abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 817 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    čé-er-ó 6/+

    11.7.2013 14:55 | Přečteno: 1046× | poslední úprava: 11.7.2013 15:37

    Dnes len krátko o veci nie príliš aktuálnej.

    Rád počúvam rádio. Vždy som rádio mal rád, venujem sa DX-ingu, uprednostňujem hovorené správy pred čítanými.

    Pred niekoľkými mesiacmi ukončila svoje pôsobenie v ČR stanica, ktorú som mal rád a počúval už v princípe od doby, keď to bola ešte Slobodná Európa (už po "revolúcii" - vzhľadom na môj vek). Prečo? No lebo ako jedna z mála nehrala hudbu ale ponúkala hlbší pohľad na veci doma aj v zahraničí.

    Pravdupovediac, ani veľmi neviem kedy a ako sa stal zo slobodky Český rozhlas 6, ale pre mňa sa až tak veľa nezmenilo. Analýza udalostí dňa, každú hodinu podrobné správy. Boli aj veci, ktoré som nemal až tak rád, najmä teda som nechápal pomerne rozsiahly priestor, ktorý dostávali náboženské programy alebo feministický program "na bělidle", kde citovali Babičku Boženy Němcovej, ženské moderátorky sa tam tľapkaly po pleciach a téma bola vždy len jedna z týchto dvoch:

    1. aké super ženy pracujú tu a tam

    alebo

    2. ako je zlé, že všade sú muži a ženy sa nemôžu presadiť, aj keď na 100 percent sú lepšie.

    Ale OK, poslucháč si zvykol, že toto rádio si nemá zapnúť v utorok o 21:00 a tak podobne. Ale chyba, prišla zmena.

    Niekomu napadlo, že by nebolo úplne odveci zlúčiť niekoľko hodín programu Rádio Česko (zdieľaný okruh s BBC), niekoľko hodín programu Rádio Leonardo (náučné veci) a 6 hodín programu ČRo 6 do jedného 8 hodinového programu. Super nápad, chlapci a dievčatá z rozhlasu.

    Napríklad môj naojbľúbenejší program "Názory a argumenty" sa skrátil z 50 na 30 minút. Už pri 50 minútach a zhruba 10 témach som mal pocit, že nie je možné zájsť ažtak do hĺbky. Teraz ale komentátori zo seba len vychŕlia skratkovité fakty a ke%d sa už zdá, že b moli ísť viac do hĺbky, tak je tu predel a nová téma.

    Mnoho ďalších vecí vypadlo alebo sa im skrátila minutáž na úkor rôznych ekologických diskusií a podobných blábolov. Chcem tak veľa, ak by som rád spravodajskú stanicu s analýzami a komentármi? Nie mix toho, čo sa vyrobí pre 3 rôzne stanice. Ach jaj.        

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.7.2013 15:04 babicka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čé-er-ó 6/+
    ty si na zozratie!
    11.7.2013 15:39 Frankie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čé-er-ó 6/+
    Pro mě byla programová změna ČRo docela velká rána.

    Zvyknul jsem si poslouchat například Svět viděný internetem. Na přelomu kalendářního roku jsem zaznamenal nějaké divné změny a někdy v březnu se to zlomilo definitivně.

    Hovory na bělidle byl jeden z pořadů, které jsem pravidelně sledoval. U názorů a argumentů mi přijde, že jsou sice akčnější (autor si čte příspěvek sám, zaměření na jedno téma) ale celkově mi přijdou jakési povrchnější - jakoby se změnilo zadání pro autory.

    Že je nebeský cestopis jednou za 14 dní a ne každý týden, to ještě snesu, ale obecně můžu řící, že to bylo několik změn pro mě negativním směrem a ani jedna pozitivní. Holt jsem zřejmě typ posluchače na který již nebude ČRo cílit.

    Nevím jestli toto téma běželo někde v diskuzích, ale mezi těmi pár jedinci, kteří rádio pravidelně poslouchají, jsem narazil na podobné názory. I astronom Grigar si do éteru povzdychnul, že mu lidé píší, ať vrátí programovou skladu zpět. Jak sám řekl, on je jenom host a změny nepovažuje za štastné.

    Člověk by řekl, že technické vymoženostmi jako je podcast a iRadio pomůžou pořadům s menší sledovaností k přežití. Je to paráda si stáhnout Víkendovou univerzitu do mobilu a jít se projít do lesa. Bohužel to asi nestačí. Dle ČRo je třeba pořady zkrátit, nikdo nebude poslouchat něco co má více jak tři minuty...

    Kdy jsem začal poslouchat ve velké míře rádio? Když jsem před lety propadnul MMORPG. Pařani se alespoň při grindování něco dozvěděli. Teď můžou akorát každých patnáct minut poslouchat ty stejné povrchní zprávy. Stejně jako řidiči na dálnici to vzdají a šoupnou tam nějakou vlastní hudbu nebo audio knihu.
    11.7.2013 15:47 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čé-er-ó 6/+
    Svet videný internetom je teraz Svet v 20 minútach, ale...

    A presne to som myslel aj ja. Vo všetkom je náznak toho, že chcú zrýchliť - aj na úkor toho, že už nejdú do hĺbky.

    BBC/RČ fuč, ČRo6 fuč. Namiesto nich akési "hudobné BBC" a paškvil menom PLUS.
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    12.7.2013 16:17 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čé-er-ó 6/+
    Já byl zvyklý poslouchat rádio česko při vstávání a cestě do práce. ČR úplně nepochopitelně vyklidil jeden z nejlukrativnějších časů pro rádia.

    Poslouchat chrčící SV někdy odpoledne? Vítejte v 21. století!
    12.7.2013 10:06 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čé-er-ó 6/+
    Změna pro hloupé, stejně jako ve všem...
    12.7.2013 20:54 Hugo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čé-er-ó 6/+
    Podle toho co vím, došlo ke sloučení stanice Leonardo a ČRo 6 kvůli tomu, že Český rozhlas předpokládal, že mu spadne do klína frekvence po ukončení provozu BBC na FM. Tu jim ale vyfoukl jiný provozovatel a tak už rozjeté změny museli směrovat na stávající a zcela nevyhovující středovlnnou frekvenci. Takže vznikl takový kočkopes, kdy kvalita výsledku zdaleka nedosáhla ani průměru vstupujících surovin. Škoda, že Leonardo nezůstalo alespoň na internetu v původním rozsahu.
    13.7.2013 12:21 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čé-er-ó 6/+
    Soucitim s tebou. Podobne jsem nesl ukonceni vysilani ceske verze BBC nebo treba internetoveho radia Akropolis. Kdo nejde s mainstreamem jde proti nam :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.