abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 560 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 178

    20. 8. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3847×

    Původ jména GNU/Linux, podpora jaderných sond, rozšíření API pro watchdogy, záchrana pro Linux Weekly News, nový ovladač PC-Speakeru a Stream Control Transmission Protocol.

    Do konference přišlo celkem 1904 emailů, nejvíce psali Alan Cox, Marcin Dalecki a Andrew Morton.

    Původ jména GNU/Linux, 41 emailů

    V průběhu diskuse se Rob Landley přizan, že on je příčinou křižáckého tažení Richarda Stallmana za používání termínu "GNU/Linux" místo Linuxu. Kelsey Hudson poznamenal, že nechápe, proč se Richard chová jako dítě kvůli takové maličkosti. A Rob odpověděl:

    Protože jsem se mu snažil vysvětlit marketing, když jsem pracoval pro IBM na konci 1998 (za což se komunitě omlouvám, myslel jsem to dobře).

    Dobrá, nastal čas vše vysvětlit. V té době FSF měla na svých stránkách sekci "Nenazývejte to Linux!". Tak jsem napsal Richardovi email, že boj proti značce Linux je kontraproduktivní, neboť Linux je chápán jako značka operačního systému, na GNU je pohlíženo jako na dodavatele nástrojů a Hurd nezná nikdo a může to být cokoliv od hry až po leštič parket. Pokud chceme, aby lidé používali Linux, měli by o něm aspoň slyšet. Kdežto "Nenazývejte to Linux!" je jen zmate. Proto Stallmanova křižácká výprava proti pojmu Linux poškozovala jednu z nejcennějších aktiv free softwaru.

    DŮVODEM, proč to dělal, byla snaha nahradit linuxový kernel Hurdem. Řekl jsem mu, že pokud chce nabízet "Gnu Hurd" jako upgrade "Gnu Linuxu", musí nejdříve připojit GNU ke značce Linux, podobně jako to dělá Borland se značkou Turbo, když prodává různé překladače jako jednu rodinu (Turbo Basic, Turbo Pascal, Turbo C, Turbo C++). Vyměnil jsem si s ním tři emaily a nakonec souhlasil s ukončením války proti značce Linuxu a místo toho začal propagovat GNU. Zdálo se to jako dobrá věc.

    Chtěl bych se za to komunitě omluvit. Byl jsem pak zavalen prací a přerušil jsem svou půlku konverzace na měsíc či dva. Mezitím se "GNU/Linux" dostala na titulní stránky, jenže on naprosto nepochopil marketinkové hledisko, neměl žádný další produkt k propagaci kromě sebe sama. Snažil jsem se mu vysvětlit spojené problémy, ale on už neposlouchal.

    Podpora jaderných sond, 2 emaily

    Rusty Russell zaslal patch od Vamsi Krishna S a vysvětlil, že IBM na tomto postavilo hezký framework na testování a krokování [debugging] kernelu. Dokáže to dokonce vložit assert do jádra bez nutnosti přebootovat stroj :-). Suparna Bhattacharya poslala popis:

    Dynamické jaderné sondy

    Kernel Dynamic Probes (kprobes) poskytují malé [lightweight] rozhraní pro jaderné moduly, které slouží pro vložení sondy a registraci asociované funkce. Sonda je automatický breakpoint, který je vložen do mudulu bez nutnosti úpravy zdrojového kódu. Sondy slouží jako ad hoc služba pro systémy, kde není vhodné dělat větší zásahy (například produkční servery). Kprobes se hodí i na aplikační testy během vývoje, kde sondy mohou simulovat různá selhání. Kprobes umožňuje vložit debugovací kód (printk) do testovaného modulu, aniž by bylo nutné jej (modul) rekompilovat. Více najdete na adrese http://oss.software.ibm.com/developerworks/opensource/linux/projects/dprobes/.

    Rozšíření API pro Watchdogy, 9 emailů

    Francois Isabelle pracuje pro společnost zabývající se vývoj dvou stavového watchdogu, který by sledoval a regoval na zamrznutí systému a potřeboval API jádra pro vyžádání si nemaskovatelného přerušení (NMI). John Leven odpověděl, že nic takového neexistuje a že by to vyžadovalo hnusný hack. Ale Alan Cox odpověděl, že existuje API pro watchdogy, které ale nepodporuje věci kolem duálních stavů. Jelikož se ale tato vlastnost stává nezbytností pro vysoce dostupné systémy, API bude potřebovat rozšíření. Alan Robertson oznámil vytvoření konference http://lists.tummy.com/mailman/listinfo/watchdogng pro diskusi nad rozšířením API watchdogu a Alan Cox zaslal kus již hotového kódu.

    Záchrana pro Linux Weekly News?, 9 emailů

    Bert Hubert byl smutný z toho, že Linux Weekly News (http://lwn.net) ukončovaly svou činnost. Koupili si zde reklamu, ale sami je při životě neudrží. John Bradford napsal, že by jako dobrovolník rád přispíval, pokud by někdo hostoval doménu. Russell King si byl jistý, že někdo poskytne prostor na serveru, ale Daniel Phillips odpověděl, že problémem jsou platy, že tam má být schodek 150 000 dolarů. Bert také reagoval na Russela, že to není o serveru, ten pro ně má sám. Bert si myslí, že málokdo oceňuje, kolik času Jon a jeho přátelé strávili nad LWN a že právě tento čas jim nedovolí věnovat se jiným činnostem. Aby mohli dělat LWN, musí najít způsob, jak získat pro LWN čas. Nemohou pracovat na LWN vedle svého každodenního zaměstnaní [LL: co mi to jen připomíná :-)].

    Rik van Riel s ním souhlasil, že není možné tvořit server kvalit LWN se stovkou dobrovolníků. Místo toho je nutné mít pár kvalitních lidí, což stojí peníze, protože tito lidé také musí platit své účty. Rik jim také zaslal dar pomocí http://old.lwn.net/corp/donate/.

    Nový ovladač PC-Speakeru, 1 email

    Stas Sergeev oznámil, že vytvořil ovladač pc-speakeru. Existovalo několik podobných projektů, ale žádný z nich AFAIK nebyl skutečně dokončen a použitelný. Jeho ovladač je založen na práci Michaela Becka a Davida Woodhouse, ale byl kompletně přepsán pro téměř 100% kompatibilitu s OSS (Open Sound System) a produkuje nejlepší možný zvuk. Patch pro jádro 2.4.18 najdete na adrese http://www.geocities.com/stssppnn/pcsp.html.

    Stream Control Transmission Protocol, emailů

    Jon Grimm oznámil verzi lksctp-2_5_29-0_5_0 projektu SCTP pro Linux. [LL: Jedná se o nový standardizovaný protokol ležící na stejné úrovni jako TCP a UDP. Viz http://lksctp.sourceforge.net/faqs.html]. Patche a další informace najdete na stránkách http://www.sourceforge.net/projects/lksctp/.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 29 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.