Portál AbcLinuxu, 1. května 2025 15:20
Já se domnívám, že v době, kdy počítačově nevzdělanému uživateli nevydrží Windows v provozu ani týden je GNU/Linux poměrně dobrá varianta, nejméně díky odolnosti vůči virům. Používat grafické rozhraní bych si dovolil tvrdit, že je vcelku intuitivní, po krátkém vysvětlení jak to vlastně funguje s tím, že případné problémy se vyřeší po ICQ. Případně použít GNU/Linux jako multiboot, ono by to dané osobě časem (po dalším zavirování Windows) došlo, že ten systém má něco do sebe. BFU navíc nepotřebuje dělat zase tolik činností, skoro mu stačí prohlédnout si internet, napsat e-mail, mít nějaký prohlížeč obrázků, přehrávač videí a hudby a, vytvořit/vytisknout si dokument, vypálit si CD a sledovat televizi. Zřejmě taky hrát hry, ale nic nebrání tomu používat Windows pouze jako herní konzoli, případně není-li to extrémní hráč těch pár kousků zprovoznit.
Zkusím mu to nainstalovat a uvidím. Možná se pak podělím
i o výsledek experimentu. Ubuntu Dapper Drake navíc
obsahuje přímo v menu Systém > Nápověda > Dokumentace k systému
stručnou příručku k používání v češtině, nemluvě o živém českém
fóru, což by mě mohlo ušetřit od řešení blbostí. V příručce se
sice člověk nedozví takové věci, jako že není od věci si přidat
do repozitářů "PLF" (kde jsou například w32codecs), ale obecně
se domnívám, že i pro běžného uživatele Windows je Ubuntu Dapper
Drake vhodný. Jen vyžaduje stejné množství trochu jiného typu
znalostí.
V tom máš samozřejmě pravdu, jak říká Wikipedie:
„Faithless are a UK group of musicians whose music is described by one of their band as a cross between trip-hop and dance.“
Ale myslím, že v tomhle případě závisí na konkrétním songu, techno mi pro to jako celek sedělo nejlépe. I když já tím technem rozumím asi něco trochu jiného než ostatní, za techno bych byl schopen označit i něco, co by ostatním šlo skoro do nějaké ambientní hudby. A na druhou stranu technem moc nerozumím, když zní hodinu jeden tón a nemá to melodii, ani takzvané "Woot husté rádoby Italia DJ typu Tarabass, zlom si vlas." Tohle obojí bych zařadil někam do "drum & bass", nebo prostě "výplach". Ale schraňující název pro styl hudby Faithless asi dost dobře vymyslet nejde. Dneska bych dal spíš asi triphop. To jsou prostě Faithless. Jednou taneční, jindy triphop, jindy to zase jde skoro do nějaké ambientní muziky. Prostě to vyvolává zajímavou směsici pocitů, jako celek je to ale hodně dobré.
Tohle jsem trochu popletl, rádoby Italia DJs styl bych zařadil spíš
někam do kategorie "taneční výplach". Já rád styl Faithless, docela
do noty mi sedly některé songy od Skyline. Jinak pokud chci pouze
nějaké hudební pozadí, pak jsem schopný poslouchat dost kde co a pokud
jsem v hodně blbý náladě, pak klasiku. Naprosto nesnáším Kabáty,
dechovku, country, ýbrhusté rádoby Italia DJs styl a
profešnlkindrvýplachy typu Crazy Frog.
Jinak pokud je nějaký song skutečně jenom to dum-dum-dum-duc-duc a nemá to žádnou melodii, kloudný text a nijak se to ani nemění, tak se to sice možná krátkou chvíli snést dá, ale o nějakém muzikantském umu bych v tomhle směru asi moc nehovořil, zvlášť, když takový typ „hudby“ zvládne naklikat kdejaký blbec v levném hudebním programu.
Jo, „sračka“ by rozhodně mohl být ten správný pojem.
Máš docela dobrý přehled, zejména mně pobavilo následující:
„Elektronická hudba je velmi rozsáhlá. Sahá od komerčních disko sraček[6] typu Verona (což je právě to, co má většina lidí asociované pod slovem techno), přes kapely typu Scooter, kteří podle mě pouze dokola vykrádají jedno hudební téma.“
To je ovšem naprosto přesný. Ještě jsem zapoměl zmínit například
Mobyho a album „Play“, to je taky hodně dobrý.
Jo, představ si, že někdo má tu drzost a poslouchá i něco jiného než ty.
Lidi jsou různí...
Jak vidím, anketa se ujala. Prozatím 131 hlasů a nejspíš to ještě dále poroste. Je to pro mně docela zajímavý průzkum, co si komunita okolo GNU/Linuxu o snadnosti použití tohoto operačního systému myslí.
Jednak to byla vcelku běžná ukázka toho, jaké problémy řeší uživatel začátečník v systému Windows, případně co ví o počítačích, jednak jako ukázka toho, že i vcelku běžný uživatel systému Windows nemá psychický problém s vyzkoušením něčeho jiného (a Microsoft svůj faktický monopol na trhu desktopových operačních systémů nebude mít navěky) a že mu může moderní distribuce GNU/Linuxu připadat sympatická.
Jo, bylo to fajn, máte tam u vás moc hezky. Určitě mohl být
delší než necelý 3 dny. Na Safari jsem nebyl, ale Dalešickou
přehradu, Wilsonovu skálu a Dalešický pivovar jsem zhlédnul.
Ale ten výhled na Dukovany když se tam člověk jde projít mezi
těmi vesničkami vám tedy nezávidím.
Mi to stejně vrtá hlavou, jestli jsem to někde nějak nepřehlédl, ale tak blbě na tom myslím ještě nejsem. :-/
Ono se toho zase příliš moc taky stihnout nedalo vzhledem k té organizaci... totiž půlka lidí tam byla na jednu noc a půlka na dvě (jeli jsme dvěma autama). Takže v pátek jsme dojeli akorát na večeři (vařili dobře) a potom jsme dělali táborák. To nás chytnul déšť, tak jsme se přesunuli k chatkám, tam jsme tak nějak hráli na kytaru / zpívali / vydávali různé pazvuky pomocí těch kolíků a podobných malých udělátorů do ruk a do toho popíjeli víno. V sobotu dopoledne byla víceméně většina lidí vypnutá. Odpoledne jsme se zašli projít, okolo čtvrté se odpojila jedna část lidí, co jela domů a my se šli projít ještě jinam (a víceméně jsme zjistili, jak to tam u vás s těmi klíšťaty je...). Večer zase táborák (tentokrát s podařeným počasím). V neděli dopoledne se zase někteří uváděli do provozuschopného stavu a odpoledne jsme před odjezdem ještě stihnuli tu přehradu/Wilsonovu skálu a pivovar.
Ale je pravda, že ten web a vůbec Biskupice (safari) a okolí (přehrada, skála, pivovar, zámky atd.) by si zasloužily mnohem lepší fotodokumentaci. Například když zadám Googlu Wilsonova skála tak to nenajde ani jedinou stránku, kde by byla fotografie ve vysokém rozlišení za pěkného počasí.
Tiskni
Sdílej:
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.