Portál AbcLinuxu, 21. května 2025 07:04
Nedávná vlna veder se bez klimatizace dala těžko vydržet. Dovoluji si dát malý návod jak připravit v mžiku chutný ledový čaj
Co je k tomu zapotřebí? Sypaný čaj dobré kvality a především chuti (samozřejmě stačí i pytlíkový, ale za nižší cenu lze koupit kvalitnější sypaný) - doporučuji Earl grey, zelený jasmínový nebo třeba Daarjeling. Dá se de facto ale použít jakýkoliv jiný.
Uvaříme si trochu vody. Do hrnku dáme jednu až dvě čajové lžičky čaje a do třetiny zalijeme vroucí vodou (to jest tak 0,5-1 dcl vody. Po 1-5 minutách (dle druhu čaje) vznikne optimální koncentrát, do kterého můžeme dát lžičku cukru, pokud sladíme, nebo nemusíme. Přes sítko přelijeme do jiného hrnku, aby se nám čaj nepřelouhoval a nebyl hořký.
Do 3 - 5dcl sklenice nalijeme vodu (z kohoutku, nebo vychlazenou z lednice) tak do 3/4tin. Následně k tomu přilijeme onen vyfiltrovaný koncentrát a dolijeme sklenici do plna. Přidáme pár kostek ledu, vhodíme brčko a je to! Chutný ledový čaj je na světě, a celá příprava nezabere víc jak 10 minut. Dobrou chuť
Tiskni
Sdílej:
Mám jednodušší recept:
1) Půjdu a koupím Lu Xue Ya.
2) Převažím vodu a rychle zchladím téměř na bod mrazu.
3) Zaliju čaj na 15-20 minut (mrznoucí jde i 20-25 minut) a sliju.
4) Vypiju.
Hmm, pasterizacia je jeden pojem, co ma v suvislosti s tymto napada. Zchladenie vody tie bakterie asi nezabije a ked sa ladovy caj dostane do zaludka a zohreje sa, tak sa prebudia k zivotu. Tolko moje laicke dva centyNo ale ten život asi pro ně nebude moc dlouhým potešením vzhledem ke kyselině chlorovodíkové (HCL)
A co kdybych udělal rovnou celý hrnek čaje a ten nechal vychladnout? Má to zalévání koncentrátu studenou vodou i nějaký jiný smysl, než že to bude rychlejší?
Jinak díky za inspiraci.
deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
takovou tu "čajovou houbu" (moc se v tom nevyznám, kamarád to pěstoval a mělo to takovou nakyslou chuť).Kombucha
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.