abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora

    6.7.2007 02:05 | Přečteno: 4225× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 6.7.2007 18:00

    Tato část je volným pokračováním minulého dílu s tím, že jsou zde i některé průniky a pravděpodobně si zde občas přečtete něco, co jste již četli v minulém díle. Proč popisuji zrovna Fedoru? Jednak proto, že kolem Fedory bývá, co se týče multimédií, celkem dusno a jednak proto, protože jsem na Fedoru zvyklý.

    Audio

    Pro shrnutí, mezi nejrozšířenější audio formáty patří mp3, vorbis (ten, protože je většinou v kontejneru ogg, je často nazýván ogg vorbis, nebo, nesprávně, jen ogg), wma a bezeztrátové flac a stařičký wav. Ve filmech, v případě prostorového zvuku, se pak nejčastěji setkáme s AAC nebo AC-3. Za zmínku pak ještě stojí velmi kvalitní, byť ne tak rozšířený, musepack [En].

    Od (potenciálních) uživatelů Fedory bývá nejčastějším problémem právě ono mp3. Jde o formát zdaleka ne nejkvalitnější, zato však velmi rozšířený a patenty chráněný. A to je právě kámen úrazu. Komunitní distribuce si nemohou dovolit platit licenční poplatky a implementace pomocí lame není v USA až tak úplně legální. To se snaží řešit Fluendo se svým codec packem. Ale nás, uživatele v Evropě spíše zajímá, že zde softwarové patenty neplatí a my tedy máme možnost používat kodeky na všechny výše jmenované formáty zdarma a legálně. Protože je ale Fedora americká společnost, vztahují se na ní americké zákony, a tudíž ani nám uživatelům v Evropě nemůže poskytnout podporu pro mp3 a další formáty v oficiálních repozitářích. Naštěstí je tu řešení ve formě neoficiálního repozitáře livna, který má ovšem balíčky kvalitativně srovnatelné s oficiálním repozitářem a dává nám k dispozici právě to, co nám v oficiálních repozitářích schází.

    Nutno dodat, že část uživatelů Fedory (téměř polovina) preferuje spíše freshrpms, já k nim mám však své výhrady a většina tutoriálů pro Fedoru počítá s repozitářem livna. Chtěl bych zdůraznit, že v žádném případě není vhodné tyto dva repozitáře míchat. Vzhledem k tomu, že obsahují více méně stejné balíky, ale mají jiná pravidla, může dojít ke konfliktům. Takže, předpokládejme tedy použití livny. Tento repozitář, pokud používáte GNOME, nainstalujete v podstatě stažením a otevřením balíčku s nastavením. Systém se zeptá na rootovské heslo, pak pravděpodobně bude vyžadovat import gpg klíče a nainstaluje vám tento repozitář. Jeho použití již je pak snadné.

    Ale zpátky k audiu. Protože velké procento multimediálních aplikací pro gnome používá gstreamer jako backend není na škodu nainstalovat balíček gstreamer-plugins-ugly (yum -y install gstreamer-plugins-ugly). To vám zajistí podporu pro mp3, s otevřenými kodeky (vorbis a flac) by neměl být problém už v defaultní instalaci. Mezi audio přehrávače používající gstreamer patří například rythmbox (měl by být v defaultní instalaci) nebo listen (yum -y install listen). Mezi další oblíbené přehrávače pak patří například xmms (yum -y install xmms) nebo audacious (yum -y install audacious). Ty, protože nepoužívají gstreamer, potřebují svoje vlastní doplňkové balíčky. Takže v případě xmms je to balíček xmms-mp3 (yum -y install xmms-mp3), u audacious jich je vícero (yum -y install audacious-plugins-nonfree-aac audacious-plugins-nonfree-alac audacious-plugins-nonfree-lame audacious-plugins-nonfree-mms audacious-plugins-nonfree-mp3 audacious-plugins-nonfree-tta audacious-plugins-nonfree-wma).

    Já osobně jsem si velmi oblíbil přehrávač listen, takže na audio používám gstreamer. V této souvoslosti bych ještě mohl zmínit, že pokud ho nemáte nainstalovaný, tak se hodí i balíček gstreamer-plugins-base (ten je v oficiálním repozitáři) a pokud máte chuť si přehrávat i musepack nebo wav soubory, pak je vhodné si nainstalovat i gstreamer-plugins-bad (yum -y install gstreamer-plugins-bad).

    Video

    Co se týče videa nabízí se nám hned několik různých možností, jak se k přehrávání postavit. Ta pravděpodobně nejhorší je gstreamer, nicméně mnoho lidí se spokojí i s ním, další možnosti jsou pak xine-lib, mplayer nebo vlc. Podívejme se na každou zvlášť. Jednu věc mají však všechny více, či méně, společnou - a to přehrávání DVD.

    DVD

    Nechme zatím stranou kodeky. MPEG-2 není největším problémem. Tím je speciální formát DVD a CSS kryptění. Jak si s tím poradit? Naštěstí si dali někteří programátoři tu práci a napsali několik knihoven, které se o toto starají. Takže instalace je tak snadná jako napsání (a potvrzení) následujícího příkazu v terminálu: yum -y install libdvdread libdvdplay libdvdnav libdvdcss.

    GStreamer

    Co k němu říci. Většina uživatelů ho nemá v oblibě a velké procento si myslí, že s ním skoro nic nelze přehrát. Omyl, jde s ním přehrát skoro vše, ale má to své ale. Kvalita přehrávání je obecně nižší než u konkurence, aplikace, které ho používají jsou obvykle jednoduššího rázu. Na druhou stranu je ale přístup pomocí gstreameru nejpřímočařejší a vede k nejmenším 'pseudo-duplicitám' v přehrávacích knihovnách. To proto, že gstreamer se krom video přehrávačů dost používá též v audio přehrávačích (tam musím uznat, že patří v podstatě k tomu lepšímu, nemám si na co stěžovat), ale třeba i v aplikacích zaměřujících se na editaci audia, nebo vypalovacích softwarech (např. na převod skladeb při vypalování audio CD).

    Jak ho tedy nastavit, aby přehrál téměř vše? Aplikaci na přehrávání už pravděpodobně máte - totem je součástí většiny základních instalací desktopů s GNOME, takže je to pouze otázka kodeků. Jak již jsem zmínil v sekci audio, jsou důležité gstreamer-plugins-good, gstreamer-plugins-ugly a gstreamer-plugins-bad. Tyto tři Vám zajistí přehrání téměř všeho, co seženete. Pokud to však nestačí, připravili pro nás tvůrci gstreameru ještě jednu perličku a to použití ffmpegu pomocí gstreameru: yum -y install gstreamer-ffmpeg. S tím už by nejen mělo jít přehrát téměř vše, ale v alespoň v teoretické rovině by měl jít použít jakýkoliv postprocessing implementovaný v knihovně ffmpeg. Vzhledem k tomu, že gstreamer je ale většinou používán přes totem, můžeme si pravděpodobně na tohle nechat zajít chuť. Nicméně do budoucna věřím, že se objeví implementace, která bude gstreamer-ffmpeg podporovat plně.

    Pokud se rozhodneme pro tuto cestu, máme také k dispozici plugin pro prohlížeče odvozené od mozilly: totem-mozplugin (yum -y install totem-mozplugin)

    Xine-lib

    Tak tahle knihovna snad ani nepotřebuje představování. Spolu s mplayerem a vlc jde o vůbec nejznámější linuxovskou knihovnu sloužící k přehrávání. Jak na ní ve Fedoře? Základem je, vybrat si aplikaci, ve které chceme xine-lib používat. Máme celkem široký výběr, namátkou třeba totem-xine, gxine, xine-ui nebo oxine. Pokud chceme též plugin pro mozilla kompatibilní prohlížeče, tak máme na výběr například z totem-xine-mozplugin, gxine-mozplugin a xine-plugin. Instalací přehrávače se nám též nainstaluje základní verze xine-lib. Pokud chceme od xine-lib maximum, je třeba doinstalovat xine-lib-extras a xine-lib-extras-nonfree (yum -y install xine-lib-extras-nonfree xine-lib-extras).

    Pokud se rozhodneme používat xine pod totemem, musíme nejprve odinstalovat verzi s gstreamerem (yum remove totem totem-plparser). Při odinstalaci je dobré si prohlédnout, které aplikace budou též odinstalovány a po instlaci totem-xine je zase nainstalovat zpět. Tento postup je dle mého názoru lepší než pomocí rpm -e --nodeps... Po úspěšné odinstalaci pak nainstalujeme totem-xine (yum -y install totem-xine totem-xine-plparser). Pokud chceme i plugin do mozilly pak yum -y install totem-xine-mozplugin.

    Totem je však velmi jednoduchý a myslím, že nahrazovat jeho gstreamer verzi verzí s xine 'motorem' je zbytečné. Mnohem zajímavější mi naopak přijde gxine. Ten již má velmi široké možnosti nastavení a lze si tedy s ním poměrně užít. Nainstalujeme ho yum -y install gxine a pokud chceme plugin do mozilly, pak yum -y install gxine-mozplugin. Tady bych se rád zmínil o tom, jak gxine pracuje s více audio stopami. Bohužel v menu žádné nastavení audia nenajdete, teprve nedávno jsem si všiml, že vedle nastavení hlasitosti je políčko s číslem - a to je právě ono nastavení zvukové stopy. Musím říci, že je to zajímavé řešení, nicméně položka v menu by jistě neuškodila. Též výběr titulků by mohl fungovat lépe. Tyto dvě věci má naimplementované mnohem lépe již dříve popsaný totem.

    Zajímavým zástupcem této kategorie je oxine (yum -y install oxine). Je to v podstatě jakési multimediální centrum. Co se týče ovládání, tak by se asi dalo nejlépe přirovnat ke stolnímu přehrávači. Uvidíme, jak se tento koncept uchytí, možná po něm budou toužit 'přeběhlíci' z Windows Media Center ;-)

    Tím hlavním frontendem ke xine-lib je pak xine-ui. Mě osobně se moc nelíbí a tak ho nepoužívám, výše zmíněné varianty mi přijdou lepší, ale někdo má přece jen přehrávače v tomto stylu rád, takže... instalace je jako vždy jednoduchá: yum -y install xine-ui, pokud chceme plugin do mozilly, tak můžeme použít například xine-plugin (který je samostatný a závisí pouze na prohlížeči a xine-lib): yum -y install xine-plugin.

    MPlayer

    Kdo by neznal mplayer - nejpopulárnější a co se týče kvality přehrávání a podpory kodeků a možností nastavení asi nejlepší přehrávač... Existuje jednak verze pro příkazovou řádku a jednak gui - to se mi ale opět nelíbí, je ve stylu xine-ui (kdo od koho asi opisoval? :-D) Jednoduchou verzi nainstalujeme yum -y install mplayer, na verzi s gui nám pak stačí yum -y install mplayer-gui. GUI nemá smysl popisovat, to si každý ozkouší sám, ale pár tipů pro CLi nemusí být na škodu. Tak jak ho použijeme... napíšeme mplayer [parametry] Název\ filmu. Tenhle přehrávač přehraje snad všechno, na co narazíte...

    Mezi zajímavé parametry patří například -aid 1 (pro výběr audio stopy, lze však měnit i při přehrávání pomocí klávesy #, jednička je číslo audio stopy) nebo -sid 1(pro výběr titulků, ty lze měnit při přehrávání pomocí klávesy j, jednička je číslo titulkové stopy). Pokud máte stylované titulky (ve formátu ASS/SSA), pak si můžete výrazným způsobem zlepšit dojem z filmu pomocí parametru -ass. Mplayer pak použije zvláštní knihovnu pro vykreslování těchto titulek, s kompletním stylováním. Takže se vám můžou titulky zobrazovat střídavě nahoře nebo dole, všelijak se natáčet a pohybovat s obrazem, podle toho, jak je tvůrce nastavil. Pokud stylované titulky nepoužíváte, tak je dobrý parametr -subfont-text-scale 3 (kde číslo 3 znaší velikost), na nastavení velikosti titulků. Mě se osvědčila velikost 3, defaultní velikost je 5 a ta mi přijde příliš velká. Posledním celkem používaným parametrem je -af hrtf. To využijete nejvíc pokud máte prostorový zvuk, ale pouze sluchátka nebo stereo bedničky. Je to speciální algoritmus, který jednotlivé kanály smíchá do sterea a je to optimalizované tak, aby ze sluchátek zněl zvuk prostorově. Na bedničky by možná bylo lepší klasické mixování, ale tenhle parametr se přece jen pamatuje o něco lépe a rozdíl není zase až tak zásadní a je diskutabilní jestli je k horšímu nebo k lepšímu.

    VLC

    Tak s tímhle přehrávačem si nerozumím. Pravda, je velmi oblíbený a velmi kvalitní, ale mě nesedí. Takže vám k němu moc neřeknu. Snad jen to, že podobně jako mplayer přehraje skoro všechno, je rychlý a má kvalitní obraz a nainstalujete ho yum -y install vlc.

    Závěr

    Oproti běžnému přesvědčení je instalace kodeků a přehrávačů a přehrávání multimédií pod Fedorou záležitost vcelku jednoduchá. Též podpora audio a video formátů je velmi dobrá, osobně jsem se nesetkal s tím, že bych něco nebyl schopen přehrát. Pokud by k tomu však nedej bože došlo, ještě existuje poslední záchrana a tou jsou win32 kodeky. Co se týče mých osobních preferencí, tak se mi celkem osvědčila kombinace Listen, gxine, mplayer a totem. Nejvíce používám listen a mplayer, gxine je dobrý na videa s interlacingem, protože používá poměrně rychlé a kvalitní deinterlacingové filtry (mě například chodí plynule DVD video na Celeronu M420 se zapnutým TomsMoCopms filtrem). Také je dobré, že má podporu DVD menu. Totem používám občas, když se hodí to, že je lightweight (třeba abych si poslechnul staženou písničku, bez narušení listen playlistu, apod.)...

    EDIT: Právě jsem zjistil, že pomocí gxine se dá vybírat i zvuková stopa. Výběr je pomocí editačního políčka vedle nastavení hlasitosti. Standardně je nastaveno -1, což je automatický výběr, číslování stop je pak již stejné jako v mplayeru.

           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.7.2007 07:58 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Velmi pekny clanok-zrozumitelne napisany, ktory obohatil aj mna, co pouzivam fedoru uz 4 roky :) /FC4,FC5,FC6,F7/
    Trocha nechapem ten odstavec s balickom livna, z ktoreho vyznieva ze to pojde iba pod Gnome ?
    Inak by to chcelo zverejnit / az na cast z LVC :) / - najlepsie cely serial "Fedora a multimedia"
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    kozzi avatar 6.7.2007 09:27 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    No, stim ze to je celkem pekne se da i souhlasit, mě to sice nijak neobohatilo a to jsem fedoru používal jen pár měsíců(asi to bude tím že moje první distribuce byla aurox). Jinak nezda se mi ze by autor nekde tvrdil ze livna funguje jen pod gnome. Ze by to melo vyjid jako serial, si taky myslim, ale byla by potreba na tom jeste trochu zapracovat.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    6.7.2007 09:37 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    "Tento repozitář, pokud používáte GNOME, nainstalujete v podstatě stažením a otevřením balíčku s nastavením. "
    Vyjadril som sa trocha blbo, moja chyba . Ale aj tak sa mi to nezda :)
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    kozzi avatar 6.7.2007 09:42 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    No, on nepíše že nejde používat repositář mimo gnome, ale popisu způsob jak ho nainstalovat a aktivovat v GNOME, ale je pravda že někoho by to mohlo zmást dalo by se to napsat lépe.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    6.7.2007 09:54 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Přesně, chtěl jsem jenom zdůraznit, že instalace livna repozitáře pod gnome je v podstatě na pár kliknutí - stáhnout a otevřít. Pokud vím, KDE ve fedoře nemá rpm mime typ asociovaný se správcem balíčků, takže tam je to o něco delší... Jinak livna samozřejmě chodí kdekoliv. Je pravda, že jsem to asi formuloval ne zrovna dobře, ale přece jenom... opět jsem to psal v noci :-D
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    kozzi avatar 6.7.2007 09:23 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    No co se ti nelíbí na gui i mplayeru? Mě se nezdá vůbec podobné xine-ui. Jo a u xine si uvedl i jiné frontendy(gxine, totem, oxine), tak by bylo dobré připsat jich pár i k mplayeru. Například SMPlayer je opravdu perfektní, ale je napsný v Qt4 || Qt3
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    6.7.2007 09:59 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Nevím, nějak mi prostě nesedlo. To gui byl dlouho jedniný důvod, proč jsem nepoužíval mplayer, pak jsem ale zjistil, že přes CLi se dá nádherně používat a učaroval mi... Kdyby mi někdo před rokem řekl, že budu video přehrávat z příkazové řádky, nevěřil bych mu... :-D

    Vzhledem k tomu, že používám GNOME a, pokud je ta možnost, tak se snažím vyhnout KDE/QT aplikacím, tak jsem se zaměřil téměř výhradně na GNOME/GTK aplikace. U VLC jsem si nebyl jistý, hlavně kvůli zprávě, že příští verze bude pod QT4, ale vynechat VLC by byla skoro ostuda - přece jen, je jeden z nejpopulárnějších ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    kozzi avatar 6.7.2007 10:03 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    No, já osobně mám rád taky, když se nemíchá Qt a GTK aplikace, ale naštěstí u SMPlayeru s Qt4 to tak moc nevadí, jelikož vzhled aplikace se přizpůsobuje prostředí ve které beží.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    6.7.2007 11:44 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Defaultní gui je hrozné, ale našel sem si téma, na které se dá dívat :) (a je dobře ovladatelné) - to jsem nastavil i například rodičům...
    Baník pyčo!
    6.7.2007 12:06 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    hm.. tak jsem si nainstaloval a zkusil smplayer... A umí přesně to, co bych od přehrávače očekával, ale jedna věc tomu chybí - vzhled. I když gxine přetýká možnostmi a něco tam nastavit je docela alchymie (protože většině nastavení nerozumím), tak vzhledově je mnohem uhlazenější. Prostě se ten smplayer do gnome vůbec nehodí, všechny defaultní qt4 se mi nelíbí (i když je zde vidět náznak napodobení Clearlooks ve formě Cleanlooks tématu), o ikonách nemluvě (vyzkoušel jsem i dodatečná témata) a celkově je to po designové stránce takové nedotažené (ostatně jako většina QT aplikací). Ale to je čistě můj názor. Jistě je to dobrý přehrávač, tedy lépe řečeno, určitě. Tím, že přehrává pomocí mplayeru a poměrně slušnými možnostmi nastavení se řadí mezi špičku. Jen škoda, že není v livně...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    6.7.2007 09:29 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    > Komunitní distribuce si nemohou dovolit platit licenční poplatky a implementace pomocí lame není v USA až tak úplně legální.

    Proc tedy Debian ma bezne mp3 prehravace?
    kozzi avatar 6.7.2007 09:45 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Však mp3 přehrávače mít může. I fedora je může mít. Tady nejde o přehrávače, ale o kodeky ;-) . Jo jinak mám pocit, že i u debianu se musí aktivovat některé repositáře(non-free) aby vše šlo.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    6.7.2007 10:23 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    > Tady nejde o přehrávače, ale o kodeky

    Mam na mysli prehravace s integrovanym dekoderem jako treba mpg123 nebo mp3blaster. Stejne tak v debianu jsou dekodery jako treba libmad. A vsechno v main, ne v non-free
    6.7.2007 10:54 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Ono hodně záleží na tom, kde jsou zaregistrované společnosti zastřešující danou distribuci. Například fedoraproject je zaregistrován v USA, takže se musí řídit tamními zákony, Mandriva naproti tomu je evropská distribuce, tak by s kodeky neměla mít problém. Jak je to u Debianu nevím.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    6.7.2007 11:00 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Konkrétně u mp3 jsou problémem softwarové patenty: mp3 ve fedoře.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    freshmouse avatar 6.7.2007 10:35 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Já bych měl pár obecný dotaz: co to je ve své podstatě GStreamer (Xine...) a v jakém vztahu jsou k němu kodeky?
    GStreamer is a library that allows the construction of graphs of media-handling components, ranging from simple Ogg/Vorbis playback to complex audio (mixing) and video (non-linear editing) processing. Applications can take advantage of advances in codec and filter technology transparently. Developers can add new codecs and filters by writing a simple plugin with a clean, generic interface.
    6.7.2007 10:42 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    gstreamer je abstrakcni rozhrani. Existuje mnoho ruznych knihoven kodeku (napr. ffmpeg, libvorbis), kazda ma ale jine rozhrani. Vytvari jednotne rozhrani a jednotlive pluginy do gstreameru casto jen obaluji jiz existujici knihovny typu libvorbis. Ale samozrejme je mozne, aby nekdo napsal nativni kodek ve forme pluginu do gstreameru.

    gstreamer neni jen abstrakce nad kodeky, abstrahuje take vystupni moznosti a dalsi veci.

    gstreamer navic neni jen knihovna, ale obsahuje i cetne userspacove utility umoznujici vyuziti gstreameru z commandline.
    freshmouse avatar 6.7.2007 10:44 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédiea? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Díky.
    6.7.2007 15:00 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Návod sice pěkný, přesto mi multimédia nejdou :( Instaloval jsem všechny uvedené balíčky, všechny se nainstalovaly v pořádku. Po spuštění nějaké MP3 či videa se mi spustí totem, který napíše chybu - Totem nemohl přehrát Audio kodek 'MPEG 1 Layer 3 VBR' není obsloužen. Pro přehrávání některých typů filmů budete možná muset nainstalovat přídavné zásuvné moduly
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    6.7.2007 15:37 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    To je zvláštní... Máte totem nebo totem-xine? Zkoušel jste i něco jiného než totem? Jakou verzi Fedory máte? Jak vypadá výpis package-cleanup --problems (yum -y install yum-utils)? Pokud máte totem, co říká rpm -qa | grep gstreamer? Pokud máte totem-xine, jak vypadá výpis rpm -qa | grep xine-lib? Také je možné, že jsem na něco v návodu zapomněl, i když málo pravděpodobné. Mě chodí jak totem přes gstreamer, tak gxine tak mplayer...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    6.7.2007 15:45 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Zkoušel jsem Amarkok, JuK, Kaffeine ... Nainstalovaný mám Totem-xine.
    Linux localhost.localdomain 2.6.21-1.3228.fc7 #1 SMP Tue Jun 12 15:37:31 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux
    
    [root@localhost ~]# package-cleanup --problems
    Setting up yum
    No Repositories Available to Set Up
    Reading local RPM database
    Processing all local requires
    No problems found
    
    [root@localhost ~]# rpm -qa | grep xine-lib
    xine-lib-1.1.7-1.fc7
    
    
    Díky za váš čas, snažím se to rozchodit už den
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    6.7.2007 15:51 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Ano, to jsem si myslel, vypadá to, že jste zapomněl nainstalovat xine-lib-extras a xine-lib-extras-nonfree. Měl by tedy stačit následující příkaz: yum -y install xine-lib-extras xine-lib-extras-nonfree. Pokud jste postupoval podle zápisku, tak byste to ale měl mít už nainstalováno. Takže jste to buď přehlédl, nebo nastal nějaký problém při instalaci (třeba překlep).
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    6.7.2007 16:16 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Díky moc. Už jsem prošel hodně návodů ale tvoje rada byla trefa do černého. Funguje MP3 i video. Ještě jednou dík..
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    13.7.2007 13:38 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Tak to z nějakého důvodu fungovalo jenom do restartu :( teď když se pokusím přehrát jakýkoliv film v jakémkoliv přehrávači tak buď jde pouze zvuk nebo se přehrávač ihned ukončí :/
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    13.7.2007 13:44 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Tak s takovouhle situací jsem se ještě nesetkal. Zkuste mplayer v terminálu, ten by aspoň mohl napsat, co je špatně...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 15:07 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    V terminálu mi běží pouze zvuk (mplayer se otevře ale okno videa je černé. Do terminálu se vypisuje: X11 error: BadAlloc (insufficient resources for operation)2.5% 5 0. řekl bych, že bude problém v kodekách
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    13.7.2007 15:27 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Tak teď koukám, mě taky přestal chodit obraz... a to jsem ani nerestartoval (a ještě včera to chodilo)... A vzhledem k tomu, že to dělá mplayer, gxine i totem bych to tipnul na chybu někde jinde... možná problém v nějakých updatech... mám podezření na xorg... Ale jeden rozdíl mezi vaším a mým problémem je, mě mplayer žádnou chybu nehlásí... V kodekách problém nebude, nefunguje ani theora.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 15:33 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Hmm... tak právě se mi podařilo rozchodit totem... přepnul jsem na overlay... System->Preferences->Hardware->Multimedia Systems Selector. Tam na tabu video nastavit xwindows s xv a overlay video...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 15:39 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Řešení pro mplayer/xine je přepnout na jiný driver, např. gl2. U mplayeru to je -vo gl2, gxine to má někde v nastavení. Vypadá to, že přestal fungovat xv video driver. Zkusím zjistit, proč...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 16:19 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    mě taky přestal chodit obraz
    To mě docela potěšilo, už jsem myslel, že to nejde jenom mě a že mám problémový HW či co.
    Hmm... tak právě se mi podařilo rozchodit totem...
    Já bych to nastavení taky zkusil ale mě totem nejde pustit, sám se hned vypne. i přes konzoli. Zkusím reboot.
    U mplayeru to je -vo gl2
    mi nejde, asi tam ten g12 nemám Snad to nějak půjde
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    13.7.2007 16:23 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Mě to, a to je poněkud zvláštní, po restartu opět začalo chodit.. Jak tak koukám, tak jste asi napsal g12 (slovy gé dvanáct) místo gl2 (slovy gé el dva). Nemusíte ale zůstat u tohohle, můžete těch driverů vyzkoušet více: viz. mplayer -vo help. Trochu se ale divím, že se Vám vypíná ten totem... Pravděpodobně se tam něco seklo tak těžce, že to není už schopen rozchodit... Vy máte intel grafiku, nebo nějakou jinou?
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 16:55 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Ano mám intel GMA 950. Jedná se o notebook asus F3F. noatum přehraje pouze zvuk, kaooble se hned vypne, xine přehraje zvuk, kaffeine také pouze zvuk, gxine se směle sekne. Snad jenom ten MPlayer po nastavení gl funguje. Divné
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    13.7.2007 17:04 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Hm... tak v tom případě bude asi nejlepší zůstat u mplayeru s nastaveným gl (dokud se to nespraví). V GXine by to mělo jít nastavit v File->Configuration->Preferences a na záložce Video pak nastavit video driver na opengl (například).

    Jen tak pro informaci, jakou máte verzi intel driveru? (rpm -qa | grep i810)?
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 17:07 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    xorg-x11-drv-i810-2.0.0-4.fc7 Tak bych mohl zkusit jiné distro, třeba to tam půjde
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    13.7.2007 17:15 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Zvláštní, karta stejná, distro stejné, aplikace stejné, driver stejný a přesto to jednomu funguje a druhému ne. Zkusit jiné distro je možnost. Někdy prostě některá distra na některých počítačích nefungují. Na druhou stranu ale není dobré lámat hůl příliš brzy. Můžete třeba zkusit upgrade driveru (v updates-testing je už novější verze, některým funguje lépe, jiným hůře, asi proto ještě taky nějaký čas v testing repozitáři zůstane), nebo se zkusit poptat na fedoraforu, nebo na čekém fóru k fedoře, nebo zkusit irc nebo mailing listy. Dokud to chodí s driverem gl2 nebo gl tak bych to ale neviděl jako zásadní překážku, na téhle grafice je tenhle driver použitelný v podstatě stejně jako xv (z mojí zkušenosti). Že totem nefunguje je škoda, ale třeba se to časem spraví...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    13.7.2007 17:30 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora
    Viděl bych to asi takle. S Linuxem začínám a nefunkčnost pár přehrávačů videa není to, co by mě mrzelo. V současné době pracuji na jednom projektu (programuji v PHP) a PHP server mi na F7 funguje bezproblémově. Takže počkám, až to s příští aktualizací možná začne fungovat. Díky za pomoc a za tvůj čas. Třeba zase někdy, měj se.
    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    5.12.2008 11:47 Jan Zatloukal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a multimédia? Část druhá: přehrávání a Fedora

    Bohužel kdykoliv, když se snažím v jakémkoli přehrávačí v Fedora Sulphur přehrát jakýkoli videosoubor, přehrávač po dvou vteřinách spadne. Audio funguje v pořádku. Ovšem Totem, VLC, Mplayer (GUI) prostě padá...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.