abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 817 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Politika, Dalajláma a já

    31.3.2010 00:19 | Přečteno: 1119× | Osobní

    Tak jsem si přečetl blogový zápisek Konzervativci jsou méně inteligentní a část (asi polovinu v době psaní tohohle zápisku) diskuse a musím říct, že mi to nedalo a podíval jsem se na onen politický kompas jak to s tím konzervatismem/liberalismem a pravicovostí/levicovostí vlastně je. Nechci příliš komentovat úroveň tamní diskuse (snad krom konstatování, že je z větší části tak nízká, že se radši tamních flamů nebudu zúčastňovat), spíše se trochu pozastavit nad pár tématy, co tam byly nadhozeny.

    Souvislost mezi inteligencí a politickým smýšlením

    Osobně jsem přesvědčen, že jistá korelace se zde nachází, ale v žádném případě bych z toho nevyvozoval nějaké dalekosáhlé důsledky. Že inteligentnější lidé bývají liberálně smýšlející nejspíš jisté opodstatnění má.

    Vezmeme-li úplný extrém, tak blbec nerozumí tomu jak funguje stát a má problém vůbec vyplnit daňové přiznání, natož se nějak zásadně rozhodovat nad tím, jestli mu/jeho dětem/státu nějaká změna prospěje. Tedy ten kdo mu nabídne nejvíce výhod, případně ten, kdo zanechá jakýsi status quo snadno získá jeho hlasy. Na to u nás sází hlavně ČSSD a KSČM. Zaplaťme lidem poplatky a ukažme jim, o co všechno přijdou, když bude u žezla ODS a máme vítěství ve volbách jisté. Případně postrašme kmotry a korupcí a jsme bez konkurence. ;-)

    Na druhou stranu člověk značně vysoké inteligence, zvláště pak spíš směrem k logické inteligenci (lze-li tomu takto říkat, nejsem odborník přes inteligenci...) spíše přemýšlí nad tím, jak politika té či oné strany prospěje státu a jeho obyvatelům v delším časovém horizontu, jestli budou omezovány jeho svobody. Daleko snadněji je schopen přijmout za své liberální, často až revoluční, myšlenky, které, jak věří povedou k lepšímu životu v bližší i vzdálenější budoucnosti. Na tuhle notu se nám tady snaží hrát asi nejvíc TOP 09 (byť se honosí nálepkou "tradice")...

    Nicméně většina lidí je mezi těmito extrémy (případně někde úplně mimo) a strany proto musí trochu svoji kampaň přizpůsobit tím či oním směrem, chtějí-li ve volbách uspět a tahle korelace se začne čím dál více snižovat.

    A jak do toho zapadá ten kompas?

    Stručně řečeno: netriviálně. Jak tak na to zběžně koukám, tak konzervatismus by zapadal zhruba do škatulky "autoritářský pravičák" (obojí kolem poloviny mezi centrem a extrémem) a liberalismus zhruba do škatulky "levičák zastávající se svobod". A to mi částečně sedí s tím, co jsem rozebíral výše ohledně souvislosti mezi inteligencí a pol. zaměřením (až na pár rozdílů plynoucích především z omezení na českou politickou scénu a na pouze 1 dimenzi) a pravděpodobně dobře sedí s tím, jak je ono "konzervativní" a "liberální" vnímáno v americké politice.

    U nás bychom však přesněji hovořili spíše o "autoritářských levičácích" a "pravičácích zastávajících se svobod". Přinejmenším tak se naše (větší) politické strany chovají. U KSČM není pochyb, že je na kompasu vlevo dole, ostatně to je komunistická škatulka, avšak ČSSD pod Paroubkovým vedením je podle mého názoru ve stejné oblasti kompasu, byť škatulka "sociální demokracie" odpovídá americkému pojetí liberalismu. Křesťanští demokraté jsou pak se svou středovou a spíše autoritářskou politikou ve "správné" oblasti, podobně, možná trochu směrem doprava jsou zelení a zbytek je rozprostřen někde více či méně vpravo. Což ovšem zcela vynechává oblast která je tradiční pro sociální demokracii (tj. "levičák zastávající se svobod"), což může být pro českého voliče poněkud problematické...

    A co tam dělám já s Dalajlámou?

    To je jednoduché. Nedalo mi to a udělal jsem si test svého politického smýšlení. No a výsledek je: sociální liberál, což je z lidí uvedených na oné stránce po dokončení testu nejblíže Dalajlámovi, což mě celkem těší, neb si daleko víc cením právě tohoto člověka než třeba papeže, Sarkozyho nebo Bushe... Otázka ovšem je, koho tedy letos volit... :-D        

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.3.2010 00:37 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Otázka ovšem je, koho tedy letos volit... :-D
    Jak jsem rikal uz myslim i pod tamtim clankem... prijde mi, ze je malo (zen)buddhistu v nasi politice. Sice podle toho clanku by mel byt spravny (myslim) levicak byt zenbuddhistou, praxi ovsem je, ze co tak na ty politiky CSSD koukam, vetsina z nich se ridi mottem "zij dnes a zij draze", coz neni uplne buddhisticke.

    Mozna, az se zvetsi nase mila Vietnamska mensina...
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    31.3.2010 07:12 joj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    ČSSD i KSČ jsou spíše authoritarian left.
    31.3.2010 12:37 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Ja se musim ohradit proti tvrzeni, ze CSSD a KSCM jsou autoritarske. Me tedy pripadaji vice autoritarske ODS a TOP09, protoze odmitaji referendum (a tedy demokratickou participaci obcanu na politice), zatimco CSSD a KSCM referendum prosazuje.

    Rad bych, kdybyste dodal nejaky dukaz, ze CSSD a KSCM je vice autoritarska nez ODS.
    belisarivs avatar 31.3.2010 13:42 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    A ze jsme si tech referend za panovani CSSD i KSC uzili. Jenom co je pravda.

    No, dalsi co sedl na lep populistickym zvastum.

    Ze je ODS svoloc o tom zadna.
    IRC is just multiplayer notepad.
    31.3.2010 15:42 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Ja take nerekl, ze jsou v realite nejak lepsi, posuzoval jsem programy. Muzete samozrejme programum neverit, ale tim spis bych pozadoval dukaz pro to tvrzeni o autoritarstvi.

    Kazdopadne, v tomto pripade je to falesna dichotomie. Obecne strany, co jsou u moci primou demokracii odmitaji, a co jsou v opozici prosazuji.
    31.3.2010 15:50 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Primou volbu prezidenta dokonce slibuji vsechny strany http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=521690
    U niceho jineho neni mezi stranamy takova shoda, a mame primou volbu?
    To co strany slibujou, nebo co prosazuji jenom proto, ze vedi ze to nemohou prosadit, je treba brat s rezervou.
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    31.3.2010 15:57 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Dobre, ale tim spis jsou takova prohlaseni o tom, ktera strana je vic autoritarska, nesmyslna, nebo ne?
    belisarivs avatar 31.3.2010 16:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Programy? Ty jim jeste veris? Jednani stran je predvidatelne v tom, ze delaji pravy opak nez slibuji.

    Pokud vim, rekl jsi, ze levice je pro vetsi svobodu zatimco pravice pro koncentraci moci. Paklize nam CSSD ukazuje, ze pro vetsi svobodu neni (viz napady jako urad pro studium kinderporna), tak budto neni levice, nebo je tve tvrzeni nesmysl.

    Navic, kde jsi vycetl ze tvrdi, ze je CSSD vic autoritarske nez ODS. Ja vidim, ze pise, ze KSC(M) a CSSD jsou authoritarian left. Nikde neni tvrzeno, ze ODS neni taky tam, treba.
    IRC is just multiplayer notepad.
    31.3.2010 13:47 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Přímá a nepřímá demokracie má s tímhle málo společného [1]:
    "libertarianism" is defined as the belief that personal freedom should be maximised, while "authoritarianism" is defined as the belief that authority and tradition should be obeyed.
    Přístup KSČM a ČSSD je, že stát vít nejlíp, co je pro občana nejlepší, TOP 09 a ODS razí spíše přístup, že občan ví lépe než stát, co je pro něj nejlepší.

    [1] Political model na wikipedii
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    31.3.2010 15:56 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Stat je ve vasem pojeti co? Pokud je stat zastupce obcanu, co to znamena pro tento vas model?

    Pro me konkretne autoritarstvi znamena, ze o nejakem problemu rozhoduje jen uzsi skupina lidi, a ne vsichni. Z tohoto pohledu muze byt docela dobre siroce pojate rozhodnuti statu (demokraticke) mene autoritarske nez ponechani toho rozhodnuti na uzke skupine mocnych lidi, at uz jsou soucasti statu nebo ne. Definice, kterou pouzivate vy, zcela pomiji, ze lide mohou mit moc jeden nad druhym jen prostrednictvim statu, coz naprosto neni pravda.
    31.3.2010 16:01 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Ah, spatne - vase definice predpoklada, ze moc lidi navzajem je prave jen prostrednictvi statu.
    31.3.2010 16:57 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Stát jako zřízení je zde v podstatě nepodstatný, jen je to ten nejčastější prostředek jak delegovat část moci občanů na rel. úzkou skupinu lidí (zejména pak pro to, aby bylo možno dosáhnout efektivní zahraniční politiky, ochrany kulturního a přírodního dědictví, solidarity se sociálně potřebnými, atp.). Extrémní případ autoritářství byly třeba sovětský svaz a hitlerovské Německo, extrémní případ na druhém straně spektra je v podstatě anarchie. To, co tu prosazuje ČSSD (Paroubkova, Špidlova i Zemanova se chovala poněkud jinak...) a KSČM je spíše autoritářská než svobody občana prosazující politika neb se snaží o zvýšení moci státu na úkor svobod občana. Nicméně není třeba se hned nad slovem autoritářský hned ošklíbat. Je to zcela legitimní část politického spektra, pokud ovšem není zatažena do extrému, ale tenhle problém je na všech koncích. Na občanech naší země pak je, vzhledem k našemu řízení, aby svými hlasy rozhodli, jestli chtějí naši zemi směřovat spíše k volnému deregulovanému trhu (doprava), nebo sociální solidaritě (doleva) a spíše k větší moci státu (autoritativní) nad občany, nebo k maximalizaci svobod občana ("libertarian").
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    31.3.2010 17:45 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Dobra, kam tedy zaradite pozadavek prime demokracie? Do autoritarstvi nebo do libertarianstvi? Ja bych jej zaradil do libertarianstvi.
    belisarivs avatar 31.3.2010 18:07 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Jiste. Ja taky. Problem je, ze tam nelze zaradit CSSD.
    IRC is just multiplayer notepad.
    31.3.2010 23:38 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Ani tam ani onam. Přímá demokracie je jen jeden ze způsobů jak dosáhnout toho či onoho. Jinými slovy, přímá demokracie je prostředek, zatímco my se bavíme o výsledku.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    31.3.2010 07:11 joj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Otázka je, jak zapadá výsledek testu do české politické scény. Já jsem taky skončil v zeleném čtverci kategorie "left - libertanian", ale nemám pocit, že bych někdy volil na české poměry nějakou liberální levici. :-D No jo, vždyť my vlastně žádnou nemáme! Možná proto volím liberální, ale středo-pravici :-D
    31.3.2010 08:00 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    liberalismus zhruba do škatulky "levičák zastávající se svobod"
    ne, ne; z odkazovaneho clanku na wikipedii: "Liberalism can mean different things in different contexts, sometimes on the left, sometimes on the right."
    Osobne som v politickom kompase napravo dolu (teda viac dolu ako napravo), t.j. pravicovy liberal ;-)
    31.3.2010 08:10 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Vítej v klubu! ;-) Taktéž jsem co se týče míry osobních svobod silný liberál a míry ekonomických svobod mírný levičák, výsledek v politickém kompasu mám podobný jako ty (jen trochu víc liberální a zároveň trochu víc ekonomicky vlevo).
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    belisarivs avatar 31.3.2010 09:19 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Co se tyce ekonomickych svobod mirne napravo, a ohledne osobnich svodod dost liberalni

    http://politicalcompass.org/facebook/pcgraphpng.php?ec=0.75&soc=-5.74
    IRC is just multiplayer notepad.
    31.3.2010 13:13 oserto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/volby/clanek.phtml?id=664649 tohle krásný příklad českého společenského života
    belisarivs avatar 31.3.2010 13:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    matka v domácnosti se dvěma dětmi (jedno do tří let) z dávek 28 700 korun čistého měsíčně
    Tohle mi prijde jako blabol. Bez mala tricet klacku, to by se na to matky z vysoka. Nehlede na fakt, ze tolik teda nemaji.
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 31.3.2010 18:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Napsal jsem to blbe (jo, to je tak, kdyz neco clovek napise a pak to chce pozmenit). Chtel jsem rici, ze by se zeny vybodly na praci protoze kolikrat nemaji ani pulku.
    IRC is just multiplayer notepad.
    31.3.2010 08:55 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Na rozdíl od Vás, považuji diskusi pod článkem o IQ konzerv za výbornou. Dva lidé tam projevili věc tady nepříliš častou - smysl pro humor, nadsázku a ironii, mimochodem znak vysokého IQ a pokud je tam i sebeironie, znak psychiského zdaví. :)

    S politickou orientací je to podobný, jako s tou sexuální. Jak to s vámi je, to poznáte až v praxi. :)

    Teda je to jiný. Zrovna ono posuzování Dalajlámy, který je následkem vtělení feudálním vládcem, zároveň představitelem učení, které altruismus považuje za naprostý základ a v současné době je v exilu, já nevim. On (Dalajláma) píše, jak se mu ponejprv líbili myšlenky komunizmu, což je myslím pochopitelné.
    31.3.2010 09:21 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Kteří lidé to tam projevili?
    31.3.2010 10:46 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    No, zrovna vy. Smál jsem se, až jsem brečel. Má žena také. Gratuluji.
    31.3.2010 16:51 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Jj, musím se připojit :-).
    Baník pyčo!
    belisarivs avatar 31.3.2010 09:24 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Myslis vaina? Ten mel opravdu kvalitni hlasky.
    IRC is just multiplayer notepad.
    31.3.2010 09:20 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Pánové, běžte si na hajzl, vyserte se, vytřete si prdel, pak se na to koukněte a máte Political Compass jak vyšitej.

    Pro zasmání:

    - ""from each according to his ability, to each according to his need" is a fundamentally good idea." Hmm, a co znamená ability a need? Jak se to pozná, kdo to určuje? Stát, trh, někdo jiný?

    - "Abortion, when the woman's life is not threatened, should always be illegal." Takže i devátém měsíci? Když always, tak always.

    - "Schools should not make classroom attendance compulsory." A co se myslí tím classroom? Třída ve škole (v instituci) nebo třída třeba doma při domácí výuce?

    - "First-generation immigrants can never be fully integrated within their new country." Jací imigranti? Když Franta Vopička emigruje ze západního Slovenska na východní Moravu, lze to srovnávat s tím když nějakej jinej pan... Vomáčka (Vopička raději ne :)) z Afriky emigruje do Francie?

    Blábláblá, kdo se řídí tím kompasem, je blázen, má-gór.
    31.3.2010 09:26 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Já jsem dopadl takto, ale vzhledem k tomu, jak to bylo zavádějící, můžu ve skutečnosti být kdekoli kromě levé poloviny červeného a zeleného čtverce a dolní poloviny zeleného a fialového čtverce...
    belisarivs avatar 31.3.2010 09:29 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    - "from each according to his ability, to each according to his need" is a fundamentally good idea." Hmm, a co znamená ability a need? Jak se to pozná, kdo to určuje? Stát, trh, někdo jiný?
    Tim je mysleno, co povazujes za spravne ty. Ne co kdo urci a rozhoduje.
    - "Abortion, when the woman's life is not threatened, should always be illegal." Takže i devátém měsíci? Když always, tak always.

    No, ale v 9. uz by zivot zeny v ohrozeni byl, ne? Nejspis ani doktori by to neudelali nikoliv kvuli zakonu.

    Myslim, ze tim je mysleno to, zda ma byt potrat legalni nebo jenom kdyz ohrozuje zdravi zeny.

    Ten kompas neni o tom, cim se mas ridit, ale abys mel zhruba nejakou predstavu. U me to docela sedi.
    IRC is just multiplayer notepad.
    31.3.2010 09:31 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    No, ale v 9. uz by zivot zeny v ohrozeni byl, ne? No jéje! A jak často. Však je spousta zákroků od vyvolání porodu, až po císařský řez. Dokonce se někdy musí řešit, jestli zvolit zákrok nebezpěčnější pro dítě a nebo matku (jednoho odepsat).
    31.3.2010 09:36 void
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    To ohrožení je podle mě myšleno tak, že "dítě samo ohrožuje ženu", ne "potrat ohrožuje ženu".
    belisarivs avatar 31.3.2010 13:47 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Jo. Fajn. Ale pak to proste neudela ani ta zena ani ten doktor.
    IRC is just multiplayer notepad.
    31.3.2010 09:29 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Ve skutečnosti mnohý Vopička přestěhovaný o vesnici vedle je ještě po třetí generaci "náplava" a neintegrovaný, kdežto někdo jinej se integruje kamkoliv.

    Jinak jo, ten kompas je obdoba všech těch testů s webu. Dobrá zábava.
    31.3.2010 13:01 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Na konci blogu, to prirovnanie s dalajlámou je blbosť. Veď dalajláma je náboženský titul (podobne ako pápež) zatialčo tebou spomínaný Sarkozy a Bush sú reálne osoby.
    31.3.2010 13:39 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Samozřejmě jsem mluvil o současném dalajlámovi a papeži. To jsou konkrétní osoby ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    1.4.2010 22:37 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Omlouvam se, budu trochu poucovat.

    Typicky argument konzervativce vypada asi takto. Mame nejakou instituci, rekneme zdravotnictví, ktere je nejak usporadane a funguje rekneme podle stejneho nebo spise mirne pozmenovaneho systemu poslednich 100 let. Dostal jsem napad, jak cely system od zakladu reformovat, verim, ze k lepsimu. Liberal jde samozrejme do toho. Konzervativec si rekne asi toto. Na vytvareni toho 100-leteho systemu pracovaly 3 generace lidi prede mnou, nemam zadny duvod si myslet, ze jsem opravdu chytrejsi nez tri generace mych predku. Za druhe, ten system nejak (treba subobtimalne) funguje, 100 let se vyviji, reaguje na ruzne problemy, ktere se v minulosti vyskytly, ale dnes uz si je treba ani nedokazeme predstavit. Vysledek: konzervativec bude maximalne pro opatrnou zmenu maleho rozsahu. O tom, kdo z tech dvou idealnich osobnosti je hloupejsi, necht si kazdy udela nazor sam.

    Jinak zijeme v liberalni spolecnosti, konzervatismus je tezce out a takove skaly jako je levice-pravice nebo i ten politicky kompas vubec nedokazou prislusnost cloveka k dane ideologii zmerit. Viz postaveni dnesniho papeze v tom grafu - proste neco to zmerilo, ale protoze Benedikt ;-) uvazuje v uple jinych kategoriich, tak to moc nedava smysl - nevypovida to o jeho politicke prislusnosti, spis to je odpoved na to, kam by se zaradil hypoteticky liberal, ktery by odpovedel stejne na polozene otazky.
    Dalibor Smolík avatar 2.4.2010 16:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    O tom, kdo z tech dvou idealnich osobnosti je hloupejsi, necht si kazdy udela nazor sam.
    Vylepšovat systém, který funguje stovky nebo alespoň desítky let a doplňovat jej o nové prvky (především v technice a lidských právech) nebo se pouštět do experimentů (jak systém od základů reformovat), které mohou končit všelijak (třeba i hladomorem, jak už tomu mnohokrát v minulosti bylo?) Experimenty se dají dělat v laboratoři, ale ne na lidech.
    Je to tedy otázkou hlouposti/chytrosti nebo zodpovědnosti? I takhle se dá na to dívat.
    Vždycky se našel v době krize nebo v jiné těžké době někdo, kdo sliboval "zkratku" ve vývoji společnosti. Nějaký recept, jak odstranit bídu, nezaměstnanost a jiné neřády světa co nejrychleji. Většinou se překopala společnost, ukázal se viník toho, proč to nejde (žid, kulak, představitel zbytku vykořisťovatelských tříd apod.), ten viník se potrestal a jelo se dál. Dokud se to nezhroutilo ..
    Kdepak. Žádný recept na rychlou nápravu společnosti neexistuje. Vše si musí lidé projít, krok za krokem. Postupně zlepšovat podmínky. I dnešní krize není stejná, jaká byla ve 30. letech. Nikde fronty dělníků na horkou polévku, žebračenky. Je to o trochu lepší. Svět se vyvíjí ve spirále, ne v kruhu. A tak to asi má být.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.4.2010 23:21 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já

    Ano, s tou zodpovednosti jste to trefil, je to dobre vybrane slovo. Myslim, ze to je ale i o chytrosti - typicky liberal si o konzervativci mysli. ze to musi byt hlupak poklonkujici tradici a zavedenym radum. Ja jsem tady chtel jenom ukazat, ze to ma svoji racionalitu, ze to muze byt vlastne chytrost na jine rovine, nez jak o ni bezne uvazuji liberalove.

    Jeste me napada Chruchilluv citat, pokud jej nahodou neznate: "If you are under 30 and not liberal, you do not have a heart - if you are over 30 and not conservative, you do not have a brain." :-)

    Dalibor Smolík avatar 4.4.2010 20:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Nojo, s tím věkem to asi bude pravda, mně už je přes třicet skoro dvakrát, mám nárok na to být konzervativní :-), fakt je, že jsou mé názory konzistentní už od mlada, i když jsem spoustu věcí si musel v hlavě poopravit, ale to je snad normální ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.4.2010 00:18 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Jenže... Problém za a) komunisti nám tu 50 let dělali bordel; a za b) ne každý konzervativní názor je založený na fungování instituce které bylo pilováno po několik generací. Za příklad můžou posloužit například konzervativní názory spojené především buď s naší náboženskou minulostí, či různými předsudky – např. problém interupce, eutanasie, registrovaného partnerství, apod.

    Ale jo, s tím kompasem se to nesmí přehánět, je to jen jakési hrubě orientační (navíc se ten test zabývá téměř výlučně aktuálními politickými tématy, spíše než nějakými poněkud více obecnými názory) s ohledem na politickou škálu která se už pár generací v Evropě používá.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.4.2010 20:35 xurfa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    Hej, mě taky vyšel Dalajláma (skoro přesně) a to se považuju za autoritářského pravičáka :-D.

    Ale musím říct, že mi ten test připadal dost debilní, protože a) u mnoha otázek bych odpověděl nevím, b) u některých bych odpověděl „za okolnosti x »strongly agree«, za okolnosti Y »strongly disagree«“. Prostě vcelku mi to přišlo jako dost velká kravina, která nemá žádnou zásadní vypovídací hodnotu a je postavená jenom na kliší, bez poctivých argumentů...
    2.4.2010 20:35 xurfa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, Dalajláma a já
    klišé... (kua)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.