abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Byly publikovány informace o 4 kritických bezpečnostních chybách v CUPS (Common UNIX Printing System): CVE-2024-47176, CVE-2024-47076, CVE-2024-47175 a CVE-2024-47177. Vzdálený neověřený útočník může tiše nahradit adresy IPP stávajících tiskáren (nebo nainstalovat nové) za zlovolné, což může mít za následek spuštění libovolného příkazu (RCE) při spuštění tiskové úlohy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 22:44 | Nová verze

    Tcl/Tk, tj. programovací jazyk Tcl (Tool Command Language) a související GUI toolkit Tk, bylo vydáno v nové major verzi 9.0.0. Po 27 letech od vydání 8.0.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:33 | Komunita

    Mastodon CZ Sraz 2024, tj. druhý ročník srazu uživatelů Mastodonu a Fediverse proběhne 11. října 2024 v Praze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Komunita

    Projekty Tor a Tails se spojují. Tails bude začleněn do struktury projektu Tor pro snazší spolupráci, lepší udržitelnost, snížení režie, rozšiřování povědomí o větším počtu digitálních hrozeb a lepší ochranu před sledováním a cenzurováním.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    Společnost System76 vydala druhou alfa verzi desktopového prostředí COSMIC Epoch 1 společně s alfa verzí Pop!_OS 24.04 LTS.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.9. 22:11 | IT novinky

    Společnost Meta Platforms na své dvoudenní konferenci Meta Connect 2024 představuje novinky: brýle Orion (původně Project Nazare) pro rozšířenou realitu (AR, Augmented Reality), nový VR headset Meta Quest 3S, vylepšené chytré brýle Ray-Ban Meta nebo Llama 3.2, tj. nejnovější verzi svého velkého jazykového modelu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.9. 17:11 | Humor

    Počítačová hra XBill (Wikipedie) oslavila v létě 30 let. V devadesátkách Linuxáci poctivě bránili Billovi v instalaci Windows. Bohužel hry XSteve a XSatya nevznikly. A nemáme ani hru XTim. Proto není Linux na desktopu tak rozšířený ☺. Mimochodem, po 25 letech byl aktualizován XBill pro PalmOS.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    25.9. 11:55 | Zajímavý software

    Počítačová hra Elite (Wikipedie), 3D vesmírní simulátor, byla vydána před 40 lety, 20. září 1984. Při té příležitosti byly zveřejněny další zdrojové kódy Elite pro platformy Apple, Atari, C64, NES a SNES a nedokončené Elite II pro BBC Micro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    24.9. 22:00 | Zajímavý software

    V květnu bylo oznámeno, že dnes budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp. Stalo se tak (𝕏). Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Nejedná se ale o svobodný a otevřený software (licence).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    Rozcestník

    Ubuntu Linux - balíčky bez Internetu = problém

    15.9.2005 11:08 | Přečteno: 2479× | Můj první Linux | poslední úprava: 15.9.2005 13:35

    Jak na multimédia v Ubuntu

    Co se týče videa, hudby a zvuků, našel jsem MPLAYER, ale zatím mi nejde spustit (nemůžu do něj dostat SKIN, prý je poškozen archiv - sice jsem teď měnil CFG a ještě to nezkoušel spustit, ale uvidíme příště), podle návodu jsem také z Internetu stáhl XMMS přehrávač a v konzoli zadal:


         sudo apt-get install xmms
         wget -c (http://frankandjacq.com/ubuntuguide/xmms-wma_1.0.4-2_i386.deb)
         sudo dpkg -i xmms-wma_1.0.4-2_i386.deb

    Namísto HTTP adresy můžete samozřejmě zadat nějaký adresář na svém disku, pokud již máte balíček stáhnutý (např. "/work", ale bez uvozovek). Údajně by mělo jít ještě "sudo apt-get install w32codecs", ale to se mi nepovedlo (prý daný balíček na CD není, tak nevím). Také jsem provedl toto:

         sudo cp /usr/share/applications/defaults.list /usr/share/applications/defaults.list_backup
         sudo cp /usr/share/applications/defaults.list /tmp/defaults.list_tmp
         sudo sed -e 's/audio\/mpeg=.*/audio\/mpeg=XMMS.desktop/g' /tmp/defaults.list_tmp ) /tmp/defaults.mp3
         sudo sed -e 's/audio\/x-mpegurl=.*/audio\/x-mpegurl=XMMS.desktop/g' /tmp/defaults.mp3 > /tmp/defaults.m3u
         sudo sed -e 's/audio\/x-wav=.*/audio\/x-wav=XMMS.desktop/g' /tmp/defaults.m3u > /tmp/defaults.list
         sudo mv /tmp/defaults.list /usr/share/applications/defaults.list
         sudo rm -f /tmp/defaults.*

    Ale ani to mi nepomohlo. Stále se spouští TOTEM a ten mi hlásí, že nemám žádné pluginy. Pokusím se na Internetu najít nějaký balíček ve stylu DEB nebo něčeho podobného pro MPlayer, který by se nainstaloval sám. Prostě jsem zatím tam, kde jsem byl. Přehrávač se spouští při všech možných Windows formátech (DivX, MPEG, AVI, Real, QuickTime, MP3), ale nemůže je přehrát (u některých AVI přehraje jen zvuk). Pro případ, že bych sehnal někde balíček MPLAYERu, tak by se mělo udělat toto:

         sudo apt-get install mplayer-386
         sudo apt-get install mplayer-fonts
         sudo apt-get install mozilla-mplayer
         sudo cp /etc/mplayer/mplayer.conf /etc/mplayer/mplayer.conf_backup
         sudo gedit /etc/mplayer/mplayer.conf

    Ty dva poslední 2 kroky jsem už udělal, ale nic (ani se to neobjevilo v nabídce).

    Instalace síťě Windows-Linux

    A poslední krok: instalace sítě tak, aby Windows viděl disky v Linuxu a opačně. Oldovi se to povedlo, mě ne (tak se ho pak zeptám, až budu na ICQ v práci). Každopádně se musí nainstaloval Samba (můžete použít Správce balíčků) a nastavit ji (hlavně asi stejnou skupinu). V Linuxu vidím síť Windows a skupinu RPG, ale vždy tam je jen můj počítač (a Windows zase vidí jen sám sebe). No, další problém. To by ale měly být už poslední dvě věci, které jako uživatel "přecházející" z Windows na Linux určitě budete potřebovat a můžete s tím mít problémy. A co bych Vám ještě mezitím řekl nového? Např. že se mi v Počítači (okno Linuxu) už záhadně objevily i ikony na mé 3 namountované disky (to se hodí), že "Poznámkový blok" v Linuxu zvládá editovat i několik souborů najednou a že při procházení adresáři Vám Linux zobrazuje náhledy obrázků (jen mám zatím trochu problém odlišit - asi podle ikony - spustitelné soubory).

    Pro balíčky potřebujete Internet

    Tak, moje poznatky jsou zatím tyto: bez přímého připojení na Internet je instalace jakéhokoliv programu prakticky pohřeb, neboť jsou provázané na další balíčky, které jako na potvoru samozřejmě nemáte. Sice jsem si už sehnal RAR, MPlayer (a to včetně skinů a kodeků), XMMS (navíc ještě kodeky) a DosBOX (popř. DOSEMU - abych mohl spustit Dosové aplikace), ale instalace se nikdy pořádně nepodaří. Když už jsme u těch neúspěchů, tak už vím, proč mi nejde síť - z nějakého důvodu totiž Linux vidí jen 1 moji síťovou kartu a zrovna tu, která není připojená v síti (integrovaná PCI s TP). Snad přijdu na to, jak zprovoznit i tu ISA (s BNC).

    Co dalšího je z Windows povědomé?

    A co jsem ještě zjistil? Panelů můžete mít kolik chcete (nejen 2 nebo 1), navíc si na ně můžete dát co chcete (hodiny, připojení k Internetu, různé nabídky, správce disků, atd.). Kdybyste chtěli více vědět, tak na Internetu je už i český manuál (http://chrool.wz.cz/), takže se tam můžete dozvědět spoustu zajímavých věcí (já si asi počkám, dokud nebudu mít nějaký ten Internet... ještě se uvidí). Jinak různé balíčky si můžete stáhnout ručně z http://packages.debian.org/, ale nejsou to ale všechny a budete s tím mít hodně práce.

    Jak číst Linux disk z Windows

    Podařilo se mi také sehnat program EXPLORE2FS, který umožní si prohlížet data na Linux HDD i ze spuštěného Windows (na stejném počítači) ve WordPadu (že by to šlo i uložit?).

    Vedlejší efekt češtiny u FAT32

    No, tak jsem ještě zjistil, že při té konverzi češtiny na HDD Vám Linux jen při startu nahlásí, že se to nedoporučuje, ale toho si nemusíte vůbec všímat (hlavně, že to chodí). Linux také podporuje takové věci, jako že uchopíte text ve "Wordu" a přetáhnete ho do konzole (a tou můžete různě posunovat, vracet se, kopírovat, atd.). No, zjistil jsem, jak také jde zprovoznit dioda NumLock při startu: v /etc/console-tools/config by mělo stačit odkomentovat jeden z posledních řádků.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.9.2005 11:10 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše Blitzkrieg
    Chceš získat titul bloggera s největším počtem zápisků a porazit thingwatha?
    deleted
    15.9.2005 11:31 Elfman | skóre: 7 | blog: Poprvé v Linuxu | Vamberk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blitzkrieg
    Ne... :-) Lidem se to zdálo moc dlouhé, tak jsem to rozdělil do více kapitol. Co mám dělat...
    7.12.2005 16:31 amater
    Rozbalit Rozbalit vše Re:
    Hmm ,lenze co v pripade ,ked server ktory klienta "pouští" do internetu je na wifi linke a vyzaduje prihlasovacie meno a heslo? Ako mu to heslo poslať cez Linux?
    8.12.2005 06:50 Elfman | skóre: 7 | blog: Poprvé v Linuxu | Vamberk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Re:
    To fakt netuším, já nejsem takový profi...

    Ale určitě se tu tu někde rozebíralo na fóru...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.