abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 954 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    God is a DJ

    24.8.2005 13:18 | Přečteno: 1284× | Jen tak

    Jak mnozí z vás tuší (a mnozí taky ne), zvolil jsem název tohoto blogspotu podle písničky od Faithless (odkaz vede na vltavu). Z názvu už docela logicky plyne, že za tím bude elektronická muzika, Djové a podobné věci.

    Varování: Já elektronickou muziku poslouchám, takže jsem pravděpodobně tak zaujatý, jak jen můžu být. Ostatně se můžete sami přesvědčit na last.fm (dříve Audioscrobbler). Uvedu citát o muzice (tuším, že Carla Coxe), se kterým se ztotožňuju.

    Music never separated people, no one style of music is better then the other, no one style is truer then the other. Its ALL MUSIC!

    Já uznávám pouze dva hudební styly a to je muzika, co se mi líbí a zbytek. Proto je taky možné, abych měl v první desítce vedle sebe Massive Attack, Faithless, Divokýho Billa, Red Hor Chilly Peppers i Rammsteina (přestože neznám druhého takového pošuka, co by poslouchal tolik různých stylů :-)).

    Kdo je to DJ

    DJ, či-li disk jockey je člověk, který pouští nějakou muziku. Ač se to nezdá, tak první DJs byli ve spojených státech v rádiích už v padesátých letech! Většina lidí proto zná buď ty z rádia, nebo ty z diskoték. Ani v jednom případě není důvod je jakkoliv oslavovat, protože se jejich práce dokáže se ctí zhostit dobře udělaný playlist a generátor "vtipných" hlášek dnes určitě zvládnou počítače také. Pak už stačí slušný rozpoznávač řeči[1] a najednou zjistíte, že máte "elektronického DJ".

    Ovšem wikipedie obsahuje i sekci The DJ as an artist a z toho plyne, že mimo těch "obyčejných" Djs existují i tací, kteří jsou označováni za umělce. Příkladem mohou být

    Tracky, sety, mixy, ...

    V čem se tedy liší prvně jmenovaných od těch druhých? Základním rozdílem je, že zatímco rádiový Djs pouští mechanicky jednu písničku za druhou, tak ti druzí mixují dvě (nebo více) dohromady[4] a tím vytváří úplně novou, která neexistovala. Každý DJ má vlastní techniku, vlastní styl, takže mix ze stejných tracků nebude u různých Djs stejný, u každého bude znít jinak. Moment, teď jsem použil slovo track. Track má naprosto stejný význam jako na CD, je to prostě zvuková stopa. Jako termín je daleko přesnější, protože se mnohdy nejedná o písničky v klasickém slova smyslu.

    Dalším rozdílem je skutečnost, že velká část z nich jsou i producenti. To znamená, že tvoří vlastní muziku, vlastní tracky. Ať již čistě na PC (např česká DJ Lucca používá Fruity Loops), nebo čistě postaru, analogově, (britský Makaton).

    Dalším termínem je set, což je vystoupení DJ na nějaké party (dělají se i rádiové sety, například na bbc1). DJ prostě přijede s kufrem plným LP[5] disků, stoupne si za mixážní pult a začne. Jeho kvalita se mj odvíjí i od toho, jak dokáže "pracovat" s lidmi, kteří ho poslouchají. Proto se nedá říct, že je mixování mechanický, strojový proces, naopak, lidská složka je tam nenahraditelná.

    Hudba vytvořená na počítači

    Techno, já ti složím techno za 10 minut na počítači, to není muzika. Takhle mluví lidé, kteří nemají o ničem ani potuchy (přesto jim to nezabraňuje shazovat něco, čemu nerozumí). Nemluvě o tom, že jediné, co "složí" bude tak basová linka. Elektronická hudba začala vznika už v šedesátých letech a rozhodně se k tomu nepoužíval Eniac :). Naopak, s rozvojem techniky vznikaly nové, (analogové) elektronické nástroje, syntézátory, samplery, ... . Jedna z prvních kapel, které je začali používat byli i takový Beatles, Pink Floyd, nebo němečtí Kraftwerk, později například Vangelis, nebo Jean Michel Jarre a ještě později Moby, Orbital, Björk, ... .

    Je docela logické, že s rozvojem techniky dochází k nahrazování analogové techniky digitální, hudba není vyjímkou. Dnes se teda každý může stát umělcem, stačí počítač, zvukovka a nějaký software z warezu, nemusí ani znát noty. Skutečnost je jiná. Já dyž si stáhnu Gimpa (nebo raději Photoshop, ten přeci používají profíci) a něco v něm nakreslím, jsem hned profesionální grafik, nebo dokonce umělec? Jako ve všech oblastech lidské práce potřebujete talent a hlavně tréning.

    Elektronická muzika je všude

    Elektronická hudba je velmi rozsáhlá. Sahá od komerčních disko sraček[6] typu Verona (což je právě to, co má většina lidí asociované pod slovem techno), přes kapely typu Scooter, kteří podle mě pouze dokola vykrádají jedno hudební téma. Dále tam patří raveři (dnes se jim říká teknaři), kteří pořádají, většinou nelegálně, party za pomocí mobilních soundsystémů. I rockové kapely mají Djs (Limp Bizkit, Linkink Park), celkem zvláštní může vypadat kombinace s jazzem (acid jazz). Čistě elektroničtí muzikanti (Moby[7]) a kapely (Massive Attack, Chemical Brothers, Underworld), docela výlučnou skupinou tvoří hip-hopeři a v neposlední řadě také výš zmiňovaní Djs.


    [1] pro zajímavost přikládám odkaz na speechdat-e, hlasovou databázi určenou pro východoevropské jazyky, případně na bookmarks.html Doc. Černockého z FIT VUT v Brně.
    [2] Nic proti rockovým kapelám, ale bez Darrena by Underworld pravděpodobně zůstali bezejmenou kapelou.
    [3] Pro fanoušky "techno" kapel typu Scooter bude samozřejmě Laurent Garnier moc pomalý a proč mu to woe pořádně neduní.
    [4] Neplést si s remixy. Remix je nová verze, například Born Slippy/NUXX (daren price mix) je verze, kterou vytvořil sám Darren Emerson.
    [5] Ano, myslím ty černé, vinilové LP desky. Ty tvoří nepostradatelnou součást výbavy. I když ani tu se pokrok nezastavil, existuje technologie Final Scratch, která umožňuje mixovat muziku z běžného PC. Výhodou je, že místo kufru desek stačí vzít pouze notebook, ale spousta Djs raději zůstává u tradičnějšího způsobu.
    [6] Byl jsem ujišťován, že se jedná o terminus technikus používaný DJs.
    [7] Zajímavostí je, že ač Moby tvoří alba čistě elektronicky, na koncertech je hraje za pomocí klasických nástrojů, jako elektrické kytary a podobně. BTW: Taky si myslíte, že Play byl jeho absolutní vrchol?

    Tento zápis jsem začal psát už dříve, ale dnes jsem zjistil, že 21. srpna zemřel vynálezce syntézátoru Robert Moog.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    elviin avatar 24.8.2005 13:22 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše .o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o.
    13:22  * elviin listening to 13 - Underworld - Born Slippy
    24.8.2005 13:28 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: .o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o.
    13:28 james zabiela - essential mix 2004-02-22 (ale to mi tam skočilo náhodně)

    Born Slippy je věc, co se mi líbí pořád a pořád stejně. Ještě to vysvětlit amaroku, protože tam to má "jenom" 94 bodů a je poslední v top10 (první je Horkýže Slíže L.A.G song s 99 :-)).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    elviin avatar 24.8.2005 13:34 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: .o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o..o0O0o.
    Kdyz vidim, ze tam mas essential, tak uplne super je ten posledni z roku 2004 Above and Beyond.
    24.8.2005 15:26 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše DJove jsou jenom jedni
    Co ja vim, tak "rádiový Dj" neni ani nahodou DJ, ale obycejny poustec :) Nema chybu, kdyz se nekdo predstavi jako DJ nejake_cool_jmeno a pak celou dobu akorat pousti jednotlive pisnicky (s tim, ze takzvany "vesnicky poustec" zvladne max. polovinu prechodu alespon trochu plynule).
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    lankvil avatar 24.8.2005 16:53 lankvil | skóre: 8 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše elektronika rulez
    dovolil bych si zminit Future Sound of London, jesi nekdo znate... to posloucham skoro kazdou noc
    Já mám taky blog
    24.8.2005 16:57 WerK | skóre: 19 | blog: desktop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: elektronika rulez
    FSOL jsou nice ... znam je podle jejich tracku "Papua New Guinea" kterej je naprosto uzasnej
    lankvil avatar 24.8.2005 23:44 lankvil | skóre: 8 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: elektronika rulez
    jj "Papua new Guinea" to je jeden z nejlepsich :) pres nej sem se taky k FSoL dostal
    Já mám taky blog
    24.8.2005 19:08 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Super :-)
    A já už myslel, že to tady nikdo neposlouchá :-)
    Nicméně doporučuji nakrmit xmms či jiný přehrávač tímhle:
    http://64.71.131.102:8062
    EnergyRadio.FM
    24.8.2005 21:54 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Proč je techno zatracováno
    Já to vidím tak, že většina lidi si pod pojmem techno představí bezduché tuc-tuc-tuc s nějakými samply z 60 let přes to... Nebo ty "sračky". Takže se pak není čemu divit, že má tak špatnou pověst...

    Osobně bych teda Pink Floyd technem nenazýval jen kvůli tomu, že používali syntezátory :-)
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    24.8.2005 23:56 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je techno zatracováno
    To se omlouvám, jestli to vyznělo tak, že jsou Pink Floyd, nebo Beatles techno kapela :-), samozřejmě, že nejsou. Já jenom, že znám spoustu lidí (poslouchající třeba zrovna Beatles), kteří by nikdy neposlouchali něco tak podřadného, jako je elektronická muzika. Naštěstí Beatles nebyli tak zabednění a nebáli se používat nové nástroje.

    Ad samply, to ony se všechny digitální mašiny staví tak, aby věrně kopírovaly právě ty "klasické" analogové stroje, takže bych se těm 60 létům ani moc nedivil.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    2.9.2005 19:54 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je techno zatracováno
    Možná jsem se špatně vyjádřil - moc se v tom nevyznám. Těmi samply jsem myslel kusy originálních nahrávek (např. California Dreamin'), nikoli záznam nástrojů...

    PS: Jako příznivec Pink Floyd a Beatles bych nikdy neposlouchal něco tak podřadného jako "TAKZVANÉ" techno ;-))) (tedy to tuc-tuc, co se pouští na diskotékách, pařbách či jak tomu říkáme :) )

    Ale jsem rád, že jste mi tímto článkem otevřel oči, že techno není jen to výše uvedené.

    Každopádně nikomu neberu jeho názor na mjůzik...
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    25.8.2005 08:14 Krystof
    Rozbalit Rozbalit vše Žebříček
    Michale ten tvůj žebříček je suprovej. Má to malinkou vadu - co tam dělá Divokej Bill ?! Jedna písnička stejná jak ostatní. :) (no musel jsem si rejpnout)
    frEon avatar 5.10.2006 23:50 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: God is a DJ
    komentare: 1) kdyz uz dj gramofon tak gramofon a ne tudle plastovou sracku (taky dj terminus technikus). de o to ze technics 1210mk2 je Pan Gramofon, vydrzi roky (mel sem v rukou dva tejdny stary numarky tt500, jeden mel vule v upevneni raminka a nedrzely rychlost, coz se u technicsu nestane), vazi 13kg protoze ma telo vyrobeny z kovu a ne proto ze ma v sobe ukryte zavazi aby moh mit v papirech take vysokou hmotnost (vysledek je ze technics nechyta zpetnou vazbu narozdil od tehle plastaku), proste KVALITA zpracovani atd...
    2) zadna profesionalni elektronicka muzika se nedela ve fruityloops (sry, ale je to fakt sracka), pouziva se software jako je treba cubase + hardwarove masinky jako sou synthetisatory (virus c, nordlead...), samplery, sequencery atd... takovydle krabice sou pak jen kompem pres midi ovladany (tzn pocitac rika kdy ma co krabice zahrat), a zvuk je pak z krabic vyvedenej do mixaku kde se nasledne mixuje. na pocitaci je jenom hudba skladana, ale pocitac sam o sobe nehraje, o samotny zvuk se staraji krabice. existuje i par vybornych VSTi, ale tech je jako safranu.
    nejsi sam s takovymhle mixem oblibenych stylu, ja sam posloucham muziku od jimmiho hendrixe, pres ZZTOP, az po drum'n'bass (namatkou Teebee, Black Sun Empire,Noisia), breakbeat (Adam Freeland, Plump DJs, Evil 9), goa.... ale vubec to neznamena ze si nevybiram a ze posloucham cokoliv. jinak super blog, hodnotil jsem jako dobre. chtel sem ti toho napsat jeste vic, ale uz jsem vsechno zapomel...
    Talking about music is like dancing to architecture.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.