abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 893 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Výběr telefonu

    12.12.2021 20:03 | Přečteno: 2278× | Různé

    Tentokrát, doufám, na méně výbušné téma.

    Jelikož mi pomalu dosluhuje můj poslední kompaktní mobil, budu se asi muset porozhlédnout po něčem novějším.

    Asi jsem divný, ale nelíbí se mi nic, co vidím v obchodech. Vypadá to, že mám úplně jiné požadavky, než většina zákazníků kupujících mobil. Nebo výrobci na zákazníky kašlou a jenom si honí triko, kdo bude mí o setinku lepší parametry.

    Ještě jsem nenašel něco, co by vyhovovalo mým přáním. Ale taky je možné, že jenom špatně hledám, proto píšu sem, víc hlav, víc ví.

    K čemu se bude používat

    S telefonem potřebuji telefonovat, číst a psát zprávy (SMS), číst maily, nouzově odepisovat na maily, občas si udělat nějakou poznámku, případně něco prohlédnout na webu. Občas mapy a navigace, ale většinou si to prostuduju před jízdou, abych věděl, do čeho jedu (často je potřeba masivní korekce vypočítané trasy = prostě jedu jinudy a vyjde to líp). Nic náročného, ale zárověň chci, aby měl telefon hladký chod, nesekal se apod.

    Taky bych rád ještě nějaký ten rok sportoval, takže potřebuji něco docela skladného a hlavně vodotěsného. Hodně vodotěsného. Stávající vodotěsný telefon jsem trochu přitopil, když jsem s ním skákal do vody, já v kompletní kajakové výstroji (bez pádla), telefon v kapse pod vestou, výška skoku asi 5 m. Voda pronikla i do objektivu foťáku a od té doby fotím barevně i černobílé scény.

    Sice existují vodotěsné obaly na telefon, ale jsou celkém hnusné, neskladné, drahé a hlavně se po čase může vychodit zavírací mechanismus a pak nejsou ani vodotěsné.

    Odolnost vůči nárazu naopak nepožaduji, protože telefon stejně většinou vozím jako v bavlnce, buď v nějaké zapnuté kapse, nebo v batohu. Pokud by to situace vyžadovala, není problém strčit ho do (nárazu) odolného obalu (takový ten z měkké gumy, mám v tom zabalený tablet a zatím ho děti nerozbily).

    Velikost

    Můj stávající a dosluhující telefon má rozměry nějakých 126 x 65 x 9 mm. U toho bych tak nějak chtěl zůstat. Nejmíň mě trápí tloušťka, ať si je klidně 15 mm. Stále vzpomínám na svůj iPhone 3GS, který byl snad ještě menší. Kdyby mě nenas.ala politika Applu, možná bych u iPhonů zůstal.

    Výkon, výdrž

    Nechci to nejvýkonnější na trhu, je to drahé a moc to žere. Stačí, že to to nebude vyloženě podprůměrný HW. Řekněme, že 3 GB paměti a 64 GB úložiště je minimum. V mobilních procesorech se až tak nevyznám, tak to nemůžu specifikovat.

    Zároveň chci, aby baterka vydržela tak 3 dny, když se telefon moc nepoužívá (většinou stačí krátké telefonáty k synchronizaci s ostatními).

    Pokud jde o SW, tak nejlépe čistý android s aktualizacemi do nekonečna.

    Počítám se životností 5 let, stávající má 6.

    Výstupy a konektory

    Vzhledem k požadované vodotěsnosti bych akceptoval, že telefon nemá na povrch vyvedeno nic.

    Přišel bych o možnost rychlého drátového nabíjení, přenosu souborů i debuggování, ale bez všeho se obejdu, data se dají přenášet přes wifi.

    Telefon by se asi musel nabíjet jenom bezdrátově, což by trochu zvedlo cenu. Zatím se z bezdrátového nabíjení dělá strašný luxus, ale přitom je to jedna cívka a nějaký ten čip k tomu. Alternativně by šlo nabíjet přes kontakty vyvedené na hraně jak to měly staré Xperie. To by snad šlo dobře utěsnit.

    Sluchátkový výstup bych taky obětoval. Tlačítka snad jdou udělat s membránou, aby se přes ně nedostala ani kapka.

    Nejlíp teda kompozitová vanička, zeshora zalepená displejem.

    Trocha komplikace by asi byla SIM karta, musela by tam být eSIM, do budoucna se tomu stejně nevyhneme.

    Závěr

    Osobně si myslím, že nechci nic tak zvláštního. Všechno, co jsem si namyslel, už se dělá. Bohužel ne vše na jednom telefonu.

    S vodotěsností telefonu by konečně začalo dávat smysl i odstranění audio konektoru.

    Myslíte, že mám nějakou šanci, že takový telefon najdu? Máte někdo podobné požadavky na telefon?

    Jsem tak mimo já, nebo výrobci telefonů? Případně akceptují zákazníci všechno, co se jim v reklamě vnutí?        

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.12.2021 20:57 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    otvor si nejaky obchod a zorad podla velkosti. viac toho na vyber nie je.
    Josef Kufner avatar 12.12.2021 21:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Až něco najdeš, tak dej vědět.

    Mám stařičký Samsung S4 mini a už také dosluhuje. Váží 108 g, rozměry 124×61×8 mm. Nic tak malého už se nedělá. Pokukoval jsem po Samsungu S10e, teď pokukuju po Google Pixel 4a. Obojí váží o polovinu víc a je na hraně toho, co jsem ochotný nosit v kapse. Pudřenky s ohebným displejem jsou 200g těžítka, jinak by to bylo supr.

    Vodotěsné konektory nejsou problém. Jack i USB-C se dělá běžně vodotěsné, šuplíček na SIM má těsnění a reproduktor membránu. Nebývají však prachotěsné, neboť vodu z konektoru vyfoukneš či vyschne, ale prach je mrcha.

    Absenci bezdrátového nabíjení nechápu. Zrovna jsem měl v nějakém elektru v ruce sadu, která se píchne do USB a schová pod kryt. Stála asi 200 Kč.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.12.2021 03:12 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Pokud ma telefon IP68 stupen, tak se tam prach proste nedostane. Ani za 10 let.

    S4 je - jestli se nepletu - IP67 a navic neni unibody (ano, ma to svoje nevyhody) a ma uplne debilni system tesneni ve forme gumicky. Doslova.
    13.12.2021 03:14 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Absenci bezdrátového nabíjení nechápu. Zrovna jsem měl v nějakém elektru v ruce sadu, která se píchne do USB a schová pod kryt. Stála asi 200 Kč.

    Coz je asi ta nejabsurdnejsi rada, vzhledem k pozadavkum. Mam tohle udelatko taky a do vody bych to fakt nedal.
    Josef Kufner avatar 13.12.2021 15:06 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Kdepak. Těsnění pod krytem mělo až S5. Předcházející S4 má IP00.

    Pokud telefon má IP68, tak je prachuvzdorný, ale právě že mnoho dnešních telefonů má IPXn, kde X je marketingově nablýskaná nula. Odhaduju, že to je právě kvůli konektorům. Některé mají i tu prachuvzdornost, ale není to zdaleka samozřejmost. Při běžném provozu jde ale stejně hlavně o zmoknutí a pád do WC.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    14.12.2021 02:44 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Diky za upresneni!

    S4 jsem jen drzel v ruce, a k tomu vsemu vsude mozne cetl, ze to je tez 67. S5 a S5 mini mam jiz nekolik, hence domnenka o gumicce. Jsem totiz i castecne starozitnik. :-D

    Ale jak pisu nize, od S8 (vlastne uz od S7, ale to bych nebral) doslo v podstate k revoluci ve vodo/prachotesnosti.

    ale právě že mnoho dnešních telefonů má IPXn, kde X je marketingově nablýskaná nula.

    Taky jsem si toho X vsimnul. Anebo napr. u novejsich A-cek se deklaruje (zaplatila se?) IP66. Stary A5 2017, ci A8 2018 jsou porad certifikovany (a mnou odzkouseny) na vodni 68 hratky. :-)

    Některé mají i tu prachuvzdornost, ale není to zdaleka samozřejmost.

    No tak zrovna kvuli tomuhle i vode obecne je QI naprosto bozi (rekl bych az nepostradatelny v kombinaci s IP68), protoze krytka na USB se da(la) koupit doslova za par centu, spise jeden buck za 10-50 zaslepek. Ted to predpokladam ale porad pujde sehnat za ok cenu pres ruzne Ostravsko-Orlovske prekupniky.
    PepaSFI avatar 14.12.2021 09:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    on je v tom trochu chaos a marketing. Člověku technicky smýšlejícímu musí být divné, proč je ten krám vodotěsný ale není prachotěsný, když u věcí pro elektroinstalace to obvykle bývá naopak. Háček je v těch konektorech. Ty označené IPXn, nebo prostě ty vodotěsné ale ne prachutěsné, mívají vodotěsný konektor. Tedy nějaké to USB-C vyrobené tak že přes něj neproteče voda do přístroje. Nateče jen do konektoru. Prach samozřejmě taky neprojde ale může zasvinit konektor do nepoužitelna, proto se udává že není prachuvzdorný. Slaná nebo znečištěná voda samozřejmě může konektor zničit taky, což bývá uvedeno v návodu který nikdo nečte.

    Přístroje těsněné komplet, IP68, mají v konektorech zátky. Jenže ty zas komplikují užívání, jednak tím, že se musí někdy dost obtížně otevírat a například u mého BlackView vyžadují nestandardní protikus. Konektor je kvůli zátce utopený v pouzdře a běžný kabel tam nejde zastrčit. Ani USB ani sluchátka. A original sluchátka fakt nejdou poslouchat, leda s jistým sebezapřením na mluvené slovo a telefonování nebo morseovku.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    13.12.2021 11:47 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Já si právě myslím, že ten můj telefon se přitopil přes šuplíček na SIMku, nic jiného mě nenapadá. Sice to má těsnění, ale není jak ověřit, že správně doléhá. Zkoušel jsem, že barometr reaguje na zmáčknutí na displej, ale nevím, jak se to zachová, když to dostane náraz po skoku do vody. Třeba hodinky to řeší šroubovací korunkou, bez šroubovací korunky to je tak maximálně na plavání.
    Josef Kufner avatar 13.12.2021 15:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To je docela škoda. Ten šuplíček by mohl být stejně izolovaný jako ostatní konektory a těsnění by chránilo jen SIM (tedy vytažení šuplíčku by nenarušilo vodotěsnost).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Člověk z Horní Dolní avatar 12.12.2021 21:32 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    iPhone 13 splnuje vse, ale je to Apple.

    Pixel 4a neni vodotesny a malinko vetsi nez bys chtel.

    Pixel 5 je vodotesny, ale drazsi a taky nema idealni velikost.
    12.12.2021 23:07 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    iphone 13

    Dimensions 146.7 x 71.5 x 7.7 mm

    pises pod spravny blog?
    Bystroushaak avatar 12.12.2021 23:46 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jako je to trochu větší, ale zase to splňuje všechen zbytek, a taky existuje mini verze (132x64x7.65 mm). Osobně se mi do velkého telefonu taky nechtělo, ale nakonec jsem si to vyzkoušel v prodejně a koupil si pro verzi, která je ještě větší a zatím nelituji. Třeba ta baterka mě docela překvapila, na standby + špetku používání denně (email, sem tam hovor) to nové vydrží okolo šesti dnů (počítám že životnost půjde časem dolu), když jezdím do práce a čtu si na tom třeba v tramvaji a tak, tak kolem tří. Nevím teda jak na tom je 13, ale počítám že ne nějak výrazně hůř. Vodotěsné to je, aktualizace do nekonečna asi taky. Bezdrátové nabíjení je super, placka na nabíjení stojí pár stovek a osobně jsem telefon drátem nenabíjel už asi dva roky.

    OP v blogu píše, že by chtěl android, ale zmiňuje že dřív iPhone používal. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že to je asi nejjednodušší řešení, které bude splňovat většinu toho co chce. Nemusí měsíc koumat, bude to fungovat i do budoucna bez velkého sraní, hardware řešit nemusí, kromě velikosti úložiště. Na linuxu to funguje docela přiměřeně out of the box, problém jsem měl jen když jsem se snažil tam dostat hudbu před pár lety a od té doby jsem to nezkoušel. Rhytmbox měl nějakou podporu, ale zprovoznit se mi to nepovedlo. Fotky a ten zbytek fungují dobře.
    13.12.2021 00:34 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Gratuluji ke spotřebitelské mentalitě bez kompromisů, ale píšeš pod správný blog?
    Bystroushaak avatar 13.12.2021 03:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Očividně. Ale jinak mi přijde absurdní tady tohle lidem vyčítat, vzhledem k místním tradicím.

    Ale jinak vůbec nechápu tu poznámku o spotřebitelské mentalitě, můžeš mi to nějak vysvětlit? Slyšel jsem různé hlášky o ovcích, což asi ještě tak nějak pobírám (protože když máš android, tak nejsi ovce, že), ale vyčítat někomu spotřební chování v diskuzi kde se řeší jaký si koupit telefon? To jako s jinou značkou bych měl menší spotřebitelskou mentalitu? Nebo by bylo správné, kdybych si ten smartphone ukoval sám, v pouzdře z kůry a peří? Nebo ho někde vybral z popelnice, nebo jak se vyhneš tomu mít spotřebitelskou mentalitu, když jde o telefony, kde pak ještě platíš kredit nebo paušál a pravidelně tak spotřebováváš?
    13.12.2021 00:47 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Na linuxu to funguje docela přiměřeně out of the box, problém jsem měl jen když jsem se snažil tam dostat hudbu před pár lety a od té doby jsem to nezkoušel. Rhytmbox měl nějakou podporu, ale zprovoznit se mi to nepovedlo.
    Dá se tam nainstaloval VLC a do toho se dá dostat všechno možný celkem snadno...
    Bystroushaak avatar 13.12.2021 03:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Cool, to zkusim.
    13.12.2021 01:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    iphone 13

    Dimensions 146.7 x 71.5 x 7.7 mm

    pises pod spravny blog?
    Existuje od toho mini verze, což je jeden z nejmenších telefonů na trhu.

    Já mam hodně podobný požadavky jako OP a řešil jsem to zakoupením iPhone 12 mini. Měl jsem teda pro to ještě jeden důvod: Délka podpory. U iPhonů je bežně podpora 5 let nebo i víc. U Android telefonů ~3 roky, když máš smůlu, tak míň.

    Nejsem fanoušek Applu a nemám žádnej další Apple hardware a Apple mě štve svou snahou o "zlatou klec". Je to kompromis. Všechno co potřebuju v zásadě funguje a po HW stránce je ta věc opravdu povedená a je to hezky kompaktní. Štve mě na tom, že to je proprietární záležitost odshora dolů, na druhou stranu ale ta politika Googlu a Android vendorů s tou jejich krátkou podporou mě strašně s**e. To prostě nechci. Jediný Android telefon, který má délku podpory srovnatelnou s Applem je Fairphone, který jsem zkoušel používat před koupí iPhonu. Bohužel to ale prostě není dobrý, ten telefon není moc kvalitní, je obrovský a těžký a - což byl pro mě dealbreaker - ta dlouhá podpora se vztahuje jenom na jejich image, který je prošpikovaný Googlem skrz naskrz. LinageOS je bez záruky, no a tím to taknějak celé pro mě ztrácí pointu.
    13.12.2021 07:32 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    ide o to, ze v blogu su uvedene nejake rozmery u ktorych chce zostat, a tie su vyrazne mensie nez vsetko spominane. jediny iphone, ktory to splna, je iphone se 2016
    13.12.2021 07:42 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    ak je ochotny este ustupit na velkosti, tak nech si zoberie ten mini iphone
    115.5 x 62.1 x 12.3 mm 3GS
    126   x 65   x 9 mm    aktualny telefon
    131.5 x 64.2 x 7.7 mm  13 mini
    
    13.12.2021 11:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Těch 5.5mm mi nepřijde jako podstatný rozdíl...
    Existuje od toho mini verze, což je jeden z nejmenších telefonů na trhu.
    Jj, tu jsem myslel. Kdyz jsem ji mel v ruce, tak mi to prislo uplne idealni.
    17.12.2021 17:55 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Existuje od toho mini verze, což je jeden z nejmenších telefonů na trhu.
    Oproti Jelly 2 nebo Mony Mint je jakýkoliv iPhone s přívlastkem Mini pořád obrovský pádlo.
    18.12.2021 10:07 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    ak si to s niecim nemylim, tak ten jelly bol dost drahy. mony mint som nepoznal, snad sa mu bude darit, na touch sa mi zda trochu maly. pre mna je 4" ideal, len o malo vacsi nez tlacitkovy telefon.
    18.12.2021 11:03 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jelly 2 stojí $199.99. Mony je ještě levnější. To není žádná drahota. Akorát, že Jelly 2 (EU verze) je nyní vyprodaná a Mony se začne prodávat a rozesílat až v následujících měsících. Takže nejmenší smartphone, který je k dostání u nás a je stále ještě podporovaný je iPhone SE (2016).
    18.12.2021 11:14 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    O malém vodotěsném o kterém ještě vím je od stejné firmy jako Jelly 2 a je to Atom, ale ten by pro tebe byl už asi moc malý.
    18.12.2021 15:54 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    s tymto som si to zmylil. ja vodotesny nepotrebujem, nekupem sa s telefonom
    18.12.2021 16:01 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tak to jsem si tě spletl s tazatelem, ten chtěl vodotěsný.
    Myslel jsem ten mini, jak psal Bystroushaak.
    AsciiWolf avatar 13.12.2021 13:02 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Mám Pixel 5 a rozhodně mi nepřipadá nijak velký, navíc je úžasně lehký (asi nejlehčí telefon co jsem kdy měl).
    14.12.2021 16:08 iPhone 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    iPhone 13 splnuje vse,
    Mému 8plus nabízí update kde je hlavně nejvíc oprav pro 13ku, takže sis asi nečeho nevšiml.
    Bystroushaak avatar 14.12.2021 16:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Čeho si nevšiml? Jako když už máš tu potřebu na něco upozornit, tak nebuď kryptický a napiš to narovinu, ne?
    15.12.2021 20:45 iPhone 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Když si zkontroluje update tak to uvidí, psát to sem mě opravdu nenapadlo i teď tu tvou poznámku moc nechápu.
    12.12.2021 22:44 realita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Telefon by se asi musel nabíjet jenom bezdrátově,
    Kdyz to vemu z praxe, sic to nabijeni znam jen z DACu stale potrebuju tu podlozku zapojit pres kabel. Tak o cem to je o inovaci pro marketing?
    13.12.2021 11:41 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Podle mě to použití má
    • Neopotřebuje se konektor
    • Nabíječka může být součástí nábytku nebo pracovního místa (stojánek vedle monitoru)
    • Třeba v autě mi přijde rozumné, že telefon prostě umístím do stojanu a už se nabíjí.
    14.12.2021 03:04 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Word!
    14.12.2021 10:05 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Mě se u telefonu vždycky první zničí USB konektor. Takže bezdrátové nabíjení je to první, co hledám u telefonu. Podstatně mi to zvyšuje životnost telefonu (i když čistě ideologicky bych preferoval kabel a nerozbitný konektor).
    Max avatar 14.12.2021 10:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To se řeší magnetickým usb kabelem ;-). Dělá se jak pro microusb, tak usb-c, lightning a další.
    Jen musíš vybírat takový, který podporuje i přenos dat, né jen dobíjení. Nakoupil jsem si jich hafec z číny a rozdal známým. Pro obě strany je to pohodlnější. Oni dokážou zapojit kabel i po slepu a já nemusím řešit buď poškozené konektory v jejich telefonech, nebo zanesené prachem (= pak zlobí nabíjení i data).
    Jednoduché, levné a parádně funkční řešení.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.12.2021 11:16 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jen to musí podporovat i mobil :) Což asi velká část nepodporuje.
    Max avatar 14.12.2021 11:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Co prosím? :D. Hele, na magnetický kabel fakt není potřeba žádná podpora ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.12.2021 11:32 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jo ty myslíš tenhle bazmek, co ti natrvalo zaslepí konektor. tak to ano.
    =^..^= AmigaPower® avatar 14.12.2021 18:29 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To se tam lepí?
    14.12.2021 18:34 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Ne, ale nejde to už vytáhnout, leda bys to odvrtal.
    14.12.2021 18:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To je blbost, to je prostě konektor, ne? To vynadáš nehty nebo přinejhorším pinzetou/kleštičkama...
    14.12.2021 18:56 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    No je to tam děsně natěsno a nejde to moc chytit. Prostě čína.
    15.12.2021 15:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Max avatar 14.12.2021 19:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Je to normální konektor, nic víc. A klasický konektor drží sám od sebe, jednak třením, jednat má na sobě zobáčky. Díky tomu, že magnet je slabší, než ty klasické zobáčky na konektoru, nedojde k jeho náhodnému vytáhnutí. Navíc jako bonus je to i odolné vůči zlomení. Když máš klasický kabel a telefon ti spadne, nebo se ti stane nějaká nehoda, tak ti to může zničit i konektor. U tohoto typu se ti to samo rozpojí, protože magnet.
    Takže vytáhnout to jde normálně nehtama, nebo kleštičkama, plochým šroubováčkem apod. Ono když si koupíš nějakou extra tenkou variantu, která ti moc nevyčuhuje z telefonu, tak jí nemáš pořádně za co chytit.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.12.2021 15:16 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To byla ironie, Je mi naprosto jasný, že je to tak banální jak píšeš... ;-)
    15.12.2021 20:59 Marek Antoš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    David říkal že v tom je čínský klíště jak ten konektor zastrčíš klíště y konektoru vyleze a zapřese, pak jedině ten konektor vykroutit. :-(
    13.12.2021 00:18 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Můj stávající a dosluhující telefon má rozměry nějakých 126 x 65 x 9 mm. U toho bych tak nějak chtěl zůstat.

    Myslim, ze tych 126mm bude najvacsi problem. Tiez som prave pred par dnami hladal novy telefon, ale vsetko su to dnes neskutocne velke vesla. Vsetko v ponuke ma 14cm a viac. Nakoniec som skoncil pri telefone za 100€ od (pre mna) uplne neznamej znacky cubot. Nie je to ale cistokrvny outdoor telefon, ale nejake to horsie zaobchadzanie by mal prezit. Rozhodujuca pre mna bola velkost.
    13.12.2021 03:43 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Rady ohledne Applu bych hodil do kose, protoze to porad umi uplny hovno.

    Je si taky treba uvedomit, ze dosavadni pozadavky jsou jedna vec, ale okusit nove casto vede k tomu, ze uz se clovek nechce vracet v case. Once you go Samsung, you never go.... backsung?

    Sice nebudu rozmerem a ani uplne vahou uplne zapadat, ale absolutni spicka jsou Galaxy rady S. A to od modelu 8. Ten stoji v mobilpohotovosti od 3.7k. A pokud fakt nemeris 140cm, tak si na to koneckoncu clovek, chmaty i hadry zvyknou.

    Vyjmenuju to co je pro me podstatne:

    - IP68 overeno skakanim s rozbehem do bazenu leto co leto opakovane (mam ho 1/2 roku od uvedeni), kze se tu opravdu nebavime o definici o ponoreni do metrovy vody na pul hodky, nebo co presne dneska 68 je. A muzes i saponatem ocistit od zleho viru mydlem, zatimco Kubecek a Kedra si ho budou veset na hacek. :-D

    - Opticka stabilizace fotaku. Plus kvalita fotek a videi prcinek.

    - DeX! DeX! Dex! Nema absolutne konkurenci. DeX!

    - Funguje jak USB-C > HDMI cable mirroring za 4 kilca za gaaaaabl (Miracast je sracka proti tomu) a taky DeX hub za litrik napr. z czc ti z toho udela v podstate super-uspornej comp na pohone... internet a dalsi pouzivani PC. Doba energeticka je prece zla. ;-)

    - Ruzne mody uspory, vcetne Ultra Usporneho. Tj. foun ti vydrzi bez prdele v pohode dva tejdny na prijmu v GSM/LTE, kdyz spadnes nekde s letadlem v Andach. Muzes ale zapnout data i Wifi, pokud budes potrebovat a zaroven zustat v UPS modu. A sam si detailne navolis co muze, ci nemuze bezet v popredi nebo prdeli, auto-sleep apps a fura dalsich bozich nastaveni.

    - QI wireless charge.

    - treba me jeste neco napadne...

    Proste Korejci umej suprove dve veci: Kimchi a Samsung rady S

    p.s. Auta rekneme ok, ale na ty Dukovany jsem zvedav, i kdyz mozna to dostane strycek West.
    13.12.2021 04:07 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jo vidis... Lisak, nebo kdo, tu psal o updatech... posledni security update na S8 mi prisel necelej pul rok zpet. Kze kecy o 3 letech pri stesti jsou hovadina. Rada S dava 5 let stejne jako Mapple Phonies.

    Ma to sice ofiko Android 9, ale to je jako se smat nekomu, kdo ma - co ja vim - 18.04 se skoro latest jadrem a security updates. Navic Knox, ale ten posoudit neumim, ale predpokladam, ze ani mistni prebornici.

    S10 uz mam pres dva a pul roku a chodej mi normalni system updates i nadale. A vsechny S10 jsou dual-sim.

    S20 rovnou vynechavam. S7 a min je zase dneska uz tezce nahovno nebo obsolete.
    Max avatar 13.12.2021 07:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Samsung s Googlem přešli na pětiletý support. Samsung jen u vyšších modelů (Google má snad jen vyšší). Bylo to ohlášeno letos.
    Takže žádné překvapení, že S řady dostávají aktualizace. Ostatně i pro hloupý A52 údajně Samsung slíbil tři upgrady OS a pak zřejmě security updaty do těch 5 let.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.12.2021 10:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Aha, vypadá to, že to oznámili v létě. Tak to mě těsně minulo před přechodem na Apple.

    Nicméně, nevim, jestli by mě to pomohlo, asi ne, furt bych měl dilema Google vs Apple evil :)
    14.12.2021 03:10 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Dikes, to info ohledne prechodu na 5 me minulo, ale to ze to aplikovali i na starce z 2017 je IMO fajn.

    Ale tyka se to napr i A8 2018, ta ma sice taky nakonec jenom Pie, ale security patch je par mesicu stara.
    13.12.2021 09:07 Hm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Az na to ze Samsung je nemecka znacka zalozena v koree. Mimochodem tiskarny prebrala jina nemecka znacka HP;-)
    14.12.2021 03:15 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jako vcetne i "podruznyho" byzu mimo Samsung Electronics? Tj. lodenice, heavy machinery, predpokladam i nafukovaci panny kerejm pachne kunda po kimchi?

    Nepletes si to nahodou se Siemens?

    Ale UTFG udelam az po odpovedi. ;-)
    16.12.2021 01:44 hm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tj. lodenice ..
    Nevim kde jsi vzal lodenice, ja nasel jen lodni pojisteni, to je deviza pro AXA, Allianz,... Ne Siemens, ten kvete zase v Cine. Samsung i LGDacom[:KIDC]..Naver, KT.com nebo treba i Hanwha jsou nemecke znacky zalozene od zacatku v tamnim regionu, kdo tam podniky ridil je podruzne. Ale kdybys vedel co vsechno nemci vlastni spadla by ti brada, temer vse co najdes pres internet;-) Jen namatkou Amazon, Alibaba (ty cinske firmicky co tam propaguje jsou drobne nemecke investice), Wallmart, JLL, AT&T, BAE Sytems, PayPal, Cisco, Cytrix, FedEx a drz se .... Microsoft i IBM, jsou i stvoritele bitcoinu (satoshi byla/je prezdivka jednoho univerzitniho DR. a japonec to neni) ... ver never. Zadna UnitedStates spolecnost uz v podstate neexistuje, americani jsou je konzumenti sledujici nemecky ComCast, Turner, Viacom, Netflix ad. vcetne nemecke reklamniho prumyslu on taky zadny jiny v podstate neni.
    17.12.2021 20:00 hm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    A nedelejte si iluzi Redhat uz predtim byl nemecky. Wikipedia, Google a vetsina press medii ..., proto tam vesechny skutecne informace nenajdete. V cem muzete mit jeste jistotu je Archive.org.
    17.12.2021 23:25 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Nevim kde jsi vzal lodenice

    Tak jsem radeji rychle sepsal clanek https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Heavy_Industries

    A nedelejte si iluzi

    Say wooooo?
    18.12.2021 12:46 hm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    OK, ale nic to na tom nemeni, ja jsem si jisty.
    https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Samsung_Heavy_Industries&action=history
    nedelam

    Say wooooo?

    Zabyvam se rozkryvanim vlastnickyma strukturama pres 15let, bohuzel to mam sepsane jeste neucelene ale uz vim jak bezpecne poznam nemce. Jako ze vim, ze v CT oznacovana Discovery jako americka ma zaprve nadrazenou thewaltdisneycompany.com a za druhe uz Walter Müller nezije a pravdepodobne uz to nedrzi ani jeho rodina. Podobne je to z BankofAmerica, ... A samozrejme do smluv nevidim. CET21 ktera driv drzela Novu taky nebyla ciste am. spolecnost jen dcrinka ....

    18.12.2021 13:00 hm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    CET21
    CME;-) ...PPF neni ceska ani holandska.
    Max avatar 13.12.2021 07:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Pokud chceš support / aktualizace, nové verze, opravy apod., tak zas tak moc na výběr nemáš.
    Huawei měl super hw a držel dobrý support 3r, někdy i déle, ale je prostě out.
    Google se Samsungem nedávno přešli na 5 lety support u vyšších modelů.
    Pak je tu Xiaomi, které bych řekl, že možná občas pokulhává (hw + support, který měl dřív parádní). Nu a ve finále je tu Apple.

    Za mně řeknu jednu věc, sice chceš malý telefon (já dříve také), ale na velký se dá celkem rychle zvyknout. Tj. podle mně by jsi se striktně neměl držet co nejmenší velikosti a nebát se dnešních standardních telefonů s displayem 6" (rámečky nemívají, takže je menší, než 6" před 5 lety).

    Za mně tedy vybírat mezi: Samsung, Google a Apple, protože Xiaomi asi 5 let support nemá.
    U Apple není moc co řešit, u Samsungu to chce trpělivost s těma sračkama, co s telefonem dodává (Bixby apod.), Google Pixel jsem dlouho neviděl, jen z recenzí a z běžného přehledu.

    Teď třeba dost letí Samsung A52 (zaručeny tři major upgrady Androidu), dělá se ve dvou verzích, jedna s 5G (je o 2kkč dražší) a jedna bez 5G. Má to optickou stabilizaci na foťáku a IP67.
    Jedno se Samsungu nedá upřít, narozdíl od konkurence informuje o wifi standardech implementovaných ve svých telefonech, má řešení Knox a další věci, takže sice má v telefonu sračkověci, které se musejí povypínat, ale zase ty telefony mají i nějakou firemní úroveň.
    Na mně bych řekl, že A52 je minimum u Samsungu, osobně bych šel ještě do vyššího modelu.

    Každopádně pokud bažíš po dobrém sw supportu a čistém Androidu, tak ti zbývá jen ten Google.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.12.2021 07:48 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    z vlastnej skusenosti, kupil som si telefon urceny iba na fotodokumentaciu - 72.2 x 149.2 x 9.65 mm

    neda sa na to zvyknut, ale da sa tomu prisposobit (kupit si kabelku, nosit batoh)
    Max avatar 13.12.2021 07:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Přecházel jsem nejdříve z HTC Desire Z na iPhone 5s, to bylo ok. Pak z iPhone 5s na Huawei Mate 10 Pro, to už moc ok nebylo, navíc klouzal v ruce, takže jsem podobně jako u toho iPhone pořídil pořádný Armor a fakt nemám problém. V ruce už neklouže a celoročně ho nosím v kapse u tříčtvrťáků a no problemo.
    Ze začátku jsem si jen zvykal na onehand ovládání, ale pak už to šlo.
    Teď, když dostanu do ruky něco menšího, tak jsem celý nesvůj, protože menší displej je opravdu hnus, jak si jednou člověk zvykne na velký, kam se mu vejde spousta věcí, tak už to nejde zpět :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.12.2021 09:18 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    neda sa na to zvyknut, ale da sa tomu prisposobit (kupit si kabelku, nosit batoh)

    Tak nějak. Proto jsem si pořídil na křápa holstr, a jako doplněk hodinky, na kterých vidím kdo volá a aftershockz naslouchadla, abych ho nemusel furt vytahovat.

    13.12.2021 11:43 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Já jsem také bazíroval na malém mobilu, ale protože žádný v nabídce nebyl, tenhle požadavek jsem škrtnul a koupil dle ostatních požadavků mobil, který má víc než 15cm na délku. Po roce užívání bych malý mobil už nechtěl, ten velký displej je k nezaplacení.

    Poznámky o kabelce či batohu nechápu. Batoh občas po městě nosím (notebook), ale nikdy jsem neměl potřebu do něj mobil dávat. Normálně se pohodlně vejde do kapsy. Kromě kapsičky u plavek (ale jinak se do vody brát dá, už jsme s ním fotil i pod vodou, ale to je peklo, protože dotykové ovládání a voda k sobě moc nejdou).
    14.12.2021 11:00 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Moje kapsy se asi nezvetsuji dostatecnou rychlosti, aby to stacilo na soucasne mobily.
    14.12.2021 11:16 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To nosíš nějaké módní kreace? Mobil (15.5cm) se mi vejde do obyčejné kapsy u kalhot, o bundě ani nemluvě,
    14.12.2021 15:01 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Záleží na to, v čem chodíš. Jestli máš kalhoty jako krteček, tak do nich vejdeš i menší notebook. V něčem formálnějším by to už mohl být problém, navíc nejen že se to musí vejít, ale zárověň to nesmí dělat nevzhlednou bouli.
    14.12.2021 15:53 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    formálnějším
    Aha, buznamanažer v upnutém oblečku :)

    Do normálních džín nebo běžných civilních kalhot není problém.
    14.12.2021 18:51 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Me osobne by boule ani nevadila, ale horsi je, ze kdyz se nekde k necemu ohnes, tak te bud takovej kram znasilni, nebo praskne.

    Jinak samo mam i monterky kde do kapes naladujes vercajk a material na celou smenu nekde na stozaru ... ale takhle nejspis nechci chodit denne a porad.

    Takze vpodsate setrvale vyhledavam vsemozne historicke vraky, ktere funguji.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    14.12.2021 19:51 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    alebo ked sedis a chces telefon vytiahnut z toho vrecka, tak je to tiez celkom zaujimave
    14.12.2021 20:29 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To je ještě nic proti tomu, když v té kapse máš klíče od auta a sedíš v tom autě (odemču auto, dám klíč zpátky do kapsy, naložím náklad, sednu do auta). Začínám chápat výhody bezklíčového startování.
    14.12.2021 03:25 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    u Samsungu to chce trpělivost s těma sračkama, co s telefonem dodává (Bixby apod.)

    Ti nevim cece, ale rozhodne mi prijde 5 min na vypnuti onech (skoro vsech, vcetne Bixby) sracek lepsi reseni, nez pak trpet s necim, s cim bez jailbreaku nepohnu, nebo aspon neudelam, tak jak mi pazoury na klavesnici a kabelech narostly.

    A ten DeX je opravdu neuveritelna pridana hodnota. Lidem na iBabis bych asi hazel perly svinim, ale rikam si, ze zrovna tady (kde uz kurva jinde) by to mohlo mit ten velkej plus.

    Samsung, Google a Apple Jinak ale souhlas. To jsme do pice dopadli, kurva.
    Max avatar 14.12.2021 09:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Řešil jsem nedávno A52 a vypnout Bixby nejde. A není to jen o něm. Musí se podeaktivovat některé aplikace, aplikace, které nejde deaktivovat, u nich se musí povypínat notifikace, aby neotravovaly. Bixby má bindg na klávesy, takže je pak zase potřeba na jiném místě zrušit bindingy na Bixby atd.
    S jedním uživatel jsem to napoprvé nedal, ale řešil jsem to asi natřikrát, kdy mu tam pořád něco vyskakovalo a nevěděl, co to je. A celé to hraní nebylo na pět minut.
    Samsung v tomto přitvrzuje, dřív ty problémy s nechtěnými app byly menší :-/.
    Zdar Max
    PS: Měl jsem Apple a neměl jsem problém, stejně jako nemám problém s Androidem. Je to individuální, někdo nedokáže přijmout jinou filozofii a má hned problém podobně jako lidi, kteří přecházejí z Windows na Linux, tak jim dlouho trvá přijmout úplně jinou filozofii a v balíčkovacím systému spatřují nesvobodu.
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 14.12.2021 09:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jop, ještě jedna věc, Samsung A52 hned po spuštění stáhne a nainstaluje jinou aplikaci na sms. Je asi 20x větší, než ta původní, ale má mnohem méně fcí. Uživatel tedy např. viděl počet nepřečtených zpráv, ale nevěděl, jak a kde je najít. Až pak jsem z netu zjistil, že ta aplikace na sms vypadá jinak. Původní tam zůstala, udělal jsem switch výchozí app a tu novou zakázal. V té původní jde ťuknout na informaci o počtu nepřečtených zpráv a tím si je vyfiltrovat a přečíst.

    Kdo tedy má Samsung, minimálně tu A52, tak bacha na to.
    Zdar Max
    PS: nebyl to problém jednoho ks, ale dělali to opravdu všechny, co jsem měl v ruce
    Měl jsem sen ... :(
    13.12.2021 10:30 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    V rámci nostalgie po malém telefonu chci vyzkoušet tento (neúspěšný pokus zase tolik nestojí). Možná, že přidaná uSD karta půjde sformátovat (má snad jít o čistý Android 10) jako vnitřní úložiště (karta pak nelze číst mimo SF), což by mohlo vyřešit omezených interních 32GB. Proti současnému Xiaomi 6,5" Mi 10 Lite 5G zisk cca -4,54cm na delku, -2cm na sirku, hmotnost -80g a patrně notný úbytek výkonu. Kombinuji SF s TBL 7,9"(4:3), ergonomie většího SF pro mne není prioritou.

    https://www.alza.cz/cubot-king-kong-mini-2?dq=6482814
    13.12.2021 10:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    A nejsi nervózní z čínskýho telefonu? To jsem taky měl jako požadavek, že jsem nechtěl čínu...
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2021 13:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    A nejsi nervózní z americkýho telefonu?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2021 13:06 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    lo, možná má zájmy společné se Západem a ne s Východem, jako většina západňanů
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2021 13:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    *americkými úřady, šmírovacími službami, reklamkami,…

    Ty našince budou prudit spíš než ty čínské.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2021 13:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    tebe prudí americké úřady? :)

    já má americký telefon a nikdo mě neprudí :)

    reklamu v telefonu nemám žádnou
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2021 14:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Kafkův Proces známe?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2021 14:33 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tam figurovaly americké úřady?
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2021 22:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Takže neznáte.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    =^..^= AmigaPower® avatar 14.12.2021 02:23 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Ty vole, zrovna včéra jsem si na tebe vzpoměl a hledal ten blog, jak jsme řešili měření penisů :-D Vůbec nevim, u koho to bylo...
    Gréta avatar 15.12.2021 21:15 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu

    iq by jste už jako měli přeměřený takže užete pokračovat bimbáskama kdo dál doplivne čí mamka je tlustčí nebo proč je nejvíc nejlepšejčí jazik rust :D :D

    13.12.2021 13:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    A nejsi nervózní z americkýho telefonu?
    Jsem.
    Gréta avatar 13.12.2021 20:53 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu

    aco jako teprve z mobílku vyrobenýho v číně s americkým os :D :D

    13.12.2021 22:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To je asi většina používaných telefonů, ne? Jinak afaik pro Apple se toho docela dost dělá na Taiwanu, no ale součástky/materiály budou určitě i z Číny a X dalších zemí...
    Gréta avatar 13.12.2021 22:06 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu

    dost dělá na Taiwanu, no ale součástky/materiály budou určitě i z Číny

    tttttsssss čína nebo čína tomáš jedno :D

    14.12.2021 13:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Gréta prosazuje politiku jedné Číny. Už mě nepřekvapí nic.
    15.12.2021 10:41 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jsi nikdy neslyšel pojem "Západní Taiwan"?
    15.12.2021 11:01 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Gréta avatar 15.12.2021 21:12 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu

    tttttsssss vodkdy ti jako vaděj velký silný levičácký státy :P :P ;D ;D

    a se to voboje fakt jako menuje čína :D ;D

    16.12.2021 00:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    tttttsssss vodkdy ti jako vaděj velký silný levičácký státy :P :P ;D ;D
    Jsem z nich nervózní, když začnou moc připomínat velký kapitalistický megakorporace :-D Nemůžeš volit, kdo to vede ✔, centrálně to řídí partička majoritních majiteů ✔, nulová transparence ✔, masivní hierarchie ✔, víceméně ovládá některý segmenty trhu ✔, teoreticky od nich nemusíš nic nakupovat, ale prakticky se ti to nepodaří ✔ ...

    ...

    Si dělám trochu srandu, spíš to je asi tak, že obojí (takovejhle stát i megakorporace) k něčemu konverguje, to bude asi to, čemu ty říkáš blob, jestli to dobře chápu...
    14.12.2021 04:06 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Nevim presne jak daleko to Ponik myslel, ale ja bych urcite byl radsi smirovan a klidne i rovnou elektronicky smazan Cinanem (kdo nezalohuje, ten...), nez velicim spojencem, kterej me nejen jako Cinan kadruje, ale kdyz luskne, tak si me nova alpinisticka vlada (Aspen Academy jsem nekde cet, pobavilo) "muze predat do meracku", coz Cinanovi by nestalo ani za to precist ta data o me.

    A zdivocele demoblok pesti snad uspokojim tim, ze verejne prohlasim, ze Babise, Komary a ani bohuzel Socany jsem nevolil.

    Nicmene tak jako tak, ze kadrovani aspon v nejake forme asi nejde uniknout a jak jsem cetl nejen zde, ani v pripade AOSP (prilis googlovin, co nejdou poslat do pice).

    No a pak tu jsou zpravicky o Purism, Librem and whatnot...
    Max avatar 13.12.2021 11:31 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Bylo to řečeno asi 1000x a stejně ne. Stejně si lidi budou kupovat šmejdy s malou kapacitou a budou si je ještě zpomalovat microsd kartou, aby tu malou kapacitu pořešili. Tomu se říká kolečko do pekla. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.12.2021 12:20 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    32GB je malá kapacita?
    13.12.2021 12:40 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    myslim, ze diskusia by sa precistila keby sa odlisovali ludia, ktori chcu telefon a ludia ktori chcu prenosny pocitac. ak to niekto ma v ruke cely den, tak je pochopitelne, ze velky displej mu nevadi a potrebuje viac kapacity. ak to mam cely den vo vrecku a pouzivam to iba ako telefon a organizer, tak to mam presne naopak...
    Max avatar 13.12.2021 13:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    No, mám dost "obyčejných" známých a ti dělají úplně to samé. Mají šméčkový telefony, s malou kapacitou, ale když si někam vyjedou, tak fotí a točí videa na nich a 32GB je pak málo a strkaj do toho karty.
    V dnešní době je 32GB minimum, protože 16GB už dnes pomalu nestačí ani na OS a pár základních app (v tom smyslu, že po nějakém procentuálním zaplnění začne telefon otravovat hláškami s nedostatkem místa).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.12.2021 13:58 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Já mám32GB v notebooku :)
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2021 14:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tomu nějak nerozumím. Do foťáku (nebo kamery) se taky strká karta, jsou právě na to i rychlé karty a kapacita je volitelně o řád jinde (včetně možnosti výměny)…

    A pak, co já vím, tak ta „interní“ paměť, to jsou ty samé nebo spíš horší čipy, akorát připájené na desku.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 13.12.2021 14:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Stejný čipy to možná tak jsou v těch levných šméčkách, ale pořád to nemá stejný řadič ani stejný přístup ke kartě jako k té interní nand. Navíc přístup k microsd kartě byl v Androidu vždy problém a mělo to svůj interní overhead. Android přistupoval k microsd kartě přes fuse, což byl problém. Dobře popsáno je to zde: Diving into SDCardFS: How Google’s FUSE Replacement Will Reduce I/O Overhead.
    Tzn., že s Androidem 8 mělo dojít ke změně k lepšímu. V Android 11 byla tato fce označena jako deprecated kvůli několika faktorům včetně stability.
    S microsd byly u androidu vždy problémy, ale masy to vyžadovali, protože si mysleli, že ušetří na ceně telefonu a získají levný velký storage.
    V dnešní době, kdy není problém za relativně malý peníz pořídit telefon se 128GB nandkou, nemá vůbec smysl řešit nějakou microsd kartu.
    Jasně, dnešní sdkarty jsou dobrý, ale nandky šly také kupředu a mají pořád navrh. A ono i to focení a zaznamenávání AV ve 4k líp ustojí nandka než microsdkarta. Ve spolehlivosti (u větších zápisů) je ta nandka také pořád někde jinde.
    Zdar Max
    PS: nevím, jak dnešní microsd karty, ale dřív byl docela problém, když se na nich objevil vadný sektor (nešel moc dobře přeskočit nebo označit jako vadný jako u nandky)
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2021 16:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    IOWs je to problém Androidu, ne karet… nebo PEBKAC, když uvážíme, co všechno „obyčejní“ uživatelé dovedou.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 13.12.2021 16:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Lol, prohlásíme to jako čistě problém Androidu a budeme dělat, že ten problém neexistuje a dávat do něj microsd karty bude ok :D.
    btw, je to problém i levných microsd karet, protože kdo si takto "levně nafukuje" storage, tak asi neinvestuje do dražších karet, které ale i tak jsou pozadu za nandkama.
    Každýho věc, ale tvářit se, že ten problém není a je to všechno ok, na to fakt nemám.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2021 16:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    1. Jsou případy užití, kdy i pomalá karta je v naprostém pořádku. (Mimochodem si pamatuji Palm LifeDrive s rotačním diskem formátu karty Compact Flash, to byl opravdu zážitek.)
    2. Jsou k dispozici rychlé karty pro náročné využití např. ve foťácích/kamerách. Jestli si s nimi neporadí Android… jsou i jiné operační systémy… a jiné typy zařízení, jako např. ty foťáky/kamery.

    Že levné výrobky často šetřením na komponentách trpí, jistě, to se neomezuje jen na úložiště. Když je řeč o telefonech, vzpomínám si, jak levné telefony před lety měly bídné mikrofony – což u zařízení určeného k telefonování nepotěší.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2021 19:16 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tak jsem do toho vyse zmineneho telefonu umistil Kingston uSDXC Canvas Go! Plus 256GB (vhodnejsi jsem po ruce nemel) a zformatoval ji jako interni uloziste (Android ukazuje 220GB free).

    Dle CPDT benchmarku to ma vykon

    v sekvencnim zapisu (4MB) 36MB/s

    v sekvencnim cteni (4MB) 64MB/s

    nahodny zapis (4KB) 2,6MB/s

    nahodne cteni (4KB) 7MB/s

    memory copy (4MB) 1,33GB/s

    Nemyslim si, ze by to bylo majoritne telefonni/SMS funkce obcas nouzove nejaka app vyrazne omezujici.

    Max avatar 14.12.2021 09:46 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Možná jsi nepochopil, že je tu celou dobu řeč o nahrazování chybějícího místa v Androidech pomocí microsd karty. Protože jinak si nedokážu vysvětlit, o čem mluvíš.
    Pokud jsi si z předchozí diskuse odnesl, že jsem zásadně proti microsd kartám jako takovým, tak jsi to vážně špatně pochopil
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 14.12.2021 13:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    No tak nepiš tvrzení jako
    V dnešní době, kdy není problém za relativně malý peníz pořídit telefon se 128GB nandkou, nemá vůbec smysl řešit nějakou microsd kartu.
    Děkuji.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 14.12.2021 14:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Co prosím? Ty jsi něco chlastal? Nebo čemu na tom nerozumíš?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 14.12.2021 15:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu

    Zpomal, znovu si přečti, o čem je řeč, a zkus se nad tím zamyslet.

    Klidně to aspoň z části udělám i za tebe.

    Za prvé:

    Mají šméčkový telefony, s malou kapacitou, ale když si někam vyjedou, tak fotí a točí videa na nich a 32GB je pak málo a strkaj do toho karty.

    No a co? Do foťáku/kamery (a dalších zařízení) se strká karta. To je úplně normální. Jediný problém je ve tvé hlavě.

    Za druhé:

    Navíc přístup k microsd kartě byl v Androidu vždy problém a mělo to svůj interní overhead. Android přistupoval k microsd kartě přes fuse, což byl problém.

    To je teoreticky hezké, prakticky tu máme příklad #68 a dá se dopočítat (nicméně dělat to teď nebudu) nebo samozřejmě vyzkoušet, zda to reálně vadí. Když to vztáhnu k focení nebo točení videa, logicky jednak je otázka, zda je přístup k úložišti dost rychlý (resp. zvládá datové toky), ale také zda jsou potřeba takové datové toky (třeba rozlišení od jisté míry naráží na fyzikální limity optiky, kterou lze napasovat do šmatlaplacky), tolik k focení a zaznamenávání AV ve 4k.

    Za třetí:

    V dnešní době, kdy není problém za relativně malý peníz pořídit telefon se 128GB nandkou, nemá vůbec smysl řešit nějakou microsd kartu.

    Co když někomu 128 GB nestačí? Ono je to nějakých 115 GiB, navíc 16GB už dnes pomalu nestačí ani na OS a pár základních app, ale to jsou detaily. Co když někdo chce mít k dispozici např. offline mapy, knihovničku (např. Wikipedii), hudbu nebo dokonce filmy,… a ještě k tomu fotit nebo točit video?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.12.2021 16:15 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Datové toky videa u telefonů pro nenáročné použití budou v řádu jednotek MB/s a to by nemělo být výzvou prakticky pro žádnou dnešní SD kartu vyšších kapacit.
    Max avatar 14.12.2021 16:31 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Problém je, že nejde jen o focení a zaznamenávání. Jednak se můžou lehce projevit horší latence, ale co je horší, tak s prací s těmi fotkami jdou nahoru iops. Jinými slovy, procházet třeba sbírku fotek o kapacitě 100GB uloženou na microsd kartě bude nejspíše způsobovat horší latence v odezvě gui. A bude nejspíše i problém s interakcí takové sbírky s dalšími programy (posílání fotek někam apod.). A mezi takové aplikace patří i foťák. Může se pak stát, že i samotná aplikace foťáku poběží pomaleji, než normálně proti internímu storage.

    Na druhou stranu, jsou lidi, který jsou totálně slepý vůči jakýmkoli problémům s latencema UI, takže ti to nepoznají, resp. by to asi poznali jen kdyby měli delší dobu lepší telefon.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 14.12.2021 16:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Já jen upozornil na to, co je špatného na microsd kartě v telefonu (a dodal i technické podklady). Že to někomu nevadí, to je jeho věc.
    Moje zkušenost je taková, že jednak je to pomalejší (i ta hloupá práce s fotkama), dále za mnou lidi chodí s mrtvými microsd kartami, co měli v telefonu a nezálohovali a strašně se divili, že microsd karta může odejít (přitom to není tak ojedinělé).
    Další problém je, že kdo škudlí na telefonu, škudlí i na kartě a pak se výše zmíněné problémy jen prohlubují.
    Apple to udělal dobře a dodnes se musí chechtat, jaký s tím měl Android v minulosti problémy. Pár výrobců chtělo kvůli tomu stáhnout fci z trhu (např. i ten Samsung), ale jak už to bývá, jednou rozjetý vlak nejde zastavit.

    Tím příkladem myslíš ten test s totálně žalostným výkonem? Tohle bych osobně na svém telefonu nedal. Jsou to rychlosti telefonu z roku 2010. Pustil jsem to na mém skoro 4 roky starém telefonu proti nandce a výsledek:
    v sekvencnim zapisu (4MB) 103MB/s
    v sekvencnim cteni (4MB) 603MB/s
    nahodny zapis (4KB) 29MB/s
    nahodne cteni (4KB) 18MB/s
    memory copy (4MB) 7,3GB/s

    Pokud někomu nestačí 128GB, ať si koupí 256GB nebo 512GB nebo ať si častěji odlévá data. Co na to jiného říci.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Bystroushaak avatar 14.12.2021 16:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Apple to udělal dobře a dodnes se musí chechtat, jaký s tím měl Android v minulosti problémy. Pár výrobců chtělo kvůli tomu stáhnout fci z trhu (např. i ten Samsung), ale jak už to bývá, jednou rozjetý vlak nejde zastavit.
    +1, tahle diskuze působí hrozně bizardně, takové divné setkání teorie a praxe. Jinak taky jsem kdysi na androidu takhle SD kartu odpálil, nemám tušení co to s ní na pozadí dělalo.

    Když už je tu řeč o rychlostech, tak fotka na mém foťáku v telefonu má 19+ MB. Když vyfotíš burst fotek (vhodné na pohybující se objekty jako děti a zvířata, kde se povede jedna z dvaceti), tak to ta karta bude ukládat ještě pozítří.
    Fluttershy, yay! avatar 14.12.2021 17:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    fotka na mém foťáku v telefonu má 19+ MB
    To zdaleka nemají fotky ani z mojí bezzrcadlovky (4/3" sensor), leda možná RAW…

    Takže – proč?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.12.2021 17:19 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Muj telefon take foti do raw.
    Fluttershy, yay! avatar 14.12.2021 17:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Pro mě za mě. Jedná se o to, zda rozlišení fotky odpovídá fyzikální realitě fotoaparátu, nebo náhodou není zbytečně vysoké.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.12.2021 17:40 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    no není zbytečně vysoké, z toho rawu vytáhnu lepší obraz, ať už se dynamiky nebo rozlišení týče, než z libovolného JPG nastavení

    ty rawy mají 80 MB
    Fluttershy, yay! avatar 14.12.2021 17:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Skvělé. Pokud někdo víc cvaká, to asi jenom 128GB interní paměť není nic moc, co? Ale než takhle odbíhat, to se radši vrátím od tuctů! tuctů! takových, kdož nepoužívají foťák k tomu určený, k Bystroušákovi a jeho fotkám dětí, které, nechte mě hádat, dokonce ani nebude tisknout na plátno.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.12.2021 18:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Ten telefon má 256 GB, ale hlavně RAW nemá smysl používat na cvakání. Standardní JPG má asi 4 MB. Prostě musíš vědět, co a proč děláš.
    Bystroushaak avatar 14.12.2021 20:21 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Záleží co fotíš, když koukám na fotky co jsem dělal vevnitř, tak většinou mají do 10 MB, některé jen 3, některé 9, ty 19 MB se mi povedlo udělat v podstatě jen když je složité pozadí, ala stromy, listy a tak podobně.
    15.12.2021 08:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jinak receno, o foceni a tom jak to funguje nevis nic ... zadnej mobil totiz raw neumi, ani jeden. To co dostanes je vycucany z palce. Raw totiz obnasi to, ze dostanes holej zaznam z chipu, ale to bys v pripadne matlafounu nedostal nic.

    Jak ti tu uz bylo naznaceno, maximalni rozliseni je totiz dany optickou soustavou. Objektivy kolem 40kKc, o kterych si nemuze zadnej patlafoun nechat ani zdat, zvladaji neco mezi 16-20Mpx. Vic ani tuk. Pak uz je to jenom dalsi sum navic, a vysledek se snimacem s vyssim rozliseni je naopak horsi. Ve skutecnosti na paradni fotky staci 8Mpx uplne vpohode.

    A to mluvim o fotaku, kterej ma 1/4 kinofilmu, coz je nasobne vic, nez co ma libovolnej patlafoun.

    Kazdej patlafoun ti vysledek sklada z nekolika snimku a ruzne vsechno prumeruje, a ve finale z toho udela upscale. Takze vysledek tomu presne odpovida - zasumena mazanice s vadnym barevnym podanim.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    15.12.2021 09:51 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    zase sem pise to hovado, co nevi nic? ja ze sveho mobilu dostavam 14 bit raw s bayer maskou

    a kdyz srovnam vysledek se svou starou 6mpx zrcadlovkou se zakladnimi objektivy, tak je vysledek z telefonu v zanrech,ktere telefonu vyhovuji (krajinky, makro, interier) mnohem lepsi nez z te zrcadlovky

    samozrejme s novou (bez)zrcadlovkou se spickovymi objektivy za desitky tisic a vahou nejmene pul kila udelas fotky lepsi. jenze ten fotak v telefonu nevazi nic a byl zadarmo, protoze telefon bych mel tak jako tak

    a ve vysledku se pocita mit fotak u sebe
    14.12.2021 17:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    V případě iPhonu bych spíš čekal, že tam budou dodatečný data. V zásadě by tam mohly být třeba 4 fotky (3 syrové, z každého objektivu jedna + finální komponovaná) a/nebo výsledek z lidaru a/nebo něco takovýho...
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2021 14:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu

    Naivní otázka: dá se s tím dělat něco zajímavého?

    Známý mi před lety ukazoval stereoskopické fotky z jedné z prvních šmatlaplacek se dvěma objektivy a přišlo mi to jako strašná blbost.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.12.2021 10:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Já nevim, já mam jen tu mini co nemá lidar a má "jen" 2 foťáky, dá se z toho dostat asi jen heightmapa, která není moc přesná (odhdauje ji to ze stereo obrázku). Jinak se budeš muset zeptat Bystroušáka, ten s tim dělal nějaký kejkle, IIRC něco jako 3d model pokoje a tak...
    Bystroushaak avatar 21.12.2021 10:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    3D modely dělá ten lidar, ale teoreticky ho k tomu nepotřebuješ, dá se to upočítat v meshroomu. Akorát to trvá tak o 10 hodin dýl, ale zase to mělo lepší výsledky. Ten lidar má dost často velké poly a na různé věci jako sklo se to vůbec nechytá. Spíš je to dobré na místnosti, než na předměty.

    Různé objektivy mají vesměs docela dobré použití, 0.5 zoom (vejde se tam celá místnost, širokoúhlé), 1x standard a 3x optický zoom. Dřív se mi to zdálo jako blbost, ale třeba ten 0.5 je naprosto super, to mi dřív chybělo a nevěděl jsem o tom.
    JiK avatar 23.12.2021 18:01 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Boha jeho, jak ten meshroom funguje? Dovedu si představit nějakou rekonstrukci na styl tomografie, z dokonalých obrázků rotovaneho objektu s metadaty jako úhel rotace, ze stativu, ve studiu, při klicovatelnem pozadí.

    Ale tohle má být schopné vytáhnout objekt z různých obrázku, bez dat o úhlu a rotaci, focenych za různých podmínek, s různým fokusem, různou hloubkou ostrosti, různé expozici, kvality, různé pozadí a dokonce různý opticky systém mezi obrázky. Vždyť tam snad není triviální (a já bych skoro řekl ze je nemožné) i jen oddělit objekt a pozadí v prvním 2d obrázku.

    Jak to funguje?
    Bystroushaak avatar 23.12.2021 21:55 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Mno. Já mám jen docela hrubou představu na základě té pipeline kterou to zobrazuje a na základě toho co jsem kdysi dělal v práci:

    Ty fotky musí mít relativně malý uhel mezi sebou, jinak to nefunguje. Typicky se to řeší tak, že natočíš video, kde kroužíš kolem objektu, a pak ffmpegem dumpneš každý pátý/desátý frame. Za tu chvíli typicky stihneš ujet jen pár centimetrů.

    Pokud tohle splňuješ, tak se dá říct, že většina fotek je součást sekvence, kde fotka od té předchozí není odlišná zase tak moc, specificky na ní bude +- podobné pozadí, +- podobný záběr na objekt a +- podobný set featur.

    První co uděláš je, že postupně analyzuješ ty fotky a hledáš featury, které jsou na nich podobné. Nějaká hrana na +- podobné místě. Barevný blob a tak dál. Těhle feature detektorů tam můžeš mít kolik si navymýšlíš. A to uděláš na jedné fotce, pak na druhé fotce, a pak vyházíš všechny featury, které nemají ty dvě fotky společné. Tohle opakuješ dokola, dokud nemáš lineární set fotek co mají všechny něco společného. Třeba ten meshroom se na tomhle občas zasekne a chce nějakou fotku vyhodit, protože na ní nic společného nenašel.

    Jakmile máš tohle hotové, potřebuješ něco jako čtyři stejné body mezi dvěma fotkama. Z nich vypočítáš pohyb kamery ve 3D prostoru (to jde taky vidět v meshroomu že to dělá, ukáže ti odkud byl přesně ten který snímek pořízen v prostoru, je to vesměs trigonometrie). Potřebuješ souřadnice a uhel pohledu.

    Mno a pak to dělá nějakou magii, kterou úplně nechápu, ale skoro určitě bude založená opět na analýze pohybu featur. Tentokrát víš pro každý obrázek pozici + uhel kam se koukala kamera, takže tě zajímá jak tečou pixely mezi dvěma obrázky. V podstatě asi uděláš nějaký grid, a pro každou buňku spočítáš jak moc mezi dvěma obrázky tečou featury/pixely. Když jsou podobné, tak málo, když jsou nepodobné, tak hodně. Díky paralaxe (při rotaci / pohybu se vzdálené objekty pohybují rychleji než blízké) jsi schopen nějak nastřelit co je jak daleko. Ale reálně to asi bude složitější a zase tam bude vystupovat detekce různých featur a jejicih posunu, asi budeš chtít vědět nejen že se to nějak posunulo, ale ideálně i kam a o jaký uhel. Ale možná to taky funguje jinak, umím si představit víc různých řešení, například to můžeš prostě zkoušet bruteforcovat, jakoby promítat do prostoru a hledat co by tomu mělo odpovídat za voxely.

    Mno a pak z toho vyrazíš set voxelů (to jde taky vidět že to dělá), kterým dáváš nějak zprůměrované barvy z těch fotek a ty pak převedeš nějakými klasickými metodami na mesh + textury (mažeš samostatné voxely, odstraňuješ příliš hustá místa, dopočítáváš plochy mezi placatými a tak dál).
    Max avatar 14.12.2021 18:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Třeba Samsung Galaxy S řady mají mód 108MP, který generuje fotky o velikosti přes 30MiB.
    Podobný věci má i Xiaomi. A teď třeba přicházející low cost Samsung A23 má mít 50MP.
    Když se fotí nějaká sekvence, tak je to pěkná velikostní řachanda.
    Proč je to takový rozdíl oproti klasickým foťákům je myslím jasné, prostě kvalitní optika nejde lehce nahradit.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.12.2021 19:55 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Pokud je řeč o malých telefonech tak vzhledem k jejich současnému ignorování ze strany velkých výrobců to holt typicky znamená low end SoCy a stejně tak i snímače DF (napr. max. "FullHD video", 13Mpix/3MB .jpg). Zmíněný Cubot má kupodivu vcelku pestrou paletu sensorů (na 100US$ telefon).

    Nedalo mi a resetoval jsem telefon pro rezim pouze s vnitrnim storage. Pro zmineny use case na daném HW s vyraznejsimi nahodnymi IOPS (např. thumbnaily z .jpg) asi nebude proti SD většího rozdilu.

    Sekvencni zapis 74MB/s

    Sekvencni cteni 194MB/s

    Random zapis 2,08MB/s

    Random cteni 7MB/s

    K těm 100MB/s sekvenčního zápisu bych mohl stejně nesmyslně napsat, že to je z mého pohledu žalostné (moje kamera BMPCC4K potřebuje 400MB/s+). Musí se to přeci posuzovat v kontextu daného zařízení a způsobu jeho použití. Schopnost telefonovat/smskovat a mit sanci nouzově použít, byť jakkoli neergonomicky, širokou paletu aplikací může být pro některé lákavé.

    Max avatar 13.12.2021 13:49 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Proč se ptáš mně? Já neměl vizi kupovat shit telefon a rozšiřovat jeho kapacitu microsd kartou.
    Pokud někdo takový záměr má, tak je pro něj těch 32GB málo.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    k3dAR avatar 13.12.2021 12:24 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    nechces v ramci nostalgie vecko? zisk na delku cca 11cm :D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    13.12.2021 13:31 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tak já sice také patřím mezi ty co vyžadují malý mobil, ale tohle je už trochu moc. U tohodle bych se bál že ho spolknu.
    13.12.2021 11:18 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Pokud bys chtěl opravdu malý telefon:

    Cubot King Kong Mini 2
    13.12.2021 12:47 alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jinak mám cubot king kong mini 2 a je celkem v pohodě -> po nějakých úpravách a změnách v nastavení. Bohužel si myslím, že požadavek na voděodolnost úplně nesplní.
    =^..^= AmigaPower® avatar 13.12.2021 13:00 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Cubot je asi jediná značka co jsem měl a nebyl s nim jedinej problém. Holej Android, dvojnásobnej výkon proti Xiaomi se stejnejma parametrama. Měl jsem celkem 3 modely (největší), pak jsem si musel pořídit tu korejskou kraxnu kvůli dualapp...
    13.12.2021 13:38 Jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Ale ty máš na telefon jen tři požadavky:

    1) aby přežil, když spadne do piva

    2) aby přežil, když ho pochčije kočka

    3) a aby neodesílal zprávy, když jsi pod obraz
    =^..^= AmigaPower® avatar 13.12.2021 13:51 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tvý problémy s telefonama bych chtěl mít :-D
    13.12.2021 13:42 kol-ouch | skóre: 9 | blog: Co_to_je
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    kup iphone dle kapsy a parametrů a budeš mít pokoj
    13.12.2021 15:51 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    na iphonu vubec neni nekolik aplikaci, ktere povazuji za klicove, a nekolik dalsich ma opozdene updaty a vice bugu oproti android "originalu"

    iphone je pro lidi, kterym staci mainstream sw vybava
    Max avatar 13.12.2021 15:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    O jaké jde app?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.12.2021 16:02 kol-ouch | skóre: 9 | blog: Co_to_je
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Který třeba?
    13.12.2021 16:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tipoval bych, že kyknosovi možná chybí nějaké pokročilejší věci na navigaci...
    13.12.2021 16:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Například naše firemní aplikace na ovládání výrobní technologie.

    Grid funguje špatně. Atd.
    13.12.2021 17:22 kol-ouch | skóre: 9 | blog: Co_to_je
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Tak to je asi fakt posekáno
    14.12.2021 17:47 Dušan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Jednoznačne si pozri Samsung Xcover 5.

    Rozmery sú 147.1 mm x 71.6 mm x 9.2 mm s IP68

    Máme ich na firme sú drahé, parametrami neoslnia, ale sú odolné a ich rýchlosť postačuje.

    Napr: https://mobilne-telefony.heureka.sk/samsung-galaxy-xcover-5-g525f-4gb-64gb-dual-sim/#prehlad/
    15.12.2021 16:13 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    sú drahé - nerekl bych
    21.12.2021 06:15 Dušan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Myslel so tým pri tých parametroch. by mala byť cena nižšia max tak 199eur.

    Ale zase má vymeniteľnú batériu, takže... (to sú časy keď sa toto musí označovať za výhodu)
    Integral avatar 16.12.2021 12:42 Integral | blog: devnull
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    sel jsem taky do toho. nejdriv rant: je to hrozny plastak (klouze z ruky) a displej je strasny (oproti S7, co jsem mel predtim). fotak taky.

    ale zvyknul jsem si na to a asi bych nemenil, protoze to ma kombinaci featur, ktere vyzaduju: je relativne maly (na dnesni standardy), dual sim, bezpecnostni aktualizace 5 roku od releasu, IP-68.
    Agent avatar 17.12.2021 21:29 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Pořídit vodotěsné pouzdro, jinak je to jedno.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    17.12.2021 23:30 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    A volit SPD na vyreseni me chudoby!

    Uz chapu vic ty nesmysly, co tu pises, zvlast s COVID a politikou.
    otula avatar 18.12.2021 15:17 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Když mi asi před rokem vzniknul studeňák někde na cestě k displeji u E75, objednal jsem si z Británie novou E75. Sice bych za ty peníze mohl mít moderní smártfoun, ale tohle mi vyhovuje. Firmware s českou klávesnicí mi tam za tři stovky nahráli v jedné opravně v Brně.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    19.12.2021 13:07 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To ale moc po vypnuti 3G venku nepouzijes, ne?
    otula avatar 19.12.2021 16:03 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Hm, zřejmě ne. Já jsem ho nikdy k přístupu na net moc nepoužíval, spíš jen jako nouzovku a občas, když jsem se potřeboval dostat k mailu. Ale má skvělou výdrž (dva týdny na jedno nabití), vynikající kalendář, perfektně se na něm píše i s diakritikou, je maličký a pro telefonování a práci se sms je nesrovnatelně lepší než jakýkoliv smartphone. Luxusní je i to, že mi zaznamenává veškeré hovory, což mi už několikrát pomohlo při dohadech s protistranou, která dodatečně tvrdila, že něco řekla či neřekla... Na manželčině smartphonu oceňuji pouze to, že se na něm dá otevřít turistická mapa, když něco nemůžeme najít. Jinak je to nepoužitelný krám.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    k3dAR avatar 19.12.2021 20:04 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    To ale moc po vypnuti 2G venku nepouzijes, ne?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    19.12.2021 20:26 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    Podle prodloužení licence ČTÚ by GSM by mělo jet minimálně do roku 2028. Co ale potom budou dělat lidi, kde LTE nemá pokrytí (a s 5G to lepší nebude), netuším. Třeba zažijeme renesanci pevných linek. Ale spíš operátoři přestanou blokovat voice over WiFi, protože všem budou muset zpřístupnit VoLTE, aby mohli prodávat hlasové služby, na kterých nejvíce vydělávají. Takže chudáci bez signálu budou doma volat z mobilu přes Internet ke svému telefonnímu operátorovi :)
    21.12.2021 17:57 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr telefonu
    to tezko, minimalne kvuli nouzovemu volani musi byt pokryti temer vsude - a nejaka wifi to neresi

    v te dobe to uz ale mozna bude pres satelit

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.