abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nový VirtualBox 1.5.0

    4.9.2007 08:46 | Přečteno: 2979× | blog | poslední úprava: 6.9.2007 09:18

    Vyšel nový VirtualBox 1.5.0. Protože mi umožňuje běh několika důležitých kousků software v Linuxu, tak jsem mu obětoval večer a podíval se po vlastnostech, které mi v minulých verzích poněkud chyběly nebo nefungovaly.

    Instalace proběhla bez potíží - na ArchLinux v 64Bitové verzi jsem nainstaloval do cesty /opt/VirtualBox-1.5.0. Zabrblal sice něco o tom, že nezná používanou distribuci, ale doběhl. Pak jsem musel přehodit cesty v LDLIBRARYPATH a PATH z předchozí verze na aktuální. Vyměnil jsem modul v jádře (pomocí rmmod a modprobe...) a spustil. Všechna nastavení existujících VM našel a já začal zkoumat.

    Čeština - to byla první věc, která mne praštila do očí. Celý VirtualBox je plně počeštěn. Jde zvolit samozřejmě v nastavení i angličtina, což možná bude pro některé technické pojmy srozumitelnější, ale ponechal jsem zatím češtinu. Z upgradoval jsem Guest Additions, pomocí vyvolání jejich instalace z menu, zrebootoval "vnořená" Windows XP pustil se do menu.

    První co mne v menu zaujalo byl "bezešvý mód" (seamless mode - Host+L) - velmi pěkné, to bude asi moje oblíbená zkratka. Bez jakéhokoliv harakiri s RDP klientem a serverem se okna windows rozprostřely přímo po Linuxovém desktopu. Nad spodní lištou úloh (používám IceWM) se objevila samostatně lišta úloh windows a protože ji mám ve VM nastavenou tak aby se objevovala jen při přejetí myši, poslušně se skryla a objevovala jen při přejetí myši. Bohužel Alt-tab a taskbary se neintegrovaly a windows okna jsou na svém, již zmíněném, windows taskbaru a Alt-tab přepíná buď okna windows nebo Linuxu, podle toho odkud se zkratka vyvolala. Přesto má u mne Innotek velké plus.

    V manuálu jsem objevil (a nejsem jist, zda to je novinka) možnost přesměrování portů z hosta na guesta - ale to jsem zatím nezkoušel, nicméně jsem tuto možnost přivítal, neboť obvykle potřebuji zpřístupnit 1-2 služby z VM a nepotřebuji celé síťové rozhranní, aby mi strašilo v hostu. Manuál Str. 59-60.

    Určitě je celá řada dalších zlepšení, která jsem ale nezkoušel neboť je nepotřebuji... viz. changelog.

    Sdílené adresáře - údajně prošly debugovací kúrou a já tomu věřím, proč ne, že. Běžné adresáře se do vnořeného systému nasdílejí v pohodě, ale stále mi nefungují Delphi 10 (TurboDelphi, Delphi2006 = více názvů pro stejnou verzi). Pokud se pokusím zkompilovat projekt otevřený ze sdíleného adresáře, VirtualBox začne v paměti růst a růst... až na něj aplikuji kill -9, protože mi začne blokovat stroj, D10 stále nejsou s kompilací u konce a stojí zaseknuté. Zřejmě používají nějaké příliš náročné diskové operace a na rozsáhlejší projekt složený z 1794 souborů VirtualBox nestačí :-( . Zkoušel jsem totéž přes disk přimapovaný regulérně přes síť z hosta (přes samba server), to projde, ale je to pomalé. A pokud je projekt přímo na Virtuálním disku, tak projde také (a je podstatně rychlejší než přes sambu). Tady ještě poznamenám, že v obdobné konfiguraci ve vmware playeru nemají D10 se sdílenými adresáři žádný problém... Alespoň mají hoši z Innoteku co zlepšovat.

    Sdílený clipboard - stále není dostačující - nebo jsem možná nepochopil jeho funkci, asi si budu muset pořídit nějaké jiné řešení. Přenáší text jen někdy a ve špatném kódování.

    Celkově se mi nový VirtualBox líbí, problémy s ním mám ve zvladatelné míře a umožňuje mi funkční běh potřebných programů...

    6.9.2007: Ještě doplním, že jsem si nainstaloval IntelliJ IDEA a JDK do stejného VM (normálně ho používám nativně v linuxu) a podobně rozsáhlý projekt jako je ten v Delphi mu přes sdílené složky nečiní žádný problém. Nevím co za operace ty Delphi se soubory provádějí, že to Virtualbox nezvládne.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.9.2007 09:23 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    ... tak jsem mu obětoval večer a podíval se po vlastnostech, které mi v minulých verzích poněkud chyběli nebo nefungovali.

    Čeština - to byla první věc, která mne praštila do očí.

    Tak to jenom dvě citace z Vašeho článku. Rozesmálo mě jak to jde k sobě. Ale teď vážně, je nějaký důvod nepoužít PKGBUILD v AURu (případně si ho updatovat)? Já mám zatím vmware, ale možná přejdu, tak mě to zajímá. Jinak, ve vmware přenos přes schránku funguje.
    4.9.2007 12:12 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0

    Ano, ve wmware funguje schránka i sdílené adresáře, tady možná taky, ale já mám asi nadstandardní požadavky...

    4.9.2007 10:31 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    Když už tam tak pěkně mluvíte o té češtině...

    První odstavec: chyběly nebo nefungovaly (shoda podmětu s přísudkem, podmět, vlastnosti, je ženského rodu)

    Třetí odstavec: plně (pouze jedno n, není důvod tam strkat další)

    Čtvrtý odstavec: taskbary se neintegrovaly (opět schoda podmětu s přísudkem, mužský neživotný je zakočován na y)

    To jenom, co mě tak při čtení praštilo do očí (obvykle češtinu nehlídám, ale tohle bylo opravdu hodně...). Jinak pěkný zápisek :-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    4.9.2007 12:14 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    To jenom, co mě tak při čtení praštilo do očí

    Za češtinu se omlouvám, šel jsem spát po půlnoci a ráno jsem to chtěl rychle "namastit" :-(, příště si to po sobě poctivě přečtu...

    joka avatar 4.9.2007 10:55 joka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    ja teda neviem, ale mne sa share adresare vobec nepodarilo rozbehat ani v predchadzajucej verzii, mozno som to riadne nepochopil ako to funguje, vie mi tu niekto hodit v bodoch ako na to

    alebo nejaky link s navodom, podla helpu som to nezvladol

    dakujem
    Autor nie je zarytý Linuxák a ani netrpí inou antiMS úchylkou.
    4.9.2007 12:10 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0

    Je to pěkně popsáno v manuálu.

    • v nastavení VM přes spuštěním určit jaké adresáře se budou sdílet
    • po spuštění VM (s nainstalovanými guest additions) použít net use nebo mount...
    joka avatar 2.11.2007 10:32 joka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    Takze to bolo len starsou verziou, kde to nebolo dotiahnuté do dokonalosti, v 1.5 to uz ide v pohode
    Autor nie je zarytý Linuxák a ani netrpí inou antiMS úchylkou.
    4.9.2007 16:45 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    bohuzel stale neumi 64bit guest os...

    a stale nezvladne opensuse live cd s kde4 beta
    USE="-gnome -kde";turris
    4.9.2007 20:36 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    ahoj - zkouším virutalizovat ubuntu 7.04 a nějak se mi nedaří spustit "bezešvý mód" - mod, kdy okna aplikací nejsou vázané na okno VB. V nabídce mám tuto možnost zašedlou a nevím, jak ji zprovoznit.
    Guest additions
    mám nainstalované (do virtuálního stroje) ale okna aplikací z VB nemůžu dostat ven na normální plochu - nevíte, kde hledat chybu?
    4.9.2007 22:04 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    ale u XP to běží... jak to? - no třeba se mi povede zprovoznit skype s videohovorem :-D
    grubber avatar 5.9.2007 10:17 grubber | skóre: 6 | blog: grubber | Břeclav / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    Kdyby sis precetl manual (kapitola 4.5 - strana 53), zjistil bys, ze tato funkce je dostupna pouze pro Windows guesty.
    5.9.2007 11:50 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    už jsem to taky našel :-(
    5.9.2007 16:30 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0

    Ona to X umění sama od sebe, takže to není potřeba :-)

    2.11.2007 08:50 roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    Můžeš to prosím rozvést, co je případně potřeba v X -kách nastavit ?

    Díky
    2.11.2007 10:22 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    K tomu aby jsi dostal okna z linuxu na windows destop podtřebujete na desktopu funkční X server(= pod windows, např. http://sourceforge.net/projects/xming) a povolit si do nich přístup ze sítě (xhost). Na X klientu (= v unixu) si nastavit proměnnou DISPLAY na ten X server a můžeš vesele pouštět okna z X na svůj desktop. Takže X v unixu nemusí být vůbec nastavené ani nemusí běžet (a ani nainstalované, postačují jen klientské knihovny linkované do programů)...

    IMHO to je naprosto běžný postup pro spouštění vzdálených aplikací v X prostředí mezi dvěma *nixy, který je určitě popsán v dokumentaci. Jediný rozdíl je, že X server neběží v unixu, ale ve windows.
    13.11.2007 08:52 roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    Dekuji, tohle mne nenapadlo. Je to celkem jasne.
    hajma avatar 4.9.2007 21:05 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    hlavně když to přestane padat ...
    21 promarněných znaků
    5.9.2007 08:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    Nerad bych to zakřikl, ale VirtualBox mi ještě nespadl nikdy (pravda, nepoužívám to zas tak dlouho a intenzivně, abych mohl soudit, ale zatím je všechno až překvapivě stabilní a funkční).
    5.9.2007 16:33 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    samotná VM mě nikdy nespadla a to si myslím, že mu dávám docela kouř. Spíše narážím na drobné nefunkčnosti v integraci do hosta, jak jsem popsal ve spotu...
    6.9.2007 12:44 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    CTRL-R vam nevadi ze sa tym resetne linux a je to hladanie v bashi? Nevidim kde sa to da prebindovat :(
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    7.9.2007 07:19 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    Prefix, tzn. "host key" se dá se "prebindovat" v nastavení nastavení: Soubor->Nastavení->vstup.
    joka avatar 2.11.2007 10:34 joka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový VirtualBox 1.5.0
    mam taky problemik s VB 1.5, akosi mi vzdy po restarte linuxu strati pristupove prava na /dev/virtualbox a potom sa neda virtualna masina spustit, po prestaveni pristupovych prav rootom, to uz ide v pohode, nestretli ste sa s tym niekto ?

    dik

    Debian 4.0r1
    Autor nie je zarytý Linuxák a ani netrpí inou antiMS úchylkou.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.