abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:00 | Komunita

    Na stránkách konference Den IPv6 2024, jež proběhla 6. června v Praze, byly zveřejněny prezentace a videozáznamy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | IT novinky

    Kyberkriminální skupina LockBit se prý nabourala do Federálního rezervního systému (FED) [Security Affairs].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | IT novinky

    Zakladatel WikiLeaks Julian Assange je na svobodě (𝕏, 𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Upozornění

    V neděli 30. června skončí (EOL) podpora CentOS Linux 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    David Tschumperlé a Garry Osgood v obšírném článku se spoustou náhledů shrnují vývoj multiplatformního svobodného frameworku pro zpracování obrazu G'MIC (GREYC's Magic for Image Computing, Wikipedie) za poslední rok.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.6. 13:22 | IT novinky

    Andrew S. Tanenbaum byl oceněn 2023 ACM Software System Award (Wikipedie) za operační systém MINIX.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.6. 10:22 | Komunita

    Celkový počet stažení aplikací z Flathubu překročil 2 miliardy. Aktuální Statistiky Flathubu: Celkový počet stažení 2 002 793 783. Celkem desktopových aplikací 2 636.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    21.6. 23:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 4.8.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.6. 23:11 | Zajímavý článek

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 142 (pdf) a HackSpace 79 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.6. 18:22 | Nová verze

    Qtractor (Wikipedie) dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o Audio/MIDI vícestopý sekvencer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Ubuntu Linux - spuštění X serveru po CZ instalaci

    15.9.2005 11:00 | Přečteno: 1601× | Můj první Linux | poslední úprava: 15.9.2005 13:50

    Chybný instalátor, druhý problém

    Pak jsem v Bootu znovu spustil 1. možnost Linuxu. Zase několik textových hlášek a pak už naběhl grafický režim. Ozval se zvuk bubínku (automatická instalace zvukovky), ale na černé obrazovce byl jen kulatý kurzor myši (a obrazovka zabrala jen asi 1/2 monitoru, asi nějaké rotzlišení 640x480 nebo 1024x768 s divnou frekvencí, protože AEditor mi s 800x600 jede přes 3/4 monitoru jakožto DOSová aplikace). Pak se to už přeplo na celou obrazovku, ale monitor zůstal černý. Jen kontrolka disku sem tam (po 10 vteřinách) krátce problikla. Dal jsem tvrdý reset (na nic jiného to nereagovalo), dal Recovery, ale tam nevím, co s tím, tak zase GUI a dopadlo to stejně. A myslím, že se už neozval ani ten bubínek. Teď ještě zjistit, v čem je problém. Zeptám se na fóru a až na to přijdu, budeme pokračovat.

    Jinak jsem udělal raději zálohu Windows (po instalaci, takže mám čistou instalaci s programy a teď nečistou s hrami, foťáky, USB disky, atd.) a Linuxu (kupodivu Ghost zná jeho typ partition). Ptal jsem se na Internetových fórech (děkuji všem na www.ZIVE.cz a www.PCSVET.cz), a dostal jsem odpovědi na svou otázku (během pár hodin). Prý je to dost častá chyba a stane se Vám, pokud si v instalaci dáte češtinu (teď už je o tom zmínka i na www.ubuntu.cz). Prý máte dát angličtinu a češtinu doinstalovat později. Jinak se prý dá ale X server přepnout do konzole, pak zase zpět a už by měl chodit (když už, tak třeba jen do dalšího restartu). Pokusím se to vyřešit úplně tak, abych nemusel celý Linux instalovat znovu (jde hlavně o čas).

    Restartování X serveru

    Dozvěděl jsem se, že buď mám po nastartování stisknout CTRL+ALT+F1, čímž se dostanu do konzole a po chvíli zase ALT+F7, čímž se vrátím do GUI, a mělo by se to spravit. Já používám zatím druhou možnost: teď už mi nenastartuje tmavá obrazovka, ale hnědá, popř. se objeví (bylo to rozlišení 1024x768 60 Hz) rozházený obraz (i s myší), tak stisknu levý CTRL+ALT+BACKSPACE a provede se restart konzole (ale bohužel se objeví přihlašovací obrazovka, kde musím zadat jméno a heslo, což mám (asi) vypnuté). Naštěstí si to pak už pamatuje rozlišení (800x600 72 Hz), takže obraz vyplňuje 9/10 obrazovky (oproti Windows, kdybych obraz nastavil pomocí tlačítek na monitoru, zabral by asi celý). To ale není řešení. Byl jsem vyrozuměn, abych zeditoval jisté soubory, popř. přejmenoval ten či onen, avšak na rozdíl od Recovery módu (kde naběhne Linux jako Root) mi naběhne v GUI jen účet "martin" a ten nemá právo editovat soubory uživatele "root" (a u něj je heslo o 8 znacích, které jsem ovšem nenastavoval a nejde změnit - navíc to ani nic nenapíše). Navíc jsem zjistil, že nevidím ani jeden disk s FAT32 (CD-ROM a CD vypálená ve Windows ale ano, jen nepočítejte s tím, že tady spustíte EXE soubory - na to potřebujete nějaký emulátor, který zde bohužel chybí (alespoň pro DOS by tam mohli nějaký dát)). Tak uvidíme zítra (snad se to povede, protože odjíždím na týden na dovolenou). No jo, začátečník. Alespoň zatím využívám ten 20 GB prostor pro 512 MB swap soubor pro Windows (a opakované spuštění aplikace je tiché a rychlé, jako ostatně všechny činnosti v Linuxu, asi to bude tím diskem). Zatím jsem alespoň přeinstaloval balíky Angličtiny a Češtiny (nutno vložit CD) ve správci balíčků (člověk nikdy neví, co může pomoci).

    Ruční korektní dokončení instalace

    Tak, další hodinová mini diskuze je za mnou a já jsem chytřejší. Takže nejprve změnit heslo uživatele ROOT. Nabootujeme do Recovery módu a prostě zadáme PASSWD, pak zadáme 2x heslo (ideálně to samé, co u uživatele). A pozor, Linux rozlišuje malá a velká písmena (hlavně u souborů a adresářů si na to dávejte pozor). A když už jsme tady, tak jsem rovnou provedl přejmenování daného souboru a ještě zakončení instalace. To se provede takto:

         sudo mv /etc/inittab.real /etc/inittab
         sudo /usr/lib/base-config/menu/finish new

    Pak už jen stačí restartovat počítač a můžete normálně nabootovat do svého krásného účtu. Také pak můžete jít jako ROOT a zeditovat soubor /etc/x11/xorg.conf, a já jsem raději odmazal všechny výskyty rozlišení 1024x768 (když to jde tak špatně) a do 8 bitů jsem přidal 320x200, kdybych někdy chtěl spouštět tyto aplikace. Jinak ještě, pokud Vám to někdy nepomůže, do konzole se také dostanete pomocí CTRL+ALT+F1 a z ní se do GUI vrátíte pomocí ALT+F7. Je to ale celkem zbytečné, když můžete využít Terminál, který se chová jako CommandLine ve Windows XP (prostě je Microsoft žabař, zase poslední).

    Nehrabte se v něčem, čemu nerozumíte

    Tak ta změna rozlišení se ukázala jako blbina, protože pak nešlo vůbec nastartovat GNOME prostředí (X server). Protože zatím ještě neovládám textový editor v konzoli, provedl jsem prosté obnovení disku s Linuxem. Zase jsem tedy změnil heslo a provedl ty dva příkazy. Tentokrát jsem se musel zalogovat, opět to napsalo, že nemůže nastartovat HAL (čemu to vadí, zvuk šel, jen se musí vytáhnout hlasitost vpravo nahoře do 1/2 a v Aplikacích/Zvuk/Nastavení hlasitosti se musí dát u PCM plná), ale to se objevilo jen 1x (pak už ne). Nevím proč, ale musel jsem tentokrát nastavit i znovu rozlišení a vůbec všechno (že by to bylo tím, že jsem neobnovil Swap disk?). Když jsem se nalogoval do Rootu (bez odhlášení), tak jsem ho opět nastavil a po odhlášení jsem zase dostal černou obrazovku.

    Už to konečně chodí

    Naštěstí po stisku C+A+F1, A+F7 a zalogování už jsem se vrátil. Divné. Moc divné. Ale hlavně, že to chodí. Navíc se už neobjevuje zpráva o konfiguraci PalmPilota, která mne otravovala před těmi dvěma příkazy neustále... Ale zatím Linux v pohodě startuje (i po resetu) hned do mého Profilu. Textový start trvá asi něco málo přes minutu, grafický pak necelou minutu. Díky novému HDD (na 90%) ani neslyšíte, že se něco startujte. Ale to se už opakuji. Teď, v čem je Linux oproti Windowsům jiný, resp. v čem je stejný.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    eXces avatar 15.9.2005 17:55 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše root heslo
    Ubuntu jsem nedavno chtel taky zkusit, nainstaloval ho a pak jsem chtel trochu menit konfiguraky a zjistil jsem, ze mi nefunguje moje heslo pro roota. Tak jsem to asi pet minut zkousel a pak mi doslo, ze jsem pri instalaci zadny nenastavoval..:)
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    16.9.2005 08:07 Elfman | skóre: 7 | blog: Poprvé v Linuxu | Vamberk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: root heslo
    Také jsem ho nenastavoval, ale chtělo ho to po mne. Stačí při bootování zvolit RECOVERY MODE, kde se přihlásíte jako ROOT (to by heslo ještě chtít nemělo), kde zadáte PASSWD a 2x nové heslo.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.