Portál AbcLinuxu, 9. května 2024 13:18

HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu

18. 12. 2015 | David Ježek
Články - HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu  

Dnes to bude z nemalé části o nejnovější CPU architektuře Intelu. Povíme si, jak lze přetaktovat uzamčené procesory a jak přeci jen osadit těžký chladič bez rizika poškození CPU, ale aby to bylo vyvážené, čeká nás jeden nový procesor od AMD a dvě parádní desky Gigabyte pro platformu AMD AM3+. Zakončíme to pak u ASMedia.

První výrobci umožňují overclocking uzamčených procesorů Skylake

Jak rychle se informace o přetaktování uzamčených procesorů Skylake změnou sběrnice za pomoci nových BIOSů na webu ASRocku objevila, tak rychle zmizela. Každopádně, ať již byl ASRock klepnut přes prsty Intelem, nebo ne, samotné BIOSy se v beta verzích dají pro dané základní desky vylovit, případně můžete sáhnout po přehledové stránce základních desek, kde si vyberete tu svoji (originální (aktuálně – 18. 12. – nefunkční) odkaz / verze z 17.12. na Web Archive). Ale o co jde?

HWN HWN

Jak známo, Intel v určitou dobu uzamkl možnost přetaktování svých CPU. To se typicky dělávalo buď změnou násobiče, nebo změnou hodnoty základní sběrnice (obecně FSB, dnes se tomu říká spíše BCLK), nebo kombinací obojího. U několika posledních generací procesorů Intel platí, že nelze taktovat změnou hodnoty frekvence sběrnice a násobič je buď uzamčený, nebo odemčený a tato verze CPU je výrazně dražší než uzamčená. Ale technicky se lze dopracovat ke zvyšování rychlosti sběrnice, neboť tu si nepředepisuje procesor sám, ale „vychází z hodin/krystalu“. Je tedy jen otázkou ovládacího software základní desky (tedy BIOSu/UEFI), jestli ponese podporu. ASRock ji svým deskám s čipsetem Intel Z170, tedy Skylake modelům, přidal pod marketingovým označením SkyOC. Technicky je to řešeno tak, jak je uvedeno, důsledkem je ale dvojice omezení: tím prvním je nefunkčnost integrovaného grafického jádra a tím druhým nefunkčnost Turbo Boostu, tedy mimo jiné v důsledku neschopnost snižovat frekvenci CPU v nečinnosti. Při použití SkyOC BIOSu a přetaktování CPU tak výrazně stoupne spotřeba PC a je nutné využívat přídavnou grafickou kartu. Ale měření ASRocku ukazují, že si tím lze značně polepšit na výkonu, rekordmanem ve firemních testech je Core i5-6400, které firma dokázala zvednout z 2,7/3,3 GHz na ~4,3 GHz.

MSI řeší problém s ohybem procesorů Skylake pomocí železa zvaného CPU Guard 1151

Velmi snadnou mechanickou poddajnost procesorů rodiny Skylake řeší nejen výrobci chladičů, ale také základních desek. MSI už podobné řešení představila dříve, nyní jej osvěžuje pod označením CPU Guard. Jde o plech, který vylepšuje původní usazení CPU v LGA socketu v tom smyslu, že lépe na sobě rozkládá zatížení chladiče na konstrukci CPU. Díky jednoduchému „plechu“ tak procesory snesou i těžké chladiče, aniæ by došlo k poškození jich samých. Řešení je navíc připravené i pro variantu s odejmutým IHS a velmi vysoké přetaktování, jak MSI demonstrovala na jedné nedávné OC akci. Takže než případně situaci vyřeší sám Intel, jsou zde alternativy tohoto typu (další, o které overclockeři moc slyšet nechtějí, je použití chladičů s menší hmotností).

HWN HWN

Na trh míří nový 6jádrový Piledriver: AMD FX-6330

Tak trochu jako závan minulosti působí nejnovější procesor, který AMD uvádí na trh. CPU architektura Piledriver má už několik generačních křížků na krku, nicméně stále může za určitou vhodnou cenu nabídnout solidní parametry. Tou cenou je cena shodná s tou u 3 roky starého modelu FX-6300, těmi parametry jsou takty o 100 MHz vyšší, při zachování TDP samozřejmě. Celkově tedy nejde o nic, co by nějak překvapilo či zaujalo, je to velmi mírný upgrade, ale FX-6300 se prodává kolem tří tisíc korun, což je slušné. FX-6330 nabízí takt 3,6 GHz v základu, resp. 4,2GHz Turbo, v balení najdeme výkonnější a lépe dimenzovaný chladič a k tomu je zde vylepšené řízení spotřeby. Celkově tedy jde o slušný základ na slušné PC, a to včetně herního využití, pokud se člověk nebude honit zrovna po 4k výšinách. Je ale samozřejmě potřeba počítat i s tím, že tato platforma – tedy AMD AM3+ – typicky poněkud pokulhává v rozhraních, i když…

HWN

Nové základní desky Gigabyte přinášejí NVMe SSD či USB 3.1 pro AMD AM3+

… když to neumí samotný čipset, vždy se to dá dodat přídavnými čipy. Gigabyte se rozhodl platformu AM3+ osvěžit novými deskami, ty tak nabízí rozhraní jako NVM Express, SATA Express, sloty M.2 či konektory rozhraní USB 3.1. Jde o dvě nové desky označené GA-990FX-Gaming a GA-970-Gaming v kombinaci čipsteů AMD 990FX + SB950, resp. AMD 970 + SB950. Tedy nic nového.

Vyšší model GA-990FX-Gaming disponuje dvěma sloty PCI Express ×16, pochopitelně verze 2.0, třetí šestnáctkový slot pak nabízí čtyři PCI Express linky. Nižší model GA-970-Gaming není certifikován pro SLI, zato ale nabízí dva PCI sloty, což už lze u desky uváděné na trh prakticky na začátku roku 2016 považovat za velmi zajímavé vybavení. Pokud jste se shlédli v 220W osmijádrech AMD FX-9370 a FX-9590, pak jste omezeni výběrem na vyšší model, který má 10fázové napájení a tyto procesory utáhne. Liší se také počet linek v M.2 slotech, kde vyšší model do slotu posílá čtyři PCI Express 2.0 linky, zatímco nižší deska jen dvě linky (ale i tak je to lepší než 6,0Gbit/s SATA).

HWN HWN HWN HWN HWN HWN

V obou případech je USB 3.1 realizováno shodně s většinou produktů na trhu, tedy dvouportovým čipem ASMedia (a velmi pravděpodobné přímo ASM1142). Gigabyte zvolil kombinaci po jednom konektoru typu A a konektoru typu C. Jelikož jižní můstek SB950 je už skutečně fosilní, tak i USB 3.0 bylo nutné řešit přídavným čipem, v tomto případě čtyřportovým řadičem VIA VL805. Je zde dále kvalitnější zvukovka s lepší analogovou částí (odstup signál-šum 115 dBA, lepší kondenzátory, stínění, vyměnitelné operační zesilovače atd.), postavená na osvědčeném čipu Realtek ALC1150 a (pro mě nepochopitelně) stále oblíbenější síťovka Killer E2201. Také některé konektory USB disponují kvalitnějším filtrováním rušení.

Zajímavostí těchto desek je posílená konstrukce uchycení dlouhých PCI Express slotů, kde Gigabyte používá ocelové krytí konektorů a silnější materiály. Těžké a velké grafické karty tak nebudou slot tolik namáhat a současně nehrozí jejich vysmeknutí, jelikož síla potřebná k vycvaknutí pojistky slotu kartou je 3,2× vyšší. Zkrátka celkově tu máme dvě opravdu vynikající desky pro umírající platformu, která ale stále může odvést hromadu práce (osm jader je prostě osm jader, bez ohledu na kupříkladu absenci PCI Express 3.0).

Hlavním zákazníkem ASMedia je AMD

Mimo jiné právě zakázky na USB 3.x řadiče jsou příčinou toho, že celá třetina příjmů společnosti ASMedia pochází od AMD. Ta její čipy odebírá a páruje se svými staršími čipsety (jak 990FX, tak A88X) tak, jak to ilustrují obě výše uvedené základní desky. Spolupráce obou firem se přitom bude i nadále prohlubovat, neboť ASMedia pro AMD zajistí next-gen čipsety, jak se spekulovalo již dříve. Tyto čipsety určené pro platformu AMD „Zen“ můžeme očekávat zhruba za (necelý) rok. Dalším významným zákazníkem ASMedia je víceméně Intel, resp. ta skutečnost, že ani čipsety pro Skylake neobsahují přímo podporu USB 3.1, takže ji výrobci základních desek typicky realizují buď řadičem Intel Thunderbolt 3, nebo právě levnějším čipem od ASMedia. Firmě se tak sázka na USB zatím vyplácí.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: CPU Skylake lze zničit těžkým chladičem
Následující díl: HW novinky: výkonným malým SSD prospěje přídavné chlazení

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

19.12.2015 01:10 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
(pro mě nepochopitelně) stále oblíbenější síťovka Killer E2201

Pro představu, co jsou ty revoluční síťové adaptéry Killer vlastně zač, tohle je commit přidávající podporu Killer E2400 do linuxového jádra. :-)

19.12.2015 20:10 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
to je brutální změna kódu.
kyknos avatar 20.12.2015 10:36 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
This patch adds the PCI device ID (0xe0a1) and alx_pci_tbl entry for the Killer E2400 Ethernet controller, modeled after the Killer E2200 controller support (0xe091) already present in the alx driver.
bez ohledu na to, co jsou killer nic zac, tenhle patch ma celkem nulovou vypovidaci hodnotu
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
20.12.2015 11:42 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
"Pro představu, co jsou ty revoluční síťové adaptéry Killer vlastně zač", má ten patch vypovídací hodnotu celkem zásadní, protože patchuje ovladač atheros/alx. Příště by bylo dobré se do odkazovaného textu pořádně podívat... i když jestli jste to neuměl v Suse, tak to prvděpodobně nezvládnete ani teď.
Quando omni flunkus moritati
20.12.2015 12:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu

Nejen že je to Atheros driver, ale je z toho vidět, že nemají ani vlastní vendor id. A tipnul bych si, že párování device id 0x1091/0xe091 a 0x10a1/0xe0a1 nebude jen náhodná shoda…

Trocha googlení pak vydá tenhle návod pro Windows.

kyknos avatar 20.12.2015 13:41 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
pokud neco patchuje oproti o neco starsi verzi tehoz, nevipovida to nic o tom, jaky patch byl potreba puvodne k te starsi verzi. elementarni logika.
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
kyknos avatar 20.12.2015 13:43 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
nevypovida... jak funguje korekce vstupu z virtualni klavesnice v androidu mi hlava nebere (mozna tomu vadi, kdyz clovek strida tri jazyky)
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
20.12.2015 14:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
Takže po lopatě pro pomaleji chápající: "starší verze téhož" byla starší verze Atherosu s přemalovaným logem, E2400 je jen jiná verze Atherosu s přemalovaným logem.
kyknos avatar 20.12.2015 14:48 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
pro pomale kubecky:
bez ohledu na to, co jsou killer nic zac
mluvil jsem o informaci poskytnute odkazovanym patchem, ne o podstate killer nic

pro jeste pomalejsi kubecky:

z patche mezi B a C nijak nevyplyva vztah mezi A a B, at uz je A==B nebo nikoliv
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
20.12.2015 16:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
Informaci jsem poskytnul, že není dostatečně stravitelná pro každého, není můj problém. Já zase nestudoval biologii, takže se nedokážu ani pořádně najíst, každý holt máme něco. :-)
kyknos avatar 20.12.2015 16:48 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
mas pocit, ze se ta informace nejak tykala meho tvrzeni?

ja ne
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
20.12.2015 18:18 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
z patche mezi B a C nijak nevyplyva vztah mezi A a B, at uz je A==B nebo nikoliv

Patch jádra je:
  • popis změn kódu
  • informace o tom, ve kterých souborech byla provedena
Tyto dvě informace dohromady tvoří patch, který jasně informuje o tom, že zařízení "Killer" je ve skutečnosti zařízení "Atheros". To, že jste v tom patchi jednu z těch dvou informací přehlédl/odignoroval a teď se z toho pokusíte vybruslit vytvořením padesátipříspěvkového vlákna, jen abyste nemusel přiznat, že měl Michal Kubeček pravdu, o vás něco vypovídá.
Quando omni flunkus moritati
kyknos avatar 20.12.2015 18:24 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
nemel pravdu :) ale asi to nema smysl vysvetlovat ajtakum, kteru jsou tradicne trosku pomalejsi :)
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
21.12.2015 13:00 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
No vidíte, a jak se ukázalo na konci vaší kariéry v Suse, někteří kyknos nedokážou držet tempo ani s tím "trochu pomalejší"
Quando omni flunkus moritati
kyknos avatar 21.12.2015 13:42 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
Myslis tu firmu, kde jsem se nehorazne nudil? :)
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
21.12.2015 12:30 Atom321 | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
Omyl. Ten patch vypovídá jen o tom, že zařízení "Killer" je softwarově zpětně kompatibilní se zařízením Atheros, tedy že "Killer" >= "Atheros".

Teoreticky tedy Killer může mít nějaké vlastnosti navíc, které driver nepoužívá.
23.12.2015 11:57 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: přetaktování zamčených CPU Skylake je tu
Myslis tento?

http://lists.infradead.org/pipermail/unified-drivers/2013-April/000061.html

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.