abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů

    28. 2. 2014 | David Ježek | Hardware | 3828×

    Tento týden by ve znamení probíhající výstavy Mobile World Congress 2014 (MWC) ve španělské Barceloně. Došlo tedy zejména na nová ohlášení v oblasti ARM čipů a architektur a všeho souvisejícího se smartphony či tablety. Vedle těchto témat se dnes ale podíváme i na jiná zajímavá, z týdne minulého.

    Obsah

    „Carrizo“: AMD zůstane i u nástupce „Kaveri“ na 28nm výrobě

    link

    I další generace APU od AMD bude vyráběna 28nm technologií u GlobalFoundries. Připomenu, že „Carrizo“ ponese CPU jádra „Excavator“, která AMD plánuje zhruba na rok 2015. Vedle toho pak grafiku blíže neupřesněné GCN generace, tak či onak půjde oproti současné generaci „Kaveri“ o pokrok.

    Tam, kde se „Kaveri“ vejde do 95W TDP, ale další optimalizace výroby a řízení spotřeby nových architektur CPU a GPU přinesou pokles TDP na 65 W. AMD se v APU segmentu nehodlá honit za co nejvyšším výkonem, ale nabídnout stále lepší a lepší poměr výkon/cena.

    Největší otázkou bude, jak AMD hodlá u „Carrizo“ vyřešit to, co trápí „Kaveri“, tedy nízká propustnost paměťové sběrnice limitující zejména výkon GPU části. Od „Excavatoru“ se očekává, že přinese podporu DDR3 i DDR4, není jasné, jestli se do té doby nějak vyřeší neexistence GDDR5M, které mělo používat „Kaveri“, ale jejichž vývoj nebyl dokončen kvůli krachu firmy Elpida.

    Máme ale do roku 2015 dostatek času, můžeme si v klidu vzít popcorn a pozorovat, co se bude dít. 28nm bulk proces u GlobalFoundries má „sweet spot“ z hlediska poměru výkon/spotřeba někde kolem 50W odběru čipu, výše již roste spotřeba víc než výkon, takže AMD logicky volí nejsnadnější a nejlevnější způsob tvorby nové generace. Výkon CPU části vylepší nová architektura, totéž platí pro GPU a zbytek zařídí další rok vývoje, který má tato výrobní technologie do uvedení „Carrizo“ před sebou.

    Allwinner představil ARM SoC UltraOcta A80

    link

    Jedním z nově představených ARMových řešení je osmijádrový + 64jádrový čip od Allwinneru. UltraOcta A80 není ničím jiným, než dalším přírůstkem do konceptu 4+4 CPU-jádrových ARMů typu big.LITTLE, tentokrát ale doprovázeným GPU částí v podobě PowerVR G6230.

    Grafické jádro je novou výkonnou verzí, kterou Allwinner nasadil poprvé. Disponuje 64 stream procesory generace Series 6 „Rogue“, která podporuje OpenGL ES Next/3.0, OpenCL 1.x, Renderscript či DirectX 10. GPU je tvořeno dvěma samostatnými clustery po 32 jádrech typu FP32 doprovázených samostatným enginem pro FP16. Nechybí PVR3C (PowerVR triple compression) a bezztrátová i ztrátovou kompresi obrazu či bezztrátová komprese geometrických dat.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    A ještě jednu věc vám dlužím, je společná prakticky všem ARM SoC, která se v Barceloně prezentovala a která míří do vyšších typů produktů: je zde podpora videa H.265, a to v podobě přehrávání i záznamu až do rozlišení 4k.

    Aptina představila 25Mpix CMOS snímač s podporou 4k videa pro smartphony

    link

    Elektronika pro 4k video je jedna věc, ale chce to ještě foto/video čipy. Na trh jich míří již několik s dostatečnou rychlostí pro 4k video, dnes si představíme dva. Tím megapixelově větším je 25Mpix BSI CMOS čip od společnosti Aptina.

    25 megapixelů by samozřejmě bylo příliš na běžný „prťavý“ snímač typu 1/3", takže tento typ od Aptiny má velikost 1/2", je tedy větší než většina kompaktových snímačů (ty mívají velikost typicky 1/2,3"). Pixelová hustota nebude tedy o nic horší, než u současných 18 až 20Mpix snímačů v kompaktech či ultrazoomech – tedy jen tak na okraj, nic moc ;-).

    AR2520HS, jak se jmenuje, disponuje firemní záležitostí jménem Aptina MobileHDR, která se nebude významně lišit od HDR jiných čipů – CMOS snímače jsou dostatečně rychlé na to, aby se z nich pro jeden snímek dalo vyčíst více expozic a ty pak softwarově přetvořit v lehce-HDR snímek. Další významnou vlastností plynoucí z rychlosti je podpora videa, která je vynikající. Snímač umí 3840×2160 video v 30 fps, 1920×1080 pak zvládá ve 120 fps, tedy slow-motion režimu. Aptina začne dodávat zkušební vzorky snímače svým partnerům ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

    Hardwarové novinky

    Toshiba nabídne smartphonům „konzervativních“ 13 meghapixelů se 4k videem

    link

    V případě japonské Toshiby jde u nového snímače T4K82 o typ určení pro níže posazenou třídu přístrojů, řekněme „střední“. Rozlišení tohoto BSI CMOS snímače o velikost obligátrních 1/3,07" je 13 Mpix (přesněji 4208×3120). Díky podpoře videa v kvalitě 3840×2160 při 30 fps, resp. 1920×1080 při 120 fps, resp. 800×480 při 240 fps či 320×240 při 480 fps si ale své místo najde i v nejvyšších typech smartphonů.

    Kromě progresivního videa je podporováno i prokládané, kde jsou nabízeny režimy jako 1080i240, 480i480 a 240i900. K dispozici je i zde režim HDR a další vlastnosti. Toshiba od března dodává vzorky, od září počítá s objemem výroby až 2 miliónů kusů těchto čipů.

    Hardwarové novinky

    Nová řada PCI Express SSD Super Talent RAIDDrive II Plus

    link

    Americký Super Talent je jednou z firem, která jako jedna z mála, často jediná prodává SSD s poměrně obskurními rozhraními (třeba 1,8" PATA ZIF :-)). Vedle toho má ale v nabídce i klasické věci jako SATA SSD a také PCI Express. Sem patří i nová řada RAIDDrive II Plus, určená pro PCI Express ×8, verze PCIe 2.0.

    SSD využívají konfiguraci několika dílčích SSD na společném řadiči, kterým je LSI 2108 ROC s podporou RAID 0, 5, 6, 10 a dalších. SSD nese celkem 8 dílčích SSD. Kapacita je k dispozici v rozmezí 480 GB až 2 TB, při použití RAID 5 adekvátně klesá, například pro nejvyšší model na 1,6 TB.

    výrobce udává rychlost čtení až 2 600 MB/s a zápisu až 3 200 MB/s. SSD nese 1 GB ECC DDR2 SDRAM jako cache, je zde podpora NVRAM pro RAID, logování transakcí, díky SMTP notifikace na e-mail, to vše na SSD vyráběném v USA. Cena pochopitelně dost závisí na kapacitě, připravte si zhruba 35 tisíc Kč na 480GB verzi a nějakých 120 tisíc Kč na verzi nejvyšší.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Conscript89 avatar 28.2.2014 09:32 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Uf, ja uz se lekl, ze ten Allwinner je 64bit jak se to hemzilo timdle cislem :). Osobne bych ocenil 64bit od Allwinneru, ale bez PowerVR (a snazici se o unifikaci s ostatnima). Otazkou ovsem je cena licence, jak jsou schopni a jestli o to maji vubec zajem.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    1.3.2014 17:23 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů

    mapř MTK plánuje v 3 a 4 Q14 vydat dva SoC na Cortex-A53 (ARM8 .. 64bit) , quad a octacore ...

    USE="-gnome -kde";turris
    Conscript89 avatar 2.3.2014 20:05 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Skoda jen, ze Mediatek neni moc opensource :/
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    1.3.2014 08:52 Vladimír Čunát | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Jsem to jen já komu připadá lepší video než fullHD ve smartphonech nesmysl? No, marketingový význam to asi má, ale když se podívám na rozměry displejů nebo senzorů...
    1.3.2014 13:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Nejste - ale mně připadá jako nesmysl už to FullHD. :-)
    1.3.2014 13:20 sfsfesefs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Tyto SoC nejou určené jen do telefonu, ale i do tabletů a různých multimediálních center. Tv už jsou, filmy taky, chybí už jen přístroje shopné to přehrávat. Mám tablet s rozlišením o chlup větším než je FulHD, ale nedokáže FulHD přehrát. A přitom stačí připojit HDMI kabelem k telce a mohl bych se mrknout na film. Takže asi tak na co to je vy "640KB ram musí stačit každému"
    1.3.2014 20:34 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Dotaz ale zněl na smartphony, ne na tablety či multimediální centra, kde si každý nějaké využití jistě představit dovede. K těm smartphonům by tedy něco nebylo? :)
    1.3.2014 23:42 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Opravdu snad jen připojení smartphonu k televizi nebo projektoru. Samozřejmě nedává smysl nosit v mobilu HD+ video, ale v téhle módě smartphonů je nelogických věcí více.
    Josef Kufner avatar 2.3.2014 03:10 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Jednu takovou multimediální krabičku na ARMu s Androidem tu k televizi připojenou mám. A možnost pustit si film z mobilu či tabletu připojeného po HDMI k projektoru mi nepřijde nijak zbytečná. Odpadne nutnost s sebou tahat notebook, zejména pokud už je projektor nachystaný na místě.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    2.3.2014 16:19 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Jenže kapacita HDD je u notebooků někde jinde než u smartphonů. Navíc nemá smysl do smartphonu ukládat video ve velkém rozlišení jen pro případ že to jednou za rok možná budu chtít někde pustit přes projektor. Ale ano, pokud jdu přehrávat jeden film a nemám jiný hardware, tak to půjde využít.
    Josef Kufner avatar 2.3.2014 19:43 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    V telefonu mám 32GB µSD kartu, v notebooku 256GB SSD. To není až tak velký rozdíl, vememe-li v úvahu, že na tom notebooku je kopec dalších věcí, ale v mobilu jen pár GB map a trocha hudby. Ve výsledku mám v telefonu více volného místa než v notebooku – nyní je to 5GB v notebooku vs. 13GB v mobilu. Takže pokud bych někam šel a věděl, že mám vzít pár filmů, je úložiště v mobilu docela rozumná volba (teda až na to, že můj stávající mobil nemá video výstup, ale ten další už ho asi mít bude).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Zaatharen avatar 5.3.2014 15:34 Zaatharen | skóre: 16 | Aiur
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    FHD obsah je docela velký, třeba celá LOTR trilogie exteneded spapá asi 103GB místa :D

    Takový protip pokud máte ThinkPad, primární disk SSD a na ebayi si kupte za 170Kč šuplík na druhý SATA disk, do něj pak lze nacpat třeba 1TB 2,5" 5400RPM disk :) Sám mám u T430 180GB SSD + 1TB disk + volný mSATA SSD slot, časem tam mohu nacpat nějaké mSATA SSDčko. Místa bude habaděj.
    MY LIFE FOR AIUR!
    Václav 3.3.2014 10:44 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Krásná videa plná šumu, protože do mobilu prostě pořádný čip nenarveš :-)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    3.3.2014 10:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    …a i kdyby ano, stejně to spolehlivě zabije optika.
    Josef Kufner avatar 3.3.2014 13:42 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Například Samsung Galaxy S4 Zoom.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.3.2014 14:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů

    Papír snese všechno, web ještě víc… Tohle je navíc stránka e-shopu, který se tu věc snaží prodat.

    Ale teď vážně. Ten senzor je tzv. 1/2.3", tj. ve skutečnosti něco jako 4x6 mm. Před ním je čočka, která bude mít průřez při troše štěstí tak 2 cm², a objektiv má 10x zoom. Jistě, výsledek bude lepší než u normálního mobilu. Ale opravdu věříte tomu, že tím lze natáčet "špičkový záznam ve Full HD v rozlišení"?

    Josef Kufner avatar 3.3.2014 14:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Věřil bych tomu, že to bude zhruba stejné jako u většiny ostatních kompaktů do cca 5kKč.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.3.2014 15:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    …tedy žádná sláva.
    koulinek avatar 4.3.2014 12:52 koulinek | skóre: 19 | blog: koulonet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Tak kdo nezkusil lepší, tomu třeba i věřit bude a spokojeně používat. Kdo ví co dokáže dnes už i průměrná DSLR nebo i mirrorless se jen ušklíbne a ti co používají RED nebo alexu tak to tu ani nečtou :)
    Motto: "Lépe býti dvanácti souzený, než šesti nesený."
    Stanislav Brabec avatar 4.3.2014 18:41 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nové ARMy ukazují zoubky, přichází UltraHD video do smartphonů
    Videa budou bez šumu. Software je krásně vyhladí.

    Myslím si, že výrobci kamerového firmwaru už usilovně pracují na fraktálních generátorech, aby si foťáky uměly 4k videa hodnověrněji vymýšlet, a obrázky přitom nevypadaly příliš vyhlazené a prosté detailů.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.