abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti

    26.8.2022 08:36 | Přečteno: 9075× | plky | Výběrový blog | poslední úprava: 29.8.2022 09:34

    Ušli jsme dlouhou cestu, vyzkoušeli spoustu modelů a narazili na spoustu problémů. Že by tedy konečně úspěch?

    Požadavky

    Požadavky na PDA byly tyto:

    Vesměs se dá říci, že skoro všichni průmysloví hráči neřeší sw support, dodávají PDA se starým androidem apod. Kvalita foťáku bývá mizerná, rychlost PDA tragická a čtečka čárových kódů byla v minulosti na dosti zařízení velký problém. Setkali jsme se i se zařízeními s IP67, které obsluha bez problémů na dešti vylila.


    Čím jsme si prošli

    Tady je nějaký seznam PDA / řešení, co jsme kdy v minulosti používali.


    1) NORDIC Piccolink

    Toto se používalo, když jsem do firmy nastupoval. V místě, kde se používaly, byla umístěna radiostanice, která byla připojena k PC přes RS232. Po rádiu pak do PC posílaly data Piccolink RF601. Většinou x měsíců trvala jejich oprava, protože se posílali myslím do Norska. Měli jsme tedy několik náhradních Piccolink RF601 a rotovalo se. Co si pamatuji, odcházela dost gumová klávesnice (praskla a přestalo fungovat IP krytí). Byla podobně vyměnitelná jako u dálkového ovládání k TV.

    NORDIC ID RF601


    2) Cipherlab CPT-9500

    Běžel v tom WindowsCE (Windows Mobile) a v něm naše interní aplikace. Vše fungovalo na offline režimu. PDA ukládalo data lokálně na své úložiště, pak obsluha přišla do kanclu a data přes dock natáhla do IS. Toto se používalo tam, kde nešlo použít Piccolinky. Tj. tam, kde se obsluha musela vzdálit 50m+ od radiostanice.

    Cipherlab CPT-9500


    3) Motorola MC9500

    Začaly se nakupovat jako nástupce Cipherlab CPT-9500. Na téma Motoroly jsem kdysi sepsal zápisek. Nemá se tedy cenu opakovat. Link:


    4) 2014 - Winmate E430T ($490)

    Jednalo se o první PDA na Androidu, kupovali jsme z Taiwanu.
    Specifikace:

    Winmate E430T

    Na toto PDA jsem naladil postup na rootnutí, abychom na PDA mohli nainstalovat vnc (vyžadovalo to roota, protože to muselo snímat obrazovku). V případě potřeby si obsluha na ploše spustila VNC a my jsme se mohli připojit a pomoci jim. Toto se mnohokrát osvědčilo. Postup na rootnutí jsem našel, tak ho sem ze zajímavosti dám:

    Zajímavé je, že toto PDA se stále vyrábí :D. Koukám na to jako puk, je to stejné šasi, jen novější vnitřnosti, jmenuje se to E430RQ8.


    5) 2015 - Cilico C5D (YT)

    Opět Čína, specifikacemi a vším to vypadalo super. Zajímavé bylo, že support s námi komunikoval parádně (tímto děkuji Mr. Zhangdan). A to tak, že jsme chtěli roota, tak nám poslali firmware, kde byl root odemčený :). Když se dělal upgrade na novou verzi OS, tak opět jsme si zažádali o roota a opět nám ho z podpory poslali. Nemusel jsem tak dělat obezličky. Na PDA šlo hned nainstalovat vnc server a fungovalo to podobně jako Winmate. Jen bylo rychlejší a ve všem lepší, tedy skoro.

    Bylo to PDA s podporou dokování, takže jsme se zbavili vylámaných konektorů, které nebyly neobvyklé u Winmate.

    Specifikace zařízení:

    Cilico C5D Cilico C5D Cradle

    Problémy:

    Problém byl v tom, že ho lidi venku na ploše dokázali totálně vytopit. Když jsme dělali analýzu, jak je možné, že IP65 se vytopila, tak jsme zjistili, že ač v sobě PDA mělo drážky na těsnění, tak těsnění v těch drážkách nebylo :D. Teď se tomu směju, ale tenkrát to pěkně nasralo.
    Reklamace a další věci se pak museli řešit tak, že jsme to prostě posílali a poštovné nebylo nejlevnější.


    6) 2016 - Runbo Q5s (12kkč bez DPH)

    Pořídilo si jedno opravárenské oddělení na vlastní náklady. Celkem to vypadalo dobře. Pro nás ale chyběla čtečka čárových kódů a dokovací konektor (později to Runbo dojelo právě na to, že obsluha vyštípala microUSB). Specifikace:

    Runbo Q5s


    7) 2017 - Datalogic DL-Axis (25kkč bez DPH)

    Konečně něco, bylo dodáváno v rámci lokálních dodavatelů. PDA mělo kolem sebe ekosystém na správu, mělo v sobě vnc (nestandardní, které fungovalo jen s app od Datalogic). Čtečka čárových kódů zase o něco lepší. Bez google play, starý android, sw support tragedie. Výkon hw tristní, byl to lenoch :-/. Dělal se ve dvou verzích, jedna měla 4G, druhá ne. Dokovací konektor a vše kolem toho. Výhodou oproti předchozím zařízením byla výměnná baterie s tím, že zařízení mělo v sobě ještě jednu malou vnitřní baterií, takže šla udělat výměna velké baterie online. Specifikace:


    Datalogic DL-Axis Datalogic DL-Axis kryt Datalogic DL-Axis cradle

    Problémy:

    Těžký, pomalý, tristní sw support, problémová část s modemem, kdy se PDA chovalo divně v různé kombinaci FW vs SIM. Po vypnutí 3G sítě mělo nemálo ks problém s downgradem na 2G atd. Fakt hnus. Počáteční nadšení postupně vystřídalo zklamání za zklamáním. Nemálo z nich má i vyštípaný usb. Každopádně vydržely u nás nejdéle a po hw stránce to ustály (pády, nevytopily se atd.)


    8) 2018 - Caterpillar S30/S31(6kkč bez DPH)

    Dodací lhůty Datalogiku a jiných zařízení byly šílené. ASAP se chybějící ks začali řešit tím nejlevnějším, co bylo, což byl Caterpillar. Absence dokování i 2D čtečky se ignorovala. Prostě smůla, lepší, než papír a tužka. Byly to celkem oblíbené PDA, protože byly svižnější, než Datalogic.


    9) 2020 - Zebra TC57 (30kkč bez DPH)

    Zkoušeli jsme Motorolu, Panasonic a další, všechno šíleně drahé (40kkč+) a dodací lhůty hafec měsíců. Objevili jsme PDA od Zebry, od které jsme před tím brali termo tiskárny a další věci. Tenkrát šlo dobře sehnat TC57, podporovalo dokování, byl kolem toho velký ekosystém (možnost různého příslušenství). Super je softwarová podpora. Začnete s Androidem 8 a máte Android 11, každou chvíli vyjde patch, máte nástroje na centrální dohled a správu pda apod. Apropo, všechny nástroje on-prem končí a Zebra je začíná poskytovat jen v rámci svého cloudu. K aktuálnímu sw se lze dostat i bez supportu. Mají i placené doručování aktualizací asap formou LifeGuard programu. Čtečka čárových kódů je opět úplně někde jinde. Svižnost zařízení je parádní, má spoustu možností nastavování atd. PDA je oproti Datalogicu lehké. Specifikace:

    Zebra TC57 Zebra TC57 kryt Zebra TC57 Cradle

    Dělají se myslím celkem tři modely, aspoň tři jdou běžně sehnat:


    Problémy:

    Bez care packu / placené podpory, budete mít velké problémy. U dvou PDA přestal zaostřovat foťák (používáme hodně, bez něj to nejde), cenová nabídka na opravu: 20kkč. Na jednom byl totálně rozflákaný display, cenová nabídka na opravu: 20kkč.
    Fatálnější problém nastal nyní, kdy všechny dokovací stanice starší 2 roky, začaly vykazovat problémy s rychlostí nabíjení. PDA má tři rychlosti: Slowly(11h), Normal(3h), Rapidly (2h). Všechny starší dokovací stanice jedou jen v režimu Slowly. Málokdy se je přinutí dát do lepšího režimu. Nejdříve zpomalovaly na normal, pak problikávaly na slowly a pak už na něm zůstaly. Obsluha to nehlásila do doby, než se nabíjelo PDA jen slowly, protože pak se pro ně PDA stalo nepoužitelným (nabíjelo se pomaleji, než vybíjelo). Měli na to techniku, že když promačkají konektor na doku, tak se to chytne, ale to jim vydrželo jen pár měsíců. Chyba jednoznačně v doku, konkrétně v konektoru. Když jsem to rozebral a pořádně pročistil, tak se to začalo chovat korektně, ale během dne to opět zdegradovalo. Je to něco přímo v konektoru toho doku, který už víc rozebrat nejde. Je to velký fuck-up. Nejen tedy, že servis bez care packu nefunguje, ale ještě takový řetězový průser s dokovacími stanicemi. Byli jsme se vším nadmíru spokojeni, ale smůla, no.


    10) 2022 - Zebra TC26 (13,5kkč bez DPH)

    Tato Zebra před tím nebývala moc skladem, nebyl k ní dock, nemá dokovací konektor atd. Nyní je ale situace jiná. Na trhu je hafec modelů této řady, sice má jen usb-c, ale dělá se pro ní i usb-c dock. Namátkou existují tyto modely:

    Specifikace:

    Modely, co mají 64GB úložiště, mají i 4GB RAM, takže už jen kvůli tomu se vyplatí. Dále vyšší modely mají stejnou čtečku čárových kódů (SE4710) jako TC57. Jako bonus, je možné si koupit model s extra velkou baterií. Cena nejvyššího modelu je pak jen 13,5kkč bez DPH, což je o víc jak o polovinu než TC57. SW support stejný.

    Vize je vykašlat se už na doky. Nejsou potřeba. Nakoupíme hafec magnetických usb-c kabelů, co podporují dobíjení i data a je vyřešeno. Ve finále tedy TC26BK-11A442-A6 + kryt + magnetický usb-c a vypadá to, že bychom se mohli dostat na 100% spokojenost. Zatím nemáme jediný ks, budeme objednávat, ale kolegové v zahraničí už používají a spokojenost.

    Pokud někdo chcete vidět, jaký má Zebra sw support, tak viz releasy androidů/patchů: TC26 - gsm version



    Závěr

    Byla to dlouhá cesta, od rádia a offline řešení, přes číňany bez podpory EU pásem GSM apod., přes nevyhovující ks až konečně k nějakému řešení, které funguje spolehlivě, online, má support, dohled a cena není 40kkč+. Každé zařízení se vžy pořídilo v jednom ks, otestovalo na IT, předalo k otestování do provozu na delší dobu a až pak se začalo nakupovat ve větším. Stará zařízení jsou vyřazena až v době, kdy je obsluha poškodí, nebo nějak sami odejdou. Jedná se tedy vždy o postupný nákup a v oběhu jsou třeba tři různé značky/modely apod.

    Nezmínil jsem tu zařízení, které prošly rukama, nebo jen specifikacemi, ale bylo jich hodně. Slibně vypadaly průmyslové PDA a tablety od Panasonicu (myslím, že to začínalo FZ-něco), ale dodací lhůty půl roku a cena skoro 40kkč byl problém. Ono u spousty věcí byly dodací lhůty půl roku. I ten Číňan to dokáže do ČR dodat do 14 dní.

    Každopádně nedávno u nás byl týpek předvádět japonská PDA a zavládlo super nadšení. Bohužel ty PDA nejsou pro nás, protože nemají v sobě GSM modem. Jedou jen přes wifi, ale mají totálně super čtečku čárových kódů a na baterii vydrží několik dní (asi proto, že nemusí mít gsm modem). Je to firma Keyence a jejich čtečky fakt umí kouzlit. Mají už české zastoupení a umí číst hafec čárových kódů najednou (dávkové čtení), umí číst třeba na 7m, umí číst silně poškozené čárové kódy a umí i vytěžovat data ze štítků (tj. umí číst i text, nejen čárové kódy). Být skladník, tak je to věc, co bych chtěl. Pro nás bohužel díky absenci GSM nepoužitelné :-/. Když se podíváte třeba sem dolu, tak uvidíte ty možnosti. Vše jsme si testovali a je to pravda, fakt to umí a rychle. Navíc ty PDA jsou šíleně lehký.

    Zdar Max

    PS: Nějaké zkušenosti u vás? Tipy?        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.8.2022 10:08 Ariczek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Česká pošta instalovala Zebra TC 55 pro doručovatele od roku 2017. Popis projektu

    Později přešla na novější modely - nevím teď už jaké... a evidentně obdobný model Zebry používá i DPD.

    Max avatar 26.8.2022 10:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Ano, viděl jsem je u nich. Je to asi nejlepší možné řešení (myslím PDA od Zebry). U nás v té době nastupoval Datalogic, který fungoval pomalu až doteď. Není to tak, že bychom ve zmíněných letech dělali vždy komplet obměnu. Obměna se vždy dělala formou nákupu za rozbitý model s nerentabilní opravou. Je tedy třeba brát ty roky s rezervou.
    Při výběru se vždy hledělo na dostupnost a věci okolo. Je možné, že Zebra v té době tady moc ohledně pda nepůsobila a nebyla u prodejců a unikla nám z očí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.8.2022 10:57 Ariczek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Na ten projekt ČP mám osobní vzpomínky, z pozice SW vývojáře platebního terminálu jsem se na něm podílel.

    Depo Hybernská (kterého se koukám ČP aktuálně zbavuje) bylo pilotní depo, byl jsem na něm někdy i 2x denně (ráno před, a pak po návratu doručovatelů) získávat logy a zpovídat doručovatele, co kde nefungovalo...

    I lidi za firmu Kodys jsem tam občas potkal - dělali support na Zebry. Jeden z problémů co řešili bylo, že PDA náhodně (sporadicky) na pár vteřin vytuhne/zčerná obrazovka... problém po pár týdnech našli v tom, že OS měl natvrdo URL na ntpdate servery pro sync času, no a ty adresy nebyly dostupné z privátní APNky těch PDA. A když se o ten sync času PDA poksuilo v nějakou specifickou dobu (tehdy když PDA bylo tuším probouzeno...?) tak zablblo GUI.
    Max avatar 26.8.2022 11:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    My jsme se právě od roku 2014 pokoušeli o plně online variantu přes web app, takže logy na PDA nebyly žádné. Sondovali jsme tedy u uživatelů jen ovládání, spokojenost, výtky apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.8.2022 17:47 Ariczek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    To bohužel tady zrovna moc nešlo... PDA měly v sobě jen 3G moduly, a poměrně osekané tarify SIM (řešila se vzdálená správa s aktualizací řádově 100MB plošně jako problém...).

    Navíc se primárně řešila stabilita bluetooth/ppp spojení na platební terminál. Logování bylo posilováno, takže vygenerovalo cca 1-2 GB logů na jedno zařízení za den... Což se std do terminálu ani nevešlo, takže tam byly microSD karty...

    Jinak přidaná hodnota tohohle řešení (PDA s bussiness appkou a přes BT připojený POS terminál pro platby) byla tiskárna na POS. Takže PDA rovnou tiskne i svoje účtenky/doručenky.
    Max avatar 26.8.2022 20:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Jj, vím o tiskárnách přes BT a další věci okolo jako platební terminály apod.
    My jedeme malé počty a trochu jiné použití. Nelze to porovnávat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.8.2022 14:39 rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Já se zeptám asi úplně hloupě, ale co umí takové průmyslové PDA oproti třeba běžnému (současnému) telefonu? Tipl bych si třeba ergonomii (např. ten poslední Japonský vypadá dobře), ale některé ty modely mi naopak přišly dost hrozný. Ani softwarově nebo hardwarově to nijak neoslní a navíc ta cena... Takže mi zřejmě něco podstatnýho uniká.
    26.8.2022 15:05 Bugsa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Taky by mě to zajímalo. Hlavně ty novější, s Androidem, vypadají jak standardní lowspec telefony. V čem je ta přidaná hodnota PDA?
    Max avatar 26.8.2022 15:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Splňují IP (včetně odolnosti na hrubější zacházení), což pokud si vzpomeneš, jak to bylo kolem roku 2015, ale i později, tak nic moc u běžných telefonů.
    Splňují vyměnitelnou baterií (někde máš místa, kde provoz jede kontinuálně a zařízení se nestačí dobíjet, máš doky jen s bateriemi a obsluha si za běhu mění baterie).
    Podpora nabíjení v rámci kolébky / dokovací stanice. Nemůžeš uživatelům dát normální kabel, do roka ti vyštípou konektory. Jak už jsem psal, dnes už to lze řešit magnetickým konektorem / kabelem.
    Čtečka čárových kódů také není vůbec běžná součást normálních telefonů a louskat věci přes normální foťák je pomalý.
    Příslušenství je velmi důležité, různá náramníky, pistole apod.
    V případě problémů ti servis zařízení vymění a nějaké škrábance neřeší, jelikož je to určeno pro takové provozy. Pokud jsi mimo záruku, máš možnost servisních smluv.
    Výrobci pak dodávají možnost třeba centrální správy všech PDA, různé úpravy nastavení atd.
    Záruka dlouhodobé podpory, viz zebra, nejde jen o sw podporu, ale jde o to, že to zařízení budou vyrábět hafec let, nebudeš mít tak problémy s příslušnstvím a dalšími věcmi.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Gréta avatar 30.8.2022 11:46 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti

    Splňují IP (včetně odolnosti na hrubější zacházení),

    se ale neztahuje asi na usb konektory koukám :D ;D

    27.8.2022 01:14 bEKO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Môžeš napísať niečo viac o hromadnej správe, ktorú používate?
    27.8.2022 11:17 Ariczek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    Česká Pošta používá std nástroj Zebry: Stage-ování. Vygeneruje se QR kód a ten se naskenuje na depu na všech zařízeních.
    8.9.2022 21:29 vomacka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Průmyslová PDA: Přehled a zkušenosti
    U nas se pouziva / dodava zakaznikum Ingenico Moby M70. Pomala sracka se starym androidem, ale ma to platebni terminal s certifikaci (ano, mame trochu jine pozadavky :-) ). Plus teda lifetime support.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.