Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 21:19

HW novinky: Novinky od Nvidie

21. 2. 2014 | David Ježek
Články - HW novinky: Novinky od Nvidie  

Dnes to bude hlavně o Nvidii, jelikož se v posledních dnech hodně činila. Na trh míří její tři nové 28nm grafiky. Dvě spadají do nové generace „Maxwell“, třetí pak je něčím, co by šlo označit za „Kepler Definitive Edition“. Povíme si ale i o trablích AMD s paměťovými moduly v Evropě a také o tom, jak to vypadá s „Broadwellem“…

Obsah

Nvidia uvedla GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti

link

Minulý týden jsme si přiblížili samotnou architekturu „Maxwell“, nyní je čas na první dvě reálné karty na ní stavějící. Nvidia uvedla na trh energeticky výhodné, cenově dostupné a celkově po všech stránkách zajímavé GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti.

Úvodem se sluší říci to, co asi ještě nezaznělo. Tento start Maxwellu není plnohodnotným startem nové architektury se vším všudy, jde spíše o něco, co bych označil jako „Kepler Refresh“ s tím, že je to opravdu hodně kvalitní a povedený refresh. Nvidia nemůže příliš kouzlit na stále stejné 28nm technologii, žádné velké GPU nepřichází, na to si počkáme až na další měsíce tohoto roku, kdy (doufejme) bude „Velký Maxwell“ uveden na trh. A pokud má „Velký Kepler“ nějakých 7 miliard tranzistorů (dnes ještě bude o GPU GK110 a jeho variantách řeč), tak od „Velkého Maxwella“ čekejme miliard tak deset.

Nicméně jak již zaznělo minule, dnešní GPU GM107 upravuje oproti „Kepleru“ poměr počtu výpočetních jednotek v blocích z 192 na 128, a protože k nim přísluší stejný počet texturovacích jednotek, odstraňuje tím Nvidia jednu žábu na prameni menších Keplerů. Druhou řeší zčásti také L2 cache, která výrazně v této třídě vzrostla na 2 MB.

Nižší variantou je GeForce GTX 750. Ta přináší 512 CUDA jader, což je při ceně kolem 2 800 Kč za 1GB GDDR5 kartu velmi slušné. Vyšší GeForce GTX 750 Ti obsahuje 640 CUDA procesorů a cenově míří na 3 400, resp. 3 600 Kč za 1GB, resp. 2GB verzi. Spotřeba grafik je díky novému GPU a řízení napájení o nějakých 50 až 60 wattů nižší než u ekvivalentních karet jako GeForce GTX 650 Ti Boost a AMD Radeon R7 260X. Je vidět, že Nvidia hodně zapracovala a evidentně z 28nm technologie a schopnosti řídit parametry GPU vytěžila zase o notný kus více.

K tomu se ale váže, z hlediska Linuxu, nutnost sáhnout po binárním ovladači. Nouveau není a ještě poměrně dlouho nebude na GPU GM107 připraveno, zejména co do podpory re-clockingu, bez nějž se to prostě už pár let neobejde. Nicméně pokud bych měl nové GeForce GTX 750 (Ti) k něčemu z historie nedávné přirovnat, pak půjde o malou levnou a úspornou záležitost srovnatelnou řekněme s Radeonem HD 7790, HD 4770 či někdejšími modely HD 3850 a HD 4850. A možná ještě sáhnu hlouběji do minulosti: Radeon X1950 Pro. U samotné Nvidie snese tento model srovnání s extrémně populární GeForce 8800 GT.

Hardwarové novinky

Jinak na fotografii je referenční karta, kterou téměř jistě na trhu nepotkáte. Určitě se poohlížejte mezi nereferenčními modely, zejména pokud nabídnou ještě vyšší než referenční takty.

Nvidia GeForce GTX Titan Black – nejvýkonnější definitivní „Kepler“

link

Člověk by po vydání GeForce GTX Titan 6GB a následné GeForce GTX 780 Ti (více CUDA jader, ale jen 3GB paměti) myslel, že už to Nvidia nechá plavat, ale on se tu vlastně otevíral krásný prostor pro další, nyní již skutečně definitivní a ultimátní model. GeForce GTX Titan Black je kartou, která v sobě kombinuje klady obou dříve uvedených: plně aktivní GPU s 2880 CUDA procesory z GeForce GTX 780 Ti a 6 GB paměti z GeForce GTX Titan. Nic lepšího už Nvidia v 28nm generaci „Kepler“ neuvede, nic lepšího nemá k dispozici, nic lepšího ani nemá smysl (nějaké to 12GB Quadro je samozřejmě z hlediska desktopů irelevantní).

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Tohle nové monstrum přebírá po svém 6GB předchůdci jak vzhled, tak PCB, napájení a vůbec vše. Jen přidává ono plně aktivní GPU. A také přebírá cenovku 999 dolarů, což v našich končinách znamená něco jako 25 000 Kč.

AMD uvede v Evropě paměťové kity Radeon R9

link

Platforma APU „Kaveri&lduqo; má v Evropě problém. Tedy ona má ten problém obecně v celém světě, jelikož nebyly dotaženy do finále GDDR5M paměti od Elidy, než zkrachovala, ale v Evropě má „Kaveri“ problém ještě větší.

Věc se má totiž tak, že když už se smíříme se skutečností, že superrychlé GDDR5M paměti prostě neexistují a tak či onak je výkon nejvyšších APU „Kaveri“ sražen dolů nutností použít zastaralé a pomalé paměti DDR3, pak je potřeba mít ty co nejlepší. I proto má „Kaveri“ řadič DDR3-2400 a i proto je nesmírně nutné použít právě paměti DDR3-2400. Jenže těch, co by s „Kaveri“ na této frekvenci fungovaly bezchybně, moc není. Je to stále stejná písnička jako u CPU „Bulldozer“/“PileDriver“ či APU „Trinity“/„Richland“: podpora DDR3-2133 a proklamovaná kompatibilita s profily Intel XMP je jedna věc, ale vybíravost platformy v rámci široké nabídky modulů s Intel XMP zase druhá. Stejnou věcí trpí „Kaveri“ a tak jedinou jistotou jsou moduly DDR3-2400 značky Radeon.

AMD ve dnech minulých učinila důležité rozhodnutí, kdy tyto paměti, které jsou stále dostupné jen v USA, uvede i v EU. Použity budou paměti od výrobce Dataram a samozřejmě bude uvedený takt realizován pomocí AMD AMP (obdoba Intel XMP). Podle neoficiálních informací budou v EU prodávány i bundly platformy „Kaveri“ s těmito moduly. No, už aby to bylo.

Odložen. „Broadwell“. Už zase.

link

Termín uvedení procesorů Intel generace „Broadwell“ začíná pomalu připomínat Michaela J. Foxe na mechanickém býkovi. Datum nám skáče z jednoho kvartálu na druhý, třetí, pak zase zpátky a ne a ne se rozhodnout. Nicméně na obranu Intelu nutno říci, že jsou to zčásti zákulisní klepy, které ač nemají daleko ke zdroji, nebyly oficiálně firmou potvrzeny. Až na některé samozřejmě, roadmapy, ty byly vždy od Intelu.

Ale k věci, jelikož „„Haswell Refresh“ přijde v dubnu a jelikož není důvod se nikam hnát a raději je dobré se ještě chvíli mazlit s výrobním procesem, aby se vyspal pokud možno opravdu dorůžova, „Broadwell“ prý přijde opět, skutečně až na konci letošního roku. „Trochu“ změna oproti měsíc starým informacím.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Nvidia "Maxwell" přichází
Následující díl: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

21.2.2014 09:51 tetris
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Novinky od Nvidie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Paci sa mi, ze davaju k tym ramkam moznost spravit si ram disk za pomoci jednoducheho programu.
Conscript89 avatar 21.2.2014 11:52 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Novinky od Nvidie
To jsem dostal i od Asrocku u low-end zakladni desky tak rok zpatky (pro windows samozrejme, Linux to umi sam od sebe) :)
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
22.2.2014 10:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Novinky od Nvidie
Ramdisk (pevné velikosti) šel IIRC udělat standardními prostředky systému už v DOS 5.0 (možná i dřív). Že by od té doby udělali až takový pokrok? :-)
22.2.2014 19:54 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Novinky od Nvidie
Doplňuji:
Microsoft included the similar program RAMDRIVE.SYS in MS-DOS 3.2 (released in 1986)
BTW Dost mě překvapilo, že tak brzo :-O.
22.2.2014 20:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Novinky od Nvidie
Měl jsem mlhavý pocit, že jsem ho viděl už ve 3.30, ale radši jsem napsal 5.0, kterou jsem si byl jistý.
Zaatharen avatar 23.2.2014 14:56 Zaatharen | skóre: 16 | Aiur
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Novinky od Nvidie
Teď ještě aby ti lidé co to kupují věděli k čemu vlastně RAMDISK je.
MY LIFE FOR AIUR!

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.