abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Nedávno představená služba Raspberry Pi Connect pro vzdálený přístup k Raspberry Pi z webového prohlížeče nově podporuje všechny Raspberry Pi a umožňuje povolit pouze vzdálený shell (Connect Lite). Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:30 | IT novinky

    Seznam dělá každé úterý odstávku svého datacentra a simuluje tak správnost jejich HA řešení. Dnes se ovšem něco pokazilo a má kompletní výpadek. Nejdou webové služby, mapy apod. Kdo by rád věděl něco více o tom, na čem Seznam běží, tak nelze nepřipomenout LinuxDays 2023: Podvozek Seznamu - od cloudu až po Datacentrum (Michal Toužín, Miroslav Bezdička).

    Max | Komentářů: 6
    dnes 12:00 | Komunita

    Na stránkách konference Den IPv6 2024, jež proběhla 6. června v Praze, byly zveřejněny prezentace a videozáznamy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | IT novinky

    Kyberkriminální skupina LockBit se prý nabourala do Federálního rezervního systému (FED) [Security Affairs].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | IT novinky

    Zakladatel WikiLeaks Julian Assange je na svobodě (𝕏, 𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:11 | Upozornění

    V neděli 30. června skončí (EOL) podpora CentOS Linux 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    David Tschumperlé a Garry Osgood v obšírném článku se spoustou náhledů shrnují vývoj multiplatformního svobodného frameworku pro zpracování obrazu G'MIC (GREYC's Magic for Image Computing, Wikipedie) za poslední rok.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.6. 13:22 | IT novinky

    Andrew S. Tanenbaum byl oceněn 2023 ACM Software System Award (Wikipedie) za operační systém MINIX.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.6. 10:22 | Komunita

    Celkový počet stažení aplikací z Flathubu překročil 2 miliardy. Aktuální Statistiky Flathubu: Celkový počet stažení 2 002 793 783. Celkem desktopových aplikací 2 636.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    21.6. 23:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 4.8.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Ubuntu Linux - první (neúspěšná) instalace

    15.9.2005 10:56 | Přečteno: 1213× | Můj první Linux | poslední úprava: 15.9.2005 13:44

    Začínáme instalovat

    Takže, vložil jsem instalační CD do mechaniky a nabootoval z něj. Objevilo se grafické logo a výzva, zda chcete instalovat GUI nebo jen server. Pro grafické rozhraní stiskněte pouze Enter. Pak si vyberete jazyk (češtinu) a českou klávesnici. Některé hlášky ale přesto zůstanou v angličině, ale není jich zase tolik. Pak začne rozpoznávání HW (CD-ROMy a síť). Je to několik obrazovek a je to plně automatické.

    Pohyb v instalátoru

    Pak Vás textový (?) instalátor vyzve, abyste nastavili síť. Já jsem si zvolil ruční konfiguraci, kde jsem nastavil IP adresu a masku sítě stejnou jako má Windows pod IP/TCP. Bránu a jména serverů jsem dal prázdné. Pak už jen zadáte jméno počítače (zadal jsem jako ve Windows, raději velkými písmeny!). Jsem úplný laik, ale zatím mi to bez manuálu šlo docela dobře. Pak si vyberete oblast disku, kam chcete instalovat. Doporučuji už předem si např. pomocí FDISKu (na novém HDD) připravit nějakou tu volnou partition. Nastavil jsem tedy tu 2.2 GB jako primární (disk Maxtor, podle instalátoru). Po Enteru si zvolíte formát (žurnálovací EXT3), přípojný bod (já zvolil znak "/"), příznak zavádění zapnutý, nějaký ten název (např. Linux = takto to pak bude vidět např. ve Ghostu, u Windows tam bude FAT32 Ext) a nakonec skončíte nastavování, dáte ANO a zapíšete změny na disk. Následuje asi 2 vteřinový formát (30x rychlejší než od MS :-D) a hned začne instalace (doufám, že správně).

    Je to trochu na dlouho

    Po 3 minutách nastavování (bez Vás) to bude asi 5-10 minut kopírovat soubory (jádro, jazyk a balíky nakonec). Pak se to bude nastavovat (několik minut) a zkopíruje se zbytek (má to prostředí GNOME, takže asi KDE nebude). Dostal jsem hlášku, že údajně chybí plná podpora českého jazyka, jestli ji nechci stáhnout, ale protože jsem na tomto PC internet neměl, dal jsem NE. Pak je nastavování hodin (zvolte, že nemáte GMT), a na dotaz, zda jste v Praze, odpovězte Ano.

    Zadání údajů a dokončení instalace

    Pak zadejte Vaše celé jméno (např. Martin Lux), pak uživatelské jméno (např. martin) a heslo (pokud ho nezadáte, nepustí Vás to dál a budete to opakovat, stačí jen Entery a pak 2x heslo). Tady se mi stalo, že mi minicam nějak odmítal fotit, takže jsem byl nervózní a je to trochu rozmazané. Když heslo nezadáte, můžete dát zpět a objeví se menu toho, co jste už udělali a případně, co Vám ještě chybí. Já jsem z menu vybral APT a pak se mi to kouslo. Divné. Tak jsem dal teplý restart (na klávesnici) a spustil instal znovu. Po nastavení sítě jsem dal Zpět a zvolil už rovnou instalaci zavaděče (je tam Lilo a GRUB, já dal LILO :-D). Pak už proběhla jen detekce HDD a systémů. Musíte znovu nastavit oddíl (když dáte EXT3, nastaví se to podle Vás z minula, kromě kořene). Pokud to bude hlásit chybu, vyberte síť, dejte Zpět a pak zase LILO. Musel jsem postupně projít instalem až do instalace základních balíků (to už ne), pak už LILO šlo. Nějak to ale nechápu. Dostal jsem 2 varování, že na cílovém disku už něco je, ale jinak se to nainstalovalo (prakticky už jen Ubuntu systém a to trvalo dalších několik minut). Pak jsem dostal na výběr, které chci jádro, tak jsem si zvolil Linux-Image-2.6.10-5-386. Celkem to dalo asi 1 hodinu.

    První problémy

    Poté se vysune CD a po stisku Enteru se provede teplý reset. Ale spustil se mi zase Windows. Sakra. Ještě, že jsem měl připraveného Boot Managera z práce, tak jsem pro něj udělal tajnou 7 MB partition (to on sám) a nainstaloval ho do MBR. Po spuštění se mi objevila nabídka, kde jsem mohl vybrat Windows (ten šel nabootovat; Linux partition vidět nebyly, takže se D: vrátil tam, kde byl původně), nebo Linux, ale když jsem jej dal, objevila se červená obrazovka s General Protected Fault 13 a výpisem registrů. Kruci. Asi bude nutná nová instalace. Kde jsem udělal chybu? Dneska už to dělat nebudu, dávají dokument o Hirošimě...

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.9.2005 12:23 Usama
    Rozbalit Rozbalit vše LILO?
    Je na jenu věc. Nahov...
    15.9.2005 12:41 Elfman | skóre: 7 | blog: Poprvé v Linuxu | Vamberk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO?
    Také proto používám GRUB...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.