abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 525 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Křesla, lenost a NetBSD

    30.8.2006 23:43 | Přečteno: 1071× | poslední úprava: 30.8.2006 23:45

    Porušil jsem svoje předsevzetí. Kdysi a to už je dost dlouho, jsem se rozhodl, že nebudu pracovat manuálně. Od svých patnácti let do svých čtyřiceti čtyř let jsem tak poctivě se živil. Potom jsem se začal zabývat šamanstvím, jak by se dost často psychoterapie dala nazvat a usoudil jsem, že není vhodné a ani nutné abych vyvíjel nějakou nadměrnou tělesnou činnost. Tedy mimo sportu a chůze. Vzorem mi jsou britští gentlemani z devatenáctého a první poloviny dvacátého století.

    Jak jsem si předsevzal, tak jsem i činil. V případě, že jsem potřeboval něco doma udělat najmul jsem si sílu. Na úklid mám paní, na údržbu bytového zařízení, Tomáše. Potřebuji-li pověsit obrázky zavolám Tomáše. Opravit cokoliv zavolám Tomáše. Všechno co Tomáš umí , přesněji skoro všechno, umím také. Tomáš má ale zlaté ruce. Ten když něco dělá, tak to vypadá, že to nic není a dělá se to vlastně samo. Tak dobrý bohužel nejsem. Také mám svá předsevzetí a ty dodržuji. Ty kolem manuální činnosti mi jejich dodržování jde skvěle. Až na dnešek.

    Justýna přivezla nová křesla, jejichž výběrem jsem ji pověřil. Měla v poslední době, takovou utkvělou představu že je potřebuji. Mě ty staré stačily, ale když jinak nedala, tak jsem souhlasil Měla radost. Ona má vždy radost, když ji svěřím z mého hlediska naprosto nepodstatnou věc jako je výběr nové kuchyně, křesel či jiných, z mého hlediska zcela okrajových záležitosti.

    Křesla byla v krabicích, protože jsou z IKEA. V IKEA jsem vlastně nakupoval poprvé. Tedy nakupoval, já pouze zaplatil. Justýna byla zvědavá jak se křesla budou vyjímat v mé pracovně. Neříkala nic takového, tak je slož. Očekávala, že řeknu: „Zavolám Tomášovi a až bude mít čas, tak je složí.” Viděl jsem, že nečeká, že bych to byl schopen udělat sám. Moc mi nevěřila moje povídačky o tom co všechno umím v oblasti ručních prací. Spíš mě podezírala z toho, že jsem nešika, který se stydí za to, že má obě ruce levé.

    Necítím ji potřebu nijak přesvědčovat. lenost zatím vždy zvítězila nad pokušením ji dokázat, že je to jinak. Ono to pokušení konečně nikdy nebylo zas až tak velké. Ale dnes jsem neodolal tomu smutnému pohledu a řekl jsem: „Tak já jedno staré křeslo rozeberu a na jeho místo dám to nové.” Zrušit staré křeslo byla otázka několika minut. Poté jsem rozbalil krabici, zběžně se podíval na návod a za chvíli jsem měl jedno křeslo pohromadě. Není to nic složitého. Pár vrutů, a hotovo. A když už jsem byl v tom tak jsem rozebral druhé staré křeslo a postavil i to druhé nové. Opět otázka několika minut. Justýna mě sledovala a pak jen poznamenala: „Jsem nečekala, že se u toho ani nebudeš rozčilovat.” Pobavilo mě to. Mám mimo dalšího vzdělání dva výuční listy, vyučil jsem se v údržbě. Léta jezdil na lodi, kde je člověk též vlastně i údržbářem a uklizečkou. A po všech těch letech, se díky vlastní lenosti nakonec dostal do pozice člověka, který si podle představ druhých málem neumí ani uvařit vodu na čaj. Ale šlo mi to a byl jsem rád, že ještě mám možnost v nejhorším uživít se i rukama.

    Hrál jsem si v poslední době hodně z NetBSD, a z některými konsolovými nástroji. Naladil jsem si rádio a zjistil jsem, že místo Winampu stačí mít jak v Linuxu tak v BSD, v jakémkoliv, nainstalován gxine a funguje to podobně jako Winamp. Klepnu na odkaz na webu a sanice se mi naladí sama v gxine. Moc mě to potěšilo, že to takhle funguje. Jinak jsem zkoušel nainstalovat většinu aplikací, které v NetBSD používám z pkgsrc. Dřív jsem upřednostňoval instalaci balíčků za pomoci pkg_add z ftp. Jenže ta velmi často hapruje a z pkgsrc je sice delší ale spolehlivější. Aspoň u NetBSD. Navíc jsem přestal v grafice používat všechny ty vymyšlenosti jako je Xfce4, Fluxbox a jiné zbytečné libůstky.

    Jako „tvrdý hoch,” používám TWM. Musím říci, že jsem s ním maximálně spokojený. Co potřebuji spustit, spustím v xtermu, těch můžu mít na ploše kolik potřebuji, pokud chci mít přehled co kde mám, tak je k dispozici utilitka TWM Icon manager a žádný problém. Vše se rychle spouští. A protože chci mít i některé věci jako je třeba Kaffeine, K3b nainstaloval jsem KDEbase a KDEmultimedia, takže mám k dispozici i v grafice emulátor konsole a v té lze bezproblémově psát ve VIM a to česky, protože mám pro grafiku nastavenou v XF86conf cz_qwerty a v konsoli se mi zobrazují i české znaky. tedy má to malinký háček, že „ě,š,ř,ů.” se ukazují jen obdélníčky, které ale se zobrazují například při zkopírování do Firefoxu zcela korektně. V gvimu to neumím nastavit. Tam se mi zjevují jakési paznaky. Ale ve VIM v emulátoru, se krásně česky píše.

    Mám pocit, že jsem někde viděl konfigurák na správné nastavení fontů pro X a co a jaké fonty doinstalovat, ale nevím přesně kde. Časem to najdu. V grafice funguje i aspell-czech, který je součástí distribuce. Vůbec zatím všechno co jsem potřeboval jak do konsole, tak do grafiky jsem nainstaloval z oficiálních zdrojů. Docela jsem z toho překvapený kolik toho od NetBSD 2.0. kdy jsem NetBSD instaloval poprvé přibylo a v jaké kvalitě. V podstatě žádné problémy. Sice je fakt, že je potřeba dost věcí dopsat a musí se číst manuál, ale to není na překážku. Ta stabilita NetBSD i jeho rychlost je fajn.

    Jinak stejně většinu věcí dělám v konsoli a mít v ní možnost česky psát, tak snad ani grafiku skoro na nic nepoužívám. Pouze když si chci zachatovat, tak to v elinksu moc nejde. Na to také potřebuji Firefox. Na ripování cd používám ABCDE a jsem rád, že jsem ten tip dostal. Je to šikovná věc a tak jednoduchý způsob ovládání, že je to až neuvěřitelné. Napíše se jeden příkaz a už to jede. Krásně přehledné, vím co se tam děje a rychlé. Jo jo zlatá konsole. I to rádio mi v ní za pomoci VLC hraje. Dokonce jsem na radiu Česko objevil, že se tam vysílají kursy angličtiny od BBC. Ty mám rád, jsou skutečně kvalitní.

           

    Hodnocení: 36 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.8.2006 00:39 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křesla, lenost a NetBSD
    Hola, jak se jmenuje ten pořad s tou angličtinou, chtěl bych si to nacpat jako podcast ale nemůžu to nikde najít. :-)
    31.8.2006 00:51 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křesla, lenost a NetBSD
    http://www.radiotv.cz/internet/ a potom otevřít radio Česko
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    31.8.2006 01:07 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křesla, lenost a NetBSD
    Díky, snad jenom pokud by si je chtěl taky někdo stáhnout, tak je najde přímo na webu BBC. English Express. Podcast jsem nenašel, jen podcast na celé vysílání toho rádia a to nechci :-)
    nooneanymore avatar 31.8.2006 17:47 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křesla, lenost a NetBSD
    Vtipné, ale ty předložky... Nepíše se "z NetBSD" ale "s NetBSD".
    31.8.2006 19:09 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křesla, lenost a NetBSD
    Na lodi? Závidím. Jel jsem na bezmotorovém přívozu v Hřensku a od tehdá si řikám, že ti chlapi co tam převáží člověka za 5Kč mají hezkou práci. Těch 5Kč je sice dost málo, ale určitě je to dotované...
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    vladka avatar 31.8.2006 20:00 vladka | skóre: 23 | blog: vladimiruv | Hlučín, Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křesla, lenost a NetBSD
    The ability to mumble about inodes is the key to social success at a UNIX gurus' cocktail party.
    31.8.2006 21:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křesla, lenost a NetBSD
    No jasně, že to zkusím. A pozdravujte Vladimíra :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    vladka avatar 31.8.2006 22:04 vladka | skóre: 23 | blog: vladimiruv | Hlučín, Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křesla, lenost a NetBSD
    Fonty už v systému jsou, aby byly systémem použity, stačí provést náhradu iso8859-1 -> iso8859-2 v druhých sloupečcích souborů /usr/X11R6/lib/X11/fonts/{75dpi,100dpi,misc}/fonts.alias.
    The ability to mumble about inodes is the key to social success at a UNIX gurus' cocktail party.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.