abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Instalace Debianu na starém Macbooku

    16.2.2017 21:16 | Přečteno: 1199× | Linux | poslední úprava: 16.2.2017 21:16

    Před časem jsem se už poněkud naštval při zjištění, že na svůj Macbook nemůžu nainstalovat některé novější aplikace, tak jsem se rozhodl, že si pořídím novější systém.

    Situace a motivace

    Můj Macbook je poněkud starší model Macbook White 3,1. Je to model z roku 2007, pořízený v lednu 2008. Od té doby sloužil vcelku bez problémů. V posledních 2 letech ho dohnalo stáří. Prošoupal se kablík do displeje (oprava cca 1000 Kč), koupil jsem novou baterii (neorig asi 1800 Kč, originální se shání špatně a poštovné je drahé) a začala blbnout nabíječka. Z toho posledního ovšem podezřívám nenechavé dítě a trochu slin.

    Na mém Macbooku běžel systém 10.6 (Snow Leopard). Ještě by tam fungoval 10.7 (Lion), který se mimochodem ještě stále dá objednat za 20 dolarů. O tom, jak je to dávná historie se udělejte představu podle data vydání - 10.6 vyšel v srpnu 2009, 10.7 potom v červenci 2011, aby byl nahrazen verzí 10.8 v červenci 2012. Vyšší verze by šly nainstalovat pomocí různých hacků, ale ne vše by fungovalo správně (ostatně i ve verzi 10.6 byly problémy, například s kamerkou). Mimochodem, poslední placená verze byla 10.8, novější verze už jsou zdarma v AppStoru, jenom je musíte nainstalovat včas, než je Apple stáhne z obchodu. Samozřejmě s každou novou verzí se posune čára, pod kterou Apple nepodporuje starší modely.

    Systém sice funguje pořád dobře, ale některé aplikace nepodporují tak starou verzi systému, třeba novější Javu nenainstalujete. Posun na verzi 10.7 by sice situaci vylepšil, ale asi jenom na krátkou dobu, pak bych řešeil stejný problém.

    Před instalací Linuxu

    Před přechodem na Linux je dobré si rozmyslet, jaká data chceme z původního systému přenést. Některé aplikace používají proprietární formáty ke skladování dat, které se dost špatně zpracovávají bez běžícího systému Mac OS. Je třeba na to myslet ještě před instalací nového systému. Já jsem měl výhodu, že jsem instaloval na nový disk, takže můžu prohodit disky a nabootovat znovu Mac OS.

    Například aplikace (Apple) Mail používá nestandarní formát, kdy každá zpráva je v jednom souboru, který na začátku obsahuje jakési číslo a na konci jakési XML. Nenašel jsem způsob, jak ho importovat do Linuxu (pominu-li psaní vlastní utility ). Stejně se dá říct, že iWorks (Office od Apple) má nestandardní formáty, ale dají se exportovat do MS Wordu. Potom je spousta aplikací od různých vývojářů a není jisté, jestli se podaří najít vhodný způsob, jak data přetáhnout do Linuxu.

    Taky je dobré zamyslet se nad exportem uložených hesel. Hromadně exportovat nejdou. Existuje nějaký hack, který ale stejně vyžaduje klik pro každé heslo. Docela otrava. Výsledkem je nepříliš přehledný textový soubor.

    Příprava na instalací

    Pročetl jsem spoustu článků o instalaci Linuxu a Debianu na Macbooky. Většina z nich byla staršího data (většinou přes 5 let). Debianí Wiki má dobré informace, ale bohužel není z ní poznat, co je aktuální. Připravoval jsem na různé problémy, ale nakonec se ukázalo, že zbytečně.

    Samozřejmostí je záloha dat. Trvala docela dlouho, nejspíš kvůli rychlosti externího disku. Navíc je Mac OS přeborník ve vyrábění spousty malých souborů, myslím, že jenom v mém v domácím adresáři jich bylo přes 100 000.

    Instalace

    K instalaci jsem si připravil bootovatelný USB flash disk. Na stránkách Debianu je jednoduchý návod pro Linux a složité návody pro Windows a Mac OS. Naštěstí mi síťový disk běží taky na Linuxu, takže příprava byla hodně přímočará.

    Potom jsem MacBook vypnul a prohodil disky. Koupil jsem SSD Corsair MX300 ve velikosti 275 GB. Asi by šel použít skoro každý, ale tenhle byl jediný, o kterém jsem se dočetl, že určitě je kompatibilní (řadič je SATA I) a zároveň šel sehnat za rozumnou cenu (v CZC měli skladem, asi týden poté, co jsem koupil se změnil status na "Na objednání" a zároveň zlevnil asi o stovku).

    Následovala standardní instalace Debianu. Jediné odchylky, co jsem zaznamenal byly, že při dělení disku přibyl 512MB oddíl na začátku (asi kvůli EFI) a chtělo to po mně firmware pro čip na wifi (b43/ucode11.fw). Jednodušší ovšem je nainstalovat ten firmware až potom, na debianní wiki je to pěkně popsané, akce asi na 2 minuty. Trochu jsem váhal, když mi instalátor nabídl na systém 10 GB, což mi přišlo málo. Mac OS používal asi 30 GB, ale nakonec mám ještě 3 GB volného místa.

    Po rebootu by už měl naběhnout linux. Není potřeba žádných dodatečných akcí, které popisují starší články. U mě se to drobet zadrhlo, ale po dalším restartu už to bylo v pořádku.

    Po instalaci

    Na novém Linuxu je třeba si nastavit věci tak, aby se s ním pohodlně dělalo. Jelikož jsem Linux dlouho na desktopu neměl, tak jsem nevěděl, jaké prostředí zvolit. Postupně jsem vyzkoušel všechny a nakonec zakotvil u KDE. Gnome mi přišlo horší, některé verze dokonce nepoužitelné (napodobovaly vzhled Mac OS, ale vývojáři nějak zapoměli, že to lidi budou chtít používat).

    Postupně se teď prokousávám různým nastavením. Kvůli staré poště musím ještě jednou přebootovat do Mac OS.

    Co mi opravdu v Linuxu nevyhovuje, je rozložení klávesnice. Měl jsem svoje vlastní rozložení, kde byly speciální znay na stejných místech jako na anglické klávesnici, ale na české je to jinak a pořád tápu, jak napsat jednoduché znaky jako závorka nebo dvojtečka (mám anglickou klávesnici bez přelepek). Na Mac OS jsem na to našel aplikaci, na Linux zatím ne. Budu to muset napsat ručne do konfiguráku.

    Zajímavé je, že v Mac OS jde naklikat prohození kláves Ctrl, CapsLock atd. V Linuxu to taky jde, ale ve Windows jsem to zatím nenašel (v práci trpím).

    Nefunguje mi kamera nad displejem, což není žádná škoda, protože videohovory se dnes dělají spíš z telefonu. Ostatně ani na původním systému to nefungovalo moc dobře.

    Ještě si nejsem jistý funkčností bluetooth, moc ho na počítači nepoužívám.

    Zjistil jsem, že touchpad umí rozeznat 3 prsty. V systému Mac OS 10.6 fungovaly jenom 2.

    Porovnání starého a nového

    Mac OS s špatně porovnává s Linuxem, protože Linux je dost různorodý. Zkusím tedy porovnat s mým aktuálním nastavením KDE.

    Nový systém nabootuje za 35s (od stisknutí tlačítka). Mac OS bootoval celou věčnost, možná i přes 2 minuty. Můj stařičký počítač s Celeronem na 400 MHz nabootoval za 1 minutu (pravda, s jádrem na míru). Tady je rozhodně lepší Linux.

    Grafické provedení uživatelského rozhraní má Mac OS líbivější. Vyhovovalo mi. KDE se snaží, ale na Mac OS pořád nemá.

    Ovládání z klávesnice mi víc sedlo na Mac OS, a to z jednoho důvodu -- v Mac OS jsou klávesové zkratky konzistentní a skvěle skloubené pro 2 typy činností - klikání v GUI a příkazovou řádku. Tam kde se běžně v grafickém prostředí (jak ve Windows, tak v Linuxu) používá ve zkratce klávesa Ctrl (např. Ctrl-v, Ctrl-c), používá Mac OS klávesu Cmd (obdoba Windowsí klávesy). Tím pádem pro terminál zůstala volná klávesa Ctrl, která tam funguje jak jsme zvyklí z Linuxu a navíc tam fungují i zkratky s Cmd. Navíc mi v Mac OS fungovaly i "Emacsové" zkratky Ctrl-a, Ctrl-e, Ctrl-k.

    Nastavení aplikací je v Mac OS slabé. Obecně Steve ví nejlíp, jak to má vypadat a když už nějaké nastavení musí být, tak mi přijde, že to nemám úplně pod kontrolou. Týká se to hlavně aplikací od Apple, ale i jiní vývojáři tento zvyk přejímají. Tady Linux vede o několik řádů.

    V otázce výměny a konverze dat si neodpustím rýpnutí do Apple. Většinou někdo (třeba Steve) vymyslí nějakou skvělou vlastnost a inženýři to potom musejí naimplementovat. Ve výsledku je to docela složité, ale dají si tu práci a funguje to dobře ve většině případů. Často se musí odchýlit od zavedených standardů. Pokud to člověk potřebuje použít malinko jinak, často tvrdě narazí a nejde to. Viz například výše zmíněné skladování zpráv v aplikaci Mail. Podle některých blogů tento formát aplikace nedovedla zpětně naimportovat (např. z jiného počítače). Nedivil bych se, kdyby iPhony fungovaly na Applím routeru rychleji, než telefony s Androidem.

    Na druhou stranu, docela mě příjemně překvapilo masivní používání databáze SQLite3. Většinou by z toho po chvilce studia šla vylámat data. Stejně tak má Apple konzistentní formát na konfiguráky. Je to vlastně jednoduché XML, někdy nějak binárně zakódované. Pro většinu aplikací je to asi kanón na vrabce, ale asi k tomu mají napsanou knihovnu, takže je to jednodušší, než si psát vlastní wrapper pro jednodušší formát.

    Závěr

    Získal jsem nový systém, jsem s ním spokojen. Prodloužil jsem tak morální životnost svého MacBooku a doufám, že neklekne železo.        

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    saly avatar 16.2.2017 21:54 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Nový systém nabootuje za 35s (od stisknutí tlačítka). Mac OS bootoval celou věčnost, možná i přes 2 minuty. Můj stařičký počítač s Celeronem na 400 MHz nabootoval za 1 minutu (pravda, s jádrem na míru). Tady je rozhodně lepší Linux.
    A ten Mac OS taky jel z SSD? To je pak dost zavádějící porovnání.
    16.2.2017 22:21 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    To je pravda, je to trochu zavádějící. Až budu instalovat Mac OS na SSD nebo Linux na starý disk, tak to porovnám ještě jednou.
    saly avatar 16.2.2017 23:00 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Více než trochu :-) SSD udělá opravdu velký rozdíl.
    17.2.2017 07:36 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Zase je to jenom SATA I. Jsem docela rád, že nejsou problémy s kompatibilitou (disk je SATA III). Na papíře by mělo být kompatibilní všechno, ale v praxi to bývá horší.
    saly avatar 17.2.2017 17:42 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Pro odezvu (a boot) systému je ale naprosto zásadní doba odezvy disku. Přenosová rychlost je vedlejší.

    Toho jsem se taky bál, když jsem cpal Samsung SSD do SATA I, ale bez problému. Teď ho mám na SATA II a taky jede. To mě zajímá - narazil jste někdy na nekompatibilitu?
    18.2.2017 11:17 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Pokial viem, tak jedine problemy s kompatibilitou boli medzi starymi SATA I radicmi VIA a SiS a diskami SATA II. Tam bolo potrebne disk prepnut do SATA I modu (bud jumperom alebo cez SW utilitu), inak s radicom vobec nekomunikoval. Radicov Intel sa to netykalo. Tiez sa to netyka SATA III diskov, tie mi aj na tych starych radicoch fungovali bez potreby nieco nastavovat.
    Fluttershy, yay! avatar 16.2.2017 22:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Jablečné klávesové zkratky jde nastavit, akorát se to musí udělat zvlášť pro KDE/Qt a GTK aplikace.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.2.2017 20:55 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Zkusím vykrást vlákno a zeptám se: existuje možnost, jak přemapovat levé tlačítko myši na levou Windows klávesu? Zatím se mi to povedlo akorát pro kliknutí tlačítkem, ale nefunguje mi to pro dlouhodobý stisk (například pro přetahování věcí). Debian + KDE5
    Fluttershy, yay! avatar 17.2.2017 22:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Osobně bych to dělal ve firmwaru myši (jako třeba ten tyon).

    Jinak nejlépe v evdev.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.2.2017 22:38 afgs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    prohození kláves Ctrl, CapsLock

    Map capslock to control in windows 10
    Windows Registry Editor Version 5.00
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout]
    "Scancode Map"=hex:00,00,00,00,00,00,00,00,02,00,00,00,1d,00,3a,00,00,00,00,00
    corwin78 avatar 17.2.2017 06:51 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    K tomu nastavení klávesnice, roky používám osvědčenou kombinaci rozložení CZ QWERTY a psaní anglických znaků pomocí AlrGr. Nicméně, pokud jsi třeba programátor, tak je asi nejlepší používat rovnou US rozložení. Také není problém mít nastaveno více rozložení a bleskově se mezi nimi přepínat klávesovou zkratkou.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    17.2.2017 07:33 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Teď mám víc rozložení a moc mi to nevyhovuje, protože mi nějak nefunguje ta klávesová zkratka. Chtěl jsem mít Cmd-Space, ale funguje jen jedním směrem (z US na CZ). Ještě to prověřím. Ono to nastavení v KDE je docela bohaté a je možné, že jsem něco přehlédl.
    Dalibor Smolík avatar 17.2.2017 09:13 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    V KDE používám CTRL+ALT+K pro měnění jazykového rozložení klávesnice (používám i němčinu), speciální znaky pravým ALT a příslušný znak
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.2.2017 23:19 Dušan Kreheľ | skóre: 9 | blog: krehel_sk___informovat_o_novych_verziach_softveru | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Na druhou stranu, docela mě příjemně překvapilo masivní používání databáze SQLite3. Většinou by z toho po chvilce studia šla vylámat data.
    Na to je príkaz, tuším sqlite. V ňom otvoríš súbor a pracuješ s SQL príkazmi. Čiže aj SQL export by tým pádom šiel.
    A nemusíš tým pádom študovať ten formát uloženia.
    Josef Kufner avatar 1.3.2017 10:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Debianu na starém Macbooku
    Však jo, ale ta data pak musíš ještě nějak interpretovat a konvertovat do formátu, kterému další programy porozumí.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.