abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Bezpečnostní upozornění

    V bezdrátových routerech od společnosti routerech D-Link, v řadách EAGLE PRO AI a AQUILA PRO AI, je zabudovaný backdoor. Jedná se o zranitelnosti CVE-2024-6044 a CVE-2024-6045. Kdokoli z lokální sítě může přístupem na konkrétní URL spustit službu Telnet a přihlásit se pomocí přihlašovacích údajů správce získaných analýzou firmwaru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Ubuntu Linux - ISA síť. karta, Samba. vs Windows 98

    15.9.2005 11:11 | Přečteno: 1667× | Můj první Linux | poslední úprava: 15.9.2005 13:27

    Zprovoznění sítě přes ISA síťovou kartu

    A také už mi funguje síť. Byla fakt potřeba nainstalovat tu ISA síťovku. Jak? Zjistíte si ve Windows, jaké má IRQ a adresu a pak zadáte v terminálu (konzoli) toto:

         modprobe ne io=0x300 irq=5

    Tím se aktivuje (ověřit si to můžete nejen výpisem pomocí "ifconfig -a", ale také ve Správě a Síti). Pak už jen stačí nastavit původní síťovku na nějakou jinou IP adresu a masku podsítě, popř. ji deaktivovat, a pak nastavit a aktivovat tu "novou" síťovou kartu na správné adresy. A už to chodí. Z Línuxu vidím disky Windows, z Windows se mi hlásí Linux. Ale toto vydrží bohužel jen do restartu, takže je nutné provést ještě jednu věc. Ptal jsem se na www.abclinuxu.cz, ale bohužel mi jejich rady vůbec nepomohly. Tak jsem v zoufalství zkoušel editovat různé soubory, které jsem v ETC našel (mimojiné také kvůli NumLocku, ale stále nic), až jsem nějakou náhodou zprovoznil to, co jsem chtěl. Co jsem udělal? Najděte si adresář /etc/modprobe.d/ a v něm jsou dva soubory. Do každého z nich jsem na konec dopsal 1 nebo 2 řádky (nevím, která pomohla, už se mi to nechce řešit - aneb když něco funguje, tak se v tom nešťourej):

         aliases      dopsat     alias ne eth1
         alsa-base      dopsat     install eth1 modprobe ne io=0x300 irq=5
         options eth1 io=0x300 irq=5

    Bohužel nemám ani šajn (no, trochu ano) o tom, co ty příkazy vlastně dělají (raději jsem ještě do /etc/modules připsal nakonec slovo "eth1"), ale hlavně, že to chodí :-D. Sice jsou teď aktivní obě karty, ale když je ta PCI nastavená na jinou adresu, snad by se neměly hádat. Teď už bych teoreticky mohl i na Internet (buď přes interní modem, a nebo přes Sdílený Internet z Windows 98, pokud se mi to podaří nastavit), kde bych si stáhl nějaké ty potřebné balíky (RAR, MPlayer, XMMS a NumLock).

    Na všechno stačí soubor MODULES

    Tak, po další informací z fóra se mi podařilo vylepšit nastavení té síťovky. Ten řádek z ALSA-BASE můžete smazat (prý by to mohlo dělat nepořádek) a jednoduše si najděte soubor /ETC/MODULES a tam (u mne raději před řádek s ETH1) připište prostě "ne io=0x300 irq=5". Bude to chodit stejně (když bude Linux spuštěný několik minut, tak se k němu pak Windows přihlásí rychle, téměř hned po odkliknutí přihlašovacího okna "přihlášení do sítě Microsoft".

    Konfigurace SAMBY (přístup z Windows)

    Přišel jsem také, jak zpřístupnit počítači s Windows disky Linuxu (teď už se na heslo vůbec neptá, rovnou jde na věc). Editoval jsem soubor /ETC/SAMBA/SMB.CONF tak, aby poslední řádky vypadaly nějak takto:

    [global]
    security=share
    guest ok = yes
    valid users = guest nobody
    domain guest group = nogroup
    guest account = nobody

    [C:Windows]
    path = /mnt/C
    available = yes
    browseable = yes
    public = yes
    guest ok = yes
    valid users = guest nobody
    writable = yes

    Pro každý další disk zopakujete tu druhou sekci (tyto sekce Vám vytvoří i GUI, když dáte Sdílené adresáře, ale upravit si je budete muset ručně). Prakticky by možná stačilo do VALID users přidat uživatele MARTIN, protože tak se jmenuje uživatel v tom druhém Windows. CD-ROM jsem zatím nepřipojoval (z Windows ano, ale z Linuxu ne - případně jen stačí odkomentovat pár řádků v sekci [cdrom]).

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.9.2005 17:55 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Připomínky
    1. Modul pro síťovku nemusí být zrovna ne a zařízení může být na jiné adrese. IMHO bývá nejlepší se podívat na číslo čipu a podle toho najít informace.

    2. Soubor /ETC/MODULES teda v Ubuntu nemám, zato tam mám soubor /etc/modules:
    $ ls /ETC/MODULES
    ls: /ETC/MODULES: není souborem ani adresářem
    $ ls -l /etc/modules
    -rw-r--r--  1 root root 310 2005-06-28 02:33 /etc/modules
    Linux (a všechny unix a unix-like systémy) jsou totiž citlivé na velikost písmen. ;-)
    16.9.2005 08:05 Elfman | skóre: 7 | blog: Poprvé v Linuxu | Vamberk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Připomínky
    ad 1. ovšem, píšu jen, co fungovalo u mne (většina starých síťovek je na adrese 300h, pokud tam zrovna tedy není něco jiného extra).

    ad 2. zjistil jsem, ale asi jsem se zapomněl zmínit. Napsal jsem to velkými písmeny, aby to jako TXT bylo lépe vidět. Asi to nebylo zrovna nejšťastnější.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.