abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Elektronické bicie

    30.4.2007 12:51 | Přečteno: 2882× | Projekty | poslední úprava: 9.6.2007 20:08

    Ako vyrobiť také elektronické bicie? To je otázka :-) Asi skôr pre elektrotechnikov, ak na abcčko aj takí chodia...

    Už niekoľko týždňov sa pohrávam s myšlienkou kúpiť si bicie a naučiť sa na ne hrať (gitara a basa mi už nestačia :o)). Také bicie sú totiž fakt štýlová vec :-) Prešiel som kopec obchodov, fór a bazárov (všetko na nete, samozrejme) a dokonca som aj našiel vhodných (lacných) kandidátov na bicie pre mňa ako začiatočníka... Problém je, že jedny (napoly elektronické, veľmi lacné) už boli predané, a ďalšie boli čisto akustické. Akustické by boli, samozrejme, lepšie, ale asi by sa to príliš neuchytilo na koleji... Predsalen, tých 90 decibelov a otrasy z kopáka nie sú práve vhodné akustické prostredie pre medikov naokolo :o)

    Moje druhé hľadanie teda prešlo k elektronickým bicím. Nie som síce žiadny odborník, ale po tom, ako som mal možnosť vyskúšať toto a už dávnejšie podobné týmto som zistil, že človek buď dá 20 papierov za dobrý shit, alebo 40 za použiteľné bicie. A popravde každý, kto je aspoň trochu pri zmysloch, vidí, že obe tie investície sú trochu nad rozpočet normálneho človeka :-) Už aj za tých 20 má človek skvelé bicie, použiteľné aj na pódiu...

    A tak môj sen skončil trochu predčasne. Ani ma to nezačalo nudiť...

    A po intre otázka...

    Dnes som znovu nezáväzne surfoval a narazil na link, kde chlapík vyrobil pomocou piezo elementov a nejakého prevodníka jednoduché "bicie". Myslím že po pridaní pár pieco snímačov by sa to po zvukovej stránke v pohode vyrovnalo tým lacnejším yamahám.

    Otázka je: Ako také niečo postaviť?

    1. Tie "piezo elementy" sa asi dajú kúpiť za pár korún v XYZ obchodoch s elektronikou pre kutilov.
    2. Podľa spolubývajúceho by ale bolo treba ten signál zosilniť... Šlo by použiť nejaký jednoduchý predzosilovač? Asi by nebolo ekonomické kupovať ku každému piezu "veľký" za 300+ Kč :-)
    3. Keď už by to bolo zosilnené, chcelo by to previesť na nejaký digitálny signál. Na to treba použiť asi nejaký A/D prevodník...
    4. Keď už by bol digitálny signál, chcelo by to poslať do kompu. To asi súvisí s predchádzajúcim bodom a nie je asi dobré tie dva kroky oddeľovať. Ideálny by asi bol nejaký programovateľný integráč s viacerými analógovými vstupmi a jedným digitálnym výstupom. Nejaký AVR? Bolo by treba každý úder skonvertovať na číslo a poslať ho spolu s "číslom senzoru" po zbernici do kompu...
    5. Ako tak rozmýšľam, na kompe už mám len USB porty... Hádam že konvertor RS232-USB nie je príliš drahý :-) Otázka je, ako jednoducho/zložito by sa to celé dalo softvérovo ovládať.
    6. Posledný stupeň je spracovanie na kompe - prijatie signálu o údere a prehranie samplu (resp. úprava práve znejúceho (zašlapnutie hi-hatky, pridržanie činelu :o))). Na to už nejaký softvér je, ale myslím že by to asi bol dobrý pôrod. Posledných niekoľko bodov by asi šlo vyriešiť pomocou kúpy hotového drum-modulu, lacnejšie (alebo z bazáru) sä rádovo za 5000 Kč... Ale aj do toho softvéru by som sa bol ochotný pustiť, keby som mal aspon nejak vyriešené predchádzajúce problémy :-)

    Myslí si tu niekto, že púšťať sa do niečoho podobného má nádej na úspešné ukončenie? :-)

    Update

    Predsalen to je možné :-) Realizované časti z bodov, ktoré som spomenul:
    eDrum
    http://edrum.for.free.fr/
    cheap-diy-drum-trigger-converter-the-triggerlution
    MIDI Drum brain

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Dá sa to realizovať?
     (18 %)
     (0 %)
     (59 %)
     (23 %)
     (27 %)
    Celkem 22 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.4.2007 13:19 wlofy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    V prvni rade si musis polozit otazku jak moc to chces mit realisticke 1) podle sily uderu budes menit parametry prehravani 2) at mlatis jak chces prehravas furt ten samy vzorek

    varianta 1 je celkem jednoducha a v zacatku se obejdes a bez piezosnimacu zesilovacu atd staci jenom jednoduse zapojit pod "buben" spinas na coz by v nejjednodussim pripade stacila pruzinka a v ni dratek (takovy maly otresovy snimac) varianta 2 je celkem uz problem protoze potrebujes hoodne rychle prevodniky abys dostal ze signalu jeho nabehovy a dobehovy prubeh

    Zbytek (interface) by sel dodelat podle toho linku co si dal. Ten nebude ani moc drahy.
    eXces avatar 30.4.2007 13:25 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    A co koupit klasický bicí a sehnat nějakou zkušebnu, kde budeš moct mlátit jak dlouho budeš chtít?
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    Jiří Němec avatar 30.4.2007 13:35 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    Koukněte radši po bazarech po elektronickych bicich, ted jsem je na aukru videl asi za 2500, sice to byla asi nějaká hračka, ale určitě bude mit 1000x realističtější zvuk a chování jako cokoliv, co se pokusíte tvořit na koleně bez znalosti originalu.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    masomlejn avatar 30.4.2007 13:40 masomlejn | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    Kup si klasicky bici a osad si je bezhlucnejma blanama (takovy sitovany, mrkni na stranky www.remo.com). Mohu doporucit. Odskok je identicky jako u klasickych blan takze si "nepokurvis" drzeni palicek, akcenty atd... Sice prijdes o spoustu hodin kuteni se s vyrobou vlastnich bicich ale pokud ti jde o to hrat tak jsou vyse zminene blany podle me dobra volba.
    30.4.2007 15:15 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    Predsalen, tých 90 decibelov a otrasy z kopáka nie sú práve vhodné akustické prostredie pre medikov naokolo
    90dB? To by ses musel docela krotit ;-)
    Keď už by to bolo zosilnené, chcelo by to previesť na nejaký digitálny signál. Na to treba použiť asi nejaký A/D prevodník...
    No to je skvělý nápad ;-)
    Nejaký AVR? Bolo by treba každý úder skonvertovať na číslo a poslať ho spolu s "číslom senzoru" po zbernici do kompu...
    Nevím o AVR, který by uměl převádět víc než jeden analogový signál naráz. Respektive takhle... většina má víc analogových převodníků, ale v jeden okamžik umí převádět jenom jeden.
    Hádam že konvertor RS232-USB nie je príliš drahý :-) Otázka je, ako jednoducho/zložito by sa to celé dalo softvérovo ovládať.
    FT232BM je to co hledáš, v GME v Praze za 120Kč. Jeden konec připojíš k sériovému rozhraní mikroprocesoru, druhý zapojíš do USB v počítači - v systému se objevuje jako ttyUSBn a chová se stejně jako ttySn - pracuješ s ním jako s trochu rychlejším sériovým portem.
    Ale aj do toho softvéru by som sa bol ochotný pustiť, keby som mal aspon nejak vyriešené predchádzajúce problémy
    Abych pravdu řekl, v porovnání s vyráběním toho softwaru by se možná to ostatní ani nedalo považovat za problémy ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    wake avatar 30.4.2007 15:28 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    masinka pro konverzi az 8 analog signalu na midi se prodava. google is ur frienth... ;-)
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    andree avatar 30.4.2007 15:35 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    Keď už by to bolo zosilnené, chcelo by to previesť na nejaký digitálny signál. Na to treba použiť asi nejaký A/D prevodník...
    No to je skvělý nápad ;-)
    Ze? :-D
    Nevím o AVR, který by uměl převádět víc než jeden analogový signál naráz. Respektive takhle... většina má víc analogových převodníků, ale v jeden okamžik umí převádět jenom jeden.
    To by nebol problem, keby tych X vstupov dokazal obijst par100-1000x za sekundu... Ako casto by bolo treba, to by zalezalo od toho, aky "dlhy" je "signal uderu" z toho pieza... Co teda momentalne nemam predstavu..
    Abych pravdu řekl, v porovnání s vyráběním toho softwaru by se možná to ostatní ani nedalo považovat za problémy ;-)
    Na to sa kazdy pozera zo svojho pohladu... Mne zase pride vyrobenie softveru to najjednoduchsie: prijimat raz za cas 2 cisla (ID cidla + intenzitu uderu), a podla toho prehrat nejaky sample (resp. v zlozitejsom pripade, ako som uz pisal, upravit uz prehravany sample). Jasne, nebolo by to dokonale - ale rytmus by sa na tom cvicit dal.. A az by nadisiel cas, presiel by som na nieco poriadne :-)

    Akurat podla toho, co som pozeral, by ma uz aj vyroba toho USB-rs232 prevodnika stala tyzden letovania - podla schemy :o)) Nie som totiz prave elektrotechnik :-(
    30.4.2007 15:51 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    Jenom upřesním, že ty pizo elementy se používají pouze jako triggery a signál z nich se nezesiluje, ale pouze se používá jako spouštěcí impuls pro nějaký drum modul, co má buď vlastní banku zvuků nebo to převede na standardní MIDI (případně obojí). Tyhle moduly se dají koupit z druhé ruky relativně levně.
    andree avatar 30.4.2007 16:04 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    ja som si len nebol isty, aky je ten signal silny...
    30.4.2007 15:59 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    kup akusticke bici a k nim specialni gumy, ktere das na blany. na cviceni idealni.
    andree avatar 30.4.2007 16:09 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    noyo, aj o tom som uz rozmyslal.. je pritom aj ten isty pocit z hry? nie je to aj tak stale prilis hlasne? (hlavne kopak, cinely...) idealne by bolo, keby sa to dostalo pod hlasitost cca. 20W-30W reprakov :-)

    asi by som sa taketo veci mal pytat skor na fore pre bubenikov, hm? :o)
    30.4.2007 16:23 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    jak se tlumi velky buben a cinely netusim, jsem basista, takze mi staci maly buben a hi-hat;) muzu se zeptat. (ale odpoved asi bude, ze to na cviceni nepotrebujes.) pocit ze hry je stejny, palicky se odrazi paradne, hlasite to take neni (proste jak kdyz mlatis drevem do tluste gumy:)). guma co mam ja je od warwicku, privezl mi ji jeden bubenik ze slovenska a stoji cca 400 sk. navic Te nauci hrat doprostred blany.
    1.5.2007 22:36 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    tak uz vim... na velky buben i cinely jsou tlumici gumy take, takze zadny problem. urcite bych sel do akustickych bicich, nez kupovat/vyrabet elektricke...
    andree avatar 2.5.2007 08:54 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronické bicie
    dik moc za info, tak o tom zacnem vazne uvazovat :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.