abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (8%)
    Celkem 343 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Pohľad do Linuxovej minulosti

    13.12.2007 01:49 | Přečteno: 982× | Moj Linux | poslední úprava: 13.12.2007 11:34

    Asi rok a pol som neklepol ani písmenko do blogu a nepridal nejakú kontroverznú myšlienku. Po čase som si prezrel moje staré skvostné blogy, celkom som sa pobavil, ale niečo je aj tak zaujímavé.

    Až teraz som si uvedomil, čím všetkým prechádza bežný používateľ, ktorý robil dlhé roky s Windowsom a nemá po ruke nikoho, kto by mu pomohol prípadne vysvetlil niektoré princípy Linuxu. Je zaujímavé aké blbosti som dokázal riešiť, dokonca som asi na mesiac prešiel naspäť na Windows a pobúril celú Linux komunitu :-)

    A prečo vlastne píšem tento blog? Len chcem poukázať na to, že Linux používateľ musí jednoducho vyzrieť. Skoré závery typu mažem Mrkvosoft a Linux je super určite neprospejú. Teraz používam single Linux asi dva a pol roka, Windows nahadzujem len vtedy, keď potrebujem známym posťahovať a otestovať inštalačky. Keď ma prepadne myšlienka, napíšem niečo viac.

    Zdravím VÁS!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.12.2007 08:29 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    Jojo, tak nejak jsem mezi lety 1995-1999 na Linuxu zacinal taky. Nejdriv jenom ve skole z Windows pres telnet na linux server jako uzivatel.

    Pak v prvni praci (na ZL pri skole) jsem nainstaloval na komp s W95 jeste Linux (tehdy RH6) a asi rok jsem se pohyboval ve stavu X hodin ve Win, Y hodin v Linuxu. Pricemz na zacatku bylo X o hodne vetsi nez Y, ale casem se to obracelo a nekdy kolem toho 1999 jsem uz prevaznou cast stravil v Linuxu.

    Tehdy to fakt ale bylo jeste jenom pro fandy, ktery bavilo se v tom hrabat (dneska uz jsou fakt hodne user-friendly distra). Ikdyz musim priznat, mel jsem RH a po nainstalovani byl plne funkcni, norozdil od Win95, ktery se instalovaly delsi dobu a pak clovek musel jeste doinstalovat ovladace a dalsi soft.

    Jinak v linuxu, kdyz je problem, tak ma linux fanda tendenci ho vyresit. Kdyz je problem ve Windows, tak i hotline radi preinstalaci.
    Dalibor Smolík avatar 13.12.2007 09:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    Dík za rozumný názor, zde prezentovaný. Je nutné si uvědomit, že přechod na Linux není vůbec snadná záležitost a ve firmách se nasazuje ještě obtížněji. Hlášky typu "Kill Bill, hurá na Linux" opravdu nemají žádný smysl. Je pravda (a je to dobře), že se dnešní distribuce vyvíjejí směrem k běžnému uživateli, ale člověk málo zběhlý v počítačích (což je většina firemních manažerů, ale i "obyčejných" lidí) má problémy při instalaci například s rozdělováním disku, občas se objeví nutnost zasáhnout v konzoli, aby se rozběhla grafika, nemluvě o instalaci dvou systémů na jednou stroji. Včera mě požádal jeden známý přes icq, jak mu pomoci s odinstalací Linuxu, chce mít na nb pouze Windows ... nemá cenu mu to rozmlouvat, spíš mu s tím pomohu. Další věc je otázka marketingu, kde MS válcuje na všech frontách.
    Přesto je velmi zřetelný posun v myšlení lidí ve prospěch OSS (obecně, nejen Linuxu). Ještě kolem roku 2002 se na mě řada lidí dívala jako na blázna, co si to dává do firmy :-) a dneska je to "normálka". Dá se již dost komunikovat i se státní správou, výměna dokukmentů mezi obchodními partnery je dobrá (až na docx, což mi činilo problémy otevřít). Linux nebude mít nikdy majoritu, ale jeho úloha v budoucnu dost posílí.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.12.2007 15:57 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    ja si myslim, ze celou situaci vidite v prilis ruzovych barvach. Znate jak vim situaci v zahranici, napr, v Nemecku stoji windows kolem 100 EUR. K tomu pracovnimu mistu, kde se ty windows budou pouzivat patri i zidle, ta stoji bezne 3 x tolik. Chci rici, pro firmy to neni zadna polozka, software mit musi, a pri 50% zdaneni je uplny nesmysl uvazovat o nejakem jinem desktopu. To si musime uvedomit, narust desktopu obstarava pouze mlada generace "fandu technickeho pokroku", nic jineho za tim neni. Mezi nasimi firemnimi zakazniky neni ani jediny, ktery by o tom uvazoval, ty uspory jsou smesne. Vim ze tvrdite uz radu let opak, ale nezlobte se, jsou to pouze zbozna prani. Nalejme si cisteho vina a zacneme se bavit radeji o tom, jak IT skutecne ulehci lidem praci. Alespon my starsi bychom uz meli mit rozum!
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    Dalibor Smolík avatar 13.12.2007 18:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    Já vím, že nadnárodní korporace a velké firmy snadno unesou licenční poplatky, mají také dobře zabezpečenou síť proti různým "malwarům" atd. Ale víte, kolik je firem o velikosti 10 počítačů, které se pohybují na samé hranici efektivity a ziskovosti? Pokud vezmu v úvahu použití OSS jako takového (nejen Linux, ale i Office), pak úspora může být kolem Kč 8000,- na stroj. Pokud je ve firmě 8 strojů, které mohou jet na Linuxu (a 2 na Windows) je to okamžitá úspora 64 000 Kč. Dále ve firmě je třeba server, který může být obsloužen Linuxem též. V dlouhodobém horizontu to firmě může ulehčit finanční situaci, nehledě na to, že může být účinněji chráněná proti virům a spywaru.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2007 18:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    +1
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2007 18:19 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    je to skutecne tak tezke, napsat odpoved pod ten spravny prispevek ?
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2007 18:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    Cože? To jako pod ten tvůj? Ani náhodou!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2007 18:28 iTRAIN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    Ty uspory jeste beru, ale uvedomte si, ze ten Linux zadarmo musi nekdo nainstalovat a nastavit ... a to nikdo zadarmo neudela. Pokud to udela majitel firmy, protoze je to jeho firma tak potom je to zdarma. Ale cizi firma nebo dokonce vytvoreni mista linux administratora stoji penize. A to uz proste i tyto male firmay zauvazuji nad tim, ze si koupi (nebo ukradnou, to je take zdarma) Windows a nejak si to naklikaji (no flame, pro ne to proste jednodussi je nez poustet a studovat MAN)
    13.12.2007 19:06 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    ...Pokud to udela majitel firmy, protoze je to jeho firma tak potom je to zdarma ...

    to neni spravna formulace. Naklady to jsou totiz v kazdem pripade. Presneji by to znelo, "Pokud to udela majitel firmy, protoze je to jeho firma tak potom je to bez vystaveni a proplaceni uctu."

    Vase namitka, ze je potreba instalace je spravna, ale nepodstatna ve srovnani tech desktopu. Instalovat se musi obe varianty. Jestli s klikanim nebo bez nehraje v generalizovanem srovnani zadnou roli, neb nedokazeme exaktne vseobecne ohodnotit naklady instalace (dela to vul a nebo genius?, je hardware predem vybranu pro tu kterou variantu, je objem instalovaneho software srovnatelny ...).

    Namitka proti kalkulaci kolegy se musi vest prece jinym smerem. Firma s 8 pocitaci ma 20 lidi. Coz je 1/2 milionu na platech mesicne. (20 x 25k, kde 25 k jsou celkove mzdove naklady pro zamestnance a mesic) Neuvazujme zadne dalsi naklady (firma musi nekde bydlet, vest sklad, mit auto/a a lidi jak jsme jiz psal musi sedet u stolu, na zidli , mit skrin a na zachode se nemuset utirat rukou).

    Necht ta firma vyuziva OSS jeden rok, tak cini naklady na mesic 60k / 12 = 5k. Slovy 1% z mzdovych nakladu za mesic.

    Predstavte si, ze vam nabizi nekdo nejake zbozi za 100kc. A nekdo druhy za 99 kc. A rekne vam, ze je to levnejsi, ale ze je treba pocitat s malymi problemy ohledne kompatibility. Vezmete to za tech 99 nebo ten kvazi-standard za 100 ?
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    Dalibor Smolík avatar 13.12.2007 21:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohľad do Linuxovej minulosti
    Vaše kalkulace není ze života. Jedná se o optimální situaci, kdy se počítá s plným výkonem všech zaměstnanců a stoprocentním odbytem produkce. Tak tomu ale je jen málokde (u menších firem). Například naše firma se pohybuje v textilním průmyslu, kde je silná konkurence a každý haléř rozhoduje o prodejnosti/neprodejnosti zboží a o zakázkách. Cenový boj je velmi našponovaný. Práce je navíc sezónní a i při poklesu počtu zaměstnanců mimo sezónu je tento pohyb jen málo pružný. Z toho vyplývá sezónní vytíženost. A péče o počítače a programy (upgrady, obměna hw a sw) spadá více do období mimo sezónu, v sezóně se řeší jen naléhavé problémy, takže náklady na tuto činnost jsou přiměřené. Naše firma sídlí v oblasti s nízkou úrovní nákladů (Vysočina) , včetně na správu budovy (je naše vlastní) a s nízkou mzdovou úrovní. To vše nám umožňuje přežít již 15. rokem. Vše se snažíme dělat vlastními prostředky. Náklady na sw proto nejsou vůbec nepodstatné. Pro zajímavost: počet zaměstnanců se pohybuje mezi 12 - 50 podle sezóny. Vím, že případ naší firmy není zdaleka ojedinělý, jen v blízkém okolí vím o několika. Taková je prostě realita.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.