abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.4. 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 891 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Poznámky k Solarisu

    7.9.2008 12:38 | Přečteno: 1329×

    Po týdnu opět zmínka o Solarisu. Učí mě pokoře a důslednosti. Skoro vše je v angličtině a než číst ty strojové překlady, tak raději fakt anglicky. Solaris mi šlape. Zdá se mi, ostatně jako každý nový koště, že Solaris dobře mete. Celý týden jsem mu věnoval skoro každou chvilku svého volného času. Zkusil jsem si ještě několikrát instalaci, jak Solaris 10, OpenSolaris, tak i jiných klonů.Třeba Belenix. Nakonec jsme se vrátil ke „klasice.” Solaris 10. Hraji si s tím. Je to můj způsob učení se. Objevuji při každé další instalaci chyby. Staré odstraňuji, nové mě zaskakují. Čtu dokumentaci a najednou začínám mít tušení o čem, že to je. K tomu se učím další a další věci.

    Při těch několika opakovaných instalací jsem přišel na to, že je možné nastavit například v xorg.conf bezproblémově „cz_qwerty plus us.”Ale až po upgradu chodí bez chyby.

    	Identifier  "Keyboard0"
    Driver "kbd"
    Option "XkbRules" "xorg"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "us,cz_qwerty"
    Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"

    Před upgradem šlo strašně těžko přepínání z angličtiny do češtiny. Zpět to nešlo vůbec. Dále jsem objevil možnost přidání přehrávačů videa Tady. Používám už tradičně VLC a Xine. Obé hraje bezproblémově. Není tam toho mnoho, ale funguje to. Je tam celkem slušný návod jak na to, není třeba se o tom zbytečně rozepisovat. Televizní kartu a skype jsem zatím nerozchodil. Proto mám ještě na disku Slackware. Dopsal jsem do Grubu /boot/grub/menu.lst (v OpenSolaris je to /rpool/boot/grub/menu.lst)

     title Solaris 10 5/08
    s10x_u5wos_10 X86
    kernel /platform/i86pc/multiboot
    module /platform/i86pc/boot_archive
    title Slackware
    root (hd0,1)
    chainloader +1
    A dá se Slackware bezproblémově spouštět. Mám ho kvůli K3b a televizi, neboť jsem líný vypisovat příkazy do konsole, když chci pálit. Možná zkusím nějaké ty pálící programy pro Gnome. S těmi zkušenost moc nemám. Jak už jsem řekl televizi a skype jsem na Solarisu 10 nerozchodil. Zatím. Pokud někdo chce užívat VIM, jak v grafice, tak v terminálu, musí přidat do .vimrc řádek:
    set encoding=utf-8
    Pokud ho tam nepřidáte, budete mít potíže psát ve VIM česky.

    Zatím zkoumám co všechno mi může přinést ZFS. Nějak nevidím pro sebe zvláštní využití. Ale asi je to jen otázka informovanosti. Jako konečně u všeho. Zkoumám možnosti přidávání aplikací. V tom se mi Solaris zdá slabší. Je toho podstatně méně, než v Linuxu nebo třeba ve FreeBSD. Možná je to jen mojí nezkušeností. Naučil jsem se za pomoci pkgadd sem tam něco přidat. Plus Blastwave tam za pomoci

    /opt/csw/bin/ pkg-get
    a v lifewithsolaris za pomoci
    /opt/LWS/bin/pkg-admin
    V Belenixu je krásná utilitka
    get-pkgs
    Ta přidává multimedia. Nebylo potřeba ji nijak konfigurovat. Ale u Belenixu byl problém, že mi opakovaně nenašel zvukovku a vypisoval při pokusu o přehrání čehokoliv unknown error. Zkoušel jsem to různě přenastavit a nic. Chyba mezi klávesnicí a židlí a nebo jen bug? Kdo ví? Ještě se naučit kompilovat v Solarisu ze zdrojáků a pak třeba bude s aplikacemi veseleji. Tak to je asi všechno. Pokračování zas někdy.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.9.2008 19:37 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Zrovna jsem po půlroce použil k pálení Brasero (pro Gnome) a musím říct, že mě příjemně překvapilo - jednoduché intuitivní rozhraní, funguje to úplně samo.
    7.9.2008 20:19 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    No zkusím, tak díky za tip.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Zdenek.Z avatar 8.9.2008 01:30 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    K3b na Solarisu není? Já měl za to, že pro Solaris je celé KDE. Aspoň já KDE na Solarisu (9, tuším) ve škole používal. Ale pálit jsem tam nezkoušel, tak nevím, jestli tam bylo i K3b (asi ne, byli to tencí klienti :-)). Koaždopádně K3b stejně samo o sobě pálit neumí, je to jen frontend k programům jako cdrecord a ten na Solarisu je určitě (slyšel jsem, že to snad je i původně software ze Solarisu, ze kterého něj byl teprve portovaný na Linux, ale to ověřené nemám). Takže si myslím, že by s k3b neměl být problém.
    8.9.2008 09:26 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    No KDE mi staci na Linuxu a tam steljne pouzivam jen neco. K3b plus nejake knihovny, myslim kdelibs aby K3b fungovalo. Jinak na Slackwaru jen a jen Xfce4 nebo Fluxbox. Nejsem fanda KDE. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Zdenek.Z avatar 8.9.2008 09:30 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Jasně. Co jsem chtěl říct je to, že když na Solarisu běží KDE a programy, které používá K3b jako backend, tak tam pravděpodobně půjde i K3b.
    8.9.2008 10:00 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Copak mate za zvukovku? Mohl byste poslat jeji PCI ID (vendor a device cisla z vystupu /usr/X11/bin/scanpci)? Moinaka (spolutvurce BeleniXu) by to mohlo zajimat. Mozna se ale jedna o kartu, ke ktere je k dispozici pouze "spatne siritelny" ovladac od treti strany.

    S televizni kartou bude asi problem. Na sf.net lze najit strasi projekt, ktery kdysi davno obalil Linuxovy bt848 ovladac, ale tyhle karty uz se roky nevyrabi. Bohuzel se nenasel nikdo, kdo by prislusny subsystem v Solarisu navrhnul a rozvijel. Sice je k dispozici vrstva pro V4L2, ale ta se uziva pouze pro webkamery.

    Skype - da se, v BrandZ zone. Nativni port z nezverejnitelnych duvodu prozatim neni k dispozici.

    Btw. mate-li desitku, neprehlednete adresar /usr/sfw/bin (a take by se nekdy mohl hodit obsah souboru /var/sadm/install/contents) ;-)
    8.9.2008 11:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Díky, udělám jak říkate, jsem rád, že mé počínání berete takhle. Holt škoda, že už se asi těžko ve svém věku naučím si i něco napsat. :-) Programovaní asi není moje nejsilnější stránka.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    8.9.2008 14:37 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Ja (a nejen ja) ocenim, kdyz se na Solaris podiva nekdo bez zkusenosti s nim a pise o tom. Umoznuje to nam, kteri se venujeme jeho vyvoji, se poucit :-) A rozhodne neni cilem vas nutit k programovani :-)
    8.9.2008 14:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Já neberu, že mě někdo nutí, jen je mi líto, že jsem začal až tak pozdě. V padesáti se vůbec zajímat o IT. Tak mám mezery ve vzdělání. I když se dost zajímám, cítím, že už to nejde jako kdysi. :-) Ale Solaris a vůbec Unix mě baví.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    xxxs avatar 8.9.2008 18:16 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    ja mam o dvadsat menej a pripadas mi pruznejsi, co sa ucenia tyka. takze nie je to az take zle.
    pavlix avatar 9.9.2008 00:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Člověk nemusí programovat, aby v IT oboru objevil zajímavé věci. Nebo může programovat "trošku".

    Větší handicap je podle mě ta ruština místo angličtiny. Každému se líbí jiné jazyky ale aktuální informace v IT se bez angličtiny shánějí velmi těžko.

    Solaris nemám, ale unixy mě baví obecně :), ale není to všechno :D. Nejhorší je zkejsnout na jednom OS a jednom nástroji pro jednu věc a nevidět za roh. Pro většinu lidí jsou to windows, ale problém není v nich samotných ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.9.2008 06:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Taqk naštěstí mluvím a čtu rusky jako anglicky. Ale v češtině informace jsou nejlepší. Pro mne. :-) A na jednom operačním systemu nehodlám uváznout.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    30.9.2008 12:16 Krtivoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poznámky k Solarisu
    Poznámka "Pro většinu lidí jsou to windows, ale problém není v nich samotných" mě krásně navedla na relaci v rozhlase kterou jsem nedávno zaslech při návštěvě toalety v restaraci nedaleko Strakonic. Zaujala mne natolik že jsem na záchodě zůstal až do jejího konce, čehož jsem nakonec litoval, neb to podráždilo mé nervi. Ministerstvo "nevím které" vypsalo zakázku na dodání licencí operačních systémů pro celou statní správu měsíc před vypršením. Zakázka bratru za 4 miliardy Kč. I přes nařízení evropské unie nevzalo v potaz svobodný software. No škoda mohl státní aparát ušetřit hodně peněz.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.