Portál AbcLinuxu, 2. května 2025 07:19
presne neni nad poradnou svini
+1
nedostačuje? - třeba tady si nevybereš?to si rozhodne nevyberu - ryb je nekolik desitek tisic druhu a ceska terminologie nejen ze nedostacuje, ale je naprosto nelogicka a matouci. kuprikladu slovo "tetra" se pouziva jako rodove jmeno mnoha druhu nekolika celedi. zaroven ale spousta rodu v ramci techto celedi ma vlastni specificka rodova jmena, ovsem nektera z nich se pouzivaji pro rodu vice, ci pouze pro nektere druhy v ramci urciteho rodu, ci pro nektere druhy z nekolika ruznych rodu... pro odborne pouziti naprosto nevhodne co je presne "pangasius" z obchodu (maji ho pod timhle oznacenim skoro vsude) nevim, videl jsem vzdy jen zpracovane maso, nikoliv celou rybu. rybari a obchodnici si terminologii obcas pouzivaji trosku po svem, coz je dalsi duvod obchodni nazvy neprekladat (pokud rybu presne neurcime), protoze to muze vest k jeste vetsimu zmateni. predpokladam, ze to bude nejaky velky sumec z celedi Pangasiidae, pravdepodobne rodu Pangasius. Prelozit to jako sumecek (zraloci) je nesmysl, protoze to velmi pravdepodobne neni druh, kteremu se rika sumecek zraloci (z toho bys asi moc masa nemel), a rikat jen "sumecek" je naprosto matouci, protoze rodovy nazev sumecek se pouziva i pro uplne jine ryby, treba rod Ictalurus. navic je matouci, zda minime rybu rodu "sumecek" nebo proste maleho sumce, protoze "sumecek" se v takovem familiernejsim vyznamu da pouzit (a pouziva) v podstate pro jakoukoliv rybu radu Siluriformes :) Takze bud muzeme rikat pangasius, nebo pangas, toz je jen latinsky nazev ponekud nasilne pocesteny utrzenim koncovky, ktery zni imho hrozne :) v rade jinych pripadu neni k dispozici ani ten. dalsi problem ceskych nazvu je ten, ze jsou casto umele vytvorene v ramci nejake prace snazici se zavest ceskou terminologii, ale temer zadny odbornik (ani cesky, natoz samozrejme zahranicni, byt ze slovenska) jim nerozumi
A nesouvisely tyhle "tradice" spíš s obecnou chudobou? ... Prostě na nic lepšího neměli, tak z toho udělali tradici?
Na počátku určitě ano, ale časem se z toho stala tradice a už to "nešlo změnit" i když daná společnost byla bohatší.
Podobně se liší kroje, také jsou různě bohaté z různě bohatých krajů. Ale zda původně chudé kraje s chudým krojem byly chudé i např. na konci 19. století (tj. kdy se ještě kroje běžně nosili) je otázka.
Kolik desítek nebo stovek let ještě bude muset uběhnout, aby kapr byl tradice? Je to na to nějaký úřad?
Nu, ale krocan je vlastne vetsi kure...kapánek větší, větší, větší
Nu, ale krocan je vlastne vetsi kure a nebo muze hlasovat pro obecnou kategorii JineAno, klidne by tu mohla byt kategorie Ostatni, co chutnaji jako kure
file a bramborovy salat
nakládanej hermelín a pivo
Klasiku: rybí polévku, kapra, bramborový salát a plzeňské. A na půlnoční Rybovu mši vánoční.
Som vegetarián a ateista, takže "jiné"
máma dělá vícechodou večeři tak jak je tady na Vysočině zvykem. Rybí polévka. Vařený hrách. Sladká omáčka ze sušeného ovoce s vánočkou. Smažený kapr s bramborovým salátem nebo s bramborem. Na závěr cukroví a ovoce. Já osobně dávám přednost vepřovému řízku ale toho kapra sním taky. Ale vadí mi na něm to babrání s kostmi. Jistě, jsou různé metody jak kosti eliminovat ale nevěřím tomu že to funguje stoprocentně abych mohl bezstarostně baštit. Jestli tam bude těch kostí padesát anebo jedna malá zákeřná, je vlastně jedno.
Tiskni
Sdílej:
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.