nebyly nic moc. Velmi mě mrzí, že už nikdo nedělá telefony s kolečkem jako byly staré Sonáče nebo Nokia 7110... Poslední dobou už ale telefony tak často neměním, Treo 650 mi vydrželo skoro rok a půl -- používal bych ho dál kdyby se mu neulomila anténa a kdyby netrpělo problémem s vyzváněním (dost často telefon nezvonil).
    30.1.2009 16:56 Chameleon | skóre: 21 | blog: bezbarve_zapisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Tak já toho vystřídal trochu víc...

    Ericsson GH388, Motorola D520, Philips Savy, Alcatel One Touch View, Alcatel 303, Nokia 5110, Nokia 3210, 2x po sobě Eriosson A1818s, Ericsson T10s, Panasonic (přesně nevím typ), Siemens C35i, SonyEricsson T310, Motorola V300, Motorola SLVR L7, Nokia N70, LG KU990 a teď mám Nokii 6300. A to jsem možná ještě na pár kousků zapomněl..
    /--OpenSUSE, prdel Linuxu.--\
    30.1.2009 16:57 Chameleon | skóre: 21 | blog: bezbarve_zapisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Zapomněl jsem na Nokii 3510i :-)
    /--OpenSUSE, prdel Linuxu.--\
    Shadow avatar 30.1.2009 18:09 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    [povzdech] Začínám si připadat jako outsider, když používám celou dobu jeden jediný mobil, Nokii 3310ku, zatímco lidé kolem mne mobily mění jako na běžícím páse. [/povzdech]
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    xkucf03 avatar 30.1.2009 18:15 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    K čemu je takový mobil dneska dobrý? Kromě tohohle. :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Luk avatar 30.1.2009 18:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Třeba ... k volání? :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    xkucf03 avatar 30.1.2009 20:49 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    Já mám radši, když se k telefonu můžu připojit SSHčkem (openmoko) nebo ho používat jako flash disk :-)
    A když už mobil s méně funkcemi, tak ať alespoň nějak hezky vypadá a je malý (motorola V3…)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Shadow avatar 30.1.2009 21:37 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Abych pravdu řekl, mobil jsem dost dlouho odmítal, až mi byl nakonec darován. Využívám ho primárně k telefonování (překvapivě:-)), a sekundárně jako budík. Nepotřebuji se na něj připojovat SSHčkem (na to mám dost jiných mašin:-)) a na přenos dat mám jiné kanály (sshfs na domácí servřík).

    Zatím jsem vždy raději investoval jinam, než do upgradu zařízení, které funguje a dělá v podstatě přesně to, co po něm chci. Až mi doslouží, nebo pokud se změní moje potřeby, budu se samozřejmě poohlížet jinde.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    30.1.2009 21:58 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Já mám taky Nokii 3310 a úplně mi vyhovuje, takže nemám v plánu ji vyměnit, dokud nepřestane fungovat.

    A upřímně si nedovedu moc představit k čemu je dobré mít ssh přístup na mobil. Trochu mě to i děsí :-)
    vlastikroot avatar 30.1.2009 22:26 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    S tim ssh, me by taky docela desilo, hlavne kdyz openmoko ma defaultne roota bez hesla a firewall prazdny ... :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    xkucf03 avatar 30.1.2009 22:52 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    Ve výchozím stavu se dá připojit jen z localhostu/usb – nastavil jsem si přístup odkudkoli, ale jen s klíčem.
    Spíš mi vadí, že to GUI běží pod rootem – to se týká i Qt Extended.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    vlastikroot avatar 30.1.2009 23:52 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Myslim uplne defaultni stav, s OM2007. Tam jde ssh i z wifi.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    31.1.2009 10:38 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    A k čemu je dnes takové připojení přes ssh k telefonu přesně dobré?
    31.1.2009 10:41 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    psani sms bez potreby sahat na telefon? nebo vytoceni nejakeho cisla a audio pak prohnat pres sit do repraku a mikrofonu ze stolniho pc? :) nebo treba lehka zaloha kontaktu a dalsich veci...

    proste na vsechny takovyhle veci staci jenom ssh klient a neni potreba instalovat nejakej specialni software, kterej by jeste byl jenom pro par platforem a je to megalamonskej balik, kterej po instalaci zabira desitky gigabajtu

    31.1.2009 10:54 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    s esemeskama a kontaktama se docela dobře pracuje přes standardní AT+ příkazy, k tomu je SSH docela dělo na vrabce ... Ovšem vytáčení hlasového hovoru jsem kdysi z AT+ zkoušel a nějak nerozchodil, furt se mi to snažilo udělat hlasový hovor. ...


    31.1.2009 12:12 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    Ale co uz pomoci AT prikazu nejde je treba to, ze cronem se spusti skript, ktery se sam pripoji k dostupne wifi nebo navaze datove spojeni a kontakty a jine veci k zalohovani, sam odesle nekam na bezpecne misto. :)

    Vtip je v tom, ze to to zarizeni umoznuje a kdyz se najde blazen, co toho chce vyuzit, ma tu moznost to vyuzit a neni nijak omezovan.

    Ale nema cenu se tu pretahovat co je lepsi, jestli hloupy telefon, ktery umi jen telefonovat a psat SMS, ale za to spolehlive, protoze se tam nema co rozbit nebo telefon, ktery umi ovladat toustovac a navigovat atomovy bomby, ale diky slozitosti softwaru se tam muze neco pokazit (treba ze nejaka aplikace vyzere vsechny prostredky pro sebe a na to telefonovani a psani sms uz nezbyde pamet napr. )

    31.1.2009 11:16 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Hmm...to všechno se dál dělat i bez SSH, ne? Anebo když to vezmu do extrému, to všechno se dá dělat přes SSH, ale bez telefonu :-) Já ten svůj předchozí dotaz myslel spíš trochu jako ironii na otázku "K čemu je dnes takový telefon dobrý?". Popravdě řečeno, můj privátní názor je, že pokud si člověk pořizuje mobil, který kromě telefonování a sms dovede sám řídit atomovou elektrárnu, nejde s dobou, nýbrž si leda tak komplikuje život :-)
    Shadow avatar 31.1.2009 12:05 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Také mám ten pocit. Asi jsem příliš nadšený unixovou filozofií "dělej jednu věc, ale dělej jí dobře". Z dnešních mobilů, co umí pomalu i uvařit kafe nebo zalít zahradu, mám rozporuplné pocity. Uvědomuji si výhody některých jejich možností (a rozhodně chápu ty, co si takové mobily pořizují), ale stejně tak vidím, že v tom zařízení (čti "v ceně") je tuna věcí, které nepotřebuji nebo pro které mám úplně jiné, neporovnatelně lepší pomůcky.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    xkucf03 avatar 31.1.2009 12:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    On to není až tak telefon, jako spíš plnohodnotný počítač s linuxem, který umí i telefonovat :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    31.1.2009 14:20 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Mne by zase stacilo mit to naopak - kdybych se z mobilu mohl pripojit SSHckem nekam ven :-)
    There is no point in being so cool in a cold world.
    xkucf03 avatar 31.1.2009 15:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    To můžeš s prakticky jakýmkoli mobilem (dnešním) – stačí na to mobilní Java. Ale kvůli malým displejům mobilů je dost nepříjemné takhle pracovat, to chce aspoň PDA.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    31.1.2009 16:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ja a moje mobily
    Omyl. Prave tento mobil je na to vyborny. Ma jen zatim minus v tom, ze zatim nema moznost nastavit si libovolne rozvrzeni klavesnice. Ssh klient vsak funguje naprosto v pohode a pro mne to je prvni mobil na kterem se da opravdu slusne cist.
    xkucf03 avatar 31.1.2009 16:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ja a moje mobily

    Který mobil myslíš?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    31.1.2009 21:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ja a moje mobily
    Poslední v lajně ;-) T-mobile G1
    31.1.2009 17:38 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Ja vim. Kdysi jsem se po mobilnich ssh klientech shanel a jako jediny pouzitelny pro muj M55 (takze uz spis „neco vcerejsiho“) mi prisel midpssh, coz sem tam pouzivam (ale na provoz SSHv2 je M55 pomaly). Ale to ovladani mi prijde tak nepohodnle, ze mi ani ta mala obrazovna nevadi :) - na druhou stranu, pro spusteni nejakeho toho skriptu to staci.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    31.1.2009 14:16 Stevko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily

    Tak, tak. Tiež ten istý telefón od začiatku. Od kedy mi bol nanútený, pretože som v škole v inom meste ako rodina (teda od roku 2005), tak stále ten istý Siemens A50 funguje.

    OndraZX avatar 31.1.2009 20:08 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Příloha:
    Moje byvale mobily - (viz priloha) - pro "velky uspech" jsem N6300 vymenil za N6300i
    26.2.2012 17:24 otto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    ...maš pěkne mobily...mmm...
    27.9.2019 09:57 Jindra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Já a moje mobily
    Zrovna jsem si na netu pročítal srovnání mobilů (https://www.testado.cz/srovnani-mobilnich-telefonu/) a narazil jsem na tento článek. Docela síla, jak se po pár letech ty telefony změnily (jejich výkon, displej a tak). Tlačítkový telefony už člověk ani nevidí, tedy až na Nokii 3310 :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.