abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1056 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník
    Informace o akci
    Datum: 16. 5. 2009, od: 12:00
    Kraj: Jihomoravský
    Typ akce: Komunitní

    1. InstallFest na Jolandě

    Aktualizováno: 12.5.2009 04:05 | Krivosh | Přečteno: 419×

    Chcete na svůj počítač Linux (či jiný 'free' systém), ale netroufáte si na to na vlastní pěst? Nebo už jej provozujete, ale máte problém, se kterým neumíte hnout? Jsme tady pro vás...

    Mezi rozhodnutím zbavit se svých (většinou spywarem a viry prolezlých) windowsů a opravdovým přechodem na nějaký rozumnější operační systém zpravidla bývá delší nebo kratší období nabírání odvahy na takovýto krok - přeci jenom, JE to něco trochu jiného, než s čím nás přinutili naučit se ve školách či zaměstnáních, a ne vždy bývá po ruce 'ajťák' (či ajťačka) ochotný rozchodit 'to' u nás doma a v případě potřeby pomoct s nějakým tím problémem.

    Proto se po celém světě konávají tzv. installfesty, komunitní setkání na kterých zkušenější uživatelé dobrovolně pomáhají na přinesených počítačích rozcházet Linux(či jiné svobodné systémy) a/nebo pomáhat s řešením problémů se kterými si uživatelé sami neví rady. Pro mnohé lidi je to ale taky dobrá příležitost, jak se dostat k novinkám, tipům a trikům a nebo se prostě jenom potkat spřízněné duše.

    V úterý 12.5., v dostatečném předstihu, abyste o tom měli čas přemýšlet a udělat si čas, proběhne 'motivační večer' s promítáním.

    V sobotu 16.5. můžete na Jolandě očekávat:

    • Partu lidí, která sice má více nebo méně letité zkušenosti s rozcházením GNU/Linuxu či třeba BSD, ale pořád mají na paměti že i oni jednou začínali a potřebovali pomocnou ruku. Pokud se k nám chystáte s něčím opravdu speciálním, ozvěte se prosím předem, ať si to někdo může nastudovat.
    • Připojení na internet a před-stažené instalační média a repozitáře s nejběžnějšími distribucemi. Opět, jestli máte zálusk na něco speciálnějšího, dejte vědět - ať pak zbytečně neplýtváme časem.
    • Péči o každý funkční kus 'železa' - jsou k mání i distribuce Linuxu, které skýtají celkem slušné možnosti práce i na počítačích, na kterých si třeba 'XPčka' už ani neškrtnou. Taky pokud máte doma počítače/součástky na které akorát padá prach, doneste je - můžou se hodit jiným, případně z nich po recyklaci můžou vzniknout funkční počítače pro potřebné
    • Dovoz/odvoz - pokud by jedinou překážkou účasti mělo být to, že svůj počítač nechcete/nemůžete vozit tramvají, v krosně a čertvíjak, je tady možnost domluvit si odvoz autem - v zájmu efektivní logistiky se ozvěte co nejdříve
    • Bohaté možnosti občerstvení, protože se suchem v krku a prázdnem v žaludku se přeci pracuje hůř, žejo
    • Večerní afterpárty, která bude, vzhledem na do-it-yourself prostory Jolandy a charakter installfestu, opět jenom taková, jakou si ji uděláme sami.

    Ačkoliv to není podmínkou, zkuste se nám ozvat i v případě, že se chystáte zúčastnit a nemáte žádné speciální požadavky, abychom třeba v sobotu nezjistili, že se sem nevejdeme...

    Začátek cca v poledne, konec ohraničený jenom ochotou všech zúčastněných 'ještě řešit'.

    P.S. Kdo si chce na svém počítači z jakýchkoliv důvodů ponechat i funkční windowsy, není to problém - dá se to vyřešit buď použitím druhého harddisku, rozdělením disku na kterém windowsy už běží, nebo v krajním případě i nainstalováním Linuxu, jako by to byla libovolná aplikace pro windows (běží pak sice pomaleji, ale není potřeba žádných zásahů do systému a odinstalace zabere pár kliknutí. Více třeba na wiki.ubuntu.cz/Wubi - v každém případě vás poprosíme, abyste disk, na který se bude instalovat, těsně před installFestem defragmentovali! (tento proces může trvat i několik hodin, takže ho spusťte třeba v pátek před spaním).

    Taktéž si svá drahocenná data zazálohujte třeba na DVD (v 99,99 % se u instalace ztráty nekonají, ale náhoda je blbec, že jo, a zálohování věc beztak užitečná kdykoliv) a samozřejmě ohlídejte, aby na cílovém disku byl dostatek volného místa (úplně nejjednodušší a nejosekanější distribuce si sice můžou vystačit i s 50 MB, ale pro plnohodnotný systém raději počítejte alespoň s 5-8 GB)

    Sobota 16.5.2009 odpoledne: DIY klub Jolanda http://jolanda.unas.cz.

    Účast potvrdilo: zatím bohužel nikdo

    Mapa

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.