abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)

    1.2.2006 00:18 | Přečteno: 6370× | Elektro

    Dostal se mi do rukou ročník 1994 časopisu Amatérské rádio (červená řada). Po prolistování všech dvanácti výtisků jsem si uvědomil, jak neuvěřitelně se technika posunula kupředu.

    S těmi nejzajímavějšími příspěvky a reklamami jsem se vás rozhodl seznámit.


    ÚNOR:

    V únorovém čísle vyšla reklama firmy Dataputer, která vyhlašuje konkurz na poskytnutí licence technologie výroby řadiče disketových jednotek ZX Diskface Quick pro počítače DIDAKTIT, SINCLAIR a pod.

    V článku "Modré svítívé diody s větším jasem" stojí, že firma Siemens nabízela tyto diody, vyrobené na bázi karbidu křemíku, za 20DM/kus. Teď ale zlepšili výrobní technologii a snížili cenu, takže pokud si objednáte víc než 10 000 kusů, pořídíte je za 2 DM za kus.

    Článek "Co je to BBS ?" je o Bulletin Board Systému. Podle toho článku je to jakási elektronická knihovna s nástěnkou a možností stahovat a nahrávat (upload) soubory a E-mailem. Zaujalo mě zejména to, že 'Takový mailbox má svoje výhody. Potřebujete-li někomu něco sdělit, dáte to do jeho schránky a je to.' Navíc píšou, že 'BBS mají všechny počítačové časopisy, má je hodně počítačových firem...'. Takže jestli jsem to pochopil, nejsou jendotlivé BBS spolu propojeny. Další zajímavou informací je, že běžná rychlost připojení modemem je 2400 Bd.

    Hned na další stránce představují zvukovou kartu PC Symphony AdLib compatible za neuvěřitelných 1111,-Kč. Nemá vstupy pro nahrávání, ale za to má na zadní straně kolečko pro regulaci hlasitosti. Na disketě s ovladači ke zvukovce je i hra Wolfenstein-3D. Z krátkého popisu ocituji první větu:'Neuvěřitelně dokonalá trojrozměrná akční hra ve 256 barvách.'.


    BŘEZEN:

    Celostránková reklama firmy SYSTEM-Pro. Nabízejí 386DX-40Mhz/2MB RAM/HDD 130MB/1,44MB FLOPPY/ SVGA Trident 512kB, 14"monitor a klávesnici za fascinujících 30 369,- Kč. Dále maji 14" monitor 1024x768 za 8 756,-Kč a 17" 1260x1024 za 25 449,-Kč.


    DUBEN:

    Článek 'Zabezpečení osobního počítače před krádeží' mě opravdu zaujal. Píše se v něm o tom, že zloději často zapínají počítač, aby se přesvědčili, co je to zač a jestli má cenu ho krást. Takže, cituji:'Z toho vychází i nová zapezpečovací deska APR-01, vyvinutá ve spolupráci s jednou českou agenturou. Jedná se o zásuvnou desku do sběrnice ISA, obsahující ROM o kapacitě 16kB se zabezpečovacím softwarem, pomocné adresové a oddělovací obvody a 8 konfiguračních přepínačů v pouzdře DIL. Princip činnosti je následující: pěti konfiguračními přepínači se ROM namapuje do volného místa v adresovém prostoru počítače. Tam ji po resetu BIOS počítače nalezne a aktivuje. Jestliže uživatel v této době drží stisknuté jisté dvě klávesy, ROM na desce opět předá řízení systému. Jinak však počítač přejde do tzv. bezpečnostního režimu, ve kterém software ROM vypisuje hlášení, imitující výpisy tří různých základních desek s processory 8088, 8086 a 80286, volitelných při instalaci desky pomocí dalších dvou přepínačů. Poslední přepínač v poloze sepnuto předstírá nepřítomnost pevného disku. Ve druhém pololetí t.r. bude deska dodáváná i v provedení se sběrnicí VESA Local Bus. Připravuje se také hardwarová generace zvuku, napodobujícího vystavování hlav disků systému MFM.


    KVĚTEN:

    Nahradí těžké a rozměrné obrazovkové monitory ? Plochý monitor se zobrazovačem VGA s kapalnými krystaly typu FSTN a antireflexním povrchem představila firma Actron GmbH v Mnichově. Vnější rozměry monitoru 315 x 270 mm, hloubka pouze 33 mm, užitečná plocha stínítka zobrazovače je 215 x 163 mm. Zobrazovač pracuje se 16 nebo 32 stupni šedé, zobrazený obraz je konstantní, nezakmitává a drží svou plochu. Velikost obrazového bodu je 0,29 x 0,29 mm, vzdálenost bodů od sebe činí 0,32 mm. Konstrukce zobrazovače zaručuje stoprocentní slučitelnost s kartami VGA, EGA, CGA, HGC. Spotřeba elektrické energie je pouze 8W. Zobrazovač se napájí z osobního počítače kabelem 16 b z karty VGA. Další obdobný monitor je možné připojit k osobnímu počítačí navíc. Hmotnost monitoru je pouze 2500 g. Jeho cena je 1300DM. Výrobce připravuje další typ obdobného monitoru s barevnými kapalnými krystaly typu FSTN.

    V Computer Hobby je opět článek o zvukových kartách. Cituji: 'PC Symphony uměla reprodukovat zvukový doprovod her a jiných programů. Dnes představované zvukové karty GALANT jsou plnohodnotné karty - umějí zvuk nejen přehrávat, ale i nahrávat, většinou obsahují i řadič CD-ROM, všechny mají game port pro připojení joysticku, a všechny mají standardní MIDI rozhraní - dokonce ve dvojím, přepínatelném provedení: kompatibilní se Sound Blasterem a tzv. MPU-401 UART, což je nepsaná norma pro připojení MIDI mezi muzikanty. ... Ceny osmibitových karet jsou okolo 2000,-Kč, cena šestnástibitové karty, vybavené kromě standardního příslušenství i bohatým softwarem, je pod 5000 Kč (!).


    ČERVEN:

    Reklama firmy DOE, která prodává 'vysokorychlostní homologované modemy s nejvyšší přenosovou rychlostí 14400 bps'. Ceny jsou bez DPH:

    SupraFAXmodem V32bis interní 6220,-

    SupraFAXmodem V32bis externí 8690,-

    Přijímají také předběžné objednávky na novinku SupraFAXmodem V.fast 28800 bps. Předběžná cena externího je 15000 Kč a interního 12000 Kč.

    Opět reklama firmy SYSTEM-Pro. Nabízejí mimojiné již zmiňovanou zvukovku PC-Symphony (8-bit, 11 hlasů, 6 melodií, 2x mono 4W s regulací hlasitosti) za 1169,-Kč.


    Pokračování příště ...

           

    Hodnocení: 87 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.2.2006 01:51 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)
    Ta zminka o BBS mi malem vnutila do oku slzicku :) Asi si pujdu najit licenci sysopa adamnetu, to uz panecku bude skoro historicka listina...

    Radek

    P.S. BBSky byly propojene do fidonetu, vetsinou se cca 1 denne pripojovaly k nadrazene BBS a vymenovali si postu. Takze takova adresna zprava (rozumej opak od konferencni zpravy) sla k adresatovi treba nekolik dni (a rikalo se ji honosne netmail :) ).
    Cubic avatar 1.2.2006 07:07 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)
    tak na tohle jsem kure, o BBSkach jsem slysel, uz jsem mel v te dobe pocitac a vim ze nekteri znami znamejch mych kamaradu tam odtud obcas neco stahly ale nemel jsem moznost si to odzkouset, za rok na to uz byl na prumyslovce web pres modem a nescape :) takze zadne bbs
    1.2.2006 10:31 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)
    Jé, trocha nostalgie :-), jinak si (nejen) na tyto články pamatuji jako kdybych je četl včera. Dokonce byl i celý článek o typech modemů, tuším popsán kermit, několik článku o BBSkách... Schválně -- najde se nás kdo si myslí, že práce s elektronikou a život s počítači byl tehdy jednodušší, více? Ale jinak i některé články o technologiích, obvodech z té doby kolem roku 1990 jsou dnes opravdu lehce úsměvné -- a to zase není až tak dávno. Akorát většina principů zůstává (naštěstí) aktuální dodnes :-).
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    1.2.2006 19:09 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)

    No..jednodušší. Jak co. Když sem se třeba díval jak složitá byla tehdy konstrukce třeba digitálního teploměru. Prakticky jsem nenašel konstrukci z té doby, která by neměla dvojitej tišták.

    Dneska vemeš čidlo, uProcessor, nějaký zobrazovače a je hotovo....

    Z.H.

    btw... z mojeho pohledu bylo bastlení nejzajímavější v době elektronek. Zapnout, čekat až se nažhaví a sledovat, co z toho bude :o))

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    1.2.2006 11:09 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)
    Cha! doma mám Chip, kde v recenzi na 386 s Unixem (server) za cca 250 000Kčs museli napájet drát na motherboard, aby jim to vůbec chodilo:)))
    1.2.2006 13:32 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)
    Chip, srpen 1991, článek Krásný nový svět Windows (o 3.0):
    "Bez silných počítačů neběží vůbec nic"
    Když Ina Herbert vidí, na jakých počítačích se někteří uživatelé pokoušejí uplatnit Windows, jen kroutí hlavou. Není divu, protože už asi rok používá tato odborná novinářka počítač 386 s operační pamětí 8 MB a pevným diskem 80 MB. Rozšíření paměti ji stálo téměř 1000 marek."

    A já jsem Wokna 3.1 provozoval na 286/20 s 1 MB RAM a 80 MB MFM(!) disku ještě v roce 1996 :-)
    Jinak je tu článek od Dni Unixu v ČSFR ("zájem o Unix a otevřené systémy neustále roste a dá se předpokládat, že poroste i nadále"), srovnávací test počítačů 286, laserových tiskáren 300 dpi (s cenou do 3500 DM), monitory do 1000 DM ("dny standardu VGA jsou sečteny"), rozsáhlý článek o Apple jako alternativě k platformě Intel/MS-DOS doprovázený recenzí Apple Systému 7.0 a článek k 10. výročí existence IBM se souteží o PC 486DX/25 (cena 30 000 DM).
    Nejlepší reklama: mechanika CD-RW za 239 000 Kčs (CD média 550 MB za 25 000 Kčs). Tomu se ani nechce věřit...
    1.2.2006 13:38 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)
    Ješte článek Naše BBS o zprovoznění BBS Chipu s návodem k obsluze a doporučením používat přenos minimálně 2400 bd.
    1.2.2006 17:16 perun | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)
    A tohle jste už viděli? Ještě, že to tak nedopadlo...
    2.2.2006 10:54 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amatérské rádio (PE) v roce 1994 (1/2)
    Aúúúú!!! :-D Ať žijí všichni futurologové! :-D ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.